![]() |
#741 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#742 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin
|
![]() Ej no zaraz... Ale jeśli jakaś osoba jest świetna z polskiego, ale z matmy jest noga, to chyba inteligentną ją nazwać nie można?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#743 | |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() Cytuj:
Wiesz co, w zasadzie sprawdziłem pojęcie "inteligencja" w wikipedii i muszę przyznać, że jest tam faktycznie bardzo dużo różnych definicji. Problem rodzi się w momencie, kiedy zauważymy, że ponad 90% z nich pasuje właśnie bardziej do mojego pojęcia tego słowa, niż do Twojego. Tylko nie mówcie mi znowu, że internet kłamie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#744 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Litawor - 06-10-2009 o 16:48. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
CS Tibia.pl Team
|
![]() Dodawanie do 30 akurat opanowałem do perfekcji. Nie mówiąc o tym, dlaczego miałbym brać pod uwagę te ogólne, a - co dziwniejsze - uznawać je jako argument w sprawie dla Twojej definicji tego pojęcia.
Ostatnio edytowany przez Rybzor - 06-10-2009 o 16:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Użytkownik Forum
|
![]() No to nie rozumiem. Może wyliczysz mi, które Ci się spodobały i w związku z tym wziąłeś je pod uwagę? Moje pojęcie inteligencji jest właśnie ogólne, dlatego mógłbym ich użyć jako argumentu (źle się wyraziłem w poprzedniej wiadomości).
Ostatnio edytowany przez Litawor - 06-10-2009 o 16:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() @panowie "nie-jestem-jełopem-chociaż-nie-rozumiem-materiału,-którego-można-uczyć-w-gimnazjum": a jak się pojawi na forum jakiś dysortograf, "ktury" pisze w ten "sposub", to od razu wszyscy go nazywają (/uważają za) idiotą(/ę), włącznie pewnie z wami (i ze mną). Ja niemal cały licealny materiał dotyczący funkcji kwadratowej przerobiłem razem z całą (...uwaga: językową) klasą w gimnazjum (przeciętnym) i większa część klasy nie miała z tym problemu...
Dla mnie ktoś nierozumiejący elementarnych wiadomości z matmy jest jełopem, podobnie jak ktoś, kto nie ogarnia podstaw ortografii.
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 06-10-2009 o 16:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#749 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#750 |
CS Tibia.pl Team
|
![]() Nie, bo nie widzę większego sensu. W zasadzie w momencie zdementowania mojej wypowiedzi, że inteligencja nie musi iść w parze z wiedzą, a jest to łatwiejsze przyswajanie faktów, kojarzenie informacji i pochodne, pisząc po prostu "bzdura" odrzuciłeś połowę przyjętych definicji tego słowa. Jeżeli chcesz się opierać na tym, że jest to dla Ciebie tak ogólne pojęcie, że w zasadzie wszystko do niego pasuje, to w tym momencie ja również pasuję, dodając there is no point.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#751 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
ax^2 + bx + c = 0, gdzie b,c to dowolne liczby rzeczywiste, a =/= 0. Delta = b^2 -4ac Jeśli delta jest dodatnia: x1 = (-b - pierw. z delty) : 2a x2 = (-b + pierw. z delty) : 2a Jeśli delta jest równa 0: x = -b : 2a Jeśli delta jest ujemna: brak rozwiązań. Czy to tak trudno wykuć? Jeśli tak to może łatwiejsze pytanie: pamiętasz w ogóle jak masz na imię? Bo mając w liceum takie problemy, to tak jakby w gimnazjum nie umieć tabliczki mnożenia... A czekaj, może tego też nie potrafisz? Ostatnio edytowany przez CytrynowySorbet - 06-10-2009 o 17:07. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#752 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem, że inteligencja jest czymś jednolitym. W obrębie naszego umysły pracuje wiele różnych systemów i nie wszystkie muszą być równie sprawne. Natomiast cała ta kłótnia była pozbawiona podstaw i jeszcze raz przepraszam. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#753 |
Użytkownik Forum
|
![]() Na matematyce, w przeciwieństwie do innych przedmiotów, nie uczysz się matematyki jako matematyki, tylko logicznego myślenia. Masz podane zadanie, znasz wzory / zaglądasz do podręcznika / tablicy wzorów, wykorzystujesz swój mózg i obliczasz. To jest korzystanie z chociaż minimalnej wiedzy, pomocy naukowych. To jest właśnie logiczne myślenie - masz niezbędne narzędzia, dane, teraz je tylko wykorzystaj, żeby utworzyć całość. To jest także inteligencja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#754 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Ja nie mówię o polskim jako przedmiocie, tylko raczej o dziedzinie. Jak wygląda przedmiot w szkole, zależy od nauczyciela i pomysłów MEN. Osoba uzdolniona uzdolniona literacko może wcale nie zostać na lekcji doceniona. Poza tym na matematyce w szkole na poziomie podstawowym też nie ma żadnego myślenia, jest to przedmiot jak każdy inny. Jest tylko trochę liczenia (czy kalkulator jest inteligentny?).
Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#755 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#756 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#757 |
Użytkownik Forum
|
![]() Uważam, że inteligencja nie powinna być ściśle definiowana. Według mnie jest to szeroko rozumiana umiejętność przyswajania faktów, kojarzenia ich i takiej obróbki, która umożliwia wyciąganie trafnych wniosków na temat rzeczywistości lub przyszłych zdarzeń, a także umiejętność wykorzystania tych wniosków (np. poprzez dostosowanie zachowania) dla osiągnięcia założonych celów. Ale już w tej chwili czuję, że ta definicja może być zbyt wąska. Ma tylko dać Tobie (wam) jakieś poczucie, o czym myślę.
W realnym świecie te fakty nie muszą ograniczać się do manipulacji symbolami i liczbami. Interakcje międzyludzkie są znacznie bardziej skomplikowane i umiejętność trafnego kierowania nimi jest wg mnie jakimś rodzajem inteligencji. Ostatnio edytowany przez Litawor - 06-10-2009 o 17:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#758 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Co to mnie będącym jełopem... czy ja gdzieś zaprzeczyłem?! ![]() @Litawior: Czyli logiczne myślenie. Krótko i na temat. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#759 |
Użytkownik Forum
|
![]() Po pierwsze, to termin bardzo niejasny, ja go np. nie rozumiem. Po drugie ogranicza się do "myślenia", procesu świadomego, a tymczasem nie wszystkie umiejętności, o których mówiłem, muszą być używane w pełni świadomie. No i pomija aspekt praktycznego wykorzystania wniosków oraz kreatywność (ja też jej wystarczająco nieuwzględniłem, ale właśnie pod to wykorzystanie może podchodzić).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#760 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |