|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 01 2004
Stan: Zbanowany
![]() |
![]() Tak naszła mnie myśl, żeby podyskutować na temat pochodzenia paru słów "tibijskiego Esperanto" np.
Newbie - skrót od "newly being", czyli "nowo będący" - osoba nowa, która jeszcze nie połapała się w prawach Tibii n00b - ostatnio zakupiłem grę Baldurs Gate 1 i znalazłem postać o imieniu... NOOBER, która potwornie wkurzała ciągłym durnowatym gadaniem kwestii typu: "Chyba w coś wdepnąłem" lub "Czy jesteś nimfomanem?"(podobnie do gadania Wrzoda z Gothica I [kto zagra, ten zrozumie ![]() Wszem i wobec ogłaszam, że ten offtopic temat jest do pisania o pochodzeniu wcześniej wspomnianego rodzaju słów. Oczywiście wiem, że temat wzbudzi WIELE kontrowersji... wieć rzucajcie we mnie mięsem, wiedzcie: i tak nie wygracie! No, już, skrobnijcie coś, a ja idę spać...
|
![]() |
#2 |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() Słowo noob istniało jeszcze przed BG, więc pewnie nie z niego się wzięło. Zgaduję, że to może być od nobody.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Dobo Srobo
Data dołączenia: 23 07 2003
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() Co do tego newbie, na mapkach pod nazwą Rookgaard ja napisane newbie islend, czy jakoś takiego. Może ta nazwa wziała sie właśnie z tego podpisu, chyba że on powstał puzniej.
A co do tego że newbi czesto równa się noob to można by może na to jakąś prawidłowość znaleść. Myśle że głównym czynnikiem by tu był wiek, ale o tym może kiedy indzie.
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 04 2004
![]() |
![]() Ludzie przeciez newbie to JEST nowoprzybyly taki co jeszcze praw niezna i zasad. No a n00b nie wiem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 12 2003
|
![]() Newbie - osoba zaczynajaca grac w Tibie nie znajaca jeszcze wszystkich regol zadzacych gra
Noob - osoba od 1 do 100+ lvl spamojaca, przeszkadzajaca, blokojaca, wyzywajaca itp takie jest przynajmniej moje zdanie
![]() |
#7 |
Nieobecny.
|
![]() to zalezy tez od gry, bo naprzyklad w Warcraft 3 noob=newbie, a wiec nie ma tego obrazliwego znaczenia..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 03 2004
Lokacja: Tam gdzie rosną bubki.
|
![]() Chyba 3 panowie nie zrozumieli...
Nie chodzi o znaczenie, a raczej pochodzenie A sama nie wiem... Ale newbie musialo by jeszce przed 1998, vbo wtedy dostalam slowniczek internetowy czy jakos tak gdzie bylo okreslenie "newbie" czyli i tak po BG ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Michail Fradkow
Data dołączenia: 05 06 2004
Lokacja: Kawal drogi, nikomu nie radze isć piechotą.
Stan: Na Emeryturze
Imię: Bysiu
Profesja: Elite Knight
Gildia: Death Assassins
|
![]() Mi sie wydaje ze to od wymowy slowa newbie,ale czyzby stad sie wzielo moze tak,moze nie niewiem.
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 09 2004
Lokacja: Stargard
![]() |
![]() Ogólnie pomysł na słowo ''NooB''
Wziął się z Mortal Kombat... Jak większość wie był do wybrania wojownik nazywający się Noob Saibot. Jeden z twórców tej gry nazywał się Tobias Boon. A, że mortal był pisany niezbyt znanym mi takim szyfrem to ustalono, że noob to jakieś 1337 ![]() I prosze mnie nie tyrać jak coś źle napisalem bo pisze to w pośpiechu...
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.
![]() ![]() |
![]() TheNatoorat i Omega-gdyby byla reputacja dostalibyscie ode mnie obaj po duuuuuuzym plusiku... Czemu? Za uswiadomienie mi kilku fajnych rzeczy
![]() a)Noober-fes, gralem w BG kilka razy i sie nawet nie kaplem... A co do Gothica-to prawdopodobnie to jest kopia z BG a nie w BG byla kopia Gothica ![]() b)Noob Saibot=Tobias Boon o qzwa ja jakis uposledzony jestem... FEEESSSS... Takze dzieki za uswiadomienie ![]() A co do pochodzen(zeby nie bylo full OT ![]() ![]() newbie juz piknie wyjasnione newly being(zreszta tez sie z trudem kaplem;P) a noob to pewnie ktos to kiedys znieksztalcil... I tak wole okreslenie 'lame' ale w Tibii sie tak glupio przyjelo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale sie rozpisalem... A w sumie to jest lanie wody, bo nad tym pochodzeniem nic nie myslalem tylko pisze co mi palce na klawe przyniosa(lol) po prostu chcialem napisac to jaki ja jestem gupi ![]()