|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#61 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...
![]() |
![]() Mowienie, ze piractwo to nie kradzież to czysty idiotyzm.
Kupujemy bowiem grę, czy jakis program. Ale wielu ludzi z tego co widze nie wie co tak naprawde kupuje. Kupujemy jedynie plyte, ktora jest nosnikiem programu. Z nia mamy prawo zrobic co chcemy. Mozemy pozyczyc plyte. Mozemy ja polamac. Mozemy oddac komus za darmo. Wtedy bedzie to legalne. Tak wiec, jezeli pozyczamy nosnik gry czy programu, albo dostajemy ja od kogos za darmo, nie kradniemy jej, co chyba jest oczywiste. Natomiast nawet jezeli kupimy program legalnie, nie mamy prawa do samego programu. Nie mozemy go wrzucic do internetu, nagrac na inna plyte. Poniewaz jest to kradzież programu, przywlaszczamy sobie cos, co nie jest nasze. Placisz jedynie za nosnik programu, nie za program. Tak samo sciaganie kopii programu z internetu. Kradniesz wlasnosc intelektualna autora i wydawcy. Kradniesz jego prawo do decydowania o sposobie w jakim jego dzielo zostanie udostepnienione. Co z tego, ze on fizycznie nadal bedzie posiadal swoj program. Jest to zwykla kradziez. Argument o skopiowaniu samochodu mnie powalil. Oczywiscie ze istnieje prawo ktore zabrania kopiowania samochodow, poniewaz jest to kradziez wlasnosci intelektualnej projektu samochodu. Z tego tez powodu istnieja odrebne prawa dotyczace wlasnosci materialnej i wlasnosci intelektualnej. Pierwsze zadziala jezeli ukradniesz materialnie zapisany program, np na plycie, albo samochod, albo kartki na ktorych jest jego projekt, drugie zadziala jezeli ukradniesz niematerialna wlasnosc intelektualna. @Lechista chcesz konkretnych dowodow, polecam przeczytac ze zrozumieniem ta ustawe http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Sear...19940083Lj.pdf
![]() Hunt you down without mercy Hunt you down all nightmare long Ostatnio edytowany przez Gtyk - 16-03-2009 o 14:13. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#62 |
Zbanowany
|
![]() @Gtyk
Zauważ, że my (a przynajmniej ja) nie mówimy o tym jakie jest prawo: może być be, może być cacy, ale na dzień dzisiejszy każdy przyzna, że piractwo jest nielegalne (bo rzeczywiście jest). Natomiast ja się pytam, czy piractwo równa się kradzieży (tak nie jest, co udowodniłem w przykładzie z samochodem; a jeśli uważasz, że w takiej sytuacji zostałeś okradziony, to pogratulować rozumu) oraz czy przez piractwo producenci tracą wyraźną część swoich dochodów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Polecam przeczytac ustawe - z niej jednoznacznie wynika, ze jest to kradziez.
Nie przedmiotu fizycznego, poniewaz program nie jest fizyczny, ale kradzieza praw do niego. Tylko autor ma prawo do decydowania o tym, w jaki sposob udostepnia on swoje dzielo - w tym wypadku gre, czy tez program. Ty sciagajac program z internetu kradniesz go, poniewaz pozbawiles autora po pierwsze zyskow z tej kopii programu, po drugie prawa do decydowania o sposobie udostepniania. Kradniesz program nawet tworzac na komputerze obraz legalnie kupionej przez siebie plyty - poniewaz kupiles jedynie plyte, a nie jej zawartosc. Tak wiec wykradasz w ten sposob program z jego nosnika. Jezeli nadal tego nie rozumiesz, to nie ma sensu ci tlumaczyc wiecej, bo i tak nie pojmiesz istoty kradziezy wlasnosci intelektualnej.
![]() |
#64 |
Użytkownik Forum
|
![]() Gtyk, a to nie jest tak, że jeśli tworzę obraz tej płyty, ale jedynie do użytku własnego, bo się boję, że pęknie mi płyta z oryginałem, to wtedy nie kradnę ? Tzw. "kopia bezpieczeństwa". Wydaję mi się, że to akurat jest legalne.
![]() |
#65 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Nie jest to legalne, ale oczywiscie nikt cie nie bedzie scigal za to, ze zrobiles sobie kopie bezpieczenstwa. Tutaj szkodliwosc jest bardzo mala, a praktycznie nie ma zadnej - ale faktem jest to, ze nie jest to legalne.
![]() |
#66 | |
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Owszem, ale nazywa sie rowniez kradzieza wlasnosci intelektualnej
![]()
![]() |
#68 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 11 2007
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na Emeryturze
Poziom: Wi
Skille: Ndsurfi
Poziom mag.: ng
|
![]() link do ustawy niestety nie działa
![]() |
![]() |
#69 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Sprobuj otworzyc w IE, w firefoxie tez mi nie dzialal, ale w IE chodzi bez problemu
![]() |
#70 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo
Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() a wg mnie ma wręcz zajebisty sens, bo jakby sie dało skopiować samochód, to przeciez "okradasz" producenta auta, a nie właściciela oryginału
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- |
![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Guest
|
![]() Cytuj:
To ludzie piszący do AR mają żałosne argumenty itp. @Topic Mojego kumpla dorwała policja i przypieprzyli się do niego nie za to że ściągał ale za to że potem te pliki udostępniał innym za pomocą eMula, Torentów... @Do kogoś tam eMule itp. nie są niedozwolone bo autor tworzył je nie po to żeby były wykorzystywane w sposób nielegalny. Tak samo jak podają link i skąd pobrać dany plik. Pokazują tylko ten link, nie zachęcają do ściągnięcia pliku. I to są takie kruczki w prawie. Nikt im za to nic nie może zrobić. I dla tego repliki samochodów muszą się zgadzać z oryginałami nie więcej niż w 80%. (nie pamiętam dokładnie w ilu) Ostatnio edytowany przez Snick - 16-03-2009 o 15:33. |
|
![]() |
![]() |
#72 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
Ladnie wyglada to na przykladzie mp3 - sciagasz z netu pojedyncze piosenki, podobaja sie - plyte kupisz, nie podobaja sie - nie kupisz plyty, podobaja sie ale nie masz kasy - popelniasz 'przestepstwo' o malej szkodliwosci spolecznej bo uzytkujesz cos czego i tak bys nie kupil. Rozpatrujac to w kategoriach warunkow polskich proponuje kazdemu zastanowic sie nad tym ile muzyki sluchalby, jesli na mocy dzialajacego i egzekwowanego prawa autorskiego nie mialby dostepu do formatow elektronicznych i zmuszony bylby do kupowania plyt za 30-50 zlotych sztuka. O polowe mniej ? 5 razy mniej ? 10 razy mniej ? Podsumowując: prawo w tym wzgledzie nalezaloby zrewidowac tak, aby utworzyc sensowna i nieoderwana od rzeczywistosci definicje wlasnosci intelektualnej, taka, ktora bedzie mozna w sposob skuteczny chronic. Zamiast tego krecimy sie w kolko wokol starego, nieco archaicznego prawa, w dodatku analizujac je z pominieciem czynnika ludzkiego.
![]() Ostatnio edytowany przez Vil - 16-03-2009 o 15:41. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Blondynka
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Vil
sparawa wyglada tak, ze korzystasz z czegos za co powinienes zaplacic nie placac za to. masz swoja kopie platnego programu, ktorej uzywasz bez zaplaty. wiec strata ktora ponosi wydawca jednak nie jest wirtualna - masz za darmo cos, za co trzeba zaplacic, uzywasz tego, wiec kradniesz. to jest proste. a co do wspomnianych przez ciebie mp3. to w tym temacie akurat nie jest zbyt szczesliwy przyklad, poniewaz sciaganie ich z internetu jest dopuszczalne. nie jest legalne, ale sciagajac bez udostepniania innym wybronisz sie, ze to na uzytek osobisty itd. polecam poczytac o dozwolonym uzytku. jest dopuszczalna wymiana mp3 z osobami z ktorymi lacza nas jakiekolwiek stosunki. Wiec wystarczy udowodnic ze wczesniej znales sie z tym od kogo masz pliki i jestes czysty z programami komputerowymi sytuacja wyglada inaczej, poniewaz nie ma czegos takiego jak dozwolony uzytek osobisty dla programow komputerowych. Zacytuje tutaj wikipedie "Z zasad dozwolonego użytku osobistego są całkowicie wyłączone wszelkie programy komputerowe, co oznacza, że kopii programów nie wolno wypożyczać czy odstępować nawet znajomym, chyba że licencja jego użycia na to wyraźnie zezwala"
![]() |
#75 |
eX Moderator
![]() |
![]() Sam fakt posiadania za darmo czegos co normanie kosztuje przestepstwem nie jest.
![]() |
#76 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() oczywiscie ze nie, ale sposob w jaki to zdobyles juz jest. Jezeli dostaniesz cos za co ktos legalnie zaplacil, np gre komputerowa jako prezent urodzinowy, to oczywiscie ze jest to legalne. Ale jezeli sciagasz cos za co musisz zaplacic, do tego w sposob niedozwolony przez wlasciciela praw autorskich, uzywasz tego za darmo to chyba jednak okradasz go, poniewaz uzywasz czegos, za uzywanie czego obowiazkowo autor/wydawca musi dostac pieniadze, a ich nie dostaje. Wiec nie wiem jak mozesz twierdzic ze jego strata jest jedynie wirtualna.
![]() |
#77 |
eX Moderator
![]() |
![]() Twierdze ze to nie jest strata tylko brak zyskow. A to nie to samo.
Kupilem za 1900 zl laptopa bez systemu operacyjnego. Wyposazylem go w konieczne do pracy oprogramowanie warte lacznie okolo 8-9 tysiecy zlotych ( z czego wiekszosc to koszt specjalistycznych narzedzi, do tego dochodzi system, antywirus i office ). Oczywistym jest, ze oryginalow nie kupie bo mnie zwyczajnie nie stac, a jesli uniemozliwi mi sie dostep do iso - przejde na narzedzia darmowe. I bez dorabiania zadnej ideologii ( ceny za wysokie itp ) - stac mnie = kupuje, nie stac mnie = nie kupie bo jak ? Tak wiec w moim przypadku Adobe ma raczej darmowa reklame niz straty.
![]() Ostatnio edytowany przez Vil - 16-03-2009 o 16:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Brakiem zyskow byloby wtedy, gdyby dana osoba nie uzywala w ogole programu. Nie kupila, nie sciagala itd.
W przypadku, gdy ktos korzysta z oprogramowania danego producenta, a producent nie otrzymuje pieniedzy, jest to strara - poniewaz te pieniadze sa mu w tym momencie nalezne. Tak samo jak pojdziesz do sklepu i zabierzesz sobie batonika, nie placac za niego. Powiesz wlascicielowi sklepu, ze to nie strata, a jedynie brak zysku? ![]()
![]() |
#79 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44
Stan: Niegrający
Skille: Milion
|
![]() Cytuj:
@down A gdybym tej kopi nie ściągnął ani nie kupił, to zyskał by te pieniądze? Wszedłem w jej posiadanie chwilowo, przecież ją usunę o_o
![]() Ostatnio edytowany przez sphinx123 - 16-03-2009 o 16:59. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @sphinx123
Nie jest wirtualna, poniewaz kradniesz jedna z kopii, za ktora nie placisz uzywajac jej. Ponosi strate, poniewaz nie placisz za cos, za co zaplacic musisz korzystajac. I nie ma znaczenia czy ilosc jest ograniczona czy nie - bierzesz i uzywasz bez zaplaty, wiec w ten sposob producent traci nalezne mu z tej kopii programu pieniadze. Nie, ale jezeli juz ja sciagnales, to wszedles w jej posiadanie bez zaplacenia za nia, czyli producent stracil jedna kopie, a nie zyskal za nia nic- na serio tak trudno to zrozumiec?
![]() Hunt you down without mercy Hunt you down all nightmare long Ostatnio edytowany przez Gtyk - 16-03-2009 o 16:49. |
![]() |
![]() |