|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu
![]() |
![]() |
#1 |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() zapewne wiekszosc z was wie jak dziala system reputacji
inni uzytkownicy oceniaja nasze posty i wypadkowa ocen jest reputacja z tym ze chyba nie wszyscy wiedza po co jest opcja "ocen temat" zauwazylem ze wiekszosc osob wystawia zla reputacje za poglady inne niz wlasne, oraz za to ze zakladaja beznadziejne tematy, ktore ich zdaniem sa malowartosciowe w tym celu nalezalo by uzywac wlasnie opcji "ocen temat" w ten sposob latwo moznaby sprawdzic czy temat jest wart przeczytania czy nie natomiast reputacja sluzy do oceny wypowiedzi innych uzytkownikow dajemy minusa wtedy gdy: - osoba pisze z bledami ortograficznymi z tym ze, tych bledow musi byc sporo kazdemu moze zdarzyc sie pomylka i dawanie (-) za jeden blad w 200 wierszowej wypowiedzi jest troche smieszne - osoba stara sie zapomniec o jakze wanej funkcji jaka jest "szukaj" zaklada nowy temat mimo iz taki sam znajduje sie juz na forum, a w szczegolnosci jesli znajduje sie w tym samym dziale - uzytkownik uzywa slow wulgarnych, po chamsku odnosi sie do innych uzytkownikow - n00bstwo, przechwalanie sie swoja wiedza, zdolnosciami oraz umiejetnosciami - spam czyli kilka odpowiedzi w tym samym temacie zaraz pod soba, a w szczegolnosci jesli nie wnosza nic do dyskusji - nagminne wprowadzanie innych uzytkownikow w blad poprzez podawanie falszywych informacji, nalezy zwrocic uwage na slowo nagminnie, gdyz kazdy moze sie pomylic i nalezy mu to wybaczyc - no i oczywiscie za NTG - Nie Ta Grupa, badz bardziej zrozumiale Nie Ten Dzial, w przypadku kiedy osoba w dziale magia pyta jak wyjsc z rooka - za nieskladne wypowiedzi, nie uzywanie znakow przestankowych (szczegolnie przecinka) - za lamanie regulaminu tego forum np. pytanie o questy, makra i inne cheaty, szczegolnie dla hakerow BRAK POLSKICH LITER TYPU ą ę ć ś ó NIE JEST POWODEM DO DANIA MINUSA, w moim przypadku brak polskich liter wzial sie stad, iz w zamierzchlych czasach oraz w ostatnich tygodnia bardzo czesto korzystalem z irca jak wiadomo nie wszystkie programy do irca poprawnie koduja oraz rozkodowuja text (ISO-8859-2), szczegolnie kiedy rozmawiasz z osobami spoza naszego kraju, ich oprogramowanie nie rozpoznaje tych znakow i widza "krzaczki", a ze z irca korzystalem duzo to juz mi tak zostalo, przypuszczam ze wiele osob ma podobnie, wiec pamietajcie brak polskich znakow nie jest objawem braku szacunku dla polskiego jezyka tylko kwestia przyzwyczajenia minusa rowniez nie dajemy za: - lubienie innego klubu sportowego niz nasz - posiadanie innego zdania, szczegolnie jesli chodzi o tematy nie zwiazane z tibia - zakladanie tematow z pytaniem, ktore dla nas moze byc banalnie proste, nie wszyscy maja 100 lvl i graja od 3 lat w tibie plusy natomiast dajemy za: - dobre porady - ciekawe wypowiedzi nie dajemy plusa za: - lubienie tego samego klubu pilkarskiego co my - mieszkanie w tym samym miescie co my - pochwalenie nas za dobry temat - przyznanie nam (+), tzw. wymiana reputacja, ty mi a ja tobie - za dobry SS w dziale zdjecia, reputacja sluzy do pokazania czy uzytkownik na FORUM udziela dobrych rad czy zlych a nie do wskazania kto ma wyzszy lvl w tibii i jakie potwory huntuje (edit: ten akurat powod jest tylko i wylacznie moim prywatnym, nie oznacza to ze Wy, takze nie powinniscie dawac reputacji z SSy, ja nikomu jeszcze nie dalem i prawdopodobnie nie dam a Wy, robcie jak uwazacie - tylko bez przesady) I NAJWAZNIEJSZE, JESLI JUZ PRZYZNAJECIE KOMUS (-) LUB (+) ZAWSZE PISZCIE ZA CO PRZYZNALISCIE uzasadnijcie to w kilku slowach natomiast do oceny tematu, czy jest ciekawy czy nie, czy was zainteresowal oraz dla przekazania tej informacji innym uzytkownikom sluzy opcja 'ocen temat" mozemy ocenic temat w skali 1 do 5 i w ten sposob dac do zrozumienia innym uzytkownikom czy temat wart jest czytania czy nie p.s. chcialem przedstawic moj punkt widzenia na reputacje za co ja daje plusy a za co minusy dziekuje za uwage
![]() Ostatnio edytowany przez MayGyver - 23-08-2004 o 19:53. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2003
Lokacja: Wroclaw
|
![]() Prawda, prawa i ejszcze raz prawda zgadzam sie z toba w 100% lepszym rozwiazaniem byloby ocenianie tematu niz osob
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 07 2004
|
![]() <bump pls>
Swietny temat, zgadzam sie ku.. ee zapomnailem sie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Stalowa Wola
Stan: Początkujący
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Lost Warriors
Świat: Harmonia
|
![]() Muszę się z tobą zgodzic.
Kiedys wypowiedzialem się w temacie chyba o tym czy carlin na hibernie jest miastem pk. Nie zgodzilem się z tym bo kiedy ja gralem na tym serverze pkowanie w carlin bylo zadkascia. A ty po dwóch miesiącach od owej odpowiedzi otrzymuje reputacje takiej treści. "Carlin jest miastem pk" No i jak tu się nie zdenerwowac? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 04 2004
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
Na zakonczenie dodam, ze wg mnie nie ma sensu szufladkowac za co nalezy sie + a za co -. Kazdy musi sie zdac na swoja intuicje i rozum... to w zupelnosci wystarczy. Jezeli dasz komus reputacje i bedziesz umial logicznie (LOGICZNIE!!!!!) uzasadnic dlaczego, to postapiles slusznie! Jednak, mam nadzieje ze tematy takie jak ten pomoga myslec forumowiczom ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 08 2004
Lokacja: Białystok
![]() |
![]() ale to dobrze, że ktoś zrobił taki temat bo do tej pory nie zabardzo wiedziałem komu za co wlepić (lub zabrać) reputacje. Big THX.
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Oczywiście! W 100% sie z tym zgadzam. Tylko jest jeden problem. A mianowicie: To co napisałeś dla większości osób jest OCZYWISTE. Niestety "są ludzie i parapety", dlatego niektórzy tego nie rozumieją i tym tematem nic nie zdziałasz. Tak już jest... Najlepszym rozwiazaniem moim zdaniem jest usunięcie reputacji.
![]() |
#8 |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() jak juz napisalem wczesniej, to jest tylko moje zdanie i moje powody do dania reputacji
nie zabraniam nikomu dawania reputacji z innych powodow, jednak wydaje mi sie iz sa to dobre powody i mozna na nich opierac swoje wlasne zasady przyznawania reputacji jak juz wspomnial yon najwazniejsze to to aby dawac je z LOGICZNIE UZASADNIONYCH powodow, nie dlatego, ze ktos lubi wisle krakow albo klub szachowy w Pcimiu Dolnym a ktos inny ich nie lubi to sa tylko wytyczne do, mam nadzieje, polepszenia sie jakosci przyznawanych reputacji @yon co do dysleksji to akurat jestem zdania iz mozna uzyc slownika ortograficznego i sprawdzic pisownie to nie sa wyscigi, gdzie trzeba pisac posta 3 min nie wiecej masz czas to zawsze mozesz sprawdzic pozdrawiam