Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-08-2007, 22:49   #61
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arczeron Pokaż post
o to ja jeszcze napisze bo widze ze wf nie jest taki tylko u mnie
przed wakacjami byla taka akcja, chcemy z kolegami pograc we 3 na jeden kosz przez 2h. co sie okazalo? przez 2h mozemy grac tylko w gale albo w kosza 1h i w pilke 1h. dlaczego? bo wiecej osob chce grac w pilke. ogolnie sytuacja podobna, tez nie lubie siatki (tzn popatrzec mozna ale nie zeby grac) i pilki noznej, to na zlosc jest ich wiecej niz 3/4 podczas wszystkich lekcji =/ a koszykowki sa sladowe ilosci
Demokracja

Moim zdaniem kazdy wuef > brak wuefu, gdyby nie te zajecia fizyczne, to nasz narod powoli przeistaczalby sie w Ameryke, gdzie kobieta niewyglądająca jak klocek 2x2 to rzadkosc.

Poniekad u mnie etyka = filozofia, wiec nie moge sie wypowiedziec na temat tego przedmiotu zle.

Osobiscie mam lekcje religii z katecheta, co jak co, ale musze przyznac, ze niektore lekcje robi ciekawe. Moze nie wiekszosc, ale ogolnie trzyma poziom, chociaz sam nie przepadam za tym przedmiotem.

Zapytam sie tylko, czemu niektorzy z was burza sie o to, ze nie ma nauki o innych religiach. U 50% osob jest chociaz wspomniane o innych religiach na zajeciach religii, klania sie tez nauka historii. Powiem tyle - w panstwach islamskich, buddyjskich w ogole nikt nie mysli o tym, aby nadawac rowne prawo religii przodujacej (islam/buddyzm/taoizm/szintoizm itd) a pobocznej (w zaleznosci - katolicyzm, islam itd), wiec dlaczego my musimy o tym myslec?

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-08-2007, 22:57   #62
Fiszbin
Zbanowany

Fiszbin's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2005
Lokacja: Świebodzin

Domyślny

@ WF
Moim zdaniem programowe prowadzenie lekcji WF-u, ma sens tylko w podstawówce. Tam trzeba pokazać dzieciom i młodszej młodzieży, w miarę możliwości, jak najwięcej dyscyplin, żeby zainteresować takiego młodzika jakimś sportem. Jeżeli mu się coś spodoba, to powinien dalej trenować ten sport i może w przyszłości zostanie olimpijczykiem itp. W gimnazjach i szkołach średnich już jest zdecydowanie za późno na rozpoczynanie 'kariery' sportowej, więc lekcje typu "macie piłkę i grajcie" są , wbrew pozorom, najlepszym rozwiązaniem.
Fiszbin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-08-2007, 23:10   #63
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Ja osobiście myślę że szkoła powinna służyć edukacji, a kościół ideologizacji. Nie widzę powodu dla którego religia miała by w szkole być, skoro wybór wiary przez dzieci z szkół podstawowych i gimanzjów odbywa się poprzez rodziców, a licealiści w tym względzie wedle prawa kanonicznego jak i polskiego mają prawo samodzielnego wyboru.

Cóż to, rodzice nie mają czasu iść ze swoimi dziećmi iść do kościółka? A może boją się że dzieci mają głęboko gdzieś pana Jezusa i dlatego wszyscy razem muszą siedzieć na dodatkowych 90 minutach tygodniowo? Jeśli rodzic nie ma czasu iść z pociechą do kościoła to trudno, ale nie rozumiem dlaczego wszyscy razem musimy siedzeć i słuchać przekazu nastawionego w większości przypadków bardzo jednostronnie.

To co mówię jest wnioskiem z dyskusji i obserwacji lekcji religii z różnych etapów mojej edukacji. Sam od I klasy liceum nie uczęszczam na te lekcje i słucham co najwyżej radia na stołówce.

@WF

Nie wiem jak wy, ale ja idąc na wf cieszę się że mogę troche się rozruszać np. po dwóch godzinach majcy. Bardzo niewiele wtedy obchodzi mnie jakie mięśnie gdzie i jak pracują, chce się troche poruszać.

Ostatnio edytowany przez Gangrel - 09-08-2007 o 23:12.
Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-08-2007, 23:13   #64
Dwik
Użytkownik Forum

Dwik's Avatar

Data dołączenia: 01 08 2004
Lokacja: Hrubieszów

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Zapytam sie tylko, czemu niektorzy z was burza sie o to, ze nie ma nauki o innych religiach. U 50% osob jest chociaz wspomniane o innych religiach na zajeciach religii, klania sie tez nauka historii. Powiem tyle - w panstwach islamskich, buddyjskich w ogole nikt nie mysli o tym, aby nadawac rowne prawo religii przodujacej (islam/buddyzm/taoizm/szintoizm itd) a pobocznej (w zaleznosci - katolicyzm, islam itd), wiec dlaczego my musimy o tym myslec?
Panstwa islamskie (w ktorych prawo zazwyczaj stanowi koran) sa glownie raczej malo cywilizowanymi krajami, a wiec jak porownywac sie to raczej do lepszych (np. zachod: zarowno europa jak i usa).
@up
Popieram w 111%

Ostatnio edytowany przez Dwik - 09-08-2007 o 23:14.
Dwik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-08-2007, 23:20   #65
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

@Gangrel,
A co powiesz na zamianę? Ja codziennie się poruszam po 2 godzinach majcy, a Ty odbędziesz poranną zaprawę o 6? ;p

WF w szkołach to indywidualna sprawa. Składa się na to cholernie dużo czynników. Może wf powinien być pierwszy codziennie i niech chodzą ci którzy chcą? Jeśli dzieciaki mogłyby trochę sobie rano popykać w siatę czy coś takiego to byłoby fajnie, a osoby nie lubiące sportu niech śpią sobie dłużej. Od tak.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-08-2007, 23:52   #66
katarof
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 07 2007
Lokacja: Polska!

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Katarof
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 47
Domyślny

Cytuj:
I to mówi chrześcijanin, którego przodkowie wbijali do Ziemi Świętej, mordowali kto się nawinie i czynili to pod pretekstem oczyszczania ziemi?
I to mówi chrześcijanin, którego przodkowie palili na stosie 'heretyków' bo Ci zamiast ślepo wierzyć w to, co mówi kościół, woleli naukowe wyjaśnienia?
I to mówi Polak, którego przodkowie mordowali Polaków by się podlizać Niemcom i Ruskim?

Patrząc na Was to widzę, że byście wybierali to co jest dla Was wygodne.
Jak nie lubicie czegoś-nie idziecie?

Nie chcę akurat, by religia była przedmiotem ocenianym lecz obowiązkowym dla katolików. A powiem Wam więcej, jeśliby zrobili nawet zajęcia dla wyznawców Islamu, Buddyzmu etc. to i tak bym poszedł dowiedzieć sie kilku rzeczy o moich braciach innej wiary.
Nie ma takiego czegoś jak lepsza/gorsza wiara!
Mój tata nawet mówi, że wszystkie wiary (w jednego Boga) są połączone ze sobą! A Wy myślicie, że jak ktoś jest innej wiary, to np. nie potrafi kochać, miłować, szanować??
Oops.. sorry trochę za offtopa ;]
katarof jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-08-2007, 23:59   #67
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone

Świat: Nebula
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor Pokaż post
@Gangrel,

WF w szkołach to indywidualna sprawa. Składa się na to cholernie dużo czynników. Może wf powinien być pierwszy codziennie i niech chodzą ci którzy chcą? Jeśli dzieciaki mogłyby trochę sobie rano popykać w siatę czy coś takiego to byłoby fajnie, a osoby nie lubiące sportu niech śpią sobie dłużej. Od tak.
W-F to fajna sprawa jak sie ma nauczyciela spoko ( z religia i innymi przedmiotami tez tak jest). U nas babka w Igim robila nam jakies jebniete berki na rozgrzewke. I W-F wygladal tak : 25min rozgrzewki, 15min jakiejs gry (najczesciej ringo -.-") i potem do szatni. Na dodatek powalala miec tylko 1 w SEMESTRZE niedyspozycje co mnie doprowadzalo do szalu.I zrobila nam PISEMNY sprawdzian z siatkowki, w ktora prawie nie gralismy O-o (zasady, dlugosci pola itd. itp.) Poszlam do szpitala okazalo sie, ze nie moge cwiczc wszystkie dziewczyny mi zazdroscily ;] i tak w sumie przez cale gim. wygladal moj W-F. W podstawowce natomiast mielismy tak zarabisteko nauczyciela ze nikt nie chcial nie cwiczyc nawet jak ktoras dziewczyna zle sie czula i miala okres : D ludzie poprostu go blagali zeby pozwalal im cwiczyc w normalnych ciuchach jak zapomnieli stroju ; ] tam zadnych rozgrzewek prawie nie bylo i o dziwo nikt nie mial zakwasow (chyba, ze takowe sie pojawily co bylo rzadkoscia).

@ religia w budzie

u mnie na poczatku byl zjebany ksiadz, ktory ciagle odpytywal z jakis modlitw i sakramentow no kuzwa 4 osoby co lekcje najmniej. Pozniej przyszedl taki Fidelis juz lepszy byl. Kazal pisac i rysowac jakies dziwne rysunki, na koniec roku ogladalismy jakies filmy, ktore ludzie przyniesli... on podlaczal lptopa i tyle. Chociaz raz przyniosl film o aborcji prawie tam wszyscy rzygalismy niektore dziewczyny nawet plakaly O_o a tak klocil sie z przyjaciolka przez pare lekcji "o reinkarnacje" i kazal poglady kosciola na rozne sprawy (seks przedmalzenski itd). Troche smieszny byl ale lepszy niz ten jebniety co tak odpytywal.

"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
Chesterkaa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 00:05   #68
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@ Pokaż post
Druga prawa jest fakt, ze katolicym (i cale chrzescijanstwo) jest wspolna historia europy stanowiaca czesc jej fundamentu(...)
dotknales bardzo drazliwej kwestii.

Prawda jest taka, ze katolicyzm nie zawsze w historii stanowil pozytywny dodatek do kultury, polecam poczytac troche na temat kontrreformacji, rzezi hugenotow, zdrajcow zajmujacych wysokie stanowiska w panstwie, ktorzy nastepnie doprowadzali panstwo do ruiny ( sztandarowy przyklad - kardynal Radziejowski ) czy komformistycznych postaw kleru wobec zaborcow. Z tego rowniez sklada sie tak zwane "chrzescijanskie dziedzictwo" Europy.

Cytuj:
Mój tata nawet mówi, że wszystkie wiary (w jednego Boga) są połączone ze sobą!
Polecam "Dominus Iesus". W skrocie: wszyscy sa fajni, ale to my jestesmy ci prawdziwi.
stary 10-08-2007, 00:10   #69
Zupka_Chinska
Użytkownik Forum

Zupka_Chinska's Avatar

Data dołączenia: 26 04 2006

Domyślny

Ja tam nie narzekam. W 4 klasie miałem fajnego księdza. Na lekcji głównym tematem było opowiadanie kawałów. W sumie nie najgorzej się trafiło ;-).
Btw. Ogólnie nie rusza mnie czy religia się liczy do średniej czy nie, zawsze można dobre oceny wyskrobać bez większego wysiłku. Co do "szatanistów" i innych anty-chrześcijan - cóż raz pod wozem, raz na wozie ]:->

Bądź uroczy dla swoich wrogów - nic ich bardziej nie złości. - Carl Orff
Dzień, w którym się nie śmiałeś, jest dniem straconym. - Phil Bosmans

Ostatnio edytowany przez Zupka_Chinska - 10-08-2007 o 00:14.
Zupka_Chinska jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 00:58   #70
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Moim zdaniem taka decyzja jest sluszna poniewaz pozbedziemy sie wielu "robakow" udawajacych katolika. ;/
Nie wiem, czy mogę nazywać się katolikiem, wierzyć ślepo w sens słów, których nawet nie znam. Głęboko, w mrocznych zakamarkach moich pośladków mam klasyfikowanie swojej skromnej osoby jako katolika, który wierząc w jedno, musi wierzyć w drugie ("nie wierzysz w Kościół? Nie jesteś chrześcijaninem."). Często kłóciłem się z nietolerancyjnymi pajacami. Uważam, że jeżeli ktoś czerpie ze swojej wiary co najmniej tyle, co ja ze swoich przekonań to nie powinienem źle o tym myśleć. Co nie znaczy, że zamierzam spowiadać się takiemu człowiekowi z tego co zrobiłem, czy pytać go o zgodę na cokolwiek. Jako, że staram się mieć otwarty umysł, chodzę na religię. I naprawdę c*uj mnie zaczyna boleć jak pomyślę, że większość ludzi uzna mnie za "robaka" po tym jak przestanę chodzić na ten przedmiot ze względu na obecną sytuację.
Reasumując. Strasznie mi smutno, że większość myśli jak janek@.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 01:07   #71
Dolor
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 07 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Brawo_Yeti Pokaż post
Szanowni użytkownicy portalu!

Zwracam się do Was nie tylko jako do forumowiczów, ale przede wszystkim jako rówieśników. Większość z nas przecież uczęszcza do podstawówki, gimnazjum czy liceum. Wiecie pewnie, że od przyszłego roku szkolnego ocena z religii, lub etyki będzie liczyć się na świadectwie. Jest to niestety haniebna próba ideologizowania polskiej szkoły, próba narzucenia nam określonych poglądów i jednej wiary. Dlatego zorganizowałem akcję: http://www.religia-nie.prv.pl

Liczę na Wasze poparcie!
Nie pozwólcie sobą manipulować!
Postawcie na Wolność!

Pozdrawiam
Demon Knight Przemek (Secura)
Przeszkadza ci to że ocena z religii lub etyki będzie się wliczać w średnią? A w czym to przeszkadza? Jeśli nie jesteś chrześcijaninem to nie musisz chodzić na religie. Nikt nam nie narzuca żadnej religii. Przecież nie będą kazać ludziom którzy wyznają inną wiarę chodzić na religie.
stary 10-08-2007, 01:14   #72
Czarny ork
Zbanowany

Czarny ork's Avatar

Data dołączenia: 14 11 2004
Lokacja: Poland

Stan: Usunięty
Profesja: Elder Druid
Gildia: Szwax
Świat: sqn
Poziom: 666
Skille: 123/567
Poziom mag.: 99
Domyślny

Ja sam jestem ateistą, i powiem ci że jak ktoś chce to będzie chodzić na religie, lecz niektórym rodzice każą, ja ogólnie od tego roku przestaje, z 2 powodów: bierzmowanie i średnia. Wisi mi jakaś zasrana religia na której nauczycielka gówno wie, moja wie mniej niż ja mimo że ostatni raz czytałem biblie z 4 lata temu... Jak ktoś wieży w boga to będzie wiare zgłębiać bez względu na jakąś jebaną średnią, ja będę zgłębiać sen gdy reszta mojej klasy będzie na religi

Aha, ogólnie Biblia(Dla wieżących Pismo Święte) jest dość ciekawa, polecam ją do przestudiowania nawet dla ateistów, ma to coś w sobie, wkońcu wdłg niektórych jest ŚWIĘTA.
Czarny ork jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 01:36   #73
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero Pokaż post
Nie wiem, czy mogę nazywać się katolikiem, wierzyć ślepo w sens słów..... itd itd
Reasumując. Strasznie mi smutno, że większość myśli jak janek@.
Wierzysz w Boga i znasz podstawy wiary chrzescijanskiej? To witaj w klubie. ;p
Nie wiem jak ci, ale mnie chodzilo o osoby, ktore chodza bo musza i maja slowa/idea gleboko gdzies byleby zawrzec slub i spedzic noc poslubna. -.-

@to Vill
Tak prawda ludzie z wisiorkami w ksztalcie krzyza rujnowali i niszczyli, ale to przeciez nasza kultura i jej sie nie pozbedziemy. =p
Mimo tych licznych krucjat to nie wiara zabila ludzi tylko ludzie sami siebie.

@oftop
Lekcje wf w podts i gim powinny byc mocno urozmaicone.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 03:09   #74
ari2423
Użytkownik Forum

ari2423's Avatar

Data dołączenia: 17 04 2005
Lokacja: Annihilator Room

Imię: Aris Xetr
Profesja: Rookstayer
Gildia: Selint Hill
Świat: Guardia
Domyślny

u nas sa w szkole 2 osoby innej wiary ( ktore znam) są Zielono Świadkowacami ( tak to sie odmienia ? ) i u nas jesli trafi sie na dobrego ksiedza ( jest takich dwoch na trzech) latwo mozna dostac 6, trzeba tylko pisac w zeszycie i pod koniec powiedziec 10 przykazan (wierzcie mi nie kazdy to potrafi) i te osoby ucierpia bo te troche w sredniej pomoze...chociaz z drugiej strony jak sie idzie do liceum to nie patrza na religie choc sa przypadki ze wchodzi to tez w ocene zachowania... a o wyzszych juz nie wspomne tam nawet niekiedy na mature nie patrza, tylko pisze sie jakis test

co do wf-u nauczyciel nas uczy ( w wiekszosci kosza bo w nozna to raczej wiekszosc umi) do tego gra razem z nami jesli nie ma wystarczajacej ilosci graczy i tez patrzy na zachowanie oraz na liczbe nieusprawiedliwionych godzin gdy wystawia oceny i nawet wymienia sie plikami z komorki i pozycza na picie ( jeszcze wisze 30 gr) i chce sie dzielic kanapkami <wiec mamy noramalnego wyrozumialego nauczyciela
ari2423 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 10:13   #75
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
-promowanie tych co na religie chodza ( "latwa podbitka do sredniej" )[...]
Tia, tylko na co komu ta średnia skoro nigdzie nie jest brana pod uwagę...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ancient900 Pokaż post
Do zwolenników obowiązkowej religii w szkole:
Jak byście zareagowali, gdyby religią uczoną w szkole miałby być islam?
Gdyby był to Islam to zapewne ta wiara była by dominującą w AlPolsce i zapewne sam bym był Islamistą więc nie miał bym nic przeciw, jedynie obawiał bym się Giertycha nawołującego do Jihadu...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arczeron Pokaż post
dobra k****, czy wy jestescie nolife? nigdy nie pisaliscie nic na forum troche podpici? [...]
Widzisz, ja mam szczęście należeć to takiego grona ludzi, którzy po procentach są w stanie pisać w normalny sposób... a skoro wiesz, że tobie to nie idzie to unikaj pisania... -.-"

Mi to zwisa... w 3 lo mam ważniejsze sprawy niż latanie na głupią religię... modlenie się nie zda za mnie matury... -.-"

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 11:17   #76
BlueMaster
Użytkownik Forum

BlueMaster's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2007
Lokacja: Maple story to moje rzycie Celoz!oen1!
Wpisy bloga: 1

Imię: LaHypex
Świat: Ems/Gms,Kradia
Poziom: 22
Skille: 20/13
Poziom mag.: 3
BlueMaster ma numer GG 5677907
Domyślny

Cytuj:
Ol zebys sie kur*** nie zdziwil ile dostaja... Za takie peniadze to nawet gornik by nie poszedl. U nas katechetka bardzo sie stara poprawic mlodziez i rozwiazywac ich problemy, zapier*** 18 godzin na dobe pracujacych dla tych niedoleznych dzieci, a mimo to dobrowolnie stara sie nawet za tak marne grosze.

I od tego posta powinno sie zamknac ten temat. ;p

Moim zdaniem taka decyzja jest sluszna poniewaz pozbedziemy sie wielu "robakow" udawajacych katolika. ;/ Druga prawa jest fakt, ze katolicym (i cale chrzescijanstwo) jest wspolna historia europy stanowiaca czesc jej fundamentu dlatego nie wiem czemu ta, a nie inna nauka ma byc nie doceniana.

Tak czy siak nikt wam nie narzuca religi... ale skoro chcecie miec "lerza siredniom" to juz wasza sprawa. ;/ Coz polska mentalnosc...

@edit to down

No wlasnie u mnie takie lekcje sa prowadzone. Uczymy sie nie obrazac innych, postepowac zgodnie z naukami Jezusa itp itd Jednym slowem dyskusje i madre lekcje.
Moja katechetka ma 600 zł dochodu 2 która mnie uczyła od 1-3 kl. 300 zł
BlueMaster jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 11:48   #77
Pramus
Tupac Legacy

Pramus's Avatar

Data dołączenia: 05 12 2004
Lokacja: Olsztyn

Imię: Midurion
Profesja: Elder Druid
Świat: Furora
Pramus ma numer GG 4183891
Domyślny

Cytuj:
@to Vill
Tak prawda ludzie z wisiorkami w ksztalcie krzyza rujnowali i niszczyli, ale to przeciez nasza kultura i jej sie nie pozbedziemy. =p
Mimo tych licznych krucjat to nie wiara zabila ludzi tylko ludzie sami siebie.
Nasza kultura? To mozna to tak nazwac? Moim zdaniem to ogromna, czarna plama na kartach Historii Europy. Nie mozna tego podwazac (nie mowie, ze ty to robisz). Troche zle na to wszystko patrzysz... owszem, to ludzie zabijali siebie wzajemnie (i wciaz ta robia), ale z jakiego powodu? - 'W imie wiary'... Tak samo jak wciaz robia to muzulmanie... Wiem, że to jest zle i powinno to sie tepic... Ale jakim prawem papiez czy jaki inny kardynał śmie to krytykować. najwyzszy przedstawiciel wiekszosci odlamow wiary chrzescijanskiej, nastepca Sw. Piotra. Rozumiem gdyby mowil to np. Dalajlama czy inny duchowy przywodca buddyjski, ale nie chrzescijanin, ktorzy wymordowali miliony ludzi z blahego powodu. Wierze, ktorej przywodcami byli zepsuci ludzie (pierwszy lepszy przyklad - Papież Aleksander VI). I podsumowanie: PATRZĄC NA CAŁĄ HISTORIĘ KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO, MOŻNA ŚMIAŁO UZNAĆ, ŻE JEST (EW. BYŁA) TO NAJWIEKSZA ORGANIZACJA TERRORYSTYCZNA NA ŚWIECIE.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
(...)zapewne sam bym był Islamistą(...)
Muzułmaninem, Wieszok, Muzułmaninem

Tupac Amaru Shakur

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ujo
To by była akopalipsa czy jak to jej
Pramus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 12:08   #78
Milan ognia
Użytkownik Forum

Milan ognia's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2005
Lokacja: Rookgaard / Gorzów Wlkp.

Świat: Antica
Poziom: 43
Milan ognia ma numer GG Dam na Pw... może.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez katarof Pokaż post
I to mówi Polak, którego przodkowie mordowali Polaków by się podlizać Niemcom i Ruskim?
Buhahaha! Owned! Jestem Polakiem tylko w połowie. ;] No... w 2/3.

Sorry za ten offtopic, ale katarof widocznie nie przeczytał wcześniejszych postów Arczerona. Ja w przeciwieństwie do niego nie pisałem, że inne narody prócz polskiego są złe, powinny nam służyć i ch... wie co jeszcze.
ROTFL, Twoje posty są głupsze niż ustawa przewiduje, gratulacje.
Ogólnie to spadaj, nikt nie wierzy w te spedalone bajki, poza tym, jak takiś eko, to wyłącz komputer, bo energia elektryczna u nas pochodzi w większości z węgla .

Ostatnio edytowany przez Milan ognia - 10-08-2007 o 12:12.
Milan ognia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 12:47   #79
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pramus Pokaż post
Muzułmaninem, Wieszok, Muzułmaninem
islamista
3. «wyznawca islamu»
Za SJP, jak zwykle.
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-08-2007, 14:33   #80
katarof
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 07 2007
Lokacja: Polska!

Imię: Katarof
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 47
Domyślny

ech Milan ognia,
mi nie chodzi o to, czy to są Polacy czy Anglicy, czy chrześcijanie, czy ateiści.
Chodzi o to, że ja/my/Wy nie jestem/śmy/ście winni tego co popełnili nasi przodkowie.. A może inkwizycja to jest jednak moja wina? To i z góry przepraszam za bitwę pod Grunwaldem wszystkich Niemców! Przepraszam!
katarof jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania