Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-12-2007, 08:41   #41
Koszyk
Moderator

Koszyk's Avatar

Data dołączenia: 10 05 2005
Lokacja: Szczecin

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Johnny121 Pokaż post
Wyznaję prostą zasadę: "Olewasz wszystko - będziesz ustawiał towary w supermarkecie, uczysz się etc - będziesz miał sieć supermarketów".
zeby miec siec supermarketow to musisz niezle sie napracowac, juz wole wykladac towar w nich . Nie no oczywiscie ze kazdyby wolal miec dobrą prace itp. itd. istnieje jednak male ale... brak checi, motywacji...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus
Zalozmy, ze ma 18 lat
-szkola mu zajmuje 8h
-czas wolny 2h
-sen 6h
To na nauke zostaje mu ...8h
na nauke 8h tak? dobra znajdz mi takiego co bedzie sie uczyl chociaz 4h non stop ( ew. male przerwy). I tu nie chodzi o nauke tylko o zadania domowe, a to co innego bo zadania domowe są czasochłonne + i tak musisz poswiecic czas na nauke...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor
I taki właśnie dzieciak, sądząc po przedmiocie jego uniesień, na pewno sam nie usiądzie do książek. Trzeba go zmotywować zadaniami domowymi.
Takie zadania powinny też być w gimnazjum, kiedy młodzież udająca dorosłą (patrz - Celoz) olewa wszystko bo to jego "własny wybór poparty konstytucją".
Mnie nie motywuje 5 zadan z matmy, wypracowanie z polskiego ( z dnia na dzien...), Z histori mapki do uzupelniania ( bardzo czasochłonne...) czy tez, 2 strony cw. z fizyki 'w ramach powtorki' na ocene (czytaj. nie masz to dostajesz tzw. pałe, a jak masz to nie dostajesz nic.) czyli jak mowilem, zadna motywacja...

Ostatnio edytowany przez Koszyk - 20-12-2007 o 08:47.
Koszyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-12-2007, 08:55   #42
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

Zawsze olewałem prace domowe. U niektórych nauczycieli, którzy bardziej od innych zwracali na to uwagę, miałem mnóstwo jedynek. Nadrabiałem to piątkami z klasówek (do których zupełnie się nie uczyłem). W sumie wychodziły mi znośne oceny i zdawałem dalej. Studiuję dziennie na niespecjalnie prestiżowym kierunku, bo w liceum moje podejście się nie zmieniło. Nie uczyłem się! Ale prace domowe nie mają tutaj nic do rzeczy. Tutaj bez nauki i na klasówkach było ciężko, ale jakoś przeszedłem i znośnie zdałem maturę. O czym to świadczy?

Korektor - z tym programem masz całkowitą rację : ) Ale to tylko wskazuje, że poziom w podstawówce jest odpowiednio dostosowany wiekowo, a jeśli ktoś chce, to sobie radzi. Nie widzę powodu, żeby zadawać prace domowe - wybitnie niezdolni i tak im nie podołają! Pamiętam swoje czasy podstawówki. Ci, którzy mieli predyspozycje jedynie do pracy w hipermarkecie, obecnie tym się właśnie zajmują. Mimo zadawanych prac domowych.

Ostatnio edytowany przez Bambuko - 20-12-2007 o 08:57.
Bambuko jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 10:29   #43
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Johnny121 Pokaż post
Wyznaję prostą zasadę: "Olewasz wszystko - będziesz ustawiał towary w supermarkecie, uczysz się etc - będziesz miał sieć supermarketów".
Heh, za papierek ukonczenia jakiejs szkoly nie dostaniesz sieci supermarketow ;] Tu potrzeba czegos wiecej niz dobre oceny. Czegos, czego nie nauczysz sie w szkole.

Co do prac domowych - nigdy ich nie odrabialem, a mimo to ucze sie w dobrym lo ;] Ocenami sie nie pochwale, bo je zwyczajnie olewam, chodze do szkoly bo lubie, oceny niezbyt mnie interesuja, oby zdac ;]
Ogolnie to system nauczania w Polsce jest do bani. Nie uczy zbyt wielu rzeczy przydatnych w zyciu, a kaze wkuwac mnostwo informacji, ktorych i tak nigdy nie wykorzystamy.
spider-bialystok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 11:38   #44
Johnny121
Użytkownik Forum

Johnny121's Avatar

Data dołączenia: 03 12 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Heh, za papierek ukonczenia jakiejs szkoly nie dostaniesz sieci supermarketow ;] Tu potrzeba czegos wiecej niz dobre oceny. Czegos, czego nie nauczysz sie w szkole.
To tylko takie porównanie :P Poza tym chociażby na CV lepiej wygląda "Absolwent Liceum <tutaj jakieś liceum top 10 w kraju>", niż absolwent zawodówki :P
stary 20-12-2007, 13:28   #45
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
Zawsze olewałem prace domowe. U niektórych nauczycieli, którzy bardziej od innych zwracali na to uwagę, miałem mnóstwo jedynek. Nadrabiałem to piątkami z klasówek (do których zupełnie się nie uczyłem). W sumie wychodziły mi znośne oceny i zdawałem dalej. Studiuję dziennie na niespecjalnie prestiżowym kierunku, bo w liceum moje podejście się nie zmieniło. Nie uczyłem się! Ale prace domowe nie mają tutaj nic do rzeczy. Tutaj bez nauki i na klasówkach było ciężko, ale jakoś przeszedłem i znośnie zdałem maturę. O czym to świadczy?

Korektor - z tym programem masz całkowitą rację : ) Ale to tylko wskazuje, że poziom w podstawówce jest odpowiednio dostosowany wiekowo, a jeśli ktoś chce, to sobie radzi. Nie widzę powodu, żeby zadawać prace domowe - wybitnie niezdolni i tak im nie podołają! Pamiętam swoje czasy podstawówki. Ci, którzy mieli predyspozycje jedynie do pracy w hipermarkecie, obecnie tym się właśnie zajmują. Mimo zadawanych prac domowych.
Nie musisz w kazdym poscie sie chwalic jaki jestes pro elo inteligenty. Ja tez nigdy nie mialem problemow z ocenami(no moze w lo troche) ale to nie znaczy, ze kazdemu nauka tak latwo przychodzi, niektorzy potrzebuja pracy domowej zeby cos zrozumiec.
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 14:22   #46
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

wiecej kartkowek ze znajomosci zagadnien - wymusi to posiadanie wiedzy a nie posiadanie kopii czyjegos zadania.

Ostatnio edytowany przez Vil - 20-12-2007 o 14:41.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 14:35   #47
Niewiemjak
Zbanowany

Data dołączenia: 28 12 2006

Profesja: Royal Paladin
Gildia: Inshon
Świat: Furora
Poziom: 115
Domyślny

Praca domowa jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych dydaktycznych form organizacji procesu kształcenia na wszystkich szczeblach nauczania, szeroko stosowana zarówno w lekcji problemowej jak i lekcji podającej. Polega na wykonywaniu w domu zajęć, które zleca uczniowi nauczyciel w toku trwającej lekcji. Służy wdrożeniu wychowanków do samokształcenia poprzez samodzielną analizę treści zawartych w podręcznikach i encyklopediach, jak również zrozumienie, utrwalenie i pogłębienie wiedzy, oraz samodzielnością myślenia w posługiwaniu się nią. Nauka domowa tylko wówczas spełnia swoje zadanie, gdy:

* łączy się ściśle z pracą na lekcji
* jest właściwie zadana
* nie przekracza możliwości uczniów
* jest samodzielnie wykonywana
* systematycznie się ją kontroluje i ocenia
* po jej wykonaniu uczeń jest poinformowany o błędach które popełnił

Nadmiar pracy domowej może prowadzić do przeciążenia co działa niekorzystnie na zdrowie i motywację do nauki. Bardzo ważne jest zatem odpowiednie przygotowanie nauczycieli.

To jest definicja pracy domowej z wikipedi. Moim zdanie praca domowa nie powinna przekraczac mozliwosci ucznia oraz powinna byc systematycznie sprawdzana..... Ale jesli w klasach jest 30+ osob to nauczyciele nie maja po prostu czasu tego robic...
Niewiemjak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 15:41   #48
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
Nie musisz w kazdym poscie sie chwalic jaki jestes pro elo inteligenty. Ja tez nigdy nie mialem problemow z ocenami(no moze w lo troche) ale to nie znaczy, ze kazdemu nauka tak latwo przychodzi, niektorzy potrzebuja pracy domowej zeby cos zrozumiec.
Tak, lubię się chwalić w internecie, świetna sprawa, polecam ; >

Jeśli komuś słabo wychodzi, to choćby nie wiem ile zrobił prac domowych, i tak będzie pracował w hipermarkecie.
stary 20-12-2007, 15:42   #49
Patton
Guest

Domyślny

Cytuj:
@ Patton
Będziesz zadanie z religii robił ?
LOL jasne ze...nie,pacieza by nauczyli a nie takie cos

Cytuj:
@Patton,
Biotop i biocenoza drogi chłopie na biologii to będzie poziom 6 klasy albo początku 1 gimnazjum. Jeśli już na starcie nie wyrabiasz, to przemyśl parę gruntownych zmian.
Dobrze,ale my to mamy w 3 gim nie wiem po co?!
  Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 16:15   #50
Virusmaxi
Użytkownik Forum

Virusmaxi's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: Rabka-Zdrój

Virusmaxi ma numer GG 5004017
Domyślny

Zadania mnie poprostu zniechęcają...

Toribash
Virusmaxi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 16:19   #51
Irons
Użytkownik Forum

Irons's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2006
Lokacja: Płock

Domyślny

@Patton

Skończ juz te wywody i idz odrobic te "prace". Chociaz z religii nigdy bym nie zrobil.

@topic

Kto nie chcial odrabiac to nie odrabial. Ten kto chcial odrabial przez co utrwalil material. Ale tylko w podstawówce.

W gimnazjum to nie ma sensu. Czlowiek mający 15-16 lat wie już mniej-więcej co bedzie robic w przyszlosci. Ale zakazanie prac domowych bedzie nastepnym krokiem do tego, że nie będą zdawać przez oceny.

Nie zawsze żyję dobrze, bo żyję chwilą
W momencie upadku oddaję hołd swoim czynom
To się staje w sekundzie, nie jest godziną
Chłopak na rozdrożu obarczający się winą
Wszystko przesłonięte czarną kurtyną
Myśli giną, odeszło to, co było rutyną
Pośród ludzi, co dla mnie żyją
Znajdą słowo, opatrzą moje rany
Bo człowiek nigdy nie jest spisany na straty...
Irons jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 16:28   #52
Dj Fara0n
Użytkownik Forum

Dj Fara0n's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2004

Stan: Na emeryturze
Profesja: Paladin
Dj Fara0n ma numer GG 1366594
Domyślny

Ja odrabiam (jesli juz mi sie uda zabrac do tego ) tylko 1/4 zadanego, bo przewaznie jest tego tyle ze ojapierdole. Do tego dochodzi moj kurewski fart w wylapywaniu pał za brak pracy domowej (np caly rok odrabialem/spisywalem prace domowa z matmy, raz nie odrobilem, bo mi sie nie chcialo czy cos w tym stylu i jeb pala). Takze jestem gorocym zwolennikiem zniesienia chociazby oceniana pracy domowej.
Dj Fara0n jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 16:30   #53
Hellraiser
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 06 2005

Świat: Aurora
Domyślny

Słyszałem o tym wczoraj, mi to obojętne i tak nic nie robie ;s
Ostatnia wizyta: 21-01-2008 o 20:41
Hellraiser jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 17:16   #54
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Irons Pokaż post
W gimnazjum to nie ma sensu. Czlowiek mający 15-16 lat wie już mniej-więcej co bedzie robic w przyszlosci. Ale zakazanie prac domowych bedzie nastepnym krokiem do tego, że nie będą zdawać przez oceny.
Pewnie sam masz 15 lat i już wiesz kim będziesz... Ludzie zupełnie nie wiedzą, czym się będą zajmować, tak samo w 1 gimnazjum, jak w 3 liceum. Z tych, którzy coś deklarują, niewielu się faktycznie udaje.
stary 20-12-2007, 17:23   #55
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć

Grocix ma numer GG 6761731
Domyślny

Tia, jako, ze praca domowa jest zadawana od XX lat, to i tak nikt tego nie zmieni. IMHO, nowy Rzecznik Praw Ucznia chce miec swoje 5 minut sławy.

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

Grocix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 17:53   #56
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

W podstawówce i gimnazjum odrabiałem tylko ułamek prac domowych, fakt. Ale czasy liceum są już zupełnie inne.
Na ten przykład, matematyka. Liczę zadania z matmy wtedy, gdy czuję się z danego tematu niepewnie, lub aby zwiększyć wydajność liczenia tych zadań. Jasne, że granicę funkcji sin x/x^2 policzyć umiem, ale chodzi o to, aby umieć to zrobić szybciej i pewniej. Dlaczego? Ano dlatego, ze na maturze nadmiaru czasu nie będzie. Więc niestety trzeba ćwiczyć samodzielnie. W liceum, przynajmniej w moim, zadania domowe to rzecz dość rzadka, choć zależy też od przedmiotu. Tak czy inaczej odrabiam je tylko wtedy gdy czuję potrzebę ich wykonania, a nie za każdym razem kiedy ktoś mi coś zadaje.
Tak wiec w gimnazjum czy podstawówce zadania domowe są konieczne, bo dzieciaki nie wezmą się same z siebie do nauki, nawet czując brak odpowiednich umiejętności na danym polu. Mimo to nadal uważam kartkówki za bardziej efektywne metody. (choć to też zależy. U mnie na fizyce co tydzień kartka, ale jak dotąd uczyłem się na wszystkie tylko przed lekcją, za mały zakres materiału i zbyt proste zagadnienia aby bawić się w głębszą domową analizę, zwłaszcza gdy do napisania jakiś esej)
stary 20-12-2007, 19:30   #57
Times
Użytkownik Forum

Times's Avatar

Data dołączenia: 26 03 2005
Lokacja: Wrocław

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 44
Poziom mag.: 45
Domyślny

Zdelegalizowanie prac domowych - Głupota.

W myśl zasady coś za coś odbiorą nam i może zadanka domowe ale dowalą dodatkowe godziny lekcyjne. Zamiast siedzieć w szkole od 8 do 15 będziesz siedział od 7 do 18. Osobiście bardziej wole sobie w domu posiedzieć niż przyginać tyle w szkole.

Jeśli ktoś narzeka że za dużo ma nauki i że za dużo mu zadają, a jest w szkole ponad gimnazjalnej, dla mnie wydaje się to śmieszne i nie poważne. Kto Ci kazał pchać się do najlepszego LO w mieście ? Jeśli nie lubisz sie uczyć ani odrabiać zadań domowych zapraszam do LP albo zawodówki. Jeśli ktoś pisze że musi się uczyć 8h dziennie albo nie zda proponuje się przepisać do innej szkoły, bądź klasy gdzie jest łatwiej.

Osobiście nie lubię się uczyć, ale mogę też powiedzieć że nauka nie sprawia mi dużych problemów, wiec jestem za zadaniami. Chodzę do Technikum, dostałem sie do najlepszej klasy w szkole i jestem z tego zadowolony. Oceny mam porównywalne z tymi z gimnazjum, a zadania raz robię raz nie. Trzeba wiedzieć u kogo można sobie pozwolić na labę.
stary 20-12-2007, 19:46   #58
Ancient900
Zbanowany

Data dołączenia: 29 06 2007
Lokacja: Wrocław
Wpisy bloga: 3

Stan: Początkujący
Imię: ancient~
Profesja: Elite Knight
Świat: Nebula
Poziom: 90+
Domyślny

Wystarczy uczyć się na bieżąco, uważać na lekcjach. To proste- im więcej zrozumiesz w szkole, tym mniej będziesz miał do nauki w domu. No a jak młodzież jest zajęta zakładaniem kubłów na głowę nauczyciela, to nie ma się czemu dziwić xd
Ancient900 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 19:55   #59
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Colo_2006 Pokaż post
A tak po za tym to rozwiązując zadania z Matematyki czy też Fizyki uczymy się tych przedmiotów.
Jeśli ktoś ci mówi że nauczy Cie matematyki to kłamie. Matematyki nie da sie nauczyć, my ją w sobie odkrywamy. - Tak powiedział pewnien mądry profesor.
Co do prac domowych, cóż, ograniczyć? Ok ale nie zabierać całkowicie. Znam grupke ludzi którzy gdyby nie zadania domowe mieliby cały czas wolny, i oni mają sie rozwinąć? Niby jak? Co minister to tylko gorzej...

@marla
Grunt, że miesza w życiu uczniów, a pomysł taki 'romanowy' xd
Widac polska młodzież chce zasilić skład polskich ''Biedronek''. Prawdziwi patrioci.

Ostatnio edytowany przez Voon - 20-12-2007 o 20:06.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2007, 20:02   #60
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.

Profesja: Elite Knight
Martka ma numer GG 8189306 Send a message via Skype™ to Martka
Domyślny

@Voon Arculin
Nie minister, tylko rzecznik praw ucznia

@topic
Na 45 minutowych zajęciach w szkole nikt nie jest w stanie nauczyć się pisać wypracować, esejów, rozprawek. Tylko pisząc je w domu, mając motywację (ocena) można nabrać wprawy w ich pisaniu. Na lekcji nauczyciel może co najwyżej przedstawić schemat pisania, ale nie nauczyć. Teoria bez praktyki nie jest nic warta.
"Dzięki" interwencji rzecznika praw ucznia zdawalność matur może drastycznie spaść. Zamiast pomagać uczniom, zaszkodzi nam.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania