Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Gildie

Notki

Gildie Szukasz gildi? A może szukasz członków do gildi? Tutaj możesz załatwiać takie sprawy.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-11-2005, 13:22   #1
talkin
Użytkownik forum

Data dołączenia: 27 01 2005

Strzałka Traders (Handlarze)

W tym temacie znajdziecie zaledwie propozycję do powstania nowej gildii.
Niezaprzeczalenie Handel odgrywa w Tibii ważną rolę. Kanał trade jest wciąż aktywny, przyciąga kupców z całego Kontynentu do kupna\sprzedazy magicznych run, tarcz, zbroi, broni, zywnosci i innych zapasów.
Obserwując to zastanawiałem się jakie funkcje pełniły Gildie kupieckie w przeszłości w Prawdziwym Świecie i doszedłem do wniosku , że podobne "gildie" moglyby powstać w wirtualnym swiecie gry.
Po pierwsze czlonkowie gildii mogliby liczyc na "przyspieszenie" swoich transakcji : załózmy ze jestem w Carlin, a mam klienta w Venore. Z roznych przyczyn zazwyczaj odmawiamy takiemu klientowi, ponieważ boimy sie pk\nie chcemy wysyłać towaru parcelami\ boimy sie kradziezy\zlurowanych potworkow.
W przypadku gdy jestem czlonkiem Gildii kupieckiej (gildia musi byc duza) - prosze "przedstwiciela gildii w Venore" zeby ten przekazal towar klientowi i wyslal mi pieniadze , potraciwszy sobie jakas kwote - ustalana przez leaderow gildii ;] .
To co napisalem powyzej to pierwszy etap dzialania takeij gildii. Z czasem - zakladajac ze gildia bedzie funkcjoowala dobrze, zdobedzie klientow i przedstawicielom Traders bedzie sie powszechnie ufac - posrednictwo okaze sie zbedne. Wtedy funkcjonowac bedzie handel przez poczte Tibii ---> zupełnie jak na allegro.

Nie ukrywam,że w skład gildii powinny wchodzić zaufani ludzie - najlepiej przyjaciele. Nie mniej jednak wsrod Handlarzy musi byc conajmniej kilku Strażników, czyli high lvl , ktorzy :
A) broniliby kupcow (najczesciej przez straszenie, tzn nikt nie zaatakuje gracza ktory ma wysoko postawionych protektorow)
Egzekwowali lojalnosc w szeregach Handlarzy (Traders) - nie pozwalali na to by jedni członkowie gildii okradali inych (wspomniana wymiana miedzy miastami).

Piszcie co o tym sądzicie.

P.S. Jezeli sa chetni na stworzeni takiej gildii prosze mowic.
Gralem na Elysii i dorobilem sie 40 lvl sorca, niestety czesc moich eks- kolegow ( o tym samym nazwiku co ja) zmienili swiat i rozpczeli masowe pk-owanie. Wiecie co to oznacza...Chociaz bylem powszechnie lubiany wolalem ne ryzykowac i rozpoczalem gre nowa postacią.

Pozdrawiam Serdecznie.

Handlarz

Ostatnio edytowany przez talkin - 09-11-2005 o 13:42.
talkin jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 21-11-2005, 05:56   #2
si'monek12
Użytkownik Forum

si'monek12's Avatar

Data dołączenia: 31 10 2005

Stan: Aktywny gracz
Imię: Simon Xino
Profesja: Knight
Świat: Elysia
Poziom: 8
Skille: 40/40
Poziom mag.: 2
Domyślny

niezle ja w to wchodze ale kto zalozy gildie na tibia.com???

MSG ME NA SIMON SILVERSHADE
si'monek12 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania