Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-04-2006, 14:49   #41
Tibio-gracz
Użytkownik Forum

Tibio-gracz's Avatar

Data dołączenia: 19 05 2005
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Druid
Świat: Askara
Poziom: 27
Poziom mag.: 27
Domyślny

Cytuj:
A słyszałeś takie zdanie ,że "Bóg jest tylko jeden ,ale religie różnie go nazywają/postrzegają"??
Słyszałem, tylko rożne religie mają różne sakramenty i duchwieństwa albo wogóle ich nie mają, więc chodzi mi oto która z nich ma rację, którą powinniśmy wybrać aby być naprawdę pewni , że nie żyjemy w błędzie.
Tibio-gracz jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-04-2006, 16:37   #42
Liado
Użytkownik Forum

Liado's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2004

Liado ma numer GG 5663472
Domyślny

Oto kilka z moich niczym nie popartych, idiotycznych, bezsensownych i głupich teorii.
1. Jak powstał świat?

Stworzyli go ludzie lub inna rasa rozumna cofając się w czasie (do momentu w którym nie było nic, czyli próżnia).

2. Cuda Jezusa?

Może Jezus był Crissem Angelem dawnych czasów? Najznakomitszy iluzjonista który miał ułatwione zadanie, pnieważ za jego czasów ludzie nie znali praw fizyki, chemii, parapsychiki itd.(a przynajmniej tak się nam wydaje) więc byli strasznie głupi. (Przecież jeden człowiek wyprzedzający swoją epokę [bardziej niż Einstein] na Tysiące lat musiał się narodzić).

3. Czym są religie?

Ludzie stworzyli religie ze strachu. Jeżeli to co wyznają jest prawdą, to jeżeli będą postępować zgodnie z zasadami danej wiary dostąpią zbawienia (czy czegoś innego ) A jeżeli religia jest nieprawdziwa to po śmierci i tak nie będą żałować zmarnowanego czasu bo nie będą mieli czym ;p. "Wienc stond" wniosek że ludzie się jakby ubezpieczają.

"nauka dziala tak samo jak wiara " Skomentuje to trzema literami- LOL.
"Jeśli coś ma jednoznaczną symbolikę - kształt krzyża, w tych miejsach co Jezus - to raczej pokazuje jakiś związek z Bogiem." Jak piszesz plusy (+) na matematyce to modlisz się do nich? ;p (wiem że głupie, ale chyba wiecie o co mi chodzi?)

Edit:
@down
"teraz nauka dziala tak samo jak wiara - stara sie cos udowodnic rzucajac coraz smieszniejsze teorie "
Nauka BADA zjawiska, a religia mówi ~"nie starajcie sie zrozumieć bo zgrzeszycie i pójdziecie do piekła i powiem mamie!" ;p

"A co stworzylo tych pierwszych? Pozatym paradoks dziadka sie klania;]"
Jakich pierwszych? O czym mówi ten paradoks?

"proponuje przewertowac Biblie."
Nie chce mi się...

Ostatnio edytowany przez Liado - 05-04-2006 o 17:06.
Liado jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 16:53   #43
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kolutib/liado
1. Jak powstał świat?
Stworzyli go ludzie lub inna rasa rozumna cofając się w czasie (do momentu w którym nie było nic, czyli próżnia).
A co stworzylo tych pierwszych? Pozatym paradoks dziadka sie klania;]

Cytuj:
2. Cuda Jezusa?
Może Jezus był Crissem Angelem dawnych czasów? Najznakomitszy iluzjonista który miał ułatwione zadanie, pnieważ za jego czasów ludzie nie znali praw fizyki, chemii, parapsychiki itd.(a przynajmniej tak się nam wydaje) więc byli strasznie głupi. (Przecież jeden człowiek wyprzedzający swoją epokę [bardziej niż Einstein] na Tysiące lat musiał się narodzić).
Moze? Ale proponuje przewertowac Biblie.

Cytuj:
3. Czym są religie?
Ludzie stworzyli religie ze strachu.
100% prawdy. Boje sie i smierci i Boga. i tylko dlatego wierze i postepuje tak jak postepuje.

Cytuj:
"nauka dziala tak samo jak wiara " Skomentuje to trzema literami- LOL.
Zdania wyrwane z kontekstu nic nie znacza. Przeczytaj jeszcze raz moj post i zobacz jakiego idiote z siebie zrobiles.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 18:09   #44
Bofedojo
Użytkownik Forum

Bofedojo's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2003
Lokacja: Gdansk

Stan: Niegrający
Bofedojo ma numer GG 1439666
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mogrim Korotir
A jakie, że nie istnieje? Czekam.

Argumenty na tak:
- cuda (np. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cud_eucharystyczny)
- zjawiska nadprzyrodzone (opętania, stygmaty - udowodniony fakt)
- objawienia
- konieczność istnienia pierwszej przyczyny bytów (absolut)

I kto powiedzial, ze Bóg nie mogł stworzyc swiata PRZEZ wielki wybuch a czlowieka przez ewolucje?
Argumenty na to, ze Bog nie istnieje:
-skoro Bog jest milosierny to dlaczego zsyla ludzi do piekla?
-dlaczego Bog sie nam nie pokarze? Czy dlatego, ze nie chce zebysmy w niego wierzyli?
-skoro Bog jest wszechwiedzacy to dlaczego nie przewidzial, ze szatan podkusi Ewe? I dlaczego odrazu nie stworzyl kobiety, mogl przewidziec, ze Adam bedzie samotny...
Gdybym sie dluzej zastanowil to moze bym wiecej tego wymyslil...
@cuda
Niektorzy ludzie widzieli UFO, albo jak niektore przedmioty lataja... czy to znaczy, ze to prawda?
@cud eucharystyczny
To chyba najwieksza brednia Jak to moze byc cialo i krew? Przy mszy chleb i wino sie wcale nie zmienia... Chyba, ze to jest kolejny symbol o Moze Bog tez jest symbolem?
@opetania
Choroby psychiczne polegaja na tym samym co opetanie...
@stygmaty
Jest to chyba jedyny dowod, ktorego do konca nie moge wytlumaczyc... Ksiadz na religii mowil, ze Jezus byl przybity nie na dloniach, lecz pod nimi. Dlatego, ze Jezus byl przybity w piatek, a gdyby byl przybity na dloniach, dluzej by zyl, lecz Zydzi chcieli zeby szybciej umarl, poniewaz w szabat by nie mogli go zdjac z krzyza. Dlatego chcieli to zalatwic w piatek... Lecz oj. Pio mial stygmaty na dloniach... Mozliwe, ze ksiadz sie myli, wiec to jest nie do konca wytlumaczone...
@objawienia
patrz @cuda
@konieczność istnienia pierwszej przyczyny bytów
A skad wiesz, ze to byl Bog?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Moze? Ale proponuje przewertowac Biblie.
Proponuje przewertowac Koran, Biblie Szatana i jakas Naukowa Ksiazke W kazdej pisza o czyms innym, wiec dlaczego mam wierzyc Biblii?
Cytuj:
A co stworzylo tych pierwszych? Pozatym paradoks dziadka sie klania;]
A co stworzylo Boga?
Zacytuj ten paradox dziadka

Pare paradoxow wiary:
Jesli kosciol uwaza, ze zabobony sa niezgodne z wiara katolicka, to czym sa rozne swieta? Przeciez to tez sa rozne zabobony...
Skoro Bog sobie wybral Zydow na swoj narod to dlaczego oni sie od niego odwrocili?

Cya in another life brothers

Bofedojo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 18:17   #45
Mogrim Korotir
Guest

Domyślny

Cytuj:
Ludzie stworzyli religie ze strachu. Jeżeli to co wyznają jest prawdą, to jeżeli będą postępować zgodnie z zasadami danej wiary dostąpią zbawienia (czy czegoś innego ) A jeżeli religia jest nieprawdziwa to po śmierci i tak nie będą żałować zmarnowanego czasu bo nie będą mieli czym
Panu pascalowi było by przykro, że podkradasz mu głupie myśli.

Cytuj:
"Jeśli coś ma jednoznaczną symbolikę - kształt krzyża, w tych miejsach co Jezus - to raczej pokazuje jakiś związek z Bogiem." Jak piszesz plusy (+) na matematyce to modlisz się do nich? ;p (wiem że głupie, ale chyba wiecie o co mi chodzi?)
O ile to plusy nie powstają na ciele z niewiadomych przyczyn - nie. Walnąłeś jak za przeproszeniem krowa o beton - co mają plusy w zeszycie do stygmatów? Zjawiska nadprzyrodzone do plusów? Dobrze, że wiesz ze glupie, samoświadomość drogą do sukcesu.

Cytuj:
Nauka BADA zjawiska, a religia mówi ~"nie starajcie sie zrozumieć bo zgrzeszycie i pójdziecie do piekła i powiem mamie!" ;p
Ciekawe która. Na pewno nie chrześcijanstwo. Podaj mi przykład, gdzie w obecnych czasach Kosciol mowi cos takiego, albo zamilknij.

Cytuj:
skoro Bog jest milosierny to dlaczego zsyla ludzi do piekla?
Wszystkich? Czy mozna by bylo nazwac miłosiernym Boga, który niewzruszonego morderce stawia na równi z uczciwym człowiekiem?

>>dlaczego Bog sie nam nie pokarze? Czy dlatego, ze nie chce zebysmy w niego wierzyli?

Bóg nigdy nam sie nie pokaRZe. Moze, moze kiedys nam sie pokaŻe. Ale czy on nam robi łaske? "Błogosławieni którzy nie widzieli, a uwierzyli". A pokazał sie 2000 lat temu.

>>To chyba najwieksza brednia Jak to moze byc cialo i krew? Przy mszy chleb i wino sie wcale nie zmienia... Chyba, ze to jest kolejny symbol o Moze Bog tez jest symbolem?

Z tego co napisałes wnioskuje, ze jestes zbyt tempy by zrozumiec krótki tekst. Nie przy KAZDEJ mszy. Przeczytaj ze zrozumieniem i wróć, albo rób z siebie dalej idiote który wypowiada sie na temat tekstu ktorego nie zrozumiał.

>>Choroby psychiczne polegaja na tym samym co opetanie...

ROTFL. Radze poczytac troche o opetaniach, mowienie roznymi glosami w roznych jezykach i nadprzyrodzona sila to nie jest objaw choroby psychicznej. Widac ze mowisz o rzeczach, o ktorych slyszales z dobranocki.

>>@konieczność istnienia pierwszej przyczyny bytów
>>A skad wiesz, ze to byl Bog?

I znowu pokazałeś, ze jestes typowym 14 latkiem. I kolejna sprawa - sprawdź sobie, co w ogole oznacza termin "przyczyna bytów/absolut".
Pozwole sobie przytoczyc definicje z wikipedii:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez wikipedia
Absolut - pojęcie oznaczające byt doskonały, najwyższy, pełny, niezależny, nieuwarunkowany, bezwzględny. Absolut może być traktowany jako filozoficzny odpowiednik pojęcia Boga
Kazdy moze mowic co chce, moze miec racje lub nie, ale wypadaloby, zeby w ogole wiedzial o czym mowi.

Ostatnio edytowany przez Mogrim Korotir - 05-04-2006 o 18:37.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 18:42   #46
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
"teraz nauka dziala tak samo jak wiara - stara sie cos udowodnic rzucajac coraz smieszniejsze teorie "
Mam do Ciebie prosbe: jezeli nie masz o pewnych pojeciach nie wypowiadaj sie, ok? Bo wprowadzasz ludzi nie majacych pojecia o temacie w blad. Religia nie bada? Kto ci takich bredni naopowiadal? Czy to kolejna teoria "wg Ciebie"? A co robi setki tysiecy teologow? Wyobraz sobie, ze BADA starozytne teksty, interpretuje je, sprawdza czy sa prawdziwe itp. Tylko "praawdziwa" nauka o tym nie wspomi, bo po co?

Cytuj:
"A co stworzylo tych pierwszych? Pozatym paradoks dziadka sie klania;]"Jakich pierwszych? O czym mówi ten paradoks?
No jak to jakich: ta rase co to ludzi zrobila? A paradoks dziadka juz ci wytlumaczylem na gg. Poyatzm, tak zacna osoba jak ty - tworzaca takie piekne teorie potrafi chyba szukac?

Cytuj:
"proponuje przewertowac Biblie."
Nie chce mi się...
No tak. I co ja sie tu dziwie. Koles zapiera sie, ze swiata nie stworzyl Bóg - a podstawowej koncepcji nie zna. Rozumiem, ze taka moda? Tak?

Wiesz... ja moge powiedziec, ze medycyna mnie nie leczy... po co mam czytac ksiazki - wzne jest to, ze ludzie tak mowia.

Cytuj:
nie starajcie sie zrozumieć bo zgrzeszycie i pójdziecie do piekła i powiem mamie!
Ty wogole czytasz co ty piszesz? Czlowieku, wspolczuje ci bliskich z ktorymi zyjesz jezeli takie brednie ci wmawiaja.

Cytuj:
dlaczego Bog sie nam nie pokarze? Czy dlatego, ze nie chce zebysmy w niego wierzyli?
Nie pokazuje sie? Ale wytlumacz mi: jak mozesz zobaczyc cos w co nie wiezysz? Widziales kiedy kwatki na wlasne oczy? Ja nie - nie istnieja. A atomy? Ja nie - nie istnieja. Ba - ja ciemnej strony ksiezyca nie widzialem, NIE ISTNIEJE.

Wracajac do Boga: ja jego dzialalnosc widze kazdego dnia.

Moj jogger
stary 05-04-2006, 18:47   #47
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Jakich pierwszych? O czym mówi ten paradoks?
Jezeli cofnę się w czasie i zabije mojego dziadka zanim pocznie mojego ojca, to bedzie oznaczało że ja nie mogłem się narodzić, więc nie mogłem się cofnąć w czasie i zabić dziadka... itd...

Ja nie wieżę w nic. Przewertowałem biblię kilka dobrych razy i stwierdziłem że zawiera zbyt wiele sprzeczności. Poza tym, dlaczego wyznawcy wszystkich religii uważają, ze to akurat ich religia i ich bóg jest tym prawdziwym? Jest na świecie tyle religi, że szansa na trafienie jest bardzo mała. Wiara w to, że wasza religia mowi prawdę jest równoznaczna ze stwierdzeniem że inni się mylą, a czy to nie jest pycha??

Po co jest religia?? No cóż, człowiek potrzebuje kręgosłupa moralnego, sumienia, które podpowie mu co jest dobre, a co nie. Różnorodność religii na świecie to tylko przykład na wiele interpretacji tego co jest dobre a co nie. Potrzeba również kogoś, kto będzie karał złych i wynagradzał dobrych (boga/bogów), bo inaczej nikt by sumienia nie słuchał. Na takiej oto prostej zasadzie działa religia... wynalazek ludzki, dzięki któremu ludzka rasa jeszcze się sama nie zniszczyła.
stary 05-04-2006, 19:51   #48
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl
Wiara w to, że wasza religia mowi prawdę jest równoznaczna ze stwierdzeniem że inni się mylą, a czy to nie jest pycha??
Nie, pod warunkiem, że nie biegamy do okoła i nie wrzeszczymy, że Żydzi sa bee
Cytuj:
A jakie, że nie istnieje? Czekam.
Podaj mi argumenty na nieistnienie wszechmocnego i sprawidliwego człowieka, argumenty na nieistnienie Boga bedą podobne.
Cytuj:
dlaczego Bog sie nam nie pokarze? Czy dlatego, ze nie chce zebysmy w niego wierzyli?
Bo wtedy wiara w Boga, była by tak samo "szlachetna" jak wiara w kanapke czy kamien przed domem.

Ostatnio edytowany przez Tasior - 05-04-2006 o 20:12.
Tasior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 22:00   #49
Liado
Użytkownik Forum

Liado's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2004

Liado ma numer GG 5663472
Domyślny

No dobra, napisałem głupoty. Biję się bambusem po plecach. Jakoś mnie tak na ironie naszło ;p

A co do paradoksu dziadka. Moim (niczym nie podpartym, idiotycznym, głupim itd.) zdaniem, ciała które cofają się w czasie stają się niezależne. A zabij swojego dziadka a egzystować w przeszłości nadal będziesz. Bo jeżeli czas jest linią ciągłą to przyszłość nijak nie może wpływać na przeszłość (chyba że czas ma wiele odnóg czy coś).

A co do chrześcijaństwa, judaizmu, buddyzmu i całego tego *****. Jeżeli przyjżeć się temu wszystkiemu "od boku", z innej perspektywy, można by pomyśleć że ci ludzie są szaleni. Padają na kolana przed jakimś człowieczkiem który twierdzi że wino w kielichu który trzyma w dłoni jest krwią Jezusa który zaprzecza wszelkim prawom rozsądku, fizyki, chemii itd. , a poza tym wyznawcy sami sobie zaprzeczają (to się tyczy Chrześcijaństwa, ale w innych religiach jest chyba podobnie). Te wszystkie religie to etyka która jednak jest bardziej przekonywująca, bo według niej jeżeli postępować będziemy źle, trafimy do piekła/spotka nas kara (ooo, a to już Queazacoatl napisał, ajmsory).

@down
Jak tkoś już napisał, skoro bóg jest wszechwiedzący do dlaczego nie stworzył od razu Ewy, dlaczego skoro jest miłosierny posyła ludzi do piekła itd.

Ostatnio edytowany przez Liado - 05-04-2006 o 22:14.
Liado jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 22:06   #50
Mogrim Korotir
Guest

Domyślny

Cytuj:
A co do chrześcijaństwa, judaizmu, buddyzmu i całego tego shitv.
Proponowałbym zachować poziom dyskusji i nie nazywać czyjejś religii gównem.

Cytuj:
a poza tym wyznawcy sami sobie zaprzeczają (to się tyczy Chrześcijaństwa, ale w innych religiach jest chyba podobnie)
W jaki sposób? Przykład proszę.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 22:30   #51
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Domyślny

Cytuj:
@down
Jak tkoś już napisał, skoro bóg jest wszechwiedzący do dlaczego nie stworzył od razu Ewy, dlaczego skoro jest miłosierny posyła ludzi do piekła itd.
1. Dostał towarzystwo wtedy kiedy o nie poprosił, chciałbys dostac obiad zaraz po śniadaniu bo i tak bedziesz glodny?
2. Miłosierdzie nie polega na całkowitej akceptacji wszystkiego
stary 05-04-2006, 22:45   #52
Bofedojo
Użytkownik Forum

Bofedojo's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2003
Lokacja: Gdansk

Stan: Niegrający
Bofedojo ma numer GG 1439666
Domyślny

Cytuj:
Wszystkich? Czy mozna by bylo nazwac miłosiernym Boga, który niewzruszonego morderce stawia na równi z uczciwym człowiekiem?
Ale zsyla czlowieka na cierpienie...
Cytuj:
Bóg nigdy nam sie nie pokaRZe. Moze, moze kiedys nam sie pokaŻe. Ale czy on nam robi łaske? "Błogosławieni którzy nie widzieli, a uwierzyli". A pokazał sie 2000 lat temu.
o 2000 lat temu? Tak? 0.o gdzie, co, jak? Wierze, ze byl ktos taki jak Jezus, ale wedlug mnie nie byl synem Boga...
Cytuj:
Z tego co napisałes wnioskuje, ze jestes zbyt tempy by zrozumiec krótki tekst. Nie przy KAZDEJ mszy. Przeczytaj ze zrozumieniem i wróć, albo rób z siebie dalej idiote który wypowiada sie na temat tekstu ktorego nie zrozumiał.
=o to juz ja nawet wiem, ze podczas mszy chleb i wino "zamienia" sie w krew i cialo Chrystusa... wiec w czym problem?? :*
Cytuj:
ROTFL. Radze poczytac troche o opetaniach, mowienie roznymi glosami w roznych jezykach i nadprzyrodzona sila to nie jest objaw choroby psychicznej. Widac ze mowisz o rzeczach, o ktorych slyszales z dobranocki.
Ogladales moze kiedys film K-Pax (wiem, ze glupi przyklad, ale dobra ) tam tez koles byl bardzo wiarygodny, ze pochodzi z innej planety, ale...
Cytuj:
I znowu pokazałeś, ze jestes typowym 14 latkiem. I kolejna sprawa - sprawdź sobie, co w ogole oznacza termin "przyczyna bytów/absolut".
Pozwole sobie przytoczyc definicje z wikipedii:
<kisses> cool jestem typowym 14 latkiem =o

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez wikipedia
Absolut - pojęcie oznaczające byt doskonały, najwyższy, pełny, niezależny, nieuwarunkowany, bezwzględny. Absolut może być traktowany jako filozoficzny odpowiednik pojęcia Boga
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bofedojo
@konieczność istnienia pierwszej przyczyny bytów
A skad wiesz, ze to byl Bog?
Masz dysleksje czy jak?

Cytuj:
Nie pokazuje sie? Ale wytlumacz mi: jak mozesz zobaczyc cos w co nie wiezysz? Widziales kiedy kwatki na wlasne oczy? Ja nie - nie istnieja. A atomy? Ja nie - nie istnieja. Ba - ja ciemnej strony ksiezyca nie widzialem, NIE ISTNIEJE.

Wracajac do Boga: ja jego dzialalnosc widze kazdego dnia.
Ja tylko stwierdzilem, ze gdyby Bog nam sie pokazal nie bylo by spekulacji na ten temat...

A skad wiesz, ze to dzielo Boga? Bo ja bym mogl powiedziec, ze to dzielo natury etc.

Cya in another life brothers

Bofedojo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 22:55   #53
Miziol 666
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 12 2005

Stan: Na emeryturze
Profesja: Royal Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 666
Skille: 666/666
Poziom mag.: 66
Domyślny

Jak chcecie dyskutować o początku świata i sprawach religii na forum gry RPG, to mi to nie przeszkadza, ale czy nazywanie innych religii g****m jest konieczne???
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl
Ja nie wieżę w nic.
Dla mnie to trochę dziwne, no bo gdyby człowiek nie wierzył w nic, to by oznaczało, że w jego mniemaniu jego życie jest pozbawione sensu i w momencie śmierci się skończy. A co potem??? Bez obrazy, po prostu ja to tak postrzegam...
<joke> A tak w ogóle to każdy wie, że na początku był Chuck Norris </joke>

Moja rodzinka
Miziol 666 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 23:09   #54
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ale zsyla czlowieka na cierpienie...

o 2000 lat temu? Tak? 0.o gdzie, co, jak? Wierze, ze byl ktos taki jak Jezus, ale wedlug mnie nie byl synem Boga...

Ja tylko stwierdzilem, ze gdyby Bog nam sie pokazal nie bylo by spekulacji na ten temat...

A skad wiesz, ze to dzielo Boga? Bo ja bym mogl powiedziec, ze to dzielo natury etc.
1. Z tego co pamietam, cierpienie to wina ludzi.
2. Istnienie Jezusa jest potwierdzone. Wg wielu religii wszyscy jestesmy dziecmi Boga
3. Zastanow sie nad słowem "wiara", czy uważasz ze jesli cos zostanie udowodnione i dopiero przyjmiesz to do wiadomosci to nadal to bedzie wiara?
stary 05-04-2006, 23:10   #55
Mogrim Korotir
Guest

Domyślny

Cytuj:
=o to juz ja nawet wiem, ze podczas mszy chleb i wino "zamienia" sie w krew i cialo Chrystusa... wiec w czym problem?? :*
W tym przypadku była mowa nie o transsubstancjacji ale o cudzie Eucharystycznym, a to różnica.

Cytuj:
Ogladales moze kiedys film K-Pax (wiem, ze glupi przyklad, ale dobra ) tam tez koles byl bardzo wiarygodny, ze pochodzi z innej planety, ale...
Fajnie. A Shreka oglądałeś?

Cytuj:
Masz dysleksje czy jak?
Znowu pokazujesz ze nie wiesz o czym mowisz. Wyraz Bóg może być uzywany jaka synonim absolutu, a nie "byc moze nim jest". Czytanie tekstu ze zrozumieniem sie kłania.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-04-2006, 23:36   #56
Miziol 666
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 12 2005

Stan: Na emeryturze
Profesja: Royal Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 666
Skille: 666/666
Poziom mag.: 66
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tasior
Z tego co pamietam, cierpienie to wina ludzi.
Według Kościoła cierpienie NIE JEST karą za grzechy. Bóg zsyła je, żeby nas nauczyć odwagi w drodze przez życie.
" Właściwe przeżywanie cierpienia prowadzi do wewnętrznego wzbogacenia i uczy mądrości." (Jan Paweł II)

Moja rodzinka
Miziol 666 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2006, 08:33   #57
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Bo jeżeli czas jest linią ciągłą to przyszłość nijak nie może wpływać na przeszłość (chyba że czas ma wiele odnóg czy coś). Bo jeżeli czas jest linią ciągłą to przyszłość nijak nie może wpływać na przeszłość (chyba że czas ma wiele odnóg czy coś).
Jezeli czas jest linia prosta i przyszlosc nijak nie moze wplynac na przeszlosc to jakim cudem mozliwe jest cofniecie sie w przeszlosc (bo to juz jest oddzialywanie przyszlosci na przeszlosc)?

Cytuj:
Jak tkoś już napisał, skoro bóg jest wszechwiedzący do dlaczego nie stworzył od razu Ewy,
Gdybys przeczytal Biblie, a konkretnie pierwsza ksiege Piecioksiag wiedzialbys.

Cytuj:
dlaczego skoro jest miłosierny posyła ludzi do piekła itd.
NIe wiem. Ja, w przeciwenstwie do niektorych osob nie uwazam sie za autorytet w dziedzinie wiary i zdaje sobie sprawe, ze nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania. Ale czy to zaprzecza istnieniu swiata? Czy sprzecznosci zaprzeczaja istnieniu Boga? Popatrz na swiat - sprzecznosci jest multum. Rzeczy poruszajace sie po gora, mutacje - to wszystk sprzecznosc. Pozatym: ja nie potrafie wyjasnic NA JAKIEJ ZASADZIE dziala grawitacja - no coz... nie ma jej;]

Cytuj:
Jeżeli przyjżeć się temu wszystkiemu "od boku", z innej perspektywy, można by pomyśleć że ci ludzie są szaleni
Gratuluje myslenia. Ja jak patrze na kazdego czlowieka to widze w nim szalenstwo;]

[qoute]Ale zsyla czlowieka na cierpienie...[/quote]

Ale isntieje.

Cytuj:
Ty to mozesz nazwac Sila Natury, ja Bogiem a ktos inny przeznaczeniem badz losem. Czy bedziemy dyskutowac o istocie rzeczy czy o to, jak Sile Idealna, ktora stworzyla swiat ma sie nazywac? Jak sie lepiej czujesz to mozesz ja nazwac Sila Natury - z tym, ze to nie zaden dopwod na nieistnienie Boga (a wg. mnie wrecz przeciwnie).

Moj jogger
stary 06-04-2006, 12:06   #58
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
argumenty na to, ze Bog nie istnieje:
-skoro Bog jest milosierny to dlaczego zsyla ludzi do piekla?
-dlaczego Bog sie nam nie pokarze? Czy dlatego, ze nie chce zebysmy w niego wierzyli?
-skoro Bog jest wszechwiedzacy to dlaczego nie przewidzial, ze szatan podkusi Ewe? I dlaczego odrazu nie stworzyl kobiety, mogl przewidziec, ze Adam bedzie samotny...
- Bóg jest miłosierny, ale tylko wtedy gdy żałuje się popełnionych grzechów.
- "Błogosławieni ci, którzy nie widzieli, a uwierzyli"- Biblia.
- Dał ludziom wolną wolę, nie mógł tego przewidzieć.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2006, 16:17   #59
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
A jeśli Bóg ześle drugiego syna, i będziesz wiedział, że on jest, ale nie będziesz wierzył, że jest jego synem? Jak Ci to udowodni? >.<
stary 06-04-2006, 17:30   #60
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
A jeśli Bóg ześle drugiego syna, i będziesz wiedział, że on jest, ale nie będziesz wierzył, że jest jego synem? Jak Ci to udowodni? >.<
To chyba w TWOIM interesie jest, aby wierzyc w Boga = trafic do "nieba", a nie na odwrot.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania