Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-01-2006, 17:01   #81
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
@Matek:
Nikt nie dał prawa zabicia człowieka. Idąc do wojska, zgadzasz się na wykonywanie zleconych ci rozkazów. Wszystkich. Jeśli dokonano agresji wobec twej ojczyzny, jak zareagujesz będąć żołnierzem, a nawet cywilem? Czy nie będziesz chciał bronić swej ojczyzny? Świat jest pełen przemocy. Przemoc przemocą trzeba zwalczać. Myślisz, że w czasie np. IIWŚ wszyscy żołnierze niemieccy byli wyrachowanymi ********ami? Oni wykonują swoje rozkazy, to wszystko. Nie są wyrachowanymi maszynami do mordowania. Tak jak napisał Nekromanta:
Pod warunkiem, że idziesz do woja dobrowolnie...

@S.P.M: mały offtop, why w podpisie masz "Antypacyfista" ?

@Walekifa: już ci się coś pomieszało, to nie ja mówiłem o "bezmuzgich yeti" To, że rodzina ma kasę to chyba nie zasługa "arcy wszechdobrego i wspaniałego i ofkors przypusowego wojska... Ammmeenn..."...
Cytuj:
Ludzie po wojsku są normalnymi,wykształocnymi obywatelami,tyle że potrafiącymi coś zrobić w tym *****ym świecie.
I nie śmiem twierdzić inaczej! Ale dlaczego wojsko jest obowiązkowe?!
Cytuj:
Wyobrażam sobie ciebie,cieniutkiego jak patyk,idącego w okularach z książką po ulicy,a kiedy podejdzie do ciebie jakiś dresik,i coś zacznie gadać,to nic nie odpowiesz...
WoW! Zgadłeś xD Nic nie odpowiem ponieważ z reguły jakoś nie jestem skory do wywijania pięściami
Cytuj:
Cytuj:
Nie wiem jak dla was, ale dla mnie na wojnie się nie morduje. Na wojnie się zabija. Między morderstwem a zabójstwem jest dość spora różnica.
Morderca jak i wojak bierze kase za strzelanie do ludzi. Gdzie ta róznica?
Cytacik:

"Jeśli zabijasz jednego człowieka jesteś mordercą.
Jesli zabijasz dziesięciu jesteś potworem.
jeśli zabijasz stu jesteś bohaterem.
Jeśli zabijasz dziesięć tysięcy jesteś zdobywcą!"

Moim zdaniem w sam raz pasuje do wojska, i o dziwo wiele ciekawych cytatów i mądrości można znalesc w nietypowyk książkach (Warhammer - podstawowe zasady )
Cytuj:
jeżeli ktoś na wojnie zabija na rozkaz,broni się i dla was jest mordercą to nie mamy o czym rozmawiać.bo jak można patriotę nazwać mordercą?jak można człowiek broniącego rodziny nazwać mordercą?wy możecie ja nie.Zabijanie na wojnie to co innego niż zabijanie od tak na ulicy podczas pokoju
Punkt patrzenia jest wzgledny od punktu siedzenia...
Jest wojna, nasz wojak i arcy patriota zabił 100 wrogów, chwała mu i rozgłos za uczynione dobra w imie Polski i Generała, lecz po przeciwnej stronie znalazł się inny wojak, wróg zaciekły, zabił nam aż 25 żołnieży! Morderca okrutny, bezduszny drań i plugastwo...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-01-2006, 19:56   #82
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Wieszok:jest bohaterem ale po innej stronie
przepraszam za niezrozumialego posta

Ostatnio edytowany przez PiXik - 19-01-2006 o 14:28. Powód: kopytko
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-01-2006, 20:06   #83
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

@PiXik
"Dla mnie jest bohaterem, ale nie dla mnie tylko dla tamtych" Słodko
stary 18-01-2006, 20:30   #84
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Pod warunkiem, że idziesz do woja dobrowolnie...
A jak nie chcesz isc, skladasz podanie/dajesz w lape lekarzowi i wystawiaja ci kategorie D - niesprawny do wykonywania czynnosci wojskowych. Jeszcze poudawaj rasowego informatyka (czyt. pajaka - garb + pajakowate palce) i od razu masz rok wiecej!
Cytuj:
nie śmiem twierdzić inaczej! Ale dlaczego wojsko jest obowiązkowe?!
Po to, zeby mezczyzna postrzegany jako osoba odpowiedzialna za bezpieczenstwo bliskich, umial w razie ewentualnego niebezpieczenstwa stawic opor agresorowi. Sluzy takze wyrobieniu umiejetnosci fizycznych - tak samo jak WF w szkole. Jednak wiekszosc leni/marud koluje sobie zwolnienia - tak jak w wojsku. A potem chodzi taki pajak/grubas po ulicy i pasie sie w MCDonaldzie.
Ps. Nie chcialem urazic nikogo, kto FAKTYCZNIE ma problemy ze zdrowiem, ktore wykluczaja go jako zolnierza/sportowca.
Cytuj:
Punkt patrzenia jest wzgledny od punktu siedzenia...
Jest wojna, nasz wojak i arcy patriota zabił 100 wrogów, chwała mu i rozgłos za uczynione dobra w imie Polski i Generała, lecz po przeciwnej stronie znalazł się inny wojak, wróg zaciekły, zabił nam aż 25 żołnieży! Morderca okrutny, bezduszny drań i plugastwo...
Owszem - sam bym tak powiedzial, jesli BRONIL siebie/ojczyzne/bliskich. Uwazasz, ze Polacy podczas II Wojny Swiatowej byli zli, bo bronili wlasna ojczyzne? Mieli czekac, az ich Hitler popali?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Zgodnie z prosba: zolnierz w wojsku (zwlaszcza poborowy) ma obowiazek wykonywac rozkazy. Nie moze ich kwestionowac, nie moze odmowic wykonania rozkazu. Pozatym zjawisko fali jest wszystkim znane: misiek, kot, dziadek itd. Kot ma za zadania bezwzglednie sluchac dziadka - jak nie ejst tepiony. Dlatego bedac w wosjku poborowy zachowuje sie jak yeti. Moze ma wlasne zdanie, ale neistety, rgulamin szeregowca jasno i wyraznie zakazuje kwestionowania rozkazow bo to NIE ON jest odpowiedzialny za nie.
Wiesz...w szkole robisz dokladnie TO SAMO. W pracy - tez sluchasz sie przelozonego, bo inaczej bedziesz tepiony (np zwolnienie dyscyplinarne). I co, tez dzialasz jak yeti? Swoja droga, wyobrazasz sobie oddzial wojska, ktory dostaje rozkaz wycofania sie na pozycje x? "Nie, nie bede sie tam wycofywal", "nie pojde tam, tu mnie sie podoba". Wojsko uczy POSLUSZENSTWA, ktore jest wymagane na polu walki.
Eh, na takich Stalin juz wymyslil sposob. Puscic oddzial wojska, a wycofujacych sie dobijaja NKWDisci z MG Wtedy to bylo morale! I jakie posluszenstwo!

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez PiXik
jeżeli ktoś na wojnie zabija na rozkaz
Czyli Niemcow w 1939r usprawiedliwiamy, tak? Przeciez oni tylko "zapewniali sobie przestrzen zyciowa"...
stary 18-01-2006, 20:37   #85
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
A jak nie chcesz isc, skladasz podanie/dajesz w lape lekarzowi i wystawiaja ci kategorie D - niesprawny do wykonywania czynnosci wojskowych. Jeszcze poudawaj rasowego informatyka (czyt. pajaka - garb + pajakowate palce) i od razu masz rok wiecej!
A mnie nie stać. I co ? I mam problem, tak ?.
Ps. Co do rasowego informatyka to jak najbardziej tak własnie zrobie.. : D

Cytuj:
Po to, zeby mezczyzna postrzegany jako osoba odpowiedzialna za bezpieczenstwo bliskich, umial w razie ewentualnego niebezpieczenstwa stawic opor agresorowi. Sluzy takze wyrobieniu umiejetnosci fizycznych - tak samo jak WF w szkole. Jednak wiekszosc leni/marud koluje sobie zwolnienia - tak jak w wojsku. A potem chodzi taki pajak/grubas po ulicy i pasie sie w MCDonaldzie.
Ps. Nie chcialem urazic nikogo, kto FAKTYCZNIE ma problemy ze zdrowiem, ktore wykluczaja go jako zolnierza/sportowca.
Takie jest załozenie wojska <czy w zasadzi ZSW>.
W praktyce.. cóż.. wszyscy dobrze wiemy że 3/4 polskich jednostek, w których odbywa się zasadniczą służbę wojskową wygląda inaczej. Poniżanie, tanie panie i alkohol.

Cytuj:
Wiesz...w szkole robisz dokladnie TO SAMO. W pracy - tez sluchasz sie przelozonego, bo inaczej bedziesz tepiony (np zwolnienie dyscyplinarne). I co, tez dzialasz jak yeti? Swoja droga, wyobrazasz sobie oddzial wojska, ktory dostaje rozkaz wycofania sie na pozycje x? "Nie, nie bede sie tam wycofywal", "nie pojde tam, tu mnie sie podoba". Wojsko uczy POSLUSZENSTWA, ktore jest wymagane na polu walki.
Eh, na takich Stalin juz wymyslil sposob. Puscic oddzial wojska, a wycofujacych sie dobijaja NKWDisci z MG Wtedy to bylo morale! I jakie posluszenstwo!
Fajnie. Tylko w szkole się uczę. Tak jest z załozenia i zazwyczaj w praktyce.
W pracy pracuje. Podpisuje z pracodawcą umowę i wiem jakie będe miec warunki pracy etc.
Nie podoba mi się ? Moge odejść.
WKU o zdanie nie pyta...
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-01-2006, 20:52   #86
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Sorry, ale dlaczego mam bulić za to, że nie chce iść do woja? Co to ma być? Jakieś wyjscie za akaucją ?
Cytuj:
Owszem - sam bym tak powiedzial, jesli BRONIL siebie/ojczyzne/bliskich. Uwazasz, ze Polacy podczas II Wojny Swiatowej byli zli, bo bronili wlasna ojczyzne? Mieli czekac, az ich Hitler popali?
A czy ja tutaj potempiam takie zachowanie? NIe, ale daje do zrozumienia, że zabijania wrogów nie można uznawać za cos dobrego albo "pośredniego"... Podam ci przykład jaki wyleciał kiedyś z tematu o terroryźmie. Irakijscy"terroryści" są według nas źli, ponieważ wysadzają się pod amerykańskimi posterunkami gdyż uważają, że amerykanie okupują irak. Gdy Polska była pod zaborem a polscy partyzańci wysadzali Niemieckie posterunki to już nie były ataki Terrorystów ale walka biednych uciskanych Polaków o wolną ojczyznę...
Cytuj:

Czyli Niemcow w 1939r usprawiedliwiamy, tak? Przeciez oni tylko "zapewniali sobie przestrzen zyciowa"...
Oni tylko wykonywali rozkazy Hitlera, to nie ich wina...

stary 18-01-2006, 22:35   #87
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

@UP
Tak jasne Hitler im kazał, ale to oni naciskali na spust...
Pozatym czy Hitler kazał im gwałcić, kraść, okaleczać...??

ktoś tu powiedział:
Cytuj:
1. slyszales o czyms takim jak pospolite ruszenie? wiem ze to staroswieckie itd, ale jestem w trakcie czytania "Przedwiosnia" Żeromskiego i sa tam fragmenty z obrony Baku czy Warszawy, ktore mowia o tym ze kazdy brany byl do walki, byleby go karabin nie przewracal. teraz mamy technologie itd, ale jak co do czego by przyszlo i tak bylaby jakas "odezwa do ludu" i kazdy by musial leciec na wroga, nawet taki informatyk.
niestety zmartwie cię... Mam znajomego który jest poprostu świetnym komputerowcem, wzieli go na służbę do wojska, no i co?
Robił w wojsku jako programista i nie robił żadnych pompek cze biegów... A jak skończył służbę, został tam. Dlaczego?
Bo jemu tam lepiej i więcej kasy dostaje niż w dawnej pracy...

Nie każdy jest stworzony do wojska, ale z tego co wiem (może mi się pomyliło i to nie było o Polsce) pacyfistów i ludzi zbyt uwrażliwionych i humanitarnych nie biorą do wojska.

Ja do wojska nie mam zamiaru iść... dlaczego? Ponieważ nie mam zamiaru ani się takich żeczy uczyć ani wykożystywać, jestem mózgiem a nie ciałem. Mam niedokrwistość i jestem słaby fizycznie, a nawet jak to wystarczy to tylko zrobie liceum, matura i za granicę na studia, tyle mnie w wojsku zobaczą.
Dla mnie wojsko zawodowe= wojsko dobre

PS
Co do wielkiej wojny i końca świata to w podpisie mam jedną zabawną teorię na temat "the end of the world"...

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 18-01-2006 o 22:37.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-01-2006, 23:38   #88
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl
@UP
Tak jasne Hitler im kazał, ale to oni naciskali na spust...
Pozatym czy Hitler kazał im gwałcić, kraść, okaleczać...??
Trochę źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi mi tu o pokazanie, że Niemiecy żołnierze mogą być usprawiedliwieni bo to Hitler wydawał rozkazy, a raczej o wykipenie tego co pisze Nekromanta w tym temacie. Mówi on, że w jeśli żołnierz jest na wojnie to nie on morduje (zabija) bo wykonuje tylko rozkazy przełożonych...

stary 19-01-2006, 06:51   #89
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny

Zawsze mogli się postawić niejako w 'ocrhonie' zycia drugiego czlowieka i po prostu nie strzelać..
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-01-2006, 07:10   #90
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Bardzo ciekawy art na oniecie:

http://wiadomosci.onet.pl/1232316,11,item.html

I co, poborowy ktory cpa wytrzyma presje podczas wojny? Nie sadze.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-01-2006, 08:16   #91
PalAnonim
Użytkownik Forum

PalAnonim's Avatar

Data dołączenia: 27 12 2004
Lokacja: Kraków

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Harmonia
Poziom: 60
Poziom mag.: 6
Domyślny

Cytuj:
A potem jakbys chcial pracowac nawet w policji, strazy miejskiej czy ochronie to z kategoria "D" mozesz sobie pomazyc o takiej robocie. Takie sa realia. Jak sie chce to sie mozna wymigac od woja na wiele sposobow, chociazby jak juz ktos wspomnial tzw. sluzba zastepcza. Ja osobiscie do wojska nic nie mam, i nie widze przeszkod przed pojsciem zen, ale pozyjemy zobaczymy, moze studia, moze wojsko. Jeszcze jest troche czasu wiec nie ma sensu teraz o tym myslec.
OWN3D
PalAnonim jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-01-2006, 09:23   #92
Pacek
Użytkownik Forum

Pacek's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bełchatów

Stan: Niegrający
Imię: Pacek man
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Julera
Domyślny

do wojska nigdy! wojsko to banda kretynów, sadystow i dużych dzieci którzy całą przyjemność czerpią ze znęcania sie nad innymi i z latanie po lesie z karabinem na ślepaki. Co w tym fajnego? jak dal mnie wojsko to najwięszka strata kasy z budżetu jaką można sobie wyobrazić, pomyślcie jak daleko posuneła by sie medycyna gdyby chociaż 1/4 pięniędzy idącą na wojsko w USA poszło na nauke, banda darmozjadów którzy bez większych skurpułów nacineli by guzik startujący rakiety balistyczne, 90% wojskowych to psychopaci których gdyby społeczeństwo świata było by normalne izolowało by sie ich najakiejś wyspie, dawało by sie im po karabinie i niech sie pozabijają. Dlate między nnymi nie pójde do woja. Inne powody to te że nie lubie jak ktoś na mnie drze morde, nie wiem jak by jakiś pół(główek)kownik wyzywał mnie od taki i taki to chyba bym zabił jak bym miał naładowany karanbin w rękach a przynajmniej bym mu rozwalil nogi. Wszystko co dzieje sie w jednostkach jest chore, nienormalne i pomylone. Niestety przez tą bande pomyleńców niejednokrotnie cierpią wszyscy do okoła

"płoń płoń płoń parlamęcie niech spali cię ogień na historii zakręcie"

Pacek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-01-2006, 09:53   #93
Grue
Użytkownik Forum

Grue's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje

Grue ma numer GG 8009267
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pacek
do wojska nigdy! wojsko to banda kretynów, sadystow i dużych dzieci którzy całą przyjemność czerpią ze znęcania sie nad innymi i z latanie po lesie z karabinem na ślepaki. Co w tym fajnego? jak dal mnie wojsko to najwięszka strata kasy z budżetu jaką można sobie wyobrazić, pomyślcie jak daleko posuneła by sie medycyna gdyby chociaż 1/4 pięniędzy idącą na wojsko w USA poszło na nauke, banda darmozjadów którzy bez większych skurpułów nacineli by guzik startujący rakiety balistyczne, 90% wojskowych to psychopaci których gdyby społeczeństwo świata było by normalne izolowało by sie ich najakiejś wyspie, dawało by sie im po karabinie i niech sie pozabijają. Dlate między nnymi nie pójde do woja. Inne powody to te że nie lubie jak ktoś na mnie drze morde, nie wiem jak by jakiś pół(główek)kownik wyzywał mnie od taki i taki to chyba bym zabił jak bym miał naładowany karanbin w rękach a przynajmniej bym mu rozwalil nogi. Wszystko co dzieje sie w jednostkach jest chore, nienormalne i pomylone. Niestety przez tą bande pomyleńców niejednokrotnie cierpią wszyscy do okoła
Proponuje udać sie do psychologa, bo widze że masz jakieś kompleksy :| To co napisałeś po prostu załamało mnie. Wojsko banda kretynów piszesz. Ja moge napisać, że wszyscy 18latkowie to kretyni, dzieciaki, niedorozwoje itp itd. Uraziłeś tu dużo dobrych żołnierzy. Niewiem skąd u Ciebie takie podejście, ale strach pomyśleć co będzie jak będziesz musiał iść do pracy, założyć rodzine. Co do budżetu w USA. Oni mają kase i na wojsko i na nauke, więc niewiem w czym problem? Takie mocarstwo miało by być bez dobrego wojska? LOL? Pozatym gdyby nie polscy żołnierze podczas I i II wojny światowej to byś dziś szprechał po niemiecku/rusku. Po drugie za dużo filmów z Segalem, Norrisem itd itd itd. Nie lubisz jak ktoś drze na Ciebie morde, uraz z dziecinstwa? Pozatym znęcanie sie. W U.S. Army takie coś występuje, w polskiej armii jakoś nie zabardzo. Zawsze po takim incydencie możesz iść do psychologa i mu powiedzieć, że Kapral/Plutonowy/inny sie na Ciebie wydarł, że jesteś pokrzywdzony, masz depresje przez to. Przepustka czy zwolnienie z woja dostaniesz nawet. Ale to świadczy tylko o tym że jesteś cięki wafel chcący do mamusi.

" Wszystko co dzieje sie w jednostkach jest chore, nienormalne i pomylone. Niestety przez tą bande pomyleńców niejednokrotnie cierpią wszyscy do okoła"

To napisz dokładniej co jest pomylone i kto na tym cierpi i jak! Pacyfista jeden no Zbyt uogólniasz kochany
Sorka, że cie tak zjechałem ale widać, że nie jesteś jeszcze dojrzały emocjonalnie Przemyśl kilka spraw i dopiero pisz.
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>

-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska --
www.eclipse.net.pl

Grue jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-01-2006, 09:55   #94
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gallar
Zawsze mogli się postawić niejako w 'ocrhonie' zycia drugiego czlowieka i po prostu nie strzelać..
By dostać kulkę w łeb od przełorzonego za niewykonanie rozkazu...
W takim razie dlaczego ja nie mogę się postawić niejako w 'ochronie' mojej przyszłosci / pracy / rodziny ?
Cytuj:
Nie lubisz jak ktoś drze na Ciebie morde, uraz z dziecinstwa?
To chyba normalne zachowanie, bo chyba tylko s/m lubią jak się nad nimi ktoś znęca, wydziera i takie tam...

Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 19-01-2006 o 10:19.
stary 19-01-2006, 10:04   #95
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grue
Nie lubisz jak ktoś drze na Ciebie morde, uraz z dziecinstwa?
Ja tez nie lubie. I wiesz co: w momeci, kiedy ktokolwiek mowi do mnie podniesionym glosem ja albo przestaje go sluchac albo mowie prosto w twarz 's*******aj'. Czlowiek moze byc ksiedze, pedalem albo kapralem, ale wszyscy maja mi okazywac szacunek za to, ze jestem. Kolejny powod do odroczenia sluzby wojskowej;]

Cytuj:
W polskiej armii jakoś nie zabardzo.
Nie? A o kotach i dziadach slyszales?

Cytuj:
Ale to świadczy tylko o tym że jesteś cięki wafel chcący do mamusi.
A jak nad Toba beda sie znecac psychicznie (krzyki, ponizane, traktowanie jak czlowieka gorszej kategorii) to nie zareagujesz? A wiesz dlaczego - bo cienki wafel jestes, nie potrafisz walczyc o wlasna godnosc.

Cytuj:
To napisz dokładniej co jest pomylone i kto na tym cierpi i jak! Pacyfista jeden no Zbyt uogólniasz kochany
Prosze bardzo: na ZSW szkoli sie ludzi do obrony panstwa. Tylko jak oni maja naszego panstwa bronic jak podczas calej sluzby raz rzucaja ATRAPA granata i kilka razy strzelaja z ostrej amunicji. Nie mowiac juz o tym, ze nie doswiadczas jakiejkolwiek presii spowodowanej swiadomoscia, ze w kazdej chwili mozesz umrzec. I dwa tygonie na poligonie? Co to ma byc, kabaret?

Cytuj:
że nie jesteś jeszcze dojrzały emocjonalnie Przemyśl kilka spraw i dopiero pisz.
Od kiedy dojrzalosc emocjonalna definiujemy jako "brak ostrej krytyki wojska?". On to widzi tak, ty to widzisz siak. Nie schodzmy w tym temacie na 'emocjonalnosc" bo nie o to chodzi. Wystarczy, ze ktos z***ie wojsko i juz "niedojrzaly emocjonalnie" jest. To jaki ja jestem: zacofany emocjonalnie? Bo wierze w niektore idee anarchizmu i wojsku mowie zdecydowanie NIE?

Kolejny absurd wojska: kumpel po poborze na pochlej-party powiedzial, ze jedynego czego sie nauczyl to sciemnianie jak byl wickiem

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 19-01-2006 o 10:06.
stary 19-01-2006, 10:58   #96
Grue
Użytkownik Forum

Grue's Avatar

Grue ma numer GG 8009267
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez matek
A jak nad Toba beda sie znecac psychicznie (krzyki, ponizane, traktowanie jak czlowieka gorszej kategorii) to nie zareagujesz? A wiesz dlaczego - bo cienki wafel jestes, nie potrafisz walczyc o wlasna godnosc.
Wyobrażasz sobie wojsko jak dowódca ci mówi: "Prosze Panie XXX weź idź sobie pobiegaj, bo takie są wymogi, bardzo prosze." or sth? Ja jakoś nie. W wojsku jest tak, że sie na Ciebie wydzierają. Tak było, jest i będzie. Co innego jak w cywilu sie ktoś wydrze (pozdrawiam Ksiedza 'Batmana') to wtedy albo olewam go i ide w swoja strone, albo w morde (znowu pozdro dla ksiedza :>). Pozatym nasze wojsko do Amerykanskiego pod wzgledem znecania sie przez przełożonych jest lajtowe . Tam to dopiero można powiedzieć, że sie znecają. A to wszystko po to żeby czlowieka upodlić, zrobić z niego zero. Dzieki temu jest w pewnym sensie odporniejszy na stres, warunki w jakich sie znajduje itp. Wojsko jest dla ludzi odpornych na stres, i nie zalamujacych sie psychicznie po 20km marszu. Co prawda w ZSW sie takiego czegos nie doswiadczysz raczej. Sorka za chaos w tej wypowiedzi

Cytuj:
Nie? A o kotach i dziadach slyszales?
Slyszalem. Fala jest już bardzo znikoma, a pozatym jakos sie dziadkow nie boje. Kotem bede i to przezyje. Mam wybor?

Cytuj:
Prosze bardzo: na ZSW szkoli sie ludzi do obrony panstwa. Tylko jak oni maja naszego panstwa bronic jak podczas calej sluzby raz rzucaja ATRAPA granata i kilka razy strzelaja z ostrej amunicji. Nie mowiac juz o tym, ze nie doswiadczas jakiejkolwiek presii spowodowanej swiadomoscia, ze w kazdej chwili mozesz umrzec. I dwa tygonie na poligonie? Co to ma byc, kabaret?
Tu sie niestety zgodze. W tym przypadku wojsko zawodowe lepsze by bylo. Mniej żołnierzy do szkolenia = wiecej godzin na strzelaniu/poligonie. Ale wytlumacz to Kaczce i jego spółce

PS. Ma ktoś film JARHEAD na przegranie?
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>

www.eclipse.net.pl

stary 19-01-2006, 11:14   #97
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Wyobrażasz sobie wojsko jak dowódca ci mówi: "Prosze Panie XXX weź idź sobie pobiegaj, bo takie są wymogi, bardzo prosze." or sth? Ja jakoś nie. W wojsku jest tak, że sie na Ciebie wydzierają. Tak było, jest i będzie. Co innego jak w cywilu sie ktoś wydrze (pozdrawiam Ksiedza 'Batmana') to wtedy albo olewam go i ide w swoja strone, albo w morde (znowu pozdro dla ksiedza :>). Pozatym nasze wojsko do Amerykanskiego pod wzgledem znecania sie przez przełożonych jest lajtowe . Tam to dopiero można powiedzieć, że sie znecają. A to wszystko po to żeby czlowieka upodlić, zrobić z niego zero. Dzieki temu jest w pewnym sensie odporniejszy na stres, warunki w jakich sie znajduje itp. Wojsko jest dla ludzi odpornych na stres, i nie zalamujacych sie psychicznie po 20km marszu. Co prawda w ZSW sie takiego czegos nie doswiadczysz raczej. Sorka za chaos w tej wypowiedzi
Ale mógł by to powiedzieć "Kowalski! 20km biegiem!" normalnie, choć by tak, jak to robi WueFista a nie drzeć się jak do głuchej świni... I nie wciskaj mi tu tekstów, że to udoporni ciebie na stres... przędzej przez to się zestresujesz i sobie nerwy poszarpiesz...
Cytuj:
Slyszalem. Fala jest już bardzo znikoma, a pozatym jakos sie dziadkow nie boje. Kotem bede i to przezyje. Mam wybor?
Własnie oto się toczy cała dyskusja, że go nie masz... a jak mawia moja polonistka (pozdro 4 Wera xD) "Życie to sztuka wyboru"

stary 19-01-2006, 11:37   #98
Grue
Użytkownik Forum

Grue's Avatar

Grue ma numer GG 8009267
Domyślny

Cytuj:
Własnie oto się toczy cała dyskusja, że go nie masz... a jak mawia moja polonistka (pozdro 4 Wera xD) "Życie to sztuka wyboru"
Ja już wybrałem dawno temu.

Cytuj:
Ale mógł by to powiedzieć "Kowalski! 20km biegiem [marsz - dop. Grue ]!" normalnie, choć by tak, jak to robi WueFista a nie drzeć się jak do głuchej świni... I nie wciskaj mi tu tekstów, że to udoporni ciebie na stres... przędzej przez to się zestresujesz i sobie nerwy poszarpiesz...
Niektórych ludzi takie zachowania uodporniaja na stresy i sytuacje kryzysowe. Ale tylko dla niektórych.

www.eclipse.net.pl

stary 19-01-2006, 11:46   #99
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Niektórych ludzi takie zachowania uodporniaja na stresy i sytuacje kryzysowe. Ale tylko dla niektórych.
NIektorych uodparnia, niektorych w****ia, niektorych wprowadza w depresje. Szkolenie ma dac jednakowe efekty dla mas a nie dla niektorych. jezeli rezultaty sa tak odmienne to chyba cos z programem jest nie tak? Gowno mnie obchodzi, ze jakiegos ziomka wrzeszczenie uodparnia. 70% spoleczensta to deprymuje (dane z glowy;])

Cytuj:
Ja już wybrałem dawno temu.
Roznica pomiedzy wyborem a pozornym wyborem jest ogromna. Ty nie wybrales, raczej sie z tym pogodziles. Bo czy pojdziesz na zawodowego czy z poboru - fala cie nie ominie. Wojsko tez nie, wiec wyboru jako takiego nie masz. ja naprzyklad wybralem woplnosc od wojska i co? Kupa, kiedys bede musial do niego isc;]

Moj jogger
stary 19-01-2006, 12:04   #100
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Sorry, ale dlaczego mam bulić za to, że nie chce iść do woja? Co to ma być? Jakieś wyjscie za akaucją ?
Bo to obowiazek. Proste i logiczne. Gdyby tak nie bylo, w ogole mieszkalibysmy w Niemczech, albo Rosji...
Cytuj:
A czy ja tutaj potempiam takie zachowanie? NIe, ale daje do zrozumienia, że zabijania wrogów nie można uznawać za cos dobrego albo "pośredniego"... Podam ci przykład jaki wyleciał kiedyś z tematu o terroryźmie. Irakijscy"terroryści" są według nas źli, ponieważ wysadzają się pod amerykańskimi posterunkami gdyż uważają, że amerykanie okupują irak. Gdy Polska była pod zaborem a polscy partyzańci wysadzali Niemieckie posterunki to już nie były ataki Terrorystów ale walka biednych uciskanych Polaków o wolną ojczyznę...
I powtorze swoj argument - Hitler ZAJAL Polske, czyniac z niej czesc Niemiec. Polacy nie mieli nic do gadania, a i tak Hitler chcial nas spalic. A w Iraku? Sa wybory, robia demokracje, parlament, zostaja na mapach swiata, maja niepodleglosc, Polacy itd szkola im wojska. Hitler robil cos takiego? Jeszcze wracajac do Irackich terrorystow - to nie sa zwykli ludzie, tylko bojowki, ktore dzialaja na polecenie ludzi, ktorym w Iraku za czasow Saddama bylo dobrze.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gallar
A mnie nie stać. I co ? I mam problem, tak ?.
Ps. Co do rasowego informatyka to jak najbardziej tak własnie zrobie.. : D
Najwyrazniej masz problem, bo to juz twoja chec ominiecia wojska...
Cytuj:
Takie jest załozenie wojska <czy w zasadzi ZSW>.
W praktyce.. cóż.. wszyscy dobrze wiemy że 3/4 polskich jednostek, w których odbywa się zasadniczą służbę wojskową wygląda inaczej. Poniżanie, tanie panie i alkohol.
Kto ci karze korzystac z uslug tanich pan, pic alkohol? Nikt. Tak samo nikt nie kaze ci ponizac "mlodszego". Jakbys chcial, i tak nauczylbys sie sporo w woju.
Sorry, twoj argument do mnie nie trafil
Cytuj:
Fajnie. Tylko w szkole się uczę. Tak jest z załozenia i zazwyczaj w praktyce.
W pracy pracuje. Podpisuje z pracodawcą umowę i wiem jakie będe miec warunki pracy etc.
Nie podoba mi się ? Moge odejść.
WKU o zdanie nie pyta...
W wojsku tez sie uczysz. Osoby po ksztalceniu zawodowym tez podpisuja umowe, i pozniej siedza w biedronach czy innych tescach w pampersach za kasa, bo nie maja za co rodziny wykarmic. Czesto sa ponizani. I dalej tam siedza. I co, przeciez moga zrezygnowac...

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania