Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp.

Notki

tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat strony, wskazać błąd i zasugerować czego brakuje.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-07-2007, 19:25   #1
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica

Stan: Niegrający
Domyślny Wytykanie błędów w pisowni

Zauważyłem, że sporą część tego forum dotknęła moda na piętnowanie każdego, nawet najmniejszego, błędu ortograficznego. Na początku to ignorowałem, lecz widząc pojawiające się z czasem coraz większe fale postów o treści "weź słownik do ręki" lub podobnych w tematach, których autor nie popełnił aż tak wielu błędów podczas ich redagowania, nie mogłem się powstrzymać przed stworzeniem tego tematu. Mam szczerą nadzieję, że taki stan rzeczy utrzyma się tu jak najkrócej, a posty zawierające w sobie treść na kształt tej zacytowanej przeze mnie powyżej będą suwerennie kasowane i/lub karane punktami karnymi. Czekam na opinie z waszej strony.

Ostatnio edytowany przez Żyłka - 03-03-2008 o 19:53.
Żyłka jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-07-2007, 20:19   #2
Glacial
Użytkownik Forum

Glacial's Avatar

Data dołączenia: 25 11 2004

Domyślny

Nie powiem, że to wytykanie błędów czasem mnie bardziej denerwuje, niż sam delikwent robiący byki w co 4 słowie. Przez co również uważam, że powinno się ich karać punktami - eee - karnymi.
Glacial jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-07-2007, 12:20   #3
Godsaveme
Użytkownik forum

Godsaveme's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2007
Lokacja: Galana

Stan: Aktywny Gracz
Imię: LoL
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 37
Skille: 22
Poziom mag.: 45
Domyślny

Wiesz co, mnie bardziej krew zalewa jak widzę osoby, które piszą np. żeczywiscie, muj, kture, ,,lubię robić coś w tibi" (a nie w Tibii). I wiesz co, jeżeli autor tego posta chce przekazać nam jakieś bardzo ważne wiadomości, to zupełnie do mnie to nie trafia, widząc na jakim jest poziomie...Tak jest na wszystkich forach, nie tylko tutaj i mój przypadek nie jest odosobniony
Godsaveme jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-07-2007, 16:09   #4
Glacial
Użytkownik Forum

Glacial's Avatar

Domyślny

Nikt tutaj nie usprawiedliwia tych delikwentów od błędów - oni są po prostu debilami. Ale pięciu użytkowników piszących po rząd coś w stylu "kup se słownik" są dla mnie po prostu skończonymi lamerami.
Down
Wierz mi, że im nie jest potrzebny żaden taki motywujący tekst, bo dalej będą pisać tak samo, dopóki nie podrosną trochę i nie przybędzie im trochę szarych komórek. A ci "wytykacze" swoimi tekstami nie chcą nikomu pomóc, tylko co najwyżej pokazać jacy są cool i pr0.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Stary_Duch Pokaż post
Później jest tak, że głowa państwa zwraca się do papieża: "Papieżu" Aaa!! Ja bym sie dojechał siekierą.
A minister edukacji "fińczycy"
Ale to nie brak wiedzy, tylko głupota.

Ostatnio edytowany przez Glacial - 10-07-2007 o 17:14.
stary 10-07-2007, 16:28   #5
Stary_Duch
Użytkownik Forum

Stary_Duch's Avatar

Data dołączenia: 22 12 2006
Lokacja: Zaświaty

Domyślny

Po co kupować słownik i wydawać pieniądze? W internecie masz pełno dobrych słowników, z których korzysta się o wiele szybciej, niż szukając normalnie w książce. Sam podczas pisania czegoś korzystam z nich. Tych "pięciu użytkowników" popieram całkowicie. Niech piszą swój tekst jak najczęściej tym debilom, żeby wreszcie ze słowników korzystali. Bądżmy w końcu wykształconym narodem, szanujmy język.

Później jest tak, że głowa państwa zwraca się do papieża: "Papieżu" Aaa!! Ja bym sie dojechał siekierą.

Stary_Duch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-07-2007, 20:12   #6
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

Fakt, głupotę należy tępić. Tylko problem tkwi w tym, że niektórzy mylą pojęcia. Głupotą nie jest popełnienie niewielu błędów ortograficznych czy jakichkolwiek innych błędów językowych w poście, który, nie zważając na te kilka pomyłek, jest napisany mądrze, sensownie i na temat. Pominąłem jeszcze ludzi, którzy pisząc w temacie będącym marną prowokacją z masą błędów celowo zaimplementowanych przez autora, nie dostrzegają jak bardzo pierwszy post przesączony był ironią i poprawiają błąd za błędem mając nadzieję, że dzięki temu będą mieli zapewniony przyszły tytuł profesora polonistyki.

Ostatnio edytowany przez Żyłka - 03-03-2008 o 19:55.
stary 10-07-2007, 20:35   #7
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Czytam te wszystkie posty i bym se chętnie linkzory do takich topików obejrzał. Wytykanie widziałem, ale raczej tylko wtedy, kiedy się należało, chociaż pewnie są wyjątki, ale wątpie aby na aż tak wielką skalę.
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-07-2007, 01:55   #8
Arcymag
Użytkownik Forum

Arcymag's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2007

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Nerana
Poziom: 61
Skille: 85/71
Poziom mag.: 15
Domyślny

rybko, dla mnie dopieprzanie się, o to, ze ktoś najpierw postawił spacje, a potem przecinek, a nie odwrotnie, jest... n/c

Mnie bardziej irytują osoby, które poprawią kogoś [a raczej pojadą po nim] a sami zrobią błąd.
Arcymag jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-07-2007, 17:44   #9
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Osoba z wielka iloscia bledow (jak wiemy - mylic sie jest rzecza ludzka, wiec do pewnej granicy sa one dopuszczalne) moze dostac pkt karne, natomiast ktoras z kolei osoba piszaca TYLKO "robisz bledy" moze zostac nagrodzona pktami za trolling.
stary 13-07-2007, 17:59   #10
Monsword
Użytkownik Forum

Monsword's Avatar

Data dołączenia: 17 06 2007
Lokacja: Ziemia/Polska/Bydgoszcz

Profesja: Royal Paladin
Świat: Galana
Domyślny

mnie to naprawde wkuża jak ludzie trują o ortografii (mam dyslekcje ) i niepamientam kiedy ostatni raz napisałem coś dobrze ;] a jak chcą widzieć tylko dobrą ortografie to niech pomogom bel;efrce kujonów w sprawdzaniu dyktand bo to nie jest forum "Tibiortograficznej" tylko tibi w której każdy pisze tak jak chce lub umie a nie jego najwększym staraniem jest niepopełnienie żadnego błędu ortograficznego
To jest króliczek. Skopiuj go do swojej sygnaturki aby pomóc mu w zawładnieciu światem!!!

100% tego forum to ludzie. Jeżeli nie należysz do tych 0 % nie wklejaj tego podpisu.

Powybijam ci wszystkie oczy kijem, a jak zabraknie ci oczu dokleje ci nowe kropelką. A mój kij przewędruje twoją źrenice w akompaniamencie krzyku "This is Sparta"!!!!!!!!!!
Monsword jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-07-2007, 18:04   #11
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Re.Up
Cytuj:
tylko tibi w której każdy pisze tak jak chce lub umie
Dla ciebie jednak najlepiej by było gdybyś się w ogóle zamknął, bo tylko robisz anty-reklamę idei, kórą próbujesz poprzeć.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Osoba z wielka iloscia bledow (jak wiemy - mylic sie jest rzecza ludzka, wiec do pewnej granicy sa one dopuszczalne) moze dostac pkt karne, natomiast ktoras z kolei osoba piszaca TYLKO "robisz bledy" moze zostac nagrodzona pktami za trolling.
Dokładnie. I to trolling (spamowanie) powinno być karane, a nie to, że ktoś na tyle wrażliwy na błędy, że je autorowi danego posta wytyka. Wolę raz się zawstydzić, że zrobiłem głupi błąd niż karać tych "skończonych lamerów", że śmią mi owe wytykać.
Cytuj:
Zauważyłem, że sporą część tego forum dotknęła moda na piętnowanie każdego, nawet najmniejszego, błędu ortograficznego.
I niech trwa jak najdłużej - popełniający błędy może tylko na tym zyskać, nic mu się złego nie stanie, jak się dowie, że pisze niczym dyslektyk.

Ostatnio edytowany przez Thero - 13-07-2007 o 18:10.
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-07-2007, 18:28   #12
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

Spamowaniem można nazwać pisanie postów jedynie w celu wytknięcia drobnej pomyłki przedmówcy tudzież autora tematu. Z reguły w Internecie panuje zasada, według której osoba popełniająca aż zanadto błędów stara się stworzyć wokół siebie szum, prowokując swoją pisownią. Posty, których autor stara się tylko i wyłącznie poprawić takiego właśnie prowokatora, nie dostrzegając umyślności działania we wszystkich niepoprawnie napisanych przez niego wyrazach, śmiało można określić spamem. Natomiast osoby, które błędy w pisowni popełniają sporadycznie, nie wymagają natychmiastowej reakcji forumowych polonistów. W takim razie, gdzie leży sens poprawiania?

Ostatnio edytowany przez Żyłka - 03-03-2008 o 19:55.
stary 14-07-2007, 12:19   #13
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Żyłka Pokaż post
Spamowaniem można nazwać pisanie postów jedynie w celu wytknięcia drobnej pomyłki przedmówcy, tudzież autora tematu.
Wcale nie taki straszny to spam. Nie sądzisz?
Cytuj:
Z reguły w Internecie panuje zasada, według której osoba popełniająca aż zanadto błędów stara się stworzyć wokół siebie szum, prowokując swoją pisownią.
Pierwsze słyszę.
Cytuj:
Posty, których autor stara się tylko i wyłącznie poprawić takiego właśnie prowokatora, nie dostrzegając umyślności działania we wszystkich niepoprawnie napisanych przez niego wyrazach, śmiało można określić spamem.
A autora postu posądzić o niedostrzeganie ironii.
Cytuj:
Natomiast osoby, które błędy w pisowni popełniają sporadycznie, nie wymagają natychmiastowej reakcji forumowych polonistów.
Nikt nie ucierpi na tym, że Pan X dowie się od Pana Y, że zrobił błąd w pisowni.
Cytuj:
W takim razie, gdzie leży sens poprawiania?
Żeby popełniający błędy dowiedział się, że takowe popełnia. Niech się raz zawstydzi, że napisał "gura", niż gdyby miał zawsze sprawiać pozory idioty.

Na prawdę nie wiem tak na prawdę, o czym my tu dyskutujemy. Sam nigdy nie widziałem tematu, w którym pięć postów pod rząd miałoby w treści "Kup se słownik". Może to ty jesteś po prostu, przewrażliwiony?
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-07-2007, 12:42   #14
Duerroz
Użytkownik Forum

Duerroz's Avatar

Data dołączenia: 17 04 2006
Lokacja: Tutaj

Świat: Iridia
Duerroz ma numer GG 1505492
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Monsword Pokaż post
mnie to naprawde wkuża jak ludzie trują o ortografii (mam dyslekcje ) i niepamientam kiedy ostatni raz napisałem coś dobrze ;] a jak chcą widzieć tylko dobrą ortografie to niech pomogom bel;efrce kujonów w sprawdzaniu dyktand bo to nie jest forum "Tibiortograficznej" tylko tibi w której każdy pisze tak jak chce lub umie a nie jego najwększym staraniem jest niepopełnienie żadnego błędu ortograficznego
boizu dobijasz mnie ja też mam dys i co? trzeba sie starać a nie uważać że "Mam dysk to mnie ze wszystkiego zwalnia". Ściągnij se nakładkę poprawiając błędy bo takie są i do ff i opery i nawet ie (ludzie lubiący swój komputer nie używają) lub kup se słownik i jak coś piszesz to sprawdzaj za każdym razem.

Cytuj:
Na prawdę nie wiem tak na prawdę, o czym my tu dyskutujemy. Sam nigdy nie widziałem tematu, w którym pięć postów pod rząd miałoby w treści "Kup se słownik". Może to ty jesteś po prostu, przewrażliwiony?
Niektórzy potrzebują tego słownika na gwałt.
Duerroz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-07-2007, 13:29   #15
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Monsword Pokaż post
mnie to naprawde wkuża jak ludzie trują o ortografii (mam dyslekcje )
Pisze sie "dysleksja" a nie "dyslekcja". Grunt to znajomosc wlasnej choroby, na ktora niby sie cierpi.
stary 14-07-2007, 13:58   #16
Duerroz
Użytkownik Forum

Duerroz's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Pisze sie "dysleksja" a nie "dyslekcja". Grunt to znajomosc wlasnej choroby, na ktora niby sie cierpi.
może ma tą dyslekcje bo po prostu na lekcje mu sie chodzić nie chce i stąd ta choroba

aha i jeśli o błędy chodzi u mojego poprzednika to są małe braki polskich znaków ale dużo osób tak pisze
stary 14-07-2007, 14:18   #17
Glacial
Użytkownik Forum

Glacial's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero Pokaż post
Właśnie strasznie , na tyle, żeby zareagować np. tym tematem.

Cytuj:
Nikt nie ucierpi na tym, że Pan X dowie się od Pana Y, że zrobił błąd w pisowni.
Nikt też nie ucierpi, jeśli wielokrotność pana Y przemilczy to co powiedział jeden polonista.(Bo właśnie o tym jest ten temat, o "wielokrotnościach pana Y", a nie o tym, żeby karać osobę która kulturalnie zwróciła innej, że ta zrobiła małą gafę)

Cytuj:
Żeby popełniający błędy dowiedział się, że takowe popełnia. Niech się raz zawstydzi, że napisał "gura", niż gdyby miał zawsze sprawiać pozory idioty.
A myślisz, że osoba, która specjalnie i na siłę robi błędy, żeby wywołać spam, czy ktoś pokroju Monsword zawstydzi się po tym, kiedy kilka osób pojedzie po nim, jakimś trendy ostatnio tekstem ze słowem "słownik" w roli głównej?

Ja Cię oczywiście rozumiem, bo mi na pewno będzie wstyd, jeśli ktoś znajdzie kiedyś w moim poście jakiegoś byka. Ale właśnie chodzi o to, że nie wszyscy przejmują się ortografią i nie pomoże takiej osobie ani delikatnie zareagowanie, o tym w jaki sposób pisze, ani obrzucenie go mięsem. Edukacja, czy leczenie nie należy do nas (jeśli dysortografię można w ogóle wyleczyc, nie mówiąc o firefoxie2, czy wordzie).

Ostatnio edytowany przez Glacial - 14-07-2007 o 14:26.
stary 14-07-2007, 15:43   #18
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thero
Czy ty w ogóle czytałeś mojego posta? Jeśli tak, to skąd zrodził się w twojej głowie pomysł, żeby zadać pytanie "nie sądzisz?"?

Cytuj:
Pierwsze słyszę.
Może dlatego, że to trzeba zauważyć, a nie usłyszeć?

Cytuj:
A autora postu posądzić o niedostrzeganie ironii.
Lepiej, żeby ten post wcale nie znalazł się na forum.

Cytuj:
...

Cytuj:
Na prawdę nie wiem tak na prawdę, o czym my tu dyskutujemy.
Skoro moją ideę uważasz za niesłuszną, to niestety jestem zmuszony poinformować cię o błędach jakie popełniasz, gdyż wyraz "naprawdę", według zasad języka polskiego, należy pisać łącznie. O bezmyślnym powtórzeniu już nie wspominając...

Cytuj:
Może to ty jesteś po prostu, przewrażliwiony?
Jak zapewne zdążyłeś zauważyć, znalazłem w tym temacie kilku ludzi, którzy mają na tę sprawę punkt widzenia podobny do mojego, więc nie jestem odosobniony.

Ostatnio edytowany przez Żyłka - 15-07-2007 o 18:50.
stary 14-07-2007, 22:58   #19
Duerroz
Użytkownik Forum

Duerroz's Avatar

Domyślny

ówarzam rzę tibia jest fajnom grom . Morzna poznaci dórzo ciekawyh ludź a pży okazi sie rozerwaci. jest W niei dórzo elementuf RPG jak na pżykład morzliwosici zmiany uzbrojęńa.

Macie wytykanie błędów w powyższym tekście powinno zapobiedz nudzie

Miłego wytykania błędów
stary 14-07-2007, 23:25   #20
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Domyślny

Duerroz, jesteś tak głupi, że nawet nie potrafisz zbudować zdania z błędami, które sprawiałoby wrażenie wiarygodnego...
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania