Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 17-08-2007, 13:11   #141
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
bo tutaj ani nie przekonacie tu chrześcijanina do ateizmu, ani ateistydo chrześcijaństwa. Wiara czy też jej brak jest bardzo intymną sprawą inie uważam żeby krytyka wierzących, czy też niewierzących powinna miećtu miejsce. Jedyne co może ten temat wnieść, to kolejne kłótnie iflamewar.
Nie każdy jest ślepym fanatykiem, który za żadne skarby zdania nie zmieni. Fakt, ja w tej chwili nie wyobrażam sobie, abym nagle się do chrześcijaństwa przekonał, ale tylko dlatego, że znam argumentację przeciwnej strony i jest ona dla mnie niewystarczająca. Gdyby ktoś pokazał coś czego jeszcze nie znam to kto wie, może bym się znowu zastanowił. Co do drugiej strony, to tak religia niestety wymaga fanatycznego myślenia, natomiast nie wszyscy chyba muszą mieć tak bardzo przesiąknięty nią umysł.
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-08-2007, 18:06   #142
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Donas Pokaż post
Padło kilka tekstów "religia pochłania logiczne rozumowanie". I zgadzam się z tym. Zupełnie się z tym zgadzam! Powiedzcie mi, czy są jakiekolwiek DOWODY na to, że Chrystus faktycznie żył, a nawet jeśli, to że istnieje ktoś taki jak Bóg czy Szatan? Oczywiście NIE! Z tego miejsca można by przekreślić chrześcijaństwo, bo nie ma żadnych dowodów na rzeczy opisane w Biblii. Biblia... przecież to może być zwykła książka, czyż nie? Historia jest niczym innym jak uzgodnioną przez wszystkich, spójną bajką, a Biblia może być niczym innym jak fikcją literacką, taką jak np. Harry Potter czy Władca Pierścieni. Jednak Chrześcijaństwo opiera się na wierze - ślepej wierze, wierze, która nie ugnie się pomimo tego że wszystkie argumenty świadczą przeciwko niej. I ja, jako Chrześcijanin, wierzę! Na upartego można stwierdzić, że nic mnie nie czeka po śmierci (ciała) i trudno się z tym sprzeczać, bo nie ma żadnych dowodów na to, że jest inaczej. Jednak ja nie myślę racjonalnie na tym punkcie - po prostu wierzę.
Czy religia pochlania racjonalne myslenie? Nie...
Jest to tylko swojego radzaju propozycja pogladu na swiat, ktora nie musi go wcale zabijac. Pomaga nam odroznic czarne od bialego i wzbudza chec to osobistego przemyslenia swoich dokonan. No coz, ale jezeli 80% chrzescijan slepo w to wierzy nie uzywajac mozgu to jedynie argument na to, ze nie wielu jest myslacych...

A propo fajna teza walneles, ale gdzie sa tu argumenty? Poprostu splunales na
smierc milionow ludzi. ;/

P.S.
O gustach sie nie dyskutuje.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-08-2007, 18:19   #143
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Jest to tylko swojego radzaju propozycja pogladu na swiat, ktora nie musi go wcale zabijac.
Z tym, że 'jedyna słuszna' propozycja. I musi zabijać racjonalne myślenie, a jak nie to przynajmniej je ograniczać, tak aby nie wyszło poza obręby dogmatów.
Cytuj:
Pomaga nam odroznic czarne od bialego i wzbudza chec to osobistego przemyslenia swoich dokonan.
Z tym, że nie zawsze ten czarny jest taki znowu ciemny. Chodzi mi o to, że kwestia tego co kościół uznaje za 'czarne' jest dyskusyjna.
stary 18-08-2007, 13:05   #144
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone

Świat: Nebula
Domyślny

Arcybiskup: Religia ma być wliczana do średniej i już!
Prasówka | Religia
Zaczęło się sprzątanie po Romanie Giertychu. Nowy minister edukacji chce nie wliczać oceny z religii do średniej na świadectwie. Kościół podobno stawi czynny opór.

O sprawie pisze "Dziennik". Ryszard Legutko może za bardzo naginał rzeczywistość tłumacząc przez ostatnie dwa lata konieczność koalicji z Lepperem i Giertychem, ale teraz w końcu zabrał się za coś sensownego: zrealizowanie konstytucyjnej zasady świeckiego państwa. Nie może być w nim religii wliczanej do średniej.

Przypomnijmy fragment artykułu 25 Konstytucji RP:

Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego.

Nie potrafi tego zrozumieć arcybiskup Sławoj Leszek Głódź. Oto jego wypowiedź w tej sprawie:

"Nowy minister edukacji rozpoczyna swoje urzędowanie od konfliktu z Kościołem" - ostrzega arcybiskup Sławoj Leszek Głódź. Współprzewodniczący Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu w kolejnych słowach rysuje wizję wojny rządowo-kościelnej, jaka ma wybuchnąć wskutek decyzji ministra Legutki:

"Jeżeli minister Legutko chce konfliktu i dysharmonii społecznej, to będzie ją miał. Zapowiedź zniesienia religii z listy przedmiotów wliczanych do średniej bez konsultacji z Kościołem uważam za arogancję. Episkopat za kilka dni zajmie oficjalne stanowisko w tej sprawie. Religia nie jest polem do eksperymentów, a Kościół manekinem, na którym można sobie prowadzić badania".

Dlaczego arcybiskup nie krzyczał o eksperymencie, gdy Roman Giertych religię do średniej dopisywał, artykuł nie wyjaśnia.

Poza tym w prasie:

* "Rzeczpospolita" ujawnia planowane narodziny nowego koalicjanta PiS. A wszystko ze strachu o diety.
* "Fakt" donosi, że (jeszcze) poseł Janusz Maksymiuk przebaczył (jeszcze) posłance Sandrze Lewandowskiej. To było co przebaczać? Zaczynam się w tym gubić.
* "Życie Warszawy" o tajemniczym pocisku wystrzelonym w kierunku ministerstwa rolnictwa.

A co Wy na to ? : D

"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
Chesterkaa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-08-2007, 21:54   #145
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa Pokaż post
Bye bye Legutko?
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2007, 00:08   #146
Krycha01
Użytkownik Forum

Krycha01's Avatar

Data dołączenia: 01 05 2007
Lokacja: Głogów

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 19
Poziom mag.: 9
Pergamin

Popieram! Mój kumpael ma po prostu przerąbane. Ostatnio miał 2 z reli.
Krycha01 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2007, 00:57   #147
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa Pokaż post
Slowa biskupa byly przeciez takie oczywiste. xd
Nie wiem jak dla was, ale dla mnie to nie wyglada na propagande. Pomyslcie przeciez ten czlowiek poswiecil kosciolowi cale zycie to dlaczego nie mialby bronic tego co "dobre" dla kosciola?

Oczernianie Kosciola jest wedlug mnie nie sluszne poniewaz tam tez zyja ludzie tacy sami jak my wiec nie oczekujcie od nich drugiego Jezusa. ;p Popelniaja bledy i zdarzaja sie czarne owce tak jak to jest w polityce tylko w "lagodniejszej" troche formie. Nie jestem wielkim wyznawcą slusznego kosciola ani gorliwym fanatykiem religijnym, nie chce poswiecac temu calego zycia, a jednak jest cos z czym musze sie zgodzic.

Ostatnio edytowany przez janek@ - 19-08-2007 o 00:59.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2007, 16:44   #148
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Pomyslcie przeciez ten czlowiek poswiecil kosciolowi cale zycie to dlaczego nie mialby bronic tego co "dobre" dla kosciola?
Ale co ma tu do rzeczy przyczyna jego słów?

Cytuj:
Oczernianie Kosciola jest wedlug mnie nie sluszne poniewaz tam tez zyjaludzie tacy sami jak my wiec nie oczekujcie od nich drugiego Jezusa. ;p
Jakie oczernianie?
stary 19-08-2007, 19:25   #149
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@ Pokaż post
Oczernianie Kosciola jest wedlug mnie nie sluszne poniewaz tam tez zyja ludzie tacy sami jak my wiec nie oczekujcie od nich drugiego Jezusa. ;p Popelniaja bledy i zdarzaja sie czarne owce tak jak to jest w polityce tylko w "lagodniejszej" troche formie.
Bullshit.

Kosciol uzurpuje sobie prawo do bycia wykladnia moralnosci ( i to jedyna wykladnia ), wiec obowiazuja go "troche" inne kategorie niz politykow. Do tego jeszcze w trosce o tak zwane "dobre oblicze Kosciola" bardzo czesto nagina sie/ przemilcza pewne fakty, co szczegolnie w naszym, zdewocialym kraju jest bardzo widoczne.
stary 20-08-2007, 00:18   #150
litt
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 12 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Bullshit.

Kosciol uzurpuje sobie prawo do bycia wykladnia moralnosci ( i to jedyna wykladnia ), wiec obowiazuja go "troche" inne kategorie niz politykow. Do tego jeszcze w trosce o tak zwane "dobre oblicze Kosciola" bardzo czesto nagina sie/ przemilcza pewne fakty, co szczegolnie w naszym, zdewocialym kraju jest bardzo widoczne.
Przesadzasz, moim zdaniem jest tak, ze Kosciol i tak wykazuje bardzo duzo dobrych inicjatyw a te przypadki, ktore sie zdarzaja (bo ksieza to tez ludzie!) sa bardzo naglasniane, wyolbrzymiane i oczywiscie od razu CALEMU Kosciolowi w Polsce sie dostaje. Moim zdaniem jesli tak czasem narzekamy na ksiezy powinnismy sie za nich modlic (jesli jest sie oczywiscie wierzacym). Vil opowiedz o tych przemilczanych lub nagietych faktach lub zarzuc odpowiednimi linkami...
stary 20-08-2007, 00:48   #151
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

W zupelnosci wystarczy mi fakt calkowitej alienacji mediow o charakterze ateistycznym/ antyklerykalnym oraz brak jakiejkolwiek reakcji na skandale pedofilskie kleru. W Stanach miliardy dolarow plyna na konta ofiar, kolejne diecezje oglaszaja bankructwo a u nas jak na razie cicho, tylko jednego kozla ofiarnego znalezli przez pare lat, wspomniala o nim jedynie interia. Co jak co ale upublicznienie tego byloby powaznym ciosem.

http://dir.salon.com/story/news/feat...law/index.html

Kadrynal Bernard Law zmuszany do rezygnacji po skandalu z ujawnieniem informacji o ukrywaniu przypadkow pedofilii w diecezji bostonskiej.

http://findarticles.com/p/articles/m...38/ai_84054123

100 milionow w pozwach ofiar

i wiele, wiele innych ...

Ostatnio edytowany przez Vil - 20-08-2007 o 00:50.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 01:00   #152
litt
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 12 2006

Domyślny

Cytuj:
W zupelnosci wystarczy mi fakt calkowitej alienacji mediow o charakterze ateistycznym/ antyklerykalnym oraz brak jakiejkolwiek reakcji na skandale pedofilskie kleru. W Stanach miliardy dolarow plyna na konta ofiar, kolejne diecezje oglaszaja bankructwo a u nas jak na razie cicho, tylko jednego kozla ofiarnego znalezli przez pare lat, wspomniala o nim jedynie interia. Co jak co ale upublicznienie tego byloby powaznym ciosem.

http://dir.salon.com/story/news/feat...law/index.html

Kadrynal Bernard Law zmuszany do rezygnacji po skandalu z ujawnieniem informacji o ukrywaniu przypadkow pedofilii w diecezji bostonskiej.

http://findarticles.com/p/articles/m...38/ai_84054123

100 milionow w pozwach ofiar

i wiele, wiele innych ...
O tych przypadkach co podales nie wiedzialem, tez musze przyznac, ze w tym kraju nie ma wyraznego odgrodzenia religii katolickiej od panstwa i polityki, ubolewam nad tym, bo kazdemu nalezy sie zycie w kraju bez religijnych 'tendencji'. Jednak dla kogos naprawde wierzacego nie maja znaczenia takie afery, i o to chyba w wierze chodzi.
Przez kilka ostatnich stron zrobil sie niezly off topic, proponowalbym 'nakierowac' dyskusje na etmat religii w szkolach, albo przemianowac jakos ten temat,
stary 20-08-2007, 01:02   #153
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Wierzysz w Boga, a nie nieskazitelnosc kleru, i o to w tym chodzi, ze w Polsce niektorzy by chcieli z obu tych spraw zrobic jedna.
stary 20-08-2007, 01:15   #154
Tuba^^
Użytkownik Forum

Tuba^^'s Avatar

Data dołączenia: 08 09 2005
Lokacja: Braniewo

Domyślny

A ja jestem zydem i nie chce religii
Mufie stop

"Sex, drugs and Hardstyle!"
Tuba^^ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 13:54   #155
Tiggerson
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 08 2007

Profesja: Paladin
Świat: Shivera
Domyślny :p

@up
A ja jestem rumun i tesz nie hce

a tak na serio to uważam że to beznadziejne
Tiggerson jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 21:08   #156
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

U nas w Polsce jest masa skandali pedofilskich kleru, tylko, że w tej sytuacji jesteśmy mądrzejśi od Ameryki i od razu bez rz(z?)adnego śledctwa zamyka się sprawę. Przykład:ksiądz molestuje ministrantów, miesiąc-pół i kadra danej parafii jest wymieniona, proste i logiczne nie?

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2007, 22:06   #157
Kyrfal
Użytkownik Forum

Kyrfal's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2007

Domyślny

to ja dodam na zakonczenie ze bedzie sie wliczalo bo giertych tylko probowal to zrobic a nowy minister edukacji wprowadzil to na dobre bez zmiluj sie
bedzie sie dzialo

@down
no tak

Ostatnio edytowany przez Kyrfal - 21-08-2007 o 01:25.
Kyrfal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-08-2007, 01:18   #158
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Nie nowy minister, tylko sejm. Tak to działa.
stary 21-08-2007, 03:15   #159
Thot
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 02 01 2007

Domyślny

Cytuj:
Wierzysz w Boga, a nie nieskazitelnosc kleru, i o to w tym chodzi, ze w Polsce niektorzy by chcieli z obu tych spraw zrobic jedna.
Generalnie, w religii katolickiej zakłada się, że wiara w Boga idzie w parze z zaufaniem wobec kleru i podążaniem za naukami Kościoła
| poprawcie mnie jeśli się mylę, bo starałem się uprościć sprawę.

...Teoretycznie nie mogę mówić o sobie jako o katoliku, bo -chociaż wierzę w Boga i jestem /dajmy na to/ dobrym człowiekiem- nie zgadzam się z większością poglądów kościoła, ani tym co mówią - dla mnie czasem najzwyczajniej pieprzą - księża.
... Kościół wciąż jest na poziomie roku 0, nie przekształca się widocznie z biegiem lat i najzwyczajniej nie nadąża za tym jak zmieniają się ludzie i jak zmienia się świat. Szkoda wspominać tu o aborcji czy eutanazji, bo znów zrobi się wielki offtop ( chociaż moim zdaniem wcale by nie zaszkodził...) a jak wielu nas, tak wiele zdań na ten temat.

Ja zacząłem zastanawiać się nad istotą/ instytucją Kościoła dopiero kilka lat temu, gdy na lekcji religii ksiądz zaczął wyzywać homoseksualistów od 'zarażonych', 'skażonych złem' i 'opętanych', a na mszy usłyszałem, że wierzący powinni wybrać -dla spokoju swych serc i dobra państwa - sprawiedliwość i prawo...

Sorry, ale jeśli mamy rozmawiać o religii w szkołach, to delikatne offtopy z pewnością nie zaszkodzą...

Ostatnio edytowany przez Thot - 21-08-2007 o 03:17.
Thot jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-08-2007, 11:55   #160
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thot Pokaż post
Generalnie, w religii katolickiej zakłada się, że wiara w Boga idzie w parze z zaufaniem wobec kleru i podążaniem za naukami Kościoła
tylko ze to wlasnie kler sztucznie napedza potrzebe wlasnego istnienia, robiac z siebie posrednikow miedzy ludzmi a Bogiem.

Ukryty tekst:
"Fałszerze Bożej prawdy okazują się szczególnie groźni, gdy są z wykształcenia teologami albo – jeszcze gorzej – osobami duchownymi, gdy ze względu na swoje wykształcenie i erudycję cieszą się poważaniem. Łatwo wtedy zdobywają zaufanie i ich zwodzenie staje się naprawdę groźne.

Fałszerze objawionej nauki są podobni do wilków w owczej skórze (por. Mt 7,15). Przebierają się za przyjazne owce, noszą ich skóry, aby ich nikt nie rozpoznał. Wchodzą wszędzie, przenikają różne środowiska, aby szerzyć błędy, niszczyć prawdę, utrudniać ludziom zbawienie. To ukryci nieprzyjaciele, którzy udają przyjaciół. To pozorni głosiciele Ewangelii, którzy w rzeczywistości rozgłaszają swoje fałszywe i wymyślone przez siebie nauki. Są fałszywymi prorokami. Ci fałszerze, jak mówi Apokalipsa, są podobni do Baranka, czyli do Chrystusa, ale mówią jak smok-szatan (por. Ap 13,11). Nieraz uchodzą za wybitnych teologów, zdobywają światowy rozgłos, chociaż zamiast Bożej objawionej nauki szerzą swoje nauki"

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thot Pokaż post
Sorry, ale jeśli mamy rozmawiać o religii w szkołach, to delikatne offtopy z pewnością nie zaszkodzą...
wbrew pozorom wcale nie odchodzimy daleko od tematu, nauczanie religii przeklada sie wprost na wychowywanie kolejnych pokolen w duchu szacunku dla ksiedza dobrodzieja, klepania bezmyslnie formulek w kosciele i nie zadawania pytan.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania