Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-10-2008, 11:25   #81
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Snagoth Pokaż post
Dodam tylko ze jesli ktos ma zamiar zdawac matematyke rozszerzona i bedzie ona dalej na takim poziomie na jakim byla chociazby w tym roku to krzyz na droge

taka mature sa w stanie zdac jedynie osoby ktore lubia matme, rozumieja ją i przez ostatni rok ladnie sie przyloza do nauki tejże matmy
Hm... Nie powiedziałabym ;]. Można ją zdać... bez większego problemu. Przynajmniej tą, którą ja pisałam.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-10-2008, 11:55   #82
Sesef
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 11 2005
Lokacja: Warszawa

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Dodam tylko ze jesli ktos ma zamiar zdawac matematyke rozszerzona i bedzie ona dalej na takim poziomie na jakim byla chociazby w tym roku to krzyz na droge

taka mature sa w stanie zdac jedynie osoby ktore lubia matme, rozumieja ją i przez ostatni rok ladnie sie przyloza do nauki tejże matmy
To nie jest do końca prawda ponieważ w zeszłym roku we wrześniu usunięto część materiału z matury z matmy. Sama matura stała się łatwiejsza (czyli powinno zdać ją więcej osób) tylko zbytnio nie wiem po co ułatwiać maturę rozszerzoną powiększa to tylko przepaść po między LO a studiami. Dla przykładu z matury usunięto pochodną która wałkowaliśmy około miesiąca w LO a na uczelni w ciągu jednych ćwiczeń z fizyki (2h) grupa miała nauczyć się liczyć pochodną i całki. Ci co mieli pochodną w LO nie mieli problemów z całkami i obliczeniami a dla pozostałych jest to czarna magia. Tak więc ogólnie z roku na rok matura jeśli chodzi o matmę jest coraz prostsza i żeby zdać podstawę wystarczy ta 19 stronicowa książeczka ze wzorkami oraz umiejętność myślenia i kojarzenia faktów, a do rozszerzonej dodatkowo trochę podstawowej wiedzy z LO i też idzie ją zdać bez problemów na 30% wystaczy tylko odpowiednie nastawienie.

Edit
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Krukson Pokaż post
Jak ktoś nie idzie na polibude, to po jakiego gwinta mu matematyka?
Ja studiuję dziennikarstwo i bez sensu byłoby zdawanie podstawowej matmy, skoro później musiałbym jeszcze rozszerzony dodatkowy zdawać.
Jestem na polibudzie na elektrotechnice i nie mam ani 1 (słownie: jednego) przedmiotu humanistycznego, więc równie dobrze mogę powiedzieć "na co mi matura z Polskiego, wystarczy mi wiedza wyniesiona z lekcji Polskiego w LO", ale skoro jako umysł ścisły potrafię zdać podstawową maturę z Polskiego, to humanista powinien umieć zdać podstawową matmę no chyba że jest "humanistą".

sesef: 11,386 Points (Rank: #269,651)

Join World Community Grid today!

Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby.

Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG

Ostatnio edytowany przez Sesef - 18-10-2008 o 12:12.
Sesef jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-10-2008, 11:56   #83
Arnisan
Użytkownik Forum

Arnisan's Avatar

Data dołączenia: 02 01 2005

Domyślny

@Snagoth
Matura 2008 z matmy roz. byla trudna? A widziales chociaz arkusze 2007/06/05?
Jak pisalem to mialem wrazenie, ze zadania zostaly tak ulozone, zeby wszyscy zdali (pierwsze 3-4 zadania dajace razem 30% byly naprawde latwe).

Prawda jest taka, ze matura z matmy jest niezbedna. Niech ktos chociaz umie podstawy obliczen, funkcji itp. Jestem na polibudzie i widze jak teraz wszyscy placza na matmie (mimo ze to jest powtorka z LO). A czemu? Poniewaz szli ludzie z maturami chemia+biologia i tak los chcial ze trafili na wydzial chemiczny. Niektorzy chcieli, niektorzy dopiero po zdaniu matury zlozyli podania bo wczesniej nie wiedzialy co chca robic, a inni zupelnie przypadkiem trafili bo nie powiodlo sie gdzieś indziej. A tak, zdaliby podstawowa mature z matmy, przypomnieliby podstawowe wlasnosci funkcji itp i bylby spokoj.

@Sesef
O wlasnie, zapomnialem dodac o pochodnych tez niezle zniwo zbiera nieumiejetnosc liczenia pochodnych, co tak naprawde nie jest masakrycznie trudne.

Ostatnio edytowany przez Arnisan - 18-10-2008 o 13:22.
Arnisan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-10-2008, 12:02   #84
Krukson
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 02 2008
Wpisy bloga: 2

Imię: Xaziela
Profesja: Druid
Świat: Celesta
Poziom: 353
Domyślny

Jak ktoś nie idzie na polibude, to po jakiego gwinta mu matematyka?
Ja studiuję dziennikarstwo i bez sensu byłoby zdawanie podstawowej matmy, skoro później musiałbym jeszcze rozszerzony dodatkowy zdawać.

@UP
Też nie mam Polskiego ;s

Ostatnio edytowany przez Krukson - 18-10-2008 o 12:14.
Krukson jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-10-2008, 12:25   #85
Snagoth
Cease & Sekkle

Snagoth's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2006

Imię: Snagoth
Profesja: Sorcerer
Świat: Eternia
Poziom: 70
Snagoth ma numer GG 8429069
Domyślny

Mi bardziej chodzilo o zdanie jej na porządnym poziomie 75%+, bo zeby zdac to zgodze sie ze umiejetnosc logicznego myslenia + tablice + elementarna wiedza z matmy i da rade zdac, tylko skutki tego nie beda dobre. Osoby lubiace matme itd sa inteligentnymi osobami i nawet jak jakiegos zadania nie bede umialy to spojrza w tablice, pomysla i pare pkt zlapia zawsze, a taki laik jak zobaczy logarytmy czy inne silnie Newtona to zlapie sie za glowe i dopiero wtedy pomysli, po co bral matme ;] przed tym chcialem uchronic

NO chyba ze obniza poziom matury z matematyki na poziom dla szympansa to moze zdadzą, JEŚLI tego samego dnia nie bedzie POI bo... co jak co ale softy wazniejsze!

@Arnisan
widzialem pare arkuszy z poprzednich lat (nie wiem jakie to lata byly) i nie byly trudne, ale po rozwiazywaniu ich nie dociagalem do 75% (wiem czemu wiec bez zadnych pretensji do kogokolwiek) wiec dalem sobie spokoj z rozszerzeniem bo i tak nie jest mi ono potrzebne, choc sama matma jak najbardziej i bardzo mnie to cieszy

Nie sadzilem nigdy ze matematyka bedzie przedmiotem na ktory bede czekal usypiajac na mikroekonomii czy socjologii

@Krukson
Ty taki glupi od urodzenia czy Ci za to placa? Cale 2 strony odpowiadaja na Twoje pytanie, przeczytaj je a potem przepros ze napisales tego posta -.-
@edit
ja od gimnazjum bylem w najlepszej klasie (zebym w niej nie mial z kim szalec bo tam same kujony(prawie), rly -.-) w ktorej wychowawczynia byla polonistka... a ja oczywiscie umysl scisly i 3 lata nie mialem wyboru i codziennie 1-3 polskich. Pozniej liceum i znowu klasa dziennikarsko-medialna (akurat tak trafilem, zabraklo 4 pkt do Barbosa) i znowu wychowawczyni od polskiego, tylko wtedy w sumie polskich w tygodniu mialem 10-12.
Jak widac, mozna byc umyslem scislym i 'wychowac' sie w humanistycznym srodowisku, wcale to nie zmienilo mojego nastawienia do matmy, ale zmienilo do polskiego... nauczylem sie redagowac teksty, pisac bez blednie praktycznie itd.. takie rzeczy mi sie przydadza w zyciu i wcale nie mowie ze 'polski jest zuyyyyy', niektore rzeczy mi sie z niego przydadza tak samo jak i z matmy, tyle ze podczas nauki matmy uczysz sie innych rzeczy bardzo przydatnych. Eh..
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów.
www.wolnekonopie.pl
www.otwartapestka.info
www.spliff.pl
~Albert Einstein

Ostatnio edytowany przez Snagoth - 18-10-2008 o 12:31.
Snagoth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-10-2008, 12:48   #86
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Skoro już rozmawiamy o maturze... To mam pytanie: Czy rozszerzona matma liczy się jako dodatkowy (jako obowiązowy piszemy podst. a dodatkowy rozszerzoną) czy po prostu jako obowiązkowy, ale na wyższym poziomie?
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-10-2008, 12:53   #87
Snagoth
Cease & Sekkle

Snagoth's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Skoro już rozmawiamy o maturze... To mam pytanie: Czy rozszerzona matma liczy się jako dodatkowy (jako obowiązowy piszemy podst. a dodatkowy rozszerzoną) czy po prostu jako obowiązkowy, ale na wyższym poziomie?
Musicie pisac matme na podstawie. Jesli chcecie to piszecie ją rozszerzona tak jak reszte obowiazkowych przedmiotow
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów.
www.wolnekonopie.pl
www.otwartapestka.info
www.spliff.pl
~Albert Einstein
stary 18-10-2008, 12:54   #88
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Obowiązkowy na wyższym poziomie.

Ostatnio edytowany przez Slythia - 18-10-2008 o 12:57.
Slythia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-10-2008, 12:55   #89
Sesef
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
a taki laik jak zobaczy logarytmy czy inne silnie Newtona to zlapie sie za glowe i dopiero wtedy pomysli, po co bral matme ;] przed tym chcialem uchronic
Problem jest w tym że Dwumianu Newtona nie ma w wymaganiach na rozszerzonej a co do logarytmów trzeba zapamiętać raptem 3 rzeczy (liczba logarytmowana > 0 i podstawa logarytmu > 0 oraz != 1) reszta polega już na liczeniu i przekształceniach. Jak się już tego nie umie to nie powinno się brać za maturę rozszerzoną. Fakt żeby zdać na 75% trzeba już coś umieć (głownie chodzi o obycie z liczbami i dobre przećwiczenie materiału, żeby nie robić głupich błędów typu: pomyłka w znaku, zapomnieć przesunąć wykres itp), ale dla przeciętnej osoby 50% jest w zasięgu bez większych problemów.

Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby.

Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG
stary 18-10-2008, 13:10   #90
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
pisac bez blednie.
bezbłędnie*
stary 18-10-2008, 13:17   #91
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arnisan Pokaż post
O wlasnie, zapomnialem dodac o pochodnych tez niezle zniwo zbiera nieumiejetnosc liczenia pochodnych, co tak naprawde sie nie masakrycznie trudne.
przy odpowiednim podejsciu i umiejetnosciach dydaktycznych prowadzacego nie byloby problemem wytlumaczyc przecietnemu licealiscie calek funkcji wielu zmiennych, wiec nierozumienie pochodnych to jest dosc konkretny absurd.
stary 18-10-2008, 13:28   #92
Snagoth
Cease & Sekkle

Snagoth's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sesef Pokaż post
Problem jest w tym że Dwumianu Newtona nie ma w wymaganiach na rozszerzonej a co do logarytmów trzeba zapamiętać raptem 3 rzeczy (liczba logarytmowana > 0 i podstawa logarytmu > 0 oraz != 1) reszta polega już na liczeniu i przekształceniach. Jak się już tego nie umie to nie powinno się brać za maturę rozszerzoną. Fakt żeby zdać na 75% trzeba już coś umieć (głownie chodzi o obycie z liczbami i dobre przećwiczenie materiału, żeby nie robić głupich błędów typu: pomyłka w znaku, zapomnieć przesunąć wykres itp), ale dla przeciętnej osoby 50% jest w zasięgu bez większych problemów.
Nie ma w wymaganiach a jest w tablicach na maturze? To byloby nie logiczne masz racje ze wiekszosc polega na prostych przeksztalceniach, ktore dla Ciebie sa logiczne wiec nie musisz sie tego uczyc bo od razu widzisz co i jak... tylko przypomnij sobie swoja klase... hmm 2-4 osob kumaja matme a reszta patrzy jak sroka w gnat i ni w ząb nie uzywaja mozgu. Teraz wyobraz sobie ze oni wszyscy pisza rozszerzona matme... ciezko to sobie wyobrazic co? ;] Wlasnie o to mi chodzilo 50% rozszerzonej matmy w zasiegu reki przecietnej (w/w) osoby? Tak jak mowilem, jesli bedzie na takim poziomie jak teraz (a pewnie nie) to 'witaj Babilonie', ale jesli obniza poziom.. to kto wie.. moze te 50% dociagna

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
bezbłędnie*
nigdy nie twierdzilem ze jestem idealny
www.wolnekonopie.pl
www.otwartapestka.info
www.spliff.pl
~Albert Einstein
stary 18-10-2008, 17:39   #93
Krukson
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
@Krukson
Ty taki glupi od urodzenia czy Ci za to placa? Cale 2 strony odpowiadaja na Twoje pytanie, przeczytaj je a potem przepros ze napisales tego posta -.-
@edit
ja od gimnazjum bylem w najlepszej klasie (zebym w niej nie mial z kim szalec bo tam same kujony(prawie), rly -.-) w ktorej wychowawczynia byla polonistka... a ja oczywiscie umysl scisly i 3 lata nie mialem wyboru i codziennie 1-3 polskich. Pozniej liceum i znowu klasa dziennikarsko-medialna (akurat tak trafilem, zabraklo 4 pkt do Barbosa) i znowu wychowawczyni od polskiego, tylko wtedy w sumie polskich w tygodniu mialem 10-12.
Co do 1. Wiesz co to pytanie retoryczne? Bo chyba nie.
A co do 2. Od 1 do 3 h j. Polskiego w gimnazjum? To gdzie reszta przedmiotów, których jest, hm .. 13? Dodając po 2 h tyg. wychodzi 26, + dziennie od 1 do 3 polskiego i robisz chłopcze poza normę. Gz!
stary 18-10-2008, 17:54   #94
Sesef
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Nie ma w wymaganiach a jest w tablicach na maturze? To byloby nie logiczne masz racje ze wiekszosc polega na prostych przeksztalceniach, ktore dla Ciebie sa logiczne wiec nie musisz sie tego uczyc bo od razu widzisz co i jak... tylko przypomnij sobie swoja klase... hmm 2-4 osob kumaja matme a reszta patrzy jak sroka w gnat i ni w ząb nie uzywaja mozgu. Teraz wyobraz sobie ze oni wszyscy pisza rozszerzona matme... ciezko to sobie wyobrazic co? ;] Wlasnie o to mi chodzilo 50% rozszerzonej matmy w zasiegu reki przecietnej (w/w) osoby? Tak jak mowilem, jesli bedzie na takim poziomie jak teraz (a pewnie nie) to 'witaj Babilonie', ale jesli obniza poziom.. to kto wie.. moze te 50% dociagna
W tablicach jest, ale na maturze nie będzie, OKE się nie spieszy z wydaniem nowych tablic bo po co skoro nic nowego nie jest dodawane, a jedynie kilka rzeczy jest nie wymagane. Sam pisałem na obecnych tablicach, ale dział pochodna mnie nie obowiązywał. Co do klasy w większości tych prostych rzeczy jak logarytmy/pochodna itp to u mnie te 2-4 osoby nie kumały, a reszta w większym bądź mniejszym stopniu rozumiała. Jak ktoś idzie do klasy o profilu z matmą to powinien zdawać sobie sprawę że nie będzie tylko 2 + 1 ale będą również trudniejsze rzeczy, no chyba że poszedł do tej klasy "bo koledzy" i siedzi na matmie jak na tureckim kazaniu. Po za tym powtarzam jeszcze raz jak dla kogoś nie logiczne/trudne są już proste przekształcenia to dlaczego taka osoba bierze się za matmę rozszerzoną.

stary 18-10-2008, 21:07   #95
Snagoth
Cease & Sekkle

Snagoth's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Krukson Pokaż post
A co do 2. Od 1 do 3 h j. Polskiego w gimnazjum? To gdzie reszta przedmiotów, których jest, hm .. 13? Dodając po 2 h tyg. wychodzi 26, + dziennie od 1 do 3 polskiego i robisz chłopcze poza normę. Gz!
tak, od 1 do 3 polskich dziennie CZYLI (bo widze ze trzeba wytlumaczyc) ze jednego dnia moge miec od jednego do 3 polskich. Byl dzien ktorego mialem 3 polskie, byl dzien w ktorym byl 1 polski a w wiekszosci po 2h. I nie licz kazdego przedmiotu x 2h bo wiele jest tylko raz w tygodniu

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sesef
Po za tym powtarzam jeszcze raz jak dla kogoś nie logiczne/trudne są już proste przekształcenia to dlaczego taka osoba bierze się za matmę rozszerzoną.
tez chcialbym sie dowiedziec, ale sadze moze tak byc ze wiele osob jak juz bedzie musialo zdawac matme to bedzie bralo rozszerzona bo slyszeli ze prosta a przyda sie lepszy poziom... tylko ze rozszerzona nie bedzie taka prosta i 3/4 odpadnie
www.wolnekonopie.pl
www.otwartapestka.info
www.spliff.pl
~Albert Einstein
stary 18-10-2008, 21:09   #96
Krukson
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
tak, od 1 do 3 polskich dziennie CZYLI (bo widze ze trzeba wytlumaczyc) ze jednego dnia moge miec od jednego do 3 polskich. Byl dzien ktorego mialem 3 polskie, byl dzien w ktorym byl 1 polski a w wiekszosci po 2h. I nie licz kazdego przedmiotu x 2h bo wiele jest tylko raz w tygodniu
Co jest raz w tyg.? Technika? Tak, ale za to 3 czy 4 h matematyki.
stary 19-10-2008, 01:05   #97
9-NINE
Użytkownik Forum

9-NINE's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2006
Lokacja: Warschau

9-NINE ma numer GG 3344964
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Czym innym jest olanie przedmiotu, a czym innym jest nieuczenie się.
Chyba że tak, dla mnie to to samo.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
wrecz przeciwnie, nie uczenie ich myslenia to jakby budowanie domu bez dachu.
Chodziło mi o to że w liceum jest już za późno na uczenie podstaw.

Cytuj:
Matematyka w podstawowce i gimnazjum spelnia role przygotowawcza do tego, zeby wejsc na wyzszy poziom jej rozumienia. To jest szlifowanie aparatu matematycznego, ktory nastepnie sie wlasciwie wykorzystuje. Wlasciwa matematyka zaczyna sie gdy zaczynacie przerabiac geometrie przestrzenna i analize matematyczna, co przypadalo ( chyba ze juz to wyrzucili co byloby absurdalne ) akurat na liceum, bo na gimnazjum jest to zwyczajnie za trudne.
Aye, tylko że jeżeli zawali się pierwsze etapy nauczania (a tak dzieje się prawie zawsze) to dalej jest już coraz gorzej. Wtedy w liceum uczniowie nie zrozumieją "właściwej matematyki" i nic im ona nie da. I w takiej sytuacji obowiązkowa matura nic nie pomoże.

Cytuj:
Nie zauwazasz, ze nie chodzi tu o wiedze, a umiejetnosc jej wykorzystania, i to w dosc nietypowej dziedzinie. Gimnazjaliste da sie nauczyc rachunku calkowego, ale z poczuciem go maja problemy niektorzy studenci.
Pisząc "wiedza" miałem też na myśli umiejętność jej wykorzystania.

Cytuj:
I to jest wlasnie clou calego problemu. Zmiana podejscia do nauczania moglaby zaowocowac poprawa jakosci i atrakcyjnosci nauczania, co w konsekwencji mogloby rzutowac na podejscie do przedmiotu, i zdawanie matematyki na maturze w sposob naturalny, a nie z takiego czy innego przymusu.
Exactly.
stary 19-10-2008, 10:13   #98
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez 9-NINE Pokaż post
Chyba że tak, dla mnie to to samo.
Jest różnica, ja np. olewam historię czy biologię, bo jej nie zdaję, a nie uczę się polskiego, chociaż na maturze mnie on czeka. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
stary 19-10-2008, 11:55   #99
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Patrzac na swoj przyklad - nie uczylem sie w LO ani polskiego, ani matmy (z obu przedmiotow mialem praktycznie takie same oceny), ale z matura podst z polskiego poradzilem sobie bez przygotowania dobrze (i nie znam kogos, kto by jej nie zdal), natomiast wiem, ze bez przygotowania z matmy nie dalbym sobie rady. Co do podanych wyzej przykladow - argumentacja, jakoby matematyka byla mega przydatna w zyciu jest troche naduzyciem - wprawdzie statystyka, prawdopodobienstwo sa przydatne, ale mowienie, ze ten przedmiot uczy "logiki" jest troche abstrakcyjne, poniewaz to zalezy tylko i wylacznie od predyspozycji czlowieka. Analogicznie mozna powiedziec odnosnie jezyka polskiego - obojetnie ile bedzie godzin w tygodniu, "scislowiec" nie stanie sie nagle poeta czy dziennikarzem. Podsumowujac - jezyk polski na poziomie podstawowym sprawdza to, czym sie poslugujemy w zyciu codziennym (czytanie ze zrozumieniem czy dluzsza wypowiedz pisemna), natomiast na podstawowej matmie jest troche inaczej.
stary 19-10-2008, 12:03   #100
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

rozwiazywanie nawet nie trudnych, a "odpowiednich" zadan z matematyki wymusza ksztaltowanie pewnych umiejetnosci, w tym logiki ( a takze innych, ktore wymienilem pare stron temu ). To troche tak jak z uprawianiem sportu, wcale nie musi sie konczyc powolaniem do kadry na olimpiade, ale wymiernych korzysci dla zdrowia nikt mu nie odmowi.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania