Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 28-01-2006, 22:04   #1
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2004

Walekifa ma numer GG 8714993
Domyślny Centrum Handlowe w katowicach....

Witam

Jak pewnie większośc z was wie,kilka godzin temu w Katowicach zawaliło się Centrum handlowe.Wiadomość ta rozwścieczyła mnie do tego stopnia,iż muszę napisać ten temat.

Tutaj oto proszę postawe Polaków.

Mamy super-Multi kina,Domy Handlowe,będą Autostrady!

Niestety wszystko budowane jest na szbko,i nie wiem czy każdy z was wie,ale za przekroczenie terminu budowy obiektu grozi rozprawa w sądzie!

Wychodzi na światło dzienne Polska Architektura.Dom handlowy w którym przebywało 1000 ludzi zawalił się pod ciężarem......śniegu.

Co wy o tym sądzicie??Ja osobiście bardzo współczuję poszkodowanym,oraz ich rodziną.

Biedronka niedaleko mnie została wybudowana....w 3 dni..... czy oni się ścigają kto szybciej zbuduje ?? Według mnie powinni szukać sprawcy tego wypadku......Podobno były problemy z odśnieżaniem dachu,ale takich problemów nie powinno być.oni nie są w podstawówce,jeśli ludzie mają być bezpieczni,to nie można sobie olewać....Czy was ta wiadomość też tak zdenerwowała?...

http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126

Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła?
http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841-
Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!!

Ostatnio edytowany przez Walekifa - 28-01-2006 o 22:06.
Walekifa jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 28-01-2006, 22:10   #2
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Troche nie na temat ale jeśli ktoś jest z Katowic prosze o wieści

Do tematu.
To sie tak wydaje....śniegu.
TO jest kilkaset kilorgramów(może przesada) Które zmroziły dach + drgania spowodowane hałasem.
Wiesz mówisz że nie tak szybko ale każdy dzień szybciej to kilkaset złoty do przodu
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2006, 22:10   #3
kaczi
Użytkownik Forum

kaczi's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2004
Lokacja: Daleko Ci do mnie. Sklep: Skate Shop.

Stan: Niegrający
Wyślij wiadomość przez ICQ do kaczi kaczi ma numer GG 4029572
Domyślny

Cytuj:
Jak pewnie większośc z was wie,kilka godzin temu w Katowicach zawaliło się Centrum handlowe
Ja nie wiedziałem. Dopiero teraz się dowiedziałem.

I jeśli chodzi o Topic:
A co mieliby 2 tygodnie robić dach? Bez przesady.

Sam wiem, że każdy super czy tam hipermarket musi mieć odśnieżany dach. Bo wiadomo, stałaby się tragedia jak w Katowicach.

Po prostu, ci, którzy byli za to odpowiedzialni, zaniedbali swoje obowiązki i stała się tragedia.
Powinni za to odpowiadać.

I nie zwalam winy na szybkie budowanie.

Jestem jaki jestem to fakt
Lubie kiedy buja sie mój świat
Poruszam sie raz w przód raz w tył
Ja piłem, pije i będę pił
Historii mojej nie pozna nikt
Znów świat się buja a ja z nim
To nie jest wyścig , to nie próba sił
Ja piłem, pije i będę pił.

kaczi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2006, 22:17   #4
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__
Troche nie na temat ale jeśli ktoś jest z Katowic prosze o wieści

Do tematu.
To sie tak wydaje....śniegu.
TO jest kilkaset kilorgramów(może przesada) Które zmroziły dach + drgania spowodowane hałasem.
Wiesz mówisz że nie tak szybko ale każdy dzień szybciej to kilkaset złoty do przodu

Też racja,do tego te mrozy które osłabiły konstrukcję.Ale to jest jednak centrum handlowe,nie Kiosk...Powinni się na to przygotować

stary 28-01-2006, 22:26   #5
OnlyM(PL)
Guest

Domyślny

Btw mieszkam niedaleko tej hali, a nie centrum handlowego -.- w ktorej odbywali sie targi. I zaskakuje mnie to, ze nei sposprzatali sniegu z tego dachu.
W mojej i nie tylko okolicy ze wszystkich dachow nawet tych mieszkaniowych rzucano snieg. Nawet postrali sie z kosciolow i dobrze. Ale ****a nie zrzucali sniegu z hali i jeszcze kiedy tysiace ludzi mialo tam miejsce byc! Lame.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2006, 22:35   #6
Ghost Nieudany
Użytkownik Forum

Ghost Nieudany's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: TO MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!

Ghost Nieudany ma numer GG 2875067 Adres Jabbera do Ghost Nieudany
Domyślny

To ja tylko powiem, że cholernie współczuję z całego serca tym wszystkim ludziom, ich rodzinom i gołębiom, które przysypało. Masakra, już dwunastu martwych znaleziono. :/
stary 28-01-2006, 22:52   #7
Rethfing on Aldora
Użytkownik Forum

Rethfing on Aldora's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Knurów

Rethfing on Aldora ma numer GG 2007389 Send a message via Skype™ to Rethfing on Aldora
Domyślny

Nie znasz się na architekturze ani budownictwie, więc po co zakładasz ten temat? To właśnie architekci i im podobni będą się zastanawiać na powodem zawalenia się dachu.
Rethfing on Aldora jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2006, 23:00   #8
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora
Nie znasz się na architekturze ani budownictwie, więc po co zakładasz ten temat? To właśnie architekci i im podobni będą się zastanawiać na powodem zawalenia się dachu.
Już się zastanowili

Dach sie zawalił bo był za słaby,i nie wytrzymał mrozów i śniegu,z którym zawsze były problemy (od 4 lat istnienia hali) i nie był odśnieżany

Oglądasz chodziarz wiadomości??

Ostatnio edytowany przez Walekifa - 28-01-2006 o 23:02.
stary 28-01-2006, 23:29   #9
Thimburd
Użytkownik Forum

Thimburd's Avatar

Data dołączenia: 20 07 2004
Lokacja: Odległa Galaktyka

Stan: Na emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 103
Poziom mag.: 60
Thimburd ma numer GG 8659724
Domyślny

Czy ja wiem, czy mnie wkurzyło. W sumie, to wina władz miejskich i samych organizatorów. Przecież to oczywiste, że duża ilość śniegu potrafi załamać dach. U mnie w mieście (Łódź) wszystkie dachy były oczyszczane ze śniegu przez władze miejskie. Dziwi mnie to, dlaczego tam tego nie zrobili. Wszystko wina władz.

Z innej beczki:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa
(...)

Niestety wszystko budowane jest na szbko,i nie wiem czy każdy z was wie,ale za przekroczenie terminu budowy obiektu grozi rozprawa w sądzie!
(...)
Spadłem ze śmiechu z krzesła. Autostrady budowane za szybko? Jeśli to jest szybko, to ja potrafię w 13 sekund obiec całą Ziemię 13 razy.
stary 29-01-2006, 00:14   #10
Tana
The Witch

Tana's Avatar

Data dołączenia: 14 05 2004

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Co do śniegu:
normą w Polskim budownictwie jest wyliczenie nacisku 80kg śniegu na metr kwadratowy dachu. W wiekszości Europy normą tą jest 50kg. Możliwe, że to było przyczyną. Inną przyczyną mogło być nieuwzględnienie wiatru. Wiatr też musi być doliczony do naprężeń, które musi przetrzymać konstrukcja. Kolejnym gdybaniem może być sam strop. Olbrzymie mrozy mogły doprowadzić do sporowacenia belek nośnych, przez co były mniej wytrzymałe. Powodów może być setka. Wątpie by to szybko ustalono.

Tana jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-01-2006, 00:19   #11
Raul
eX Moderator

Raul's Avatar

Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu

Domyślny

Skoro według Ciebie u nas szybko budują (z tymi autostradami to już totalnie przesadziłeś), to w takim razie na zachodzie budują z prędkością światła.

De las glorias deportivas que campean por Espa
ñ
a,
Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empa
ñ
a.
Club castizo y generoso, todo nervio y corazón,
Veteranos y noveles, veteranos y noveles,
Miran siempre sus laureles con respeto y emoción.
¡
Hala Madrid! ¡Hala Madrid!
Raul jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-01-2006, 00:23   #12
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tana
Co do śniegu:
normą w Polskim budownictwie jest wyliczenie nacisku 80kg śniegu na metr kwadratowy dachu. W wiekszości Europy normą tą jest 50kg. Możliwe, że to było przyczyną. Inną przyczyną mogło być nieuwzględnienie wiatru. Wiatr też musi być doliczony do naprężeń, które musi przetrzymać konstrukcja. Kolejnym gdybaniem może być sam strop. Olbrzymie mrozy mogły doprowadzić do sporowacenia belek nośnych, przez co były mniej wytrzymałe. Powodów może być setka. Wątpie by to szybko ustalono.
Tana-student Budowlańca

Ktoś jednak musiał zawinić...

@ Thimburd & Raul

Autostrady to faktycznie przesada Ale wszystkie sklepy,szkoły itp. Nie widzicie co się dzieje??W mojej poprzedniej szkole tynk spadał wszędzie z sufitu,na dużych sklepach nieraz brakuje literki w "Bannerach??"

"Tanie eble"

"Leader Pric"

Wszystko się sypie,a mogli by bardziej przykładać sie do pracy...To że gdzie indziej budują szybciej,nie usprawiedliwia nas.ważne żeby budować tak,żeby zbudować solidne.Widocznie tam mają lebszych architektów i sprzęt.

Ostatnio edytowany przez Walekifa - 29-01-2006 o 00:28.
stary 29-01-2006, 01:04   #13
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@Walekifa:
Pewnie... lepiej budować głupią biedronkę rok i być kilkadziesiąt tysięcy w plecy. Czas to pieniądz chłopie.

@Topic:
Naprawdę współczuję wszystkim ludziom, którzy tam zginęli/odnieśli obrażenia, a także im rodzinom. Niestety narazie nie znamy przyczyn tego wypadku, dlatego nie wiadomo kogo winić za tą tragedię.
stary 29-01-2006, 03:23   #14
$corcerer
Nieobecny.

$corcerer's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Gdzieś w Necie. Liczba postów: koło 1337. http://rtfm.killfile.pl

Stan: Na Emeryturze
Imię: Scorcerer
Profesja: Sorcerer
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 23
Skille: 23/22
Poziom mag.: 42
Wyślij wiadomość przez ICQ do $corcerer $corcerer ma numer GG Użyj Jabbera. $corcerer ma login Tlenu scorcerer@tlen.pl Adres Jabbera do $corcerer
Domyślny

Cytuj:
Ktoś jednak musiał zawinić...
A to niby dlaczego? Dlaczego chcesz koniecznie zrzucić winę na architekta, który nie przewidział, że na dachu może się zebrać powiedzmy 5 ton śniegu? Nosz <piiik> czego ty wymagasz od ludzi? Jak będzie trzęsienie ziemi i sie wszystko pozawala, to też będziesz wyzywał, że architekt tego nie przewidział? Mimo, że trzęsienie ziemi w Polsce jest praktycznie niemożliwe (mówię o 4 stopniach i więcej, nie tam 0,5)? Jak wymagasz, żeby wszyscy byli jasnowidzami, to może zacznij od siebie, co?

Dżizas!
$corcerer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-01-2006, 09:09   #15
Vote
Użytkownik Forum

Vote's Avatar

Data dołączenia: 28 02 2005
Lokacja: Secura, Ankrahmun, Botham IV b

Imię: Votedax
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 65
Skille: 83/81
Poziom mag.: 6
Vote ma numer GG 7098795
Domyślny

Cytuj:
Witam

Jak pewnie większośc z was wie,kilka godzin temu w Katowicach zawaliło się Centrum handlowe.Wiadomość ta rozwścieczyła mnie do tego stopnia,iż muszę napisać ten temat.

Tutaj oto proszę postawe Polaków.

Wychodzi na światło dzienne Polska Architektura.Dom handlowy w którym przebywało 1000 ludzi zawalił się pod ciężarem......śniegu.

Co wy o tym sądzicie??Ja osobiście bardzo współczuję poszkodowanym,oraz ich rodziną.

Biedronka niedaleko mnie została wybudowana....w 3 dni..... czy oni się ścigają kto szybciej zbuduje ?? Według mnie powinni szukać sprawcy tego wypadku......Podobno były problemy z odśnieżaniem dachu,ale takich problemów nie powinno być.oni nie są w podstawówce,jeśli ludzie mają być bezpieczni,to nie można sobie olewać....Czy was ta wiadomość też tak zdenerwowała?...
Zrozum ze nie o to tu chodzi. Sprawa budownictwa na pewno zajmie sie prokuratura i kto byl za to odpowiedzialny, ale glownym watkiem tutaj jest stan ludzi. Jak narazie zginelo okolo 60 osob a 141 jest rannych i to jest najgorsza wiadomosc ze jeszcze okolo 1000 osob jest pod gruzami i ich sznase na przezycie maleja z kazda sekunda i problemem nie jest sprawa odpowiedzialnosci, tylko zdrowie osob, bo to mogle sie stac w kazdym z super marketow i kazdy z nas mogl byc w nim.

Vote jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-01-2006, 09:43   #16
NORMALY OBYWATEL RP
Użytkownik Forum

NORMALY OBYWATEL RP's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2004

Domyślny

Wspolczucia dla wszystkich ofiar i ich rodzin...
Ostatnia zywa osoba zostala wydobyta miedzy 21 a 22 w Sobote wiec czarno to widze
Moze mi ktos powiedzie gdzie to wkoncu jest czy w Katowicach czy w Chorzowie?

http://www.pajacyk.pl <--- Kliknij...
NORMALY OBYWATEL RP jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-01-2006, 10:20   #17
Ryłek
Zbanowany

Ryłek's Avatar

Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3

Imię: RC-1262
Ryłek ma numer GG 1617583
Domyślny

Ja tylko mogę powiedzieć: współczucia dla ofiar i ich rodzin. W tym momencie nie ważne jest KTO zawinił, ważne jest życie ludzkie.

@ Taaa... autostrady to u nas z zawrotną prędkością budują.
Ryłek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-01-2006, 10:28   #18
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

@Tana
Może i standardy europejskie są lepsze, ale w Niemczech i tak dach na lodowisku się zwalił.
@autor
Nie zawsze można znaleźć winnego.
@topic
Jakie to głupie, że w tak bezsensowny sposób ludzie kończą życie. Wychodzisz na zakupy, mówisz rodzinie, że "wracasz za godzinę", a oni się dowiadują za tą godzinę, że nie żyjesz.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-01-2006, 10:36   #19
Teravista
Użytkownik Forum

Teravista's Avatar

Data dołączenia: 02 07 2005
Lokacja: Na południu

Profesja: Knight
Świat: Refugia
Domyślny

Nie wiem czy już ktoś to powiedział bo nie czytałem wszytskich wypowiedzi ale to nie jest centrum handlowe tylko Międzynarodowe Targi Katowickie a to duża różnica.Ja mieszkam ok 500m od tego budynku i dosłownie przez 5-6h bez przerwy karetki i straz pożarna.Na poczatku nie wiedziałem o co chodzi dopiero później przełączyłem na trójke i sie dowiedzialem Dobrze że nie jestem miłośnikiem gołębi.....

Teravista jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-01-2006, 10:56   #20
Xehe del'Moris
Użytkownik forum

Xehe del'Moris's Avatar

Data dołączenia: 28 01 2006

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Paladin
Świat: Furora
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper
@topic
Jakie to głupie, że w tak bezsensowny sposób ludzie kończą życie. Wychodzisz na zakupy, mówisz rodzinie, że "wracasz za godzinę", a oni się dowiadują za tą godzinę, że nie żyjesz.
Jakie zakupy? Ci ludzie poszli oglądać wystawe gołębi. A tak poza tym to jest juz około 60 osób zmarłych a bilans ciągle rośnie... :/
Xehe del'Moris jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania