Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 21-03-2006, 21:26   #41
Jerkov Thundersword
Użytkownik Forum

Jerkov Thundersword's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

Skoro papież mniej wtedy znaczył od jakiegoś Leszka Wałęsy, to dlaczego Breżniew wydał wyrok śmierci właśnie na Papieża, a nie na Wałęsę? Dlaczego UB szpiegowało papieża? Dlaczego tak kontrolowano wizyty Ojca Świętego w Polsce? Dlaczego naród tak się radował? A przede wsyztskim, skoro Wałęsa sam oswobodził Polskę, no to po co takiemu wielkiemu bohaterowi były rozmowy z papieżem i jego rady? Wyjasnij mi panie wielki historyk...

Btw mój tata nie stał u boku Wałęsy, tylko u boku działaczy Solidarności, a skoro Wałęsie tyle groziło to jak to się stało że jeszcze żyje? Do niego jakoś nie strzelali, tylko do bezbronnych ludzi.

Lepiej wróćcie do Białorusi, bo jakoś nikt nie potrafi uzasadnić co dokładnie zrobił Wałęsa.

Gdyby nie wstawiennictwo papieża i jego pozycja na arenie międzynarodowej Ruscy zrobili by sobie w Polsce test nuklearny, i byście mieli gówno a nie demokracje.

Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 21-03-2006 o 21:33.
Jerkov Thundersword jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 21-03-2006, 21:36   #42
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Jerkov Thundersword
Skoro papież mniej wtedy znaczył od jakiegoś Leszka Wałęsy, to dlaczego Breżniew wydał wyrok śmierci właśnie na Papieża, a nie na Wałęsę?
Gdzie napisalem, ze mniej znaczyl. Znaczyl duzo, ale to nie on w najwiekszym stopniu wygonil ZSRR z naszego kraju. On dal sile i nadzieje - a ludzie wprowadzili czyn.

Cytuj:
Dlaczego UB szpiegowało papieża?
Leszka tez szpiegowali, nie martw sie.

Cytuj:
A przede wsyztskim, skoro Wałęsa sam oswobodził Polskę, no to po co takiemu wielkiemu bohaterowi były rozmowy z papieżem i jego rady? Wyjasnij mi panie wielki historyk...
Dobra slonce. Widze, ze dyskusja juz nie ma sensu, bo wkladasz mi slowa w palce, ktorych nie napisalem. ZNAJDZ POST GDZIE NAPISALEM, ZE WALESA SAM OSWOBODZIL POLSKE. A jak nie znajdziesz - zamilknij i zasiadz do podrecznikow od historii. Podszkol sie troszeczke.

Cytuj:
Btw mój tata nie stał u boku Wałęsy, tylko u boku działaczy Solidarności, a skoro Wałęsie tyle groziło to jak to się stało że jeszcze żyje? Do niego jakoś nie strzelali, tylko do bezbronnych ludzi.
No, a walesa siedzial sobie w cieplutkim pomieszczeniu i pil najlepsze wino jakie moze byc. Jeszcze napisz, ze tak naprawde to plotka, ze to walesa bral udzial w strajku

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-03-2006, 21:43   #43
Jerkov Thundersword
Użytkownik Forum

Domyślny

Tutaj jest to stwierdzenie, to twoim zdaniem zasługi papieża:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
gufno prafda.
A bez nadziei i wsparcia duchowego Wałęsa napewno zdziałalby nie wiele, i zapewniam cię, że dzięki pozycji papieża i tylko dzięki temu Rosjanie powstrzymali się przed pacyfikacją Polski. Po pacyfikacji byłoby u nas jak na Białorusi. Jeżeli dobrze znasz historię, to wiesz że wojska Rosyjskie rozmieszczone były wzdłuż granicy wschodniej i czekały tylko na rozkaz.

No prawda, wałęsa uczestniczył w strajku, ale co z tego, kiedy nie mogli do niego strzelać, gdyż jeżeli Wałęsa zginąłby dowiedziałby się o tym Zachód, a to mogło spowodować niezadowolenie opinni publicznej, czego ZSRR nie chciał.

Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 21-03-2006 o 21:49.
stary 21-03-2006, 21:58   #44
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Cytuj:
A przede wsyztskim, skoro Wałęsa sam oswobodził Polskę, no to po co takiemu wielkiemu bohaterowi były rozmowy z papieżem i jego rady? Wyjasnij mi panie wielki historyk...
A kto do cholery mówi, że sam? Naucz sie czytać to zrozumiesz treść wypowiedzi innych osób.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-03-2006, 22:08   #45
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Z tego co wiem, to ludzi rozstrzeliwuje się po ich schwytaniu... -.-
Doskonalym przykladem jest kopalnia Wujek, jak i zaklady Cegielskiego
Cytuj:
Polacy "komuchów popędzili", ale... ze wstawiennictwem Jana Pawła II oraz władz Zachodu. Rosyjskie wojska były gotowe do rozwiązania "problemu Solidarności", czekały na granicy polsko-radzieckiej, jeden mały rozkaz i pacyfikacja gotowa.
A powiedz mi, co Wielki Zachod zrobilby takiej potedze, jak ZSRR? Nie wydaje mi sie, zeby kraje Europy braly udzial w konflikcie. Jedynie USA mogloby probowac zatrzymac inwazje komuchow, ale po kilkuletnim konflikcie i tak pokoj bylby podpisany.
Cytuj:
Bali się tylko tego, że sprawa będzie nagłośniona przez media zagraniczne.
Za to o wybuchach nuklearnych, o ktorych wspominasz dalej, nikt by nie mowil.
Cytuj:
Wszystko dzięki Papieżowi i głównie jemu.
A tu sie akurat zgodze.
Cytuj:
Myślisz, że taki cham i półgłówek jak Wałęsa coś zrobił? Solidarność wystawiła tego debila na wypadek gdyby właśnie nastąpił wyżej wspomniany rozkaz.
A po co taki cham i polglowek (bez autorytetu) na czele upadajacego ruchu?
Cytuj:
Tak naprawdę za sukcesem Solidarności stoją ludzie, którzy dzisiaj przymierają nędzą, a Wałęsa siedzi w swojej willi i rozbija się swoim mercem...
Czyli powinnismy wszystkim placic renty za to, ze kiedys brali udzial w Solidarnosci?
Cytuj:
Gdyby zlecony przez Breżniewa zamach na papieża udał się, nasze państwo byłoby zniszczone wybuchami nuklearnymi, gdyż po zabójstwie papieża ZSRR zamierzało przeprowadzić rewolucję komunistyczną w Europie Zachodniej używając do tego broni nuklearnej.
No tak, bo bez papieza Zachod odwrocilby sie od Europy srodkowej plecami Nie wydaje mi sie, ze panstwo, ktore dysponuje srodkami do rozpetania wojny nuklearnej z reszta Europy, balo sie Wojtyly.
Cytuj:
Miało to doszczętnie zniszczyć Polskę i Niemcy. Takie fakty przedstawiają nowoodkryte raporty i dokumenty.
Pytanie nr :
jeden - co mialoby ZSRR po zdobyciu nuklearnych pustyn, jakimi bylby tereny PL i Niemiec?
dwa - moglbys przytoczyc argument dot. nowoodkrytych raportow i dokumentow? Co to za raporty? Skad? Gdzie to opisano?
trzy - nie jest jeszcze dzisiaj udowodnione, ze to akurat ZSRR stoi za atakiem na papieza. Jest to prawdopodobne i to bardzo, ale (niestety) niepotwierdzone.
stary 21-03-2006, 22:22   #46
Jerkov Thundersword
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Pytanie nr :
jeden - co mialoby ZSRR po zdobyciu nuklearnych pustyn, jakimi bylby tereny PL i Niemiec?
dwa - moglbys przytoczyc argument dot. nowoodkrytych raportow i dokumentow? Co to za raporty? Skad? Gdzie to opisano?
trzy - nie jest jeszcze dzisiaj udowodnione, ze to akurat ZSRR stoi za atakiem na papieza. Jest to prawdopodobne i to bardzo, ale (niestety) niepotwierdzone.
Informacje: Onet.pl, Norman Davies.
Bardzo prawdopodobne, ale nieudowodnione? A co udowodniono? Jedynie udowodniono Agcy usiłowanie zabójstwa.
A co do rent dla działaczy NSZZ Solidarność to dobry pomysł, niektórzy z nich mieliby za co jeść...
Skoro ZSRR nie bał się Wojtyły, to dlaczego wojska radzieckie nie wkroczyły do Polski i nie zrobiły armageddonu?
Co do ZSRR, pamiętajmy, że III Rzesza tez była niepokonanym mocarstwem, do czasu...

Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 21-03-2006 o 22:25.
stary 21-03-2006, 23:06   #47
Nightwalker
Użytkownik Forum

Nightwalker's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Najbardziej wykończył ZSRR wyścig zbrojeń. O nie! Naprawdę? Oh! Tak znowu Amerykanie! Moim zdaniem w stwierdzeniu "Amerykanie wybawcy świata" nie ma tak strasznie dużo przesady...
Nightwalker jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-03-2006, 23:38   #48
Jerkov Thundersword
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nightwalker
Najbardziej wykończył ZSRR wyścig zbrojeń. O nie! Naprawdę? Oh! Tak znowu Amerykanie! Moim zdaniem w stwierdzeniu "Amerykanie wybawcy świata" nie ma tak strasznie dużo przesady...
Polenizowałbym, po wydarzeniach na Bliskim Wschodzie jakoś tego wybawicielstwa nie widać.
Ale biorąc pod uwagę lata wcześniejsze, możnaby tak powiedzieć.

Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 21-03-2006 o 23:39.
stary 22-03-2006, 00:01   #49
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@Jerkov:
Cholercia, jeśli masz takie pojęcie o innych tematach w historii jak o tym, to nie wiem za co masz szóstke. Może za to, że podzielasz poglądy nauczycielki? Bo niestety pleciesz bzdury koleżko :S

@Topic:
Co do tematu Wałęsy, całkowicie zgadzam się z Matkiem. A wybory na Białorusi to farsa. Nie tylko Polska powinna się "wtrącić".
stary 22-03-2006, 00:19   #50
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

@Jurkov

Jasne, babcia Ci to opowiadała przed zaśnięciem?

Uważasz że papież coś zrobił? Jak dla mnie to wygłosił ze 3 kazania. Od gadania akurat mieliśmy lepszych.

Uważasz że rządy zachodnie coś zrobiły? A można wiedzieć co? Chyba minowały mur berliński żeby wrazie czego ściągać komunistów którzy by go chciali przeskoczyć.

Komuniści chcieli wysadzić polske? A czym możesz mi powiedzieć by potem rządzili? Kupą radioaktywnego piachu? Nawet oni tak głupi nie byli.

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2006, 07:24   #51
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

@Jerkov
Twoje "polenizowanie" nie ma sensu. Pierw zaczynasz wyzywać Wałęsę, kiedy ci nie wychodzi dyskusja zaczynasz pisać o tym jak to bez papieża by się nie udało. Następnie piszesz, że według kogoś Wałęsa sam wyzwolił Polskę... litości. Leszek był przywódcą, a to, że nie opłacąło się go zabijać to nie jego wina, to, że to on był najpopularniejszy to też nie jego wina (pewnie gdyby tój tata był na miejscu Wałęsy to by się strasznie wstydził, ojj...).
Btw. To, że Leszek jest cyniczny też nie sprawia, że jest idiotą i chamem.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2006, 07:40   #52
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
A bez nadziei i wsparcia duchowego Wałęsa napewno zdziałalby nie wiele, i zapewniam cię, że dzięki pozycji papieża i tylko dzięki temu Rosjanie powstrzymali się przed pacyfikacją Polski.
Gdybanie. Ja tez moge sobie pogdybac: gdyby nie bylo Walesy nie byloby zadnego bezkrwawego przewrotu. Dalej bedziemy gdybac? Czy nareszcie zrozumiesz, ze historii nie zmienia zadne klamstwa?

[quotye]Informacje: Onet.pl, Norman Davies[/quote]

Konkretny link plax? Bo rowniedobrze moglbys napisac google.pl Norman Davies. Wyskakuje multum linkow a w zadnym nie ma niczego ciekawego;]

Cytuj:
Uważasz że papież coś zrobił? Jak dla mnie to wygłosił ze 3 kazania. Od gadania akurat mieliśmy lepszych.
No zrobil cos. Sama wizyta cos zrobila. Samo to, ze byl Polakiem cos zdzialalo. Ale stwierdzanie, ze TYLKO I WYLACZNIE dzieki papiezowi mamy demokracje... no coz... nikomu niczego nie ujmujac, ale to gufno prafda.

Cytuj:
Czyli powinnismy wszystkim placic renty za to, ze kiedys brali udzial w Solidarnosci?
Oj, chyba nasz budzet by tego nie wytrzymal

Moj jogger
stary 22-03-2006, 17:12   #53
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Domyślny

@Matek

No, może troche przesadziłem, ale jedyne co papież zdziałał to de facto jedynie przyśpieszenie pewnych procesów. Co więcej, przebywając w polsce jako biskup był dużo bardziej niewygodny politycznie. Pomyśl tak: Jak to zrobić żeby polacy nie chodzili do kościołów i nie słuchali kazań? Praktycznie niemożliwe. A jak go uciszyć kiedy siedzi w Watykanie? Wystarczyło odciąć telewizje i radio, co zresztą robili od lat w stosunku do zachodu.

Zresztą, nawet gdyby ktoś taki jak Karol Wojtyła się nie urodził komuniści i tak by się posypali, i to nie tak dużo później, bo już podczas piedestrojki. Już w 89 tracili grunt pod nogami, a bez ZSRR byli nikim(chodi mi oczywiście o PZPR).

stary 22-03-2006, 18:13   #54
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

A wracajac do tematu o Bialorusi:

http://web.amnesty.org/pages/blr-140306-action-eng

Moj jogger
stary 22-03-2006, 18:30   #55
Badzo
Użytkownik Forum

Badzo's Avatar

Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP

Domyślny

ODnośnie Białorusi:
Cytuj:
<Gam> referendum
<Gam> Czy nie masz nic przeciwko rządom Łukaszenki przez następne kadencje ?
<Gam> [ ] TAK, nie mam nic przeciwko
<Gam> [ ] NIE, nie mam nic przeciwko

Badzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2006, 22:32   #56
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Domyślny

Jestem bardzo ciekaw czy sytuacja ulegnie zmianie bo zapowiadanych na sobote masowych wiecach z okazji świeta niepodległości białoruskiej. Jak wy myślicie?

stary 23-03-2006, 17:25   #57
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Sytuacja nie ulegnie zmianie.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-03-2006, 08:05   #58
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

No i stalo sie: spacyfikowali biedakow.

Swoja droga, chcialbym tam byc. Nie dlatego, zeby im pomoc czy wykazac sie wielkim sercem tylko z ciekawosci jak to wszystko przebiega.

Moj jogger
stary 25-03-2006, 11:51   #59
djkuter
Użytkownik Forum

djkuter's Avatar

Data dołączenia: 23 04 2004
Lokacja: Jastrzębie Zdrój Kolor skóry: Biały!

Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 8
Skille: 23/25
Poziom mag.: 1
Wyślij wiadomość przez ICQ do djkuter djkuter ma numer GG 3596971 djkuter ma login Tlenu laik6@tlen.pl Adres Jabbera do djkuter Send a message via Skype™ to djkuter
Domyślny

No i po wyborach i wiecu...

Wiadomo bło, że tak się to skończy. Moim zdaniem Lukaszenka będzie rzadił krajem jeszcze z 1-2 kadencję, Białorusini są zbyt bierni. W Polsce i Ukrainie społęczeństwo wiedziało o co walczy, a na Białorusi, nawet nie wie co to jest wolnosc...

@Walesa

Walesa przyczynil sie b. do zlikwidowania PRL, ale miał swoje grzechy... Nikogo nie należy gloryfikować...
stary 25-03-2006, 17:57   #60
Bofedojo
Użytkownik Forum

Bofedojo's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2003
Lokacja: Gdansk

Bofedojo ma numer GG 1439666
Domyślny

Dzisiaj w Minsku odbyl sie wiec opozycji... Milicja brutalnie rozgonila opozycje, aresztowano 300 osob... Lukaszenka nie zna chyba innego rozwiazania niz przemoc :S... Bialorusini boja sie wyjsc na ulice... gdyby wiecej osob wyszlo na ulice, moze cos by sie zmienilo... a tak to? ^.- UE dalo tylko zakaz wjazdu Lukaszenki na tereny Unii i co to da?

@Walesa
Wedlug mnie to w sumie zrobil cos w tej Solidarnosci, ale jako prezydent i w pozniejszych czasach zachowywal sie jak debil... Jego wypowiedzi sa podobne jakby mowil to jakis "chlop z Mazur". Nadawal by sie do Samoobrony tam sa takie same klauny...

Cya in another life brothers

Bofedojo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania