Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 10-03-2006, 13:55   #81
Level
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 05 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Khazar
moja skora jest delikatna jak pupcia niemowlaczka, a gdy peka mi naskorek na raczkach natychmiast pedze do lazienki po kremik.
Idż do dermatologa

Co dla ciebie jest brakiem argumentów?
To,że trzeba walczyc o swoje prawa ?
-że trzeba oczekiwać tego by zachodnia firma respektowała prawa człowieka i demokratyczne normy?
-że nie należy być bezstronnym gdyż ten problem może nas kiedyś dotyczyć i w sumie akcja nie jest de facto w obronie praw chińczyków,ale własnych?
Dla ciebie brakiem argumentu jest skuteczność akcji bojkotu?

Jedyny argument jaki od was przeczytałem to tyle,że Google to fajna wyszukiwarka. No i co z tego,ze fajna? Własnie dzieki korzystaniu z tych wszystkich praw przypisywanych do państw zachodu jest taka fajna.

Komuś kto powiedział,ze to nas nie dotyczy i chiny są daleko polecam artykuł w POLITYCE nr 10 z 11 marca 2006r, art."Jeszcze nie teraz?" J.Wilczak str. 54.
fragment

"A teraz prezydent (przyp.Łukaszenko)boi sie,że straci władze. To dlatego zamyka niezależną prase, zabrania młodzierzy zagranicznych wyjazdów, chce ograniczyć staże, zdelegalizował wiekszość organizacji pozarzadowych. Teraz zamierza kontrolowac DOSTEP DO INTERNETU."

No nie zdziwiłbym sie gdyby skorzystał z usług Google

Ostatnio edytowany przez Level - 10-03-2006 o 13:57.
Level jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 10-03-2006, 14:15   #82
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Level
Idż do dermatologa

Co dla ciebie jest brakiem argumentów?
To,że trzeba walczyc o swoje prawa ?
-że trzeba oczekiwać tego by zachodnia firma respektowała prawa człowieka i demokratyczne normy?
-że nie należy być bezstronnym gdyż ten problem może nas kiedyś dotyczyć i w sumie akcja nie jest de facto w obronie praw chińczyków,ale własnych?
Dla ciebie brakiem argumentu jest skuteczność akcji bojkotu?

Jedyny argument jaki od was przeczytałem to tyle,że Google to fajna wyszukiwarka. No i co z tego,ze fajna? Własnie dzieki korzystaniu z tych wszystkich praw przypisywanych do państw zachodu jest taka fajna.

Komuś kto powiedział,ze to nas nie dotyczy i chiny są daleko polecam artykuł w POLITYCE nr 10 z 11 marca 2006r, art."Jeszcze nie teraz?" J.Wilczak str. 54.
fragment

"A teraz prezydent (przyp.Łukaszenko)boi sie,że straci władze. To dlatego zamyka niezależną prase, zabrania młodzierzy zagranicznych wyjazdów, chce ograniczyć staże, zdelegalizował wiekszość organizacji pozarzadowych. Teraz zamierza kontrolowac DOSTEP DO INTERNETU."

No nie zdziwiłbym się gdyby skorzystał z usług Google
Czyli jesteś z Chin? Bo chodzi ci o walkę o twoje prawa.
Jak się nie mylę, dostęp do informacji nie jest prawem człowieka, bo jeśli tak to ja chce wiedzieć co jest w strefie 51, dlaczego nie znaleziono wraku samolotu przy pentagonie oraz gdzie ukrywa się Bin Laden - dostęp do informacji to moje prawo!

Proszę bardzo, oto moje argumenty:
  • Google jest fajną wyszukiwarką i jestem do niej przyzwyczajony
  • To samo się tyczy innych poddziałów google typu gmail
  • Google po prostu spełnia warunki jakie postawił jej rząd Chiński by mogła tam prowadzić działalność, normalny biznes...
  • Bojkot google nie ma sensu ponieważ i tak nic nie zmieni, google ma mini monopol na wyszukiwarkę
Oto moje argumenty, a twoje?

Zrozum, że jeśli chcesz przetrwać w dzisiejszych czasach na rynku zbytu, musisz naginać wiele zasad moralnych, nie da się odnieść sukcesu bez ich łamania, zobacz przykład Microsoftu, ma wyrok sądowy, że ma udostępnić kod windowsa albo będzie płacić srogą karę, i co? płaci, ma gdzieś wyrok bo ich na to stać i tyle!
Taki jest biznes, zobaczymy co będziesz mówić jak założysz firmę.

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-03-2006, 14:22   #83
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

A wogole: dlaczego google? Przeciez ona jako ostatnia wprowadzila cenzure! Wczesniej zrobily to inne wyszukiwarki. Wiec, DLACZEGO google?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-03-2006, 14:29   #84
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Bo Level przeczytał arcyciekawy artykuł, o tym jakie to google jest złe, nie mając tak naprawdę zielonego pojęcia o temacie. Ot, chcial chyba zabłysnąć.
stary 10-03-2006, 14:33   #85
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Na miejscu Chinczykow wolalbym nie miec dostepu do wyszukiwarki w swoim jezyku niz wyszukiwarke w ktorej zataja sie prawde o swoim panstwie. To logiczne : lepsze nic niz rydz.

Tak jakby oni nie wiedzieli o tych sprawach, spytaj sie rodzicow jak bylo w PRL. CZy ludzie z PRLu nie wiedzieli o rzeczach ocenzurowanych?
stary 10-03-2006, 17:56   #86
Level
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Czyli jesteś z Chin? Bo chodzi ci o walkę o twoje prawa.
Jak się nie mylę, dostęp do informacji nie jest prawem człowieka, bo jeśli tak to ja chce wiedzieć co jest w strefie 51, dlaczego nie znaleziono wraku samolotu przy pentagonie oraz gdzie ukrywa się Bin Laden - dostęp do informacji to moje prawo!
Nie, nie jestem z Chin i podałem własnie przykład z POLITYKI, że na Białorusi Łukaszenko robi przymiarki do cenzury internetu. Białoruś to nie Chiny i to co sie dzieje na Białorusi nas dotyczy. Pisałem wiele razy,ze nie chodzi tylko o Chiny.

Strefa 51? Co to takiego? Nie zauważyłes,ze tutaj mówimy o prawie do podstawowych informacji,a nie do tajnych informacji wojskowych o jakiejś strefie 51.

Cytuj:
Google po prostu spełnia warunki jakie postawił jej rząd Chiński by mogła tam prowadzić działalność, normalny biznes...
No tak,a gdyby kazali im ogolić sie na łyso i wysmarować musztardą stanąc na Time Square i udawać kanapki też by to zrobili? To, ze im kazał to nie upoważnia ich do łamania praw człowieka. Łamanie praw człowieka dla kasy wciąz jest łamaniem praw człowieka.
No i sorry to nie ma nic wspólnego z normalnym biznesem.

Cytuj:
Bojkot google nie ma sensu ponieważ i tak nic nie zmieni, google ma mini monopol na wyszukiwarkę
Bojkot nie ma sensu? Ehh, rzuć okiem na artykuł Przekroju i sie przekonasz jak bojkot działa na duże
firmy.

Cytuj:
Zrozum, że jeśli chcesz przetrwać w dzisiejszych czasach na rynku zbytu, musisz naginać wiele zasad moralnych, nie da się odnieść sukcesu bez ich łamania,
Jestem ciekawy jak długo pociągniesz gdy ty założysz firme i bedziesz łamał podstawowe zasady moralne. Powiem tylko,ze pracowałem w kilku firmach, które jak mówisz "naginały" zasady moralne i powiem ,ze było to głównym powodem ich degradacji na rynku.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
A wogole: dlaczego google? Przeciez ona jako ostatnia wprowadzila cenzure! Wczesniej zrobily to inne wyszukiwarki. Wiec, DLACZEGO google?
Bo Google jest jedna z wiekszych wyszukiwarek i na jej przykładzie najlepiej widac ten proceder.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Bo Level przeczytał arcyciekawy artykuł, o tym jakie to google jest złe, nie mając tak naprawdę zielonego pojęcia o temacie. Ot, chcial chyba zabłysnąć.
Mógłbym przytoczyć twoje wypowiedzi i było by jasne, kto chce "błysnąć".
stary 10-03-2006, 18:16   #87
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Nie, nie jestem z Chin i podałem własnie przykład z POLITYKI, że na Białorusi Łukaszenko robi przymiarki do cenzury internetu. Białoruś to nie Chiny i to co sie dzieje na Białorusi nas dotyczy. Pisałem wiele razy,ze nie chodzi tylko o Chiny.

Strefa 51? Co to takiego? Nie zauważyłes,ze tutaj mówimy o prawie do podstawowych informacji,a nie do tajnych informacji wojskowych o jakiejś strefie 51.

No tak,a gdyby kazali im ogolić sie na łyso i wysmarować musztardą stanąc na Time Square i udawać kanapki też by to zrobili? To, ze im kazał to nie upoważnia ich do łamania praw człowieka. Łamanie praw człowieka dla kasy wciąz jest łamaniem praw człowieka.
No i sorry to nie ma nic wspólnego z normalnym biznesem.

Bojkot nie ma sensu? Ehh, rzuć okiem na artykuł Przekroju i sie przekonasz jak bojkot działa na duże firmy.

Jestem ciekawy jak długo pociągniesz gdy ty założysz firme i bedziesz łamał podstawowe zasady moralne. Powiem tylko,ze pracowałem w kilku firmach, które jak mówisz "naginały" zasady moralne i powiem ,ze było to głównym powodem ich degradacji na rynku.

Bo Google jest jedna z wiekszych wyszukiwarek i na jej przykładzie najlepiej widac ten proceder.

(w kolejności wytłuszczonych:

Spox, ale to ty bierz na siebie obowiązek wyznaczania co jest podstawową informacją a conie...

Co ma piernik do wiatraka, to chyba logiczne, że z takimi żądaniami nawet microsoft by został uznany za niepoważną firmę...

Powtarzam: nie jestem do końca przekonany, że dostęp do informacji jest prawem człowieka...

Co innego bojkot wyszukiwarki przez xyz małolatów z tibii a co innego bojkot fizycznej firmy przez rezygnację z zakupów, niby na pierwszy rzut oka różnicy nie ma ale jak sie przyjrzeć to widać bez problemu.

Przez podstawowe zasady moralne rozumiem prawdomówność i uczciwość, choć co do tych dwóch jest już trudno w biznesie

sry, ale nie wiedzieć czemu, nie dowierzam...

p.s., po przecinku jest spacja

stary 10-03-2006, 18:17   #88
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Dorabiasz sobie ideologie - chyba tylko po to, zeby pokazac jaki ty lepszy od nas jestes. Tu nie ma nic do rzeczy, ze google jest najwieksza wyszukiwarka.

Gdzie byles kiedy Yahoo cenzurowalo wiadomosci?
Gdzie byles, kiedy NASZ polityk andrzej lepper zachwall gospodarke chin tworzona przez cierpinie niewinnych.
Gdzie byles kiedy prasa calego swiata publikowala szokujace reportarze o przymusowych aborcjach w Chinach?
Gdzie byles, kiedy armia amerykanska wspierala armie salwadoru, ktora z kolei wcielala do armi 11 letnie dzieci?
Gdzie byles kiedy W Kigali mordowano malenkie dzieci a swiat przygladal sie temu bez zadnej reakcji?
Dlaczego nie zaczniesz bojkotowac przywodcy Iranskiego, ktory chce wybic caly Izraelski narod?
Dlaczgo nie dolaczys sie do organizacji GreenPeace - przeciez oni tez maja szczytny cel?

Swiat jest popieprzony i nawet ja wiem, ze jego nie zmienie.

I jeszcze raz: dlaczego google. Bo argumenet o tym, ze to najwieksza wyszukiwarka moge o kant dupy rozbic. M$ to najbogatsza firma na swiecie, ona wczesnij wprowadzila cenzure - i co tez spelnia kryteria?

Przestan udawac takiego zatroskanego o przyszlosc chin obywatela i zamiast wszczynac na forach akcje pseudo-bojkotu rusz swoj szanowny zadek i faktycznie zacznij cos robic. Jest masa organizaci zrzeszajacych wolontariuszy ktorzy walcza o prawa czlowieka na swiecie. Chcesz sie o nich czegos wiecej dowiedziec... uzyj jakze zlej wyszukiwarki google. Chcesz naprawde pomoc chinczykom? Wspieraj finansowo kolesia piszacego oprogramowanie do omijania cenury. Co? Nie chce ci sie? No fakt. Bo dzialanie w wolontariacie kosztuje troszeczke wiecej niz siedzenie w cieplutkim domku i klepanie w klawiature.

A wogole: zanim zaczniesz zmieniac swiat zobacz ile zlego dzieje sie wokol ciebie.

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 10-03-2006 o 18:20.
stary 11-03-2006, 23:32   #89
Level
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:

Spox, ale to ty bierz na siebie obowiązek wyznaczania co jest podstawową informacją a conie...
No chyba dla średnio inteligentnego człowieka widać różnice w tych informacjach pytaniem np. o prawa człowieka i o strefe 51 (gdzieś tam)
Cytuj:
Co ma piernik do wiatraka, to chyba logiczne, że z takimi żądaniami nawet microsoft by został uznany za niepoważną firmę...
Bingo. Dlatego więc to co robi Google robi z niej firme łamiaca prawa człowieka.

Cytuj:
Powtarzam: nie jestem do końca przekonany, że dostęp do informacji jest prawem człowieka...
To chyba tylko ty. Jedną z podstawowych swobód obywatelskich jest prawo dostepu do informacji. Spytaj sie rodziców czy cenzura była taka ok.

Cytuj:
Co innego bojkot wyszukiwarki przez xyz małolatów z tibii a co innego bojkot fizycznej firmy przez rezygnację z zakupów, niby na pierwszy rzut oka różnicy nie ma ale jak sie przyjrzeć to widać bez problemu.
Bojkot wyszukiwarki między innymi przez (jak ich pogardliwie nazywasz) "małolatów". Te "małolaty" mogą coś zmienić. Jejku czy ty uwazasz,ze firma Google (i nie tylko)nie bada ilości uzycia jej wyszukiwarki? Nie bądź naiwny. Takie badania są bardzo czesto prowadzone i w zaleznoście od ich wyników są (lub ich nie ma) reklamodawcy.

Cytuj:
Przez podstawowe zasady moralne rozumiem prawdomówność i uczciwość, choć co do tych dwóch jest już trudno w biznesie.
Uczciwośc to bardzo szerokie pojęcie, lecz uwazam,ze własnie Google postąpia nieuczciwie nieudostepniając wielu informacji niektórym ze swoich użytkowników z niskich pobudek jakimi są pieniądze.

Cytuj:
sry, ale nie wiedzieć czemu, nie dowierzam...
Nie dowierzasz? Trudno, nie bede skanował dla dla ciebie świadectwa pracy. Zresztą mówisz,ze sam nie wiesz czemu.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Dorabiasz sobie ideologie........

Trudno z tobą dyskutować. Zaczynasz używać argumentów ad persona nie zważając na to,ze ten post nie jest o mnie tylko o Google, nie trzymasz sie tematu, albo przychodzi tobie to z trudnością więc zamiast argumentu ad rem postanawiasz atakować oponenta w dyskusji tylko dlatego,ze nie zgadzasz sie z jego poglądami. Pozatym skąd wiesz co ja robie, a czego nie robie. Taki pewien jestes,ze nie jestem zaangażowany w jakies przedsięwzięcia charytatywne lub działalność w organizacjach pozarzadowych? Nie wiesz. Bo nie możesz tego wiedzieć, wiec postanowiłes napisac co ci slina na język przyniesie.

Zmieniac świat? Czemu nie? Wole zmieniać siwiat na tyle na ile potrafie niż siedzieć bezczynnie i atakowac każdego, kto próbuje coś zrobić.

Tak na marginesie, tym którym nie rozumieją,ze nie chodzi o Chiny...dziekujemy
stary 12-03-2006, 01:28   #90
szametu
Użytkownik Forum

szametu's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2006
Lokacja: z reklamy Plusa :P

Domyślny

problem nie lezy w cenzurze. chyba do ogolnego porzadku, biegnie swiat. czasami krokami malymi, czasami stojac w miejscu. czasami sie cofajac. czy nas obchodzi cos z tego co sie dzieje na swiecie ? czy obchodzi swiat cos, co sie dziej u nas ?
stary 12-03-2006, 01:38   #91
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
Czekam.

Cytuj:
A zauważyłeś, że CHiny to republika komunistyczna? Google wchodząc na chiński rynek usługowy, musiał się dostosować do ich praw. Gdyby Google łamało w ten sposób prawa człowieka, szefowie tej firmy dawno zostaliby postawieni przed Międzynarodowym Trybunałem Sprawiedliwości. Tak w ogóle to zbojkotujmy także Adidasa, Nike, Diadorę oraz wiele, wiele innych firm. Przecież oni wykorzystują chińską, tanią siłę roboczą. Jak tak można?! Dobierzmy im się do dupy!

Cytuj:
Tak na marginesie, tym którym nie rozumieją,ze nie chodzi o Chiny...dziekujemy
Cytuj:
Pewnie wielu słyszało o tej ogólnoświatowej akcji bojkotu Google,za to,ze firma Google opracowała ocenzurowaną wersje przeglądarki dla internautów z Chin i po wpisaniu takich haseł jak np. wolny tybet czy tajwan, Chiński internauta nie otrzyma żadnego linku.
No to po co, do jasnej anielki, piszesz w pierwszym poście o Chinach i Google, skoro wcale Ci nie chodzi o Chiny?

Ostatnio edytowany przez Caer - 12-03-2006 o 01:42.
Caer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 10:55   #92
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Double post, proszę o skasowanie

Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 12-03-2006 o 10:56.
stary 12-03-2006, 10:56   #93
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
No chyba dla średnio inteligentnego człowieka widać różnice w tych informacjach pytaniem np. o prawa człowieka i o strefe 51 (gdzieś tam)

Bingo. Dlatego więc to co robi Google robi z niej firme łamiaca prawa człowieka.

Bojkot wyszukiwarki między innymi przez (jak ich pogardliwie nazywasz) "małolatów". Te "małolaty" mogą coś zmienić. Jejku czy ty uwazasz,ze firma Google (i nie tylko)nie bada ilości uzycia jej wyszukiwarki? Nie bądź naiwny. Takie badania są bardzo czesto prowadzone i w zaleznoście od ich wyników są (lub ich nie ma) reklamodawcy.

Uczciwośc to bardzo szerokie pojęcie, lecz uwazam,ze własnie Google postąpia nieuczciwie nieudostepniając wielu informacji niektórym ze swoich użytkowników z niskich pobudek jakimi są pieniądze.
To powiedz mi, która informacja powinna być ogólno dostępna, to że Big Mak tuczy czy że 50% użytych w nim produktów jest modyfikowanych genetycznie? A potem wyobraź sobie, że te obie informacje są na opakowaniu i powiedz jakie zyski będzie mieć MakDonald...

Tyle, że jest ogromna różnica między kazaniem się wysmarować czekoladą a ocenzurowaniem wyszukiwarki...

Czy ja pisałem, że google nie robi badań? robi, ale jeśli taki xyz sklep ma pewną rzeszę klientów w mieście i jest ona ograniczona do nie zbyt dużej liczby (w skali światowej) albo składa się z dużych firm to ma szanse zbojkotować xyz ale powiedz mi co da, że google straci 100-300 userów... w tym chodzi mi o userów tibia.pl których średnia wieku to 14lat...

MS też nie udostępnia informacji o kodzie Windowsa bo go stać na płacenie kary, ale dlaczego nie bojkotujemy MS?! Oni wszak sprzeciwiają się postanowieniu sądu! To skandal!

Level, teraz w 100% na poważnie, podałem swoje argumenty (i zapewne popierane przez wielu innych "obrońców gógli") i czekam na twoje. Jasno, bez żadnej zbędnej waty w punktach. Po prostu nie mam zamiaru dalej gadać z kimś kto ciągle odpiera argumenty nie podając swoich i mówi "Bojkotujmy bo tak i tyle"...

stary 12-03-2006, 14:40   #94
Khazar
Użytkownik Forum

Khazar's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Jaroslaw

Stan: Na emeryturze
Khazar ma numer GG 2714125
Domyślny

Cytuj:
[...]Co dla ciebie jest brakiem argumentów?[...]
Umiesz czytac? Przeciez napisalem jasno i wyraznie ze brakiem argumentow dla mnie jest wytykanie braku argumentow innym. W calej tej dyskusji Ty kontra reszta forum caly czas krecisz sie w kolko lejac wode, co raz to odbiegajac i wracajac do tematu, czepiasz sie "slowek" u innych a jezeli sam czysto i jasno mialbys przedstawic o co Ci wlasciwie chodzi to mysle ze mialbys z tym problemy.

"To miejsce na mapie, gdzie kończy się papier, gdzie farba sie zmywa, Polska się nazywa..."
Khazar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 19:20   #95
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Pozatym skąd wiesz co ja robie, a czego nie robie. Taki pewien jestes,ze nie jestem zaangażowany w jakies przedsięwzięcia charytatywne lub działalność w organizacjach pozarzadowych? Nie wiesz. Bo nie możesz tego wiedzieć, wiec postanowiłes napisac co ci slina na język przyniesie.
A no stad, ze gdybys naprawde interesowal sie wolnoscia slowa w chinach (i nie tylko) znalbys problm troszeczke bardziej kompleksowo. Bo narazie widze, ze nie znasz go prawie wogole. Zaczynajac od tego, ze nie znasz zalazka calej afery bojkatujac google (wprowadzila jako ostatnia cenzure broniac sie wczesniej jak tylko mogac - niestety prawa rynku sa nieublagane) a konczac na tym, ze istnieja juz programy umozliwiajace ominiecie tejze cenzury. Bo przeciez nawet jak bojkot google sie uda -cenzura w chinach zostanie, no nie? Wiec to walka z cenzura czy google? Pozaty unikasz odpowiedzi na kluczowe pytanie: dlaczego google? A nie np Yahoo czy Microsoft, ktore wielkoscia dorownuja google?

Pozatym nie wyczytalem u ciebie ani jednego sensownego argumentu swiadczacego o twoim przejeciu sie sytuacja.

Moim zdaniem poruszylo cie cos co rusza wielu ludzi. Chec zaspokojenia sumienia: bo przeciez jak juz pobojkotuje te google to bede mogl wszystkim powiedziec "Przeciez staralem sie jak moglem. Chcialem, zeby swiat byl lepszy" i wtedy juz mozna znalezc wymowke "ale inni mi przeszkodzili". A za pol roku wszyscy zapomna o calej sprawie - a cenzura w kraju komunistycznym dalej bedzie istniec. Tak samo bylo z atakiem terrorystycznym na WTC, na Madryt i z cierpieniem wielu innych ludzi.

A czy ja nie dzialam w zadnej instytucji charytatywnej: moze tak - moze nie. Pewnych spraw nie powinno sie rozglaszac, ale zawsze mozemy wymienic sie referencjami poprzew pw I bedzie jasnoc.

edit: jeszcze moze kilka cyctatow wyszukanych w internecie, ktore wg mnie potwierdzaja bezzasadnosci bojkotowania google. Fakty:

Cytuj:
Microsoft na polecenie władz w Pekinie skasował blog dziennikarza Zhao Jing, na którym krytykował on chiński rząd
Cytuj:
Yahoo! pomagało chińskiej bezpiece namierzyć właściciela strony internetowej umieszczonej na terenie USA, co zakończyło się skazaniem dziennikarza Shi Tao na dziesięć lat więzienia
Cytuj:
Niedawno też, organizacja Reporterzy bez granic poinformowała, że Yahoo! pomogła w uwięzieniu i w efekcie skazaniu na 8 lat pozbawienia wolności innego internautę - Li Zhi
Polecam takze przeczytac ponizsze artykuly:

http://www.idg.pl/news/88353.html

http://www.idg.pl/news/82891.html

http://www.idg.pl/news/88746.html

Wiecie, moze google uzywa cenzury. Ale to nie google wydala powyzszych ChRL? Poczytaj sobie Level - moze zrozumiesz paradoks tkwiacy w akcji bojkotu google.

edit2: heh, teraz mi sie jeszcze cos przypomnialo. Wiecie jaka PIERWSZA firma opmogla ChRL w cenzurze? Cisco System dostarczajc im routery, ktore sluza do odcinania spolecznosci od zakazanych stron... ale kto by pomyslal, zeby Cicso zbojkotowac

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 12-03-2006 o 20:00.
stary 28-05-2006, 01:06   #96
Level
Użytkownik Forum

Domyślny

Troche zapomniałem temat,ale lepiej pózno niż wcale

Matek dzieki za artykuły,chyba ich dokładnie nei czytałeś...w nich macie wiekszośc odpowiedzi na swoje pytania

http://www.idg.pl/news/88353.html -tutaj sobie poczytajcie, jak pod naciskiem opini publicznej ugina sie wielki Microsoft

tutaj o waszym kochanym google- http://www.idg.pl/news/88063.html
dla zainteresowanych temetem tu także- http://www.idg.pl/news/82831.html

Więc cóż moge dodać,argumenty jak na talerzu, dodam tylko dwa cytaty z powyzszych artykułów...
pierwszy troche zmieniłem bo był o Yahoo

"Czy fakt, że Yahoo(Google) stosuje się do lokalnego prawa zwalnia je z przestrzegania zasad etycznych?"

"Kiedy siedem lat temu Sergey Brin i Larry Page zarejestrowali firmę Google Inc., przyświecały im szczytne idee. Chcieli dać światu narzędzie umożliwiające łatwe, szybkie i skuteczne wyszukanie w Internecie pożądanej informacji. Robili to wbrew wielkim korporacjom, przecierając dotychczas zarezerwowane dla nich szlaki z hasłem "Nie czynić zła" na ustach. Teraz, kiedy firma rozrosła się, witrynie przybyła masa nowych funkcji, a dla wielu użytkowników komputerów słowa Internet i Google stały się niemal synonimami, wydawać się może, że hasło przewodnie brzmieć powinno raczej "Nie czynić zła - chyba, że w interesie Google'a"
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania