Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Czy podoba Ci sie Polska Szkola?
Tak! 10 7.41%
Nie! 55 40.74%
Moze byc. 55 40.74%
Mam to gdzies. Ide na piekarza 15 11.11%
Głosujących: 135. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 19-09-2006, 19:03   #1
Vandoz
Zbanowany

Data dołączenia: 10 03 2006

Domyślny Polish School Is ... (sux!?)

Witam! Otoz ciekawi mnie wasze zdanie o polskiej szkole. Co wam sie w niej podoba, a co nie. Czy podobaja wam sie idee Pana Romana Giertycha? Czy podoba wam sie pomysl z mundurkami?

Tu o tym dyskutujmy!

PS: Prosze bez wulgarnych pstow, typu : " Romek h*j (przez ch powinno byc) wozi gnoj...."

Edit: Sorka, ale geniuszem w angolu nie jestem. Moze ty tak

Ostatnio edytowany przez Vandoz - 19-09-2006 o 19:15.
Vandoz jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 19-09-2006, 19:09   #2
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Na pewno nie podoba mi się poziom inteligencji uczniów i zastanawiam się też, patrząc na tytuł tematu, nad poziomem nauczania angielskiego.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"

Ostatnio edytowany przez Baron Kaldrick - 19-09-2006 o 19:15.
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:10   #3
Adner
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 02 2006

Domyślny

Otóż według mnie pomysły premiera Giertycha związane z edukacją są bardzo dobre - bo radykalne. Nie wiem, czy zostaną wprowadzone(a takie mam nadzieje), niestety. Postaci samego Giertycha zbyt nie lubię, ale jego "wizja" polskiej edukacji jest ciekawa.

@vaviec
Wiesz, to ja już wolę uczyć się o hormonach i enzymach, niż przebywać na lekcjach wychowania fizycznego. A może by tak podwoić liczbę historii, biologii, chemii, geografii, matematyki, języka polskiego, religii, sztuki, języka angielskiego, skoro już podwajamy zdecydowanie najgorzej nauczany przedmiot? Polscy nauczyciele wychowania fizycznego traktują ten przedmiot jako "biegaj skacz graj", omijając teorię, która powinna zajmować dużą część tychże zajęć.

Ostatnio edytowany przez Adner - 19-09-2006 o 19:23.
Adner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:10   #4
vaviec
Zbanowany

Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: Gdynia

Stan: Na emeryturze
Imię: Edoc'Sil
Domyślny

Polska szkola po prostu smierdzi. Zamiast uczyc nas o kazdym hormonie, po kolei, szczegolowo, powinni nas nauczyc jak sie wymienia kola w samochodzie, jak sie wypelnia PITy albo cus. Tak zeby czlowieczek ktory juz dorosl nie byl p***a. Lekcje WF'u musza byc podwojone, bo to co sie teraz dzieje z polska mlodzieza...pozostawie bez komentarza. Tak samo z jezykiem angielskim. 8 lekcji anglika to minimum
Up@
Ale na takiej lekcji nie tylko bysmy biegali etc. Na tych lekcjach moznabybylo rozmawiac o fajkach.O prawidlowym odzywianiu. Nie widzisz co sie dzieje z polska mlodzieza? Co 6 pali. Wiekszosc ma otylosc. Jak tak dalej pojdzie to zamiast zyc dluzej, to za pare pokolen ludzie beda zyc 50lat~.
Down@
Wycofajmy ze szkol WF i angielski! No bo i po co? Przeciez w Polsce NIKT nie ma problemow fizycznych i KAZDY wspaniale mowi po angielsku. W ogole jestes z tego kraju/planety?

Zgadzam sie z Nosferatu. W liceum powinnismy sie uczyc wybranych przedmiotow.

Ostatnio edytowany przez vaviec - 19-09-2006 o 19:40.
vaviec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:16   #5
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Im częściej widzę takie tematy, tym bardziej zdaje mi się, że z polską młodzieżą nie jest dobrze. (vide pan up)

@Up:
Omg. Gdzie ja napisałem, żeby usunąć W-F albo Angielski?;o

Ostatnio edytowany przez Caer - 19-09-2006 o 20:11.
Caer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:23   #6
Nosferatu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Nosferatu ma numer GG 1691186
Domyślny

imo juz w liceum a najlepiej w gimazjum powinno sie wybeirac przedmioty ktorych chemy sie uczyc, bo jednym przyda sie np. biologia a innym matematyka bo sensu uczenia sie wszystkiego nie widze. a co do giertycha to wciaz uwazam go i jego pomysly za debilne
Nosferatu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:25   #7
Duke Dran
Użytkownik Forum

Duke Dran's Avatar

Data dołączenia: 23 08 2005

Duke Dran ma numer GG 13923094
Domyślny

MMMooozeeee bycccc
Duke Dran jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:30   #8
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick Pokaż post
Na pewno nie podoba mi się poziom inteligencji uczniów i zastanawiam się też, patrząc na tytuł tematu, nad poziomem nauczania angielskiego.
Yeap... Czasem gdy widzę niektóre przypadki to na prawdę, chce się, by był u nas system jak w USA - pełnoletni od 21 lat... Bo co jak co, ale z 50% 18'sto latków zdaje się byc niedojrzałymi pacanami...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nosferatu Pokaż post
imo juz w liceum a najlepiej w gimazjum powinno sie wybeirac przedmioty ktorych chemy sie uczyc, bo jednym przyda sie np. biologia a innym matematyka bo sensu uczenia sie wszystkiego nie widze. a co do giertycha to wciaz uwazam go i jego pomysly za debilne
W liceum, w gimnazjum nie masz jeszcz do końca sprecyzowanej przyszłości. A co do WF, to powinien być, a nie się go usuwa, z dnia na dzień coraz to lepsze przedmioty zamiast WF wymyslają. BO jak by wyglądał stan fizyczny naszej młodzieży, gdyby nie było WF?!
Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:35   #9
Calen Futh
Zbanowany

Calen Futh's Avatar

Data dołączenia: 21 11 2005
Lokacja: Chrzanów

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

E tam nie jest źle. Puki co narzekamy ale i tak w przyszłości bedziemy pewnie mówili cos w stylu -"To była dobra szkoła", ponieważ jak wiemy Polska ma całkiem wysoki poziom nauczania

A co do mundurków. No cóż bywa. Mi to jakoś strasznie nie przeszkadza bo już trzeci rok chodze do gimnazjum w którym owa odzież jest obowiązkowa =]

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez vaviec Pokaż post
Tak samo z jezykiem angielskim. 8 lekcji anglika to minimum
Taaa...Odrazu z 20 powiedz. Co sie bedziesz bawił ? Idź na całość -.-

Moim zdaniem, puki co jest dobrze.

Ostatnio edytowany przez Calen Futh - 19-09-2006 o 19:38.
Calen Futh jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:37   #10
Kamchal
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Profesja: Brak (Rookgaard)
Domyślny

Oczywiście! Polish school is sux, sux, sux!
Przez rok mieszkałem i uczyłem się na zachodzie, a dokładniej w Belgii. Porównując polską szkołę, a każdą inną w państwach zachodnich, polska wypada fatalnie (grafiti na ścianach, połamane krzesła, porysowane ławki, skromna lub żenująca dekoracja sal). Według mnie przyczyną tego wszystkiego jest przede wszystkim zamożność polaków, bo główną rozrywką młodzieży coraz częsciej staje się alkohol i papierosy. Nie stawało by się tak, gdyby struktura państwa polskiego wyglądała inaczej. U większości z was(teraz także i u mnie), wyglądając z okna widzimy bloki, bloki, bloki. Mieszkając na takich osiedlach w miastach, trudno nie natknąć się na papierosy lub inne używki. Samo mieszkanie na takim osiedlu prowokuje już do dopasowania się do istniejących grup, czyli najczęsciej do obniżenia włąsnego poziomu. Chcąc zaszpanować, często robimy coś czego nie chcemy, w rezultacie czego niszcząc szkoły, budynki.
Myślicie, że to wszystko by wyglądało tak samo, gdyby w Polsce budowało się więcej osiedli willowych? Bo według mnie NIE. (ale do tego z kolei trzeba zwiększyć zarobki polaków.. i kółeczko się zamyka).
Kamchal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:43   #11
duzy141991
Użytkownik forum

Data dołączenia: 09 09 2006
Lokacja: Garwolin

Stan: Aktywny gracz
Imię: Bone Mook
Profesja: Elder Druid
Świat: Honera
Poziom: 43
Poziom mag.: 46
duzy141991 ma numer GG 9053760
Domyślny

moze nasz romanek nie jest the bes ale moja szkolka i tak rox ^^ glupio bedzie z niej odchodzisz wszyscy nauczyciele zaje zaje zaje fajni ale nie o tym mowa chyab
duzy141991 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:51   #12
Peelelele
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 09 2006

Strzałka :p

Wg. mnie pomysły "pana" Giertycha są conajmniej bez sensu.

-monitoring w szkołach;

A czy on jest tak bardzo (jeśli wogóle) potrzebny.

-mundurki;

Chyba najbardziej debilny z jego pomysłów. Dla mnie (nie tylko) ubranie takiego mundurka to (że tak to ujmę) obciach.

-historia rozdzielona na dwa przedmioty: historia Polski i historia powszechna;

Bzdura! 3 lata w podstawówce/gimnazjum zupełnie wystarczy by się nauczyć tego co się w życiu naprawde przyda.
Te dodatkowe godziny można spożytować na bardziej przydatne w życiu przedmioty.

-będą lekcje patriotyzmu, i to każdy nie zależnie od naradowości bedzie musiał na nie uczęszczać;

<lol> Gdy ktoś jest np Niemcem ma się uczyć "miłosci" do Polski?
Gz dla naszego MEN.

-do średniej będzie wliczana ocena z religii;

Kolejne Gz. Jak ktoś nie chodzi na religie bo jest innej wiary/nie wierzy w Boga to też bedzię mu się średnia wliczała?

-kaplice w szkole;

no comment.

A co do polskiej szkoły to też uważam ją za "złom" <lol2>.
Na niektórych przedmiotach uczymy się takich rzeczy, które nam się wogóle w życiu nie przydadzą! (wyjątek: studia w wybranym kierunku).
Translakcja-przesunięcie o wektor. (jeden z naszych ostatnch tematów na matematyce).
Po co to komu? - niewiem.
Nauczyciele uczą nas tego, my sie uczymy tego pózniej na studiach żeby następnie uczyć tego kolejne pokolenie. I koło się zamyka. Wg. mnie takie rzeczy powinny byc dopiero na studiach.

Zamiast tego mogły by być lekcje języków lub przedmioty, które bardziej się przydadzą w życiu.
Bo chyba to jest najbardziej potrzebne nie?

To jest moje zdanie na temat pomysłów p. Giertycha i naszej polskiej szkoły.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Peelelele - 19-09-2006 o 20:57.
Peelelele jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:54   #13
vaviec
Zbanowany

Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: Gdynia

Imię: Edoc'Sil
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Calen Futh Pokaż post
Taaa...Odrazu z 20 powiedz. Co sie bedziesz bawił ? Idź na całość -.-

Moim zdaniem, puki co jest dobrze.
Na 20 lekcji angielskiego nie bedzie miejsca: P. Ale na 8 juz tak.
Moze u ciebie z angielskim jest 'dobrze'(szkoda ze nie celujaco eh?), poniewaz masz dodatkowe lekcje, ale nie wszystkich na to stac.

Shan@
A kto ci kaze usuwac jezyk polski/matematyke? Lekcje te sa wazne, ale w XXI wieku DUZO wazniejszy jest angielski. No..chyba ze zamierzasz byc lekarzem z 1000zl miesiecznie/krawcem-500zl... Sa inne przedmioty, ktore mozna usunac: religia,niemiecki,GW,Technika,Muzyka.

Ostatnio edytowany przez vaviec - 19-09-2006 o 20:06.
vaviec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:56   #14
Kwaso
Użytkownik Forum

Kwaso's Avatar

Data dołączenia: 18 08 2005
Lokacja: Płock

Stan: Niegrający
Kwaso ma numer GG 5575784
Domyślny

Polish School sux ^^
a czemu ?? Bo trzeba do niej chodzic, spedzic w niej polowe dnia i do tego uczyc sie w hacie -.- ( no przynajmiej u mnie tak jest)
Jeszcze jak slysze co ten Romuś wymysla to mnie kur..szlak mnie bierze -.-
Jeszcze ta mata na maturze ... Toc tyle ludzi tego nie zaliczy ze o boze...
Mundurki ?? Nie dziekuje ...
Rela zaliczana do sredniej ?? Fajnie tyklo szkoda ze jestem ateista ...

NO , ale coz mozna poradzic...Ja tam w swojej szkole narazie sie dobrze czuje jeszcze nie mam problemow z nauczycielami , a kumple sa spoko ^^

Pozdr0 i...
kwa kwa xD

Pozdr0 :l
Kwaso jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 19:58   #15
Dj Fara0n
Użytkownik Forum

Dj Fara0n's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2004

Profesja: Paladin
Dj Fara0n ma numer GG 1366594
Domyślny

Kamchal ,powiedz mi czy aż tak bardzo przeszkadza ci w nauce graffiti na scianie ,albo pomazana lawka? Po jakiego groma ci dekoracja w klasie? Czy połamanego krzesla nie mozna zaniesc do konserwatora? Jesli przeszkadzaja ci takie szczegoły, to gratulacje podejscia do nauki.

@topic:
Jak narazie nie odczulem za bardzo pomysłow Giertycha. Ale z tego co widze/czytam to sa bynajmniej glupie. Mundurki, pojebane lekcje patriotyzmu i inne chore wymysly.
Dj Fara0n jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:00   #16
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Polska szkola po prostu smierdzi. Zamiast uczyc nas o kazdym hormonie, po kolei, szczegolowo, powinni nas nauczyc jak sie wymienia kola w samochodzie, jak sie wypelnia PITy albo cus. Tak zeby czlowieczek ktory juz dorosl nie byl p***a. Lekcje WF'u musza byc podwojone, bo to co sie teraz dzieje z polska mlodzieza...pozostawie bez komentarza. Tak samo z jezykiem angielskim. 8 lekcji anglika to minimum
Peewnie, najlepiej wywalić cały polski i wbić angielski, na co nam język ojczysty, skoro na Zachodzie go nie używają?

@Peelelele
Żebyśmy nie byli tłukami i mieli jakiś poziom wiedzy ogólnej?

Kto oglądał Aliego G Indahouse? Tam było ładnie zobrazowane, czego mamy się uczyć, by sobie w życiu poradzić.

@down
Powinny być szafki jakieś... A potem ta gruba higienistka do mnie "MASZ SKRZYWIENIE KRĘGOSŁUPA"...

@vaviec
I właśnie na tym polega ta pieprzona mentalność Polaków- "Uciekajmy gdzie indziej, tutaj i tak lepiej nie będzie", zamiast spróbować coś z tym zrobić, wolimy spieprzać...

Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 19-09-2006 o 20:12.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:04   #17
Bujak
Użytkownik Forum

Bujak's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2005

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Kyra
Poziom: 45
Poziom mag.: 47
Domyślny

1. W gimnazjum (2-3klasa) jest zdecydowanie za duzo sprawdzianow (tygodniowo nawet 6-7) nauczyciele mowia na to krotkie kartkoweczki, ktore sa czesto z 2-3 duzych rozdzialow
2. U mnie w szkole lekcje zaczynaja sie o 7.10 (mala szkola itp)
3. Plecaki waza czasem 5-8kg gdzie po calym dniu (po wf'ach ktore sa w srodku zajec- kiedy jestesmy spoceni itp) noszenia plecaka odpadaja normalnie bark i ramoina

Ogolnie ZAL...
Podobnu po postman quescie da się wysyłać użyte parcele? Dla mnie wielką nagrodą byłoby łatwe, szybkie wysyłanie lotów, a nie tachasz w loot bagu 8 exkaliburów(nie wiem jak to sie pisze ) a tu nagle podbiega noobek i juma.
Bujak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:05   #18
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nosferatu Pokaż post
imo juz w liceum a najlepiej w gimazjum powinno sie wybeirac przedmioty ktorych chemy sie uczyc, bo jednym przyda sie np. biologia a innym matematyka bo sensu uczenia sie wszystkiego nie widze.
Tak, świetny pomysł. Oczywiście Ty w wieku lat 13 miałeś skrystalizowaną wizję swojej przyszłości i wszystko Ci wyszło? To nonsens, dzieciak idący do gimnazjum, może mieć conajwyżej marzenia odnośnie swojej przyszłej pracy itd, chyba, że starzy mu wszystko ustawią. Oczywiście, są przypadki dzieci, którym udaje się spełnić swoje marzenia, ale nie jest ich imo wiele.

Cytuj:
2. U mnie w szkole lekcje zaczynaja sie o 7.10 (mala szkola itp)
Wstawanie o 6.00~ czy coś koło tego to taka tragedia? :|

Cytuj:
1. W gimnazjum (2-3klasa) jest zdecydowanie za duzo sprawdzianow (tygodniowo nawet 6-7) nauczyciele mowia na to krotkie kartkoweczki, ktore sa czesto z 2-3 duzych rozdzialow
Nie wiem jak u Ciebie, ale jak dotąd (obecnie jestem w 3 gimn~) nie miałem tylu sprawdzianów. Max 2 w tygodniu + max 2 kartkówki. Może po prostu mam lepszych nauczycieli, i nie muszą oni katować mojej klasy kartkówkami co lekcje, żeby coś z niej wycisnąć.

Ostatnio edytowany przez ripper - 19-09-2006 o 20:08.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:06   #19
Nosferatu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Nosferatu ma numer GG 1691186
Domyślny

owszem mialem i wciaz sie po 3 latach gimnazjum tego trzymam
@down
no patrz a jednak gimnazjum skonczylem o.O co Ci sie w profilu nie podoba?
liczysz dobrze, urodziny mam jutro wiec coz, przegrales ze tak powiem xD

Ostatnio edytowany przez Nosferatu - 19-09-2006 o 20:19.
Nosferatu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2006, 20:12   #20
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

To się bardzo cieszę, ale patrząc na twój profil nie wydaje mi się, żebyś skończył gimnazjum. Poza tym, powiedz mi to, jak będziesz miał 20-21 lat. W życiu może się zmienić bardzo wiele w bardzo krótkim czasie, a 13-latek często ma "kiełbie we łbie" (czy jak to tam) i stwierdzi, że zostanie np dziennikarzem, a później się okaże, że w ogóle nie ma talentu i możliwości, by dostać się na odpowiednie studia.
Cytuj:
no patrz a jednak gimnazjum skonczylem o.O co Ci sie w profilu nie podoba?
Ehm. No to chyba poszedłeś do szkoły szybciej niż skończyłeś 7 lat. 7lat - 1kl, 8-2, 9-3, 10-4, 11-5, 12-6, 13-1g, 14-2g, 15-3g, 16-1lo, 17-2lo, 18-3lo

Czy ja coś źle liczę? Bo już sam nie wiem.

Cytuj:
wiec coz, przegrales ze tak powiem xD
ssij, że tak powiem ;pp

Ostatnio edytowany przez ripper - 20-09-2006 o 07:42.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania