Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 03-05-2010, 11:51   #1
lolkens
Użytkownik forum

Data dołączenia: 06 12 2009

Domyślny pall/knight///plusy/minusy

chodzi o to zeby ktos mi wymienil plusy i minusy 30 knighta i plusy i minusy 25 palla z gory thx

EDIT
mozna dodac co lepsze czym grac (pall/knight) bo tutaj tez sie zastanawiam niby knight duzo hp etc. ale pall bije z dysta i male waste robi: <

Ostatnio edytowany przez lolkens - 03-05-2010 o 11:53.
lolkens jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 03-05-2010, 13:42   #2
Sidis
Użytkownik Forum

Sidis's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2009

Domyślny

Knight:
[+]
-Dużo hp
-Dużo capa
-Praktycznie darmowe hity
-Możliwość blokowania mocnych potworów i chodzenia na grupowe hunty
-Nie musi uciekać
[-]
-Duuuużo skillowania jeśli nie chcesz bić po 10
-Mozolne i monotonne expienie
-Praktycznie brak możliwości PG porównując z innymi profesjami
-Mało many
Na faccu odpada blokowanie różnych potworów a expienie jest jeszce bardziej monotonne
Pall:
[+]
-Dość dużo hp
-Niemało many
-Tanie hity
-Szybkie skillowanie
-Na niskich poziomach może expić na dużo lepszych potworach niż knight
-Tą profesją nie da się nie mieć kasy (chyba, że padamy co chwila ._.)
-Może solo dość dobrze expić i zrobić w miarę rozsądne PG
[-]
-Mało capa (przez amunicję)
-Bieganie po amunicję co chwila, ew. bag z amunicją, który noobki mogą zakosić
Na faccu do minusów dochodzi brak czarów ofensywnych i konieczność kupowania amunicji od ludzi z paccem.

A jeśli chodzi o low lvle, to zdecydowanie pall jest lepszy. 25 pall może już pojedyńczo bić smoki, a 30 knight z guardem może mieć problemy.
Sidis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2010, 14:10   #3
LarvaExotech
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 05 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sidis Pokaż post
25 pall może już pojedyńczo bić smoki, a 30 knight z guardem może mieć problemy.
i co mu da ze tego single smoka zabije (jeszcze pewnie na facc bo na pacc nie spotkalem sie z pojedynczym)? pozatym widac ze nigdy knighta na oczy nie widziales jesli uwazasz ze 30 knight nie da rade guardowi (da tam spokojnie expic i na + wyjsc jesli nie ma noobskich skillow)

paladyna nie mialem nigdy, od zawsze gralem w te gre knightem dlatego moge powiedziec o nim co nieco:

po pierwsze trening. zeby byc dobrym knightem musisz wyciac z zyciorysu okolo 30-40 godzin (tyle zajmuje wbicie 70/70), najlepiej zrobic to jak najpredzej. jesli planujesz pacc to lepiej zrob tak jak ja - najpierw wytrenuj postac, potem kup pacc.

po drugie sprzet - bedziesz potrzebowal dobrego sprzetu na kilogramy. tyle ze ceny na swiatach sa teraz zalosne, dlatego nie bedzie to trudna sprawa - za okolo 20k dostaniesz sprzet ktory wystarczy ci do ~40-50 lvla.

jak wyglada gra knightem? na pewno jest prostsza od gry sorcem, ze wzgledu na wysokie hp. nie raz zwiedzajac mape natrafilem na potwory, z ktorymi nie mialem szans - ale moglem przynajmniej uciec. przyklady? grim reaper na 30 lvlu albo serpent spawn na 40.

hity knighta sa dobre, bijesz za darmo, ale nalezy sie liczyc z niska stabilnoscia hitow. czasami masz np. tak ze trafiasz trzykrotnie w smoka po 200+ dmg a czasami nie mozesz larvy polozyc na hita bo masz dymek, hit za 5 dmg i dopiero ostateczny strzal.

jako knight masz wysoka obrone, przy skillu 70 i dobrym shieldzie na full def dwarf guard nawet sie w ciebie nie przebija (a sorcek moze dostac strzala za 150).

grajac knightem nie musisz sie martwic tak mocno o waste, przynajmniej na nizszych poziomach. sorc i druid nawet na deera musi zwastowac troche many, podczas gdy ty jako knight zaznaczasz potworka i go zabijasz bez zadnych kosztow.

w pvp tojest pewna paraloba - na poczatku niewytrenowany jestes cieciem w pvp, jedynie co mozesz zrobic innemu graczowi to caluski. na okolo 30 lvlu z dobrym skillem stajesz sie silniejszy niz sorc w pvp (w sorcow walisz hity po 70-80 za darmoche, sorc na tym samym levelu wali mniej i traci ~30 many na hita), a po 50 poziomie znowu stajesz sie cieciem w pvp i taki zostajesz juz do konca.

co do expa, to exp knightem jest malo wymagajacy, przynajmniej do czasu kiedy zaczynasz walic frosty, mary itp
jest to fajne, bo tylko pykasz prawym na potwory, ale z drugiej strony po chwili staje sie to bardzo monotonne. po jakims czasie nawet za bardzo nie patrzysz na to co sie na ekranie dzieje, raczej sluchasz muzyki, ogladasz film w tv albo rozmawiasz z kims i na tym sie koncentrujesz, a wycinanie kolejnych setek zolwi/barbarianow/cyklopow/guardow dzieje sie jakby obok ciebie. (nie mowie tu o grze botem gdyz jest to nielegalne, ale mozna ogladac tv i expic na zolwiach bez problemu)

jako knight przez wiekszosc swojego zywota bedziesz expic na masie slabych potworkow. praktycznie wyglada tak ze robisz to samo, tylko sceneria sie zmienia - zolwie, cyklopy, guardy, barbariany, lizardy, dworce, malpy, elfy, orki - to wszystko jest caly czas takie same, klikasz na potworka, podbiegasz, bierzesz go na strzala lub dwa, zbierasz kase, loot i lecisz do kolejnego.

jesli chcesz grac knightem musisz sie uzbroic w duzo cierpliwosci i dystansu do gry - na expie przez wiekszosc czasu bedziesz monotonnie klepac te same potworki, ktore nawet nie beda w stanie cie zranic. a na cokolwiek lepszego pojdziesz, bedziesz mial waste. knightem nigdy sensownie nie poexpisz na gsach, wampirach, ancient scarabach czy behe, podczas gdy inne profki maja duzo wiekszy wybor. zawsze bedziesz expil na hordach smieci, knight jest po prostu do tego stworzony. nudne to ale z drugiej strony, naprawde trzeba sie postarac zeby pasc w takiej sytuacji - nie raz jest tak ze np. na elfach ukladam sobie loot kiedy w drugiej czesci ekranu stoi sobie 6 elf scoutow obrzucajacych mnie strzalami (same gwiazdki i poofy). sorcem czy drutem (pallem chyba mniej) musisz byc caly czas skoncentrowany, bo chwila nieuwagi i lezysz. knightem zawsze masz duzy bufor.

jak grasz knightem, lepiej wykoluj sobie jeden klawisz z tytanowa podkladka bo biegajac po respie na okraglo bedziesz rzucal exure, praktycznie caly czas. w trakcie bicia moba, w trakcie jego przeszukiwania, w trakcie biegania po respie, caly czas klikasz "exura" "exura" "exura" i ladujesz mane potami. wkurzajace jak cholera po pewnym czasie, ale wszystko inne robi ci waste exana mort nie dosc ze leczy cholernie malo to jeszcze jest dwa razy mniej oplacalna jesli chodzi o cene odnowienia punktu hp (6 exur lepiej cie wyleczy niz 2 exany mort, za mniej wiecej tyle samo many). a poty to juz technologia z innego wymiaru, zapomnij ze kiedykolwiek bedzie ci sie to oplacalo.

takze gra knightem jest nudna, ale z drugiej strony taka chodzaca twierdza rzadko kiedy ginie i ma najwiecej kasy, wiec to wlasnie knighci sa w top-exp chociaz expia najwolniej ze wszystkich profesji. dlatego mimo wad, polecam szczerze gre knightem, o ile tylko bedziesz dbal o skille to knightem pograsz dlugo )

co do paladyna - nigdy nie gralem ale z obserwacji:

trenuje mega szybko, chociaz na poczatku bardzo kosztownie (kamienie chodza po 30k za plecak jak nie wiecej). ma w miare tanie leczenie i pare czarow, slabych ale czasami sie przydaja. od czasu kiedy bron rzucana wraca do reki, maja bardzo latwy exp i bardzo tani. w pozniejszej fazie grze maja sdki w postaci czerwonych gwiazdek, zadajace dobre obrazenia chociaz to droga zabawa. paladyn moze bic praktycznie wszystko i we wielu miejscach wyjdzie na profit. niestety, rzecz jakiej bym nie wytrzymal u paladyna to bardzo duza szansa pudla z broni rzucanych - z royal spearow na 10 hitow nawet 2-3 moga sie okazac pudlami, co na przyklad mi by przeszkadzalo bardzo. z lukow i kusz jest lepiej, ale wychodza drozej i nie mamy zadnej obrony.
stary 04-05-2010, 17:54   #4
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez LarvaExotech Pokaż post
po pierwsze trening. zeby byc dobrym knightem musisz wyciac z zyciorysu okolo 30-40 godzin (tyle zajmuje wbicie 70/70)
wg kalkulatorów >80 godzin.

Cytuj:
hity knighta sa dobre, bijesz za darmo
machasz za darmo, odbijasz sobie na kosztach leczenia.

Cytuj:
jako knight masz wysoka obrone, przy skillu 70 i dobrym shieldzie na full def dwarf guard nawet sie w ciebie nie przebija (a sorcek moze dostac strzala za 150).
obrona ( a jeśliby się czepiać - nie obrona tylko shielding ) nie przydaje się przeciwko 80% ataków z jakimi knight spotka się w grze, ponadto guard to prawie szczyt realnych możliwości blokowania - żeby blokować jakiegokolwiek silniejszego stworka z sensowną skutecznością trzebaby mieć >110 shieldingu.

Cytuj:
grajac knightem nie musisz sie martwic tak mocno o waste, przynajmniej na nizszych poziomach. sorc i druid nawet na deera musi zwastowac troche many, podczas gdy ty jako knight zaznaczasz potworka i go zabijasz bez zadnych kosztow.
Realne koszty zabijania knightem obejmują leczenie, z tego względu nie zawsze (a może nawet zwykle nie) są mniejsze od skumulowanych kosztów jakie ponosi paladyn (bądź co bądź atakujący na dystans, więc obrywający mniej) a może nawet druid/ sorc.

Natomiast jeśli bawimy się w wyciąganie wniosków w oparciu o polowanie na roty, to sorc również może to robić za darmo - wszak mana odnawia się gdy korzystamy z żarcia, tylko, że nie ma to praktycznego znaczenia.

Cytuj:
a po 50 poziomie znowu stajesz sie cieciem w pvp i taki zostajesz juz do konca.
taka mała dygresja - wg dzisiejszych standardów 50 level to bardzo niski low level.

Ergo jeśli ktoś myśli o realnej grze przez kilka miesięcy - przez 99% czasu istnienia postaci będzie cieciem w pvp.
stary 04-05-2010, 21:52   #5
LarvaExotech
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
wg kalkulatorów >80 godzin.
ale ja robilem 70/70 i wiem ze robilem tydzien czasu po ~8h dziennie (co ma sie nijak do 80h)

Cytuj:
machasz za darmo, odbijasz sobie na kosztach leczenia.
a gdziekolwiek napisalem ze jest inaczej? napisalem tylko ze atakujesz za darmo, jako jedyna profesja w tibii. a leczyc sie musi kazda profesja, problem niestety w tym ze dla knighta nawet stara exura byla slaba a to co jest teraz to wogole szok

Cytuj:
obrona ( a jeśliby się czepiać - nie obrona tylko shielding ) nie przydaje się przeciwko 80% ataków z jakimi knight spotka się w grze, ponadto guard to prawie szczyt realnych możliwości blokowania - żeby blokować jakiegokolwiek silniejszego stworka z sensowną skutecznością trzebaby mieć >110 shieldingu.
mowie obrona jako srednia/maksymalna ilosc punktow obrazen blokowana tarcza. sam shielding nie ma znaczenia jesli masz steel shield (wiekszego) albo nosisz kusze (wcale), wiec mylisz sie vil

jesli chodzi o blokowanie, to jest sporo mobow na ktorych skille i sprzet maja duze znaczenie jesli chodzi o blokowanie. na przyklad gsy, hero, black knight, behemot, wszystkie quary, ancient scaraby itp. nie potrzeba wcale 110 skilla zeby blokowac te potworki, dla przykladu sorc najczesciej od ancienta zrywa za 100+ na runde (jak go zlapie), natomiast knightem spokojnie sie nadazysz exurowac nawet na niskim levelu. o ile na nizszych poziomach to jeszcze ma sens, o tyle przy mocniejszych potworkach niestety nasz shielding niewiele pomaga, to prawda.

Cytuj:
Realne koszty zabijania knightem obejmują leczenie, z tego względu nie zawsze (a może nawet zwykle nie) są mniejsze od skumulowanych kosztów jakie ponosi paladyn (bądź co bądź atakujący na dystans, więc obrywający mniej) a może nawet druid/ sorc.
od tibii 8.0 to wiadomo, nie napisalem ze jest inaczej.

Cytuj:
Natomiast jeśli bawimy się w wyciąganie wniosków w oparciu o polowanie na roty, to sorc również może to robić za darmo - wszak mana odnawia się gdy korzystamy z żarcia, tylko, że nie ma to praktycznego znaczenia.
nie wiem na czym ty polujesz, ale na przyklad ja 40 knightem na barbach cisnelem 70 k/h na staminie (waste bylo bo level/skill/sprzet za slaby), jesli chcesz to porownywac do rotwormow to powodzenia.

Cytuj:
taka mała dygresja - wg dzisiejszych standardów 50 level to bardzo niski low level.
na pewno nizszy niz pare lat temu, ale powiedzialbym raczej ze to sredni level (kiedys mozna bylo powiedziec ze wysoki). i mowi to osoba ktora w czasach gdzie na 100. sie robilo 40 k/h i bylo sie zadowolonym

Cytuj:
Ergo jeśli ktoś myśli o realnej grze przez kilka miesięcy - przez 99% czasu istnienia postaci będzie cieciem w pvp.
raczej mi chodzi o mozliwosci niz to fakt ze dzis trzeba sie obawiac zabic bottera bo ma kumpli. chyba nie probojesz mnie przekonac ze knight na 50+ ma jakikolwiek potencjal w pvp w porownaniu do palka (ass stary, pb, zalosne sd), sorca (sd, ueki i inne syfy) czy tez druta (j/w + paralyze)?

Ostatnio edytowany przez LarvaExotech - 04-05-2010 o 22:01.
LarvaExotech jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-05-2010, 23:03   #6
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
ale ja robilem 70/70 i wiem ze robilem tydzien czasu po ~8h dziennie (co ma sie nijak do 80h)
Ilość pkt na awans z 10 na 11 skilla jest dla każdej postaci taka sama i można ją (a także czas awansu) dokładnie wyznaczyć. Podobnie współczynnik wzrostu. W oparciu o te 2 wielkości można dokładnie wyznaczyć przybliżony czas treningu, i skłaniałbym się ku metodzie matematycznej a nie "bo ktoś tyle a tyle trenował". Szczególnie jeśli rozbieżnośc wynosi ponad 100%.

Cytuj:
napisalem tylko ze atakujesz za darmo, jako jedyna profesja w tibii. a leczyc sie musi kazda profesja
Nie napisałem, że napisałeś, że jest inaczej. Skomentowałem zasadność tego co piszesz, szczególnie, że zbliżałeś się do obiegowej opinii, że knight bije za darmo i kropka, która to opinia jest oczywiście błędna.

Cytuj:
mowie obrona jako srednia/maksymalna ilosc punktow obrazen blokowana tarcza
Przez obronę rozumiem wszystko co chroni przed obrażeniami konwencjonalnymi.
Ani shielding ani armor nie chronią przed normalnymi atakami w stopniu adekwatnym do tego, jak trudno znaleść najlepsze zbroje, i ile czasu potrzeba na wytrenowanie 100+ shieldingu. Poza tym to nie czasy 7.2 gdzie potworków atakujących magią było 10 na krzyż, więc w praktyce knight otrzymuje zbliżone obrażenia do zbieranych przez maga (jeśli jest "twardszy" - do czego jak mniemam zmierzałeś - to o niewiele).

Cytuj:
na pewno nizszy niz pare lat temu, ale powiedzialbym raczej ze to sredni level (kiedys mozna bylo powiedziec ze wysoki)
Level 50 to <2 mln expa, czyli 1/8 tego, co paru maniaków wbiło w 3 czy tam 4 dni. Wybacz, ale to jest bardzo niski level, jakkolwiek by nad tym nie debatować.

Biorąc pod uwagę jakie są teraz granice szybkiego zdobywania doświadczenia, a także ile expa total mają top levele, za średni level jestem skłonny uważać kogoś z levelem na poziomie 150-180 a może nawet 200.
stary 05-05-2010, 08:53   #7
LarvaExotech
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
można dokładnie wyznaczyć przybliżony czas treningu
hmmmmmmm

Cytuj:
Nie napisałem, że napisałeś, że jest inaczej. Skomentowałem zasadność tego co piszesz, szczególnie, że zbliżałeś się do obiegowej opinii, że knight bije za darmo i kropka, która to opinia jest oczywiście błędna.
bo knight bije za darmo (z broni). napisalem ze bije, czyli atakuje, natomiast nie napisalem ze expi za darmo. czytanie ze zrozumieniem poprosze

Cytuj:
Przez obronę rozumiem wszystko co chroni przed obrażeniami konwencjonalnymi.
zatem taka obrona raczej nie istnieje. bo oprocz melee, knight nie ma nic co chroni go przed obrazeniami nie liczac amuletow (nawiasem mowiac nie raz jest tak ze bardziej sie oplaca zalozyc silver amulet za 200gp niz mpa, demon helmet golden legsy itp). ja mowie o obronie z czystego mechanicznego punktu widzenia (czyli blokowanie melee tarcza) - knight ma wysoka, chociaz niestety nie na tyle wysoka zeby to robilo wieksza roznice na wysokich levelach, tu przyznam ci racje. problem w tym ze sorc z 30 shieldingu i mmsem na full def ma podobna redukcje do knighta z 70, mmsem i full attack....
stary 05-05-2010, 10:34   #8
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
hmmmmmmm
przyznaję, że zabawnie to brzmi, ale jest dość precyzyjne.

Dokładny - dlatego, że można określić dokładnie ile pkt potrzeba na awans. Przybliżony - bo w praktyce nigdy nie trenuje się ze 100% skutecznością, więc od matematycznej wartości zawsze mamy jakieś odchylenie.

Cytuj:
bo knight bije za darmo (z broni). napisalem ze bije, czyli atakuje, natomiast nie napisalem ze expi za darmo.
A ja napisałem, że nie ma sensu podnosić kwestii bicia za darmo, skoro nie expi za darmo. I nie ma potrzeby w tym momencie spierać się o semantykę.
stary 05-05-2010, 15:25   #9
Sidis
Użytkownik Forum

Sidis's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2009

Domyślny

Cytuj:
i co mu da ze tego single smoka zabije (jeszcze pewnie na facc bo na pacc nie spotkalem sie z pojedynczym)? pozatym widac ze nigdy knighta na oczy nie widziales jesli uwazasz ze 30 knight nie da rade guardowi (da tam spokojnie expic i na + wyjsc jesli nie ma noobskich skillow)
Drag jest tylko dla porównania siły. Kumpel ek będąc, z nielichym eq (coś pokroju crown seta + vampirka) i skillami bodajże 65/65, poziom 30, na guardach ledwo ciągnął 27k/h, nie pamiętam jak stał wtedy z kasą. Paladyn z takimi samymi skillami (o ile można tak skrzywdzić tą postać i mieć 65 dista na 30 poziomie) bez problemu bije nawet po 3-4 guardy. A co do damage otrzymywanego od guardów przez knighta, to powiem tak: kiedyś kumpel chyba na 87 levelu, ek ze skillem obrony ~84? blokował mi owe potwory. Nawet, gdy był tylko 1 to mógł dostać hita za ~80. Fakt, że moim magiem dostałbym ze 140, ale mi by wystarczyły 2 exury.
Sidis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-05-2010, 20:52   #10
Vestroso
Użytkownik forum

Vestroso's Avatar

Data dołączenia: 14 06 2009

Domyślny

@Topic

Jak chcesz "tankować", bloczyć na bossach, czy też na jakichś questach - wybierz knighta, jak już zdobędziesz skille ~70 i wiesz gdzie expić, to będziesz szybko expił i na ~30 lvlu po godzinie, dwóch godzinach expienia, zdobędziesz dosyć dużo expa i będziesz musiał wracać się do miasta bo kasa zeżre cały cap.

Pal - dosyć ciekawa profesja, grałem ją z dwa razy. Jeżeli wolisz czuć się w miarę bezpieczny, stojąc za ścianą Knightów, wybierz paladina. Dosyć szybko lecą skille, dmg też nie jest mały.

Podsumowanie :

a) Knight
-dużo hp
-na faccu można dobić 100+ lvl
-może efektywnie expić dosyć daleko od miasta (opiszę to później u pala)
-wolno lecą skille

b) Pall

-sporo hp
-sporo many
-szybko lecą skille
-kończące się speary (do ~70, jak nie większego lvla będziesz expił ze spearami, dlatego nie będziesz expił daleko od miasta, gdyż po pewnym czasie expienia, speary się skończą i dupa)

Jeśli chodzi 1v1 (knight vs paladin), czy nawet 1v2, to mogą się bić do usranej śmierci, pal nie zabije knighta ze względu na dużą ilość hp, a knight nie zabije pala ze względu na niezbyt duże hity.
Vestroso jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania