|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#41 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 11 2004
Stan: Niegrający
|
![]() Skoro papież mniej wtedy znaczył od jakiegoś Leszka Wałęsy, to dlaczego Breżniew wydał wyrok śmierci właśnie na Papieża, a nie na Wałęsę? Dlaczego UB szpiegowało papieża? Dlaczego tak kontrolowano wizyty Ojca Świętego w Polsce? Dlaczego naród tak się radował? A przede wsyztskim, skoro Wałęsa sam oswobodził Polskę, no to po co takiemu wielkiemu bohaterowi były rozmowy z papieżem i jego rady? Wyjasnij mi panie wielki historyk...
Btw mój tata nie stał u boku Wałęsy, tylko u boku działaczy Solidarności, a skoro Wałęsie tyle groziło to jak to się stało że jeszcze żyje? Do niego jakoś nie strzelali, tylko do bezbronnych ludzi. Lepiej wróćcie do Białorusi, bo jakoś nikt nie potrafi uzasadnić co dokładnie zrobił Wałęsa. Gdyby nie wstawiennictwo papieża i jego pozycja na arenie międzynarodowej Ruscy zrobili by sobie w Polsce test nuklearny, i byście mieli gówno a nie demokracje. Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 21-03-2006 o 21:33. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#42 | ||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Tutaj jest to stwierdzenie, to twoim zdaniem zasługi papieża:
Cytuj:
No prawda, wałęsa uczestniczył w strajku, ale co z tego, kiedy nie mogli do niego strzelać, gdyż jeżeli Wałęsa zginąłby dowiedziałby się o tym Zachód, a to mogło spowodować niezadowolenie opinni publicznej, czego ZSRR nie chciał. Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 21-03-2006 o 21:49. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||||||||
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
jeden - co mialoby ZSRR po zdobyciu nuklearnych pustyn, jakimi bylby tereny PL i Niemiec? dwa - moglbys przytoczyc argument dot. nowoodkrytych raportow i dokumentow? Co to za raporty? Skad? Gdzie to opisano? trzy - nie jest jeszcze dzisiaj udowodnione, ze to akurat ZSRR stoi za atakiem na papieza. Jest to prawdopodobne i to bardzo, ale (niestety) niepotwierdzone.
![]() |
![]() |
#46 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Bardzo prawdopodobne, ale nieudowodnione? A co udowodniono? Jedynie udowodniono Agcy usiłowanie zabójstwa. A co do rent dla działaczy NSZZ Solidarność to dobry pomysł, niektórzy z nich mieliby za co jeść... Skoro ZSRR nie bał się Wojtyły, to dlaczego wojska radzieckie nie wkroczyły do Polski i nie zrobiły armageddonu? Co do ZSRR, pamiętajmy, że III Rzesza tez była niepokonanym mocarstwem, do czasu... Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 21-03-2006 o 22:25. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Wrocław
|
![]() Najbardziej wykończył ZSRR wyścig zbrojeń. O nie! Naprawdę? Oh! Tak znowu Amerykanie! Moim zdaniem w stwierdzeniu "Amerykanie wybawcy świata" nie ma tak strasznie dużo przesady...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Ale biorąc pod uwagę lata wcześniejsze, możnaby tak powiedzieć. Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 21-03-2006 o 23:39. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() @Jerkov:
Cholercia, jeśli masz takie pojęcie o innych tematach w historii jak o tym, to nie wiem za co masz szóstke. Może za to, że podzielasz poglądy nauczycielki? Bo niestety pleciesz bzdury koleżko :S @Topic: Co do tematu Wałęsy, całkowicie zgadzam się z Matkiem. A wybory na Białorusi to farsa. Nie tylko Polska powinna się "wtrącić".
![]() |
![]() |
#50 |
Fallen Angel
|
![]() @Jurkov
Jasne, babcia Ci to opowiadała przed zaśnięciem? Uważasz że papież coś zrobił? Jak dla mnie to wygłosił ze 3 kazania. Od gadania akurat mieliśmy lepszych. Uważasz że rządy zachodnie coś zrobiły? A można wiedzieć co? Chyba minowały mur berliński żeby wrazie czego ściągać komunistów którzy by go chciali przeskoczyć. Komuniści chcieli wysadzić polske? A czym możesz mi powiedzieć by potem rządzili? Kupą radioaktywnego piachu? Nawet oni tak głupi nie byli.
![]() |
#51 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 12 2004
|
![]() @Jerkov
Twoje "polenizowanie" nie ma sensu. Pierw zaczynasz wyzywać Wałęsę, kiedy ci nie wychodzi dyskusja zaczynasz pisać o tym jak to bez papieża by się nie udało. Następnie piszesz, że według kogoś Wałęsa sam wyzwolił Polskę... litości. Leszek był przywódcą, a to, że nie opłacąło się go zabijać to nie jego wina, to, że to on był najpopularniejszy to też nie jego wina (pewnie gdyby tój tata był na miejscu Wałęsy to by się strasznie wstydził, ojj...). Btw. To, że Leszek jest cyniczny też nie sprawia, że jest idiotą i chamem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
[quotye]Informacje: Onet.pl, Norman Davies[/quote] Konkretny link plax? Bo rowniedobrze moglbys napisac google.pl Norman Davies. Wyskakuje multum linkow a w zadnym nie ma niczego ciekawego;] Cytuj:
Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Fallen Angel
|
![]() @Matek
No, może troche przesadziłem, ale jedyne co papież zdziałał to de facto jedynie przyśpieszenie pewnych procesów. Co więcej, przebywając w polsce jako biskup był dużo bardziej niewygodny politycznie. Pomyśl tak: Jak to zrobić żeby polacy nie chodzili do kościołów i nie słuchali kazań? Praktycznie niemożliwe. A jak go uciszyć kiedy siedzi w Watykanie? Wystarczyło odciąć telewizje i radio, co zresztą robili od lat w stosunku do zachodu. Zresztą, nawet gdyby ktoś taki jak Karol Wojtyła się nie urodził komuniści i tak by się posypali, i to nie tak dużo później, bo już podczas piedestrojki. Już w 89 tracili grunt pod nogami, a bez ZSRR byli nikim(chodi mi oczywiście o PZPR).
![]() |
#54 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() A wracajac do tematu o Bialorusi:
http://web.amnesty.org/pages/blr-140306-action-eng
![]() |
#55 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP
|
![]() ODnośnie Białorusi:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#56 |
Fallen Angel
|
![]() Jestem bardzo ciekaw czy sytuacja ulegnie zmianie bo zapowiadanych na sobote masowych wiecach z okazji świeta niepodległości białoruskiej. Jak wy myślicie?
![]() |
#57 |
Zbanowany
Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji
|
![]() Sytuacja nie ulegnie zmianie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() No i stalo sie: spacyfikowali biedakow.
Swoja droga, chcialbym tam byc. Nie dlatego, zeby im pomoc czy wykazac sie wielkim sercem tylko z ciekawosci jak to wszystko przebiega.
![]() |
#59 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 04 2004
Lokacja: Jastrzębie Zdrój Kolor skóry: Biały!
Imię: Gieksa Jastrzebie
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 8
Skille: 23/25
Poziom mag.: 1
|
![]() No i po wyborach i wiecu...
Wiadomo bło, że tak się to skończy. Moim zdaniem Lukaszenka będzie rzadił krajem jeszcze z 1-2 kadencję, Białorusini są zbyt bierni. W Polsce i Ukrainie społęczeństwo wiedziało o co walczy, a na Białorusi, nawet nie wie co to jest wolnosc... @Walesa Walesa przyczynil sie b. do zlikwidowania PRL, ale miał swoje grzechy... Nikogo nie należy gloryfikować...
![]() |
#60 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 10 2003
Lokacja: Gdansk
![]() |
![]() Dzisiaj w Minsku odbyl sie wiec opozycji... Milicja brutalnie rozgonila opozycje, aresztowano 300 osob... Lukaszenka nie zna chyba innego rozwiazania niz przemoc :S... Bialorusini boja sie wyjsc na ulice... gdyby wiecej osob wyszlo na ulice, moze cos by sie zmienilo... a tak to? ^.- UE dalo tylko zakaz wjazdu Lukaszenki na tereny Unii i co to da?
@Walesa Wedlug mnie to w sumie zrobil cos w tej Solidarnosci, ale jako prezydent i w pozniejszych czasach zachowywal sie jak debil... Jego wypowiedzi sa podobne jakby mowil to jakis "chlop z Mazur". Nadawal by sie do Samoobrony ![]() ![]() |
![]() |
![]() |