Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 15-10-2005, 21:06   #81
dap-galothij
Użytkownik Forum

dap-galothij's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2004

dap-galothij ma numer GG 1502311
Domyślny

W wypadku z chorobą, jest raczej tak, że nie pomaga Bóg, tylko wiara w niego. Słyszałem, że chłopak miał raka, i coś sobie wyobrażał, że ten rak to gwiazda śmierci, a jego przeciwciała to myśliwce. i jak sobie to wyobrażał kilka razy dziennie przez pół roku, albo rok, to w końcu wyzdrowiał. On wierzył, że wyzdrowieje, i tak się stało.

I bynajmniej nie chcę przez to powiedzieć, że Boga nie ma, ale możliwe, że wystarczy tylko wiara, a w co to już mniej ważne.
dap-galothij jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 15-10-2005, 21:12   #82
M!n3k
Użytkownik Forum

M!n3k's Avatar

Data dołączenia: 01 09 2005
Lokacja: Pod biurkiem (jem karaluchy)

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Pacera
Poziom: 24
Skille: z/w
Poziom mag.: 35
M!n3k ma numer GG 6659298
Domyślny

Wierzę w Boga, choć wiem, ze pierwsze księgi Biblii są nie do końca prawdziwe. Nie możliwe, że Bóg stworzył wszystko tak nagle. Bym zrozumiał wszechświat przed Big-Bangiem... Jednak moze Adam i Ewa byli humanoidami?
W resztę Starego i Nowego Testamentu wraz z Apokalipsą bardzo wierzę ( Apokalipsa to by był Big Crunch - coś, co może za kilkanaście miliardów lat nastąpić - skurczenie się Wszechświata).
stary 15-10-2005, 21:14   #83
Kapibara
Użytkownik Forum

Kapibara's Avatar

Data dołączenia: 08 04 2005
Lokacja: Kraków

Stan: Na emeryturze
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Ssacze Pał
Świat: Sran00bia
Poziom: 671
Skille: 811/5
Poziom mag.: 96
Kapibara ma numer GG 5416157
Domyślny

@up up
Wiesz co? Poruszyłeś ciekawą kwestię. Z lekcji religii dowiedziałem się, ze naturalną potrzebą człowieka jest wiara w Boga i się z tym zgadzam. Ludzie od zawsze starali się oddawać cześć słońcu, piorunom itp. Tylko czy to nie spowodowane jest strachem? Dobrze jest nam z myślą, ze cos nadprzyrodzonego nad nami czuwa. Pomaga nam to opanowac stres, strach itp. Być moze człowiek potrzebuje wierzyć w coś, a to czy Bóg istnieje to inna sprawa. IMO istnienia Boga się nie da udowodnić, są argumenty za i są argumenty przeciw. Nigdy nie będziemy mieć 100% pewności co do istnienia, zawsze będą watpliwości. Pozostaje wiara.

@up
Lol. Nie trzeba patrzeć w profil by wywnioskować ze masz 12 lat. 7 dni to tylko symboliczna liczba.

Ostatnio edytowany przez Kapibara - 15-10-2005 o 21:16.
Kapibara jest offline  
stary 15-10-2005, 21:18   #84
Dalv
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 09 2005

Świat: Selena
Domyślny

Hmm może to ładnie nie zabrzmi, ale ja myśle że nawet jak Bóg istnieje ma mnie gdzieś....
Dalv jest offline  
stary 15-10-2005, 21:34   #85
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dalv
Hmm może to ładnie nie zabrzmi, ale ja myśle że nawet jak Bóg istnieje ma mnie gdzieś....
To się nazywa zwątpienie w Boże miłosierdzie.
Shanhaevel jest offline  
stary 15-10-2005, 21:35   #86
M!n3k
Użytkownik Forum

M!n3k's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kapibara
Lol. Nie trzeba patrzeć w profil by wywnioskować ze masz 12 lat. 7 dni to tylko symboliczna liczba.
Cytuj:
Nie możliwe, że Bóg stworzył wszystko tak nagle.
Czemu śmiejesz się, że jestem od ciebie młodszy? Jak tylko coś powiem to od razu wszyscy cytują...
To nawet wypowiedzieć się nie można? Forum powinno mieć jakąś swobodę wypowiedzi
Może to nieprawda co powiedziałem o stworzeniu swiata, ale wątpię w stworzenie Ziemi i Wszechświata, człowieka i organizmów żywych , w siedem dni, jak to jest zapisane w Biblii. (Chodzi mi tylko, że nie wierzę niektórym zapiskom Biblii, bo ktos, kto je spisał pomylił się...). To niemożliwe. Wszechświat ma około 16 miliardów lat, a ziemia 4,6. Mało prawdopodobne. Na ziemi od bakterii do człowieka z 2 miliardy lat na pewno wszystko ewoulowało, nie?
stary 15-10-2005, 21:44   #87
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez M!n3k
Czemu śmiejesz się, że jestem od ciebie młodszy? Jak tylko coś powiem to od razu wszyscy cytują...
To nawet wypowiedzieć się nie można? Forum powinno mieć jakąś swobodę wypowiedzi
Może to nieprawda co powiedziałem o stworzeniu swiata, ale wątpię w stworzenie Ziemi i Wszechświata, człowieka i organizmów żywych , w siedem dni, jak to jest zapisane w Biblii. (Chodzi mi tylko, że nie wierzę niektórym zapiskom Biblii, bo ktos, kto je spisał pomylił się...). To niemożliwe. Wszechświat ma około 16 miliardów lat, a ziemia 4,6. Mało prawdopodobne. Na ziemi od bakterii do człowieka z 2 miliardy lat na pewno wszystko ewoulowało, nie?
* Shanhaevel walnął łbem w blat biurka.

Nie rozumiesz, że to są SYMBOLE? Symbole! Nie patrz na Biblię przez pryzmat nauki! -.-
Shanhaevel jest offline  
stary 15-10-2005, 21:45   #88
Kapibara
Użytkownik Forum

Kapibara's Avatar

Domyślny

Ok, masz prawo do wypowiedzi. Kazdy miał kiedyś 12 lat. Ale mógłbyś przeczytać mój post do końca `synku`. 7 to tylko symboliczna liczba.
stary 15-10-2005, 21:46   #89
dap-galothij
Użytkownik Forum

dap-galothij's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2004

dap-galothij ma numer GG 1502311
Domyślny

Co do naturalnej potrzeby wiary, to też o tym słyszałem.
Ale na razie się nei wypowiem dokładniej, muszę przeczytać pismo święte i jeszcze jakąś książkę o psychologii
Odświeżę ten temat w grudniu
Strach jest chyba jednym z podstawowych bodźców zapewniających ewolucję
dap-galothij jest offline  
stary 15-10-2005, 21:56   #90
M!n3k
Użytkownik Forum

M!n3k's Avatar

Domyślny

Eeeh.. Moze...
Czytałem dawno temu Biblię, więc pamiętam wszystkiego. Co do symboliki to też tak uważam, ale w Biblii autor pisze, że to musiało być te 7 dni. Albo coś zapmniał, albo ubarwił. Moze też miał na mysli, że siedem dni to symbol? Dobra, juz się nie będę czepiał autora, dobrze, że napisał .
Oczywiście teraz juz wiemy, że to tylko symbolika.

Ostatnio edytowany przez M!n3k - 15-10-2005 o 21:58.
M!n3k jest offline  
stary 15-10-2005, 22:13   #91
Kapibara
Użytkownik Forum

Kapibara's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Eeeh.. Moze...
Czytałem dawno temu Biblię, więc pamiętam wszystkiego. Co do symboliki to też tak uważam, ale w Biblii autor pisze, że to musiało być te 7 dni. Albo coś zapmniał, albo ubarwił. Moze też miał na mysli, że siedem dni to symbol? Dobra, juz się nie będę czepiał autora, dobrze, że napisał .
Oczywiście teraz juz wiemy, że to tylko symbolika.
OMFG...
Synek posłuchaj. Napisałeś coś tak dziwnego ze sam nie wiem o co ci chodzi. Zgadzasz się z symboliką i piszesz ze autor napisał ze to na pewno było 7 dni. Zdecyduj się w końcu. Biblii nie traktuje się zawsze dosłownie, bo wtedy innaczej patrzono na świat. Pisano np. 1000 lat mając na myśli bardzo długi okres.

Ostatnio edytowany przez Kapibara - 15-10-2005 o 22:16.
Kapibara jest offline  
stary 15-10-2005, 22:23   #92
Grzello Masterro
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Sandomierz

Świat: Harmonia
Grzello Masterro ma numer GG 2919609
Domyślny Jasne :D

Oczywiście, że wierzę w Boga ... Nie wiem dlaczego twoi znajomi nie wierzą
stary 15-10-2005, 22:26   #93
M!n3k
Użytkownik Forum

M!n3k's Avatar

Domyślny

Cytuj:
OMFG...
Synek posłuchaj. Napisałeś coś tak dziwnego ze sam nie wiem o co ci chodzi. Zgadzasz się z symboliką i piszesz ze autor napisał ze to na pewno było 7 dni. Zdecyduj się w końcu. Biblii nie traktuje się zawsze dosłownie, bo wtedy innaczej patrzono na świat. Pisano np. 1000 lat mając na myśli bardzo długi okres.
Dobra zgadzam się. Nie mam racji, miałem troche inne podejście na dawne czasy, wszystko spox, juz nie będę sobie tu nabijał postów i zaśmiecał ten temat bo schodzimy do innego tematu.
Tylko plz, nie nazywaj mnie synkiem, bo chyba w wieku 3 lat nie miałeś dziecka ^^?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grzello Masterro
Oczywiście, że wierzę w Boga ... Nie wiem dlaczego twoi znajomi nie wierzą
Proste... Mają inne ideały. Nie myśl, że wiara w Boga to stereotyp.

Ostatnio edytowany przez M!n3k - 15-10-2005 o 22:38.
M!n3k jest offline  
stary 15-10-2005, 22:30   #94
Kapibara
Użytkownik Forum

Kapibara's Avatar

Domyślny

Temat jest tak banalny i prostacki, ze trzeba trochę z niego zboczyć zeby ciekawsza dyskusja była. I nie zniechęcaj się od razu, ze coś głupiego powiedziałeś, bo mylić się jest rzeczą ludzką. Wazne ze juz chyba wiesz o co chodzi.
stary 15-10-2005, 22:40   #95
M!n3k
Użytkownik Forum

M!n3k's Avatar

Domyślny

Heh.... No tak, ale jak 3 osoby dyskutują, komentują się nawzajem, to troche głupio. Nie jesteśmy sami na tym forum. Najlepiej by było, gdyby więcej osób o tym gadało.
stary 15-10-2005, 22:49   #96
Miccoly
Użytkownik forum

Miccoly's Avatar

Data dołączenia: 15 10 2005
Lokacja: End Of The World Wiek: A co cię to ?

Profesja: Elder Druid
Wyślij wiadomość przez ICQ do Miccoly Miccoly ma numer GG Nie Mam Miccoly ma login Tlenu Nie Mam Adres Jabbera do Miccoly
Domyślny

Cytuj:
Temat jest tak banalny i prostacki, ze trzeba trochę z niego zboczyć zeby ciekawsza dyskusja była. I nie zniechęcaj się od razu, ze coś głupiego powiedziałeś, bo mylić się jest rzeczą ludzką. Wazne ze juz chyba wiesz o co chodzi.
Tak jak twój Avatar nie wiem co ty chcesz od tematu to jest poważna dyskusja a jeśli temat boga jest dla ciebie prostacki to jest to dziwne
Miccoly jest offline  
stary 15-10-2005, 22:50   #97
Carl Fry
Użytkownik Forum

Carl Fry's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2005
Lokacja: z Nienacka (Zambrów)

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shanhaevel
* Carl Fry walnął łbem w blat biurka.

Nie rozumiesz, że to są SYMBOLE? Symbole! Nie patrz na Biblię przez pryzmat nauki! -.-
no wlasnie.... symbole w Pismie Swietym jest duzo symboli (tak twierdza wielcy uczeni) ale moze oni jeszcze nie sa na takim "poziomie abstrakcji" aby zrozumiec ze symbolem moze byc takze istnienie Boga (Bog kojarzy nam sie z czyms dobrym wszechmocnym itp. czlowiek zostal stworzony na jego obraz i podobienstwo). Wiec moze autorwi/om Pisma Swietego chodzilo o to aby kazdy czlwiek byl dobry, nie gardzil innymi, sluzyl pomoca za wszelka cene. Byc moze przeslanie jakie jest zawarte w Pismie Swietym jest zle zrozumianie przez "teologow i ludzi wiary". W Pismie Swietym jest zawarte bardzo duzo "zasad" ktore my lamiemy.... nie dosc ze lamiemy... kosciol sam nas do tego namawia. Przykladem czegos takiego moze byc np. czczenie roznych obrazow itp. Z tego co wiadomo nam z PŚ szatan ma niewyobrazalna moc i to moze dzieki jego zaslugom lamiemy zakazy, wskozowki jakie dal nam "Bog".

mozna bardzo duzo pisac na temat wiary, religi, uczuc...
bardzo dobrze ze powstal taki temat ale niestety widac ze to juz nie ma sensu. Jedna osoba nie wmowi drugiej zeby wierzyla albo na odwrot. Takze nie wmowi swoich przekonan i pogladow ;] Wiec jesli chcecie porozmawiac na temat religi (wiary) polecam lekcje Religi. Choc niestety nauczyciel nie zawsze jest w stanie odpowiedziec na wszystkie moje pytania.. moze z braku wiedzy moze z czegos innego nie chcem w to glebiej wchodzic to co mialem do powiedzenia to powiedzialem. Jezeli jeszcze jakis post da mi cos do myslenia to moze sie wypowiem

ps. mam takie pytanie czy u was w szkolach jest lekcja "etyki". U mnie w szkole narazie sie nie odbywa, bo grupa musi liczyc ok 5~ osob
Carl Fry jest offline  
stary 15-10-2005, 23:07   #98
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez M!n3k
Heh.... No tak, ale jak 3 osoby dyskutują, komentują się nawzajem, to troche głupio. Nie jesteśmy sami na tym forum. Najlepiej by było, gdyby więcej osób o tym gadało.
Niektorym nie chce sie wypowiadac w podobnym temacie, skoro od tego typu dyskusji jest podforum "teologia" i tam ten temat powinien sie znajdywac...
stary 15-10-2005, 23:11   #99
Kapibara
Użytkownik Forum

Kapibara's Avatar

Domyślny

@Miccoly
Temat "Czy wierzycie w Boga?" mozna bardzo szybko wyeksploatować.

@Nekromanta
Ja zadnej teologii nie widzę :/. A chętnie bym pogadał tam.
stary 15-10-2005, 23:39   #100
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

@up
Bo to jest forum tylko dla grupy "Heretyków" i Wierzących". Jeśli chcesz wstąpić do jednej z nich pobaw się w Panelu Użytkownika(Człóonkowstwo w grupie).
@down
Podejrzewam że ajkju powyżej 100 wystarczy (no i troche argumentów też się przyda żeby się utrzymać )

Ostatnio edytowany przez Tasior - 15-10-2005 o 23:43.
Tasior jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania