Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 26-06-2006, 18:58   #81
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Więc gdzie widzicie problem?
W cybernetyzowaniu wszystkiego, co dzieje się wokół. Jestem na nie, bo sport na Igrzyskach Olimpijskich w dalszym ciągu IMHO powinien mieć miejsce w świecie rzeczywistym, a nie otoczeniu wirtualnym.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-06-2006, 19:07   #82
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany
W cybernetyzowaniu wszystkiego, co dzieje się wokół. Jestem na nie, bo sport na Igrzyskach Olimpijskich w dalszym ciągu IMHO powinien mieć miejsce w świecie rzeczywistym, a nie otoczeniu wirtualnym.
A czy brak Szachów na olimpiadzie dyskfalifikuje je z miana sprtu? Szachiści mają własne turnieje, tam samo jest w przypadku e-gammingu (choć by WCG)

@Edek:
1) dlaczego to my mamy zmieniać podejście?
2) od decydowania czy temat zostaje, czy zamykamy jest moderator a nie Ty...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 19:16   #83
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

@up
Jakoś nigdy nie widziałem szachów na Igrzyskach, albo przynajmniej nie w wersji komputerowej.
Ale to może być wina tego, że noszę okulary.
stary 26-06-2006, 19:28   #84
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

Cytuj:
Tak dlugo az ty i wszyscy prezentuja cy twoj poglad przyznacie ze sport to sport a e-sport to e-sport ja swoja opinie wyrazilem na bodajze 2 stronie i dalej ja podtrzymuje. Najlepiej by bylo gdyby ktos zamknal temat bo to i tak niema sensu nic tylko sie kłocicie.
LOL!
Dyskusja bedzie trwala tak dlugo, az wszyscy w koncu zgodzicie sie ze mna, bo tylko ja moge miec racje! A jak!

Cytuj:
W sumie to jedyny sensowny argument przeciw. Ale i tak nie wystarczajacy, ZA wciaz przewaza.

Cytuj:
@up
Jakoś nigdy nie widziałem szachów na Igrzyskach, albo przynajmniej nie w wersji komputerowej.
Ale to może być wina tego, że noszę okulary.
Czytanie ze zrozumieniem.
Cytuj:
A czy brak Szachów na olimpiadzie dyskfalifikuje je z miana sprtu? Szachiści mają własne turnieje, tam samo jest w przypadku e-gammingu (choć by WCG)
Wieszok podkreslil fakt, se szachy mimo ze sportem sa, na olimpiadzie/igrzyskach nie wystepuja. Ale to moze te Twoje okulary zmieniaja znaczenie slow.

Ostatnio edytowany przez styku - 26-06-2006 o 19:34.
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 20:05   #85
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@styku:
Cytuj:
W sumie to jedyny sensowny argument przeciw. Ale i tak nie wystarczajacy, ZA wciaz przewaza.
Dla ciebie przeważa ZA, dla mnie przeważa PRZECIW. Kto ma rację?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany
Chyba pierwszy raz się z tobą zgadzam ;o

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
No tak, to teraz zacznie sie walka o slowa. Tak jakby e-sport roznil sie od sportu;]
Bo e-sport różni się od sportu. Czym? Tym, że e-sport dzieje się w świecie wirtualnym, a sport w świecie rzeczywistym. To wielka różnica, według mnie.
stary 26-06-2006, 20:07   #86
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

Data dołączenia: 09 03 2004

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Od tego jest forum aby dyskutować na różne tematy, a ten temat jak narazie nie łamie żadnych zasad więc nie zostanie zamknięty.

Zastanaia mnie tylko czemu piszą niektórzy, w odpowiedzi na moje czy innych osób posty, że będą grać 12h dziennie w gry to będą sportowcami. Nie o to chodzi, ty będziesz grać dla "przyjemności", a nie czerpał z tego kożyści materialne. Tak samo to się odnosi gdybym powiedział, że uczeń na w-fie jest sportowcem.
Sportowcem nazywamy raczej kogoś, kto uprawia sport zawodowo, a nie tylko dla przyjemności.

Pomyśl chwilę Panie wyżej świat wirtualny jest to miejsce gry, czyli tak samo jak boisko, stół, szachownica. Poczekamy na gry w hologramach gdzie będziesz miał wysiłek fizyczny, może wtedy zmienisz zdanie.

Cytuj:
Każdy człowiek posiada własne poglądy na życie, które nie zawsze muszą się zgadzać z poglądami innych ludzi.
autor:
Richard Carlson

Ostatnio edytowany przez DDoS - 26-06-2006 o 20:13.
DDoS jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 20:28   #87
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Dla ciebie przeważa ZA, dla mnie przeważa PRZECIW. Kto ma rację?
Prawdopodobnie ten, kto po swojej stronie bedzie mial lepsze argumenty, nie sadzisz?

Przeciw:
- Wirtualny swiat //choc IMO argument za maly i niewystarczajacy, tak jak napisano, wirtualna rzeczywistosc, to tylko miejsce gry, ktorej w swiecie realnym rozegrac by sie nie dalo.

Za:
- Podobienstwo do innych sportow np. Szachow.
- Odpowiada w calosci definicji sportu podanej w rozdziale 1 art. 3 ust. 3 Ustawy o kulturze fizycznej z dnia 18 stycznia 1996 roku.
stary 26-06-2006, 20:37   #88
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Bo e-sport różni się od sportu. Czym? Tym, że e-sport dzieje się w świecie wirtualnym, a sport w świecie rzeczywistym. To wielka różnica, według mnie.
Sorry, ale to są dla mnie brednie... Czy grając na WCG wykorzystujesz umysł, umiejętności taktyczne idp itd "wirtualnie"? Nie, wykorzystujesz je w realu, ale sama rozgrywka jest przy użyciu komputera. Nie można pisac, że to jest sport w świecie wirtualnym, bo z takim poejściem, skok o tyczce jest w świecie tyczki a chyba nie skaczesz w tyczce... tak samo masz przy szachach, z tą różnicą, że zamiast komputera masz figóry i szachownice...

stary 26-06-2006, 21:45   #89
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
Pomyśl chwilę Panie wyżej świat wirtualny jest to miejsce gry, czyli tak samo jak boisko, stół, szachownica. Poczekamy na gry w hologramach gdzie będziesz miał wysiłek fizyczny, może wtedy zmienisz zdanie.
Wątpie, żebym zmienił zdanie, gdyż to nadal będzie świata wirtualny ;P

Cytuj:
Przeciw:
- Wirtualny swiat //choc IMO argument za maly i niewystarczajacy, tak jak napisano, wirtualna rzeczywistosc, to tylko miejsce gry, ktorej w swiecie realnym rozegrac by sie nie dalo.
Widzisz, dla mnie np. ten argument jest wystarczająco mocny by obalić wiele argumentów ZA. Kwestia poglądów.

Cytuj:
Sorry, ale to są dla mnie brednie... Czy grając na WCG wykorzystujesz umysł, umiejętności taktyczne idp itd "wirtualnie"?
Masz rację. Wykorzystuje umysł w rzeczywistości. Mimo to, dla mnie "sferą walki" pozostaje świat wirtualny, a nie rzeczywisty.
stary 26-06-2006, 21:52   #90
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

temat nie zmierza do nikąd...widać to po każdym poście nikt nie zmienia zdania
kłótnia,kłótnia,kłótnia
close please
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 22:11   #91
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Chyba juz wszyscy zapomnieli o co w tej petycji chodzilo. Biega o to, zeby usankcjonowac e-sport ( niezaleznie czy jest to sport rzeczywisty czy wirtualny ) jako pewna forme aktywnosci, chodzi jedynie o uznanie FAKTU rozwoju e-gamingu w Polsce. Ma to na celu m.in ustalenie jasnych regul sponsoringu ( bo _na pewno_ osoba/ firma fundujaca stoly do pingla w wiejskim domu kultury moze miec z tego jakies profity np odpisy podatkowe na dzialalnosc kulturalna czy cos w tym rodzaju ), co pozwoli pewnej grupie graczy rozwijac swoje umiejetnosci w tym co robia. Tak, to jest k**** ich wybor i nic wam do tego, skoro ludzie chca podejmowac rywalizacje na plaszczyznach innych niz najpopularniejsze nalezy im to umozliwic. Na pewno nie zbiedniejecie ani materialnie ani moralnie gdy jakis sklep komputerowy zasponsoruje Razera Copperhead dla zwyciezcy jakiegos turnieju, tak samo gdy taka Idea zdecyduje sie sponsorowac jakis team multigamingowy... Co was to boli ? Inwazja anemikow w pinglach wam nie grozi, zapewniam was ...

btw czujecie satysfakcje jak nasza ekipa nakopie Niemcom w CS, SC i pare innych ? Zadnych wymiernych korzysci z tego nie macie, ale tak samo byloby w przypadku 1:0 w meczu albo 1 miejscu wyzej w konkursie skokow druzynowych. A satysfakcja ze jednak w _czyms_ jestesmy lepsi pozostaje ..
stary 26-06-2006, 22:44   #92
Diego'Odin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 12 2005
Lokacja: Ustka

Gildia: MON
Domyślny

ale w czym_jestesmy_lepsi?
małysz był a teraz ?
2 i 3 miejsce w MS było a teraz?

mało kto o tym pamięta (opócz polaków)
prawda jest taka że jestes znany jak jestes "na fali"
Diego'Odin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-06-2006, 22:54   #93
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
ale w czym_jestesmy_lepsi?
A no wlasnie - polscy gracze byc moze dali by nam powod do dumy...
stary 27-06-2006, 00:10   #94
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Masz rację. Wykorzystuje umysł w rzeczywistości. Mimo to, dla mnie "sferą walki" pozostaje świat wirtualny, a nie rzeczywisty.
Ok, czyli dla ciebie Szachy to sport, bo są realne, z drewna, ale już Szachy na komputerze to nie sport... Gdyby Kasparow grał przez LANa z przeciwnikami to by nie był dla ciebie sportowcem, no bo przecierz gra wirtualnie...

@Ci_co_są_na_nie: co wam przeszkadza w tym, że e-gamming zostanie prawnie uznany za sport?

stary 27-06-2006, 00:30   #95
Wirgo
Użytkownik Forum

Wirgo's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez styku
A no wlasnie - polscy gracze byc moze dali by nam powod do dumy...
Cały czas dają np Blackman 3 miejsce w 2003 roq na WCG w Korei
Wirgo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 00:36   #96
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Cały czas dają np Blackman 3 miejsce w 2003 roq na WCG w Korei
Ano doskonale wiem, choc tematu z zapartym tchem nie sledze. Ale gdyby e-gaming byl oficjalnym sportem, to i duma byla by oficjalna ;-).
W sumie jeszcze tego w poprzednich postach nie powiedzialem: Jestem bardzo pozytywnie na pewno na tak.
stary 27-06-2006, 00:50   #97
Keel
Użytkownik Forum

Keel's Avatar

Data dołączenia: 24 03 2006
Lokacja: Zielona Góra

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Fortera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez czuk85
Przykładowo porównajmy Szachy do gry strategicznej np. Heroes of M&M
- oba przypadki nie mają nic wspólnego ze sportem fizycznym
.

I?... Szachy to sport RL, a Heros of M&M to WL... rozumiesz roznice?
Keel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 01:24   #98
Oerta
Zbanowany

Oerta's Avatar

Data dołączenia: 06 01 2005
Lokacja: Guild Wars

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Guild Wars: P
Poziom: 20
Oerta ma numer GG 8324646
Domyślny

@up: niezbyt rozumiem,czyli jak zagram w szachy przez neta to juz nie jest sport?

Widać że to jest offtop bo temat to jest dofinsowanie polskich zawodników!
Wg. mnie powinni zostać dofinansowani bo to są sportowcy jak inni,ciężko trenują(nie tylko przy kompie)
I oni wcale nie graja 23.55 h na dobe
grają zaledwie 3-4!Bo jeżeli myślicie że tak wygląda wizerunek e-sportowca to sie mylicie(chodzi mi o te 23.55 h na dobe).Przecież w normalnej lekkoatletyce człowiek by nie wytrzymałby takiego trenowania,maraton codziennie i kilkanaście setek to ponadludzkie siły.
Bo taki turniej to jest stres i adrenalina,a to męczy(sam się przekonałem byłem na jednym czy dwóch turniejach)

Ujme to tak:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Jasne jest, ze fakt iz koles pogrywa sobie w CS po 12h dziennie nie robi z niego sportowca - tak samo jak 16 latek grajacy po lekcjach z kumplami w noge tez nim nie bedzie.
I wszytko jasne

Jest jeszcze dużo spraw ale nie ma sensu żebym je pisał bo już były napisane

Ostatnio edytowany przez Oerta - 27-06-2006 o 01:26.
Oerta jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 02:12   #99
Keel
Użytkownik Forum

Keel's Avatar

Data dołączenia: 24 03 2006
Lokacja: Zielona Góra

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Fortera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Oerta
@up: niezbyt rozumiem,czyli jak zagram w szachy przez neta to juz nie jest sport?
Taa.. to sie zwie e-sport... wszystko jasne?
Keel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 03:06   #100
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Taa.. to sie zwie e-sport... wszystko jasne?
Az chcialoby sie powiedziec: I ch*j z tego?
Roznica jest, owszem, ale co ona zasoba pociaga? Nic.
To jest swietna alternatywa dla tych, ktorzy np. chcieli by sobie postrzelac, pokooperowac, wspolnymi silami zwyciezac z innymi za pomoca broni palnej (trzymam sie CS'a) - w realu takich mozliwosci nie masz (pomijajac paintballa, ale to zupelnie co innego).
No i jeszcze raz prosze, odpowiedz mi Keel: Co z tego, ze to rozgrywa sie w swiecie wirtualnym? I nie uzywaj bzdurnych argumentow w stylu "bo tego nie mozna nazwac sportem". Zal Ci, jak inni maja dobrze? Jakby panstwo wspomoglo e-sport stracilbys cos na tym, odczuwalbys dyskomfort psychiczny? Jesli tak - zal mi Cie.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania