|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#81 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 09 2004
![]() |
![]() W wypadku z chorobą, jest raczej tak, że nie pomaga Bóg, tylko wiara w niego. Słyszałem, że chłopak miał raka, i coś sobie wyobrażał, że ten rak to gwiazda śmierci, a jego przeciwciała to myśliwce. i jak sobie to wyobrażał kilka razy dziennie przez pół roku, albo rok, to w końcu wyzdrowiał. On wierzył, że wyzdrowieje, i tak się stało.
I bynajmniej nie chcę przez to powiedzieć, że Boga nie ma, ale możliwe, że wystarczy tylko wiara, a w co to już mniej ważne. |
![]() |
|
![]() |
#82 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 09 2005
Lokacja: Pod biurkiem (jem karaluchy)
Stan: Aktywny gracz
Imię: Kurczak Neo
Profesja: Sorcerer
Gildia: Guardian Angels
Świat: Pacera
Poziom: 24
Skille: z/w
Poziom mag.: 35
![]() |
![]() Wierzę w Boga, choć wiem, ze pierwsze księgi Biblii są nie do końca prawdziwe. Nie możliwe, że Bóg stworzył wszystko tak nagle. Bym zrozumiał wszechświat przed Big-Bangiem... Jednak moze Adam i Ewa byli humanoidami?
W resztę Starego i Nowego Testamentu wraz z Apokalipsą bardzo wierzę ( Apokalipsa to by był Big Crunch - coś, co może za kilkanaście miliardów lat nastąpić - skurczenie się Wszechświata).
#83 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 04 2005
Lokacja: Kraków
Stan: Na emeryturze
Imię: Wyniosły Ziemowit
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Ssacze Pał
Świat: Sran00bia
Poziom: 671
Skille: 811/5
Poziom mag.: 96
![]() |
![]() @up up
Wiesz co? Poruszyłeś ciekawą kwestię. Z lekcji religii dowiedziałem się, ze naturalną potrzebą człowieka jest wiara w Boga i się z tym zgadzam. Ludzie od zawsze starali się oddawać cześć słońcu, piorunom itp. Tylko czy to nie spowodowane jest strachem? Dobrze jest nam z myślą, ze cos nadprzyrodzonego nad nami czuwa. Pomaga nam to opanowac stres, strach itp. Być moze człowiek potrzebuje wierzyć w coś, a to czy Bóg istnieje to inna sprawa. IMO istnienia Boga się nie da udowodnić, są argumenty za i są argumenty przeciw. Nigdy nie będziemy mieć 100% pewności co do istnienia, zawsze będą watpliwości. Pozostaje wiara. @up Lol. Nie trzeba patrzeć w profil by wywnioskować ze masz 12 lat. 7 dni to tylko symboliczna liczba.
HONOR "Dobro Ojczyzny to najważniejsza rzecz." ![]() Ostatnio edytowany przez Kapibara - 15-10-2005 o 21:16. |
![]() |
![]() |
#84 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 09 2005
Świat: Selena
|
![]() Hmm może to ładnie nie zabrzmi, ale ja myśle że nawet jak Bóg istnieje ma mnie gdzieś....
|
![]() |
![]() |
#85 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
#86 | ||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
To nawet wypowiedzieć się nie można? Forum powinno mieć jakąś swobodę wypowiedzi Może to nieprawda co powiedziałem o stworzeniu swiata, ale wątpię w stworzenie Ziemi i Wszechświata, człowieka i organizmów żywych , w siedem dni, jak to jest zapisane w Biblii. (Chodzi mi tylko, że nie wierzę niektórym zapiskom Biblii, bo ktos, kto je spisał pomylił się...). To niemożliwe. Wszechświat ma około 16 miliardów lat, a ziemia 4,6. Mało prawdopodobne. Na ziemi od bakterii do człowieka z 2 miliardy lat na pewno wszystko ewoulowało, nie?
![]() |
#87 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() Cytuj:
Nie rozumiesz, że to są SYMBOLE? Symbole! Nie patrz na Biblię przez pryzmat nauki! -.- |
|
![]() |
![]() |
#88 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Ok, masz prawo do wypowiedzi. Kazdy miał kiedyś 12 lat. Ale mógłbyś przeczytać mój post do końca `synku`. 7 to tylko symboliczna liczba.
#89 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 09 2004
![]() |
![]() Co do naturalnej potrzeby wiary, to też o tym słyszałem.
Ale na razie się nei wypowiem dokładniej, muszę przeczytać pismo święte i jeszcze jakąś książkę o psychologii ![]() Odświeżę ten temat w grudniu ![]() Strach jest chyba jednym z podstawowych bodźców zapewniających ewolucję ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Eeeh.. Moze...
Czytałem dawno temu Biblię, więc pamiętam wszystkiego. Co do symboliki to też tak uważam, ale w Biblii autor pisze, że to musiało być te 7 dni. Albo coś zapmniał, albo ubarwił. Moze też miał na mysli, że siedem dni to symbol? Dobra, juz się nie będę czepiał autora, dobrze, że napisał ![]() Oczywiście teraz juz wiemy, że to tylko symbolika.
Co mam tu wpisać? Ostatnio edytowany przez M!n3k - 15-10-2005 o 21:58. |
![]() |
![]() |
#91 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Synek posłuchaj. Napisałeś coś tak dziwnego ze sam nie wiem o co ci chodzi. Zgadzasz się z symboliką i piszesz ze autor napisał ze to na pewno było 7 dni. Zdecyduj się w końcu. Biblii nie traktuje się zawsze dosłownie, bo wtedy innaczej patrzono na świat. Pisano np. 1000 lat mając na myśli bardzo długi okres.
HONOR "Dobro Ojczyzny to najważniejsza rzecz." ![]() Ostatnio edytowany przez Kapibara - 15-10-2005 o 22:16. |
|
![]() |
![]() |
#92 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Sandomierz
Świat: Harmonia
![]() |
![]() Oczywiście, że wierzę w Boga ... Nie wiem dlaczego twoi znajomi nie wierzą
![]()
#93 | ||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Tylko plz, nie nazywaj mnie synkiem, bo chyba w wieku 3 lat nie miałeś dziecka ^^? Cytuj:
Co mam tu wpisać? Ostatnio edytowany przez M!n3k - 15-10-2005 o 22:38. |
||
![]() |
![]() |
#94 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Temat jest tak banalny i prostacki, ze trzeba trochę z niego zboczyć zeby ciekawsza dyskusja była. I nie zniechęcaj się od razu, ze coś głupiego powiedziałeś, bo mylić się jest rzeczą ludzką. Wazne ze juz chyba wiesz o co chodzi.
#95 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Heh.... No tak, ale jak 3 osoby dyskutują, komentują się nawzajem, to troche głupio. Nie jesteśmy sami na tym forum. Najlepiej by było, gdyby więcej osób o tym gadało.
#96 | |
Użytkownik forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
#97 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 01 2005
Lokacja: z Nienacka (Zambrów)
|
![]() Cytuj:
![]() mozna bardzo duzo pisac na temat wiary, religi, uczuc... bardzo dobrze ze powstal taki temat ale niestety widac ze to juz nie ma sensu. Jedna osoba nie wmowi drugiej zeby wierzyla albo na odwrot. Takze nie wmowi swoich przekonan i pogladow ;] Wiec jesli chcecie porozmawiac na temat religi (wiary) polecam lekcje Religi. Choc niestety nauczyciel nie zawsze jest w stanie odpowiedziec na wszystkie moje pytania.. moze z braku wiedzy moze z czegos innego nie chcem w to glebiej wchodzic ![]() ![]() ps. mam takie pytanie czy u was w szkolach jest lekcja "etyki". U mnie w szkole narazie sie nie odbywa, bo grupa musi liczyc ok 5~ osob ![]() |
|
![]() |
![]() |
#98 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
![]() |
#99 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Miccoly
Temat "Czy wierzycie w Boga?" mozna bardzo szybko wyeksploatować. @Nekromanta Ja zadnej teologii nie widzę :/. A chętnie bym pogadał tam.
#100 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() @up
Bo to jest forum tylko dla grupy "Heretyków" i Wierzących". Jeśli chcesz wstąpić do jednej z nich pobaw się w Panelu Użytkownika(Człóonkowstwo w grupie). @down Podejrzewam że ajkju powyżej 100 wystarczy (no i troche argumentów też się przyda żeby się utrzymać )
"People like Coldplay and voted for the Nazis. You can't trust people, Jeremy" - Super Hans Ostatnio edytowany przez Tasior - 15-10-2005 o 23:43. |
![]() |