|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#41 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 07 2005
Lokacja: Venore
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Pacera
Poziom: 28
Poziom mag.: 40
![]() |
![]() Buuahahahahahhaha , co to za pytanie
![]()
![]() |
#42 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
#43 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 26 07 2004
Lokacja: Świebodzin
Imię: Wirvan
Profesja: Druid
Świat: Danubia
Poziom: 50
Poziom mag.: 50
|
![]() W Boga wierze w pelni.
Mam jednak niemale watpliwosci co do dzialalnosci Jezusa. Jestem ministrantem, a nawet lektorem i znam naprawde dobrze Pismo Swiete, i caly czas zadaje sobie pytanie czy to nie jakas bujda. Bardzo duzo sytuacji z zycia Jezusa w Nowym Testemencie kreci sie jedynie wokol apostolow. Mozna z tego wywnioskowac, ze wszystkie 4 Ewangelie zostaly po prostu ubarwione przez ludzi, ktorych zafascynowal czlowiek zwany Jezusem Chrystusem. Z drugiej strony jednak moze Dzielo Chrystusa zostalo specjalnie tak zaaranzowane, zebysmy teraz mieli watpliwosci... i uwierzyli. Jednego jestem pewien - religia chrzescijanska jest bardzo dobrą religią. Uczy kochac drugiego czlowieka bez wzgledu na jego kolor skory, wyglad czy charakter. Jestem pewien, ze gdyby kazdy z nas postepowal tak jak jest to opisane w przykazaniach czy w nauce Kosciola, swiat bylby lepszy. Mysle, ze naprawe cywilizacji nalezy zacząć od samego siebie, a efekty zadowola cala ludzkosc. ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Nie musze wiedziec jak i co , moge sobie poczytac rozne teorie w necie lub obejrzec Discovery, ja nie wierze w nic i mi z tym dobrze.
A jak wytlumaczysz JAK Jezus chodzil po wodzie? Cytuj:
![]()
Memento Mori... Ostatnio edytowany przez Thoryx - 14-10-2005 o 21:09. |
|
![]() |
![]() |
#45 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: Szczecin
Stan: Na Emeryturze
Imię: ---
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 62
Skille: 84/70
Poziom mag.: 15
|
![]() Jestem ateistą i nie wierze w Boga, szatana itp. Niechce sie rozpisywać więc to tyle.
#46 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
A co do tematu : Bóg - tak. Kosciol( w obecnym ksztalcie ) - nigdy w zyciu.
![]() |
#47 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#48 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
"Nie obchodzi mnie, skad pochodze, dokad zmierzam, czym jestem. Mi dobrze z moja niewiedza". Ty, slyszales o czyms takim....czekaj...jak oni maja...chrzescijanowie chyba...mowia, ze przyjdzie ich Bog na Ziemie. Chodz, bedziemy wymyslali, ze to ja nim jestem i spelniam proroctwo! Czlowieku, po twojej wypowiedzi stwierdzam, ze jestes pusty jak balon.
![]() |
#49 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków
Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Ja modle sie wieczorem co pare dni, do kosciola pojde od czasu do czasu, lecz tej instytucji nie popieram, widzac mojego opaslego, zaklamanego proboszcza po prostu czuje odraze. Czasem zazdroszcze tym ktorzy potrafia wierzyc bez zadnych watpliwosci, bo ja osobiscie czesto o tym mysle i nie moge sobie wyrobic stalego pogladu na tematy dotyczace religii. Mam tez nadzieje ze Bog jest na tyle rozsadny, aby ludzi dobrych, niechodzacych do kosciola rowniez przyjal do nieba, jesli ono wogole istnieje. Wiara to moim zdaniem dar i modlitwa czy uczeszczanie do kosciola nie powinny byc warunkiem przyjecia danej osoby do krolestwa niebieskiego. Z reszta, moglbym tak pisac, pisac i pisac a i tak niewiele to da, reszte przemyslen zachowuje dla siebie ;p Narka.
|
![]() |
![]() |
#50 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 09 2004
![]() |
![]() Generalnie, to chyba nie ma sensu tłumaczenie czy Jezus naprawdę istniał i czynił to wszystko bo są argumenty i za i przeciw, a najczęściej ludzie się nie przyznają do błędu, i obojętne czy im to wytłumaczysz dobitnie czy nie, oni nadal swoje
![]() Do osób bardziej rozsądnych: Czyli można by wziąść pod uwagę teorię, że w religii, nie jest najistotniejsze to, żeby ludzie wierzyli w Boga, tylko to, żeby czynili dobro? @down: Wiem. Ale w tym wypadku mi chodziło bardziej o cuda, i czy istniał tak jak myślimy. Zresztą jakby ktoś nie wiedział jest prorokiem w Koranie. Ostatnio edytowany przez dap-galothij - 14-10-2005 o 22:29. |
![]() |
![]() |
#51 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: Kwidzyn
![]() ![]() |
![]() @Up
Jezus istniał, to postać historyczna. Czy był tym za kogo, jest uważany, to już inna para kaloszy.
i'm not the percent you think survives i need sanctuary in the pages of this book. gestating with all the other rats nurse said that my skin will need a graft. i am of pockmarked shapes The vermin you need to loathe. |
![]() |
![]() |
#52 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 01 2005
Lokacja: z Nienacka (Zambrów)
|
![]() no wiec tak...
przyjmijmy ze Bog istnieje... stworzyl ziemie zwierzeta rosliny ludzi itp. Adam i Ewa byli pierwszymi mieszkancami planety. Po jakims czasie w Pismie Swietym pojawia sie 2 synow Kain i Abel. Ale zastanawiajace jest to skad reszta swiata (ludzi, spoleczenstwa). Skoro Adam i Ewa mieli 2 synow w takim razie wychodzi na to ze Ewa musiala miec dziecko z krotyms z synow (moze z jednym bo ktorys z nich zabil jednego ![]() Skoro Pismo Swiete uwazane jest za najdoskonalsza ksiege to czemu jego interpretacje sa nam z gory narzucane przez tzw" uczonych ktrorzy je "studiuja". Skoro jest najdoskonalsza powinna byc do zrozumienia dla kazdego z nas bez innegrencji innych osob. Jezeli istnieje Bog i religia chrzescijanska jest ta "prwaidlowa" to po co jest nastwarzanych tyle roznych religi?? Aby zrobic czlowiekowi pranie mozgu? Religia bardzo mocno odzialywuje na psychike czlowieka... wedlog mnie ktos bardzo madry musial napisac Pismo Swiete skoro udalo mu sie "otumanic" tyle ludzi. hm... jeszcze tak cos ode mnie... co dzien wieczorem sie modle. Bo jezeli sie myle ze Boga nie ma ,a on istnieje to daje mi to jakas szanse na "zbawienie" ,a moze to juz nawyk z dziecinstwa?? Choc to tez moze byc przykladem "strachu przed Bogiem" ktory jest "ostoja milosci ciepla i wyrozumialosci". ![]() Jezeli Bog kocha tak kazdego czlowieka to czemu szanse na zbawienie maja tylko katolicy? aha.. i jeszcze cos o balwochwalstwie... w PS napisane jest ze Bog nie kazal stwarzac zadnych jego podobizn i chyba swietych ludzi... Wiec skad sie biora takie rzeczy jak: obrazy przedstwaiajace Trojce Swieta, Jezus na krzyzu, rzezby swietych itp?? troche sie rozpisalem ale to tylko czesc tego co mnie "boli" ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @up: w Biblii jest pełno metofor. Więc może jedną z nich było stwierdzenie, że to był jej syn. Tam chyba najprawdopodobniej było to użyte w sensie potomek. Bo gdyby było inaczej piętno Kaina nie miałoby sensu
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2004
Lokacja: google.pl
Stan: Aktywny Gracz
Świat: Secura
Poziom: 20
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Hmm.. Ja często zastanawiam się, czy Bóg istnieje. Niektórzy pomyślą(w tym niestety i ja), że nie ma chrześciańskiego boga. Wszystkie religie mają swojego boga i chrześcianie też go mają. Oni mają swoje imiona, a nasi się nie wysilili i nawet imienia nie dali chrz. bogowi.
Z kąd niby mamy wiedzieć, czy chrz. bog istnieje?! Jedyne dowody to zapiski jakichś ludzi sprzed iluś tam lat. Nawet nie wiemy czy był wtedy człowiek o imieniu Piotr(św. Piotr)! Możemy jedynie wierzyć w to, co głosi kościół. A kościół informacje bierze właśnie z wymienionych na górze źródeł. To nie są żadne dowody. Według nauki, świat został stworzony jednym, wielkim BUUM. Wedłu chrześcian, świat stworzył chrz. bóg(chrześciański bóg), zaczynając od dodania dnia i nocy. Nauka ma więcej dowodów, niż wiara ludzi, ponieważ wiara chrześcian opiera się, jak już mówiłem, na piśmie daaawnych ludzi. Ja nie mogę powiedzieć, czy wierzę w Boga, czy nie, czy wierze w cokolwiek, czy w nic, ponieważ dla niektórych to wszystko jest cholernie mętne! Boję się powiedzieć, że nie wierzę, ponieważ boję się że Bóg może mnie ukarać. Nie mogę być jednak tego pewien, bo nie wiem czy On istnieje. Gdybym jednak powiedział że wierzę,a gdyby On nie istniał, to bym przez całe życie modlił się do krzyża z kamienia, a nie do mojego boga. A gdybym wierzył i gdyby On istniał, to wtedy bym dostał przepustkę do Nieba. Ale nie wiem co istnieje, nie wiemy nawet jak zostaliśmy stworzeni. Nauka za dużo nie mówi, nauka jest to tylko rozwinięcie różnych hipotez. A wiara, to 1) wierzenie w coś, co jest prawdziwe i tym samym obalenie nauki, 2) wiara w coś, co nie istnieje i tym samym sprzeciwianie się nauce, która jest prawdą. A co do nauki. Wiele rzeczy jest niewyjaśnionych, które mogą zrobić jedynie cuda. Cuda może robić chrz. bóg. A więc nauka to tym samym i potwierdzenie istnienia Boga, ale też często obalanie Go. Innymi słowy, to co my myślimy jest tylko naszą myślą. Nie ma żadnych mocnych dowodów, możemy jedynie czekać na Dzień Sądu Ostatecznego, chociaż oczywiście antychrześcianie nie wierzą, że będzie coś takiego, bo inaczej potwierdziło by to istnienie Boga. Po tych myślach( a raczej tylko ich części), trzeba stwierdzić, że wszyscy powinni powiedzieć "Nie mam pojęcia", zamiast "wierze" lub "nie wierzę". Niektórzy pewnie powiedzą, że moje myśli Ich obrażają. Ja powiem ,że jest to według mnie prawda.... Więc, niestety, jesli nadal będe ciągnął tą teorie, to możliwe że stworze nową religie.. Neutralną, jednym słowem ![]() Najdłuższy post w moim życiu xD [Edit] Oczywiście, może to też być przenośnia(Bóg, Adam i Ewa itd.). Ale kto miałby ją wymyślić?? A może religia chrześciańska jest to wymysł jakiegoś człowieka, który grozi nam piekłem , a mówi że nagrodzi niebem, jeśli tylko będziemy robić świat lepszym . A teraz pytanie: Z kąd wiadomo, co jest dobre,a co złe? A oto odpowiedź: Nikt tego nie wie. Jeśli powiem, że rzecz nazwana przez nas pomarańczą, a my jesteśmy dla siebie ludźmi, to przecież pomarańcz może myśleć że my jesteśmy pomarańczą, a ona jest człowiekiem(pisze to według naszego słownika ;P ), to będzie znaczyć to samo, co znaczy ta odpowiedź o dobru i źle. Ostatnio edytowany przez heliwurab - 14-10-2005 o 22:59. |
![]() |
![]() |
#55 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 06 10 2005
|
![]() no wiec widze ze chyba troche znasz Biblie to dobrze... kazirodztwo w Bibli jest zakazane to fakt ale kiedy takie prawo zostalo wydane?? znacznie pozniej nie od razu Bóg dal to prawo dopiero Izraelitom wlasciewie niechce mi sie wiecej pisac jak co moj gg 1264837 pozdor
|
![]() |
![]() |
#56 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
BUahahah wiesz ze balony nie sa puste ![]() Buhahahah xD http://mnichu.ovh.org/archiwa/god/5/komix.htm http://mnichu.ovh.org/archiwa/god/12/komix.htm
![]() |
#57 |
Użytkownik forum
|
![]() zgadza sie co jest jeszcze smieszniejsze!!! jak to kosciol wierzecy rzekomo w Boga a wyklucza istnienie Boga???? no sooory ale ja tego nie lapie.. moze ktos mi to wyjasnic??? [email protected] lol pozdra
|
![]() |
![]() |
#58 | |||||
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() @edit : Thoryx : no wiesz, nie czulbym sie szczesliwy, gdybym byl wypelniony "powietrzem". Co do komiksu - beznadzieja. Podobala mi sie tylko ta ksiazka Browna - reszta jest do dupy.
Nieaktywny. Ostatnio edytowany przez Ashlon - 14-10-2005 o 22:58. |
|||||
![]() |
![]() |
#59 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Zauważcie, że modlitwa tylko dlatego, że Bóg może ci coś zrobić, jeśli jest, jest chyba troszkę nienajlepszym pomysłem, ponieważ on wie dlaczego się modlisz.
|
![]() |
![]() |
#60 | |
Użytkownik forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |