|
|
#1 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 09 2006
Lokacja: Osaka
Stan: Na Emeryturze
|
Tak, tak, tak.
Jedna z bardziej kontrowersyjnych serii książek ostatnich czasów. Potępiana przez kościół, nazywana "biblią satana dla dzieci", a tak na poważnie, to siedmiotomowa opowieść o młodym czarodzieju Harrym P, który... bla bla bla, każdy wie o co kaman, więc nie będęsię rozpisywał. Co sądzicie o HP. Jakie są wasze "odczucia" co do tych książek. Popieracie zdanie kościoła i uważacie, że J.K. Rowling powinna zostać spalona na stosie albo traktujecie tą książkę jak zwykłą fantastykę. Czekam na Wasze opinie ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Music addict
Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.
Imię: Zuzia Shadow
Profesja: Elite Knight
|
Jak czytałam pierwszy tom, odbierałam tę książkę bardzo pozytywnie. Wszystkie moje wyobrażenia o magii zostały zebrane w jedną całość i ciekawie opowiedziane. Podobał mi się w niej też paralilizm świata magicznego i "mugolskiego". Nigdy nie byłam jakąś wielką fanką Harry'ego, ale chętnie czytałam kolejne książki z serii o nim.
|
|
|
#3 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 05 2007
Lokacja: Gdańsk
|
Ponad wszystko podziwiam od początku ułożoną w każdym elemencie fabułę tych książek (podobno autorka wpadła na to podczas podróży pociągiem). Poza tym ciekawe, dobrze napisane blablabla. Każdą część przeczytałem minimum 10x (oprócz ostatniej, nie miałem czasu).
Jeżeli lubujesz się w klimatach Fantasy, chciałbyś uczestniczyć w sesjach RPG, pragniesz wcielić się w: kochającego przyrodę Elfa, mieszkającego w górach Krasnoluda, lub silnego Człowieka? Nie czekaj dłużej, dołącz do naszej "Tawerny RPG"! Stwórz swoją oryginalną postać i dołącz do świata Fantasy - podróżuj ze swoją drużyną, zabijaj orków, ratuj miasta przed smokami, lub stań po stronie zła...
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2008
Lokacja: Bogatynia
Imię: Eterro
Świat: Refugia
Poziom: 90+
Skille: 83/79
Poziom mag.: 7
|
Harry Potter.. Jedyne książki, które tak czytałem z własnej woli xD Każda część jest poprostu wspaniała. Jedynie ostatnia część mnie troche zawiodłą bo myślałem, że będzie dziać się dłużej niż jeden rok szkolny. Ale ogólnie super ^^
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 06 2007
Lokacja: Japonia
Świat: Calmera
Poziom: 50
Poziom mag.: 5
|
Nie lubie Harrego... Jak dla mnie za nudna i zupelnie mnie nie wciagnelo. Co do tematu ze zdaniem kosciola to glupie wymysly, chodz moze cos w tym jest ale watpie.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Blondynka
Data dołączenia: 02 05 2007
|
Przeczytałam wszystkie części tej książki.
Na początku bardzo mi się podobała. Cóż, gdy pierwszy tom wyszedł miałam około 10 lat. Świat magi, czarów tak ładnie ukryty wokół nas... Z biegiem czasu coraz mniej zaczęła mi ta książka odpowiadać. Wszystko dzieje się tam strasznie szybko, brak jest jakiegokolwiek miejsca na przemyślenia. Czytałam je dalej, mimo wszystko, lecz chyba tylko po to, by znać zakończenie...
|
|
|
|
#7 |
|
Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Imię: Rothes Tavelon
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Tranquilibrium
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
Przez długi czas HP znałem jedynie z filmów - dwie pierwsze części miałem okazję obejrzeć podczas szkolnego wyjścia do kina.
W końcu dorwałem tom zatytułowany "Harry Potter i Zakon Feniksa". Nie wiem czy to kwestia tego, iż zacząłem czytać w środku, nie zapoznawszy się uprzednio z poprzednimi, ale najzwyczajniej w świecie wymiękłem w połowie. Jakieś to takie smętne było... Póki co nie planuję ponownej próby zapoznania się z serią.
|
|
|
#8 |
|
Użytkownik Forum
|
Przeczytałem wszystkie tomy. Doszedłem do jednego prostego wniosku: każdy kolejny miał coraz gorsze (z mojego punktu widzenia) zakończenie. Moje reakcje po doczytaniu każdego z tomów?
1. Koniec. 2. Koniec. 3. Czyżby to już był koniec? 4. A nie brakuje tu jednego rozdziału? 5. Koniec? 6. KONIEC?! Czy czasem jakiś skrzat nie wkradł mi się w nocy do domu i nie ukradł drugiej połowy książki? 7. No i? Jaki z tego morał?
|
|
|
|
#9 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
|
Przeczytałem wszystkie tomy i... Jakoś po dokładnym przeczytaniu wszystkich tomów po kilka razy dostrzegłem jakieś braki w serii. M.in. brak humoru. A raczej jego leciwość. Tłumaczenie p. Polkowskiego nie przypadło mi do gustu. Fabuła w książkach miała parę braków i nie była dopracowana. Szczerze to wolę książki z serii Dragon Lance, oraz autorstwa R.A. Salvatore'a.
|
|
|
#11 |
|
Da Old school.
Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica
|
Fajne bo dlugie jak to ujal Juzefek. Najbardziej podobaly mi sie pierwsze czesci. Te ostatnie to nuda..
Czytanie tego przypomina mi pod koniec czytanie potopu: P
Jestem oazą spokoju, zajeb*** wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie. ![]() Poradnik "Jak dojść do Demony" |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 12 2006
|
Pamiętam, że wszystkie części książki dostawałem w dniu premiery, ale tak jak większości z was, mój zapał do HP stopniowo słabł. Teraz tą książkę darzę miłymi wspomnieniami i niczym więcej. Mimo małej wartości literackiej, HP miał w sobie 'magię'.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Użytkownik Forum
|
Moim zdaniem ksiażka nie jest satanistyczna bo nie namawiają tam do uprawiania magi jak w jakimś tanim magazynie z kiosku dla dzieci..
Sam przeczytalem wszystkie czesci oprocz "wiezien azkabanu" ale film ogladalem
|
|
|
|
#14 |
|
Da Old school.
Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica
|
Chyba nie znasz działania sekt itp. Oni nie namawiają wprost do tego. Robisz to podświadomie.
Btw, książka a film to ZUPEŁNIE coś innego.: <
Jestem oazą spokoju, zajeb*** wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora. Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie. ![]() Poradnik "Jak dojść do Demony" |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 11 2006
|
Niby ksiazka ktora "zmusila" mlodziez do powrotu do ksiazek innych niz te ze szkoly, a jednak imo nic porywajacego. Taka srednia saga (tak, wiem, ze saga to dosc slabe okreslenie, ale nie mam innego pod reka) z malo zaskakujaca fabula.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Frequenter
Data dołączenia: 01 01 2007
Lokacja: Radom
|
Ofc, przeczytałem wszystkie części z wielkim zainteresowaniem.
![]()
Masz kartę kredytową/debetową lub konto na Paypalu? Chcesz za darmo dostać iPhona, Xboxa, PS 3 czy najnowszą Nokię? KLIKNIJ TUTAJ! To nic nie kosztuje, a działa! Strona jest wypłacalna! Wszystko o gildiach Wszystko o staminie |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 12 2005
Lokacja: Hajnówka xd
Profesja: Knight
Świat: Iridia/Xerena
|
Od 3 tomu czytałem na siłe, nie dla mnie ;p
|
|
|
#18 |
|
eX Moderator
Data dołączenia: 24 09 2006
|
Przeczytałem wszystkie części - raz z własnej woli. Fantasy jak to fantasy - dużo magi, czarów i nieprawdopodobnych historii. Podobała mi się, ponieważ miała głębokie przesłanie pomimo prostoty pisma (kto nie zrozumiał - niech czyta 2gi raz) oraz inności wobec lektur szkolnych. Była inna, a zarazem podoba.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 04 2007
Lokacja: Wieś na zadupiu co się zowie Kraków
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Aneriano
Profesja: Paladin
Świat: Valoria
Poziom: 8
Skille: 47/47
Poziom mag.: 2
|
Hmm, pierwsze 3 książki dostałem na raz. Spodobały mi się (najmniej 3), ale dalej HP stawał się coraz nudniejszy. Nie wiem gdzie wy tam widzicie leciwy humor. Potrafie sie śmiać ze wszystkiego ale w czasie czytania HP przy ani jednym z tomów nie uśmiechałem się (w sensie bo zobaczyłem coś śmiesznego). Jednakże książki wciągają a ja chciałem poznać zakończenie (tak bardzo mnie ciekawiło że przeczytałem po angielsku żeby nie czekać pół roku na polską część).
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2008
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Refugia
|
hp padł, już sięgnął mułu i zaczął kopać dalej bodajże w 5 tomie jak zaczął się on uganiać za dziewczyną i wyszło z tego pół romansidło...następne książki przekombinowane...
|