Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 27-06-2006, 07:58   #101
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

Data dołączenia: 09 03 2004

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Ech o dofinansowaniu jest ostatni akapit petycji, jako następstwie po uznaniu e-sportingu jako sportu. W petycji chodzi, żeby uznać e-sport jako każdy inny sport, co wtedy poniosło by za sobą konsekwencje dofinansowania:

O to proszą w petycji:
Cytuj:
My, niżej podpisani, wnosimy oficjalną prośbę w imieniu własnym oraz wszystkich osób zawodowo i rekreacyjnie grających w gry elektroniczne, o wpisanie e-gamingu jako oficjalnej dyscypliny sportu
Cytuj:
Mamy nadzieję, że rozważy Pan nasze racje i rozpatrzy pozytywnie nasz wniosek o wpisanie gier komputerowych na listę oficjalnych dyscyplin sportu.
A to ma być zaleta tego, że zostanie dodany:
Cytuj:
Umożliwi to z całą pewnością dalszy, dynamiczny rozwój tego przyszłościowego zjawiska w naszym kraju, a wsparcie rządu przyczyni się do dalszych sukcesów polskich zawodników na międzynarodowych turniejach.
Czytać ze zrozumieniem.

DDoS jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 27-06-2006, 09:08   #102
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Mielibyście wykazać chociaż kszte szacunku dla prawdziwych sportowców i nie ciągnąć tego tematu......
Ja proponuje petycję w której zjawisko sportu wzbogaciło by swoją definicję o jedno małe stwierdzenie : "Musi dziać się w świecie realnym".
stary 27-06-2006, 09:37   #103
Oerta
Zbanowany

Oerta's Avatar

Data dołączenia: 06 01 2005
Lokacja: Guild Wars

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Guild Wars: P
Poziom: 20
Oerta ma numer GG 8324646
Domyślny

@Up: Tutaj odwaliłeś idiotyczny argument...
"krzte szacunku i zamknąć temat"
1 częścią się nie zgodze ale z drugą tak
Krzte szacunku,Ja mam do nich wszytkich szacunek nie ważne czy to są golfiści,hokeiści czy e-sportowcy.
Co do zamknięciu tematu to się zgadzam bo on zmierza do nikąd.
Widać że każdy pozostanie przy swoim zdaniu.
Oerta jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 11:21   #104
Keel
Użytkownik Forum

Keel's Avatar

Data dołączenia: 24 03 2006
Lokacja: Zielona Góra

Stan: Początkujący
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Fortera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez styku
Co z tego, ze to rozgrywa sie w swiecie wirtualnym?

Poprostu nie moge zrozumiec, ze jakas gowniana gierka moze byc sportem -.-
Po za tym sport ma byc zdrowy, a czy lampienie si godzinami w komputer jets zdrowe?Wiem, ze zaraz wszyscy beda na mnie najezdzac, ale to tylko moja opinia.

Dziekuje
Keel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 11:35   #105
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Keel
Po za tym sport ma byc zdrowy, a czy lampienie si godzinami w komputer jets zdrowe?Wiem, ze zaraz wszyscy beda na mnie najezdzac, ale to tylko moja opinia.

Dziekuje
No oczywiscie gapienie sie na szachownice jest zdrowe

Cytuj:
"Musi dziać się w świecie realnym".
Nie widze problemu, zeby nie mozna wprowadzic zapisu "moze dziac sie w swiecie wirtualnym";]

Wogole wasze myslenie jest coraz bardziej smieszne. Porownujecie wasz e-sport do pilki noznej i gadacie, ze tak nie moze byc. Ale przeciez jak porownam szachy do jakiegokolwiek sportu silowego to i one nie moga byc nazywane sportem;];];]

Emilok - mialbys szacunek dla ludzi uprawiajacych gaming i ucichnalbys. Oni w niczym sie nie roznia od pilkarzy, koszykarzy czy innych sportowcow pokroju szachistow czy snookerzystow. I jedni i drudzy maja wlasne zycia, ostro trenuja, maja cel, ROZWIJAJA SIE - co z tego, ze nie w tym samym kierunku, analizuja sytuacje, stresuja sie.? Ze niby pilka nozna poprawia intelekt? Znajdz mi magistra grajacego zawodowo w pilke, ilu takich jest na swiecie?

Cytuj:
Zdrowsze niz w monitor, bo nie psujesz sobie tak oczu.
A od ciaglego siedzenia nad szachownica psujesz sobie kregoslup. Bokserzy tez maja swoja chorobe - altzcheimer. Pilkarze - zerwane wizadla, sciegna, polamane rece, SMIERC!! (liga rosyjska). Tenisisci problemu z barkami, kregoslupem i nadgarstkami. Kierowcy rajdowi, sport zuzlowy - smierc, kalectwo.

Nie wspominajac juz o tym, ze NADMIERNA eksploatacja organizmu w takich sportach jak pilka nozna czy maratony tez prowadzi do roznych powiklan na starosc.

i ty mowisz o zepsutych oczach?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 27-06-2006 o 11:48.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 11:36   #106
Keel
Użytkownik Forum

Keel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
No oczywiscie gapienie sie na szachownice jest zdrowe
stary 27-06-2006, 11:54   #107
Sir Emilio
Zbanowany

Sir Emilio's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2005
Lokacja: Olsztyn

Profesja: Royal Paladin
Świat: Refugia
Poziom: ^^
Skille: 1337
Poziom mag.: hm
Sir Emilio ma numer GG 6082309 Sir Emilio ma login Tlenu bartek_maly@tlen.pl
Domyślny

no to wyobrazmy sobie takich "sportowcow" skoro "moze dziac się w swiecie nierealnym" to czemu tibia nie moglaby byc sportem? bedzie wiecej takich ludzi co bija rodzine krzeslem z powodu czegos co istnieje tylko na ekranie
tak, tak wiem ze 'tu chodzi o CS'a" ale to i tak uzaleznia jak jak i inne gry, jezeli nie gra, to sam komputer wciaga...
Sir Emilio jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 12:02   #108
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

Cytuj:
Bokserzy tez maja swoja chorobe - altzcheimer.
Gówno prawda. Najczęstszą chorobą bokserów jest Parkinson, a nie Altzheimer - choroba starości. ;]]]]
stary 27-06-2006, 12:07   #109
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany
Gówno prawda. Najczęstszą chorobą bokserów jest Parkinson, a nie Altzheimer - choroba starości. ;]]]]
A sory, fakt

Moj jogger
stary 27-06-2006, 12:15   #110
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sir Emilio
czemu tibia nie moglaby byc sportem?
bo jej k**** konwencja nie pozwala, tak samo jak sportem nie moze byc tetris czy simsy.
stary 27-06-2006, 12:19   #111
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sir Emilio
no to wyobrazmy sobie takich "sportowcow" skoro "moze dziac się w swiecie nierealnym" to czemu tibia nie moglaby byc sportem? bedzie wiecej takich ludzi co bija rodzine krzeslem z powodu czegos co istnieje tylko na ekranie
tak, tak wiem ze 'tu chodzi o CS'a" ale to i tak uzaleznia jak jak i inne gry, jezeli nie gra, to sam komputer wciaga...
Sport fizyczny też uzależnia do takiego poziomu, że sportowcy biorą dragi i inne badziewie żeby tylko wygrać, niedawno było piękne zachowanie "sportowców" pokazane na Eurosport, nie różniące się niczym od uderzenia kogoś krzesłem.
Np. Drużynie A został strzelony gol (piłka nożna) po czym drużyna A zaczęła kopać sędziego i bić pięściami.

Nie chodzi o CS'a bo jest wiele gier, w których prowadzi się rywalizację, Tibia się do takich nie będzie zaliczać, no chyba że byś wziął tylko walki między ludźmi.

Przestańcie myślec, że mówimy to o osobach grających w domach tu chodzi o zawodowych graczy, a wy wkółko ach jestem sportowcem gram w Tibię.

Ciekawe co powiecie jak petycja zostanie przyjęta.

stary 27-06-2006, 12:23   #112
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Oerta
Widać że to jest offtop bo temat to jest dofinsowanie polskich zawodników!
Nein, petycja dotyczy wpisania e-gammingu jako dyscypliny sportowej a nie dofinansowania. Chodzi o uznanie go jako sportu, wtedy dofinansowanie leci automatycznie (jak się nie mylę)
Cytuj:
Taa.. to sie zwie e-sport... wszystko jasne?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Ok, czyli dla ciebie Szachy to sport, bo są realne, z drewna, ale już Szachy na komputerze to nie sport... Gdyby Kasparow grał przez LANa z przeciwnikami to by nie był dla ciebie sportowcem, no bo przecierz gra wirtualnie...
Sorry, ale jedno różni się od drugiego, że zamiast do gry wykorzystywać kawałki drewna wykorzystujesz kawałki plastiku z prądem...
Cytuj:
Mielibyście wykazać chociaż kszte szacunku dla prawdziwych sportowców i nie ciągnąć tego tematu......
Ja proponuje petycję w której zjawisko sportu wzbogaciło by swoją definicję o jedno małe stwierdzenie : "Musi dziać się w świecie realnym".
A kto jest dla ciebie prawdziwym sportowcem... Co do zamykania tematu, kończą wam się argumenty czy co? Nic tylko "zamknąc temat..." Jeśli skończyły wam się argumenty to przyznajcie rację i tyle, jeśli nie, to od zamykania jest moderator a nie wy.
Cytuj:
No stary bez jaj, ale taki koleś skaczący w dal, czy narciaż alpejski po pewnym czasie ma całkowicie zjechane kolana, nie gadaj mi bzdur, że sport ma byc zdrowy... Czyli dla ciebie rozgrywka w Szachy przy użyciu prawdziwych figór jest sportem, ale jak ten sam turniej rozegramy przez Cheesmaster'a 10th to już sport nie jest?...
Cytuj:
Uznając, że jedziesz na monitorze sprzed X lat... teraz kupujesz sobie CRT z filtrem a jak ci to nadal nie starczy, do dokupujesz filtr dokładany i siedzisz przed kompem 24/h i nic z oczkami... ten argument jest już archaizmem kolego.
Cytuj:
To jest troche inna tematyka. Komputer robi takie rzeczy z ludzmi, jesli nie ma się odpowiedniej siły zaparcia, własnej woli. Z innej beczki jeśli chodzi o Tibię. Jak sam napisałeś, chodzi o gry w których można w miarę na wysokim poziomie rywalizować. Oczywiście, że choć sam bronię tego stanowiska wszystkimi łapkami, to jak by mi ktoś z wyleciał z petycją o uznanie Tibii jako e-sportu (już nie mówię o samym sporcie) czy wpakowania Tibii do kanonu WCG to bym mu parskną smiechem w twarz...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 13:00   #113
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Modowie, nie zamykajcie jeszcze tematu, jeśli łaska
Cytuj:
czemu tibia nie moglaby byc sportem?
Kpisz czy o drogę pytasz? Jaką dziedziną spoty miałaby być Tibia?

Cytuj:
Sorry, ale jedno różni się od drugiego, że zamiast do gry wykorzystywać kawałki drewna wykorzystujesz kawałki plastiku z prądem...
Dla mnie to spora różnica, dla ciebie to nie robi żadnej różnicy. Po raz kolejny, kwestia poglądów na dany temat.
Cytuj:
Czyli dla ciebie rozgrywka w Szachy przy użyciu prawdziwych figór jest sportem, ale jak ten sam turniej rozegramy przez Cheesmaster'a 10th to już sport nie jest?...
Dla mnie to nie jest już sport. Dla mnie to już jest e-sport.

Ja po swojej stronie mam jeden argument:
- E-sport to świat wirtualny.
Dla niektórych ten argument jest gówno wart, dla mnie starczy aby obalić kilka innych. Dlaczego? Dlatego, że ostatnio coraz częściej wszystko jest cybernetyzowane. Kiedyś ludzie przestaną ćwiczyć grać w piłkę nożną, bo będą mogli grać sobie w FIFE 2037 i zarobić na tym i tak dużo kasy. Po co mają się męczyć, kontynuować mordercze treningi, jeśli dużo mniejszym nakładem pracy będą mogli pograć w symulację(a powiedziałbym nawet imitację ;P) swojej dyscypliny na komputerze, wygrać wirtualny turniej i zdobyć rzeczywistą nagrodę? Wam może się zdawać, że wyolbrzymiam. Według mnie jest to bardzo prawdopodobne, dlatego mowię NIE.
stary 27-06-2006, 13:06   #114
Keel
Użytkownik Forum

Keel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
Modowie, nie zamykajcie jeszcze tematu, jeśli łaska

Kpisz czy o drogę pytasz? Jaką dziedziną spoty miałaby być Tibia?

Dla mnie to spora różnica, dla ciebie to nie robi żadnej różnicy. Po raz kolejny, kwestia poglądów na dany temat.

Dla mnie to nie jest już sport. Dla mnie to już jest e-sport.

Ja po swojej stronie mam jeden argument:
- E-sport to świat wirtualny.
Dla niektórych ten argument jest gówno wart, dla mnie starczy aby obalić kilka innych. Dlaczego? Dlatego, że ostatnio coraz częściej wszystko jest cybernetyzowane. Kiedyś ludzie przestaną ćwiczyć grać w piłkę nożną, bo będą mogli grać sobie w FIFE 2037 i zarobić na tym i tak dużo kasy. Po co mają się męczyć, kontynuować mordercze treningi, jeśli dużo mniejszym nakładem pracy będą mogli pograć w symulację(a powiedziałbym nawet imitację ;P) swojej dyscypliny na komputerze, wygrać wirtualny turniej i zdobyć rzeczywistą nagrodę? Wam może się zdawać, że wyolbrzymiam. Według mnie jest to bardzo prawdopodobne, dlatego mowię NIE.
W 100 % trzymam strone Caerlionne... Bardzo dobrze przedstawil ta sytuacje...A tak po za tym, komu by sie chcialo ogladac jak "pilkarze" graja na komputerze?... myslicie, ze nadal by bylo tyle kibicow?
stary 27-06-2006, 13:11   #115
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Dla niektórych ten argument jest gówno wart, dla mnie starczy aby obalić kilka innych. Dlaczego? Dlatego, że ostatnio coraz częściej wszystko jest cybernetyzowane. Kiedyś ludzie przestaną ćwiczyć grać w piłkę nożną, bo będą mogli grać sobie w FIFE 2037 i zarobić na tym i tak dużo kasy. Po co mają się męczyć, kontynuować mordercze treningi, jeśli dużo mniejszym nakładem pracy będą mogli pograć w symulację(a powiedziałbym nawet imitację ;P) swojej dyscypliny na komputerze, wygrać wirtualny turniej i zdobyć rzeczywistą nagrodę? Wam może się zdawać, że wyolbrzymiam. Według mnie
jest to bardzo prawdopodobne, dlatego mowię NIE.
A nie wpadles na mysl, ze ludzie uprawiaja sport nie tylko dla kasy? Zastanawiales sie dlaczego setki tysiecy sportowcow uprawia tak mordercze treningi nie majac pewnosci, ze zarobia cokolwiek? Zwlaszcza w Polskich realiach?

Pozatym ale popieramy sie FAKTAMI, albo GDYBAMY. Gdybania nie poprzesz argumentami

Zreszta gra w symulacje nie zastapi prawidzwego treningu. I niektorzy ludzie nie zrezygnuja z wysilku fizycznego. Gdyby mieli - juz dawno pogrywaliby w FIFE. Pragne zauwazyc, ze juniorzy mlodsi wielu zespolow nie dostaja za mecze kasy, ale jednak chodza na treningi i graja w meczach. Czemu nie w FIFE?

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 27-06-2006 o 13:19.
stary 27-06-2006, 13:12   #116
Keel
Użytkownik Forum

Keel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Zreszta gra w symulacje nie zastapi prawidzwego treningu. I niektorzy ludzie nie zrezygnuja z wysilku fizycznego. Gdyby mieli - juz dawno pogrywaliby w FIFE.
Ale narazie za FIFE nie placa.
stary 27-06-2006, 13:13   #117
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
A tak po za tym, komu by sie chcialo ogladac jak "pilkarze" graja na komputerze?... myslicie, ze nadal by bylo tyle kibicow?
E-sport powstaje OBOK normalnego sportu, nie zamiast. Pustki na trybunach nam nie groza a wszelkie tego typu przewidywania sa bez sensu. E-sport jest dla waskiej grupy pasjonatow, scena np SC liczy max kilkanascie tysiecy ludzi i, co bylo powtarzane wielokrotnie, nie sa to ludzie asportowi. Na pewno nie rozrosnie sie to do rozmiarow globalnego siedzenia przed monitorem i gapienia sie jak zoltkie z Korei pld graja w fife ... Mundial oglada pare miliardow ludzi, WCG - kilkadziesiat tysiecy, myslicie ze przez jeden glupi papier proporcje nagle sie odwroca ?

Cytuj:
Ale narazie za FIFE nie placa.
Placa, jak jestes najlepszy w Polsce dostaniesz niezla mysz/ glosniki, za wygrana na WCG kilka tysiecy $. Porownaj to z tygodniowka gracza w pierwszoligowym klubie, nawet w Polsce. E-gaming nie ma szans sie rozrosnac na taka skale ..

Ostatnio edytowany przez Vil - 27-06-2006 o 13:16.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 13:14   #118
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Świat się rozwija i tego nie zatrzymasz, takie jest prawo postępu. Sport dzieli się na fizyczy i umysłowy i tak zapewne pozostanie.

Keel chyba nie zdajesz sobie sprawy ile jest osób interesujących się zawodami w gry komputerowe na świecie, nie jest to poprostu nagłaśnianie przez media. Ale czasami na progamie Hyper można obejrzeć takie imprezy.

Moje zdanie: Rozwijaj się wraz ze światem albo zostań przez niego zniszczonym.

Ostatnio edytowany przez DDoS - 27-06-2006 o 13:17.
stary 27-06-2006, 13:29   #119
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
A nie wpadles na mysl, ze ludzie uprawiaja sport nie tylko dla kasy? Zastanawiales sie dlaczego setki tysiecy sportowcow uprawia tak mordercze treningi nie majac pewnosci, ze zarobia cokolwiek? Zwlaszcza w Polskich realiach?
Ale ilu z tych sportowców nie robi tego dla pieniędzy? Wiem, na pewno czerpią z tego satysfakcję, na pewno to bardzo lubią. Ale ilu by to robiło gdyby nie dostawali za to pieniędzy? Nikt. Myślisz, że polscy sprinterzy biegaliby dla własnej przyjemności, gdyby nic za to nie mieli dostać?

Cytuj:
I niektorzy ludzie nie zrezygnuja z wysilku fizycznego.
O właśnie, niektórzy. Tylko ilu tych niektórych kiedyś pozostanie, jeśli będą mogli zarobić tyle samo kasy, za DUŻO mniejszy wysiłek?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
E-sport powstaje OBOK normalnego sportu, nie zamiast.
Teraz jest obok. Kiedyś MOŻE BYĆ zamiast. A to "może być", jest dla mnie bardzo prawdopodobne.

Cytuj:
Pustki na trybunach nam nie groza a wszelkie tego typu przewidywania sa bez sensu.
Przewidywania co do lądowania na księżycu, też dawniej były bez sensu.

Cytuj:
E-gaming nie ma szans sie rozrosnac na taka skale ..
Kwestia klikudziesięciu lat, a może właśnie taką skalę osiągnie. Co wtedy powiesz?;]

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez czuk
Świat się rozwija i tego nie zatrzymasz, takie jest prawo postępu.
I momentami ten zbyt szybki rozwój, a ostatnio chęć cybernetyzacji wszystkiego, mnie w pewnym stopniu przeraża.

Cytuj:
To co mówicie o sporcie, że wiąże się z wysiłkiem fizycznym to stary pogląd, stereotyp.
Szachy nie wiążą się z wysiłkiem fizycznym, a są dla mnie sportem, gdyż są wysiłkiem umysłowym. Chessmaster jest wysiłkiem umysłowym, ale dla mnie nie jest sportem, gdyż dzieje się w świecie wirtualnym. Tu nie chodzi o jakikolwiek wysiłek. Tu chodzi o to, że e-sport dzieje się w świecie wirtualnym.

Cytuj:
Moje zdanie: Rozwijaj się wraz ze światem albo zostań przez niego zniszczonym.
No to keal mnie teraz ;D

Ostatnio edytowany przez Caer - 27-06-2006 o 13:30.
Caer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 13:32   #120
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ale ilu z tych sportowców nie robi tego dla pieniędzy? Wiem, na pewno czerpią z tego satysfakcję, na pewno to bardzo lubią. Ale ilu by to robiło gdyby nie dostawali za to pieniędzy? Nikt. Myślisz, że polscy sprinterzy biegaliby dla własnej przyjemności, gdyby nic za to nie mieli dostać?

O właśnie, niektórzy. Tylko ilu tych niektórych kiedyś pozostanie, jeśli będą mogli zarobić tyle samo kasy, za DUŻO mniejszy wysiłek?
Ok, ale w tym momecie sie zapedzasz. Byc moze porezygnuja, ale bedzie to ICH decyzja. Chcesz tego ludziom zabronic? Pozatym ja gdybam, ze jednak tak nie bedzie i NIKT nie zrezygnuje ze sportu realnego na rzecz sportu wirtualnego. NIKT, NIKT, NITK - i mam na to dowody: ponad 2000 lat uprawianego sportu. Czlowiek jest uzalezniony od wysilku fizycznego. Nie wierzysz? To posiedz przez dzien na dupie, w jednym miejscu.

Pozatym nie odpowiedziales mi na pytanie: co robi masa juniorow i mlodzikow grajacych w pilke za DARMO, zamiast siedziec w domu i pykac w fife?

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 27-06-2006 o 13:34.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania