Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 24-08-2006, 19:12   #21
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez móc Pokaż post
Ja znam powod niezbilansowania profesji w tibii. Cipsoft po prostu nie przewidzial ze beda 100+ lvle.

Dok Lad Nie.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-08-2006, 19:42   #22
Impalable
Użytkownik Forum

Impalable's Avatar

Data dołączenia: 08 07 2005

Impalable ma numer GG PW to nie laska?
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez móc
Powinno byc tak ze zarowno sila magii jak i melee rosna wraz z lvlem!!!
Wtedy wszystkie profesje bylyby jednakowo dobre. (bo teraz nie sa - knight uderza bardzo duzo slabiej od sorca i przez to nawet ilosc zycia mu niewiele pomaga :/
Wszystkie byly by "jednakowo dobre", a "najdobrzejszy" byli by paladyni, ot co!
@Down
Zdolny jestes. Przeczytaj jeszcze raz, ale poooooowoli i myslac (nie kazdemu sie udaje) to co zacytowalem i to co napisalem.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Maciekwo
Czyrzby facke??
Notka
Prywatna wiadomość do Impalable.

Ostatnio edytowany przez Impalable - 24-08-2006 o 20:40.
Impalable jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2006, 19:55   #23
KarpikPaladyn
Zbanowany

KarpikPaladyn's Avatar

Data dołączenia: 07 05 2006
Lokacja: Ozorków

Profesja: Elite Knight
Świat: Calmera
Poziom mag.: 4
KarpikPaladyn ma numer GG 9452101 Send a message via Skype™ to KarpikPaladyn
Strzałka

Ok. wiec lets go!
@ Xeradus
Ok. Chce zobaczyc jak knight 200 przesciga sorca 200 x) Moze jakis filmik?

@ móc
Racja, to jest swieta, tibijska racja

@ Impalable
Bo co, grales palkiem i juz the best? Chce zobaczyc takiego palka 50 co wygra z druidem/sorcem na PvP. W duelu, nie z zasadzki. Jesli masz filkim (nie chodzi mi o pkowaniu, lecz o duelu) to slij

Widze ze nikt nie pokusil sie zeby napisac samemu poradnik w temacie. Wszyscy kozacza, typuja wady (za to sie nie wkurzam) ale jak przyjdzie co do czego to... lo mosz ;p more comment plz xP
KarpikPaladyn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2006, 19:58   #24
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2005
Lokacja: 50 cm od ekranu

Stan: Niegrający
Imię: Forestman
Profesja: Elder Druid
Świat: Eternia
Poziom: 33
Skille: 13/21
Poziom mag.: 29
Stożek ma numer GG 9888628
Domyślny

Wybralem knighta, chociaz wiedzialem, ze jest on slaby w starciu, trzeba spendzac czas na biciu slima/monka i czytaniu tych glupot na forum. Zastanawialem sie dlaczego knight? Proste: ze skapstwa! Gdybym mial MS'a albo ED'a to zal byloby mi wydac 100k na runki, ktore wyszczelam w 5-6h. Teraz ciesze sie jak dziecko gdy wracam sobie z polowania a w plecaku sa takie fajne zlote kraszki w ilosciach hurtowych i piekne rekodziala wytworzone przez te smieszne dworcii, elfy i minotaury. Lubie sobie tez pobiegac z kilkoma plecakami uhow i zamiast zabijac potwory lurowac je gdzies gdzie kreca sie ludzie (niemozliwe sadzicie? Grorlama widzieli? Hydry widzieli?).
Cala kase jaka zaoszczedze nie wydaje na swiecidelka czy tam uzbrojenie, biore kolegow na jakas fajna wyprawe albo wykonuje solo trudne questy (w weekend zrobie prawie cala banute a za tydzien wybieram sie dokonczyc Djinn quest)
Wole to niz bycie takim umyslowo chorym dzieckiem, ktoremu zalezy na podnoszeniu sily obrazen czy respektu wsrod innych.
Niech ktos powie, ze ja jako knight wymienkam przy postaciach magicznych to zatluke, poczekam 10sekund i wycinajac wam skore prosto z grzbietu moim obsydianowym nozem bende sie bardzo glosno smial.
stary 24-08-2006, 20:10   #25
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Data dołączenia: 08 08 2006

Domyślny

Tibia nie ma sensu bo dwie sposrod 4 profesji robia sie coraz lepsze wraz z lvlem (sorc, drut) a pozostale dwie stoja w miejscu (knight, pal).

Knight traci najwiecej kasy na zabijaniu mocnych potworow bo zadaje smieszne obrazenia i co za tym idzie dlugo go potwor nawala. (nie wspominajac juz o tym ze wczesniej musial zaplacic za swoja bron)

I nie mowcie mi ze nie mam racji bo w mintwallin se bijecie za darmo itp... Moze i tak ale ja mam na mysli duzo lepsze potwory niz mino mag i na tych duzo lepszych knight nie ma za wiele do powiedzenia solo.

Do 100 lvla wszystkie profesje sa RÓWNE (powtarzam: RÓWNE). Od 100 lvla niestety zaczyna sie juz hegemonia sorcow i druidow. (bo cipsoft nie przewidzial istnienia tak wysokich leveli i umozliwil dzieki temu sorcom/drutow zwiekszac swoja sile za pomoca samego lvla a tego knight nie moze robic )

W kazdej normalnej grze mmorpg knight moze sobie z kazdym lvlem dodawac punkty do sily wrecz i dzieki temu wszystkie profesje sa rowne i knight wysokopoziomy nie odstaje od postaci magicznych. W tibii takiej mozliwosci nie ma i wraz z lvlem poglebia sie przewaga magow. (bo sila magii rosnie wraz z lvlem, a sila wrecz nie)

Ostatnio edytowany przez móc - 24-08-2006 o 20:18.
móc jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-08-2006, 21:05   #26
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

@ Moc- Cipsoft zalozyl sobie, ze nie bendzie 100lvla... jednak najwiecej kupujacych PACC nie dojdzie nigdy do tego poziomu wiec im to wisi. Raz na jakis czas doloza cos fajnego zeby hlvle nie odchodzili gdy sobie uswiadomia, ze gra nie ma sensu.
Pozatym, moze i knight wydaje pelno kasy na zabicie np. DL'a albo Gs'a ale wg mnie jest fajniej wbic sie do podziemi i zabic go bez wylazenia niz latac po schodach i walic SDki madlac sie zeby nie dostac ataku serca albo laga (laga to nie organ wewnetrzny w przeciwienstwie do serca, laga to nie jest w tym kontekscie rowniez bron obuchowa)
stary 24-08-2006, 22:06   #27
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Tibia nie ma sensu bo dwie sposrod 4 profesji robia sie coraz lepsze wraz z lvlem (sorc, drut) a pozostale dwie stoja w miejscu (knight, pal).
po raz drugi w tym temacie: Dok Lad Nie.

Cytuj:
W kazdej normalnej grze mmorpg knight moze sobie z kazdym lvlem dodawac punkty do sily wrecz i dzieki temu wszystkie profesje sa rowne i knight wysokopoziomy nie odstaje od postaci magicznych.
W kazdej normalnej grze RPG postac walczaca wrecz ( czy jest to knight czy palek ) jest mocno przepowerowana i z reguly ja pierwsza sie nerfuje ( zwlaszcza palka ktory ma dodatkowo leczenie ). W kazdej normalnej grze RPG knight ma mozliwosc uzywania atakow ktore casterow sa w stanie zdjac na 1 hita. W Tibii ( ktora ani normalna ani RPG nie jest ) caster wytrzymuje starcie z 4-6 knightami na otwartym terenie bez wiekszych problemow.

~WoW addict
stary 25-08-2006, 22:21   #28
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post

W kazdej normalnej grze RPG postac walczaca wrecz ( czy jest to knight czy palek ) jest mocno przepowerowana i z reguly ja pierwsza sie nerfuje ( zwlaszcza palka ktory ma dodatkowo leczenie ). W kazdej normalnej grze RPG knight ma mozliwosc uzywania atakow ktore casterow sa w stanie zdjac na 1 hita. W Tibii ( ktora ani normalna ani RPG nie jest ) caster wytrzymuje starcie z 4-6 knightami na otwartym terenie bez wiekszych problemow.
To mnie wlasnie w*****alo w innych grach-postacie gina zbyt latwo, zabijanie jednym ciosem jest zbyt realistyczne wyglada to bardziej jak CS, a nastepnie po smierci co? tracimy 1% naszego majatku i troche expa.

Pozatym czym jest Tibia? RPG czy glupia platwormowa na komodore/pegasusa gdzie chodzi o wpis w czolowce najlepszych graczy? Mnie nie interesuje, ze knightem nie moge wbic 10milionow expa dziennie czy tam zabic demona w mniej niz trwa napisanie tego zdania. Fajnie miec 1000hp i nie obawiac sie okrazenia przez jakies dsy/orci czy o przezucenia sie Hydry (fajna sytuacja z wczorajszego hunta-MS lvl 42 padl na 2 hity w pol sekundy po przezuceniu sie hydry, exeta res nawet go nie uratowala bo stal o jednego sqm'a blizej niz mial). Fajnie jest latac z plecakiem o wadze 1500 oz. i fajnie jest jebac lagi i freezy, bo 20 dworcow nie zabije mnie nawet przez 40 minut.

Im bardziej ludzie klna na pvp w Tibii tym wieksza mam ochote na probe zaje**** kogos albo nawet przejecia wladzy na jakims dennym swiecie (Inferna rox).
stary 25-08-2006, 23:20   #29
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Stożek Pokaż post
Pozatym czym jest Tibia? RPG czy glupia platwormowa na komodore/pegasusa gdzie chodzi o wpis w czolowce najlepszych graczy? Mnie nie interesuje, ze knightem nie moge wbic 10milionow expa dziennie czy tam zabic demona w mniej niz trwa napisanie tego zdania.
Tibia nie jest RPG.

Poza expieniem w Tibii nie ma co robic. Nie ma questow ( bo wszystkie sa juz rozwiazane ), nie ma wcale duzo terenu do zwiedzenia ( ograniczenia levelowe ), nie mozna robic przedmiotow ( a ja lubie np wykuc sobie slaba, ale fajnie wygladajaca zbroje z mithrilu ), nie za bardzo o czym jest pogadac z npc, nie za bardzo jest jak powalczyc o rary ( bo orsh pojawia sie tak czesto jak inteligentne pomysly PiSu ). Mozna jedynie stac i gadac o pierdolach albo bawic sie w przesuwanie deco w domku.
stary 26-08-2006, 09:44   #30
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Poza expieniem w Tibii nie ma co robic. Nie ma questow ( bo wszystkie sa juz rozwiazane ), nie ma wcale duzo terenu do zwiedzenia ( ograniczenia levelowe ), nie mozna robic przedmiotow ( a ja lubie np wykuc sobie slaba, ale fajnie wygladajaca zbroje z mithrilu ), nie za bardzo o czym jest pogadac z npc, nie za bardzo jest jak powalczyc o rary ( bo orsh pojawia sie tak czesto jak inteligentne pomysly PiSu ). Mozna jedynie stac i gadac o pierdolach albo bawic sie w przesuwanie deco w domku.
Ja lubie stac i gadac o pierdolach, przesuwac deko w domku. Teraz jesli chodzi o produkcje przedmiotow... jedyna gra gdzie mi sie podobala jest "Evil Islands"(gra z 2001r produkcji Ukrainskiej) byla to chyba najlepsza gra w jaka gralem, niestety pomimo trybu muliplayer pojawienie sie kogokolwiek online jest taki samym cudem jak dojscie do wladzy LPR. W inne gry online nie gram, bo:
-mam za slaby sprzet
-mam internet o predkosci malucha na autrostradzie
-nie mam czasu na gre
Jedyne czego w Tibii brakuje to rozwiazanie tajemnic... knightmare narobil pelno zagadek bez rozwiazania a dzieci teraz pisza takie glupoty na temat "bazyliszka, "mino maga na rooku" czy wreszcie "pits of Inferno".
Nie twierdze, ze Tibia jest typowa gra RPG jednak co rozumiec przez RPG? Jest to gra gdzie utozsamiamy sie z bohaterem-ja wiekszej wiezi ze zbitkiem pikseli wyposarzonym w imie nie odnislem w innej grze.
stary 26-08-2006, 10:06   #31
Piotkr
Użytkownik forum

Piotkr's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2006
Lokacja: Biorą się chipsy?

Stan: Aktywny gracz
Imię: Piotkr
Profesja: Sorcerer
Świat: Calmera
Poziom: 10
Skille: 15/15
Poziom mag.: 5
Piotkr ma numer GG 6359983
Domyślny

EEee Fajny Poradnik, ja wszystkimi grałem oprucz Sorcka teraz już zaczołem... Wedługł mnie najlepsi to Paladyn i Sorck ...
Piotkr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-08-2006, 13:40   #32
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Domyślny

Tibia nie jest RPG, chocby z tego wzgledu ze 200 lvl to praktycznie kopia 100 lvla, roznia sie tym ze ten pierwszy ma wiecej many/hp. A tak byc nie powinno. Wraz ze wzrostem lvla postac powinna zdobywac nowe umiejetnosci. Ale niestety - Cipsoft nie przewidzial 100+ lvl i od tego sie zaczyna caly ten marazm tibijski. ;<

Trudno jest znalezc motywacje do gry, kiedy z kolejnym lvlem dostajemy tylko kilka punktow many. W innych grach jest zupelnie inaczej. Tam nawet wysoki lvl ma co zdobywac. No i potwory w tibii sa zalosne jak na mozliwosci graczy. (Orshabaal? Pffff, a to za przeciwnik? Knight 100 lvl, kilku hlvl magow i po sprawie - porownajcie to z najlepszymi potworami innych gier takich jak WoW). Na dokladke wszystkie questy sa rozwiazane i nie mozemy sie cieszyc ze odkrylismy cos nowego, o czym inni nie wiedza. A te co nie sa rozwiazane to i tak nigdy nie beda i mozemy sie tylko oblizać. (szpajk etc.)

Ostatnio edytowany przez móc - 26-08-2006 o 13:47.
stary 26-08-2006, 13:43   #33
Xeradus
Zbanowany

Xeradus's Avatar

Data dołączenia: 19 01 2006
Lokacja: woj.opolskie

Profesja: Knight
Świat: Harmonia
Poziom: 59
Skille: 81/80
Domyślny

UP
Prawda, w Tibi jest za dużo grindu
Xeradus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-08-2006, 15:34   #34
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tibia nie jest RPG, chocby z tego wzgledu ze 200 lvl to praktycznie kopia 100 lvla, roznia sie tym ze ten pierwszy ma wiecej many/hp. A tak byc nie powinno. Wraz ze wzrostem lvla postac powinna zdobywac nowe umiejetnosci. Ale niestety - Cipsoft nie przewidzial 100+ lvl i od tego sie zaczyna caly ten marazm tibijski. ;<

Trudno jest znalezc motywacje do gry, kiedy z kolejnym lvlem dostajemy tylko kilka punktow many. W innych grach jest zupelnie inaczej. Tam nawet wysoki lvl ma co zdobywac. No i potwory w tibii sa zalosne jak na mozliwosci graczy. (Orshabaal? Pffff, a to za przeciwnik? Knight 100 lvl, kilku hlvl magow i po sprawie - porownajcie to z najlepszymi potworami innych gier takich jak WoW). Na dokladke wszystkie questy sa rozwiazane i nie mozemy sie cieszyc ze odkrylismy cos nowego, o czym inni nie wiedza. A te co nie sa rozwiazane to i tak nigdy nie beda i mozemy sie tylko oblizać. (szpajk etc.)
Wlasnie dlatego nie gram w WoW-uzaleznibym sie i zamiast chodzic do skoly i spac to siedzialbym po drugiej stronie szkalnego ekranu.

Jesli chodzi o ten "nieprzewidziany przez Cipsoft 100lvl):Ten paradoks pojawil sie gdy ludzie zaczeli expic po 10h dziennie aby wyprzedzic innych, kiedys wbicie 100 trwalo 10x wiencej niz teraz(100lvl w 21dni? Kiedys w 210dni bylo b.dobrze)
Ja gram juz 2 rok, od grudnia na szyldwachu a 100lvl nie zapowiadac sie zbyt szybko. Plan i motywacja? Robie anniego i koncze z Tibia-potrwa to jeszcze dluzszy czas, ze wzgledu na moje poswiecenie dla gry a raczej jego brak, potem logne sie po updacie "acha... to jest nowe, fajne- obczailem, koncze".
Kto normalny gra np w Gothica, Muonline, Kalonline, Silkroad ponad 2 lata i sie nie nudzi? Zapewniam was, ze nawet za jakies 7 lat WoW stanie sie jedna z wielu gier swego typu, zadnym wibitnym dzielem, lecz znowu dzielni ludzie benda go bronic bo kiedys byl wyjatkowy.
stary 26-08-2006, 16:11   #35
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Stożek Pokaż post
Wlasnie dlatego nie gram w WoW-uzaleznibym sie i zamiast chodzic do skoly i spac to siedzialbym po drugiej stronie szkalnego ekranu.
subtelna roznica jest taka, ze o ile w Tibii sam trening zajmie ci w przyblizeniu 150-200 godzin, o tyle w tym czasie jestes w stanie zrobic bardzo dobra postac w WoWie i ruszyc odkrywac swiat. Zabawa zaczyna sie nie po 100 levelu robionym 3-4 miesiace tylko po 2 tygodniach na lev 60 gdy wyruszasz na instance . I wcale nie jest problemem ograniczenie levelowe, bo nie musisz sie scigac w szybkosci expienia a nadal masz wiele mozliwosci zeby zaistniec ( honor, profesje, wysokiej klasy sprzet ). Wszystko dawkowane jak ci pasuje, bez nasiadowek po 12h/ dzien w weekendy.
stary 26-08-2006, 16:34   #36
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Domyślny

To wlasnie tibia najbardziej uzaleznia. Trening to paranoja, z czyms takim nie spotkalem sie w zadnej innej grze. ;<
Nudniejszej rzeczy od treningu chyba juz sobie wyobrazic nie mozna. :S
Ewenement na skale swiatowa, nie ma co.

Ostatnio edytowany przez móc - 26-08-2006 o 16:35.
stary 26-08-2006, 21:40   #37
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
To wlasnie tibia najbardziej uzaleznia. Trening to paranoja, z czyms takim nie spotkalem sie w zadnej innej grze. ;<
Nudniejszej rzeczy od treningu chyba juz sobie wyobrazic nie mozna. :S
Ewenement na skale swiatowa, nie ma co.
Trening jest czasem pozytywna rzecza! Kiedy niby gracz ma okupowac forum, czytac poradniki albo pisac cos sensownego? Jak jest na huncie czekajac na respa? Nie, jak trenuje. Gdybym gral w inna gre to wiedza o niej bylaby szczatkowa-po co mam czytac jak moge grac? Pomine fakt iz fora internetowe to czasami jedyna rzecz czytana przez ogromny procent nastolatkow. Nie kazdy musi siedziec 150h przez miesiac aby wbic te skile 90/90. Ja przykladowo trenowalem po kilka godzin tygodniowo czytajac cos na necie, gdy nudzilo mi sie to wracalem do expienie. Skile jakie mam w profilu zostawiam, niech same wskocza. Pozatym jesli trening naprawde meczy i jest wg kogos najgorsza rzecza wymyslona przez czlowieka.. to zawsze sa boty (bron Boze nie polecam, nie reklamuje i nie popieram!!!) wymyslone przez ludzi grajacych w Tibie jedynie dla expienie a nie dla treningu.

Ostatnio edytowany przez Stożek - 26-08-2006 o 21:42.
Stożek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-08-2006, 22:18   #38
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Domyślny

Cytuj:
zawsze sa boty (bron Boze nie polecam, nie reklamuje i nie popieram!!!) wymyslone przez ludzi grajacych w Tibie jedynie dla expienie a nie dla treningu
Widocznie nie widziales w zyciu zadnego dobrego bota jesli wydaje ci sie ze on tylko expic moze. Wlasnie one sa akurat swietne rowniez do treningu.

@trening
To samo mozna powiedziec o robieniu runek. Tyle ze z robienia runek oprocz oczywistego przyrostu mlvl jest jeszcze jakis zarobek (maly, bo maly, ale zdobywamy co godzine 1k bez zadnego wysilku) lub zaopatrzenie na exp/hunt/quest. Trening daje tylko skille. Na dodatek knight MUSI trenowac, a sorc/drut NIE MUSI robic runek. Moze robic (jak nie chce mu sie expic) ale nie musi, a knight musi i to jest przewaga sorca.

Ostatnio edytowany przez móc - 26-08-2006 o 22:22.
stary 26-08-2006, 22:33   #39
Arut
Użytkownik Forum

Arut's Avatar

Data dołączenia: 09 05 2005
Lokacja: Arkadia

Stan: Początkujący
Arut ma numer GG 5617877
Domyślny

@móc

Jagbys nie wiedzial, w tibii nie mialo byc czegos takiego jak "trening", to ludzie to wymyslili.

A tak btw, to naprawde nie masz sie czym chwalic ze uzywasz bota do treningu.
Arut jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-08-2006, 22:36   #40
Erelos
Użytkownik forum

Erelos's Avatar

Data dołączenia: 29 07 2006

Imię: Erelos
Domyślny

Cytuj:
Widocznie nie widziales w zyciu zadnego dobrego bota jesli wydaje ci sie ze on tylko expic moze. Wlasnie one sa akurat swietne rowniez do treningu.
czytanie ze zrozumieniem nie boli
Erelos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania