![]() |
#41 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() @up
Jak juz pisalem - rzady madrego dyktatora Cytuj:
![]()
![]() |
|
![]() |
#42 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() bogaci musza sie bogacic kosztem kogos, wiec zaglada pijaczkow i innego drobnego elementu nie jest wcale tak pozytywna jak sie wydaje ;p
![]() |
#44 | |
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Użytkownik Forum
|
![]() Wbrew pozorom znalazloby sie kilka takich osob. Przykladow na razie nie bede podawal, bo nie ma sensu gdybac, narazie spoleczenstwo jest zaslepione demokracja.
![]() Ostatnio edytowany przez spider-bialystok - 02-01-2008 o 18:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
eX Moderator
![]() |
![]() zgaduje ze Janusz ?
![]() |
#47 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...
![]() |
![]() Cytuj:
![]() ![]() W Polsce Kosciol ma najwiecej do powiedzenia z bardzo prostego powodu- kazdy ochrzczony czlowiek, jezeli sie nie wypisze z tej organizacji jest jej czlonkiem. Nie mowimy tu o kategorii wiary, czy Ty sam wierzysz, uczestniczysz w zyciu religijnym itd bo to jest sprawa malo wazna... A skoro ochrzona jest miazdzaca wiekszosc obywateli, ktorzy maja czynne i bierne prawo wyborcze to nie ma innej mozliwosci jak to, ze to kosciol decyduje o sprawach kraju ![]() ![]() reszty komentowac mi sie nie chce bo same pierdoly ![]()
![]() |
![]() |
#48 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2006
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
#Edit: Wg. mnie pogwałceniem praw jest brak możliwości wyboru języka w szkole. To jest szczyt beszczelności na siłe bełkotać po niemiecku. Ostatnio edytowany przez Voon - 02-01-2008 o 19:05. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Moderator
|
![]() Chodziło mi nie tyle o to kto, ale w jaki sposób ma być wybrany. No bo przecież nie poprzez demokratyczne głosowanie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up
W obecnej sytuacji musialby przejac wladze z pomoca wojska. Zostaje w Polsce i tu rozkrecam interes z nadzieja, ze kiedys beda rzadzic ludzie, ktorzy nie beda krasc moich pieniedzy by dac je nierobom.
![]() |
#51 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
eX Moderator
![]() |
![]() Teoretycznie wzmocnienie wladzy i kompetencji prezydenta, tak aby stworzyc pozor dyktatury, jednoczesnie z wybieraniem go demokratycznie to jest calkiem niezla opcja. Tyle ze wyglada to dosc utopijnie a poza tym nie mam pojecia jaka droga dojsc do odpowiednich zmian w konstytucji. No i wypadaloby stworzyc jakis "zawor bezpieczenstwa" na wypadek gdyby prezydent okazal sie niekompetentny i zaszlaby potrzeba jego odwolania.
![]() |
#53 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Moge jedynie powodzenia życzyć ;d Co masz na myśli z tymi ludźmi którzy nie będą kraść i rozdawać nierobom? Z tego co kojarze to minimum socjalne jest bardzo niskie a i duża część ludzi żyje na społecznym uboczu - ulicy. Mimo to uważam iż państwo powinno dać sie sprywatyzować a podatek powinien być jak abonament za tv - płaci kto chce, ale nie wymaga kokosów (których nawet obecnie nie ma). Ostatnio edytowany przez Voon - 02-01-2008 o 19:21. Powód: ą/om/ą/om/ą/om/ą |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() W sumie monarchia z konstytucją trzymającą monarchę za pysk byłaby niezła.
Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zbanowany
|
![]() Nie łatwiej zamiast wprowadzania dyktatury, rozpierdolić ZUS i PZU? Po cholerę mam całe życie płacić składkę, jak pieniądze, które w nich wpompuję przez całe życie są kilkaset razy większe od tego, co od nich dostanę za jakieś złamania itp. Czemu nie mogę się ubezpieczać tylko tam gdzie chcę, a nie tam gdzie mi ktoś każe? To jest popieprzone. A nie ustrój.
A jakieś monarchie itp. dawno się spaliły. Jedynie demokracja jest w stanie przetrwać. A nie chcę powrotu do PRL, albo stworzenia nowej Korei. Zdajecie sobie w ogóle sprawę co proponujecie? @down, Trv, chociaż w moim przypadku to akurat całkiem ładne odszkodowanie dostałem za tą akcję parę miesięcy temu : P Ale nie wracajmy do tego. Ostatnio edytowany przez Korektor - 02-01-2008 o 19:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Korek:
Zapomniałeś dodać że pieniądze są niższe o ile je dostaniesz (można tak czekać do usranej śmierci a można i odmowe dostać) |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#58 | ||
Rangers lead the way
Data dołączenia: 25 02 2005
Imię: Kojotes Jano
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 140
Skille: 99/73
Poziom mag.: 23
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
W sumie sa dwie takie możliwości, żeby w miarę kontrolować takiego osobnika, ale nie ograniczać go za bardzo: a) odpowiedzialność polityczna- w koncepcji 'mądrego dyktatora' nie przejdzie, bo musi być jakiś organ kontrolujący takowego- np. sejm. Oparty na subiektywnej ocenie organu kontrolującego, że organ kontrolowany nie spełnia dobrze swojej funkcji (wtedy taki organ kontrolujący miałby prawdziwą władzę i mógłby ograniczać dobrego dyktatora, samemu zyskując zbyt wiele). W wypadku pociągnięcia do takiej odpowiedzialności możliwe jest w zasadzie tylko odwołanie danego organu. b) odpowiedzialność konstytucyjna- większe szanse realizacji, ale musi mieć silne oparcie w Konstytucji. Pociągnięcie do takiej odpowiedzialności może sie wydarzyć tylko, gdy nastąpi wyraźne i świadome naruszenie prawa i Konstytucji w wyniku pełnienia danej funkcji. W tym wypadku nie musi być organu kontrolującego, wystarczy organ równorzędny, spełniający rolę obiektywnego sędziego (np. parlament dwuizbowy- Izba Niższa pociąga do odpowiedzialności, Izba Wyższa pełni rolę sądu- np. w GBR). Wszystko jest jasno określone w Konstytucji- także konkretne sankcje, więc nie ma samowolki organu kontrolującego. Sposób drugi jest o tyle lepszy, że ogranicza takiego władcę autorytarnego tylko w wypadku, gdy chce ktoś coś namieszać. Pierwszy za to dużo bardziej nadaje się do systemu rządów parlamentarnych, jako sposób kontroli egzekutywy. EDIT: Temat bardzo ciekawy, szkoda że nie mam czasu odpowiedzieć na wszystkie wątki, mam nadzieje że nie zniknie z forum do piątku...
Wejdź tutaj >> http://www.swcombine.com << Ostatnio edytowany przez Kojotes - 02-01-2008 o 19:47. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zbanowany
|
![]() @up,
Tylko, że jak napisze, że nie wolno palić, to gówno może. To nie ma mocy prawnej, a przebywać tam mogę, bo to lokal publiczny. Nawet jeśli mam papierosa w buzi, to nie może mi nic zrobić. Jeśli chodzi o wprowadzenie takiego przepisu, to trzeba się do niego stosować, bo ten zaś ma moc prawną. Owy jest dobry, bo przecież palacz może palić w domu, na balkonie, a nie zatruwać powietrze w parku miejskim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone
Świat: Nebula
|
![]() Rzeklabym, iz Polska jest krajem dosyc specyficznym. Dla mnie do panstwo koscielne, moze za rzadow PO cos sie zmieni (nie jestem za polityka, aczkolwiek juz wole zyc w kraju, w ktorym rzadzi partia pana Donalda, niz pana Kaczynskiego [trzeba wybrac mniejsze zlo ];->)anarchia plx i niech te ludzkie kurwy sie zmienia : (
No w kazdym badz razie w*****a mnie to, ze ludzie sie dziwnie na mnie patrza jak mowie, ze jestem ateistka. Kiedys spotkalam babke na przystanku- studentka chemii. Zaczepil mnie kolega z klasy i powiedzial, ze dziewczyna ma problem, bo szuka stancji we Wroclawiu, a rozladowal sie jej telefon. No to dalam jej zazdzwonic ze swojego. W koncu znalezlismy jakies mieszkanko i babka poprosila nas o to zebysmy z nia poczekali na autobus. No i zaczela sie nawijla, o kosciele, o tym co kolega widzi w rocku, metalu i punku. No i jak wczesniej wspomnaialam zeszlo na temat kosciola... Kolega zaczal mowic, ze jest ateista i zaczeli sie klocic [ja zreszta tez] i babka powiedziala : "Gdyby Twoja matka bardzo zachorowala, nie modlil bys sie do Boga zeby ja uzdrowil?" kolege zatkalo. Po dluzszej chwili powiedzial, ze podala zbyt drastyczny przyklad i nie jest pewny. No oczywisice ja tez sie zaczelam zastanawiac nad tym pytaniem, doszlam do wniosku, ze jednak nikogo ponad mna nie ma i nie zaczelabym sie modlic. Najlepsze jest to, ze ludzie, ktorzy ida do bierzmowania ( u nas w tym roku sie zaczely przygotowania do bierzmowania [ludzie z lo i gimnazjum]) nie wiedza po co tam ida. Zapytalam kolegi w autobusie: "wiesz po co idziesz do bierzmowania ?" a on mi na to "no nie". To bylo zalosne, ja ktora nie bylam bierzmowana, i nie zamirzam byc wiedzialam z czym sie wiaze ten sakrament. Wkurwa mnie to, ze kazdy kto sie podaje za katolika gowno o tym wie. Zreszta, kazda religia zatruwa wszystko. No tak moze troche zboczylam z tematu, ale wnioski nasuwaja sie same. Tu rzadzi(l) Rydzyk. Szanowny ojciec dyrektor, ktory jezdzi maybachem i ogolem zyje sobie calkiem milutko. Propaganda zwiazana z Pisem w radiu PODOBNO KATOLICKIM - Radio maryja. Od kiedy to kosciol powinien sie mieszac w polityke ?
"GDYBYS BYL, CHOC W POLOWIE CZLOWIEKIEM JAK LUDZIE, KTORYMI GARDZISZ TEN SWIAT BYLBY LEPSZYM MIEJSCEM!" Wlochaty "Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy." Marta Wawrzyn/ pardon.pl |
![]() |
![]() |