Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Pokaż wyniki sondy: Gothic II vs. Morrowind
Gothic II 43 65.15%
Morrowind 23 34.85%
Głosujących: 66. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 21-07-2006, 11:01   #41
M4r3X
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 10 2005

Świat: Inferna
Domyślny

Hej,

Nie ma sensu porównywać gier na forum, czemu? Ponieważ:
1. Każdy ma swe gusta, jednemu do gustu przypadła Myrtana innemu Tamriel,
2. Po co porównywać gry mające 4 lata?
3. Nie da się porówynywać gier lepsza/gorsza, każda jest dobra na swój sposób.

Off top:

Obecnie czekam na Gothica 3 i jestem w 100% pewien ze będzie kapowaty jak cholera, wszyscy się zachwycali Oblivioniem, ja równiez przez pierwszy tydzień,
w około 2 tygodnie przeszedłem wszystkie gildie, WSZYSTKIE QUESTY POBOCZNE, i wnioskuje gra będzie naciągana.

Tak samo myśle o Gothicu, będzie nastawiony na zysk, tak jak TES.

Pamiętam czasy gdy grałem w Daggerfalla, Arene i to były gry, grałem w nie latami i NIGDY sie nie nudziły! Sześć zakończeń Daggerfalla!?! - Wiecie co to było na tamte czasy?!
Gry RPG straciły już swego ducha, po wydaniu BG:TB - według mnie cała serja gier o Forggoten Realms była - początkiem jak i końcem RPG - podniosła poprzeczke tak wysoko że nikt jej nie strąci.

Ostatnio edytowany przez M4r3X - 21-07-2006 o 13:14.
M4r3X jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 21-07-2006, 12:04   #42
Grue
Użytkownik Forum

Grue's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje

Grue ma numer GG 8009267
Domyślny

M4r3x ma racje. O gustach sie nie dyskutuje. A Arena i Daggerfall to były GRY, nie to co dziś. W Daggerfalla do dziś pogrywam pozdro
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>

-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska --
www.eclipse.net.pl

Grue jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-07-2006, 10:57   #43
Max121
Zbanowany

Max121's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2006
Lokacja: Daaaaaleko....

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Świat: Lucera
Poziom: 10
Skille: 18/18
Poziom mag.: Bd
Max121 ma numer GG 1064581 Max121 ma login Tlenu max11-93@tlen.pl
Domyślny

Temat do skasowania. To są dwie skrajnie różne gry. Po pierwsze według mnie wszyskie gry z serii TES są monnotonne. Ale z resztą to tylko moje zdanie. Każdy woli co innego. Jeden wartką akcję, a drugi gęstą fabułę. Ja lubie i to i to .
Max121 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-07-2006, 11:08   #44
Vezir
Zbanowany

Vezir's Avatar

Data dołączenia: 21 11 2005
Lokacja: Białystok/Brussel

Domyślny To fakt

gralem w obie gry ale porownac ich nie idze
Vezir jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2006, 08:45   #45
Morgaroth
Użytkownik Forum

Morgaroth's Avatar

Data dołączenia: 03 05 2006

Profesja: Knight
Świat: Calmera
Domyślny

Hmmm... Gothic 2 bez dwóch zdań Dobrym połączeniem jest zręcznościówka z grą CRPG , zaś Morrek jest czymś w rodzaju diablo z połączniem CRPG. W końcu w Morrowindzie cały czas walczy się jednym przyciskiem... za to w Gothicu 50% umiejętności walki Beziego zależy od gracza co pozwala na "zjednanie" się z postacią. Wadą Gothica jest liniowość , podobno w Gothicu 3 ma się to zmienić. Jednak stawiam na Gothica. Zawsze ciekawiła mnie ta gra , kocham ten klimat (gdy brałem starych przyjaciół z Gothica 1 na statek to aż łezka się w oku kręciła) Za to Morrowind mnie nudzi , nie ma takich soczystych kolorów , tylko wszystko jest rozmazane , co podobno jest piękną grafiką ,a Npc są jacyś dziwni-wiecznie nic nie robią...To tyle jeśli chodzi o moją opinię. Co nie oznacza, że nie lubię Morka , mimo , że mało w niego grałem podziwiam tę grę. Pozdrawiam.
Morgaroth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2006, 19:40   #46
Kondzio K-ce
Użytkownik forum

Kondzio K-ce's Avatar

Data dołączenia: 30 10 2005
Lokacja: Kozienice

Imię: Sunver
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Obie gry są zajebiste Morrowind napewno ma lepszą grafę, dużo większy świat i nie jest tak liniowy jak Gothic. Jednak Gothic2 ma w sobie to coś, co przyciąga na dlugie godziny. Szkoda że w Morrowindzie nie ma tekstów czytanych przez lektorów, tak jak w Gothicu, jednak napewno przewyższa on G2 ilością zadań, gildii i NPC których było coś około 2k. Jeśli chodzi o walke to Morrowind jest koszmarny(omijać z daleka) W Gothicu sprawa ma się dużo lepiej, animacja ciosów jest znacznie lepsza i w tej częsci Morrowind zostaje w tyle. Klimatu w grach nie ma(patrz niżej). Jednak jeśli by przyrównać G3 i Obliviona to chyba Bethesda by wygrała.

Morrowind - Winner
Gothic 2 - Winner

Ciężko by było wybrać, obie wyssały mnie ze swiata żywych na długie godziny.

Daggerfall był jak 100 bochenków chleba położonych obok siebie...niby tego dużo ale wszystkie podobne. Te 500k NPC to były tylko kopie chyba 200 stworzonych podobnie jak i lochy, miasta i wioski, więc do czego wy to przyrównujecie. :/ Jeśli chcecie poczuć klimat to poczytajcie sobie książek Sapkowskiego albo Tolkiena, w grach go nie znajdziecie. Jeśli natomiast chcecie nieliniowości, wieluset zakończeń i naprawde wspaniałej interakcji z otoczeniem, to odejdzcie od monitora i idzcie na zewnątrz - życie to najlepsza gra jaką sobie mógłby człowiek wymarzyć.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez M4r3X Pokaż post
w około 2 tygodnie przeszedłem wszystkie gildie, WSZYSTKIE QUESTY POBOCZNE
Mozliwe, chyba na speedhacku i jak komputer odczytywał co chcesz zrobić prosto z Twojego mózgu. No i jak wiedziałeś co masz robić. A tak na poważnie - im-po-ssi-ble. Ja po 50h grania(nie marnowałem czasu) dopiero znalazłem Martina i wykonałem kilka misji z Gildii Magów. Z tym że nie wiedziałem co to solucja...w moim przekonaniu to byłoby niemożliwe, ale jeśli Ci sie udało to gratuluję.

@Down
Noż kurwa jakbyś oglądał troche relacji z E3 i właził na strony inne niż www.tibia.com to może byś wiedział że są ludzie którzy wiedzą o tej grze więcej niż Ci sie zdaje. Nie klnij bo to nie czynie Cie lepszym.

@Havok - silnik odpowiadający za fizykę w grze i TYLKO fizykę.
"Jednym z licencjonowanych komponentów jest silnik Gamebryo, wykorzystany do tworzenia wielu gier, m.in The Elder Scrolls IV: Oblivion, Die Gilde 2. Piranha Bytes modyfikuje poszczególne partie silnika przystosowując go na potrzeby Gothic 3"

>to jak gra będzie wyglądać i czy będzie ładniejsza od Obliviona, zależy tylko od Piranha Bytes!!!!<

Ostatnio edytowany przez Kondzio K-ce - 20-08-2006 o 20:26.
Kondzio K-ce jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2006, 19:43   #47
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

@edit:
Klnięcie nie czyni mnie lepszym bo ja JESTEM najlepszy, jak mogłeś tego nie zauważyć ? I durnyś twierdząc, że wchodze tylko na tibia.com (na której zresztą nie zawitałem od b. długiego czasu).
BUAHAHAHA, Po 50h znalazłeś Martina ? Ja go grając pierwszy raz znalazłem po 30 min. A dostanie się do Arcane University zajęło mi plus minus godzine. To, że ty grasz w ślimaczym tempie nie oznacza, że inni nie mogą tego przejść szybciej od ciebie. A co do grafiki Gothica - oby nie wyglądał jak plastikowy OblIVion bo już się rzygać chce na widok rzeczy pokroju Silver Longsworda. I jeszcze jedno - nawet jeżeli obejrzałbyś wszystkie dostępne relacje z E3, trailery i inne tatałajstwa to tak naprawde mało wiesz o grze. W gre trzeba zagrać, żeby ją poznać, a nie obejrzeć durnowaty trailer i się podniecać tym, że Oblivion jest lepszy.
@Up:
Noż kurwa, jak możesz mówić, że Gothic 3 jest gorszy od durnego Obliviona, jeżeli tamten nawet nie wyszedł ? A poza tym, to ja nie wiem co ma takiego Oblivion, że stał się obiektem powszechnej adoracji. Przecież to jest nudne, dość liniowe i krótkie (choć niektórzy twierdzą, że gra oferuj 250 godzin na co ja odpowiadam: rotfl'n'lol).

Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 21-08-2006 o 13:09.
Yoh Asakura jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania