--> | --> |
|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Guest
|
![]() Heja! Mam problem a polega on natym, ze nie wiem co zrobic z ubuntu po download. Dobra mam go juz na dysku czytalem, ze jest on zapisany w ISO i trza miec program do odczytania go typu deamon tolls więc moje 1 pytanie brzmi :
- Co mam nagrac na cd ten obraz czy co bo nie wiem xD (pewnie sie smiejecie) pytanie 2 - Mam super extra dysk o zajebi#### pojemnosci wynoszącej 10GB !! ![]() Czy warto na takim instalowac ubunciaka jesli tak to jak podzielic partycje? z gory dziekoje za all odp PS: Szukalem w google i nigdzie nie jest jak dlamnie za jasno wytlumaczone co do tego ![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2006
Lokacja: Wrocław
|
![]() dam ci małą podpowiedz, zamów se linuxa na ich oficjalnej stronie, dostaniesz w miesiac 4 kopie za free bez placenia za przesyłke ani nic, w 100% zadarmo i poprostu instalujesz jak windowsa...
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guest
|
![]() Tak widzialem taką opcję tylko ja nie mam tyle czasu
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Frequenter
|
![]() Po 1. Rzeczywiście, mając dysk twardy 10GB to wydawałoby się, że trzeba by w ogóle odinstalować Winde, dopiero potem Ubuntu, bo nie ma sensu wydzielanie partycji na jakieś 4GB? Chyba, że Linux potrzebny ci tylko do "bezpiecznego grania w Tibię" xD
Co do download'u - Ubuntu możesz pobrać stąd. Potem za pomocą programu typu clone cd nagrywasz obraz na czystą płytkę. Potem ustawiasz w biosie, żeby komp startował z cd-roomu i instalujesz Linuxa ![]() Jeżeli jesteś naprawdę zielony w sprawach Linux-Windows polecam kupić jakąś gazetkę Linux'a z dodatkiem gotowego systemu ![]() Pozdrawiam Piternet
Masz kartę kredytową/debetową lub konto na Paypalu? Chcesz za darmo dostać iPhona, Xboxa, PS 3 czy najnowszą Nokię? KLIKNIJ TUTAJ! To nic nie kosztuje, a działa! Strona jest wypłacalna! Wszystko o gildiach Wszystko o staminie |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
|
![]() Dzięki
![]() A czyli nic z tym obrazem nie robic tylko nagrac go na cd? To komp sobie poradzi z odczytaniem tego? A i jak byś radził podzielić partycje? Bo w internecie to co czytam to minimum osoby podają 40GB. A i pytanko czy jak zainstaluje wersje 7.10 to bd mozliwosc zaktualizowania do 8.ileś tam xD? Bo kolega ma na dysku /\ Ostatnio edytowany przez Thadenatris - 07-08-2008 o 08:59. Powód: ORT |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2006
Lokacja: Wrocław
|
![]() powiem Ci że jeżeli nie zaktualizujesz to po prostu będzie Ci gorzej system pracował i będziesz miał problemy ze sciągnięciem czego kolwiek oraz pracy w tym systemie
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
|
![]() Nie instaluj Ubuntu. Za mało myślisz, żeby sobie poradzić. Idź na forum.ubuntu.pl, może tam Ci pomogą.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Guest
|
![]() Dora z tym dzieleniem partycji to sobie poradze czy nie moze mi ktos poprostu twierdzaco odp, ze trzeba nagrac ten obraz sciagniety czy go otworzyc i nagrac zawartosc ? A i czyli mozna z 7.10 zaktualizowac do 8.1 costam?
A moge z plyty instalacyjnej ubuntu przeprowadzic formata ? Dziex za komplement Kele ![]() Ostatnio edytowany przez Thadenatris - 07-08-2008 o 11:36. |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 18 06 2008
Lokacja: ciemnogrut
Imię: kruul pogromca rotwormuw
Gildia: wydupcona w kosmos - najleprza
Świat: rurznie kurwa
Poziom: ej
Skille: 13/38
Poziom mag.: !!
|
![]() Cytuj:
najlepiej w biosie ustaw bootowanie z cd, a co do formata to da się przeprowadzić ale jeśli ty się pytasz o otwieranie obrazu to nie wiem czy poradzisz sobie z partycjami w ubuntu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Guest
|
![]() Zadaje takie fajne pytania xD bo nie mialem nigdy stycznosci z linuxami ;]
Co do partycji, to odp : Cytuj:
A i nikt mi nie odpowiedzial czy stara wersja się zaktualizuje do najnowszej;[ ? |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Nie prościej ściągnąć obraz .iso Ubuntu 8.04 zamiast bawić się w aktualizację? Na dobrą sprawę wyjdzie szybciej i bardziej bezboleśnie.
![]() |
![]() |
#12 |
Guest
|
![]() Tylko dlatego się pytam bo jak pisalem wyzej kolega posiada na dysku wersje 7.10 i bym nie musial marnowac 3-4h na sciaganie. Ale jak zaraz przejdzie burza bo u mnie jest zaczne sobie sciagac 8.04
|
![]() |
![]() |
#13 |
Born to Ban
![]() |
![]() A myślisz, że aktualizacja (dist upgrade) to 10 minut trwa? Do ściągnięcia jakieś 600mb pakietów, potem zainstalowanie tego wszystkiego. W dodatku ludzie w internecie się skarżą, że ta metoda zaśmieca system i nie wszystko potem działa tak jak powinno. Większość rzeczy można łatwo naprawić, ale jesteś nowy z linusikiem i możesz się pogubić. Lepiej ściągnij od razu obraz płyty wersji 8.04.1:
ftp://ftp.man.szczecin.pl/pub/Linux/...sktop-i386.iso To jest najświeższa wersja Ubuntu. Masz 10gb dysk więc i twój komputer raczej nie jest najświeższy. Fakt, Ubuntu, jak i każdy Linux, nawet na 12 letnim sprzęcie (i starszym. Na dobrą sprawę linuksa uruchomisz na wszystkim wyposażonym w procesor architektury x86) Żeby jednak chodził ci szybko, polecam Xubuntu: http://se.archive.ubuntu.com/mirror/...sktop-i386.iso
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
|
![]() Dobra rozwiałeś moje wątpliwości
![]() Kompa mam rzeczywiście nie najlepszego 1ghz 512sd ram 32mb karta dysk 10gb Żeby nie robić nowego tematu to zapytam tu Czy CS 1.6 i Starcraft broodwar normalnie działa na Ubuntu ? Są jakieś większe problemy z uruchomieniem gier na tym systemie? Ostatnio edytowany przez Thadenatris - 08-08-2008 o 11:37. Powód: Dla jaj xD |
![]() |
![]() |
#15 |
Born to Ban
![]() |
![]() 1ghz, 512 ram...w sumie to Ubuntu można używać, całkiem nieźle. Ja na 1.47ghz i 256 ramu sobie dawałem radę i działało szybciej niż XP na tym sprzęcie. Chodź naturalnie Xubuntu będzie szybsze.
Tak czy siak, zapomnij o efektach pulpitu (compiz-fusion) - szkoda czasu na bawienie się w konfigurację, żeby płynnie działało. CS 1.6: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=881870 Broodwar - Single na pewno, battle.net - nie mam pojęcia
![]() |
![]() |
#16 |
Guest
|
![]() Git nie potrzebne mi takie pierdoly jak efekty pulpitu
![]() A mam nowy problem to się sciągneło w rar mimo to mam nagrac obraz cd czy normalnie? |
![]() |
![]() |
#17 |
Zbanowany
Data dołączenia: 18 06 2008
Lokacja: ciemnogrut
Imię: kruul pogromca rotwormuw
Gildia: wydupcona w kosmos - najleprza
Świat: rurznie kurwa
Poziom: ej
Skille: 13/38
Poziom mag.: !!
|
![]() Lepiej sprawdź rozszerzenie pliku bo ikonka jest może taka jak w archiwach rar, ale nie możesz wypalić pliku rar na płytę bo nie zainstalujesz systemu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Guest
|
![]() Dobra a teraz prosze o pomoc w przeprowadzeniu instalacji dowolnych plikow z www.
Np tibi itp ;/ sciagnolem sobie z neta tibi wesje dla linuxa dobra wypkowuje ja klikam na ikonke startowa pojawia sie ikonka okienko tibia linux clieant i momentalnie znika potem probuje przez terminal ktos mowil mi, zeby otworzyc katalog z tibia i w terinalu napisac sh tibia ale pisze ze niemoze otworzyc tibi ;/ Poprostu nie umiem nic zainstalowac ![]() Ostatnio edytowany przez Thadenatris - 11-08-2008 o 10:13. |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
|
![]() To może "sh StartTibia.sh"? Jak chcesz coś zainstalować to zwykle to się robi z użyciem Aplikacje>Dodaj/Usuń lub System>Administracja>Synaptic. Rzeczy z Windowsa używa się zwyczajnie poprzez dwuklik(automatycznie włącza się wtedy Wine-przynajmniej w Ubuntu).
![]() |
#20 |
Guest
|
![]() A i piszą ludzie, ze przed wpisaniem komendy trzeba uruchomic katalog z tym plikiem ktory chcemy uruchomic wiec to ja mam normalnie w konsoli wpisac czy zwyczajnie zpulpitu wlaczyc?
|
![]() |