![]() |
#141 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#142 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
Stan: Niegrający
|
![]() Cytuj:
Jest to tylko swojego radzaju propozycja pogladu na swiat, ktora nie musi go wcale zabijac. Pomaga nam odroznic czarne od bialego i wzbudza chec to osobistego przemyslenia swoich dokonan. No coz, ale jezeli 80% chrzescijan slepo w to wierzy nie uzywajac mozgu to jedynie argument na to, ze nie wielu jest myslacych... A propo fajna teza walneles, ale gdzie sa tu argumenty? Poprostu splunales na smierc milionow ludzi. ;/ P.S. O gustach sie nie dyskutuje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone
Świat: Nebula
|
![]() Arcybiskup: Religia ma być wliczana do średniej i już!
Prasówka | Religia Zaczęło się sprzątanie po Romanie Giertychu. Nowy minister edukacji chce nie wliczać oceny z religii do średniej na świadectwie. Kościół podobno stawi czynny opór. O sprawie pisze "Dziennik". Ryszard Legutko może za bardzo naginał rzeczywistość tłumacząc przez ostatnie dwa lata konieczność koalicji z Lepperem i Giertychem, ale teraz w końcu zabrał się za coś sensownego: zrealizowanie konstytucyjnej zasady świeckiego państwa. Nie może być w nim religii wliczanej do średniej. Przypomnijmy fragment artykułu 25 Konstytucji RP: Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego. Nie potrafi tego zrozumieć arcybiskup Sławoj Leszek Głódź. Oto jego wypowiedź w tej sprawie: "Nowy minister edukacji rozpoczyna swoje urzędowanie od konfliktu z Kościołem" - ostrzega arcybiskup Sławoj Leszek Głódź. Współprzewodniczący Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu w kolejnych słowach rysuje wizję wojny rządowo-kościelnej, jaka ma wybuchnąć wskutek decyzji ministra Legutki: "Jeżeli minister Legutko chce konfliktu i dysharmonii społecznej, to będzie ją miał. Zapowiedź zniesienia religii z listy przedmiotów wliczanych do średniej bez konsultacji z Kościołem uważam za arogancję. Episkopat za kilka dni zajmie oficjalne stanowisko w tej sprawie. Religia nie jest polem do eksperymentów, a Kościół manekinem, na którym można sobie prowadzić badania". Dlaczego arcybiskup nie krzyczał o eksperymencie, gdy Roman Giertych religię do średniej dopisywał, artykuł nie wyjaśnia. Poza tym w prasie: * "Rzeczpospolita" ujawnia planowane narodziny nowego koalicjanta PiS. A wszystko ze strachu o diety. * "Fakt" donosi, że (jeszcze) poseł Janusz Maksymiuk przebaczył (jeszcze) posłance Sandrze Lewandowskiej. To było co przebaczać? Zaczynam się w tym gubić. * "Życie Warszawy" o tajemniczym pocisku wystrzelonym w kierunku ministerstwa rolnictwa. A co Wy na to ? : D
"GDYBYS BYL, CHOC W POLOWIE CZLOWIEKIEM JAK LUDZIE, KTORYMI GARDZISZ TEN SWIAT BYLBY LEPSZYM MIEJSCEM!" Wlochaty "Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy." Marta Wawrzyn/ pardon.pl |
![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 05 2007
Lokacja: Głogów
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Greyhawk the Assassin
Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 19
Poziom mag.: 9
|
![]() Popieram! Mój kumpael ma po prostu przerąbane. Ostatnio miał 2 z reli.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
|
![]() Slowa biskupa byly przeciez takie oczywiste. xd
Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to nie wyglada na propagande. Pomyslcie przeciez ten czlowiek poswiecil kosciolowi cale zycie to dlaczego nie mialby bronic tego co "dobre" dla kosciola? Oczernianie Kosciola jest wedlug mnie nie sluszne poniewaz tam tez zyja ludzie tacy sami jak my wiec nie oczekujcie od nich drugiego Jezusa. ;p Popelniaja bledy i zdarzaja sie czarne owce tak jak to jest w polityce tylko w "lagodniejszej" troche formie. Nie jestem wielkim wyznawcą slusznego kosciola ani gorliwym fanatykiem religijnym, nie chce poswiecac temu calego zycia, a jednak jest cos z czym musze sie zgodzic. Ostatnio edytowany przez janek@ - 19-08-2007 o 00:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#148 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
Kosciol uzurpuje sobie prawo do bycia wykladnia moralnosci ( i to jedyna wykladnia ), wiec obowiazuja go "troche" inne kategorie niz politykow. Do tego jeszcze w trosce o tak zwane "dobre oblicze Kosciola" bardzo czesto nagina sie/ przemilcza pewne fakty, co szczegolnie w naszym, zdewocialym kraju jest bardzo widoczne.
![]() |
![]() |
#150 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 12 2006
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#151 |
eX Moderator
![]() |
![]() W zupelnosci wystarczy mi fakt calkowitej alienacji mediow o charakterze ateistycznym/ antyklerykalnym oraz brak jakiejkolwiek reakcji na skandale pedofilskie kleru. W Stanach miliardy dolarow plyna na konta ofiar, kolejne diecezje oglaszaja bankructwo a u nas jak na razie cicho, tylko jednego kozla ofiarnego znalezli przez pare lat, wspomniala o nim jedynie interia. Co jak co ale upublicznienie tego byloby powaznym ciosem.
http://dir.salon.com/story/news/feat...law/index.html Kadrynal Bernard Law zmuszany do rezygnacji po skandalu z ujawnieniem informacji o ukrywaniu przypadkow pedofilii w diecezji bostonskiej. http://findarticles.com/p/articles/m...38/ai_84054123 100 milionow w pozwach ofiar i wiele, wiele innych ...
![]() Ostatnio edytowany przez Vil - 20-08-2007 o 00:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 12 2006
|
![]() Cytuj:
Przez kilka ostatnich stron zrobil sie niezly off topic, proponowalbym 'nakierowac' dyskusje na etmat religii w szkolach, albo przemianowac jakos ten temat,
![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
eX Moderator
![]() |
![]() Wierzysz w Boga, a nie nieskazitelnosc kleru, i o to w tym chodzi, ze w Polsce niektorzy by chcieli z obu tych spraw zrobic jedna.
![]() |
#154 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 09 2005
Lokacja: Braniewo
|
![]() A ja jestem zydem i nie chce religii
Mufie stop |
![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 08 2007
Profesja: Paladin
Świat: Shivera
|
![]() @up
A ja jestem rumun i tesz nie hce a tak na serio to uważam że to beznadziejne |
![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
|
![]() U nas w Polsce jest masa skandali pedofilskich kleru, tylko, że w tej sytuacji jesteśmy mądrzejśi od Ameryki i od razu bez rz(z?)adnego śledctwa zamyka się sprawę. Przykład:ksiądz molestuje ministrantów, miesiąc-pół i kadra danej parafii jest wymieniona, proste i logiczne nie?
![]() |
#157 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 08 2007
|
![]() to ja dodam na zakonczenie ze bedzie sie wliczalo bo giertych tylko probowal to zrobic a nowy minister edukacji wprowadzil to na dobre bez zmiluj sie
bedzie sie dzialo @down no tak Ostatnio edytowany przez Kyrfal - 21-08-2007 o 01:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() Nie nowy minister, tylko sejm. Tak to działa.
![]() |
#159 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 01 2007
|
![]() Cytuj:
| poprawcie mnie jeśli się mylę, bo starałem się uprościć sprawę. ...Teoretycznie nie mogę mówić o sobie jako o katoliku, bo -chociaż wierzę w Boga i jestem /dajmy na to/ dobrym człowiekiem- nie zgadzam się z większością poglądów kościoła, ani tym co mówią - dla mnie czasem najzwyczajniej pieprzą - księża. ... Kościół wciąż jest na poziomie roku 0, nie przekształca się widocznie z biegiem lat i najzwyczajniej nie nadąża za tym jak zmieniają się ludzie i jak zmienia się świat. Szkoda wspominać tu o aborcji czy eutanazji, bo znów zrobi się wielki offtop ( chociaż moim zdaniem wcale by nie zaszkodził...) a jak wielu nas, tak wiele zdań na ten temat. Ja zacząłem zastanawiać się nad istotą/ instytucją Kościoła dopiero kilka lat temu, gdy na lekcji religii ksiądz zaczął wyzywać homoseksualistów od 'zarażonych', 'skażonych złem' i 'opętanych', a na mszy usłyszałem, że wierzący powinni wybrać -dla spokoju swych serc i dobra państwa - sprawiedliwość i prawo... Sorry, ale jeśli mamy rozmawiać o religii w szkołach, to delikatne offtopy z pewnością nie zaszkodzą...
Fuck you, I won't do what you tell me... Ostatnio edytowany przez Thot - 21-08-2007 o 03:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
eX Moderator
![]() |
![]() Cytuj:
Ukryty tekst:
wbrew pozorom wcale nie odchodzimy daleko od tematu, nauczanie religii przeklada sie wprost na wychowywanie kolejnych pokolen w duchu szacunku dla ksiedza dobrodzieja, klepania bezmyslnie formulek w kosciele i nie zadawania pytan.
![]() |