Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 16-03-2005, 14:06   #41
Matheous
Użytkownik Forum

Matheous's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.

Matheous ma numer GG 2872460 Matheous ma login Tlenu emcid@tlen.pl
Domyślny

Ech, w sumie w kazdym filozoficznym temacie(czy istnieja kosmici, kiedy nastapi koniec swiata) to ni stad ni z owad byl poruszany temat zycia po smierci Ot taka ciekawostka
A co do zycia po smierci-ja CHCIALBYM zeby istnialy kolejne wcielenia, czy tam reinkarnacja(jak zwal tak zwal), z wstepnym wykasowaniem wczesniejszej pamieci. Czemu? Bo nie moge sobie wyobrazic WIECZNEGO lezenia, czy tam WIECZNEGO siedzenia w jakimstam niebie czy piekle. Po prostu wg mnie po jakims czasie powinien byc jakis 'format mozgu' zeby on mogl sobie odpoczac... Po czym zabawa zaczyna sie od poczatku. Ale w sumie, czy nie powinno kiedys byc konca? Jak cos moze powtarzac sie w nieskonczonosc? Z tego znowu wynika, ze mozg tez kiedys moze sobie zrobic fajrant. I co wtedy? Ja zawsze jak pomysle o tym, ze odradzamy sie w kolko, i racjonalnie dodam 'ale keidys musi byc koniec', to zawsze wtedy lapia mnie dreszcze.
Jedno jest pewne-predzej czy pozniej, wszyscy poznamy odpowiedz na to jedno pytanie Jaki jest sens zycia? Czy istnieja kosmici? Te pytania moga pozostac bez odpowiedzi. Ale co sie dzieje z nami po smierci? Na to pytanie kazdy znajduje odpowiedz w odpowiednim dla siebie momencie.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 16-03-2005, 15:09   #42
Nightwalker
Użytkownik Forum

Nightwalker's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Śpieszy się wam by poznać tajemnice śmierci? Bo mi jakoś nie za bardzo
Co jest po śmierci? Ja wierzę w to co mówi religia Chrześcijańska.

@Math:
Ci co byli w śmierci klinicznej mówią, że to Niebo to naprawdę... wspaniałe miejsce i nie wróciliby, gdyby sam Pan Bóg ich "nie wygodnił" spowrotem (kto chce, ten niech wierzy).

Mam pytnie do Scora:
Czy to, żę źli ludzie trafiają do Piekła nie wyklucza wszechmiłosierdzia Boga? Bo ja sam już nie wiem. Ja osobiście nie wysłał bym kogoś na wieczne męczarnie jakby przepił całe życie, kradł lusterka samochodowe, a zarazem nie chodził do kościoła.
Nie wiem co o tym sądzić ;/
Nightwalker jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-03-2005, 15:18   #43
Dabek
eX Moderator

Dabek's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2004

Imię: Dabeek
Profesja: Elite Knight
Świat: Calmera
Poziom: 100
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Wpadając w styl $cora...
1. Śmierć (Bynajmniej nie mówiąca DUŻYMI LITERAMI)
2. Trumna
3. Robaczki.
JESTEM ZASMUTKOWANY że tylko tyle i Śmierci nie będzie
Dabek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-03-2005, 10:04   #44
M@NieK
Użytkownik Forum

M@NieK's Avatar

Data dołączenia: 19 02 2005
Lokacja: in ur Nightmare

M@NieK ma numer GG 5187312
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nightwalker
Śpieszy się wam by poznać tajemnice śmierci? Bo mi jakoś nie za bardzo
Nawet nie wiesz kiedy to moze sie przytrafic.. ze sie urodziles nie znacze ze masz na bank 70lat zycia+
Wiec nie badz taki pewien bo nie wiesz kiedy zrobi sie ciemno...
M@NieK jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-03-2005, 10:29   #45
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nightwalker
Czy to, żę źli ludzie trafiają do Piekła nie wyklucza wszechmiłosierdzia Boga?
Wg mnie chyba raczej tak. Bo skoro Bog byłby taki wszechmilosierny to nie skazywalby na wieczne potepienie. no nie??

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez M@niek
Nawet nie wiesz kiedy to moze sie przytrafic.. ze sie urodziles nie znacze ze masz na bank 70lat zycia+
Wiec nie badz taki pewien bo nie wiesz kiedy zrobi sie ciemno...
Hmm... Codziennie zyje tak jakbym mial zyc najmniej z 70 lat. Wg mnie zastanawianie sie nad czyms tak "błachym" i nieuniknionym jak smierc jest malo sensowne. Nic to nie zmieni, niczego i tak sie naprawde nie dowiemy a kiedy przyjdzie to napewno przewyzszy wszystkie nasze wyobrazenia. Ludzie marnuja czas na taki temat zamiast zlapac kogos za lapke i cieszyc sie tym co Bog dal ( i kiedys napewno zabierze)

@Baron Kaldrick: Po mnie napewno przyjdzie szczur

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mc Macio
chodzilo mi o to ze ok 3000tys lat temu nauka nie wytlumaczala roznych zjawisk i ludzie wtedy nie wiedzieli skad te zjawiska pochadza(i tez sie zastanawiali nad sensem zycia itp) wiec doszli do wnisku ze musi byc cos "nad" czyli Bóg
Byc moze i tak bylo. Ale popatrz teraz: mamy TV, podruzujemy po swiece, szukamy innych cywilizacji. Mamy ogromna wiedze naukowa w porowaniu do tych sprzed 3000 lat. A nikt nie potrafi fachowo" zanegowac istnienia Boga jak i zycia po zyciu. Moze tylko sie troszeczke od niego oddalic bojac sie, ze to co robimy jest zle...

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-03-2005, 10:34   #46
Belefiz
Użytkownik Forum

Belefiz's Avatar

Data dołączenia: 11 12 2004
Lokacja: Rzeszów

Stan: Na Emeryturze
Belefiz ma numer GG 6661337
Domyślny

Ja znam przypadek. Moja babcia (mająca wtedy 86 lat) powiedziała: "Dziś umrę". Często sobie tak żartowała i jak zwykle powiedziałem "przestań gadać głupoty". Gdy już wyglądała mizernie kazała zawołać księdza. Gdy szukaliśmy modlitwy babcia jeszcze powiedziała na której stronie. Odmówiliśmy modlitwy, babcia westchnęła dwa razy powiedziała "Boże jestem gotowa" i umarła Wiecie jakie to przeżycie jak ktoś bliski umiera wam prawie na rękach ?

@topic
Widze że większość piszących tu to ateiści albo 12-14 letni co chcą się popisać że nie boją się śmierci i myślą że boga nie ma itp. Pomyślcie ktoś kto myślał, coś lub ktoś rozumny musiał stworzyć wszechświat, dopasować wszystko do siebie. Więc coś musi tam być. Pozatym jestem chrześcijaninem i mam wiare.

Ostatnio edytowany przez Belefiz - 17-03-2005 o 10:52.
Belefiz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-03-2005, 15:45   #47
Knight Simon Dark lord
Użytkownik Forum

Knight Simon Dark lord's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Carlin

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Evil Shadows
Świat: Harmonia
Poziom: 36
Skille: 20/24
Poziom mag.: 45
Knight Simon Dark lord ma numer GG 2398454
Domyślny

ja wierze w 2 świat raz miałem sen jak umarłem i widziałem nawet biało przed oczami nie wiem jak wy ale ja sądze że jest świat z aniołami z panem Jezusem i Bogiem dlatego jestem katolikiem bo wierzę niech inny myślą co chcą ja wiem że niebo i piekło istnieją i kiedyś każdy z nas tam się znajdzie ( tylko nie wiem kto w piekle a kto w niebie)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Paciorro Pokaż post
czyli skoro dali darmowy onwtibia to wszystko jest ok????

Knight Simon Dark lord jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-03-2005, 15:50   #48
Dryb
Użytkownik Forum

Dryb's Avatar

Data dołączenia: 03 01 2005

Domyślny

A ja jeszcze niedawno wierzyłem, że po prostu nie ma nic. Ale teraz stwierdziłem, że musi istnieć reinkarnacja. Bo jak to tak. Przecież coś musi być... nie będzie czarnego ekranu(co do reinkarnacji, to wiadomo, że nie będziemy znać swojego poprzedniego "Ja")
Dryb jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-03-2005, 23:19   #49
M@NieK
Użytkownik Forum

M@NieK's Avatar

Domyślny

Ale .. po reinkarnacjii.. bedziemy mieli taki sam charakter?.. wiem ze nikt nie wie i nikt sie tego nie dowie.. ale mnie to zastanawia ;]
Tak sobie czasami pomyslcie (ci co wierza w reinkarnacje) kim byliscie w poprzednim wcieleniu... ;]
stary 19-03-2005, 00:18   #50
joey
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

hmm... ja bym osobiście chciał żeby była autostrada bez ograniczenia prędkości i jakiś fajny samochód to dopiero raj
autostrada niebieska plx plx plx ciekawie by było...
<EDIT>:
tylko ma być żółty tuningowany golf (progi, neony[niebieskie], przyciemniane szyby, zderz(?)aki, spoilery etc.)
i oczywiście nie taki classic flaki tylko jakieś turbo

Ostatnio edytowany przez joey - 19-03-2005 o 00:20.
joey jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-03-2005, 01:00   #51
Senon
Użytkownik Forum

Senon's Avatar

Data dołączenia: 18 03 2005
Lokacja: Gdzies w czasoprzestrzeni

Stan: Na emeryturze
Senon ma numer GG 6033602 Senon ma login Tlenu Sanchez_15
Domyślny

Powiem jedno... Ja moge zyc do 40 ale jak prawdzimy czlowiekpalic pic co jakis czas i nie miec zony tylko same kolezanki co ci z tego zze bedziesz mail 70 lat jak 1000 chorub na karku?? moze ktos sie ze mna nie zgodzi??

Senon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-03-2005, 01:29   #52
Xeltix
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 12 2004
Lokacja: Gliwice

Xeltix ma numer GG 20143712
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Belefiz
@topic
Widze że większość piszących tu to ateiści albo 12-14 letni co chcą się popisać że nie boją się śmierci i myślą że boga nie ma itp. Pomyślcie ktoś kto myślał, coś lub ktoś rozumny musiał stworzyć wszechświat, dopasować wszystko do siebie. Więc coś musi tam być. Pozatym jestem chrześcijaninem i mam wiare.
hehe tak samo myslalem wiek 10-14 ATEISCI
stary 19-03-2005, 02:13   #53
M@NieK
Użytkownik Forum

M@NieK's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez joey
hmm... ja bym osobiście chciał żeby była autostrada bez ograniczenia prędkości i jakiś fajny samochód to dopiero raj
autostrada niebieska plx plx plx ciekawie by było...
<EDIT>:
tylko ma być żółty tuningowany golf (progi, neony[niebieskie], przyciemniane szyby, zderz(?)aki, spoilery etc.)
i oczywiście nie taki classic flaki tylko jakieś turbo
Co za dusho to nie zdrowo ;]
stary 19-03-2005, 07:41   #54
Tana
The Witch

Tana's Avatar

Data dołączenia: 14 05 2004

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez lewy/fallen
/up\ w reinkarnacja jest często mylona z nowym wcieleniem
reinkarnacja to zamiana w zwierzątko kotka myszke itp. itd.
chodzi Ci o kolejne wcielenia to założenie jest takie iż twoja dusza jest materią niezniszczalną która znajduje nowe powłoki cielesne by odkryć swe wcielenia trzeba się poddać oczyszczeniu duszy i czasochłonnym pracowaniem nad czystością swej jaźni do tego dochodzą czakry astral
O przepraszam bardzo - obie te rzeczy to, to samo. Jaką powłokę cielesną przybierzesz zależy jedynie od tego jaki był twój ostatni żywot. Jeśli byłeś dobry i pobożny rodzisz się jako coś lepszego i doskonalszego (Na koncu tej drabinki jest sama energia zyciowa, którą po głębszym namyśle można porównać do boga). Gdy całe życie jesteś zły trafiasz na coraz niższe szczebelki (tu na samym dole jest z kolei niebyt).

A moje zdanie? Pomyśle za jakieś 30 lat na łóżu śmierci. Narazie mi sie nigdzie nie spieszy.

Tana jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-03-2005, 10:07   #55
Chopkers
Użytkownik Forum

Chopkers's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2004
Lokacja: Zgorzelec

Stan: Na emeryturze
Chopkers ma numer GG 3987061
Domyślny

a jezeli to mozg jest odpowiedzialny za wszystko co sie z czlowiekiem dzieje, to czemu by nie zaplacic jakiemus doktorkowi za wyciecie swojego mozgu i wcisniecie go jakiemus noworodkowi ??

nie wiem czy to by bylo mozliwe.......

patrzac od strony religijnej, to w sumie reliigii jest mnostwo, i jezeli Bóg nie istnieje (oczywiscie istnieje, ale to z nie istnieniem to tylko teoria ;]) to przeciez mogli bysmy sie znalesc w "niebie innej religii"....

a z reszta nvm..

ale jeszcze porusze temacik "Arki" (noego ).
(tej z tymi pokruszonymi tablicami z X przykazaniami )
to zworccie uwage na to, ze gdyby ja odnaleziono! ILE RELIGII BY UPADLO???
stary 19-03-2005, 13:51   #56
Matheous
Użytkownik Forum

Matheous's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.

Matheous ma numer GG 2872460 Matheous ma login Tlenu emcid@tlen.pl
Domyślny

Wszystkie religie (prawie) sprowadzaja sie do jednego-ze Bog istnieje. Co kogo obchodzi, czy nazywa sie tak, tak czy tak(nie bede wzywal imienia Pana nadaremno? Zawsze chodzi o to samo-stworzyl swiat, panuje nad nim milosierna reka i sprawuje nad nami sad po smierci. Bla bla bla...
A co do reinkarnacji-w takim razie pomyslcie, dlaczego macie swiadomosc zycia wlasnie w tym wcieleniu? Skoro pamiec nam sie po kazdej smierci 'lasuje', a czas jest rzecza wzgledna, no to dlaczego pamietamy i znamy wlasnie to wcielenie? Dlaczego niektorzy z nas nie maja teraz swiadomosci tego, ze sa cyborgami w roku 2074, a inni ze sa mamutami uciekajacymi przed ludzmi pierwotnymi jakies pare milionow lat temu? He?
stary 19-03-2005, 14:09   #57
M@NieK
Użytkownik Forum

M@NieK's Avatar

Domyślny

ehhh.. skad wiesz ze my za iles tam lat bedziemy cyberborgami? -.-
Fox Kids rlz? -.-
stary 20-03-2005, 02:33   #58
Ing
Użytkownik Forum

Ing's Avatar

Data dołączenia: 30 11 2004
Lokacja: Thais

Domyślny

@Maniek: chociażby zważywszy na obesyjne zainteresowanie człowieka budową neuronową mózgu czy funkcjonalną protezą obsługiwaną impulsami ze sztucznych synaps (co stało się już faktem). Poza tym człowiek cały czas bezrozumie dąży do przedłużenia sobie życia, opierając swoją rację na sztucznej moralności czy prawach człowieka...

@Topic: Pismo Święte w miare jednoznacznei opisuje los nieśmiertelnej duszy ludzkiej po śmierci. Jako praktykujący i głęboko wierzący katolik nie mam zamiaru szukać innych rozwiązań, niż te wyjawnione przez Boga, któremu ufam...

ech... kiedyś - pamiętam - zastanawiałem sie, jak by wyglądało całkowite zakończenie swojego istneinia po śmierci... świadomośc, że nie ma już nic dalej, że przestajemy myśleć, egzystować, obserować, słuchać. Że nasze życie kończy się, a my sami nie czujemy już nic. Po prostu nas nie ma. Zawsze wtedy ogarniał mnie irracjonalny lęk, spowodowany przyzwyczajeniem do obserowania świata z perspektywy pierwszej osoby. Podobny lęk pojawia podczas próby obejrzenia siebie z innej perspektywy, zauważenia że wcale nie jest się kimś tak wyjątkowym, by nasza egzysencja (materialna czy nie) musiała być nieskończona.

copyright: www.megatokyo.com
Ing jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-08-2005, 19:27   #59
Kinnison
Użytkownik forum

Kinnison's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005
Lokacja: Wrocław

Kinnison ma numer GG 2719180 Kinnison ma login Tlenu bobek1331
Domyślny

hmmm... co do teorii z nicością, dziwicie się jak może być po prostu nic... ciemno, cicho i nie pachnie ( ), ale kiedyś też była nicość, przed urodzeniem. Dopiero od jakiegoś momentu zaczęliśmy rejestrować to co się dzieje wokół nas. Może kiedyś tak samo po prostu przestaniemy rejestrować, bo nasz mózg przestanie funkcjonować... ale ja jednak w to nie wierzę, sądzę że "coś" tam się jednak wydarzy, coś się stanie... Jestem tego bardzo ciekaw, lecz nie tak ciekaw żeby samemu to zaraz sprawdzić . Tak w ogóle to ciekawe czy ktoś się kiedyś zabił... z ciekawości...

A co do waszej teorii o 10-14 latkach ateistach, to powiem wam, że nie zawsze się sprawdza . Ja też mam 14 lat i jestem człowiekiem wierzącym, nie wstydzę się tego, a Ci którzy "tak" mówią o Bogu, to raczej wierzą, tylko w swoim środowisku mówią tego typu głupoty z... głupoty, no, może jeszcze dla poważania ze strony gburowatych kolegów.
Kinnison jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-08-2005, 20:12   #60
Liado
Użytkownik Forum

Liado's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2004

Liado ma numer GG 5663472
Domyślny

Aaaj pierdoły gadacie . TO całe niebo i piekło wymyśłił dawno temu jakiś BARDZO mądry człowiek. Jak będziesz broić to pójdziesz do pokoju/ jak będziesz grzeszyć to ojdziesz do piekła. Ten gość poprostu wychował ludzi a przy okazji wyjaśnił im parę rzeczy których którzych nie znali(oczywiście nie mówił prawdy), ale oczywiste jest że wielu czyni "źle". Jeżeli w średniowieczu kudzie byli na tyle ciemni że wierzyli wróżkom to co dopiero w starożytności.

Liado jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania