|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#101 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 10 2004
Lokacja: N 51°24' E 22°16'
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Astera
![]() |
![]() Idą kaczki, jedna za drugą. Ile idzie kaczek?
Sława jej wszystkich przerasta, KoronA KielcE-duma miasta ![]() ![]() ![]() http://rapidshare.de/files/26504590/..._pk_1*****.html Pk cz1 http://rapidshare.de/files/27201800/...a_pk2*****.html Pk cz2 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#102 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Hmm... na egzaminach wstepnych trafilem na takie zadanko. I namacilo mi troche. Umawiamy sie, ze sqrt(x) to pierwiastek kwadratowy z x:
Ile wynosi sqrt(3-2sqrt(2)) i odpowiedzi byly trzy: a) 1-sqrt(2) b) |1-sqrt(2)| c) sqrt(2) - 1 p.l magiku looknij na to ![]()
![]() |
#103 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
![]() Po wielu miesiącach ![]() a) NIE b) TAK c) TAK Moje zadania: 1. Mamy m kupek listów (m >= 3). Na każdej leży ileś-tam listów. Robimy następujący zabieg: z pierwszej kupki przekładamy 1/m-tą listów na drugą kupkę. Po przełożeniu z drugiej kupki przekładamy 1/m-tą listów na trzecią kupkę. Z trzeciej 1/m-tą na czwartą i tak dalej, aż z (m-1)-ej kupki przeładamy 1/m-tą część listów na kupkę m-tą. Z tejże ostatniej kupki przekładamy 1/m-tą część listów na kupke pierwszą. Po tej całej operacji okazało się, że na każdej kupce była jednakowa ilość listów - A. Ile było listów na początku w każdej kupce? 2. Było sobie dwóch gostków: jeden miał idealnie okrągłą łąkę, a drugi kozę. Ten, co miał kozę chciał, aby pasła się ona na łące, ale właściciel łąki postawił warunek: kozę trzeba uwiązać na łańcuchu; łańcuch przymocować do palika; palik wbić w dowolnym miejscu na obwodzie łąki i dobrać długość łańcucha tak, żeby koza pasła się dokładnie na połowie powierzchni łąki. Jaka musi być długość łańcucha? Przyjmij promień łąki jako R. Powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#104 |
Użytkownik Forum
|
![]() A może zadania na poziomie 3 gimnazjum plx?
![]() Ad.2 zadanie Raynolda. Tak mi sie zdaje (nie wiem czemu), że pewnie długość łancucha to będzie około 3/4 średnicy koła. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 10 2005
Lokacja: Kraków
|
![]() Ad2. Promień ma długość pierwiastek z 2 razy promień pola przez dwa. Nie znam tych znaczków sqrt więc
![]() ![]() edit: Dobra jednak zrobię bo mi się nie chce na obiad iść. W kazdej kupce była wielokrotność m (jednakowa we wszystkich).
"Pewnego dnia kupię sobie psa, przynajmniej będę miał co kopać z rana". Ostatnio edytowany przez Żółwik - 22-03-2006 o 14:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem
|
![]() Ok więc zadam wam zagadki.
1.2 ojców i dwóch synów poszło na zakupy.Każdy z nich kupił jedną butelkę soku kokosowego (joke).Jak to jest możliwe że do domu przynieśli 3,ale żadnej nie wyżłopali? 2.Co to jest? Po stawie pływa i kaczka sie nazywa? 3.Jakiego koloru jest zielona tablica?
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
eX Moderator
|
![]() @Żółwik: obie odpowiedzi złe. Zupełnie złe.
Wciąż czekam na rozwiązania. Podpowiedź: zadanie z listami jest łatwiejsze. Dla m=3 podam jedno z przykładowych rozwiązań: x1 = 6 x2 = 10 x3 = 8
![]() |
#109 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 08 2004
![]() |
![]() Cytuj:
1)Po soczek byli: Starzec,Ziomek,i dziecko. Starzec -> Ojciec ziomka ziomek -> ojciec dziecka dziecko --> Syn ziomka ziomek --> syn starca i mamy 3 osoby. 2)Kaczka? 3)Omfg...
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! Ostatnio edytowany przez Walekifa - 24-03-2006 o 00:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2004
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Użytkownik Forum
|
![]() A na pewno dobrze zapisałeś to 1/m w listach? m to ilość kupek, więc w tym twoim rozwiązaniu nie można przełożyć 1/3 listu
![]() A w drugim zauwazylem błąd -> nie przeczytałem, że na obwodzie to ma być ![]()
"Pewnego dnia kupię sobie psa, przynajmniej będę miał co kopać z rana". Ostatnio edytowany przez Żółwik - 23-03-2006 o 09:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
eX Moderator
|
![]() Cytuj:
z pierwszej kupki biorę 1/3 listów (2 listy) i przekładam na drugą kupkę (teraz 12 listów). Z drugiej biorę 1/3 (4 listy) i przekładam na trzecią kupkę (razem 12). Z trzeciej kupki biorę 1/3 (4 listy) i przekładam na pierwszą kupkę (były 4, dochodzą drugie 4, jest 8). Wszędzie jest po równo listów - po 8. Kapisz?
![]() |
![]() |
#113 |
Użytkownik Forum
|
![]() Źle sformułowałeś zadanie - napsiałeś ze z każdej kupki bierze sie 1/m listów. M to liczba kupek, a nie listów na kupce
![]()
"Pewnego dnia kupię sobie psa, przynajmniej będę miał co kopać z rana". Ostatnio edytowany przez Żółwik - 23-03-2006 o 17:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
eX Moderator
|
![]() Dobrze powiedziałem. Jeśli mamy np. 4 kupki, to przekładamy po 1/4 listów. Jeśli zdarzy się, że to akurat 4 listy, to jest to przypadek. Nie rozumiem, czego nie rozumiesz.
![]() |
#115 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Las Vegas, Podlaskie.
Wpisy bloga: 4
Stan: Na Emeryturze
Imię: pani destrukcji
Profesja: Knight
Świat: kraina czarów
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#116 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
pisze sie kangUr a nie kangÓr |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Imię: Lobo Destrojer
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
![]() ![]() |
![]() Może nie dokońca matematyczne, ale logiczne dosyć
![]() Policzcie krasnale :-] Ja dopiero po narysowaniu szkiców doszłem do tego na jakiej zasadzie to działa. Ostatnio edytowany przez emilok - 27-03-2006 o 15:23. |
![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 12 2004
|
![]() $vboptions[postminchars]
Ostatnio edytowany przez Dejvo - 03-09-2010 o 18:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Imię: Lobo Destrojer
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
![]() ![]() |
![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez emilok - 27-03-2006 o 16:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 18 09 2005
Stan: Na emeryturze
|
![]() To i ja dam zadanie:
Fabryka produkuje dwa rodzaje blaszanych puszek. Każda puszka ma 1l pojemności. Kształtem przypomina walec. Puszki mają wysokość 20 cm albo 25 cm. Na którą puszkę zużywa się więcej blachy? |
![]() |
![]() |