|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 11 2005
Lokacja: Głuchołazy
Stan: Aktywny gracz
Imię: Bhaal Tavian
Profesja: Knight
Gildia: Brak
Świat: Selena
Poziom: 65
Skille: 78/75
Poziom mag.: 6
|
![]() A wiec zalożyłem ten temat aby każdy z fanów tej książki mogł w nim zadawać nurtujace go pytania,aby mógł dzielić sie swoimi spostzreżeniami i sugestiami.
Pare dni temu przeczytalem poraz kolejny HP 5 i dalej nie moge zrozumiec jednej sytuacji ktora sie tam zdarzyła : Gdy w Ministerstwie Magii i czarodziejstwa stoczona została walka pomiedzy Smierciozercami i Aurorami jednym z walczacych byl Syriusz Black I nie moge zrozumiec jakie wlasciwosci mial ten kamienny luk pod ktory wpadl Black ze nie mogl wyjsc stamtad.jesli ktos potrafi oidpowiedziec mi na to pytanie bede wdzieczny. Pozdro
Loading..... Please Wait. ![]() Ostatnio edytowany przez Bhaal24 - 10-08-2006 o 13:46. |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() O ile się nie mylę, to Syriusz przed wpadnięciem pod kamienny łuk został już uśmiercony, a zatem ten łuk mógłby przyłowywać echa głosów zmarłych.
Ale nie wiem ;pp taka tylko hipoteza. Nie jestem znawcą HP i dawno to czytałem. |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N
Stan: Na Emeryturze
Imię: Komandor Tarkin
Świat: Secura
|
![]() Mnie przezywają Harry Potter ;<.
P.S: Magii, przez dwa "i", Magi to trzej mędrcy ze wschodu ;d. Osobiście za sagą nie przepadam, aczkolwiek filmy widziałem z ciekawości. @down Jemu chodzilo o ministerstwo kogo?/czego? - Magii. <edit> Napisałem kursywą, to nie jest z języka polskiego (Magi). Ostatnio edytowany przez Dr.Unknown - 10-08-2006 o 11:25. |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 02 2006
|
![]() Ten łuk to taka forma portalu do świata zmarłych.
A nie ma czegoś takiego jak "magi", są "magowie". @up A mi chodziło o mędrców ze wschodu ![]()
Ostatnio edytowany przez Adner - 09-08-2006 o 21:23. |
![]() |
![]() |
#5 |
Krzyżak
|
![]() Ja czytałem wszystkie części po kilka razy po za ostatnią - wyrosłem z HP. Ten łuk był właśnie czymś (chyba) w rodzaju portalu - możliwe, że wyjaśni się to w dalszych częściach.
@Dr.Uknown: Mnie też przezywali Harry Potter jak zacząłem zapuszczać włosy. Wtedy też nosiłem okulary ![]() Ostatnio edytowany przez Glamri - 12-06-2007 o 21:10. |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2004
Lokacja: Jaworzno
Profesja: Rookstayer
|
![]() on zginal zanim wpadl pod luk.
a luk niewiadomo do czego sluzyl, najprawdopodobniej byl on jakims lacznikiem miedzy swiatem zywych i zmarlych i te szpety, ktore tam bylo slychac, to byly glosy niezywych ludzi.
kichakichakicha Ostatnio edytowany przez Karrith - 09-08-2006 o 21:01. |
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 02 2006
|
![]() Cytuj:
On NIE zginął przed wpadnięciem za zasłonę! Zaklęcie o czerwonym promieniu(expelliarmus) tylko go za tą zasłonę wepchnęło.
![]() |
![]() |
#9 |
Dobo Srobo
Data dołączenia: 23 07 2003
|
![]() Nie rozumiem po co czytać tą książke pare razy. Nie jest ona przecież jakoś dająca do myślenia (by do niej wracać), ani nie jest czymś wybitnie ciekawym.
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Cytuj:
![]() @Karrith: jak tak, to why jego ciała nie wyjeli? -.-'
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() Teraz moja kolej: skoro istnieje czar który pozwala ukryć jedno miejsce przed innymi a tajemnice tego miejsca powierzyć jakieś zaufanej osobie, to dlaczego ludzie nie rzucali tego na lewo i prawo ukrywajac siebie nawzajem? Dlaczego czarodziej, który jednym machnięciem dłoni jest wstanie nawet zabić, pozbawiony kilkucalowego kawałka drewna jest bezbronny? Dlaczego ludzie latają na miotłach xD
#12 | |
Dobo Srobo
Data dołączenia: 23 07 2003
|
![]() Cytuj:
A książka która zrobiła na mnie ostatnio bardzo pozytywne wrażenie to "Msza za Miasto Arras", polecam. Ale to tak BTW... |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bełchatów
Stan: Niegrający
Imię: Pacek man
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Julera
|
![]() Dobo ale to miał być z założenia temat o najpopularniejszej (niekoniecznie najciekawszej) książce "dla dzieci" świata. Może założymy koncik literacki gdzie będziemy sie dzielić swymi przeżyciami związanymi z literaturą, czegoś takiego chyba brakuje na forum chyba że jest jakaś grupa do tego ale sprawdzać mi sie nie chce teraz, niech mnie ktoś sprostuje jak by co
Ten łuk to jest coś w rodzaju jednostronnego portalu do świata zmarłych, wejść sie tam da ale z powrotem bywa ciężko pytanie 2 a choroba wie czemu tak sie nie dzieje, pani rowling w swych książkach umieszcza wiele tego typu dziwnych rzeczy, no bo dlaczego w tej szkole czarodziejstwa nie uczą takich przedmiotów jak matematyka czy na przykład języków czarodziejom sie to nie przydaje czy jak? Jak myślicie czy w 7cz. pojawi sie brat Dumbledora? Odbiegając uważam że HP to dobry początek przygody z literaturą ale żeby te książki nazywac genialnymi? tego nie rozumiem, tak jak nie pojmuje jak można mówić o Kodzie da Vinci że to najlepszy thiler wszechczasów, osobiście uważam że to średniej klasy książka i gdyby nie 3 strony na których powypisywane są takie teorie jak żonaty Chrystus książka utoneła by wśród wielu podobnych. Czego to nie robi marketing, reklama ps.czemu mi sie zdaje że ten temat niedługo umrze śmiercią naturalną pps. TO SKANDAL że cenzura nie przepuszcza takiego kulturalnego słowa jak Abstrah.u.jąc tylko wyskakują jakieś męskie narządy płuciowe, to tylko dowód na to że maszyny to tępe stwory gdzieś tam na dole do Bhala~sprawdziłem u znajomego jest napisane że wtedy go widział a potem juz nie nic nie ma napisane że zginoł, to czego dokonałeś to nadinterpretacja
"Czemu nas tam nie ma gdzie za darmo wszystko dają...." "płoń płoń płoń parlamęcie niech spali cię ogień na historii zakręcie" ![]() Ostatnio edytowany przez Pacek - 10-08-2006 o 16:43. |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() @Dobo
Paragraf 22 ownz. Można się zlać ze śmiechu xDDD @Pacek Czy brak "Żuczka" przypadkiem nie wylądował w zakładzie dla czubków? xD |
![]() |
![]() |
#15 |
Użyszkodnik
![]() |
![]() @Tasior:
Skoro w III części Hermiona bawiła się czasem, dlaczego w VI nie mogła sie cofnąć i zapobiec ataku smieciożerców na Hołgłart? @Dobo: bede musiał się skusić na autostopa, gdzieś go ponoć między książkami mam ![]()
Kłócenie się na forum jest jak uczestniczenie w paraolimpiadzie, może i wygrasz, ale nadal będziesz zacofanym -.-" Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 10-08-2006 o 16:46. |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 11 2005
Lokacja: Głuchołazy
Stan: Aktywny gracz
Imię: Bhaal Tavian
Profesja: Knight
Gildia: Brak
Świat: Selena
Poziom: 65
Skille: 78/75
Poziom mag.: 6
|
![]() Cytuj:
@Adner Wlasnie dlatego zadałem to pytanie poniewaz tam jest mowa o zakleciu "oszałamiającym"? ktore nie moze zabic.I parenascie stron wstecz byla sytuacja gdzie Harry mimowolnie staje na ten łuk i gdyby nie Hermiona prawdopodobnie by tam wszedł. @Dobo Ciekawość to rzecz względna ,dla Ciebie nie jest ciekawa dla mnie owszem. Z natury nie czytam kśiążek z własnej nie przymuszonej woli,a tą czytałem z przyjemnościa co wiecej kolejne tomy kupowałem za swoje pieniądze,czego bym sie nie spodziewał.I nie czytalem jej po kilka razy,wszystkie czesci z wujatkiem pierwszej i 5 przeczytalem raz. @Pacek Moge sie mylic ale ale w V czesci gdy Moddy pokazywal harremu zdjecie dawnych czlonków Zakonu wymienial tam brata Dumbledore'a i powiedzial ze został zabity.
![]() |
#17 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 04 02 2006
|
![]() Cytuj:
Czerwony promień to nie Expelliarmus tylko Drętwota(zaklęcie oszołamiające) a ten łuk to bł cośjak portal do świata zmarłych |
|
![]() |
![]() |
#18 |
Fallen Angel
|
![]() Bo w V części cała ekipa raczyła rozpieprzyć wszystkie zmieniacze czasu?
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 02 2006
Stan: Niegrający
![]() |
![]() A jak myślicie kto to może być TEN/TA R.A.B ?
|
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 09 2006
Stan: Zbanowany
Imię: Vademekium
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Cruel Hunters
Świat: Menera
Poziom: 150