|
Notki |
Gildie Szukasz gildi? A może szukasz członków do gildi? Tutaj możesz załatwiać takie sprawy. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 27 01 2005
|
![]() W tym temacie znajdziecie zaledwie propozycję do powstania nowej gildii.
Niezaprzeczalenie Handel odgrywa w Tibii ważną rolę. Kanał trade jest wciąż aktywny, przyciąga kupców z całego Kontynentu do kupna\sprzedazy magicznych run, tarcz, zbroi, broni, zywnosci i innych zapasów. Obserwując to zastanawiałem się jakie funkcje pełniły Gildie kupieckie w przeszłości w Prawdziwym Świecie i doszedłem do wniosku , że podobne "gildie" moglyby powstać w wirtualnym swiecie gry. Po pierwsze czlonkowie gildii mogliby liczyc na "przyspieszenie" swoich transakcji : załózmy ze jestem w Carlin, a mam klienta w Venore. Z roznych przyczyn zazwyczaj odmawiamy takiemu klientowi, ponieważ boimy sie pk\nie chcemy wysyłać towaru parcelami\ boimy sie kradziezy\zlurowanych potworkow. W przypadku gdy jestem czlonkiem Gildii kupieckiej (gildia musi byc duza) - prosze "przedstwiciela gildii w Venore" zeby ten przekazal towar klientowi i wyslal mi pieniadze , potraciwszy sobie jakas kwote - ustalana przez leaderow gildii ;] . To co napisalem powyzej to pierwszy etap dzialania takeij gildii. Z czasem - zakladajac ze gildia bedzie funkcjoowala dobrze, zdobedzie klientow i przedstawicielom Traders bedzie sie powszechnie ufac - posrednictwo okaze sie zbedne. Wtedy funkcjonowac bedzie handel przez poczte Tibii ---> zupełnie jak na allegro. ![]() Nie ukrywam,że w skład gildii powinny wchodzić zaufani ludzie - najlepiej przyjaciele. Nie mniej jednak wsrod Handlarzy musi byc conajmniej kilku Strażników, czyli high lvl , ktorzy : A) broniliby kupcow (najczesciej przez straszenie, tzn nikt nie zaatakuje gracza ktory ma wysoko postawionych protektorow) ![]() Piszcie co o tym sądzicie. P.S. Jezeli sa chetni na stworzeni takiej gildii prosze mowic. Gralem na Elysii i dorobilem sie 40 lvl sorca, niestety czesc moich eks- kolegow ( o tym samym nazwiku co ja) zmienili swiat i rozpczeli masowe pk-owanie. Wiecie co to oznacza...Chociaz bylem powszechnie lubiany wolalem ne ryzykowac i rozpoczalem gre nowa postacią. Pozdrawiam Serdecznie. Handlarz Ostatnio edytowany przez talkin - 09-11-2005 o 13:42. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 10 2005
Stan: Aktywny gracz
Imię: Simon Xino
Profesja: Knight
Świat: Elysia
Poziom: 8