Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-07-2009, 03:30   #41
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Zgodnie z zasadą zachowania masy/energii, nie da się wszystkiego zniszczyć, chyba że o czymś nie wiem
Zachowanie masy nie istnieje, zawsze podczas reakcji uwalniana jest energia z przetworzonej materii. Więc idzie wszystko rozpiepszyć.

Jeżeli chodzi o życie to tych teorii jest tak niewiarygodnie wiele że już lepiej wolę wierzyć w samego Boga i jego "raj" bez względu na to jakby wyglądał. xP
Po prostu, życie idzie łatwiej.

Chociaż też może być tak że znikamy i hoooy, jesteśmy z atomów więc sami my jesteśmy tylko świadomością i reakcjami tych małych cząsteczek (czyli g0wnem). xP

Ostatnio edytowany przez janek@ - 18-07-2009 o 03:36.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-07-2009, 08:43   #42
Giorio
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 02 03 2009

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: ;P
Poziom: 57
Skille: 82 ->>
Poziom mag.: ;P
Domyślny

Tak czy siak wiara jest niezbędna do życia. Nawet ateistom jest to potrzebne choć o tym niewiedzą. Ludzie od dawien dawna wymyślają bożków, bogów, Boga tylko po to aby nie popadli w obłęd(tak w obłęd). Przeróżne komiksowe, filmowe i serialowe postacie o nadprzyrodzonych umiejętnościach, pokazują nam jak bardzo chcemy być wyjątkowi. Chcemy pokazać nasza wyjątkowość. Nawet ateiści budząc się codziennie rano wierzą, że dziś przydarzy im się coś wyjątkowego. Poznają wyjątkową osobę lub dostana tak długo oczekiwany awans. To właśnie wiara sprawia, że jesteśmy tak wyjątkowi(lub za takich się uważamy). Można tłumaczyć to na wiele sposobów ale jedno jest pewne, człowiek bez wiary nigdy nie zszedłby z drzewa.
Większość ateistów twierdzi, że wiara jest nie logiczna. Tyle, że za 100lat ludzie będą śmiali się z naszej wiedzy. Prawdopodobnie większość dzisiejszych teorii okaże się bardzo zacofana. Dlatego chowanie się za nauką jest bardzo niedojrzałe.
Giorio jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 08:52   #43
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@ Pokaż post
Zachowanie masy nie istnieje, zawsze podczas reakcji uwalniana jest energia z przetworzonej materii. Więc idzie wszystko rozpiepszyć.
No właśnie, można masę zamienić w energię, ale nie można jej całkowicie zniszczyć.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Giorio Pokaż post
Większość ateistów twierdzi, że wiara jest nie logiczna. Tyle, że za 100lat ludzie będą śmiali się z naszej wiedzy.
Z wiary natomiast nie Tak samo jak teraz możliwość istnienia Zeusa czy Thora jest traktowana ze śmiertelną powagą
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2009, 11:21   #44
Hakuje_palte_sety
Zbanowany

Data dołączenia: 24 06 2009
Lokacja: Vichan /b/

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Berylia
Domyślny

Istnieje !
Ja właśnie jestem w swoim drugim wcieleniu i strasze matke za to że jak byłem mały dawała mi rozgotowanego gerbera.
Hakuje_palte_sety jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-07-2009, 10:01   #45
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1

Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Albo coś innego wymyśliłem. Po naszej śmierci dochodzi do końca świata i w nowo powstałym świecie rodzimy się w innym ciele (nie daj borze jeszcze urodzę się takim rybzorem), jesteśmy kimś innym, ale przeżywamy życie tej osoby dokładnie tak samo jak ona w tym starym świecie, i tak w kółko, po śmierci tej nowej osoby rodzimy się jako inna osoba w takim samym świecie, znowu przeżywamy jej życie tak samo i tak w całą nieskończoność, nawet wszystkie komcinacje się powtórzą i to znowu będą się powtarzać. Jak dla mnie ma sens, chociaż ta teoria jest trochę zmodyfikowaną wersją tej pierwszej (jest w tym temacie na pierwszej stronie) to jednak wolę tą pierwszą teorię.

Swoją drogą, Lasooch o co ci chodzi z tym sensem? Sens to inaczej cel, ktory zazwyczaj jest nadany przez kogoś, więc nie rozumiem, że niby śmierć nie ma celu? Śmierć ma sens - kontroluje populację, to jest jej cel. Ale ty to nieprawidłowo rozumiesz jako błędy i sprzeczności teorii osób, które się tutaj wypowiadają.
Alanus Lutinum jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-07-2009, 10:14   #46
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

@up
A ja w takie coś nie wierzę. Dlaczego? Bo wtedy musiałaby istnieć jakaś "siła wyższa", która zajmowałaby się tym. Bo to jest niemożliwe, żeby coś takiego jak ty opisałeś, było po prostu, samo z siebie. Wg mnie, wszystkie światy równoległe, inne wcielenia po śmierci itd. Muszą być związane z czymś większym, w co osobiście niezbyt wierzę.
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-07-2009, 12:22   #47
Akahan
Użytkownik Forum

Akahan's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2008
Lokacja: W Polsce...

Świat: Celesta
Domyślny

Hmm biorąc stronę religii to jest możliwe, natomiast naukowo, na pewno nie, to by było bez sensu rodzisz się znowu i nic nie pamiętasz? To już nie jesteś ty

Po za tym dla mnie religia to takie prawo, utrzymuję porządek, pokazuję co robić, a co nie, natomiast realistycznie patrzeć w pół Pisma Świętego po po prostu nie da się wierzyć, szczególnie w taką Apokalipsę Św. Jana, co zjedzie Jezus z nieba? Teraz wiemy, że z kosmosu nie przyleci(no chyba, że to obca forma życia ten Jezus), a wtedy o tym nie wiedziano i pisano bzdury.
+ Ghoul : Najlepiej przed nim uciekać nawet na 30lvlu bo bierze nieco dużo hp, taktyką powinna być walka z dystansu i nie danie zapędzić się w jakąś pułapkę czy ślepą uliczkę... Polecam summony Monków lub Fire Devilów. Co do lootu to Life Ring czy Brass Helmet nie są zbytnio opłacalnym sprzętem...
Akahan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-07-2009, 13:24   #48
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Tyle, że za 100lat ludzie będą śmiali się z naszej wiedzy.
Nikt nie śmieje się z wiedzy ludzi na początku XX wieku, była ona znacznie mniejsza od naszej, ale stanowiła dla niej podstawę. Tak samo nasza wiedza będzie stanowiła podstawę dla wiedzy ludzi za 100 lat. W nauce istnieje ciągłość, nieustanne weryfikowanie i poszerzanie teorii, łatanie luk. W religii nie.

Niektóre teorie są błędne, ale o tym, czy się one utrzymają, decyduje nie to, czy ludziom się bardziej podobają, tylko czy poprą je fakty. I to, że niektóre teorie sprzed stu lat wydają się śmieszne i wiemy, że są błędne, świadczy o potędze, a nie słabości nauki.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 20-07-2009 o 13:26.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-07-2009, 13:32   #49
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wylansowany Pokaż post
A ja w takie coś nie wierzę. Dlaczego? Bo wtedy musiałaby istnieć jakaś "siła wyższa", która zajmowałaby się tym.
Taka siła niekoniecznie przecież byłaby jakimś inteligentnym bytem astralnym... Mogłaby to być siła, istniejąca od początku Wszechświata, jednakże będąca poza obecnym postrzeganiem człowieka, nie dziadek latający na chmurce i zapamiętujący wszystkie nasze grzechy. Szczerze mówiąc, takie spekulacje nie mają sensu. Wszechświat jest nieskończony, nawet cyfra będąca za milonem zer po przecinku w rachunku podobieństwa dotyczącym czegokolwiek w STOSUNKU DO NIESKOŃCZONOŚCI jest ogromnie znacząca, więc nie można wykluczyć nawet istnienia Latającego Potwora Spaghetti ;<
stary 21-07-2009, 19:21   #50
Alendir
Użytkownik forum

Alendir's Avatar

Data dołączenia: 20 06 2007

Domyślny

Patrzcie na to od strony naukowej. Większość naukowców zgadza się z teorią że kiedyś był ten Wielki Wybuch od którego powstało wszystko co jest nam dziś znane. Czyli materia, energia, umysł, ciało, istoty żywe itp. Gdybyśmy wrócili do tamtego stanu okazałoby się że my wszyscy, planety, zwierzęta, gwiazdy i cały znany nam kosmos jesteśmy jednością. Do czego zmierzam? Naukowcy udowodnili że elektrony zawsze działają w parach, i niezależnie jaki będzie dystans pomiędzy nimi to zawsze gdy zrobisz coś jednemu z nich będzie to miało wpływ na drugiego. My ludzie jesteśmy stworzeni z atomów które z kolei są stworzone z elektronów. Co oznacza, że gdy byliśmy niegdyś jednością wcale nie zmieniło się do tej pory. Kolejna rzecz która daje do myślenia. Atomy istnieją we wszystkich wymiarach. Co oznacza że i my istniejemy we wszystkich wymiarach a postrzegamy świat w trzech. Łącząc te wszystkie fakty oznacza to że życie jest tylko snem, a śmierć tak naprawdę nie istnieje, a przynajmniej nie taka jaką sobie ją wyobrażamy.
Alendir jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2009, 09:42   #51
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1

Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wylansowany Pokaż post
@up
A ja w takie coś nie wierzę. Dlaczego? Bo wtedy musiałaby istnieć jakaś "siła wyższa", która zajmowałaby się tym. Bo to jest niemożliwe, żeby coś takiego jak ty opisałeś, było po prostu, samo z siebie. Wg mnie, wszystkie światy równoległe, inne wcielenia po śmierci itd. Muszą być związane z czymś większym, w co osobiście niezbyt wierzę.
Nie, nie musi. Dla mnie ma to takie wytłumaczenie. Kiedy świat się kończy, zaczyna się inny świat w którym nie ma warunków na nasze powstanie, ten się kończy i powstaje kolejny bez odpowiednich warunków i tak długo aż powstanie świat w którym my możemy istnieć, prawdę mówiąc to wystarczy żeby prędkość światła była o kilka m/s mniejsza to zmiany w naszym świecie byłyby ogromne, dlatego warunki dla tego świata z każdym razem muszą być idealnie takie same, ale w końcu nasz świat powstaje z nami i wszystko zaczyna się od początku. Jeżeli teoria z kończeniem i początkiem świata jest prawdziwa to oznacza, że tak się stanie i już .

W filozofii nie ma czegoś takiego jak nic - zawsze to nic coś zapełnia, nawet próżnia jest w pewien sposób zapełniona. Dlatego po końcu świata tworzy się nowy świat, żeby uniknąć tej pustki, nie wiem jak to dokładnie działa, ale mniej więcej tak.
Alanus Lutinum jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-07-2009, 18:05   #52
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2009
Lokacja: tutaj

Domyślny

Cytuj:
Tak czy siak wiara jest niezbędna do życia. Nawet ateistom jest to potrzebne choć o tym niewiedzą.
Jasne... to jest jak wypowiedz naszego prezydenta o tym ze biale nie jest biale a czarne nie jest czarne , skoro ateiscie potrzebuja wiary to juz wtedy nie sa ateistami

Cytuj:
Ludzie od dawien dawna wymyślają bożków, bogów, Boga tylko po to aby nie popadli w obłęd(tak w obłęd). Przeróżne komiksowe, filmowe i serialowe postacie o nadprzyrodzonych umiejętnościach, pokazują nam jak bardzo chcemy być wyjątkowi. Chcemy pokazać nasza wyjątkowość.
Chciec to se mozna , rzeczywistosc jest inna.

Cytuj:
Nawet ateiści budząc się codziennie rano wierzą, że dziś przydarzy im się coś wyjątkowego.
Nie padne na dlach ? :/

Cytuj:
Poznają wyjątkową osobę lub dostana tak długo oczekiwany awans.
Ta poznam Chucka Norrisa i awansuje ze smieciarza na kierowce smieciarki ...
Cytuj:
To właśnie wiara sprawia, że jesteśmy tak wyjątkowi(lub za takich się uważamy).
Nie jestemy wyjatkowi tylko niektorym sie tak wydaje , bo mamy wieksze zdolnosci ale tak naprawde nic nie rozni nas od siedzacej sobie na drzewie malpy czy krwiozerczej wiewiorki...

Cytuj:
Można tłumaczyć to na wiele sposobów ale jedno jest pewne, człowiek bez wiary nigdy nie zszedłby z drzewa.
A skad wiesz ze wiara powstala przed zejsciem z drzewa ? (chodzi mi o wiare w bozki itp. absurdy)
Cytuj:
Większość ateistów twierdzi, że wiara jest nie logiczna.
Bo nie jest.

Cytuj:
Tyle, że za 100lat ludzie będą śmiali się z naszej wiedzy.
Bedą sie smiac z tego ze nie wierzylismy w cos co jest nie racjonalne i absurdalne?

Cytuj:
Prawdopodobnie większość dzisiejszych
teorii okaże się bardzo zacofana. Dlatego chowanie się za nauką jest bardzo niedojrzałe.
Nauka nie stawia zadnych teorii na temat boga bo jest to nie racjonalne , poza tym nie ma na to dowodow jest zas 1 dowod na to ze bog jako taki nie istnieje bo wymyslili go sobie ludzie ktorzy nie potrafia pojac jakiegos zjawiska.

Co do zycia po smierci.
Idk , moze jest moze nie , raczej nie
stary 29-07-2009, 20:32   #53
Bananowy_Korniszon
Guest

Domyślny

Hm, jeśli mieszać w to fizykę kwantową czy teorię innych wszechświatów (na zasadzie, że wszechświat A to np. ten w którym akurat jesteśmy, wszechświat B różni się od A tym, że w 1889 pewna mucha poleciała o dwa stopnie w innym kierunku, zaś we wszechświecie C w ogóle nie istnieją ludzie ani muchy bo ewolucja potoczyła się inaczej) można dojść do ciekawych wniosków... Ostatecznie wychodziłoby więc na to, że rację mają ateiści i dusza nie istnieje, a nasza świadomość to tylko impulsy elektryczne w mózgu... Ale i tu da się coś wtrącić, bo np. kiedyś wymyśliłem, że do jednego absolutnie najmniejszego możliwego elementu materii (niepodzielnego) te wszystkie impulsy itp. się zbierają i tam właśnie jest świadomość. Po śmierci nie masz już żadnych zmysłów, więc właściwie śnisz. I śnisz to, co wierzyłeś, że będzie z tobą po śmierci.
Chociaż ja osobiście uważam, że dusza jest ściśle związana z ciałem i mózg to taki mostek pomiędzy nimi. Nawet jeśli masz amnezję i nie pamiętasz nic, to dlatego, że twój mózg nie może sobie tego przypomnieć - w duszy ta pamięć nadal jest, z tym że nie możesz sobie jej przypomnieć, bo jesteś związany ciałem, więc możesz przypomnieć sobie tylko to, co jest zapisane w mózgu (mózg więc to taka pamięć RAM ;D). Po śmierci dostajemy wolność. Kara za grzechy jest nieracjonalna na swój sposób... Bo jeśli ktoś szczerze żałuje, no to chamsko i niesprawiedliwie byłoby jeszcze karać, jeśli ktoś zaś nie żałuje, to pewnie dlatego, że miał motywy, albo nie rozumie czemu niby to co zrobił, miałoby być złe.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2009, 21:15   #54
Hadugg
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 02 2007
Lokacja: Elbląg

Imię: Hadug
Profesja: Elder Druid
Świat: Pacera
Poziom: 41
Poziom mag.: 48
Domyślny

Jeżeli pytasz mnie co jest po smierci, to powiem ci ze czlowiek zyje w innym ciele tracac pierwsza osobowosc. Bywa ze stajesz sie zwierzeciem. Mozesz byc lwem albo tygrysem czy orlem. Ale jezeli chodzi o ciebie nie wroze ci zadnej rewelacji. Kaczka to maks co moze z ciebie byc.
Hadugg jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2009, 21:38   #55
Clockwerk
Użytkownik Forum

Clockwerk's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2009
Lokacja: Białystok

Imię: Ciocia
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Raz Dwa Trzy
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hadugg Pokaż post
Jeżeli pytasz mnie co jest po smierci, to powiem ci ze czlowiek zyje w innym ciele tracac pierwsza osobowosc. Bywa ze stajesz sie zwierzeciem. Mozesz byc lwem albo tygrysem czy orlem. Ale jezeli chodzi o ciebie nie wroze ci zadnej rewelacji. Kaczka to maks co moze z ciebie byc.
fajnie zacytowałeś z filmy gz

myślę że po śmierci "idzie się do nieba" gdzie będziemy wraz z bogiem a samo przebywanie z nim jest niepojęte dla ludzkiego umysłu

15:06 Gengla [35]: czemu nie dziala komenda !pacc ?? przeciez mam 1 cc
Clockwerk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2009, 23:01   #56
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Clockwerk Pokaż post
myślę że po śmierci "idzie się do nieba" gdzie będziemy wraz z bogiem a samo przebywanie z nim jest niepojęte dla ludzkiego umysłu
fajnie zacytowałeś z książki, która jest słabo napisana, gz.
stary 30-07-2009, 00:18   #57
Ulrikk
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Alendir Pokaż post
Patrzcie na to od strony naukowej. Większość naukowców zgadza się z teorią że kiedyś był ten Wielki Wybuch od którego powstało wszystko co jest nam dziś znane. Czyli materia, energia, umysł, ciało, istoty żywe itp. Gdybyśmy wrócili do tamtego stanu okazałoby się że my wszyscy, planety, zwierzęta, gwiazdy i cały znany nam kosmos jesteśmy jednością. Do czego zmierzam? Naukowcy udowodnili że elektrony zawsze działają w parach, i niezależnie jaki będzie dystans pomiędzy nimi to zawsze gdy zrobisz coś jednemu z nich będzie to miało wpływ na drugiego. My ludzie jesteśmy stworzeni z atomów które z kolei są stworzone z elektronów. Co oznacza, że gdy byliśmy niegdyś jednością wcale nie zmieniło się do tej pory. Kolejna rzecz która daje do myślenia. Atomy istnieją we wszystkich wymiarach. Co oznacza że i my istniejemy we wszystkich wymiarach a postrzegamy świat w trzech. Łącząc te wszystkie fakty oznacza to że życie jest tylko snem, a śmierć tak naprawdę nie istnieje, a przynajmniej nie taka jaką sobie ją wyobrażamy.
Co Ty ćpasz? ;o
  Odpowiedz z Cytatem
stary 30-07-2009, 00:34   #58
Juzefek
Użytkownik Forum

Juzefek's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2006
Lokacja: Stg

Imię: Po co
Gildia: to
Świat: czytasz?
Juzefek ma numer GG 6720333
Domyślny

Cytuj:
Tyle, że za 100lat ludzie będą śmiali się z naszej wiedzy. Prawdopodobnie większość dzisiejszych teorii okaże się bardzo zacofana. Dlatego chowanie się za nauką jest bardzo niedojrzałe.
A wiesz, że niecałe 100 lat temu powstały pierwsze karabiny maszynowe, czołgi i samoloty?

@top
Ja wierzę, że po śmierci czeka na nas miejsce, gdzie będziemy wszyscy szczęśliwi.
stary 30-07-2009, 00:50   #59
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Juzefek Pokaż post
Ja wierzę, że po śmierci czeka na nas miejsce, gdzie będziemy wszyscy szczęśliwi.
To co Ty tu jeszcze robisz?!
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-07-2009, 09:54   #60
Clockwerk
Użytkownik Forum

Clockwerk's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2009
Lokacja: Białystok

Imię: Ciocia
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Raz Dwa Trzy
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
To co Ty tu jeszcze robisz?!
nob ?

nie możemy sobie odbierać życia bo Bóg nam to dał i to jest "niszczenie cudzej własności <grzech>)

15:06 Gengla [35]: czemu nie dziala komenda !pacc ?? przeciez mam 1 cc
Clockwerk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania