Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 26-09-2006, 17:22   #1
Xsamsung
Użytkownik forum

Data dołączenia: 26 09 2006

Domyślny Pytanie Od Jakich Skili oraz jakiego lvlu moge Skilowac na Slimach

Siema Wiem ze pytanie Moze nie pasuje do katgori ale nie wiedzialem gdzie to Dac) Wiec mam takie pytanie mam 9 lvl i skile 50/50 (knight) eq -set Tower shiled Steel helmet moge Skilowac na slimach bo nigdy nie gralem knightem i nie wiem A ja juz nie mam na czym skilowac wszytko zabijam za szybko Znaczy dokladnie to chce troszke poafkowac
a tak to musze siedziec ciagle przed monitorem i sie patrzec prosze o odp Plz.
Xsamsung jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-09-2006, 17:23   #2
morwi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]

morwi ma numer GG 4695891
Domyślny

na szukajce mozesz juz od dawna...
stary 26-09-2006, 17:33   #3
Lipers
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 09 2006
Lokacja: Lucera

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Lucera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xsamsung Pokaż post
Siema Wiem ze pytanie Moze nie pasuje do katgori ale nie wiedzialem gdzie to Dac) Wiec mam takie pytanie mam 9 lvl i skile 50/50 (knight) eq -set Tower shiled Steel helmet moge Skilowac na slimach bo nigdy nie gralem knightem i nie wiem A ja juz nie mam na czym skilowac wszytko zabijam za szybko Znaczy dokladnie to chce troszke poafkowac
a tak to musze siedziec ciagle przed monitorem i sie patrzec prosze o odp Plz.
nie no moim zdaniem afk na slimach przy 50 / 50 to nie jest najlepsze rozwiązanie... idź na dwarfy na przykład. Ale do takich rzeczy to służą poradniki... których jest sporo.

Ostatnio edytowany przez Lipers - 26-09-2006 o 17:35.
Lipers jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-09-2006, 17:33   #4
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Spróbuj posiedzieć do 60/60 na dwarfach, potem na slimach. Po za tym skąd masz tower shield na takim lvlu ? Czyżby Thief ?
Alanus Lutinum jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-09-2006, 17:39   #5
Xsamsung
Użytkownik forum

Domyślny

nie thief tylko Poporostu mialem druga Postac ktora Sellnelem i wzielem sobie z niej 10k i kupilem tshielda i takie eq jak tam mam i ja niechce afkowac tak na pare godzin tylko co 10-15minut przychodzic sprawdzac bo mi sie niechce ciagle przed monitorem siedziec
A co do Poradnikow to wiem ze Jest Sporo ale nie moge tego znalesc widzialem kiedys temat podbny do mojego i pallek pisal ze ma 55/40 i pytal sie czy moze na slimach skilowac to ludzie odpowiadali ze Waste uh/ihs

Ostatnio edytowany przez Xsamsung - 26-09-2006 o 17:40.
stary 26-09-2006, 18:16   #6
Krako
Użytkownik Forum

Krako's Avatar

Data dołączenia: 02 09 2006

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Poziom mag.: 19
Krako ma numer GG 3169124
Domyślny

dam ci rade sam gram knightem i skillowałem na rotach do 70/70 i szło mi nawet fjanie dajesz dull defa i skillujesz tylko trzeba znać fajne miejsca na skillowanie jak chcez jakołś fajną miejscuwke to pisz na prv znam pare ;]
Krako jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-09-2006, 18:52   #7
Xsamsung
Użytkownik forum

Domyślny

Dzieki ale na rotach to bede musial siedziec chce poskilowac na slimach gdzie bede troszke afkowal np uczyl sie i afk.. albo cos bo narazie to nie moge sie uczyc i byuc afk bo co 5 minut musze lurowac nowego rota a jak bije kniefem na full def to nie zadaje hit a jak na balance to po 5
stary 26-09-2006, 20:13   #8
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Przy 70 skilla na full defie z crowbara bilem slima z reguly za 8-10, i to praktycznie kazdym hitem, wiec raczej wiele na treningu na slimach nie zyskasz. Jedyny plus to ze nie bedziesz musial latac i szukac nowych mobow do zabicia.
stary 26-09-2006, 20:35   #9
Colard
Użytkownik Forum

Colard's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2006

Domyślny

Poafkowac to sie da raczej tylko na monku. (nawet przy ghoulu musisz patrzec na ekran bo ma on tylko 100 hp i dosyc maly def, wiec nietrudno go zabic przez drobna nieuwagę)
A slimy odpadaja bo zakladajac srednie hity tylko po 5 (w rzeczywistosci sa wyzsze) to i tak zabijamy 1 slime w minute. ;p

Ostatnio edytowany przez Colard - 26-09-2006 o 20:38.
Colard jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-09-2006, 23:03   #10
Gelo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 09 2005
Lokacja: Łęczna

Stan: Początkujący
Profesja: Rookstayer
Świat: Grimera
Poziom: 10+
Skille: 92/89
Poziom mag.: 7
Gelo ma numer GG 3153747
Domyślny

Na slimach najlepiej zacząć trenić od skilla 70~ , ale na slimach nie da się afkować, nawet nie chcąc zabić szybko slima hitujesz go co ture po ok.10hp, więc jak masz zamiar afkować to only monk bo jak już ktoś pisał ghoul ma malo hp, słabego defa i słabo się leczy.
Gelo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-05-2007, 23:18   #11
Ametril-ek
Użytkownik forum

Ametril-ek's Avatar

Data dołączenia: 15 05 2007

Domyślny

Mam knighta ze skillami 65/64 i trenie na slimach z k-setem meduska w-helmem i powiem ci ze nie moge sobie poafkowac poniewaz slima i tak zabijesz, chyba ze z botem ktory atakuje pokolei dzieci slima i exuruje sie itp (jezeli masz tbi albo tibie auto) to twoja sprawa ale skilluj lepiej na dwarfach do 60~ powodzenia
Ametril-ek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-05-2007, 18:03   #12
Elvena
Użytkownik Forum

Elvena's Avatar

Data dołączenia: 05 08 2005

Profesja: Elite Knight
Świat: Refugia
Poziom: 90+
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Krako Pokaż post
dam ci rade sam gram knightem i skillowałem na rotach do 70/70 i szło mi nawet fjanie dajesz dull defa i skillujesz tylko trzeba znać fajne miejsca na skillowanie jak chcez jakołś fajną miejscuwke to pisz na prv znam pare ;]
Ja na rotach dobiłem 85 skilla na luzie Jest takie 1 fajne miejsce gdzie nikt się nie plącze, więc tam było nawet lepiej niż na slimach..

Jakieś pytania? Zapraszam na kanał help

Elvena jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-05-2007, 18:13   #13
Flisik
Użytkownik Forum

Flisik's Avatar

Data dołączenia: 29 01 2006
Lokacja: Stalowa Wola

Świat: Thoria/Calmera
Domyślny

Najlepiej od skilli 60, dosc dobrym eq i zarciem (i przy okazji mlvl wpadnie ^.^). Afkowac mozna na 1-1,5 minuty (chyba ze z botem).
Flisik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-05-2007, 22:04   #14
KrEmAs KAc
Użytkownik Forum

KrEmAs KAc's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Nowe Miasto Lubawskie 53° 25' N 19° 35' E

Świat: ¶♪&#
Poziom: 666
Skille: ↕
Poziom mag.: §§
KrEmAs KAc ma numer GG 8372892
Domyślny

LvL 30 i skille 60/60 wystarczą jeden slim stykanie na góra 2 minutki. W tym czasie możesz się nauczyć jednej definicji
KrEmAs KAc jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-05-2007, 22:54   #15
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Elvena Pokaż post
Jest takie 1 fajne miejsce gdzie nikt się nie plącze, więc tam było nawet lepiej niż na slimach..
Lepiej niz na slimach miec nie bedziesz, bo jakbys szybko slimow nie zabijal, w przeciagu 10 sek od zabicia ostatniego dostaniesz nowe. Z rotami tak nie ma ..
stary 22-05-2007, 17:15   #16
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2007

Świat: Titania
Brak ikony

@KrEmAs KAc

lokacja - nowe miasto... ?
dejw jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-05-2007, 00:35   #17
kozunia
Użytkownik forum

Data dołączenia: 15 05 2006

Gildia: nie mam
Świat: secura
Poziom: 14
Skille: 60/60
Poziom mag.: 3
Domyślny

Czytałem wiele artykułów, poradników i tym podobnych tesktów na temat treningu. Wiele jest dobrych, i jest tez troszke słabych (mówie teraz o wszystkich stronach na których są poradniki i po Polsku i Angielsku).
Natomiast żaden z autorów nie napisał która z metod treningu jest najszybsza. I jak tak naprawde dobrze jest trenic. Jakie są plusy treningu i minusy. Jako że nabiłem na swoim świecie skille 103/102 myśle że wiem wiele na temat treningu aby się o nim wypowiadać.

1. Miejsce treningu.
Miejsce treningu to tak naprawdę bardzo istotna sprawa. Poprzez odpowiednie dobranie miejsca można uchronić się przed PK i innymi złośliwościami.
Na miejsce treningu proponuje ciche miejsce. Najlepiej aby miejsce to było przy wodzie. Jest wiele takich miejsc na tibi i bardzo łatwo je znaleść, więc niebędę ich tutaj wymieniał (ze względu na to że może czytać to ktoś kto uwielbia utrudniać życie innym np. PK).
Istnieją też miejsca w których trenuje wiecej osób. Są to miejsca bardzo wygodne gdyż bez obaw możemy czytać forum lub inne stronki podczas treningu. A PKerzy będą omijać to miejsce z uwagi na liczebność osobników (co nie wyklucza ze mogą zaatakować, jednak jest to mało prawdopodobne)

2. Jedzenie na trening.
Jedzenie, także jest istotną sprawą podczas treningu (mana i hp). Opłaca się kupować HAMy w Carlin. Gdyż kosztują niewiele (6gp jeden) i dużo regenerują.
Drugim pożytecznym jedzeniem są rybki (min. dlatego napisałem wcześniej ze dobre jest miejsce blisko wody). Zawsze możemy nałowić tyle ile nam aktualnie potrzeba no i przyokazji potrenić FISHING. Najlepszym moim zdaniem jedzeniem na trening są WHITE MUSHROOM. Są bardzo lekkie, i odpowiednio regenerują mane i hp. Można je zdobyc z dwarfów, dwarfów soldierów, i guardów.

3. Broń

Przed opisaniem co powinno ubierać się na trening, opiszę czym jaka broń się charakteryzuje i którą najbardziej polecam.
Cluby to bronie które są dosyć tanie, mają słaby atak i obronę. Są najlżejszymi broniami.
Swordy to bronie które mają dobry atak i bardzo dobrą obronę. Minusem jest to ze GS jest ciężki ponieważ waży 180 oz. Można powiedzieć że co to dla knighta, ale tak naprawdę na niskim levelu często bedzie tego capa brakować.
Axe bronie które mają najlepszy atak z broni ale ich minusem jest słaba obrona. Są średnio lekkie.

Ja proponuję używania broni typu sword. Są może i ciężkie, ale mają dużo obrony, która naprawde się przydaje. Między Giant Swordem a np Dragon Lance. Jest różnica 1 punktu ataku (GS 46 - DL 47) Natomiast różnica obrony jest dość duża (GS 22 - DL 16). Obrona uwierzcie mi, naprawde dużo daje.

Jeżeli juz wybraliśmy rodzaj broni która chcemy walczyć, bierzemy najsłabsza broń danego rodzaju.
W przypadku SWORD bierzemy KNIFE (wypada np. z GHOULI)
W przypadku CLUB bierzemy CROWBAR, lub CLUB (jeśli crowbar jest trudno dostępny)
W przypadku AXE bierzemy SCICLE (wypada np. z WITCH)

Można także wziąć szalik (SCARF) na trening gdy będziemy za mocno obrywać ale nie polecam tego, gdyż niektórzy gracze mogą się zdenerwować lub obrazić, ponieważ dzięki temu ich skill leci wolniej.

4. Z kim trenować.

Trenować można na 3 sposoby. Z innym knightem, na summonku, na potworkach.

Gdy chcemy trenować z knightem. Powinniśmy zaopatrzyć się w jedzenie niezbędną broń i wooden shield. Tryb walki należy ustawic na BALANCE. Trenowanie z inną osobą może nam dać wiele możliwości. Można poznać wiele osób. Praktycznie zawsze jest ktoś kto chce trenowac. Jest to jeden z najszybszych sposobów treningu. Jeżeli chemy trenować naprawdę szybko tym sposobem, należy znaleść osobę która będzie miała większe skille (około 7-14 skilli więcej) Jest to jeden ze sposobów który zauważyłem trenując w wakacje z moim sąsiadem. Różnica miedzy nami wynosiła 8 skilli na poczatku, a na końcu zmalała do 2 skilli różnicy (ja miałem 92 skille on 84, potem ja miałem 94 a on juz 92).

Trenowanie na summonku moim zdaniem to strata czasu, i zbyt dużo zachodu aby potrenować. Najpierw trzeba znaleść sorcerera lub druida który zrobi nam Ghoula/Monka. Potem trzeba wziąć odpowiednią broń. Trzeba znaleść potworki które będą nas atakować. I to jest cała strata czasu gdyż trzeba odpowiednio dobrać broń by summonek nie padł. Jest to najdłuższa metoda treningu.

Trenowanie na potworkach jest moim zdaniem najlepszym wyjściem. Gdy decydujemy się na taki trening. Szukamy odpowiednich potworków dla nas (myślę ze najlepsze do tego są Rotwormy/Dwarfy). Mamy na sobie shield jaki aktualnie nam sie podoba i odpowiedni rodzaj najsłabszej broni. Ewentualnie można założyć reszte EQ jezeli sie boimy lub coś w tym stylu.
Przy tej metodzie treningu można również zarobic pieniądze i nabic kilka leveli. Metoda ta jest równie szybka jak metoda treningu z osobą która ma większe skille. Ale na tej metodzie więcej zyskujemy. Dużym minusem tej metody jest tylko to że trzeba strasznie się nachodzić (chyba że znajdziemy takie miejsce gdzie potworki bedą sie respić i same podchodzić)

5. Czy trening się opłaca?

Moim zdaniem niebardzo. Fakt skille dają dużo, można o wiele szybciej expic, większe obrażenia zadajemy z dobrymi skillami. Myślę że skille opłaca się tylko trenować do skilla 92, gdyż jest dość duży przeskok godzin miedzy skillem 92 a 93. A skille 92 już są odpowiednie by spokojnie expic. Na starszych światach wogóle sie nie oplaca trenować, ponieważ tam przydatny jest tylko level.

6. Coś o mnie.

Jestem drugim graczem na serverze Nova który zdobył 100 sworda. (Przypominam że gdy zaczynałem grać osoba która jako pierwsza zdobyła 100 sworda na tym serverze miala nabite 97 skilla już) Więc mój poradnik powinien się przydac.
24/01/2005 - You advanced to magic level 8.
Jestem najniższym levelem (44kev) który nabił 100 skilla w całej historii Tibi (jak dotąd ;P)
Obecnie brakuje mi 29 % do 94 levela

Na to forum przeniosłem się z forum Tibia.pl które używałem przez długi czas. Natomiast zaczęło mnie denerwować ciągłe kasowanie i blokowanie tematów przed moderatorów tamtego forum. Z których pewnie zaledwie 5 % gra w tibie, a Tibie pamiętają jeszcze z ery dinozaurów.

Tym akcentem kończę mój poradnik. Mam nadzieje że zagości on w artykułach na forum

Aha. Jezeli macie jakies pytania odnośnie treningum, proszę pytać w tym temacie. Na każde zapytanie napewno odpowiem.

Hail

<cut>

Pozdro. P.S Jest to poradnik z tibia.org.pl lecz mialem wszelkie uprawnienia wstawic go tu.

All co musisz wiedzieć xd

Ostatnio edytowany przez Vil - 26-05-2007 o 01:33.
kozunia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-05-2007, 01:33   #18
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

nie chcialo mi sie rozdrabniac nad kazda glupota:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kozunia Pokaż post
Natomiast żaden z autorów nie napisał która z metod treningu jest najszybsza.
bo nie ma najszybszej.

Cytuj:
Jakie są plusy treningu i minusy
bo nie ma plusow.

Cytuj:
Opłaca się kupować HAMy w Carlin. Gdyż kosztują niewiele (6gp jeden) i dużo regenerują.
1. Pisz po polsku.
2. Dlaczego akurat w Carlin ?

Cytuj:
I to jest cała strata czasu gdyż trzeba odpowiednio dobrać broń by summonek nie padł. Jest to najdłuższa metoda treningu.
znowu, dlaczego najdluzsza ?

Cytuj:
Metoda ta jest równie szybka jak metoda treningu z osobą która ma większe skille.
Szybkosc w zaden sposob nie wynika ze sposobu treningu, ale wole zdac sie na opinie dzieciaka ktory na treningu spedzil 20x dluzszy czas.

Cytuj:
Myślę że skille opłaca się tylko trenować do skilla 92, gdyż jest dość duży przeskok godzin miedzy skillem 92 a 93.
Faktycznie przeskok pomiedzy 91 a 92 jest juz stosunkowo maly, o 10% mniejszy niz opisany powyzej, zaledwie kilkadziesiat godzin.

Cytuj:
6. Coś o mnie.
zeby nie bylo ze nie jestes skromny.

Cytuj:
Na to forum przeniosłem się z forum Tibia.pl które używałem przez długi czas.
Forum Tibia.pl wita ponownie.

Cytuj:
Mam nadzieje że zagości on w artykułach na forum
Ja mam nadzieje ze skoncza stadiony do 2012. Roznie moze byc.

Cytuj:
to na wypadek gdyby ktos sie zapytal skad ten gosc ma tygodniowego bana.

Ostatnio edytowany przez Vil - 26-05-2007 o 01:39.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-05-2007, 01:34   #19
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Data dołączenia: 04 09 2004
Lokacja: Between Heaven & Hell

Świat: Refugia
Domyślny

Grając na non-pvp zaczalem skillowac na slimach od 50/50
(nie znam zadnych fajnych miejscowek z rotami jak Elvena niestety).
W k~ secie i z medusą, ciagle najedzony, musiałem przerywać train co średnio 40-50 minut bo bylem niezle zjechany.

Nie poafkujesz bo slimy szybko padają nawet na małych skillach (co zreszta juz kilka osob napisalo).

Jak chcesz idź na slimy, nie powinieneś paść jak bedziesz miał wszystko na oku..

Pozatym co ty pieprzysz, że inne moby za szybko padają? Takie dvarfy maja wiecej defa niz slime, innym charem 1 dvarf na 65 axe stykał na dobre 5-7 minut...
stary 26-05-2007, 08:21   #20
-Xav-
Użytkownik forum

-Xav-'s Avatar

Data dołączenia: 18 05 2007
Lokacja: W domu

Stan: Aktywny Gracz
Gildia: --nie ma--
Świat: Harmonia
Poziom: 15+
Skille: 60/60
Poziom mag.: 4
Pytanie Gdzie slimy??!!heyk

Heyka mam problem mam juz dobre eq i skile alby skilowac na slimach tylko jest maly problem moglby mi ktos powiedziec fajna miejscowke ze slimami bo niedawno zaczalem grac w tibie i sam niewiem gdzie one sa
-Xav- jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania