|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#61 |
Zbanowany
|
![]() Inną sprawą jest to, że zadania w LO nie są potrzebne bo licealista i tak musi się w domu uczyć. Otóż kiedy idzie do wyższej szkoły, to liczą mu się punkty z matury, nie oceny z liceum. Więc ktoś może mieć średnią 3,0 ale świetnie napisaną maturę, bo nazbierał luf za zadania, a ma niezłe oceny ze sprawdzianów. Bo liceum jest bardziej wartościowsze jeśli lepiej przygotowuje do matury. Jakieś fakultety itp.
@offtop, A co do ostatniego zdania, a w sumie do jego budowy... Ostatnio w trakcie żywej dyskusji na temat zasolenia i zamarzania wody, mój kolega zbudował oto takie zdanko "Im większe zasolenie wody tym woda nie zamarza" xP Ogólnie to omawialiśmy powody... mniej więcej takiego stanu rzeczy ;p Sory, musiałem xP |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#62 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() Pisanie wypracowania w domu to nie to samo, co pisanie na lekcji. A godzin języka polskiego jest i tak najwięcej ze wszystkich przedmiotów.
![]() |
#63 |
Music addict
Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.
Stan: Na Emeryturze
Imię: Zuzia Shadow
Profesja: Elite Knight
|
![]() @Bambuko
Ale nauczyciel musi przeprowadzić lekcję, więc nie zostaje tyle czasu żeby wyćwiczyć umiejętność pisania prac. A żeby się tego nauczyć, to trzeba naprawdę dużo pisać.
![]() |
#64 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 11 2007
|
![]() Moim zdaniem w praktycznym zastosowaniu jest do bani, lecz w teoretycznym bardzo dobre
![]() Prace domowe lepiej nas ksztaltuja. Dlaczego? Praktyka czyni mistrza. Cwiczenie pozwala lepiej zrozumiec material. To tak jak nauka pisania i czytania. Im wiecej cwiczysz tym lepiej ci to wychodzi, tyczy to sie rownież innych rzeczy, sporty itp. Wiec prace domowe w jakis sposob sa dobre, ale do pewnych granic... ![]() Wiec moim zdaniem... kto chce niech odrabia, a kto nie... krzyz na droge ![]() Pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Użytkownik Forum
|
![]() marla, byłem w klasie z rozszerzonym polskim i bardzo rzadko się zdarzało, że miałem napisać wypracowanie w domu. To samo u mojego brata z polskim podstawowym. Wypracowania piszesz pod maturę i możesz poprosić nauczyciela o jakiś temat, albo możesz sam go zdobyć. Większość nie będzie ich pisać, bo i tak zdadzą maturę, a ci, co chcą, mogą.
![]() |
#66 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 11 2006
Lokacja: Płock
|
![]() @Bambuko
Może i mam te swoje 15 lat, ale jako tako musze pomyslec o przyszlosci, mimo, że mam jeszcze troche czasu. W każdej chwili mogę zmienić swoje zdanie, nieprawdaż? A mówiąc o przyszlosci miałem na myśli jaki kierunek na studiach wybierze.
Tupac Amaru Shakur "Makaveli" 1971-1996 Rest in peace... Nie zawsze żyję dobrze, bo żyję chwilą W momencie upadku oddaję hołd swoim czynom To się staje w sekundzie, nie jest godziną Chłopak na rozdrożu obarczający się winą Wszystko przesłonięte czarną kurtyną Myśli giną, odeszło to, co było rutyną Pośród ludzi, co dla mnie żyją Znajdą słowo, opatrzą moje rany Bo człowiek nigdy nie jest spisany na straty... |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Użytkownik Forum
|
![]() Gdy sobie porównaliśmy klasowo co chcieliśmy studiować na początku 1 klasy, na początku 3 klasy i co faktycznie studiujemy, to wyszły spore rozbieżności.
![]() |
#68 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 10 2005
Lokacja: Tarnów, Bochnia, Limanowa, Stary Sącz, Dębica - róznie
|
![]() @up
Dokładnie. W 1 klasie liceum chciałem iść na lingwistykę, w 3 miałem na oku turystykę. Wylądowałem na sztuce teatralnej i filmowej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
![]() |
![]() w sumie to mogli by zrobic taki myk. PD bedzie nieobowiazkowa ale jezeli ktos zrobi itd to super bedzie mial wyczwiczone oraz moze jakas ocenka. A nie glownie zrobice prace domowa. jak nie to kosa jak tak to super kosy nie bedzie. No motywacja ze hej. A jak i tak nie bedziesz odrabial lekcji i sie nie nauczysz to twoja strata bedziesz siedzial.
Co do wyboru studiów względem 1 a ostatniej klasy szkoly sredniej to niektozy maja z gorki. Ja akurat jestem w technikum gastronomicznym na kierunku organizator uslug gastronomicznych i juz praktycznie wybralem zawod. Dalsza nauka to kierunek wyzsza szkola barmanstwa lub anglistyka czyli tak czy siak jestem w swoim zywiole(zamiezam pracowac w anglii albo jak barman(szkola barmanska) albo jako wlasciciel baru(gdzie anglistyka bardzo mi sie przyda przy tych wszystkich umowach itd)
![]() I staniemy się pasterzami, Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. Ostatnio edytowany przez kołbaś - 20-12-2007 o 22:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
I co z tego? Jeśli zamiast użalać się wziąłbyś się do roboty to zajęłoby Ci to 2-3 godzinki MAXXXX, a to nie jest dużo. @Topic Jeśli nie będzie obowiązkowych prac domowych nauczyciele po prostu będą robić co lekcje kartkówki. Jeszcze gorzej dla uczniów. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Moderator
Data dołączenia: 10 05 2005
Lokacja: Szczecin
|
![]() Cytuj:
![]() Pamietaj ze istnieja takze inne przedmioty typu, biologia, geografia, chemia, fizyka itp itd. Cytuj:
![]() Ostatnio edytowany przez Koszyk - 21-12-2007 o 01:49. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
![]() |
![]() Moze zostaniesz biologiem ?? Moze jeszcze kims. Masz dopiero 15 lat i wlasciwie to nie wiesz co bedziesz robil w przyszlosci. Bo przyszlosc jest nieodgadniona. ja np przez cale gimnazjum wmawialem sobie ze pojde do technikum informatycznego. I co ?? jestem w technikum gastronomicznym. Naprawde nie smiej sie z tego. Btw co do religii ja juz sie wypisalem. Dla mnie to smiech na sali zeby oceniac moja wiare a jak jest w zlym stanie to siedzec w szkole na 2 rok. Po co to komu ?? że co że niby jak nie zdam to się nagle nawróce ??
![]() I staniemy się pasterzami, Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 12 2007
|
![]() A ja mam zamiar iść do ogólniaka
![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie wiem jak wy, ale ja nie czuję się w pełni demokratycznym państwie przy tych pracach domowych. Każdy powinien móc wybór jak, gdzie i kiedy się uczyć no i oczywiście czego. Rozumiem trochę prac domowych z polskiego, bo fakt przydaję się często np. na tym forum, ale nikt do cholerki nie ma prawa zadawać mi 5 stronowej pracy z kierunku, który i tak mnie nie interesuję... Zastanawiam się też po co te przymusowe prace domowe z nie lubianych przedmiotów skoro i tak nie ćwiczona wiedza siądzie(zgubimy ją)? Istna paranoja tylko głowy i czas sobie przez to tracimy.
Sprawiedliwie by było gdyby prace domowe były dla chętnych i wszystkie były odpowiednio oceniane, a nie przejrzy i jedynie pały wstawia... Ale czy nie ogłupiłoby to społeczeństwa? Moim zdaniem tak, ale to też zależy od człowieka. o to pozdro Ostatnio edytowany przez raf420 - 21-12-2007 o 11:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 20 12 2007
Lokacja: Kraków!
Świat: Refugia
Poziom: 114
Skille: 99/95
Poziom mag.: 8
|
![]() W sumie to dobrze że nie będzie prac domowych(z punktu widzenia ucznia), ale moim zdaniem są potrzebne tylko nie w nadmiarze.
Ja bym zrobił tak że każda szkoła ustala dzień w którym można zadać pracę domową i dzień w którym się tą prace sprawdza np.:zadanie dobowe w czwartek a nauczyciele sprawdzają w poniedziałek. Ale też ma to swoje wady ponieważ niektóre lekcje są w innym dniu niż się zadaje zadanie;p Więc ten plan nie jest idealny ![]() Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Music addict
Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.
Imię: Zuzia Shadow
|
![]() Cytuj:
Pierwsza sprawa: może Ty nie miałeś problemu z pisaniem, ale jest wielu uczniów, którym może to sprawiać trudności. Po drugie: pamiętam o innych przedmiotach. Zadania z matematyki, fizyki, chemii a także geografii (obliczanie czasu, skala itp.) również wymagają ćwiczenia. I w tym wypadku również uważam, że 45 minut na zrobienie lekcji i jeszcze przećwiczenie zadań to bardzo mało czasu. Jeśli chodzi o tkanki zwierzęce bądź inne zagadnienia z biologii. Warto wiedzieć to choćby dla własnej przyjemności. Też się tego ostatnio uczyłam i wiem, że nie są to proste zagadnienia. Jednak czytając to codziennie po pół godziny, sprawdzian nie sprawił mi większych problemów. Poza tym jak już ktoś tu powiedział, Twoje preferencje co do wyboru szkoły ponadgimnazjalnej pewnie jeszcze się zmienią. Wtedy ta wiedza może się przydać. Pewnie powiesz: ja już na 100% wiem gdzie idę i nie jest mi potrzebna ta wiedza. Jednak z autopsji wiem, że można się na tym nieźle przejechać. Ja początkowo chciałam iść do technikum fotograficznego, później do LO (profil humanistyczny), w końcu wylądowałam w technikum hotelarskim, z którego się przeniosłam do LO na profil biol-wf. Tak więc, lepiej uczyć się wszystkiego, bo nie wiadomo czy w przyszłości nie będzie to potrzebne.
![]() |
![]() |
#77 |
Użytkownik Forum
|
![]() Znienawidzisz wypracowania jeśli pójdziesz do LO, to już nie jest takie proste. I wcale nie piszesz tam co Ty uważasz, tylko to co nauczyciel chce przeczytać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Cytuj:
@GooglePLX: na razie nic nie wiadomo, o ile dobrze się orientuję, to nawet wniosek nie wpłynął jeszcze do TK więc... @komentarze "że za posiadanie pracy nic nie dają a za brak lufa": to też nie wina samych zadań domowych ale nauczyciela i jest PSO, wypadało by to zmienić a nie od razu usuwać zadania domowe... Jeżeli okaże się, że zadania domowe łamią konstytucję i zostaną zakazane to będzie to, imo, największa wpadka w dziejach polskiej edukacji, przebije nawet pomysły Giertycha... i będę się cholernie cieszył, że taki pomysł przyszedł im do głowy teraz, gdy kończę szkołę...
![]() |
![]() |
#79 | ||
Moderator
Data dołączenia: 10 05 2005
Lokacja: Szczecin
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#80 |
Użytkownik Forum
|
![]() Bez praktyki będziesz nikim : ) (to @ ostatniego) Ale ja jestem przeciwko.