Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 15-09-2006, 12:55   #61
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez emilok Pokaż post
Przyznaję z czystym sercem że wielu ludzi hunci GSy z blokerem.
Jaki to ma sens ?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez emilok Pokaż post
Tak Hydra z łapy, każdy średniorozgarnięty człowiek blokując hydrę dostaje tylko z łapy oraz z paraliżu.
thru, ale hydra jest nastawiona na magie i jesli ktos dostaje hity z lapy to nie sa to glowne obrazenia ? warlock w koncu tez cos z lapy siepie ?

@down: ja to wiem, ty to wiesz, oni nie ... -.-

Ostatnio edytowany przez Vil - 15-09-2006 o 17:37.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 15-09-2006, 16:37   #62
noobowaty mistrz
Zbanowany

noobowaty mistrz's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
def oplaca sie zeby byc lepszym blokerem
Gowno prawda, bs wcale nie broni lepiej od f-axa. Sprawdzone.
noobowaty mistrz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-09-2006, 18:37   #63
Covenanter
Użytkownik forum

Data dołączenia: 31 08 2006

Domyślny

... jak to czytam to mi się żal robi i już wiem czemu jestem w angielskiej gildii.

Wybierz sword !!!111111111111
Nie nie bo axe jest kul !!!!!!!!!11111

A tak bez masturbacji przedmiotami, miecz jest lepszy bo 1: latwiej i taniej zdobyc naprawde dobre miecze zaczynające się od bright sworda w góre.

2.Axe mając niższy def zawsze zje więcej UH a jeśli spotkasz coś w czym nie pomoże ci miecz to jego ekwiwalent w toporach też by nie zrobił różnicy.

Nie należy zwracać uwagi na gówniarskie : ja używam tej albo tej broni z tym i tym kombo mam takie ze huhu i wymiatam bo to jest bzdura, róznice między axe i sword w ataku są stosunkowo niewielkie więc punkty obrażen są podobne za to defense robi różnice i to istotną.

Generalnie miecze są lepsze, topory mają większy atk ale miecze są latwiej dostepne, tansze, mają więcej defensa ( co wbrew pozorom robi dużą różnice ) a ich atak jest tak naprawde marginalnie mniejszy a i to nie zawsze.

Generalnie zawsze jest łatwiej z mieczem niż z toporem choć jak ktoś chce grać 100% na berserkera to faktycznie topory tylko że przeżywalność takich graczy jest podobna do lemingów.
Covenanter jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-09-2006, 18:49   #64
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Stan: Na Emeryturze
Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Covenanter Pokaż post
... jak to czytam to mi się żal robi i już wiem czemu jestem w angielskiej gildii.

Wybierz sword !!!111111111111
Nie nie bo axe jest kul !!!!!!!!!11111

A tak bez masturbacji przedmiotami, miecz jest lepszy bo 1: latwiej i taniej zdobyc naprawde dobre miecze zaczynające się od bright sworda w góre.

2.Axe mając niższy def zawsze zje więcej UH a jeśli spotkasz coś w czym nie pomoże ci miecz to jego ekwiwalent w toporach też by nie zrobił różnicy.

Nie należy zwracać uwagi na gówniarskie : ja używam tej albo tej broni z tym i tym kombo mam takie ze huhu i wymiatam bo to jest bzdura, róznice między axe i sword w ataku są stosunkowo niewielkie więc punkty obrażen są podobne za to defense robi różnice i to istotną.

Generalnie miecze są lepsze, topory mają większy atk ale miecze są latwiej dostepne, tansze, mają więcej defensa ( co wbrew pozorom robi dużą różnice ) a ich atak jest tak naprawde marginalnie mniejszy a i to nie zawsze.

Generalnie zawsze jest łatwiej z mieczem niż z toporem choć jak ktoś chce grać 100% na berserkera to faktycznie topory tylko że przeżywalność takich graczy jest podobna do lemingów.
Ale pieprzysz, mysl przyszlosciowo. Sov/sca sa do zdobycia z anni, z tego samego questa wiec są tak samo dostepne, a roznica miedzy nimi jest naprawde nie wielka. Myslisz, ze taki 120 najt bedzie sie martwil marginalna roznica defensa ? I tak ma najlepsze eq[generalnie], bije to na czym expi tak samo jak jego kolega w swordach/axach. Ja sam wybralem axe z dwoch powodow
1. Sca ma 2 wiecej ataku od sova, co polączone z moja manią trenowania mialo mi przyspieszyc expienie, nie wiem czy to cos zmienilo, moze [moze zwiekszylo mi predkosc expienia o 1,2%]
2. Axe ringi sa o wiele tansze od sword ringow! Jako iz jestem generalnie zydem w sprawach pieniedzy, to bylo to straszne ulatwienie ;]

Gdybym wybral sworda, tez bym nie narzekal, pewnie nawet nie odczuwalbym roznicy...

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-09-2006, 19:35   #65
Covenanter
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sozemego Pokaż post
Ale pieprzysz, mysl przyszlosciowo. Sov/sca sa do zdobycia z anni, z tego samego questa wiec są tak samo dostepne, a roznica miedzy nimi jest naprawde nie wielka. Myslisz, ze taki 120 najt bedzie sie martwil marginalna roznica defensa ? I tak ma najlepsze eq[generalnie], bije to na czym expi tak samo jak jego kolega w swordach/axach. Ja sam wybralem axe z dwoch powodow
1. Sca ma 2 wiecej ataku od sova, co polączone z moja manią trenowania mialo mi przyspieszyc expienie, nie wiem czy to cos zmienilo, moze [moze zwiekszylo mi predkosc expienia o 1,2%]
2. Axe ringi sa o wiele tansze od sword ringow! Jako iz jestem generalnie zydem w sprawach pieniedzy, to bylo to straszne ulatwienie ;]

Gdybym wybral sworda, tez bym nie narzekal, pewnie nawet nie odczuwalbym roznicy...
Po pierwsze nie pieprze tylko mówie i w przeciwienstwie do ciebie chyba wiem co mówie jako że miałem okazje biegać tak ze stonecutterem jak z magickiem, żadne z nich co prawda nie należało do mnie ale to nie ma znaczenia, różnicy na tym poziomie na którym zdobędziesz tą bron czyli 100+ po prostu nie ma rozważmy za i przeciw :

Sca ma def mniejszy o 5.
Sov ma atk mniejszy o 2.

Widzisz różnice ?

Ponadto pierścienie ? Wybacz ale jeśli na poziomie 60+ masz jakiekolwiek braki finansowe to coś tu jest nie tak bo na tym etapie powinieneś siedzieć na kasie w stopniu w którym różnice cenowe pierścieni to detal więc cena pierścieni w żadnym wypadku nie jest czynnikiem za albo przeciw.

Ice rapiers - lodowe rapiery to 'miecze' i są absolutnie potworną bronią w połączeniu z exori, na wysokich skillach rycerz z plecakiem rapierów jest w stanie zatłuc równopoziomowego maga że już o masakrowaniu paladyna jednym strzalem nie wspomne.

I wreszcie zanim dostaniesz w swoje ręce Sca czy Sova
minie wiele tygodni podczas których będziesz musial ganiać za drogimi i rzadko spotykanymi toporami z DUŻO niższym defensem podczas gdy miecze z podobnym atk i niebotycznie wyższym defensem będą cały czas ogólnie dostępne w dodatku za połowe ceny.

Miecze są po prostu łatwiejsze w "obsłudze" tansze i do momentu uzyskania Sca czy SOVA lepsze w defense przy podobnym atk a kiedy już dotrzesz do Anni to tak naprawde nie ma róznicy co wybierzesz bo skoro doszedles tak daleko to mordercą jesteś choćby z wykałaczką.
stary 15-09-2006, 19:52   #66
Raditz Saiya-jin
Użytkownik Forum

Raditz Saiya-jin's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2006

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Devseth
Profesja: Elite Knight
Poziom: 100
Skille: 83/81
Domyślny

Cytuj:
punkty obrażen są podobne za to defense robi różnice i to istotną.

Generalnie miecze są lepsze, topory mają większy atk ale miecze są latwiej dostepne, tansze, mają więcej defensa ( co wbrew pozorom robi dużą różnice )
widac ze nigdy nie grales knightem, newbie. do obrony używa się tarczy.
Raditz Saiya-jin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-09-2006, 20:38   #67
Covenanter
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Raditz Saiya-jin Pokaż post
widac ze nigdy nie grales knightem, newbie. do obrony używa się tarczy.
Mam 3 knightów na trzech różnych światach od 29 poziomu na tym do 64 na antice, nie mów mi co i jak

Defence jest kombinowany z tarczy i miecza zielony człecze Najpierw zagraj rycerzem zdobądz doświadczenie a nie wypowiadaj się w ciemno ot tak żeby tylko.
stary 15-09-2006, 21:45   #68
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

O ile jestem sklonny sie z toba nie zgadzac, o tyle po takim tekscie moge cie najwyzej wysmiac:

Cytuj:
Ice rapiers - lodowe rapiery to 'miecze' i są absolutnie potworną bronią w połączeniu z exori, na wysokich skillach rycerz z plecakiem rapierów jest w stanie zatłuc równopoziomowego maga że już o masakrowaniu paladyna jednym strzalem nie wspomne.

Bron 46 atk przy skillach ~75 moze zadac obrazenia w granicach 200-210. Niech rapier zada nawet 3 razy wieksze obrazenia ( co jest mocno naciagane bo nie widzialem nigdy hitow znacznie przekraczajacych 400 ), po podzieleniu przez 2 i tak nie przekroczy 300, czyli 1 hitem nie zabije palka na 20+ levelu. Do tego rapier moze zostac zablokowany albo zwyczajnie nie trafic i mamy sporo gotowki w plecy ( o ile mnie pamiec nie myli bp uh jest warty jakies 1,5-2 rapiera ? a z bp uhow spokojnie te rapiery przetrzymamy.. ). Dolicz do tego exori - wg wzorku na tibia.pl jakies 120-200 dmg na 100 levelu w czlowieka, nie wliczajac redukcji obrazen poprzez eq. Nawet jesli przeciwnik da sie trafic, to nadal twoje 460 obrazen ( srednio ) nie polozy palka na levelu ponizej 40 ( knightem na 100 levelu ) i daje zaledwie niewielka szanse ze dobijesz go nastepnym hitem ( jesli zareaguje i walnie vitke to mozesz loda ).

Ludzi czy wynaprawde myslicie ze jesli bron ma 100 ataku to zadaje 1k obrazen ze 100% skutecznoscia ?

Ostatnio edytowany przez Vil - 16-09-2006 o 12:43.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-09-2006, 14:32   #69
Krzys Nemptor
Guest

Domyślny

@Covenanter
Idz sie umyj. Mialem dwoch knightow na wyzszych lvlach niz ten twoj najlepszy wiec na pewno wiem o tibii sporo wiecej od ciebie. I uprzejmie cie musze niestety poinformowac ze piszesz totalne i bezsensowne bzdury. Przy skillach 80+ i vampire lub lepszym shieldzie nie widac ZADNEJ roznicy w defie pomiedzy bsem a f-axe, natomiast roznica w ataku jest minimalna ale widoczna. Podobnie sytuacja wyglada z d-lance oraz gsem i z sca oraz sovem. Wniosek: axe lepsze.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2006, 08:09   #70
MefiJess
Użytkownik forum

MefiJess's Avatar

Data dołączenia: 16 09 2006
Lokacja: Carlin

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Świat: Luminera
Poziom: 10
Skille: 51/51
Poziom mag.: 3
MefiJess ma numer GG 5249250
Domyślny Bronie!!

Moim zdaniem dla knighta najlepsze są swordy ] [CHAR][/CHAR]
MefiJess jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2006, 09:35   #71
Jochny
Użytkownik Forum

Jochny's Avatar

Data dołączenia: 12 06 2006
Lokacja: eeee..... to pytanie jest podchwytliwe??

Domyślny

@up

Kurna mać, masz może jakieś argumenty potwierdzające twoją tezę, że swordy są lepsze?? Nie? To nie pierdziel głupot! BS ma 30 obrony, a FA ma 16, ale tarcze mają jeszcze więcej defa. Dajmy na to Vampire Shield ma 34 defa, więc to na nią idą wszystkie hity, a to, że broń ma mniej defa to się w ogóle nie liczy (albo się liczy szczątkowo). Wynik jest taki, że nie widać różnicy czy się używa sworda czy axa.

Dodam jeszcze, że jeden punkt ataku jest widoczny! Taki jeden dodatkowy punkcik to 2-4 hp więcej odebrane za każdy hit.

Jednym słowem axe lepsze.
Jochny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2006, 09:37   #72
Mikan
Użytkownik forum

Data dołączenia: 02 09 2006
Lokacja: Suwałki

Imię: Vappy
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Pandemonium
Świat: Dolera
Poziom: 93
Skille: 19/25
Poziom mag.: 62
Mikan ma numer GG 7170551
Cool Sword czy Axe dla knighta?

Moim zdaniem Axe bo,....taki jest sam jak fire sword a jest drozszy o 3k -.-Pozdro For ALL
Mikan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-09-2006, 16:35   #73
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Cytuj:
Po pierwsze nie pieprze tylko mówie i w przeciwienstwie do ciebie chyba wiem co mówie jako że miałem okazje biegać tak ze stonecutterem jak z magickiem, żadne z nich co prawda nie należało do mnie ale to nie ma znaczenia, różnicy na tym poziomie na którym zdobędziesz tą bron czyli 100+ po prostu nie ma rozważmy za i przeciw :

Sca ma def mniejszy o 5.
Sov ma atk mniejszy o 2.

Widzisz różnice ?

Ponadto pierścienie ? Wybacz ale jeśli na poziomie 60+ masz jakiekolwiek braki finansowe to coś tu jest nie tak bo na tym etapie powinieneś siedzieć na kasie w stopniu w którym różnice cenowe pierścieni to detal więc cena pierścieni w żadnym wypadku nie jest czynnikiem za albo przeciw.

I wreszcie zanim dostaniesz w swoje ręce Sca czy Sova
minie wiele tygodni podczas których będziesz musial ganiać za drogimi i rzadko spotykanymi toporami z DUŻO niższym defensem podczas gdy miecze z podobnym atk i niebotycznie wyższym defensem będą cały czas ogólnie dostępne w dodatku za połowe ceny.

Miecze są po prostu łatwiejsze w "obsłudze" tansze i do momentu uzyskania Sca czy SOVA lepsze w defense przy podobnym atk a kiedy już dotrzesz do Anni to tak naprawde nie ma róznicy co wybierzesz bo skoro doszedles tak daleko to mordercą jesteś choćby z wykałaczką.
No skoro mowisz, ze nie ma roznicy miedzy sovem a sca, to sie ze mna zgadzasz [lub ta roznica jest marginalna].

Tak, mialem problemy finansowe na 60, na 40 na 20, i nadal mam na 123. A to dlatego, ze nie lubie skladowac kasy w depo zeby gnila tylko uzywac jej, glownie w celach zabawowych.

Ice rapiery, generalnie zwiekszaja szanse na zabicie swojej ofiary, ale jak juz vil mowil, dzialaja tak jak kazda bron czyli mozesz nie trafic badz zadac malo obrazen.

Od kiedy to trzeba ganiac za rzadkimi toporami, kupujesz raz i masz, to czy wydam 20k na fire axe czy 10k na bright sworda...pff, te 10k nie zrobi mi az takiej roznicy, pozatym ja sam nigdy nie zaczalbym grac na nowym swiecie gdzie ceny sa wielkosci deficytu budzetowego polski.

Latwiejsze w obsludze ? Przecietny gracz nie odczuje roznicy miedzy fa/bs dl/gs, a po anni to juz bez znaczenia.

A co do tych co mowia, ze def broni sie nie liczy. Cytat z tibia.com:
Weapons are generally characterised by two values, since they influence both a character's attack and defence value.
Liczy sie, ale jak dla mnie przynajmniej, roznicy nie widac.

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.

Ostatnio edytowany przez Sozemego - 17-09-2006 o 16:36.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-09-2006, 21:13   #74
Kurczakos
Użytkownik Forum

Kurczakos's Avatar

Data dołączenia: 14 07 2006

Domyślny

Axe rulez ja wale z AKSA chociaż jest troche droższe od sworda i cluba, ale sie opłaca
Kurczakos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-09-2006, 15:58   #75
pOta
Użytkownik Forum

pOta's Avatar

Data dołączenia: 31 10 2005
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Viwaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Weirdos
Świat: Chimera
Poziom: 90+
Skille: 89/84
Poziom mag.: 7
Domyślny

moze moje 5 groszy

porownianie...
Gs/ D lance/ W hammer

Gs- sredni atak, duza waga, wysoki def, wysoka cena(15-18k)
D lance- Duzy atak, srednia waga, sredni def, srednia cena(12-15k)
W hamer- maly atak, mala waga, maly def, mala cena(1-2k)

BS- duzy def, sredni atak, srednia waga, wysoka cena (12k)
F axe- sredni def, duzy atak, wysoka waga, srednia cena (8-10k)
ss- maly def, sredni atak, mala waga, niska cena(4-5k)

pod wzgledem hajsu na servach co gralemaldora,iridia,panda,chimera,xanta more more)

najdrozszy sword,potem axe na koncu club

jesli chodzi o atak: axe,sword, club

obrona: sword,axe,club

waga: club i na 2 miejscu axe i sword ze wzgeldu na ogromna wage gs'a

Podsumowujac: Co do tego co jest lepsze to moim zdaniem axe i sword zajmuja ta sama pozycje na podium, a club niestety przegrywa, wszystko zalezy od upodobania, ja wlailem i w axe i sword i club iwec cos tam wiem... osobiscie wyvral bym i tak axe... bo mi sie podoba i f axe wyglada pieknie do dsm i clegow
pOta jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-09-2006, 13:43   #76
Qbek363
Użytkownik forum

Data dołączenia: 21 09 2006
Lokacja: Ab'dendriel

Świat: Shivera
Poziom: 21
Skille: :p
Poziom mag.: 3
Qbek363 ma numer GG 4428042
Domyślny

zdecydowanie mniecze !!!!!!!!!!!!!
Qbek363 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-09-2006, 14:59   #77
lajtn
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 05 05 2006

Poziom: 71
Skille: 85/85
Domyślny

W sumie to podczas expienia do 90~ lvla expi się na potworach z reguły mających defa, tak od sobie i te 2 ataku do tegoż levela niech nawet dają tyle co 5 skilli, czyli nic. A w defie, jeżeli ma się tarczę typu dragon shield poprostu nie widać różnicy w obronie, dlatego jestem skłonny stwierdzić, że topory są lepsze (niewiele, ale jednak).
stary 27-09-2006, 19:11   #78
BMP
Użytkownik forum

Data dołączenia: 14 08 2006
Lokacja: Gdynia

Imię: Riedl
Świat: Charmon!A
Poziom: 15
Skille: 63/64
Domyślny

Ja osobiscie wybralem Axe ze wzgledu na latwo dostepne axe ringi... A pozatym zawsze walniesz o te 2-5 dmg w potwora wiecej z d lance niz z gsa
BMP jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-09-2006, 21:10   #79
Marvelo13
Użytkownik Forum

Marvelo13's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2006

Profesja: Paladin
Świat: Hiberna
Domyślny

Jak dla mnie zdecydowanie aksy lepsze. Atak broni liczy sie zdecydowanie bardziej niż jej def. Niestety ja bije ze sworda, bo mam tą postać od dawna i kiedyś myślałem, że aksy lepsze.
Marvelo13 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-09-2006, 22:00   #80
Hedorlix
Użytkownik Forum

Hedorlix's Avatar

Data dołączenia: 22 01 2006
Lokacja: Kawal Drogi Naprawde

Stan: Niegrający
Profesja: Master Sorcerer
Hedorlix ma numer GG TaJeMnIcA
Domyślny

Jaa osobiscie uwazam, ze najlepsze bronie to "axe" czyt. (topory). Nie sa One moze tanie, ale gdy uzywamy axe podczas expa uzywamy przewaznie dwurecznego np ( dragon lance). A jak blokujemy, zakladamy tarcze i birght sworda, wtedy mamy wiekszy def, a wiadomo zeby blokowac bright swordem nie trzeba miec skilla w swordy. Do expa znowu uzywamy d Lancy, albo f axe, gdyz maja slaba obrone a wiekszy atak.

Pozdrawiam.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania