Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 26-06-2006, 21:08   #21
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

idź do liceum profilowanego jeśli po 3 latach będziesz nadal chcial kontynuowac profil to pojdziesz na roczną szkołę i będziesz miał to samo co technikum
tak powinno to wyglądać w praktyce a jeśli zrezygnujesz to nic sie nie stanie ;p
sam chodze do profilowanego i nie narzekam narazie.
znaczy narzekam bo obijać się nie można przez cały rok

Ostatnio edytowany przez PiXik - 26-06-2006 o 21:29.
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-06-2006, 22:47   #22
Lord von Shadow
Użytkownik Forum

Lord von Shadow's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2006
Lokacja: daleko...

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Elite Knight
Świat: Isara
Poziom: 45
Poziom mag.: 5
Lord von Shadow ma numer GG 5929955
Domyślny

@spider-bialystok

jakoś u nas jest technikum dziennikarskie i wcale nie bullshit tylko sprawdzone naukowo bo jak idziesz do technikum o jakimś profilu to poźniej się kształci w tym kierunku a nie idzie na lekarza -.- a liceum jest ogulno kształcące ponieważ po nim możesz wybrać kierunek na jakie studia chcesz iść... można by powiedzieć że technikum zawęża Ci pole manewru ale jeżeli nie pomylileś sie co do wyboru i wiesz co chcesz w życiu robić to był najtrafniejszy wybór
stary 26-06-2006, 22:49   #23
M@rcin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 12 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Niegrający
Domyślny

Powiem tak , że technikum zjada liceaka pod każdym względem nie ma to jak uczenie się elektrotechniki ; p
Pozdr.
stary 26-06-2006, 23:11   #24
kaczi
Użytkownik Forum

kaczi's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2004
Lokacja: Daleko Ci do mnie. Sklep: Skate Shop.

Stan: Niegrający
Wyślij wiadomość przez ICQ do kaczi kaczi ma numer GG 4029572
Domyślny

Sam wybrałem liceum ogólne... Nie wiem czy zrobiłem dobrze, okaże się po pierwszym semestrze. ;]

W sumie technikum mam na 3 pozycji.. Kto wie, może tam pójde

Jestem jaki jestem to fakt
Lubie kiedy buja sie mój świat
Poruszam sie raz w przód raz w tył
Ja piłem, pije i będę pił
Historii mojej nie pozna nikt
Znów świat się buja a ja z nim
To nie jest wyścig , to nie próba sił
Ja piłem, pije i będę pił.

kaczi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 23:38   #25
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lord von Shadow
@spider-bialystok

jakoś u nas jest technikum dziennikarskie i wcale nie bullshit tylko sprawdzone naukowo bo jak idziesz do technikum o jakimś profilu to poźniej się kształci w tym kierunku a nie idzie na lekarza -.- a liceum jest ogulno kształcące ponieważ po nim możesz wybrać kierunek na jakie studia chcesz iść... można by powiedzieć że technikum zawęża Ci pole manewru ale jeżeli nie pomylileś sie co do wyboru i wiesz co chcesz w życiu robić to był najtrafniejszy wybór
No dobra, ale prawda jest taka, ze predzej na studia biora tych po ogolniaku, niz po technikum - szczegolnie, ze do ogolniakow sa wieksze wymagania punktowe, wiec i z nich bedzie wiecej "perelek". Osobiscie chce isc na studia historyczne/szkole oficerska (moze o kierunku broni chemicznej) - z historii douczam sie sam, chemie + biologie mam rozszerzona programowo.
stary 26-06-2006, 23:41   #26
Level
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 05 2005

Domyślny

Jeżeli chcesz znaleźć szybciej prace to technikum, na rynku pracy brakuje ludzi z technicznym wykształceniem.
Po liceum musisz włożyć wiecej pracy żeby mieć jakiś atut dla pracodawcy.

Jeżeli chcesz isc do oficerki to zależy od tego jaką formacje preferujesz na WAT lub Panc,Zmech po technikum, na żandarma,logistyka nie koniecznie technikum.

Jeżeli chcesz iść do woja i tam zostać to technikum.

Pozatym pomysl czy chcesz iśc na studia i na jakie. Jeżeli na politechnike to koniecznie technikum, jeżeli na jakieś humanistyczne (prawo,historia,psychologia,dziennikarstwo,stos.mi edzynarod) to mozesz wybrac liceum.

Jeżeli medycyna to koniecznie liceum i ucz sie duzo biologi.

Jeżeli chodzi o mature to jak chcesz to zarówno w technikum jak i w liceum sie dobrze przygotujesz. W porównaniu z niektórymi egz. na studiach matura to male piwo

@Nekromanta
Jezeli chcesz iśc na oficerke dowiedz sie za co dają punkty na starcie, pozatym załatw sobie plecy . Pamietaj, generałami zostają dzieci i znajomi generałów.

Ostatnio edytowany przez Level - 26-06-2006 o 23:45.
Level jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 00:17   #27
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

1.Studia techniczne po ogolniaku na _dobrym_ kierunku to mordega. Dowolny kierunek typu elektronicznego i juz postlicealista nie ma szans z technikiem, trudno konkurowac biezaca znajomoscia materialu z kilkuletnia praktyka. Do tego wbrew pozorom ukonczenie technikum wcale nie musi oznaczac posiadania mniejszych wiadomosci z zakresu dajmy na to matematyki ( pokutuje poglad ze technika sa dla tych ktorym brakuje pkt do liceum = sa slabsi wchodzac i beda slabsi wychodzac z technikum ). Wszystko zalezy od poziomu nauczania konkretnej szkoly ( warto sie temu uwaznie przyjrzec planujac przyszlosc na kilka lat w przod ).

2. Papier niczego dzisiaj nie gwarantuje, mam znajomych pasjonatow ktorzy przerywali studia bo dostawali 3-4 k/miech za robote w dziedzinie w ktorej byli baardzo dobrzy. I nie ogladali sie na mgr czy dr, bo zatrudnienie nie opiera sie na tabelkach: 2k dla magistra, 4k dla doktora tylko na doswiadczeniu i zdobytych umiejetnosciach. Tak wiec ukonczenie takiej czy innej szkoly/uczelni nie gwarantuje zatrudnienia, liczy sie to co nauczysz sie samemu i co moze sie przydac pracodawcy.
stary 27-06-2006, 01:14   #28
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Domyślny

Cytuj:
szczegolnie, ze do ogolniakow sa wieksze wymagania punktowe
kpisz? ZAWSZE do technikum bylo sie trudniej dostac niz do ogolniaka - kolejny fakt. Moze u ciebie jest inaczej, ale ogolnie jest tak, jak mowie. Np. u mnie - bez sredniej przynajmniej 4.0 i 75pkt z egzaminow gimnazjalnych nie bylo sensu skladac podania do technikum elektronicznego, z miejsca takich odrzucali.
hoomik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 03:13   #29
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

Cytuj:
kpisz? ZAWSZE do technikum bylo sie trudniej dostac niz do ogolniaka - kolejny fakt. Moze u ciebie jest inaczej, ale ogolnie jest tak, jak mowie. Np. u mnie - bez sredniej przynajmniej 4.0 i 75pkt z egzaminow gimnazjalnych nie bylo sensu skladac podania do technikum elektronicznego, z miejsca takich odrzucali.
I znow wszystko zalezy od okolicznosci: U nas akurat trudniej dostac sie do liceum. Kumpel mial srednia 4.9 (nie wiem ile dokladnie punktow z egzaminu, ale nie bylo zle, mozesz mi wierzyc) i do liceum (tego, ktorego chcial) sie nie dostal, poszedl do innego. Zonk? A no widzisz, nie wszedzie sa takie same wymagania i taki sam poziom nauczania...
Pozatym srednia 4.0 i 75 pkt. z egzaminu to wcale tak duzo nie jest...

Ostatnio edytowany przez styku - 27-06-2006 o 03:17.
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 07:34   #30
Adner
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 02 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez styku
I znow wszystko zalezy od okolicznosci: U nas akurat trudniej dostac sie do liceum. Kumpel mial srednia 4.9 (nie wiem ile dokladnie punktow z egzaminu, ale nie bylo zle, mozesz mi wierzyc) i do liceum (tego, ktorego chcial) sie nie dostal, poszedl do innego. Zonk? A no widzisz, nie wszedzie sa takie same wymagania i taki sam poziom nauczania...
Pozatym srednia 4.0 i 75 pkt. z egzaminu to wcale tak duzo nie jest...
Heheh, mówiąc więcej, taka średnia to bardzo słaba jest Ja do wyboru szkoły mam dwa lata i prawdę mówiąc już wybrałem - trzecie liceum ogólnokształcące w Białymstoku kierunek matematyczno-informatyczny a później politechnika - anglistyka
Adner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 08:19   #31
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik
hoomik, pieprzysz glupoty. W mojej okolicy zarowno w Wegorzewie, Gizycku i Ketrzynie o wiele latwiej dostac sie do Technikum. I u nas zawsze tak bylo. Mniej osob startuje=wieksze szanse na dostanie, bo szkola i tak musi limit dolny uczniow miec.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 09:51   #32
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
HAHA, pwned. Zawsze? Byc moze jezeli masz jakies slabe licea w okolicy, to trudniej jest dostac sie do technikum, ale tendencja w wiekszych miastach jest taka, ze tylko slabsze licea maja mniejsze progi punktowe od najlepszych technikow. O tych wymagajacych ogolnoksztalcacych nawet nie mowie, progi sa duzo wyzsze niz w 'elitarnym' technikum.
stary 27-06-2006, 12:23   #33
Lord von Shadow
Użytkownik Forum

Lord von Shadow's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2006
Lokacja: daleko...

Stan: Aktywny gracz
Świat: Isara
Poziom: 45
Poziom mag.: 5
Lord von Shadow ma numer GG 5929955
Domyślny

@Gimlos
hoomik dobrze mówi jak ja chciałem sie dostać do technikum inforamtycznego to trzeba bylo mieć conajmniej 4.3 średnia w tym z histori, matmy, informatyki i polaka przynajmniej 4 a z gezaminu gimnazjalnego chyba 73 punkt~ a co do liceum u nas jest ono bardzo dobre moja kuzynka je skończyła i na liście na studia do wrocka była na jednym z pierwszych miejsc ^^ (bodajrze psychologia ale nie jestem pewien )

@Matek
to nie wiem co to za technikum u nas na jedno miejsce w technikum średnio jest od 3 do 8 osub (w zależności od kierunku) a nie słyszałem nigdy żeby kogoś do LO nie przyjeli

@Nekromanta
nie zgodze sie z Tobą ja jestem w technikum informatycznym i oprucz podstawowych przedmiotów zawodowych mam rozszerzony polski, chemie, biologie, matematyke (tak wiem dziwnie to brzmi) i historie znajdź mi inna taka klase która ma co dziennie w 1 klasie przynajmniej 7 godzin lekcji... mam wielu kumpli w LO i maja praktycznie te same książki co my jedyną różnicą jest to że my nie mamy w jednym roku wszystkich przedmiotów naraz (np w 1 klasie nie miałem geografi) ponieważ mamy jeszcze inne dodatkowe przedmioty

Tak podsumowując to wszystko wydaje mi sie że zależy to od poziomu nauczania w LO/Technikum w danym mieście u nas w Zgorzelcu technikum jest o wiele lepszym rozwiazaniem i ma naprawde wysoki poziom

Ostatnio edytowany przez Lord von Shadow - 27-06-2006 o 12:26.
Lord von Shadow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 13:06   #34
Arrivald
Użytkownik Forum

Arrivald's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków

Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
Arrivald ma numer GG 3371812
Domyślny

Cytuj:
Mieszkam w Krakowie i dobre technika sa moze ze 2 a i tak nie jest wielka sztuka tam sie dostac. A liceow ze strasznie wysokim poziomem jest bardzo duzo i konkurencja jest o wiele wieksza niz w technikach. Troche sie w tym orientuje bo sam w tym roku skladalem podania do szkol ponadgimnazjalnych.

Ostatnio edytowany przez Arrivald - 27-06-2006 o 13:07.
Arrivald jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 13:29   #35
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Zreszta, to przeciez zalezy od specyfikacji rynku. Jak masz w miescie 6 szkol technicznych i 2 licea to jasne, ze do LO bedzie ciezej sie dostac.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 13:44   #36
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

W Krakowie liceów jest więcej . Po prostu ich poziom jest wysoki, więc ludzie wolą do nich iść.
stary 27-06-2006, 13:46   #37
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Owned Mieszkam we Wroclawiu i KAZDY ponadprzecietny ogolniak jest lepszy od najlepszego technikum we Wrocku. Lol, ze srednia 4.0 i ~75pkt dostaniesz sie do slabszych ogolniakow.

@edit : ponadprzecietny ogolniak = wymagania ok. 65 - 70pkt rekrutacyjnych na 100 mozliwywch. Czyli ok 65% ogolniakow.

Ostatnio edytowany przez Ashlon - 27-06-2006 o 13:51.
Ashlon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 14:30   #38
Level
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 05 2005

Domyślny

Co z tego,ze technikum niższy poziom,a liceum wyższy skoro po średnim technikum i średniejpolitechnice znajdziesz szybciej prace niż po renomowanym liceum i niezłych studiach humanistycznych.
Level jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 15:06   #39
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

A kto powiedział, ze ja idę na humanistykę? Mat-inf w liceum .
stary 27-06-2006, 16:07   #40
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Domyślny

A teraz pytanie dla was, misiaczki - jak myslicie, kto w dzisiejszych czasach, zwlaszcza w tym kraju, szybciej znajdzie robote - humanista po studiach czy technik po samym technikum?
hoomik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania