|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu
![]() |
![]() |
#1 |
eX Moderator
Data dołączenia: 31 01 2004
Imię: Dabeek
Profesja: Elite Knight
Świat: Calmera
Poziom: 100
|
![]() Postanowiłem ja raz poruszyć jakiś "poważniejszy" temat i ponudzić was na forum swoimi refleksjami.
Nie jestem fanem muzyki elektronicznej, więc nie będę się rozwodził nad walorami akustycznymi tego konceru. A tego co wspólnego ma piosenka niby inspirowana Kopernikiem z pingwinami które w jej czasie wyświetlane są na telebimach całkiem nie rozumiem (czy Kopernik wiedział w ogóle że istnieje takie zwierzę jak pingwin?). Telewizja zamęcza nas tym koncertem od niemal miesiąca, w co drugim wydaniu "Wiadomości" czy "Panoramy" słyszeliśmy że Jarre przyjechał, że już nie długo, że to że tamto. Wszyscy jakoś zapomnieli o tym co jest powodem jego przyjazdu. W dzisiejszym Telexpresie najpierw był materiał o koncercie, a dopiero potem o robotnikach, o strajku. W zeszłym roku szkolnym, pisaliśmy test. Tekstem źródłowym był esej księdza Tishnera na temat "dialogu solidarności". Kiedy jedno z pytań nie dotyczyło interpretacji samego tekstu, a odwoływało się do wiadomości z historii ("Do jakich wydarzeń z historii Polski odnosi się ten tekst?") w klasie (pierwsza LO, niby jedno z lepszych liceów w mieście) zapanowało przerażenie. "O co chodzi? Skąd my to mamy wiedzieć?". Może czworo (w tym ja) z trzydziestoosobowej klasy wiedziała co to była Solidarność. Smutne... I teraz, tym ludziom którzy za normalne uważają nie wiedzieć (bo po co im to) telewizja prezentuje jako najważniejsze wydarzenie aktualnych dni koncert Jarre'a... nie to co powinno być prawdziwym sensem tych obchodów - nie wydarzenia sprzed 25 lat dzięki którym nie musimy żyć w państwie totalitarnym. A moja klasa (i zapewne wielu innych młodych ludzi) z tej telewizji wyniesie co najwyżej świadomość że to Jean Michel Jarre obalił komunizm. W końcu to on jest najważniejszą postacią tych dni? Czy tylko mi się ta cała sytuacja wydaje chora? Ostatnio edytowany przez Dabek - 26-08-2005 o 22:57. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Zbanowany
Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji
|
![]() Do Jarre'a jako takiego nic nie mam, nie jest jego winą na czym polacy koncentrują uwagę. Warto dodać, że jego występ jest tylko wstępem do głównych uroczystości.
Dziś czytałem na wp wywiad z polskim profesorem, który uważnie śledzi zagraniczne podręczniki do nauki historii. W sporej ich części Solidarność jest tylko wspominana w kalendarium (Solidarnośc-Wałęsa-papież). Młodzież z innych krajów jest bardzo źle poinformowana o polskiej historii. Niektórym w Polsce się wydaje, że jesteśmy sławni na całym świecie - bardzo się mylą. Sami Polacy zaniedbali sprawę (jako jeden z nielicznych krajów nie wysłali delegacji na spotkanie, gdzie uzgadniano "zarysy" edukacji historii). Podpalenie przez Niemców 180 osób w czechach uchodzi za straszliwą zbrodnię, podczas gdy o Powstaniu Warszawskim (200 tys. osób zabitych) się nie mówi. Polacy myślą, że ktoś będzie za nich o tym pamiętal... off topic że hoho. Śledzę te kłotnie, gdzie Macierewicze i inne ścierwa nazywają Wałęsę zdrajcą... żałosne. Przeciwko koncertowi nic nie mam, jak mówiłem to tylko wstęp. Ostatnio edytowany przez Pogromca pk - 26-08-2005 o 23:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() Mnie nie interesuje ten prick*. Ja wole siedzieć na tyłku i słuchać Gorilaza.
* Wulgaryzm został przetłumaczony na podstawie Wulgaryzmowy słownik polsko-angielski
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 05 2005
Stan: Usunięty
|
![]() Gdy jeszcze chodziłem do przedszkola tata mi opowiadał o tym człowieku. Jest naprawde niesamowity. Jako pierwszy na świecie miał magnetofon 42 (?) taśmowy i za jego pomocą nagrywał świetne kawałki. Miał bardzo ciekwą metodę - na jednej taśmie nagrywał np. gitarę, na drugiej trąbke, na trzeciej perkusje i tak dalej. Ciekawy jest efekt gdy to połączył. Mam ten utwór na płycie do gramofonu. Naprawde niezłe wrażenie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 10 2004
Stan: Niegrający
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 08 2005
Lokacja: GdyNia
![]() |
![]() Mnie to zabardzo nie interesuje kto będzie grał na tym kocercie...
mnie interesuje samo wydarzenie jakie miało miejsce 25 lat temu. A dokładnie powstanie Solidarności za sprawą której bezrobotni wtedy pracownicy Stoczni Gdańskiej wznieśli bunt na czele którego stał nasz Lech Wałęsa, były prezydeny. Sam jako mieszkaniec trójmiasta wiem do czego doprowadził ten bunt... a dokładnie do wyzwolenia polaków z rąk Sowieckich władz, dzięki czemu możemy żyć w swobodzie i pełnej wolności... Mój dziadek brał udział w tym strajku, i co nieco mi o tym powiedział, postanowiłem się z wami podzielić moimi uwagami, END
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Ostatnio edytowany przez Hakuoh - 27-08-2005 o 00:05. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 01 2005
|
![]() Koncert właśnie się kończy co prawda byłem na to wogóle inaczej nastawiony.
Muzyka jak muzyka każdy lubi coś innego ale mi najbardziej się podobają instrumenty, maszyny na których ten gościu gra. Kto by pomyślał że takie cos istnieje. Tworzenie muzyki na instrumencie poprzez przerywanie laseru. Na codzień takich rzeczy się nie ogląda. I warto było ten koncert właśnie obejrzeć. 2x down: Niewiem czy ty wiesz ale w niektórych momentach grali muzykę tylko pozostali muzycy a on podchodził do rużnych maszyn i wydawał niskotonowe dzwięki których wcale nie słychać ale zupełnie odmienia to muzykę.
Nie odpowiadam za swoją ortografię... gram na arcanii i niestać mnie na pacca... Ostatnio edytowany przez Bucik - 27-08-2005 o 00:19. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Hakuoh możliwe i że masz racje...
Ale jak na tamte zdarzenie, to było naprawdę coś wielkiego, dlatego ujołem to w taki a nie inny sposób.
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 09 2004
|
![]() Powód edycji:
Ostatnio edytowany przez Jacko - 07-12-2011 o 02:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Jacko wiesz, możliwe że poprostu gdy wcisnoł partię nowych dźwięków
ustawił żeby one wciąż się powtarzały w jakiś tam sposób ![]() Trzeba to wziąść na logiczne myślenie ![]() PS: Ten tłumacz tego francuza jest do bani ![]()
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 08 2004
Lokacja: Częstochowa
Stan: Na emeryturze
Profesja: Sorcerer
![]() |
![]() hehe długo na to czekałem. I opłacało się!
wydaje się że nic nie robi , a tak naprawde robi wszystko wielki + ![]()
![]() |
#13 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Sam uwazam, ze ten koncert dobrze promuje owe obchody - jednak odbyl sie w czasie Superpucharu, wiec obejrzalem fragmenty :/ Osobiscie nie jestem wielkim fanem Jarre'a, ale w domu mam kilka jego plyt (orginaly), ktore z checia czasami sobie wlaczam. Jesli osoba bedzie laczyla rocznice /sama solidarnosc z Jarrem, to nie zmieni tego faktu nawet lot Kwasniewskiego na ksiezyc. I tak tacy sa zbyt glupi na powazne traktowanie pewnych spraw.
![]() |
#14 |
Nieobecny.
|
![]() Koncert był świetny, zwłaszcza pół-solo na gitarze - mniam :>
A co to TV: Czego wy żądacie? żeby ględzili ciągle jak to wtedy było? i co, myślicie że ludzie by tego słuchali? Każda z osób, o której wspomina Dabek w pierwszym poście szybko przełączyłaby kanał, na film albo coś innego. Taka jest prawda, niestety. Dzięki koncertowi Jarre'a może coś im wpadnie do tych pustych łepetyn, o ile oczywiście będą chcieli coś zapamiętać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() @Up:
Lecz niestety większość nie zapamięta nic, gdyż ich to nie interesuje. @Dabek: Wolałbyś żeby cały dzień marudzili o powstaniu Solidarności? Przygłupiej młodzieży to i tak nic nie da, wciąż nic nie będą wiedzieć. @Topic Świetny koncert. Ciekawi mnie, ile dokładnie ton petard zostało tam wystrzelonych ;]
Proud Pastafari. Ostatnio edytowany przez Caer - 27-08-2005 o 03:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Szczerze wam powiem, ze ja nawet nie wiem kim ten koles jest. Ogladalem pierwsze pare minut koncertu i stwierdzilem, ze wole isc do baru posluchac szant.
Wolalbym jednak jakis film o powstaniu stoczniowcow - moze dowiedzialbym sie w ten sposob pare ciekawych rzeczy.
![]() |
#17 |
Zbanowany
|
![]() taa a ja przegrałem rywalizacje o telewizorek i jarre poleciał zamiast meczu.towrzy nawet dobrą muzykę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 04 2004
|
![]() Jak uslyszalem o tym koncercie to sie zastanawialem kim jest ten koles. W telewizji mowili ze jest on geniuszem muzyki elektronicznej a jednak ja zadnego z jego kawalkow nie slyszalem.Bardzo mi sie podobal kawalek Mury w jego wykonaniu, naprawde chyba tylko ta piosenka nadawala sie do tego koncertu ktory mial przypomniec o powstaniu solidarnosci. Jednak zawiodlem sie na panu Lechu ktory musial czytac z karteczki te slowa ktore zna i ktore wprowadzil w zycie. Cos nie przylozyl sie do tego, szkoda
![]() @Down: No wlasnie przyspieszyl to. I jednak duza role odegral w tym wszystkim wiec troche szacunku dla niego sie nalezy ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez NORMALY OBYWATEL RP - 27-08-2005 o 11:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#20 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3
Imię: RC-1262
Gildia: Twoja Stara słucha metalkoru
![]() |
![]() Byłem tam. Organizacja do d***. Ludzie z dalszych sektorów stanęli w przejściu do sektora A1, jednego z najbliższych sceny. Skończyło się tym, że sektor był zablokowany i pusty.
![]() Wreszcie nasz sektor wylądował w dalszym, ale za to na przeciwko sceny (oczywiście się ochrona burzyła, że przechodzimy przez płotki xD). Zaczął się koncert: jaki był pewnie większość z was o tym wie ![]() BTW. Przed rozpoczęciem koncertu jakiś gostek wstał i tekst: "Ludzie!!!' "CO!?" "Jak ja kocham Jarre'a" xD PS. Sam Wałęsa mógł wygłosić własne przemówienie, a nie czytać z kartki... no cóż "są plusy dodatnie i plusy ujemne" Ostatnio edytowany przez Ara'Gorn - 27-08-2005 o 12:00. |
![]() |
![]() |