Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora Grup Użytkowników > Mole książkowe

Notki

Mole książkowe Kliknij tutaj, aby zobaczyć tą grupę

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-07-2008, 18:09   #1
Khalan Blitzhammer
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 04 2006

Domyślny Z przesłaniem czy bez?

Jak w temacie. Natchnęło mnie zdanie Rothesa: "Wolę usiąść do płytkiej przygodówki, gdzie nie muszę zastanawiać się nad ukrytymi przesłaniami w tekście, a mogę po prostu dobrze bawić się czytając ją."
Więc - czy książka powinna nieść jakieś przesłanie (i może od razu wykluczmy "przesłania" banalne i oczywiste z gatunku "palenie/picie/ćpanie jest złe, bo zabija" itp.) czy może powinna po prostu bawić i nie wymagać od czytelnika większego zaangażowania/myślenia? I - oczywiście - dlaczego.
Założyłbym jeszcze podział na dwa grunty - mainstream i fantastykę, bo tak chyba będzie łatwiej.
Khalan Blitzhammer jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-07-2008, 20:34   #2
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Według mnie książki dzielą się na te które istnieją z powodu przesłania, te które istnieją z powodu przesłania i dostarczenia rozrywki, te które mają przesłanie, takie, które nie było do końca chciane przez autora, oraz na książki napisane dla rozrywki czytelników.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2008, 21:01   #3
Khalan Blitzhammer
Użytkownik Forum

Domyślny

Nie zgodziłbym się z kategorią "przesłania niechcianego przez autora". Chyba, że rzucisz jakimś przykładem, bo chwilowo nic mi nie świta?
stary 18-07-2008, 21:55   #4
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Khalan Blitzhammer Pokaż post
Nie zgodziłbym się z kategorią "przesłania niechcianego przez autora". Chyba, że rzucisz jakimś przykładem, bo chwilowo nic mi nie świta?
Napisałem to tak ze względu na to, że źle dobrałem słowa . Chodziło tu bardziej o to, że książka miała zostać napisana bez przesłania, a jednak je ma. Też o to, że autor mógł chcieć wprowadzić inne przesłanie niż te które jest rozumiane przez ogół. Przykładów nie podam, bo primo nie napisałem żadnej książki, secundo nie jestem ogółem, ale w ogóle. Choć możesz otrzymać przykład w tym, że zrozumiałeś mój post inaczej niż chciałem, lecz odbyło się to raczej ze względu na źle dobrane słowa.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-07-2008, 17:16   #5
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006

Domyślny

Zależy głównie od gatunku, no i od treści. Bo wolę świetną książkę bez przesłania, nic gó**o z przesłaniem. Ale ogólnie, przesłanie jako takie nie jest mi potrzebne.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-07-2008, 09:52   #6
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
Rothes ma numer GG 8040057 Adres Jabbera do Rothes
Domyślny

Bah, jak to możliwe, że przegapiłem ten topic. oO

Gwoli ścisłości chciałbym uzupełnić swoją wypowiedź. Nie uważam, że książki z przesłaniem są złe, ba - wręcz przeciwnie. Niemniej jednak jako typowy lewopółkulowiec nie szukam w utworach literackich inspiracji do wszelkiej maści wywodów egzystencjalnych, bo jest mi to zwyczajnie niepotrzebne. Dla mnie coś jest albo białe albo czarne, nigdy zaś szare. Książki traktuję jako taką samą formę rozrywki jak filmy czy gry. Nie skreślam przy tym od razu każdego utworu, który niesie pewne przesłanie, jednak nie znoszę czytać dzieł naszpikowanych nimi, a szczególnie już tam, gdzie głębszego sensu trzeba się na siłę doszukiwać. Takie teksty czyta się trudno i wolno, co mnie kompletnie nie bawi.

Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji.
Rothes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-07-2008, 18:01   #7
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Domyślny

''Człowiek uczy się przez całe życie''
Książek nie czytam dla zabicia czasu, książek nie czytam aby komuś coś udowodnić. Książki czytam aby dowiedzieć się czegoś nowego, czegoś co do tej pory wie niewiele osób. W takim razie co da mi większą satysfakcje niż książka z przesłaniem?

Ostatnio edytowany przez Voon - 27-07-2008 o 18:03.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-07-2008, 08:24   #8
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Ksiązki powinny być i takie i takie...
Chociaż szczerze mówiąc wolę czytać takie "z przesłaniem", bo trzeba naprawdę napisać dobrą książkę bez niego, żeby była fajna w czytaniu...
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2008, 16:49   #9
Khalan Blitzhammer
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wylansowany Pokaż post
trzeba naprawdę napisać dobrą książkę bez niego [przesłania], żeby była fajna w czytaniu...
Nie no, 99% heroic fantasy nie ma żadnego przesłania - bo "lepiej mieć więcej mięśni niż mniej" wykluczyliśmy w pierwszym poście.
Ba, generalnie mało które fantasy niesie jakieś przesłanie. Zwłaszcza, jeśli chodzi o powieści - bo w zbiorkach się zdarza (choćby "Wilcza krew, smoczy ogień" R. Pawlaka).

edit: tytuły mi się pomyliły
Doesn't matter anyway

Ostatnio edytowany przez Khalan Blitzhammer - 08-09-2008 o 20:00.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania