|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#81 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 05 2005
|
![]() Cytuj:
![]() Co dla ciebie jest brakiem argumentów? To,że trzeba walczyc o swoje prawa ? -że trzeba oczekiwać tego by zachodnia firma respektowała prawa człowieka i demokratyczne normy? -że nie należy być bezstronnym gdyż ten problem może nas kiedyś dotyczyć i w sumie akcja nie jest de facto w obronie praw chińczyków,ale własnych? Dla ciebie brakiem argumentu jest skuteczność akcji bojkotu? Jedyny argument jaki od was przeczytałem to tyle,że Google to fajna wyszukiwarka. No i co z tego,ze fajna? Własnie dzieki korzystaniu z tych wszystkich praw przypisywanych do państw zachodu jest taka fajna. Komuś kto powiedział,ze to nas nie dotyczy i chiny są daleko polecam artykuł w POLITYCE nr 10 z 11 marca 2006r, art."Jeszcze nie teraz?" J.Wilczak str. 54. fragment "A teraz prezydent (przyp.Łukaszenko)boi sie,że straci władze. To dlatego zamyka niezależną prase, zabrania młodzierzy zagranicznych wyjazdów, chce ograniczyć staże, zdelegalizował wiekszość organizacji pozarzadowych. Teraz zamierza kontrolowac DOSTEP DO INTERNETU." No nie zdziwiłbym sie gdyby skorzystał z usług Google Ostatnio edytowany przez Level - 10-03-2006 o 13:57. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#82 | |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Cytuj:
Jak się nie mylę, dostęp do informacji nie jest prawem człowieka, bo jeśli tak to ja chce wiedzieć co jest w strefie 51, dlaczego nie znaleziono wraku samolotu przy pentagonie oraz gdzie ukrywa się Bin Laden - dostęp do informacji to moje prawo! Proszę bardzo, oto moje argumenty:
Zrozum, że jeśli chcesz przetrwać w dzisiejszych czasach na rynku zbytu, musisz naginać wiele zasad moralnych, nie da się odnieść sukcesu bez ich łamania, zobacz przykład Microsoftu, ma wyrok sądowy, że ma udostępnić kod windowsa albo będzie płacić srogą karę, i co? płaci, ma gdzieś wyrok bo ich na to stać i tyle! Taki jest biznes, zobaczymy co będziesz mówić jak założysz firmę.
![]() |
![]() |
#83 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() A wogole: dlaczego google? Przeciez ona jako ostatnia wprowadzila cenzure! Wczesniej zrobily to inne wyszukiwarki. Wiec, DLACZEGO google?
![]() |
#84 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Bo Level przeczytał arcyciekawy artykuł, o tym jakie to google jest złe, nie mając tak naprawdę zielonego pojęcia o temacie. Ot, chcial chyba zabłysnąć.
![]() |
![]() |
#85 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() Na miejscu Chinczykow wolalbym nie miec dostepu do wyszukiwarki w swoim jezyku niz wyszukiwarke w ktorej zataja sie prawde o swoim panstwie. To logiczne : lepsze nic niz rydz.
Tak jakby oni nie wiedzieli o tych sprawach, spytaj sie rodzicow jak bylo w PRL. CZy ludzie z PRLu nie wiedzieli o rzeczach ocenzurowanych?
![]() |
#86 | ||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Strefa 51? Co to takiego? Nie zauważyłes,ze tutaj mówimy o prawie do podstawowych informacji,a nie do tajnych informacji wojskowych o jakiejś strefie 51. Cytuj:
No i sorry to nie ma nic wspólnego z normalnym biznesem. Cytuj:
firmy. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Cytuj:
Spox, ale to ty bierz na siebie obowiązek wyznaczania co jest podstawową informacją a conie... Co ma piernik do wiatraka, to chyba logiczne, że z takimi żądaniami nawet microsoft by został uznany za niepoważną firmę... ![]() Powtarzam: nie jestem do końca przekonany, że dostęp do informacji jest prawem człowieka... Co innego bojkot wyszukiwarki przez xyz małolatów z tibii a co innego bojkot fizycznej firmy przez rezygnację z zakupów, niby na pierwszy rzut oka różnicy nie ma ale jak sie przyjrzeć to widać bez problemu. Przez podstawowe zasady moralne rozumiem prawdomówność i uczciwość, choć co do tych dwóch jest już trudno w biznesie sry, ale nie wiedzieć czemu, nie dowierzam... p.s., po przecinku jest spacja ![]()
![]() |
![]() |
#88 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Gdzie byles kiedy Yahoo cenzurowalo wiadomosci? Gdzie byles, kiedy NASZ polityk andrzej lepper zachwall gospodarke chin tworzona przez cierpinie niewinnych. Gdzie byles kiedy prasa calego swiata publikowala szokujace reportarze o przymusowych aborcjach w Chinach? Gdzie byles, kiedy armia amerykanska wspierala armie salwadoru, ktora z kolei wcielala do armi 11 letnie dzieci? Gdzie byles kiedy W Kigali mordowano malenkie dzieci a swiat przygladal sie temu bez zadnej reakcji? Dlaczego nie zaczniesz bojkotowac przywodcy Iranskiego, ktory chce wybic caly Izraelski narod? Dlaczgo nie dolaczys sie do organizacji GreenPeace - przeciez oni tez maja szczytny cel? Swiat jest popieprzony i nawet ja wiem, ze jego nie zmienie. I jeszcze raz: dlaczego google. Bo argumenet o tym, ze to najwieksza wyszukiwarka moge o kant dupy rozbic. M$ to najbogatsza firma na swiecie, ona wczesnij wprowadzila cenzure - i co tez spelnia kryteria? Przestan udawac takiego zatroskanego o przyszlosc chin obywatela i zamiast wszczynac na forach akcje pseudo-bojkotu rusz swoj szanowny zadek i faktycznie zacznij cos robic. Jest masa organizaci zrzeszajacych wolontariuszy ktorzy walcza o prawa czlowieka na swiecie. Chcesz sie o nich czegos wiecej dowiedziec... uzyj jakze zlej wyszukiwarki google. Chcesz naprawde pomoc chinczykom? Wspieraj finansowo kolesia piszacego oprogramowanie do omijania cenury. Co? Nie chce ci sie? No fakt. Bo dzialanie w wolontariacie kosztuje troszeczke wiecej niz siedzenie w cieplutkim domku i klepanie w klawiature. A wogole: zanim zaczniesz zmieniac swiat zobacz ile zlego dzieje sie wokol ciebie.
![]() "Miła, błagam, nie zrozum mnie źle Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr" Moj jogger Ostatnio edytowany przez Matek - 10-03-2006 o 18:20. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Trudno z tobą dyskutować. Zaczynasz używać argumentów ad persona nie zważając na to,ze ten post nie jest o mnie tylko o Google, nie trzymasz sie tematu, albo przychodzi tobie to z trudnością więc zamiast argumentu ad rem postanawiasz atakować oponenta w dyskusji tylko dlatego,ze nie zgadzasz sie z jego poglądami. Pozatym skąd wiesz co ja robie, a czego nie robie. Taki pewien jestes,ze nie jestem zaangażowany w jakies przedsięwzięcia charytatywne lub działalność w organizacjach pozarzadowych? Nie wiesz. Bo nie możesz tego wiedzieć, wiec postanowiłes napisac co ci slina na język przyniesie. Zmieniac świat? Czemu nie? Wole zmieniać siwiat na tyle na ile potrafie niż siedzieć bezczynnie i atakowac każdego, kto próbuje coś zrobić. Tak na marginesie, tym którym nie rozumieją,ze nie chodzi o Chiny...dziekujemy ![]() |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 03 2006
Lokacja: z reklamy Plusa :P
|
![]() problem nie lezy w cenzurze. chyba do ogolnego porzadku, biegnie swiat. czasami krokami malymi, czasami stojac w miejscu. czasami sie cofajac. czy nas obchodzi cos z tego co sie dzieje na swiecie ? czy obchodzi swiat cos, co sie dziej u nas ?
![]() |
#91 | ||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Proud Pastafari. Ostatnio edytowany przez Caer - 12-03-2006 o 01:42. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Double post, proszę o skasowanie
Kłócenie się na forum jest jak uczestniczenie w paraolimpiadzie, może i wygrasz, ale nadal będziesz zacofanym -.-" Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 12-03-2006 o 10:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Cytuj:
Tyle, że jest ogromna różnica między kazaniem się wysmarować czekoladą a ocenzurowaniem wyszukiwarki... Czy ja pisałem, że google nie robi badań? robi, ale jeśli taki xyz sklep ma pewną rzeszę klientów w mieście i jest ona ograniczona do nie zbyt dużej liczby (w skali światowej) albo składa się z dużych firm to ma szanse zbojkotować xyz ale powiedz mi co da, że google straci 100-300 userów... w tym chodzi mi o userów tibia.pl których średnia wieku to 14lat... MS też nie udostępnia informacji o kodzie Windowsa bo go stać na płacenie kary, ale dlaczego nie bojkotujemy MS?! Oni wszak sprzeciwiają się postanowieniu sądu! To skandal! Level, teraz w 100% na poważnie, podałem swoje argumenty (i zapewne popierane przez wielu innych "obrońców gógli") i czekam na twoje. Jasno, bez żadnej zbędnej waty w punktach. Po prostu nie mam zamiaru dalej gadać z kimś kto ciągle odpiera argumenty nie podając swoich i mówi "Bojkotujmy bo tak i tyle"...
![]() |
![]() |
#94 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Jaroslaw
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#95 | ||||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Pozatym nie wyczytalem u ciebie ani jednego sensownego argumentu swiadczacego o twoim przejeciu sie sytuacja. Moim zdaniem poruszylo cie cos co rusza wielu ludzi. Chec zaspokojenia sumienia: bo przeciez jak juz pobojkotuje te google to bede mogl wszystkim powiedziec "Przeciez staralem sie jak moglem. Chcialem, zeby swiat byl lepszy" i wtedy juz mozna znalezc wymowke "ale inni mi przeszkodzili". A za pol roku wszyscy zapomna o calej sprawie - a cenzura w kraju komunistycznym dalej bedzie istniec. Tak samo bylo z atakiem terrorystycznym na WTC, na Madryt i z cierpieniem wielu innych ludzi. A czy ja nie dzialam w zadnej instytucji charytatywnej: moze tak - moze nie. Pewnych spraw nie powinno sie rozglaszac, ale zawsze mozemy wymienic sie referencjami poprzew pw ![]() edit: jeszcze moze kilka cyctatow wyszukanych w internecie, ktore wg mnie potwierdzaja bezzasadnosci bojkotowania google. Fakty: Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
http://www.idg.pl/news/88353.html http://www.idg.pl/news/82891.html http://www.idg.pl/news/88746.html Wiecie, moze google uzywa cenzury. Ale to nie google wydala powyzszych ChRL? Poczytaj sobie Level - moze zrozumiesz paradoks tkwiacy w akcji bojkotu google. edit2: heh, teraz mi sie jeszcze cos przypomnialo. Wiecie jaka PIERWSZA firma opmogla ChRL w cenzurze? Cisco System dostarczajc im routery, ktore sluza do odcinania spolecznosci od zakazanych stron... ale kto by pomyslal, zeby Cicso zbojkotowac ![]()
![]() "Miła, błagam, nie zrozum mnie źle Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr" Moj jogger Ostatnio edytowany przez Matek - 12-03-2006 o 20:00. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Użytkownik Forum
|
![]() Troche zapomniałem temat,ale lepiej pózno niż wcale
![]() Matek dzieki za artykuły,chyba ich dokładnie nei czytałeś...w nich macie wiekszośc odpowiedzi na swoje pytania ![]() http://www.idg.pl/news/88353.html -tutaj sobie poczytajcie, jak pod naciskiem opini publicznej ugina sie wielki Microsoft ![]() tutaj o waszym kochanym google- http://www.idg.pl/news/88063.html dla zainteresowanych temetem tu także- http://www.idg.pl/news/82831.html Więc cóż moge dodać,argumenty jak na talerzu, dodam tylko dwa cytaty z powyzszych artykułów... pierwszy troche zmieniłem bo był o Yahoo "Czy fakt, że Yahoo(Google) stosuje się do lokalnego prawa zwalnia je z przestrzegania zasad etycznych?" "Kiedy siedem lat temu Sergey Brin i Larry Page zarejestrowali firmę Google Inc., przyświecały im szczytne idee. Chcieli dać światu narzędzie umożliwiające łatwe, szybkie i skuteczne wyszukanie w Internecie pożądanej informacji. Robili to wbrew wielkim korporacjom, przecierając dotychczas zarezerwowane dla nich szlaki z hasłem "Nie czynić zła" na ustach. Teraz, kiedy firma rozrosła się, witrynie przybyła masa nowych funkcji, a dla wielu użytkowników komputerów słowa Internet i Google stały się niemal synonimami, wydawać się może, że hasło przewodnie brzmieć powinno raczej "Nie czynić zła - chyba, że w interesie Google'a" |
![]() |
![]() |