PDA

Pokaż pełną wersje : Sword vs Axe

Stron : 1 2 [3] 4

Emok
27-08-2006, 17:59
Wybranie broni zależy od gustu i umiejętności. Ja walcze axami i jestem bardzo zadowolony. Biję F Axem (Atk39-9k na Titanii) albo Dragon Lancą (Atk47-11k),a jak trzeba blokować to z Knight Axem (Def.21-2k). KOSZT:22k

W przypadku Swordów sytuacja wyglądałaby tak:
Bright Sword (Atk36,Def31-15k) albo GS (Atk46-18k) KOSZT:33k

Efekt ten sam (obrona i atak sie uzupełnia),ale Axe 11k tańsze nawet jak noszę 3 bronie :)

Waga:

Axe:
F Axe-40 oz
D Lanca-67 oz
K Axe-59 oz
SUMA:166 oz

Sword:
Bright Sword-29 oz.
Giant Sword-180 oz.

$ar@
Axy- są ciężkie, dużo ataku, mała obrona, mała cena
Sword- są lekkie, mało ataku, duża obrona, duża cena

Nie prawda. Axe ogólnie są lżejsze jak się nosi zestaw na hunt :)

Kolejny + dla Axe.

Wynik Axe-Sword 2:0

Polecam Axe :)

Xeradus
27-08-2006, 21:09
Skoro uwzgędniacie tutaj takie itemy jak sca czy sov, to uwzględnijcie tez djinn blade, lepszy od f-axa, pharao sword również (dużo) lepszy od f axa oraz ravager's axe lepszy od gs-a

Vil
27-08-2006, 21:17
jezuuuu

Ludzie, zacznijcie myslec samodzielnie zamiast lykac forumowa papke, co wam z tego ze jakas klasa broni jest o iles procent lepsza od drugiej ? Poczatkujacemu to i tak nie pomoze, bo jeden bedzie latal z axami na trollach a drugi z clubami na rotach i przewage w ataku, chocby niewiadomo jaka, bedzie mozna o kant dupy potluc. Zamiast wkrecac sie w zbedne dyskusje zacznijcie poswiecac czas na expienie a nie debatowanie czy 1 ataku da nam dodatkowe 579 expa na godzine na elfach.

PzDr.

Stożek
27-08-2006, 21:48
@Up
To ty źle sprawdziłeś, więc jak czegoś niewiesz to SIE NIE WYPOWIADAJ

Dobrze gada piwa mu, piwa!
DEFENSIVE to jest to od czego zalezy CZY wogole zablokuje sie uderzenie (gdy tak jest chmurka-gdy nie sa promienie lub dostajemy).
ARMOR to jest to od czego zalezy czy dostaniemy obrazenie (jesli dostaniemy to wiadomo co sie dzieje-tylko jesli nasz def nie zblokuje, jesli nie to mamy promienie)

Gdy juz udzerzenie przebije nam def, armor to jedyne co obnizy jego wartosc to wlasnie ilosc armoru.

móc
27-08-2006, 21:48
Ale wy glupoty piszecie, mozna sie pociac. Nie bede cytowal bo musialbym wtedy kazde zdanie z osobna wytykowac. Nie sprawdzacie, nie gracie, patrzycie na cyferki i myslicie ze jestescie tacy madrzy i nic do was nie dociera. Olewacie totalnie doswiadczenie innych graczy o wysokiej reputacji, nawet mody sie wypowiadaly, ale wy nadal swoje bo wasze ego nie pozwala wam zrozumiec ze nie macie racji.

Jak chcecie to mnie zbluzgajcie, zraportujcie, olejcie i co wam sie jeszcze podoba ale ja wytkne po raz ostatni glupoty jakie wypisujecie, moze komus bardziej pokornemu od was sie to przyda.

Po pierwsze, ktos kiedys w jakims starym poradniku sprzed 2 lat (kiedy byly calkiem inne realia) napisal ze axy sa tansze od swordow i teraz wszyscy jak jeden maz ta glupote powtarzaja. Wiec ja sie pytam gdzie? Gdzie sa tansze, no gdzie? Gralem na kilkunastu swiatach o roznym wieku i na wiekszosci z nich wlasnie axy byly o ~10k drozsze od swordow. (liczac zestaw bs+gs kontra zestaw f-axe+d-lance). A sca to nawet na kazdym swiecie jest drozszy od sova.

Po drugie, 1 pkt ataku robi naprawde wyrazna roznice, w pojedynczym hicie jest to zaledwie 1-2 hp na dobrych skilach 80+, jednak pomnozcie sobie te 1-2 hp przez powiedzmy tysiac dragow to zobaczycie jest duzo lepszy atak na dl od gsa. Zaryzykowalbym nawet stwierdzenie ze bardziej widac roznice pomiedzy dl a gsem niz pomiedzy fa a bsem bo przy trzycyfrowych hitach z broni dwurecznej mozna to latwiej zaobserwowac.

Po trzecie, jesli chodzi o bronie jednoreczne, to nie ma bata zeby bs bronil lepiej od f-axa. Ma wiecej defa teoretycznie (w cyferkach), ale w praktyce majac dragon shield (podstawa kazdego knighta) lub lepszy (a przeciez kto bedzie chodzil z fa/bs z czyms gorszym od dragon shielda?) te cyferki nie daja zupelnie nic. Probowalem wielu kombinacji uparty jak osiol w dazeniu do tego zeby zauwazyc roznice i nie dalo sie. Czy sorc czy knight, czy 80 lvl czy 8 lvl, czy skile 10 czy skile 80, czy ful atk czy ful def, czy sralo czy pierdzialo, w kazdej dowolnej konfiguracji w ramach gry tibia nie ma roznicy pomiedzy defem bsa a f-axa. Jesli ktos pisze ze tak jest to znaczy ze karmi ludzi teoriami wyssanymi z palca. I nie gadajcie ze to ja sie moge mylic, bo to nie tylko moja opinia, wrecz przeciwienie, inni ludzie przede mna o tym wiedzieli, ja sprawdzilem i wyszlo mi to samo. Kazdy gracz doswiadczony ktory sprawdzal odpowie tak jak ja, nawet mody cos podobnego pisali w tym temacie, wiec upor maniaki z udowadnianiem teorii na podstawie napisu 30 jest poronionym pomyslem.

Po czwarte, bronie dwureczne maja szczaktowy def, jesli jest roznica pomiedzy defem gs a dl (choc ja znowu nie zauwazylem na dlugich testach) to i tak na pewno mniejsza niz atak wiec znowu axe gora.

Mam nadzieje ze ktos to przeczytal, ale pewnie znowu tylko Vil i Stożek a reszta swoje. Obym sie mylil.

Probowalem sie podniecic bright swordem ale nie dotarlem na postoj. Fak ;<

Tom@$Z
28-08-2006, 06:37
Eh. Liczby nie są wzięte z kosmosu, tylko z doświadczenia i obliczeń. Pozatym te kilka ataku w FA pomiędzy BSem nie robi zanadto wielkiej różnicy, a def a jakże. Wystarczy pokombinować, i sam widzisz, co lepsze...

Co do tego arma, to właśnie chciałem podreślić, że posiadając jednego "Arma" więcej, schodziło mi więcej UH, tzn. że jednak def coś robi.

Zanim coś mi znowu zarzucisz, Móc, to przypominam, że nie jednego draga sklupałem do testów...

rafalxx
28-08-2006, 07:53
Po trzecie, jesli chodzi o bronie jednoreczne, to nie ma bata zeby bs bronil lepiej od f-axa. Ma wiecej defa teoretycznie (w cyferkach), ale w praktyce majac dragon shield (podstawa kazdego knighta) lub lepszy (a przeciez kto bedzie chodzil z fa/bs z czyms gorszym od dragon shielda?) te cyferki nie daja zupelnie nic. Probowalem wielu kombinacji uparty jak osiol w dazeniu do tego zeby zauwazyc roznice i nie dalo sie. Czy sorc czy knight, czy 80 lvl czy 8 lvl, czy skile 10 czy skile 80, czy ful atk czy ful def, czy sralo czy pierdzialo, w kazdej dowolnej konfiguracji w ramach gry tibia nie ma roznicy pomiedzy defem bsa a f-axa. Jesli ktos pisze ze tak jest to znaczy ze karmi ludzi teoriami wyssanymi z palca. I nie gadajcie ze to ja sie moge mylic, bo to nie tylko moja opinia, wrecz przeciwienie, inni ludzie przede mna o tym wiedzieli, ja sprawdzilem i wyszlo mi to samo. Kazdy gracz doswiadczony ktory sprawdzal odpowie tak jak ja, nawet mody cos podobnego pisali w tym temacie, wiec upor maniaki z udowadnianiem teorii na podstawie napisu 30 jest poronionym pomyslem.

Ja walcze z f axem mam kolege o podobnym skillu walacym z bs i niezauwazam roznicy zeby on blokowal lepiej niz ja hity ktore otrzymujemy od potworow sa podobne.

Mam nadzieje ze ktos to przeczytal, ale pewnie znowu tylko Vil i Stożek a reszta swoje. Obym sie mylil.

Zapomnielas o mnie xD

móc
28-08-2006, 08:20
Eh. Liczby nie są wzięte z kosmosu, tylko z doświadczenia i obliczeń. Pozatym te kilka ataku w FA pomiędzy BSem nie robi zanadto wielkiej różnicy, a def a jakże. Wystarczy pokombinować, i sam widzisz, co lepsze...
No wlasnie chodzi o to ze jest dokladnie odwrotnie: 1 pkt ataku robi minimalna roznice a 16 pkt defa nie robi jej w ogole jak mamy dobra tarcze (lepsza niz dragon).
Ty patrzysz na cyferki i oceniasz (od roznicy w defie odejmujesz roznice w ataku i wychodzi ci ze sword jest lepszy), ja natomiast popieram swoje teorie doswiadczeniami i wiem ze to nie jest dokladnie tak jak pisza cyferki.
Co do tego arma, to właśnie chciałem podreślić, że posiadając jednego "Arma" więcej, schodziło mi więcej UH, tzn. że jednak def coś robi.
No fajnie tylko co ma piernik do wiatraka? Arm nie ma nic wspolnego z defem broni. Arm zawsze dziala nawet przy roznicy 1, a def broni jak widac nie za bardzo zakladajac posiadanie dobrej tarczy.

Zreszta, posluze sie tutaj cytatem z tibia wiki zeby uciac spekulacje (to co tam pisze jest na pewno bardziej wiarygodne od twoich wywodow)

The primary benefit of axe fighting is that most Axe Weapons have strong attack values.

The greatest drawback to axe fighting is that Axe Weapons have low defense values. This, however, is typically irrelevant, since the defense value of a weapon is negated when using a shield. Two-handed Axes, while strong on offense, typically leave the average Knight very vulnerable.

W tlumaczeniu na jezyk polski:

"Podstawowa korzyscia walki toporem jest to ze topory maja silna wartosc ataku.

Najwieksza wada walki toporem jest to ze topory maja niska wartosc obrony. To jednak jest wlasciwie nieistotne, poniewaz wartosc obrony broni jest anulowana kiedy uzywamy tarczy. Dwureczne topory, bedac silne w ofensywie, wlasciwie pozostawiaja przecietnego rycerza bardzo podatnego na zranienie."

Czyli z tego wynika ze f-axem bronimy tak samo jak bsem. (majac tarcze), natomiast d-lance ma slabsza obrone od gsa.

Jednak uzywalem zarowno d-lance jak i gs i moge powiedziec z cala pewnoscia ze 1 pkt ataku da sie zauwazyc bardziej niz 6 pkt defa.

Wniosek: axy gora.

Miru
28-08-2006, 09:58
Wiec ja sie pytam gdzie? Gdzie sa tansze, no gdzie? Gralem na kilkunastu swiatach o roznym wieku i na wiekszosci z nich wlasnie axy byly o ~10k drozsze od swordow. (liczac zestaw bs+gs kontra zestaw f-axe+d-lance).

Na Calmerze są tańsze o ~10K :P

Tom@$Z
28-08-2006, 10:30
Jednak uzywalem zarowno d-lance jak i gs i moge powiedziec z cala pewnoscia ze 1 pkt ataku da sie zauwazyc bardziej niz 6 pkt defa.

Wniosek: axy gora.

Śmiem wątpić. Jeżeli chodzi o jednoręczne - mogę się zgodzić, ale GS - D-Lance - nigdy w życiu :P

Vrq
28-08-2006, 13:44
stanowczo proponuje SWORDY!.

Jabad
30-08-2006, 01:16
Hmm ja wybralem swordy bo mi sie tak rycerz kojarzy. Mozliwe, ze def w przypadku broni jednorecznej ma znaczenie tylko wtedy gdy przewyzsza def tarczy. Z tego wynika ze Fire Axe jest lepszy niz Bright Sword. Mam juz skile 84 84 i nie mam zamairu zmieniac broni na axy. W przypadku Gsa i d lance nie uzywamy tarczy wiec liczy sie tylko def broni, ktory przemawia na korzysc swordow. Pozniej gdy juz mamy naprawde wysoki level i skile 2 punkty ataku miedzy SOV a SCA nie robi juz wiekszej roznicy. Axe ringi sa latwiej dostepne bo wypadaja z dwarf guardow i dwarf soldierow, natomiast sword ringi mozemy wylotowac zorc lidera. Oba te ringi mozmy kupic za 500 gp u jakiegos npc na edron badz od innych graczy. Wybor nalezy do Ciebie co wolisz:D Ja uzywam swordow i nie zaluje wyboru:D

irvinek
30-08-2006, 07:24
d lance + ice rapier = dream team

Piotr11
30-08-2006, 08:13
Moim zdaniem najlepiej używać sworda,ponieważ skille szybciej rosną :)

Vil
30-08-2006, 10:06
Moim zdaniem najlepiej używać sworda,ponieważ skille szybciej rosną :)

na jakim otsie ?

Xeradus
30-08-2006, 10:14
Z tego wynika ze Fire Axe jest lepszy niz Bright Sword

Jednak jak juz wcześniej mówiłem pharao sword jest dużo lepszy od f axa.

Piotr11
30-08-2006, 10:29
na jakim otsie ?
??? X( Mialem knighta 16 lvl , bilem z axe. Potem zrobilem knighta 10 lvl i okazalo sie ze na sword szybcije skille rosna(moim zdaniem)wiec po co mnie cytujesz ?

Adiman
30-08-2006, 10:39
??? X( Mialem knighta 16 lvl , bilem z axe. Potem zrobilem knighta 10 lvl i okazalo sie ze na sword szybcije skille rosna(moim zdaniem)wiec po co mnie cytujesz ?
O Boshe jestes zalosny pewno zaczoles skilwoac na poczatku jak wyszedles z roka sicikle i dlatego ci wolno skile rosna :D :D :D Ale tak wogole to mi sie z ciebie smiac chce:p PS. JA tam wolle axe bo sa ladniejsze od swordow, a jakbym mial wybierac sova czy M sworda to oczywiescie ze sova bo jest o wile ladnieszy i potezniej wyglada:p :p

AdiTheMaster
30-08-2006, 10:44
a jakbym mial wybierac sova czy M sworda to oczywiescie ze sova bo jest o wile ladnieszy i potezniej wyglada:p :p
LoL SoV i M Sword to jedno i to samo buahahah
@Topic Swordy rulez. GS rulez.

Piotr11
30-08-2006, 10:50
O Boshe jestes zalosny pewno zaczoles skilwoac na poczatku jak wyszedles z roka sicikle i dlatego ci wolno skile rosna :D :D :D Ale tak wogole to mi sie z ciebie smiac chce:p PS. JA tam wolle axe bo sa ladniejsze od swordow, a jakbym mial wybierac sova czy M sworda to oczywiescie ze sova bo jest o wile ladnieszy i potezniej wyglada:p :p

Może i masz racje ,ale axe nie są ladniejsze od swordow !

Xeradus
30-08-2006, 10:51
wiec po co mnie cytujesz ?

Bo jesteś n00bem/idiotą/kretynem/ślepy/wrzodem na tyłku Tibi/burakiem/półgłówkiem/i to przez ciebie i wielu takich jak ty są przydługawe kolejki do Tibi.X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(

@Down:
Właśnie potwierdziłeś to, że jesteś ślepy, głupi i garbaty

Piotr11
30-08-2006, 11:05
Bo jesteś n00bem/idiotą/kretynem/ślepy/wrzodem na tyłku Tibi/burakiem/półgłówkiem/i to przez ciebie i wielu takich jak ty są przydługawe kolejki do Tibi.X( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(

Czyż nie za ostro ? :o np: fire sword chyba lepiej wygloda od double axe

Flisik
30-08-2006, 11:49

Haha! Tutaj twoje zdanie sie w tym momencie nie liczy.
PS. no noob plz.

Bass
30-08-2006, 12:11
@Piotr11

Gadasz glupoty ;] Skile rosna tak samo -.-

Stożek
30-08-2006, 12:57

Coz za doswiadczony gracz... wbic 16 lvl to prawdziwy wyczyn a ile doswiadczenie na temat treningu mozna zdobyc. Naprawde-doswiadczony graczu na modka cie wybierzemy zebys usuwal takie brednie jak my tu piszemy: wszystkie skile walki bronia biala rosna w tym samym tepie a to ty zle trenujesz jesli szybciej rosnie ci jeden ze skili.

Kylx
30-08-2006, 23:59
SWORD RZADZIPrzerzuc sie na Sworda bo pomysl sobie jak bedziesz mial komus bloknac potwora ?? chyba ze nie bedzie blokal to wtedy odpusc sobie sword :)

Bass
31-08-2006, 00:04
@up

Rownie dobrze bedzie bloczyl majac skill w axe

Tom@$Z
31-08-2006, 09:09
SWORD RZADZIPrzerzuc sie na Sworda bo pomysl sobie jak bedziesz mial komus bloknac potwora ?? chyba ze nie bedzie blokal to wtedy odpusc sobie sword :)

A oto przykład kolesia, który patrzy na ostatnią stronę topicu, i myśli, że błyszczy...

Torlof
01-09-2006, 19:51
Ja osobiście kożystam ze swordów ale jak kto chce axy tesh nie najgorsze.
Tylko nie idz w cluby jeśli nie masz jakiś wysoko lvlowych kumpli któży ci tchunder hammer(z ORSHA wypada więc to muszą być naprawdę dobrzy kumple
Baaaaaaardzo dobrzy bo podejżewam że ta broń jest baaaardzo droga)
załatwią bo wszystko inne z tego rodzaju broni to badziew
(no może poza silwer mace ale ona jest teraz chyba niezbyt dostępna).

salamadin
08-09-2006, 13:35
Witaj all
Powiem wam cos ze axe jest tanie i
dobry na kazdym server jest innaczej

ps:
Dlaczego zerk kazdego rozwali
knight nawet moze zabic 30 lvl
on nie mam obron ale jego atak nie czas nawet prze k ste moze doj do 230.

Axe szybciej zabija potwork niz sword
np idziesz z gs to mnie o 3 bp uh i jakis tam rune
niz dragon lance.

Ja uwazam ze kto wybierz na axe to dobry pomysl
Ale kazdy ma swoj zdanie.
ale jest przyklad ja 20 lvl moze nis dragon lance i fire axe niz 180 cap gs

Duch Niespokojny
08-09-2006, 15:40
"on nie mam obron ale jego atak nie czas nawet prze k ste moze doj do 230"
pl?

shoq
08-09-2006, 19:41
Sam osobiście używam axe.

Sword nie jest lepszy od axe a axe nie jest lepszy od sworda.
To tak jak zapytać: Kto lepszy knight czy sorc?
Jedni mówią że sorc, inni że knight. I tak można nawijać w nieskończoność bo jedni uważają że sword lepszy bo ma wysoki def, drudzy mówią że axe bo jest tańszy. Tamci na to, że axe jest ciężki. A ci mówią że są głupi i powinni się zamknąć.

Widziałem że ktoś napisał że najlepszą bronią jest sword - Ice Rapier. Tak, pogratulować, jakby jeszcze nie znikał...

Nebu
29-09-2006, 20:19
Dzięki Móc i Vil ,oni jednak mają racje - na upartego sprawdziłem.... róznica bloczenia z f-axem a bsem nie robi WOGOLE najmniejszej róznicy ale za to robi róznice w biciu.... koledze ze skillem 72 schodzilo na draga mniej uh'ów z f-axem niż mi na skillu 77 z bs'em.... (tak dla sprawdzenia bo draga bije z gs'a :P )

P0nury
29-09-2006, 21:04
Osobiście używam clubów. I wiszą mi dywagacje, czy wybierając odpowiednio inną broń wyciągne 200 expa na godzinę więcej, bo ten 1 atk coś zmieni. Właściwie, to wybór broni zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni i upodobań gracza. Bo te cyferki niewiele warte są. Co mi z tego, że drag dostanie hita o 10hp większego, niż podczas używania sworda/axe'a? Na moją wyobraźnie działa za to rycerz dzierżący w dłoni war hammera. Takie dziwne zboczenie. Niestety, niektórym chyba brakuje tutaj wyobraźni.

Btw., próbowałem używać axe'ów, ale większej różnicy nie odczuwałem. Oprócz gigantycznego spadku satysfakcji.

Ogółem, kwestia gustu. Aczkolwiek najsensowniej wypowiadają się w topicu Vil i móc i z ich zdaniem zgadzam się w 100%. Mimo wszystko jednak pozostaje przy swoim wyborze.

Vil
29-09-2006, 22:38
Osobiście używam clubów. I wiszą mi dywagacje, czy wybierając odpowiednio inną broń wyciągne 200 expa na godzinę więcej, bo ten 1 atk coś zmieni.

prawidlowe podejscie.

Mat_Kajfuszki
01-10-2006, 15:41
ja tam wole swordy :p

Pawlinho
01-10-2006, 16:57
moim zdaniem dobrze wybrales bo axe maja wiecej deffa jak przeczytalem,a przewazne na wiekszym lvlu sie nosi 2 reczne i przydaje sie def

Poborca_Podatkowy
01-10-2006, 17:03
Najlepiej powiedzieć, że oba typy broni są dobre, bo i tak ani axe ani sword nie wyjdą z tej batalii zwycięsko.

Bass
01-10-2006, 17:54
moim zdaniem dobrze wybrales bo axe maja wiecej deffa jak przeczytalem,a przewazne na wiekszym lvlu sie nosi 2 reczne i przydaje sie def

To lepiej przeczytaj jeszcze raz...

Metoxis
01-10-2006, 18:02
Axe is the best!!!

paulgustav
01-10-2006, 22:14
ja osobiscie przekonalem sie ze sword jest kiepski
bo nawet 80 skill nie moglem ubic dragon
nawet bylo ciezko przebic sie przez def hero
ja bardziej polacem axe

Siim
03-10-2006, 16:25
ja osobiscie przekonalem sie ze sword jest kiepski
bo nawet 80 skill nie moglem ubic dragon
nawet bylo ciezko przebic sie przez def hero
ja bardziej polacem axe

To zal mi cie skoro na 80 sword nie mogles ubic draga :( bo mi wchodzily w draga na 80 skila z gsem hity po 160 czasami...

@Topic:

odpowiedz sobie na pytanie czy wolisz siekac (axe) ciac (sword) czy miazdzyc (cluby)

mi najbardziej odpowiada 3 opcja dlatego jakbym robil nowego knighta wybralbym club...

Magnus
03-10-2006, 17:03
Ja sam bije sie na sworda i troche żałuje ale żle tak bardzo niejest. Jeżeli bijesz sie na axe to niezmieniaj.

BaxCrow
03-10-2006, 17:14
Patrze na te All wypowiedzi i jak dla mnie to SWORD jest jednym wielkim SUX!
Axe jest duzo lepszy. Przy skillach 75/75 lub 80/80 nie widac roznicy czy ktos ma FA czy BS. A Fire Axe ma przynajmniej lepszy Atak i przy bloczeniu DL'i, Hydr, Dragów, Warlocków czy Demków nie ma to aż tak wielkiego znaczenia ile defa ma broń. Więc jak dla mnie AXE ROX! Po drugie popatrzcie ile waży GIANT SWORD! 180 CAP! a DRAGON LANCE! TYLKO 67 CAP!

Taka mała punktacja:

DEF: Sword 3 pkt, Axe 1 pkt
ATK: Sword 1 pkt, Axe 3 pkt
CAP: Sword 1 pkt, Axe 2 pkt
Wygląd (wiem, że mało wazny, ale co tam): Sword 2 pkt, Axe 2 pkt
Ceny: Sword 2 pkt (BS 7-18k, a GS przewaznie wszedzie 17k)
Axe 3 pkt (FA 7-12k, a DL 10-14k)

Podsumowując:
Sword - 9 pkt
Axe - 11 pkt

Axe jest lepszy, Sword też dobry, ale ma więcej wad.
Większość Najtów bierze Swordy, bo to bardziej pasuje do Wojownika niż jakiś tam toporek, ale ja dalej będe przy swoim AXE ROX!!!

Vil
03-10-2006, 17:24
Patrze na te All wypowiedzi i jak dla mnie to SWORD jest jednym wielkim SUX!

a angielska trudna jezyk.

Misiek_xD
03-10-2006, 17:48
Axe z jednej strony są git ale drogie ;/. Lecz jednak wole te bronie bardziej od swordów.

Rohas
03-10-2006, 17:54
OMG Chyba każdy sam powinien wybrać według WŁASNEJ decyzji, co mu odpowiada:) Wybierasz to co wolisz. Czy wolisz mieć broń z większym atakiem (axe) czy z większą obroną (sword). A skoro juz masz taki dylemat, że nie umiesz sam podejmować decyzji:baby: , to sobie graj sorkiem albo druidem;)

BaxCrow
03-10-2006, 17:55
Nie wiem o co ci chodzi, jeśli Vil nie umiesz czytać to już nie mój problem i jesli myślisz, że jesteś moderatorem i możesz gadać co ci sie podoba to jesteś w wielkim błędzie.

__
~: poszukaj sobie etymologii slowa 'sucks' :~

Zasalamel
03-10-2006, 18:27
Ja sam używam sworda, ale jeśli tak długo trenowałeś axe to nie zmieniaj!

Ajron 88
03-10-2006, 18:29
@ Xeradus.. zanim tu zdobedziesz ten Pharao sword, ja dawno bede miec SCA z Ani lub Kupne.. taka prawda, jest to item bardzo żadki.

Co do tematu , tak jak zacyttowal ktos z Tibi Wiki , potwierdzam to teze na bazie wlasnych testow , w wypadku uzywania tarczy , system gry ignoruje defence broni , liczy sie defence tarczy nie broni ,w wypadku broni dwurecznych juz jest inaczej , defence broni ma kolosalne znaczenie..

Osobiscie uzywam Axe , ale jak zawsze powtorze , Giant sword jest (wedlug mnie) lepszy od Dragon Lance'y , wiec dlaczego wybralem Axe ? Bo SCA wciąga Sov'a nosem , a ja zawsze walcze o to co najleprze.

@Któryś z panów powyżej..

Pisal cos o cenach Sov-Sca na serverach , piszesz ciagle ze Sov jest tanszy od Sca na wiekszosci (wszystkich ? niepamietam jak to napisales) serverach , a ja ci powiem ze mnie sie to wydaje troche dziwne.. z racji tego zeby zdobyc Sov'a (czy Sca) trzeba zrobic trudny quest, co wplywa na to ze tych broni nie ma zbyt wielu (sprzedaja tylko pallki i sorce [drudzi nie robia anni :D]) , czyli powiedzmy ze mamy w tym danym momencie 10 Sov'ów i 10 Sca na servie , teras zobacz sobie ile ludzi używa swordow i ile osob uzywa Axe , podejrzewam ze 65 % knightow uzywa swordy (kiedys masa ludzi uzywala Club'ów , ale od czasow jak anni stal sie "wykonalnym" questem , ich liczba zaczela systematycznie spadac) , im wiecej chetnych a mniejsza liczba towaru.. tym cena wyzsza czyż nie ? Żeby nie bylo ze tak sobie pieprze głópoty, u nas na galanie Sov stoi za 1,5kk , Sca za 1,2kk (cena wysredniona) , a np. mam oferte zeby kupic Sca za 1kk , Sca wedlug mnie jest tansze na wiekszosci serverow, i nie wydaje mi sie zeby bylo to cos dziwnego..

Większość Najtów bierze Swordy, bo to bardziej pasuje do Wojownika niż jakiś tam toporek, ale ja dalej będe przy swoim AXE ROX!!!

Miecz pasuje do Wojownika ? myslalem ze do Rycerza bo Wojownik to osoba ktora walczy (troche slabe tlumaczenie xD) i nie koniecznie w fizycznym znaczeniu kojarzącym sie z przemoca..

pzdr..

p.s. Gdybym kiedys nie wybral Toporów, Wziolbym cluby , mimo ze dlugo smigal bym z war hammerem , byc moze zdobylbym Thunder Hammera, a o satysfakcji jaka bym wtedy poczul , moge tylko pomazyc. :(

Piotrek Marycha
03-10-2006, 21:19
@Któryś z panów powyżej..

[drudzi nie robia anni :D]) ,

p.s. Gdybym kiedys nie wybral Toporów, Wziolbym cluby , mimo ze dlugo smigal bym z war hammerem , byc moze zdobylbym Thunder Hammera, a o satysfakcji jaka bym wtedy poczul , moge tylko pomazyc. :(

Śmiech na sali... anni z drutem +3 sorcow to dziecinna igraszka w porownaniu do 4 x sorc kiedy wystraczy lepsza partia hitow od demonow i nie ma juz many na ue ( jeszcze zalezy jaki lvl, niektorzy robia go dopiero po 130 lvlu)

ad. PS: sa jeszcze crystal mace i Hammer of the wrath ktore wypadaja z faraonow i sa calkiem zacnnymi borniami ;)

Vil
03-10-2006, 21:37
ad. PS: sa jeszcze crystal mace i Hammer of the wrath ktore wypadaja z faraonow i sa calkiem zacnnymi borniami ;)

aka mocniejsza lanca nie do zlootowania i ekwiwalent FA za pareset K zlota.

Piotrek Marycha
04-10-2006, 17:25
aka mocniejsza lanca nie do zlootowania i ekwiwalent FA za pareset K zlota.

no to dobrze ze mocniejsza, pozatym zawsze jest szansa ze orsha siekna i bedzie TH a na 100+ lvl to raczej bedzie stacc typa :O a co do crystal mace to jak ktos ma lvl kolo setki to go raczej stac ;)
ale to i tak raczej nie do zrealizowania wiec cluby sux :P

Sulfrendil
04-10-2006, 19:22
Co do tematu , tak jak zacyttowal ktos z Tibi Wiki , potwierdzam to teze na bazie wlasnych testow , w wypadku uzywania tarczy , system gry ignoruje defence broni , liczy sie defence tarczy nie broni ,w wypadku broni dwurecznych juz jest inaczej , defence broni ma kolosalne znaczenie..

Eee a czy to nie jest liczone razem z arm. czyli przy przyjmowaniu na tarcze sie nie liczy a na zbroje tak. Wiec załóżmy, że otacza Cię wiecej niż 2 potworki. 2 hity w turze bierzesz na tarcze a 3? Na sworda i caly eq. [tak mi sie wydaje] albo jak czasami nie przyjmiesz ataku na tarcze to wtedy to samo.

Antilles
05-10-2006, 16:19
Wiesz zalezy co chcesz robic esli bedziesz chcial bardziej blokowac nisz isc na bardziej ryzykowny hunt to wez axe a jeslio chcesz bardziej blokowac do wez sworda

Duch Niespokojny
05-10-2006, 16:54
Eee a czy to nie jest liczone razem z arm. czyli przy przyjmowaniu na tarcze sie nie liczy a na zbroje tak. Wiec załóżmy, że otacza Cię wiecej niż 2 potworki. 2 hity w turze bierzesz na tarcze a 3? Na sworda i caly eq. [tak mi sie wydaje] albo jak czasami nie przyjmiesz ataku na tarcze to wtedy to samo.
Wówczas byle fire sword dawałby lepszą obronę niż magic plate armor. No, chyba że oczywiście def broni byłby jakoś inaczej przeliczany, ale wątpię - tarcze i bronie mają w statystykach obronę (Def), a zbroje, hełmy, nogawice itd. - pancerz (Arm), czyli broni bliżej do tarczy, niż do pancerza. Tym bardziej, że oczywiste wydaje się, że zarówno tarczą, jak i bronią aktywnie blokuje się ciosy, podczas gdy pancerz chroni przed nimi niejako samoczynnie.
~: poszukaj sobie etymologii slowa 'sucks' :~
W języku polskim (a takiego chyba tutaj używamy) jej nie znajdziesz, bo i nie występuje w nim w ogóle takie słowo. Nie mam nic przeciwko zapożyczeniom, ale nie mają one zbyt wielkiego sensu, gdy istnieje już w naszym języku wyraz o takim samym znaczeniu, tym bardziej jeśli co drugie słowo w zdaniu przeplatasz makaronizmami.

Vil
05-10-2006, 17:58
W języku polskim (a takiego chyba tutaj używamy) jej nie znajdziesz, bo i nie występuje w nim w ogóle takie słowo. Nie mam nic przeciwko zapożyczeniom, ale nie mają one zbyt wielkiego sensu, gdy istnieje już w naszym języku wyraz o takim samymm znaczeniu, tym bardziej jeśli co drugie słowo w zdaniu przeplatasz makaronizmami.

Po pierwsze to moj komentarz do jego komentarza. Po drugie chodzilo o uswiadomienie paru osobom aby nie uzywaly slow ktorych znaczenia nie rozumieja, bo narazaja sie na smiesznosc. Po trzecie, jak sam pewnie wiesz, suck --> sucks ma troche wspolnego z czasownikami wiec trudno byc 'sux'.

druidek12
05-10-2006, 18:27
A ja jestem ciekaw, co za idiota odświeżyl temat sprzed dwóch i pół (2,5 liczbą) lat 8o
Chłopak pewnie (chociaż niekoniecznie) już ma ze 100lvl+ i skille 90/90 w wybranym, a wy nadal mówicie mu co ma wybrać 8o

Jabad
05-10-2006, 18:40
Heh. Ten temat nie ma sensu... kłócicie się która z tych broni jest lepsza, a tymczasem to nie ma znaczenia. To czy wybierzesz sword czy axe to twoja sprawa. Kazdy swoje chwali - ktos wybierze sworda bedzie pisal ze sword rules i tak samo bedzie w przypadku axe. Axe maja wiecej ataku : FA i SCA w porownaniu do BS i SOV-a maja 2 ataku wiecej w przeliczeniu na skile(jesli kalkulatory nie klamia) jest to roznica 4 skili. Jesli posiadasz jakies sensowne skile (mowa tutaj o 80+\80+) to te 2 ataku broni wiecej nie daje ci duzej przewagi, bo ile expa zdobedziesz wiecej na godzine...? gora 2 k nie ma bata ze wiecej. Pomysl o tym ze wbijesz przez to mniej skila(zalozmy twoj kumpel ma takie same skile zrobil level i axe podskoczyl mu o 8%, za to tobie podskoczy za ta sama ilosc expa jakies 2% skili wiecej ... .Po jakims czasie jesli kolega z axem nie bedzie skilowal to ta roznica 2 ataku zostanie zniwelowana[jakies 50 leveli lol] przez skile(napewno nie calkiem ale troche owszem) a defa ty bedziesz mial wiecej. Jedyna wada gsa to jego waga:/ jest lepszy od d lance nie ma co nawet ukrywac, 6 defa w przypadku broni dwureznej robi swoje. Sword ringi sa trudniej dostepne ale jesli masz pacca i kase to nie robi problemu:P Knighci ktorzy wybrali sword zaszli dalej(wreszcie jakis argument) przykladem jest Eternal Oblivion - nawet nie wiem jaki ma level.. ale w kazdym badz razie okolo 288 a sword fighting na poziomie 115!
Jesli masz zamiar mniej skilowac bierz axe bo na mniejszym skilu przelamiesz obrone potworka na ktorym chcesz huncic, jesli wybierasz sworda poskiluje wiecej i wyjdzie ci na to samo, a defa i shielda bedziesz mial wyzsze. Pamietaj ze high level knight zadaje tak duze obrazenia ze roznica pomiedzy SOV-em a SCA jest niezauwazalna. Nie dostrzega on takze roznicy w defie tych broni.

Duch Niespokojny
05-10-2006, 19:07
Po pierwsze to moj komentarz do jego komentarza.
Trzeba było to jakoś wyraźniej zaznaczyć (najlepiej pisząc w osobnej wiadomości, zamiast ludziom bezczelnie się wpychać do ich postów :p).
A ja jestem ciekaw, co za idiota odświeżyl temat sprzed dwóch i pół (2,5 liczbą) lat 8o
Chłopak pewnie (chociaż niekoniecznie) już ma ze 100lvl+ i skille 90/90 w wybranym, a wy nadal mówicie mu co ma wybrać 8o
To jest raczej ogólny temat do dyskusji nad tym co lepsze, w teorii przynajmniej mający pomagać ludziom, którzy nie wiedzą jaki rodzaj broni wybrać (bo w praktyce raczej nikomu by się nie chciało tego czytać; chociaż wystarczy zapoznać się z dziesięcioma pierwszymi postami - reszta to w zasadzie to samo :D).

enderty
09-10-2006, 15:38
yeah? na 40/40 kupilem sobie dubble axe za 300 gp attack 35 dzieki czemu moglem solowac nawet 3 dwarf soldiers troszke sie wykrwawilem ale przezylem jak bedziesz mial sworda i 40/40 to za 300 gp kupisz najwyzej scimitara attack 19 zejdz na dwarf soldiery i masz deda

a tak w ogole to jesli chodzi o def broni to jest tak wedlug mnie ze to nie na tarcze sie bierze 2 potwory tylko jednego na jedna reke w ktorej jest tarcza a drugiego na druga w ktorej jest miecz dlatego oba te itemy maja wartosci def wiec jezeli walczysz 2 reczna bronia to mozesz parowac tylko jednego przeciwnika dlatego jesli walczysz one on one to lepsze efekty uzyskasz 2 reczna bronia

Vil
09-10-2006, 19:16
yeah? na 40/40 kupilem sobie dubble axe za 300 gp attack 35 dzieki czemu moglem solowac nawet 3 dwarf soldiers troszke sie wykrwawilem ale przezylem jak bedziesz mial sworda i 40/40 to za 300 gp kupisz najwyzej scimitara attack 19 zejdz na dwarf soldiery i masz deda

bravo.

a tak w ogole to jesli chodzi o def broni to jest tak wedlug mnie ze to nie na tarcze sie bierze 2 potwory tylko jednego na jedna reke w ktorej jest tarcza a drugiego na druga w ktorej jest miecz dlatego oba te itemy maja wartosci def wiec jezeli walczysz 2 reczna bronia to mozesz parowac tylko jednego przeciwnika dlatego jesli walczysz one on one to lepsze efekty uzyskasz 2 reczna bronia

Zaloz sama tarcze i idz na roty, zaloz sama bron i idz an cos slabszego ( spidery etc. ), nastepnie 2 razy pomysl zanim zaczniesz pisac glupoty.

Assuan
09-10-2006, 20:56
Axe rulez! Ja kupilem double axe (35atk 12def) na 8 lvl za 200gp xD

Horgar
09-10-2006, 21:11
Według mnie są lepsze axy, a to z powodu silniejszego ataku (kosztem obrony oczywiście, ktora według mnie ma mniejsze znaczenie).

Deox
09-10-2006, 21:39
Według mnie. Axe lepsze. Dlaczego?? Hmm porównajmy Dragon Lance a Giant Sworda. D lance ma więcej ataku a mniej obrony od Gs'a. Czyli potwora przy odpowiednim skilu z d lance zabijemy szybciej ale co może spowodować strate uha (zależy jaki potwór) ale zaawansowany gracz potrafi się obejść bez uha.

$Yogi$
09-10-2006, 22:04
Sword??
W tym wypadku nie obchodzą mnie statystyki.
Zawsze czy to w legendach, czy w filmach/Bajkach rycerz używa mieczy.
I dlatego używam swordów.
P.S
Nie wale z aksa xD

Vezir
09-10-2006, 22:23
Plusy sworda :
+ Większy def
+ Całkiem niskie ceny
+ Bs jest tani
+ Łatwo dostępne

Plusy Axa:
+ Waga
+ Większy Atak
+ F axe Jest taniutkie
+ Poprostu ładniejsze

Minusy sworda:
- GS jest zbyt cięzki
- Mniejszy atak
- Gsy są drogie
- Brzydkie

Minusy Axa:
-Mniejszy def
-Ładniejsze
-Trudno dostępne
-Cena gsa

Trenie sworda chociaz wolałbym axea thats all

Gal_batorix
10-10-2006, 07:44
Ja nie wiem jak mozna wybrac axe niektozy pisza ze serpent sword za 4k <-lol? ja kupilem za 1k mialem 4k i starczylo jeszcze na p setaX(

@Topic : mOim zdaniem swordy wymiataja !!:D

Vil
10-10-2006, 10:19
ja kupilem za 1k mialem 4k i starczylo jeszcze na p setaX(

no widzisz, a mogles kupic mocniejsza bron 2-3x taniej.

Deox
10-10-2006, 15:20
Ja nie wiem jak mozna wybrac axe niektozy pisza ze serpent sword za 4k <-lol? ja kupilem za 1k mialem 4k i starczylo jeszcze na p seta
Wiesz nierozumiem twojej wypowiedzi. Mówisz że jak można wybrać axe a potem że kupują serpent swordy za 4k<lol>. Poprostu tego nieczaje. Aha a na jakim ty kupiłeś serpent sworda za tyle?? Candia?

enderty
10-10-2006, 15:36
Jedyny argument jaki słyszałem za swordami to taki, że rycerze w baśniach zawsze walczą swordami i , że ładnie wyglądają no ale jak przyjdzie do PvP to wygląd broni się nie liczy :p ... lol

Horgar
10-10-2006, 15:57
-Ładniejsze

Że niby axe jest ładniejszy, jest zaliczane do jego minusów?

enderty
10-10-2006, 16:03
a tak w ogole to jak kupisz doubble axe z attackiem 35 za 300gp to masz taki atak jak ktos kto ma f sworda za kupe szmalu :p... axe rules!

ZeboslawCalmera
10-10-2006, 16:12
AXE vs. SWORD
Moim zdaniem to axe są ...może nie o tyle lepsze jeżeli chodzi o punkty ataku , obrony czy ile ważą.Chodzi o oplacalność.Weżmy sobie serpent sworda:
CENA 800 gp-1k/knight axe CENA 1k-1.7k (zalezy rownierz od swiata)ale ogólnie patrząc to zaobacznie jak to wygląda.KNIGHT AXE jest na pewno lepszą bronią od serpent sworda, a ile kosztuje??można powiedzieć że tyle samo.Inny przykład bardziej wyrazisty.FIRE SWORD (atack 35)-5k KNIGHT AXE(atack 33-w zasadzie przy takich samych skilach jakby porownac ilosc zabranych HP potworkowi po blood hicie to wypadną mniej wiecej tak samo ponad to AXE ma lepsza obrone o 1 :) )-koszt jak wyzej 1k - 1.7k.Podsumowując:
wielu mądrych ludzi wyraziło się juz w tym temacie i mowilo "axy są tańsze"-I CHWALA IM ZA TO!!nie rozumiem ludzi co biegaja z fire swordami za 5k zamiast se kupic knight axa.zostalo by im przynajmniej 3.5k na jakies itemy albo UHy czy IHy.
POZDRO

ZeboslawCalmera
10-10-2006, 16:17
ENDERTY z całym szacunkiem ale nie jest do konca tak jak mówisz.Nie mozna porownywac broni 2 ręcznej do broni 1 ręcznej.Wiadomo ze 2 reczne sa zawsze tansze i to o wiele.Zobacz se double axe albo halbarde atak 35.Knight axe :atak slabszy o 2 punkty a jest droższy.:) :)

Goldzio
10-10-2006, 16:26
A nie wpadliscie na to ze nie ma Ice Hatcheta (ew. Axe,Halberd) ?

Inny przykład bardziej wyrazisty.FIRE SWORD (atack 35)-5k KNIGHT AXE(atack 33-w zasadzie przy takich samych skilach jakby porownac ilosc zabranych HP potworkowi po blood hicie to wypadną mniej wiecej tak samo

To po co mowic ze d lance ma wiecej ataku od gs'a ?

xtomixx
12-10-2006, 15:59
No własnie. Ponad połowa knightów ( albo i więcej ) uzywa swordów. Ja zdecydowałem sie na axe. I nie wiem czy dobrze wybrałem. Chodzi o to czy nie bede żałował tego wyboru na wiekszym lvl kiedy w gre bedą wchodziły taki cudka jak Fire axe, czy DL. Na razie klepie z knight axe i jest fajnie, ale co bedzie pozniej ? Czy mam sie przezucic na swordy ( mają wiecej defa ) czy zostać przy axe ? Wszyscy moi znajomi mówią ze dałem ciała wybierając axe ...
Axe :
+ Dużo ataku
+ Najlepszy jest jedno ręczny
- mało dostępne
- drogie
- mało obrony
Najlepszy : SCA (50 attack i 1 ręczny ) dostępny z Annihilator
Sword :
+ sporo obrony
+ większość jednoręczna
+ ogulno dostępne
+/- średnio ataku
- drogie
- dla wymagających mało ataku
Najlepszy : MS (48 attack i 1 ręczny ) dostępny z annihilator
Club
+ ogulno dostępne
+ więszkość jednoręczna
+ tanie
+/- średnio ataku
+/- średnio obrony
- Cięzkie HOLERNIE
Najlepszy : Thunder Hammer ( 48 attack i 1 ręczny ) dostępny z Orshabaal
Jeśli masz dużo kasy wybierz axe - jeśli mało cluby
Jeśli jesteś wymagający wybierz swordy
Jeśli niemorzesz sie zdecydować - zagraj paladynem :)
Ja osobiście preferuje Axe
Pozdro^^

Xzonixek
12-10-2006, 16:10
@Up:
Buahahah Axe mało dostępne??Drogie??Buahahaha omg Lol Buahahaha...Cluby ciężkie?? Omg... Gs waży 180 oz gdy d lanca ma wage 57 oz:)
F axe przeważnie jest tańszy niż bs (5 miesięczny serwer) bo często spada z demków i jest sprzedawany do djina

For me Ax3!

..::QRAS::..
12-10-2006, 16:23
Axe :
+ Dużo ataku
- mało dostępne
- drogie
- mało obrony
Sword :
+ sporo obrony
+ większość jednoręczna
+ ogulno dostępne
+/- średnio ataku
- drogie
Club
+ ogulno dostępne
+ więszkość jednoręczna
+ tanie
+/- średnio ataku
+/- średnio obrony
- Cięzkie HOLERNIE
Pozdro^^

A ja osobiscie proponuje slownik.

Artsuk
12-10-2006, 18:49
Co mnie obchodzi to, że ktoś lubi swordy czy axe, najważniejsze jest czy walcząc daną bronią będzie się zadowolonym. Każda z nich ma swoje plusy i minusy więc trudno powiedzieć który typ jest najlepszy. ;)

Piotrek Marycha
12-10-2006, 20:19
@Up:
Buahahah Axe mało dostępne??Drogie??Buahahaha omg Lol Buahahaha...Cluby ciężkie?? Omg... Gs waży 180 oz gdy d lanca ma wage 57 oz:)
F axe przeważnie jest tańszy niż bs (5 miesięczny serwer) bo często spada z demków i jest sprzedawany do djina

For me Ax3!

5 miesieczny serw? to bedzie jakeis 30k za F axa a za bsa 15, za GSa max 25-30 a za D lance 50 conajmniej - chciales cos dodac? , zalezy jeszcze jacy PGierzy sa tam, bo jak po 2 miechac walaja sie ze 100+ lvlami to bedzie inaczej

Luka Wars
12-10-2006, 20:31
Używałem axe na Galanie i sądze, że to dobra alternatywa dla ludzi, którym ciężko zarobić pieniądze. Mniejszy jest na je zbyt niż na miecze i są tańsze np. ja miałem fire axe. Ale uważam, że dobrze by było mieć wysokie skille, żeby jak najszybciej zabić wroga axem.

Teraz gram swordem na Xerenie, bo ma większą obronę niż axe i jest łatwiej dostępny. Po zatym chodzi o gust, kiedyś byłem barbarzyńcą i używałem toporu, a teraz się ucywilizowałem:D

A tak na serio każda broń ma wady i zalety. Cokolwiek byś wybrał musisz to trenić do końca swego życia:]

Artsuk
13-10-2006, 14:25
Cokolwiek byś wybrał musisz to trenić do końca swego życia:]

E nie zgodzę się tu z Tobą, ponieważ ludzie idący w cluby na wysokim lvl (np. 90+) zaczynają trenować inny skill (axe/sword) z powodu nagrody z anni.

Frapper
14-10-2006, 17:20
up@ co jest totalnym waste 800h w ktore na rotach bys zrobil 800 x 10 = 8000k exp..

hacker
15-10-2006, 21:47
Według mnie najlepszy jest club, ponieważ juz za około 1k można kupić war hammer atk 45 i on jest naprawde dobry pomimo niskiej obrony

M.L.K
17-10-2006, 15:33
Moim zdaniem jak kto woli...
Mój brat naprzykład walił ciągle swordami...ostatnio przeżucił sie na axe i jest z niego zadowolony...
To prawda że swordy są lepsze dla knightów, bo mają wiecej defa ale axe również są dobre, bo są skuteczne :)
Sword ma więcej defa a axe ataku :)B)

Bass
17-10-2006, 17:25
ja mam 30 lvl skille : 64/60 mlvl4 . I jestem bardzo zadowolony bo to postac mam zaledwie 3tygodnie (nev world).B)

A h*j mnie to obchodzi ? To jest temat sword vs axe a nie kto jakie ma skile -.-

Herante
17-10-2006, 20:47
..........

Frapper
18-10-2006, 11:21
5 miesieczny serw? to bedzie jakeis 30k za F axa a za bsa 15, za GSa max 25-30 a za D lance 50 conajmniej - chciales cos dodac? , zalezy jeszcze jacy PGierzy sa tam, bo jak po 2 miechac walaja sie ze 100+ lvlami to bedzie inaczej

Mój serv ma ponad rok a ceny są praktycznie identyczne jak podałes...
Gs - 25k, Bs - 25k, D lance - 45k, F axe - nie wiem, tutaj rzadko coś lepszego niż c arm sprzedaja...

Cwenu
18-10-2006, 21:12
ale biorąc pod uwage stone cuttera !!?
Dostepnego przeciez z questu z tymi 5 demonami chyba to axe duzo lepsze.

Ice rapiera raczej rzadko sie urzywa chyba, ze ktos sie soluje to czasem knajt przywali z rapierka bo innaczej to słabo bije tyle co z explo, exori, miecza obrarzenia kolo 50, bijac sorca oczywiscie
60 master scorc moze mocno dojebac 100 knajatowi tyle ze mu duzo sd zejdzie a knajtowi z 10 bp uhow xd

Xavery
20-10-2006, 13:24
@up

Eeee... ? 60 sorc zabije 100 knighta... ? Gratuluje doswiadczenia i wiedzy o Tibii.

Eldire
21-10-2006, 08:06
Xavery z kim ty gadasz jak on nie wie co to anni :D "quest z 5 demonami" ;)
a co do tematu to moim zdaniem to kwestia gustu ale moim zdaniem axe sa lepsze :) duzo knightow z wysokim swordem pozniej zaluje ze nie uzywa axe :]
Axe sa tansze , ladniej wygladaje , wiecej maja ataku , D-lance malo wazy ...

Cwenu
21-10-2006, 15:33
Titania
Raxel 66 m sorc na zawisza czarny i chuj
ze go potem strapowali i dlatego padl
ale wcale ona nie dostawala raczej on
zreszta padl drugi raz

pr0xor
23-10-2006, 18:31
Wg mnie to kwestia gustu...
Jeden bedzie bronil sworda inny axe`
Sword ma przewage nad axem bo sa ice rapiry przydatne do ani~ i na pvp do zabijania sorca (ice rapier+exori).
To jest jedyna przewaga sworda nad axe wg mnie.
Wiec to kwestia gustu podoba Ci sie sword wal swordem jak ax to axem.
Ja osobiscie preferuje axe ale sword tez jest dobry:].

Ruthles
25-10-2006, 16:06
powiem tylko tak ze ja wybralem axe poniewaz sa tanie i dobre!! ja gram na amerze
-fire axe (15k)
-dragon lance (20k)
w sumie 35k
-bright sword (30k)
-giant sword (40k)
w sumie 70k
70k - 35k = 25k
czyli z tego prostego oblizcenia wynika ze jesli kupisz sobie axe to zamiast grac swordami kupisz sobie k-seta + jakas tarcze a zeby miec jakiegos lepszego sworda (patrz magic long sword)to trzeba ostro kasy wydac wiec jush lepiej grac axe!!
takie jest moje zdanie ale niemusisz sie z nim zgadzac
8)

LOL
po pierwsze : bright sword nie kosztoje 30k tylko 15 max a staty sa niezle a giant dochodzi u mnie na servie od 20 do 29k takze bardzie sie oplaca pozatym jak ktos napisal na 1 stronie : dla knighta liczy sie obrona gdyz jest blockerem -.-

Lexing
25-10-2006, 16:36
EEE? Jaka obrona? Było już tyle razy mówione że def z broni prawie sie nie liczy lub sie nie liczy wcale. Przestańcie już odświeżać temat swoimi bzdurnymi postami.

zelow
25-10-2006, 16:53
ja wale cyklopy ze sworda a konkretnie z Serpent Sword i daje rade,ale axe też jest fajne

MaBBy
29-10-2006, 17:12
Wedlug mnie axe sa lepsze:)
bo jak knight ma dobry shielding to i tak wszystko bloknie(i lvl)
a te pare pkt defa nic nie zrobia, dodatkowo sa jeszcze axe ringi, ktora sa tansze :)Nie mowie ze sword jest zly ale lepiej walic swordem niz clubem.

Fallen
29-10-2006, 18:17
axy sa lepsze
chociarz ja wybralem swordy i zaluje...
zchecia bym sie przezucil na axy ale szkoda czasu mi na wbijanie 84 axe

Pzdr
Fallen

Mr.lordi
29-10-2006, 18:25
Najlepiej to z Axa albo Sworda bo na 100 lvl jest taki quescik latwiótki Anihilator :>

i mozna wybrac najlepsze bronie...

Jak ktoś chce clubem walic to nie polecam no chyba ze ktos se zbloczy orszabala i mu wypadnie tunder hammer :>

Kriso Da Hunta
29-10-2006, 21:29
up@
"Łatwiótki" qescik to na rooku na copper shielda jest.
Axe rządzi...Chwile po wyjściu z Rooka powinno stać cię na knight axe.Potem fire...38 ataku,Dragon Lance...47...Jeżeli chcesz zajść daleko i zrobić Anhi.To weż axe,jeżeli nie to chyba cluba.

Wenter
30-10-2006, 18:56
Panowie i panie nie ma się co sprzeczać o SoV czy S-Axe bo większość z was i tak go nigdy nie bedzie miała a jeżeli już go dostaniecie to wasz skil bedzie taki że bedziecie wymiatać z tego czy z tego ;) prawda ? pozdro

enderty
30-10-2006, 21:24
swordy sa najlepsze ale najdrozsze, axe sa gorsze w defensie od swordow ale troszke tansze ;) a cluby sa do bani :P bo war hammer ma tylko 10 def lol

Jacuss
02-11-2006, 07:08
Wg. mnie Axe Lepsze, ja wole szybciej zabić smoka i trochę wiecej runek stracić (DL) niż mniej za 15 minut go lać, wszyscy moi koledzy wybrali axe !

mago
02-11-2006, 12:35
Nie da sie tak w prosty sposob powiedziec ktore sa lepsze - wszystko zalezy od tego z jakim nastawieniem chcesz grac na serwie ( tzn jak dlugo np) , w ktorym momencie zaczynasz grac (poczatek serwera czy nieco pozniej) badz czy nastawiasz sie na zarobki na huntach a waste na expieniu itp.
Wszystko zalezy jak kto chce grac i tyle :)

Wiadomo ze na samym starcie mozesz kupic barbarian axe 28/18 , a o swordzie mozesz zapomniec - ale to nie przeklada sie w prosty sposob ze latwiej dostepne bo i wiadomo ze na starcie taki barbarian po nic ci nie jest potrzebny bo trenisz te kilka dni a spike sword 24/21 jest dostepny z questa ktory kazda postac z niewidka moze bezbolesnie wykonac ( magiczne dosyc szybko)
Wiadomo tez ze axe sa tansze ale tylko dla tych co graja do zalozmy 50 levela i koncza z tibia:)

Cap gsa oraz jego cena nie sa zadnym minusem - kina ma duzo capa nie wiele mu ujmie te kolo 100 cap roznicy - a wieksza cena gsa w porownaniu z dlanca tez jest zludna - po 3 dniach expeinia z gorka odrobisz ta roznice tracac mniej uh przy uzywaniu gsa zamiast dlancy.

Jedynym plusem axe jest silniejszy atak i latwiejsza dostepnosc axe ringow.
Chociaz to tez jest nie do konca prawda. Tzn z wieksza sila ataku to jest prawwda - szybciej expisz niby majac te 1-2 atk wiecej - ale o ile szybciej i jakim kosztem waste? czy ktos sie zastanawial? Roznica sie zaciera przy broniasz z ani bo wtedy sca juz ma wreszcie jak na axe dosc duza def (30)

Wszystko zalezy co walisz - przy dragach wychodzi parwie identycznie bo glowne obrazenia jednak przy broniach z ani ida od magii , ale pojdz na takie OF na przyklad roznica na plus wtedy jednak wydaje sie po stronie sova.
A idealem dla knighta jest jak zarabia i na huntach i na expie - powastowac przyjdzie czas na levelu 140+ kiedy zeby bic jako tako levele trzeba na expieniu niestety robic duzy waste - wiec lepiej zbierac kase na ten czas.

Co do ringow to tez zludne.
Axe i fakt - sa latwiej dostepne i 2 x tansze.
Ale to zalezy gdzie sie expi - ja nie mowie o niskich levelach bo wtedy ringi sa do niczego nie potrzebne.
Ringi uzywasz na expienie na dragach - jak juz expisz na dragach knightem - w miare masowo to i zdolny juz jestes expic na OF.

Zalozmy lubisz expic na dragach ( zwiazane z uzywaniem ringow) :
Masz wtedy wybor: kupic ringi ( tu axe maja niewatpliwy plus) lub samemu pozbierac ( tu plus daje sword ringom)
Bo nie powiesz mi ze na wysokim levelu bedzie ci sie oplacalo expic na wolnych kopalniach soldki i guardy z expem na guardach max 30k/h a pojsc se na OF gdzie exp jest 50-60k/h a jak dobrze chodzisz i malo ludzi nawet 80k/h i nazbierac sword ringow.

Wlasciwie 1-2 atk roznicy przy potworkach o malej ilosci hp nie stanowi roznicy - odczuasz ja jedynie przy dragach ( takiego zerka czy z sca czy z sova i tak wezmiesz na 2 hity) przy dragach moze ci sie uda co ktoregos draga o 1 hit szybciej ubic - ale wczesniej kilka razy wiecej sie tez taki drag przebije przez def i ci blood hita zada.

Reasumujac :

Na poczatku po treningu moze i axe tanszy ale: kina nie hunci wiec musi zarabiac na expieniu szybko odrobisz ta roznice w cenie , potem im wyzszy level tym latwiej o sworda (wiecej kasy ) i tez expiac na coraz silniejszych potworkach jestes narazony na coraz wieksze obrazenia wiec roznica w cenie sie zwraca nawet jesli wezmiemy pod uwage to ze axe minimalnie szybciej expisz ( przyklad - m na skilu 85+ w shieldingu jak gralem gsem w cycopolis stykala exura jak omijalem guardy i miejscowke z zerkami a wczesniej jak gralem lanca uzywalem niestety uh - mowie w obu przypadkach o tych czasach po update - postacie na roznych swiatach) .

Wiec reasumujac - wszystko zalezy czy nastawiasz sie na waste czy nie , jak chcesz grac i jaka bron miec - ja tu powyzej obalilem kilka mitow tylko. Nie ma czegos takiego jak lepsza bron czy nie - i axe i swordy sa porownywalen i wybierasz to co lubisz.

Vil
03-11-2006, 01:34
wiec def broni sie nie liczy.

nie mozesz tego wiedziec na pewno, faktem natomiast jest ze nawet jesli sie liczy to w mniejszym stopniu niz roznica w ataku ( czyt. SCA >> SoV i FA >> BS ).

Ameez
03-11-2006, 01:49
ja wybralem sworda i teraz zaluje ;(

Jabad
03-11-2006, 12:22
ja wybralem tez swordy i nie zaluje:P pomysl skoro taki Eternal uzywa swordow i nie przerzucil sie do tej pory na axe(dziwne zeby to zrobil skoro ma 115 skila w swordzie) to znazy ze mieczem da sie grac.. co cie zbawi te 1,5 k expa mniej na tym na czym bedziesz expil? nikt nie jest idealny
mowicie ze def broni liczy sie tylko wtedy gdy ta bron ma wiecej defa od tarczy... sciagnijcie tarcze badz bron zobaczycie roznice:P miedzy gsem a dlanca troszke jest tej roznicy co nie? aha i jeszcze jedno jak juz bedziecie mieli sova to bedzie wam obojetne ze nie wybraliscie axe... bo i tak juz bedziecie rzeznic- tyle:D

Leothyr
03-11-2006, 17:02
16:54 You advanced in axe fighting.

Hehehe, 55 ;>
Axe wymiata, sickle trening na darashi rox :P

edonan
04-11-2006, 19:12
przez dlugi czas meczysz sie scimitarem/long swordem, drogie serpent sword i spike sword[/QUOTE]

OMG spike sword to wydatek gora 2k-.- na trolach zrobisz to w kilka godzin wiec nie wiem czemu ty meczyles sie scimitarem

karate:]
04-11-2006, 19:19
Axe maja mniej defa od swordów.
Zreszta, ten cały topic nie ma wiekszego sensu. Każdy bedzie przekonywał do swoich racji i nadal bedzie uważał, że jego broń jest naj:
- lepsza
- ładniejsza
- tańsza
- łatwiej dostępna
etc.
IMO jednak axe tymi 2 pkt ataku przeważają nad reszta broni z tego wzgledu, że tą róznice widać w przeciwieństwie do przewagi swordów z defem. No chyba że MLS bedzie ogolno dostepny w przyszłosci wtedy sword>axe (marzenia..)

ja wybralem tez swordy i nie zaluje pomysl skoro taki Eternal uzywa swordow i nie przerzucil sie do tej pory na axe(dziwne zeby to zrobil skoro ma 115 skila w swordzie) to znazy ze mieczem da sie grac.. co cie zbawi te 1,5 k expa mniej na tym na czym bedziesz expil? nikt nie jest idealny
mowicie ze def broni liczy sie tylko wtedy gdy ta bron ma wiecej defa od tarczy... sciagnijcie tarcze badz bron zobaczycie roznice miedzy gsem a dlanca troszke jest tej roznicy co nie? aha i jeszcze jedno jak juz bedziecie mieli sova to bedzie wam obojetne ze nie wybraliscie axe... bo i tak juz bedziecie rzeznic- tyle

Jest róznica miedzy defem dl a gsem, ale z dl szybciej zabijes, a co za tym idzie mniej uhow pojdzie
@Patrz: Pskonejott Clubem tez da sie grac..

edonan
05-11-2006, 10:31
zapominacie że najważniejsze są skille a nie staty broni;d,ja wale ze sworda u mnie na serwerze gs<22k>,<bs<7k>,wiec nie tak drogo,jeden loot bag z pog i masz już;) ;) bs

michnik_13
06-11-2006, 08:26
Ja polecam sworda bo przeciez obrona sie liczy no nie???
a tak przy okazji : Rycerz z Giant Swordem to istny wymiatacz...
a więc wole sword;) ;)

morwi
06-11-2006, 16:23
Po co obrona skoro axe uderza o 12 hp wiecej na wyzszym lvlu? I tak straci mniej uhow bo szybciej zabije.

jeszcze powiedz że bije tyle co drugie uderzenie... -.- zresztą rzadko się widuje 100 ek ze 100 skilem

michnik_13
06-11-2006, 16:24
niby tak ale jeśli pójdziesz na Demona lub Morgarotha z salbym eq to czy atak cos da???
Wątpie;)
Więc lepiej mieć defe i blokowac innym stworki zarabiając na tym;) ;)
Dziękuje

06-11-2006, 16:28
Kiedy wy się nauczycie że def broni jest niezauważalny jak się ma tarcze:X

michnik_13
06-11-2006, 16:34
Czyli z Twojego rozumowania wynika że gdybym mial magik plate armor to by nic nie dalo???
A jeśli masz samego sworda to czy jak dajesz full atak to i tak be3dziesz obrywal baty od stwora a jeśli wlączysz ful deffa to bedziesz obrywal slabiej....
Sam sobie spróbuj czy tak naprawde jest;) ;)

06-11-2006, 18:29
Mpa = arm
Broń = def
Dwie całkiem inne sprawy.
Napisałem rowniez ze nie ma wiekszego znaczenia jak sie chodzi "Z TARCZĄ"
czytanie ze zrozumieniem sie kłania

michnik_13
06-11-2006, 19:12
No dobra tu popelnilem błąd, ale powiedz dlaczego knight z giant swordem blokujacy draga nie obrywa dużych hitów???? bo def. go broni!!! powiedziales:
Kiedy wy się nauczycie że def broni jest niezauważalny jak się ma tarcze:X ale czy powiesz to samo knightowi który uzywa dwu ręcznej broni??? Napewno nie więc koncze rozmowe w tym temaci i myśle że podpowiedzialem niektórym jak i co....

Dziękuje;) ;)

Frapper
07-11-2006, 17:02
up@ Ta, to aż prawie 2 warlocki...

Memori
09-11-2006, 06:50
największy plus z axe jest taki że dużo jest bardzo dobrych w attacku i są jednoręczne. Możesz se założyć tarcze a na takim MLS raczej nie...

Frapper
09-11-2006, 11:30
up@ No tak, bo MLS to broń powszechna jak rapier..

mago
09-11-2006, 12:56
I tak uważam żę axe nie jest lepsze od sworda.
Ktos powiedzial ze gs jest lepszy od lancy a sov gorszy od sca.

Tylko pare rzeczy dodam:

1. Jak juz masz bronie z anni (chyba ze kupiles) to coraz czesciej zaczynasz expic runami niz bronia - chyba ze bawi cie rzezbienie po 40-50 k expa na godzine na np takim 120+ levelu

2. Przy full def napewno liczy sie glownie def tarczy ale niestety przy full atk juz tak nie jest.

3. 1-2 pkt ataku wiecej maja znaczenie ale przy potworkach o duzej ilosci hp : dragi , pojdz na of to zobaczysz ze np sov tam wymiata a z axe by poexpic tak jak sovem bedziesz mial wiekszy waste ( chociazby z tej przyczyny ze jak chcesz szybciej bic zalozysz sword ringa ktorego wylutujesz se tam - analogicznie na wysokim levelu z bronmi z ani w kopalniach w kaz sie nie oplaca expic wiec wylutowanie axe ringa nic ci nie da lepiej kupic ;P

Kadza bron ma swoje plusy i minusy i obie sa rownorzedne - zalezy od tego na czym zechce nam sie expic oraz jak lubimy expic , jaka bron tak najzwyczajniej w swiecie lubimy uzywac itp zeczy

To jest tylko kwestia preferencji osobistych a nie wyzszosci jednej broni nad druga.

PS.
Ktos wspomnial ze def broni jednorecznych nie ma znaczenia?
1. To po co jest?
2. Cipsoft nie jest az taki glupi by dodawal cos bez znaczenia bo wiadomo np ze jak masz bsa z def 30 to conajmniej dragonke nosisz z def 31.

Vick Sind
09-11-2006, 17:35
hmmm dopiero zaczynam gre knajtem i z tego co zrozumialem to jesli bron ma sie jedna ręczną o defi np: 20 a tarcze np: d shielda to def broni sie nie liczy? t owtedy wiadomo ze axe jest epszy bo ma wiekszy atak :p

Cristiano Lisek
09-11-2006, 17:40
hmmm dopiero zaczynam gre knajtem i z tego co zrozumialem to jesli bron ma sie jedna ręczną o defi np: 20 a tarcze np: d shielda to def broni sie nie liczy? t owtedy wiadomo ze axe jest epszy bo ma wiekszy atak :p

jakby tak bylo to by bylo baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo malo ludzi ze swordami a jednak tych ludzi z mieczami chyba na kazdym swiecie jak wiadomo jest najwiecej

09-11-2006, 18:41
Bo ludzie są tak głupi że wolą mieć xx punktów defa więcej (a zarazem nie zauważać tej róznicy w grze) niż miec 2 punkty atk wiecej i zauważalnie szybciej expić. No chyba że ktos uważa że sword jest ładniejszy (a imo nie jest)

Tjor masaker pro skater
09-11-2006, 18:53
Dobra teraz stary thor cos napisze ;o
swordy sie bierze dla gsa i bsa
a axe dla ringów Faxe i sca

jak ktos sie nie zgadza to znaczy ze sie nie zna XD

Slimexx
10-11-2006, 23:29
Paare ludzi tu udaje ze sie znajom tak wogule to ten def Sword'a nic wam nie daje pzy 1 Potforku ani pzy 2 dopiero 3 potforek sie wbija na Defa broni...

Tak ze Axe jest fajny! Bo ja wale z Axe i mialem StoneCuttera w lapie i to jest poprostu boskie ten Magic sword jest gowno.... chyba ze sie ma 100 skilla to jest nawed nawed ale to SCA jest poprostu wspaniale...

Idzcie na Axa! Nie pozalujecie !

Cristiano Lisek
11-11-2006, 00:33
Paare ludzi tu udaje ze sie znajom tak wogule to ten def Sword'a nic wam nie daje pzy 1 Potforku ani pzy 2 dopiero 3 potforek sie wbija na Defa broni...

gowno prawda jak mialem k axe i zamienilem na f axe (ma mniej defa o 5 i 5 wiecej ataku) to obrywalem mocniej przy 1 ghoulu

Dodzio_Szczodre
12-11-2006, 02:07
Jeśli chodzi o topic to zależy czy będziesz dużo blokował czy też będziesz błędnym rycerzem bez żadnej obstawy. Ja natomiast wybrałem axe i jestem zadowolony.

Belicassa
16-11-2006, 08:20
Ja osobiście używam axe. Wiele sie nad tym co wybrać zastanawiałam :]
Axe mają dużo ataku lecz mało obrony. I są tańsze od swordów.
Swordy mają więcej obrony od axe's ale za to niedoruwnują im siłą.

Odpowiedź jest prosta :D

ZDECYDOWANIE AXE!

PS. Chciałabym jeszcze dodać, że bardzo często sprzedawane jest Guardian Halberd. Nie wiele ono ustępuję Dragon Lance, ale dosyć częstsze :)

ChrisCross
16-11-2006, 16:05
Bright Sword - 36 atak 30 def Fire axe - 38 atak 16 def
Giant sword - 47 atak 22 def Dragon lance - 47 atak 16 def

W mojej opinii bardziej oplaca sie uzywac axy.Przede wszystkim sa one tansze !!Na prawie kazdym swiecie.Po drugie,jezeli mamy przyzwoita tarcze(30 + def),to obrona naszej broni nie jest nam potrzebna.Jezeli chodzi o bronie dwureczne to gs ma wiecej def,latwiej go kupic.Za to jest drozszy....i ma o 1 mniej ataku.Inny plus axow ,to to ze axe ringi sa tansze i latwiej dostepne niz sword.

Axe : Sword :

+duzy atak +duza obrona
+rozsadna cena + latwa dostepnosc
+latwo dostepne i tanie ringi

Wedlug mnie Axe jest lepszy...

karłowaci
16-11-2006, 20:37
No własnie. Ponad połowa knightów ( albo i więcej ) uzywa swordów. Ja zdecydowałem sie na axe. I nie wiem czy dobrze wybrałem. Chodzi o to czy nie bede żałował tego wyboru na wiekszym lvl kiedy w gre bedą wchodziły taki cudka jak Fire axe, czy DL. Na razie klepie z knight axe i jest fajnie, ale co bedzie pozniej ? Czy mam sie przezucic na swordy ( mają wiecej defa ) czy zostać przy axe ? Wszyscy moi znajomi mówią ze dałem ciała wybierając axe ...

Chłopie świetnie wybrałeś !! !! !!
Ja od 11 lvlu męczyłem się z fire sword i dopiero na 20 kupiłem sobie bright(dosyć dobry)
a ty możesz taniej kupić leprzego fire axe i dl który przebija armor a później sca ;]

Pan Goner
20-11-2006, 16:34
co Ty gadasz?! sprzedajesz wszystkie axy i kupujesz fs'a? lol -.-' Axe to najleprza broń w tibi,nawet te badziewne swordy im nie dorównają! a tym bardziej jeśli już trenisz axe...Ja sam uzywam axa i jest cool,w beho z fire axe leca hity 70+ tak wiec wiesz...

Frapper
20-11-2006, 17:03
up@ o tak, po 70 to faktycznie wymiatasz. Ja z bs ciskałem po 170..

Jecht
21-11-2006, 20:41
Zdecydowanie Swordy!
Swordy wcale nie są takie drogie, jak piesz w większości postów. Na moim świecie Serpent Sword kosztuje tylko 600-700gp. Tyle można nawet na niskim lvl zarobić w godzinę. Fire Sword też jest stosunkowo tani, jak na swój atak (35), b kosztuje tylko 4-5K. Zdecydowanie polecam Swordy, a szczególnie już na samym początku gry postarać się o Fire Sworda, a potem to już tylko wymiatać.

Frapper
22-11-2006, 09:03
Zdecydowanie Swordy!
Swordy wcale nie są takie drogie, jak piesz w większości postów. Na moim świecie Serpent Sword kosztuje tylko 600-700gp. Tyle można nawet na niskim lvl zarobić w godzinę. Fire Sword też jest stosunkowo tani, jak na swój atak (35), b kosztuje tylko 4-5K. Zdecydowanie polecam Swordy, a szczególnie już na samym początku gry postarać się o Fire Sworda, a potem to już tylko wymiatać.

a teraz pomysl o nowych serverach gdzie fire sword i po 30k chodzi..

Onori
22-11-2006, 10:01
Znów statystyki... znów to co jest lepsze... znów to czy to jest bardziej opłacalne... i znów przeliczenia ile wyjdę na "+" w kasie kupując daną broń.
Ludzie chodź raz, jedyny mały raz pokierujcie się klimatem. Co wolisz bardziej? topić swe ostrze w ciałach swoich wrogów (sword), czy może rozcinać ich na kawałki :) (axe). Ze względu na wygląd polecam sword :). Rycek z toporami badziewnie wygląda :).

Kusy_Kazakov
22-11-2006, 10:40
dl który przebija armor

"The extraordinary sharp blade penetrates every armor." = to jest tylko opis broni dodany dla podtrzymania klimatu gry. :) Bo kto Ci powiedział że naprawdę przebija armor? :o A tarczy, to przeciwnik nie ma? ;)

Vil
22-11-2006, 14:02
a teraz pomysl o nowych serverach gdzie fire sword i po 30k chodzi..

i serpent jest 6-10 razy drozszy niz sklepowa cena silniejszego barbariana...

Palek Demon
22-11-2006, 15:13
Axe :
+ Dużo ataku
- mało dostępne
- drogie
- mało obrony
Sword :
+ sporo obrony
+ większość jednoręczna
+ ogulno dostępne
+/- średnio ataku
- drogie
Club
+ ogulno dostępne
+ więszkość jednoręczna
+ tanie
+/- średnio ataku
+/- średnio obrony
- Cięzkie HOLERNIE
Pozdro^^

Weź słownik

Matysek24
22-11-2006, 16:54
Zobaczcie teraz na quest annihilator. Magic long sword jest 2 reczny a stonnecutter axr 1. Jezeli ktos gra na dluzsza mete to niech bierze axe. Ja ide w axe i jestem zadowolony chociaz szkoda mi ze nie ma w axe takiej broni jak bright sword... Ale kto wie co bedzie po nastepnym update...

:baby: :D co ma magic long sword do anihilatora:D

Vensus
23-11-2006, 19:10
Moim zdaniem axe jest spox chociaz mój 1 knight walil ze sworda znudzilo mi sie 2 knight walil z cluba najleprze moim zdaniem poniewaz war hammer na tym serwie co ja gram chodzi od 500-1000gp a guardian halberd 9,5k jest Róznica a staty prawie takie same ;p a ja wale axe i to mi sie podoba moje axe:
1-8 lvl = Hatchet
8-15 = Knight axe
15-20 = kupilem naginate okazja (300 arrows + 1k a chodzi po 5k ;p)
20-25 = po dezercie Guardiana se kupilem a potem hity byly po 100-120+ ale i tak zainwestowalem w Fire axa ;p potem d shielda ale mnie okradli i mam beho.

a teraz wale z Guardian Halberda/Fire Axe + Beholder shiled

a i przeczytalem tylko 2 str ale i tak moim zdaniem zostan przy axe bo potem z tego co slyszalem od kumpli skile wolniej rosna jak zmienisz nagle bron ale nie wiem czy to prawda ;p UZYWAJ AXA AXE ROX

ale sie rozpisalem ;p

A Teraz Zbieram na D Lance Jak ktos akcept items to msg na HONERA !! Sorki za spam ;p

Rurash
23-11-2006, 21:42
-.- po pierwsze jesli myslisz na powaznie o tibi o cena niepowinna grac roli
Po drugie uwazam ze axy sa zdecydowanie lepsze od swordow (po cholere wam def. w broni jednorecznej?) a def. dragon lanca nadrabiamy tym ze ma wiecej ataku i pozatym mamy axe ringi ktorych zawsze jest bardzo duzo.

P.S.
Jak juz chcemy na BARDZO powaznie grac to sca jest lepszy niz sov xD :)

TomGorz
23-11-2006, 22:26
Zostań przy toporach :D Skillowanie od nowa to strata czasu i pieniędzy. Pozatym axe są lepsze od swordów.

P. S. Słownik nie jest taki drogi -.-

Pan Goner
28-11-2006, 21:02
up@ o tak, po 70 to faktycznie wymiatasz. Ja z bs ciskałem po 170..

mi chodzi o to ze kazdy hit to 70+ a nie max 70 -.-' moj best hit to 148 jakos tak ale jakie ja mam skille? axe rlz

Uni-kalny
30-11-2006, 09:53
Cześć!
Chce wejść na nowy server i mam mały problem.. czy iść w Axe czy w Swordy...
1.(Sword) Prawde mówiąc bardziej bym chciał iść w Swordy ponieważ są Ice Rapiery które mogą się czasem przydać a także swordy mają więcej defa. I
2h swordjest dość drogi w sklepie bo az około 1k a to nie łatwo tyle z rooka wynieść.
2.(Axe) Chciałbym być w czołówce graczy i zaraz po wyjściu z rooka mógłbym kupić barbarian axe które jest całkiem niezłe ale potem to dopiero na OF queście coś lepszego..
3.(Skills) Radzicie mi najpierw zrobić skile 40/40~ i iść expić czy odrazu kupić barbarian axe czy two-handet sworda (jeśli starczy kasy) i iść expić.
Komentujcie xD

Einstein15
30-11-2006, 14:31
Cześć!
Chce wejść na nowy server i mam mały problem.. czy iść w Axe czy w Swordy...
1.(Sword) Prawde mówiąc bardziej bym chciał iść w Swordy ponieważ są Ice Rapiery które mogą się czasem przydać a także swordy mają więcej defa. I
2h swordjest dość drogi w sklepie bo az około 1k a to nie łatwo tyle z rooka wynieść.
2.(Axe) Chciałbym być w czołówce graczy i zaraz po wyjściu z rooka mógłbym kupić barbarian axe które jest całkiem niezłe ale potem to dopiero na OF queście coś lepszego..
3.(Skills) Radzicie mi najpierw zrobić skile 40/40~ i iść expić czy odrazu kupić barbarian axe czy two-handet sworda (jeśli starczy kasy) i iść expić.
Komentujcie xD

Ja bym radzil pojsc w axe.Wydaja m isie tansze i wogole git.A lepiej wbic te 40/40 chociaz i za expa dopiero

Raditz Saiya-jin
30-11-2006, 20:02
knight to raczej nie jest dobry pomysl na nowy serwer...

no ale jezeli juz pytasz, to wybralbym axe

Hellraiser
30-11-2006, 20:21
Komentujcie xD

No to tak,.. wal w axe,.. barbarian z edron i lecisz,.. Mozesz przytrenic nawet troche skille i lecisz np, na edron na orki, ale tylko na te wyzsze pietra, teraz nie mam innych pomyslow,. :P ale knightem gdzie bys nie weszedl to masz dobry exp, na nie az takich "hardkorowych pietrach"

Rohas
30-11-2006, 22:21
Pomocy:p
Pomóżcie wybrać: sword vs axe?
Wolałbym axe, bo ma większy atk i swogóle suuper wygląd:) ale kolega mi gadał, że to mi się nie opłaci, bo z bright sword'em lepiej się bloczy (Pozdro Raxev:D)
Pomóżcie wybrać. I czy to naprawdę taka różnicy te 5 def'a? Mój świat, to Secura, więc cena nie gra roli (taniutko;)). Bardzo proszę o odpowiedź.

~~Rohas~~

Hellraiser
30-11-2006, 22:35
Pomocy:p
Pomóżcie wybrać: sword vs axe?
Wolałbym axe, bo ma większy atk i swogóle suuper wygląd:) ale kolega mi gadał, że to mi się nie opłaci, bo z bright sword'em lepiej się bloczy (Pozdro Raxev:D)
Pomóżcie wybrać. I czy to naprawdę taka różnicy te 5 def'a? Mój świat, to Secura, więc cena nie gra roli (taniutko;)). Bardzo proszę o odpowiedź.

~~Rohas~~

Jak nie wiesz co wybrac z tych dwoch, wybierz te,.. trzecie "Club" ^^

Oczywiscie zażartowalem,..
Jedz w axe,.. i tak blokowanie to jesli bedziesz blokowal cos "normalnego" tzw, dle, hydry, etc,. to i tak czy siak def broni nie obroni cie przed udezeniem magicznym, a tam pare hp od fizycznego to pikuś,..

Rohas
30-11-2006, 22:53
@up
Właśnie. To jest prawdziwa, fachowa odpowiedź:) Dzięki Ci bardzo. Taka odpowiedź to coś, a nie - "bo aksy som lebrze wiendz je wybież":D
Masz u mnie +;)

kil-ler
01-12-2006, 00:19
Mialem knighta na sword a teraz mam na axe i z axe troche wieksze hity wchodza ale za to dostaje sie sporo wieksze baty od żółwi/guardow z bronia 2reczna.
Z giant swordem rzadko dostawalo sie 40 od thornback'a, a z dragon lance dostaje sie dośc czesto =] (u tego i tego knighta bylo takie same eq)

Levox
01-12-2006, 00:27
70k - 35k = 25k

:confused:

*Hariel*
01-12-2006, 12:20
Moim zdaniem to swordy sa lepsze bo prawie wszystki maja i dobry atak i dobra obrone ale wiadomo ze ice rapier jest najlepsza bronia w swiecie tibi!! 8)

Tylko ze ice rapier mozna uzyc TYLKO raz ^.-

Alizee
01-12-2006, 16:07
Znów statystyki... znów to co jest lepsze... znów to czy to jest bardziej opłacalne... i znów przeliczenia ile wyjdę na "+" w kasie kupując daną broń.
Ludzie chodź raz, jedyny mały raz pokierujcie się klimatem. Co wolisz bardziej? topić swe ostrze w ciałach swoich wrogów (sword), czy może rozcinać ich na kawałki :) (axe). Ze względu na wygląd polecam sword :). Rycek z toporami badziewnie wygląda :).

Klimatem? Tibia nie ma klimatu :P Od ostatniego update (głównie chodzi mi o zmiany w hotkeyah) klimat poszedł się jeb**.

Lotr
01-12-2006, 16:15
Ja tam wole swordy
Różnica ataku między DL a GS jest 1 a obrony to jak się nie myle to chyba aż 6
a to dla knighta dużo

Gladjatorus_inferno
01-12-2006, 16:43
no nie chyba zaraz się zesram ze śmiechu Sword rządzi sam nim wale i sobie niewyobrażam inej opcji :crusader: :crusader: :crusader: :crusader: :crusader:

kielbas16
01-12-2006, 19:43
sorry ale nie przeczytalem wszystkiego ale nie zapominajcie o ice rapierach które przydaja sie na bossow i questy w stylu Anihilatora ;p

SWORD RULEZ

Szkolny'Uczen
01-12-2006, 20:29
sorry ale nie przeczytalem wszystkiego ale nie zapominajcie o ice rapierach które przydaja sie na bossow i questy w stylu Anihilatora ;p

SWORD RULEZ

Nie dla samego Anni sie gra;) I wątpię żeby ktoś poszedł na bossy typu Orsha z ice rapierów:p

grilia
01-12-2006, 21:22
Sword:
-najlepszy do solowania (ice rapier)
-najlepszy w pvp (ice rapier)
-najlepszy do blokowania (wysoki def bsa i sova)
Axe:
-najlepszy do expienia (duzy atak sca, lancy i f-axa)
Club:
-najlepszy na nowe światy (warhammer=1k)

Chcesz wymiatać w pvp? Wybierz sword.
Chcesz szybko bić lvl? Wybierz axe.
Jesteś PG? Wybierz axe.
Chcesz się wybić na nowym świecie? Wybierz club.
Chcesz solować najmocniejsze potwory? Wybierz sword.
Marzysz o zdobyciu najlepszej broni w Tibii? Wybierz sword.
Lubisz blokować? Wybierz sword.
Grasz głównie samemu? Wybierz axe.
Grasz na non-pvp? Wybierz axe.
Grasz na pvp? Wybierz sword.
Grasz na pvp-e? Wybierz club.
Chcesz opłacalnie expić na potworach magicznych? Wybierz axe.
Chcesz opłacalnie expić na potworach fizycznych? Wybierz sword.
Nie chcesz dużo tracić po śmierci? Wybierz club.

Flisik
01-12-2006, 21:49
@up
O swordzie to sa same bzdury. Po pierwsze def w broniach nie jest bardzo odczuwalny. A ile będziesz do zsolowania musiał zużyć IR??? Od tego trzeba zacząć, że knighta byle sorc roztłucze, a ciało podleje uryną. A SCA jest lepszy od SoVa.

Hellraiser
01-12-2006, 21:55
@up
Właśnie. To jest prawdziwa, fachowa odpowiedź:) Dzięki Ci bardzo. Taka odpowiedź to coś, a nie - "bo aksy som lebrze wiendz je wybież":D
Masz u mnie +;)

No to jestem "szeffo" i zarazem profesjonalitą :baby: :p :D

tomektrz
02-12-2006, 14:01
Właśnie robię knighta. Wybrałem axe. Wydaje mi się, że def w broni można łatwo nadrobić dobrą tarczą, a atk nic nie zastąpi.

BazileK
05-12-2006, 00:27
Axe forevr :D
Axe najlepsze poniewarz broni jest do bicia a nie do obrony :wiking:
axe maja wincęcej ataku a sword defa więc wole axe bo więcej ataku a na def jest tarcza :D :D :D :D

TYLKO AXE PAMIENTAJCIE :p

siniestro
06-12-2006, 15:40
heh
najlepiej uzywac club, przynajmniej wg mnie :)
Knight z kasą gdzies tak do 40 lvl cięzko ma, wynosi ja praktycznie tylko z lootbagów, które łatwo ukrasc :)) Wiec wybierzcie club, te 2 pkt ataku na skilach do 75 sa niezauwazalne. Tyle samo(mniejwiecej) biłem z GS i z WH na skilach 75, a ze club jest tanczy kilka<nawet kilkanascie> razy, wiec wybierzcie OBUCHY XD poza tym w rl tez czesto uzywany obuch, np. wałek, gdy mama bije :P

Marvolis
06-12-2006, 16:21
@up
chyba nie wiesz co mowisz

Piotrek Marycha
06-12-2006, 18:44
heh
najlepiej uzywac club, przynajmniej wg mnie :)
Knight z kasą gdzies tak do 40 lvl cięzko ma, wynosi ja praktycznie tylko z lootbagów, które łatwo ukrasc :)) Wiec wybierzcie club, te 2 pkt ataku na skilach do 75 sa niezauwazalne. Tyle samo(mniejwiecej) biłem z GS i z WH na skilach 75, a ze club jest tanczy kilka<nawet kilkanascie> razy, wiec wybierzcie OBUCHY XD poza tym w rl tez czesto uzywany obuch, np. wałek, gdy mama bije :P

pkt ataku moze niezauwazalne, ale WH ma tylko 10 obrony a to boli, w porownaniu do GSa z 26 defem to jak porównanie wooden shielda do Guardian shielda, pozatym wieszkosc ludzi nie ma ambicji na wbicie 50 lvla tylko troche wyzej, i ich nie zadowala bieganie na 100 lvlu z WH podaczas gdy inni majac SOVa lub SCA maja nie dosc ze wiecej ataku (duzo wiecej w przypadku SCA) i ogormnego kopa do obrony

Galancik
14-12-2006, 17:30
sowrdy lepsze od axe??? mylicie sie po pierwsze
1) na poczatku 10 lvl chodza z k axe i serpen swordami k axe wiecej ataku
2)fire axe a bright sword fire axe ma o 2 ataku wiecej ale nie wiem o ile defa mnie jale czy def jest az tak wazny??
3) draogn lance a gs... o 100 capa d lance lzejszy wiecej ataku def chyba podobny
4) Sca lepsze od Sova

Liper
14-12-2006, 17:47
Sam używam axe i uważam że one są o niebo lepsze od swordow:] .Łatwo mozna kupic axe ringa i dl jest lżejsze od gs i ma wiecej ataku.:)

$AmA$
14-12-2006, 19:56
Nie oszukujmy się axy mają mniej defa ale DL jest Duuuużo lżejszy od GS'a i ma więcej atk. Axy są ofensywnymi broniami tak jak sorcererzy magami :D Swordy przypominaja mi drutów :2handed:. Axy są tańsze lżejsze i można nimi naprawdę przyjemnie pograć :wiking:

maszter321
14-12-2006, 20:08
Jak dla mnei dwordy maja tlyko 1 plus a mianowicie Ice rapier. Niby maja wiecej defa(i tu sie pojawia pytanie czy def to to samo co arm?) ale to jest malo odczuwalna roznica

Spidway
16-12-2006, 15:19
OMG czytając co tu piszecie to mi sie słabo robiło serpent sword po 2k?? Ja kupiłem za 400gp a fs schodzi po 4 najwięcej po 5k a bright sword po7k maks po 9. Dl jest lżejszy ale czy knightowi na wysokim levelu kilkadziesiąt capa rożnića wte czy wewte to prawie bez różnicy. Każdy pkt deff daje dużo!! Dużego shielda axem nie nabijesz raczej prawie wszystkie bronie dwureczne, a po zatym rycerz rzeważnie kojarzy się z mieczem, a nie z toporem.!! A jeśli maw się rozchodzi o to że bright sword ma mniej o 2 ataku od fire axe to można zamiast brighta sobie wziąść Djinn Blade i będzie miał tyle samo ataku co F-A a jeśli wam mało jeszcze to sobie można wziąść pharao sword. ALL ON ANTICA!!
SWORD RULEZZZZ!!!:cup:

ZiomDrazorra
16-12-2006, 15:32
magic sword rox mimo wszystko^^

Spidway
16-12-2006, 15:40
A tak po za marginesem czemu nikt nie walczy clubem??

Fryn
16-12-2006, 15:52
Bo kiedys Tunder Hummera mozna bylo miec tylko od Cipsoftu za zasługi dla Tibii. Teraz stał sie bardziej zauwarzalny ponieważ wypada z Orsh~ i Marga~.
Po aktualnym update tez jest quest na nowego cluba wiec sadza ze wiecej osob zacznie walczyc clubem.

Spidway
16-12-2006, 16:00
Taa tylko wątpie by ktoś zabił Orsshaballa i Margarotha a jesli nawet zabije to raczej na 99% mu niewypadnie thunder Hammer.:(

Sedzio
16-12-2006, 16:42
Sporo ludzi wali swordami. Według mnie łatwiej kupić. A do cluba to ja wale nim.

brewyn
18-12-2006, 00:09
Hmmm, żeby knight walący z cluba zdobył thunder hammera musiałby sam go zloocić z orshabaala lub morgarotha. Na kupno raczej nie ma co liczyć gdyż nawet jeżeli ktoś go zlooci to nie będzie widział sensu sprzedawania go, bo co takiemu 100lvl+ zrobi pare kk różnicy. A tak zawsze ładnie wygląda w domku;)

Vil
18-12-2006, 11:30
nawet jeżeli ktoś go zlooci to nie będzie widział sensu sprzedawania go, bo co takiemu 100lvl+ zrobi pare kk różnicy.

zapewniam cie ze kasa za jaka poszedlby TH kazdemu zrobilaby roznice, problemem jest tylko uskladanie takiej ilosci gotowki ;D

dubros
18-12-2006, 11:54
zapewniam cie ze kasa za jaka poszedlby TH kazdemu zrobilaby roznice, problemem jest tylko uskladanie takiej ilosci gotowki ;D

narazie to axe najlepsze bo sca ma 50 ataku a sov tylko 48 ale podobno juz da sie zdobyc exalibug wiec daje do myslenia, no chyba ze grasz na jakiejs antice czy gdzies tam i kupisz sobie mlsa lub cos innego ;p

brewyn
18-12-2006, 13:01

Heh, ale nie wiem czy ktoś kto by go zloocił miałby chęć sprzedaży takiego rara;)

L. W.
18-12-2006, 13:12
narazie to axe najlepsze bo sca ma 50 ataku a sov tylko 48 ;p
A co z Avengerem (który jest swordem) i tym nowym clubem?

Sarjmin
18-12-2006, 13:31
Zostan przy axe, mocniej wali od sworda, jak bedziesz mial blokowac hardcorowe potwory takie jak demon to ci to pare def w ta czy w ta gowno da :].

^Trial^
18-12-2006, 16:03
A co z Avengerem (który jest swordem) i tym nowym clubem?

to ze ten "Avenger" pewnie bedzie zdobywany tak czesto jak Thunder hammer

Sedzio
18-12-2006, 20:19
Robią ithemki, których potem nie można zdobyć. Może mi się uda jakoś zdobyć chociarz Crystal Mace lub Hammer of Warht albo Golden Mace:)

Sir szofer
18-12-2006, 21:35
narazie to axe najlepsze bo sca ma 50 ataku a sov tylko 48 ale podobno juz da sie zdobyc exalibug wiec daje do myslenia, no chyba ze grasz na jakiejs antice czy gdzies tam i kupisz sobie mlsa lub cos innego ;p

Avenger to excalibug popytaj npców

lethal'knight'danera
25-12-2006, 11:34
U mnie ( na swiecie danera )
Swordy :
Serpent sword : 800gp
Fire sword : 4k
Bright sword : 9-10k
Giant Sword : 20k

Axe :
knight axe : 2k
Fire axe : 10k
Dragon lance : 20-25k

goburu
25-12-2006, 12:33
Axe nadal jest najlepszy mimo nowych broni w Sword i Club. Wszystkie typy broni maja teraz po jednej dostepnej broni z atakiem 50 ale axe jako jedyny ma bron jednoreczną o ataku 50. (avenger i arcane staff sa dwureczne) i do tego jeszcze annihilator jest latwiejszy od PoI questa. (z ktorego sa avenger i arcane)

LoongeR
25-12-2006, 17:38
ja jakos wole axe

Hellraiser
25-12-2006, 18:11
No własnie. Ponad połowa knightów ( albo i więcej ) uzywa swordów. Ja zdecydowałem sie na axe. I nie wiem czy dobrze wybrałem.

A gdzie Club,..? :D, Do 100 lvl, Nie odczuwasz roznicy, czy to Axe, Sword, czy też właśnie Club,.. Bynajmniej ja tego nie odczuwam :P

Grevelo
25-12-2006, 23:50
Mi się wydaje, że lepszy jest Axe...m.i.n Ma lepszy Atak co liczy sie na większym lvlu..., Axe's są tańsze, axe rigni łatwo i tanio kupić niż taki bp sword ringow za 6k na starych swiatach =/. jesli ktos sie decyduje na kupno Sov vs Sca To polecam Sca z bynajmniej dwoch powodow...1. na moim swiecie SoV kosztuje 1,3kk a Sca 800k, róznica jest 500k ;s Sam nie weim czemu ale wale ze sworda trudno jakos przezyje teraz juz za pozno na skillowanie od nowa...

Liper
26-12-2006, 19:22
Ha, uzywam narazie knight axe kupiłem go za 1k a w przyłosci kupie sobie dl i fire axe.Sword ani club nie maja 1 ręcznej broni z atakiem 50.A tak wogóle to ile gdzieś osób w procentach walczy clubem????

:kat: 47
:miecz: 46
:mag: 2

Zeltus
26-12-2006, 20:45
[QUOTE=Bofedojo;39194]Axe rulezz! Jak gram moim kumplem, ktory uzywa axe to jest spx! Wogule fajnie wygladaja 8) . Wyzyna ostro takich batow nie dostaje i jest spx, a jak moj druid uzywa swordow to musze zawsze czekac az zabije cos... Nie mowcie ze axe ma malo defa, bo jak sie wbilem na test servie na goscia, ktory mial f-axe to wyzynal wszystkich jak chcial, a jaemu nikt nie mogl podskoczyc (no oczywiscie to tez byla wina jego nice stuffu). Jesli chodzi o ice rapier to nawet nie ma co go uzywac jest zupelnie bezuzyteczny... I nie macie Jesli chodzi o ice rapier to nawet nie ma co go uzywac jest zupelnie bezuzyteczny... I nie macieszans na zdobycie Magic longsworda, Magic sworda lub Warlord sworda... AXE RULEZZ!!! C:\WINDOWS\Temporary Internet Files\Content.IE5\M5WVOTUD\stonecutter_axe[1].gif

Ryj NooBie -.- KURWA JESTEŚ SMIESZNY A CO MYŚLISZ ŻE NA ANNI KNIGHTY SWORDINGOWI BIJA Z KNIFE? -.-

suchyxxx
26-12-2006, 21:09
zauważyłem 1 rzecz między axe i sword-jak walczyłem axe to dostawałem hity spore od średnich potworów a atak f axe a bright sword mimo że różni się 2 punktami to różnicy nie odczułem:) za to jak walczę swordem-czyli bright swordem to nie dostaję takich hitów jak walczyłem f-axe-potwory mnie rzadziej trafiają i tyle więc def sworda liczy się do ogólnego armora a te 3 punkty różnicy w ataku między sovem a sca to naprawdę niewiele więc wybieram sword.Tak nawiasem mówiąc ice rapiery są cholernie użyteczne na silnych potworach albo w pomaganiu zrobienia questa czy zabijaniu ludzi bo zakładasz ice rapie i puszczasz exori i idą czasami takie hity że hoho więc proszę nie mówić że ice rapier jest nieprzydatny.Owszem jest on rzadki ale zawsze można za 1k kupować od ludzi

ZrembAzura
26-12-2006, 21:22
zauważyłem 1 rzecz między axe i sword-jak walczyłem axe to dostawałem hity spore od średnich potworów a atak f axe a bright sword mimo że różni się 2 punktami to różnicy nie odczułem:) za to jak walczę swordem-czyli bright swordem to nie dostaję takich hitów jak walczyłem f-axe-potwory mnie rzadziej trafiają i tyle więc def sworda liczy się do ogólnego armora a te 3 punkty różnicy w ataku między sovem a sca to naprawdę niewiele więc wybieram sword.Tak nawiasem mówiąc ice rapiery są cholernie użyteczne na silnych potworach albo w pomaganiu zrobienia questa czy zabijaniu ludzi bo zakładasz ice rapie i puszczasz exori i idą czasami takie hity że hoho więc proszę nie mówić że ice rapier jest nieprzydatny.Owszem jest on rzadki ale zawsze można za 1k kupować od ludzi

Jesli nie odczuwales roznicy miedzy 2 atk to naprawde jestes chyba jakis slepy. 2 atk roznicy to bardzo duzo. Pozatym SoV - 48 atk , SCA - 50 atk. wiec 2 atk roznicy ;]

nock keciron
26-12-2006, 21:33
Po ostatnim upie, to jednak swordy są górą :) w poi quest wprowadzono avenger (??nie wiem jak to sie pisze??) ktory ma 38 defa, czyli wiecej nie MMS...

suchyxxx
26-12-2006, 21:59
a jaka jest różnica niby między sovem a sca? 10-15 hp różnicy? oj to rzeczywiście dużo

Memori
27-12-2006, 07:43
@up pomnóż to przez 100-1000(ogólnie tyle się wali dziennie w obfitym expieniu lub nawet więcej)
nadal mało?

Sethus92
27-12-2006, 09:50
No wiesz na niektórych huntach właśnie te 10-15hp to kilka uh.
Więcej ludzi i tak idzie w swordzie bo ma więcej obrony :).

Fylslenyox
16-01-2007, 16:38
Ludzie ktorzy pierwszy raz graja knightem i wzieli axa to mowia axe rulezz ci co wzieli sworda to sword ruuleezzz. Ja osobiscie mialem trzech nobow knightow(2 ze swordami i jeden z axem) i jakos mi sie bardziej axe podoba. Przykład: na 10 lvl z knight axem rozwalilem se spokojnie beho ze skilami 43. Z brinhg swordem na 48 swordzie cycka rozwalalem chyba z 20 sekund. Bardziej mnie przekonuja axy uwzgłędniając SCA i Sova. A z ymi Ice Rapierami to ja na swoim miejscu gdybym tam stał pierwszy nie walil bym z IRow tylko z burstow. Jak widzialem z burstow srednie hity ida po 80/90 a z miecza/ axa chodza po 140 niekotre 160 a niektore 10 ale jeszcze nie zapominajmy ze z burstow dostaja 2 demony ewentualnie demon i FE. To jest tylko moja opinia

Carlo
16-01-2007, 17:06
Ludzie ktorzy pierwszy raz graja knightem i wzieli axa to mowia axe rulezz ci co wzieli sworda to sword ruuleezzz. Ja osobiscie mialem trzech nobow knightow(2 ze swordami i jeden z axem) i jakos mi sie bardziej axe podoba. Przykład: na 10 lvl z knight axem rozwalilem se spokojnie beho ze skilami 43. Z brinhg swordem na 48 swordzie cycka rozwalalem chyba z 20 sekund. Bardziej mnie przekonuja axy uwzgłędniając SCA i Sova. A z ymi Ice Rapierami to ja na swoim miejscu gdybym tam stał pierwszy nie walil bym z IRow tylko z burstow. Jak widzialem z burstow srednie hity ida po 80/90 a z miecza/ axa chodza po 140 niekotre 160 a niektore 10 ale jeszcze nie zapominajmy ze z burstow dostaja 2 demony ewentualnie demon i FE. To jest tylko moja opinia

Nie porównuj defa cyca i beho. Z resztą każdy bierze to, co mu się żywnie podoba. Więcej defa to mniejsze hity, lecz mniejszy atak. Axe to większy atak i mniejszy def. Wychodzi na to,że gdy klepiesz potworka to ci i tak tyle samo uh schodzi

Fylslenyox
16-01-2007, 19:39
Nie porównuj defa cyca i beho. Z resztą każdy bierze to, co mu się żywnie podoba. Więcej defa to mniejsze hity, lecz mniejszy atak. Axe to większy atak i mniejszy def. Wychodzi na to,że gdy klepiesz potworka to ci i tak tyle samo uh schodzi

No dobrze to rozwal beho z serpent sworda jedynie sie leczac exura na 10lvl z 43 skilem:baby:

Frapper
16-01-2007, 23:13
up@ to rozwal go z exura, na 10 lvl i 43 skillem axe z barbarian axe.

Fylslenyox
17-01-2007, 09:12
up@ to rozwal go z exura, na 10 lvl i 43 skillem axe z barbarian axe.

Sry ale knight axe i serpent sword na azurze kosztuja 1k/600gp jak widac roznica 400gp. I juz start jest łatwieszy i jak chcemy grac 4ever to AXE. A jeszcze pomyślcie: taka obrona u brinhg sworda co da jezeli bede nas atakowaly 2+ potworki?? 2 ida na defa miecz+ tarcza a reszta na arma. W tej sytuacji tez axy wygrywaja. Takim Sca wiecej walisz niz Sovem8o i to na takim 100+ lvl sie expi minimalnie szybciej ale sie expi;)

JESZCZE JEST TYLE AXE RINGOW:confused:

Frapper
17-01-2007, 17:26
Kto normalny sprzeda knight axe za 1k skoro u djina za 2?

bont
17-01-2007, 17:49
@up

Ten kto nie ma zrobionego Djinn Questa...

Fylslenyox
18-01-2007, 11:26
@up

Ten kto nie ma zrobionego Djinn Questa...

Wiec Własnie8o a tak wlasciwie to ten djquest to dla FACC jest??:confused:

MaroxxX
18-01-2007, 21:04
Ja miałem kiedyś najta i używałem axa moim zdaniem axe jest najlepszy i widać po tobie że chcesz być już hlvl..:p poprostu rób to co ty uważasz... ja głosuje na axe i ci polecam axa...

Pozdro

Fylslenyox
19-01-2007, 10:37
Dziex za pozdro Tobie rowniez;) No wlasnie chce nabic w koncu jakis wyzszy lvl narazie mam uhmakera no i fire axa po dezercie. Mysle ze axem szybciej pojdzie ten lvl...jeszcze znalazlem sickle do treningu wiec Axe 100%:cup: :wiking: :wiking:

SuperKnight
19-01-2007, 17:20
;] Zobacz róznice miedzy sword ringiem a axe ringiem.. Większosc ziomków knighów załuje za walą swordem ;]a niektórym to nierobi róznicy. zależy co ty wolisz.. Ja osobciscie polecam Axe.. Tanie i łatwo kupic axe ringi ;] - . -

pieciex
22-01-2007, 13:58
axe leeepsze.. jak jusz złapiesz się za d-lance:] ... a potem już tylko lepiej.. sca i smigasz na dragi czy co innego wolisz

Goldscorpion
27-01-2007, 10:24
Ja bym jednak wybrał sword. Axe fakt mają dużo ataku, jednak czy 2 ataku są lepsze (mówię tutaj bringht sword atak: 36 czy fire atak: 38) mimo, że bringht ma o 14 więcej defa. Gdy mamy axe stajemy się knightami tylko OFENSYWNYMI. Natomiast kiedy mamy sworda, fakt będziemy mieli mniejsze obrażenia ale świetną obronę i z biegiem czasu zyskamy na mniejszej ilości uhów używając sword niż axe.

bont
27-01-2007, 11:11
Wiec Własnie8o a tak wlasciwie to ten djquest to dla FACC jest??:confused:

Nie, tylko dla Pacc...bramka lvl 40:)

Shardzik
27-01-2007, 11:22
Ja bym jednak wybrał sword. Axe fakt mają dużo ataku, jednak czy 2 ataku są lepsze (mówię tutaj bringht sword atak: 36 czy fire atak: 38) mimo, że bringht ma o 14 więcej defa. Gdy mamy axe stajemy się knightami tylko OFENSYWNYMI. Natomiast kiedy mamy sworda, fakt będziemy mieli mniejsze obrażenia ale świetną obronę i z biegiem czasu zyskamy na mniejszej ilości uhów używając sword niż axe.

Jakbys przeczytal dokladnie chociaz 2 pierwsze strony to byś wiedział ze jak masz bron i tarcze to blokujesz tą, co ma lepszy def, więc jesteś jak masz f axe i shield co ma lepszy def niż b-sword to masz przewage o te pare punktów atk, no
może masz racje co do broni dwurecznych, bo GS ma więcej defa niż DL, ale jako że ma mniej capa jest możliwość że zmieści ci się coś więcej, co zwróci jakiś procent z tych straconych uhow.

Goldscorpion
27-01-2007, 14:49
Ale czy gdzieś to jest potwierdzone?? Jeżeli byłoby tak jak piszecie to axe są lepsze. Jednak jeżeli liczą się oba to swordy są lepsze.

Pingwin
27-01-2007, 15:05
Witam!
Przeanalizowalem to co tutaj pisaliscie... Juz kiedys czytalem caly temat. Ktos pisal, ze testowal na hero i jak sie ma tarcze z def > defa broni to def broni sie wcale nie liczy przy blokowaniu...

Ale... Tu naszly mnie pewne przemyslenia... I doszedlem do takich wnioskow:

Jezeli uzywasz full def to nie liczy sie def broni (zakladajac, ze db*<dt*), ale przy full atk juz sie ON LICZY. Tylko jeszcze nie wiem w jakim stopniu...

Ale mowie - to sa tylko moje przypuszczenia. Nie mam wystarczajaco czasu i checi, zeby to sprawdzic, ale jak ktos interesuje sie takimi rzeczami to moze to sprawdzic i podzielic sie z nami swoimi wynikami :).

*db = def broni, dt = def tarczy

PS. Ewentualnie jak ktos chce mi pozyczyc SoV'a na Refugii to moge potestowac na zmiane z SCA... :P

Pozdrawiam
Pingwin

Goldscorpion
27-01-2007, 16:31
No właśnie ktoś musiałby to sprawdzić :/

Bartholomew
31-01-2007, 15:45
jak dla mnie sword jest lepszy, bo istnieje cos takego jak ice rapier:DD
axe moze ma wiecej ataku ale nikt nigdy nie zada takich obrazen jakie moze zadac knight ice rapierem.

tibiaplayer
31-01-2007, 16:29
up. jak "nikt, nigdy"

a sorc z sd? wiecje dmg niz knight z ice rapierem...
60 sorc z ue walnie wiecej niz 120 knight z ice rapiera...

Goldzio
01-02-2007, 19:39
Co ma lvl do hitu z melee ?

Sonek
01-02-2007, 19:41
mniej niz nic

Belfagor
03-02-2007, 14:59
Powiem krótko: każdy rodzaj broni ma zalety i wady(cluby mają same wady;) ) więc jeśli już wybrałeś axe to musisz (lepiej żebys nie zmieniał: strata czasu) klepać to co zacząłeś... 3maj tak dalej:]

Jess Dran
04-02-2007, 02:13
axe są lepsze

Ferumbras
04-02-2007, 14:52
Oto co ja zrobiłem chcąc grać knightem: Zrobiłem sobie 2 postcie: Knight i druid. Druidem kupiłem stuffa, zrobiłem 16 lvl, i zebrałem 7k. Porobiłem jeszcze IHy. Za 6k kupiłem FS, a reszte se zostawiłem na "czarno godzinę". Wyskillowałem skille 50/50+ i dalej grałem normalnie. Na zrobienia druta potrzebowałem 10 dni. Samo skillowanie knightem do 50/50+ zajęło ze 2 tygodnie. Tak więc widzicie, że czasem opłaca się zrobić coś więcej jak chce się mieć lepszą broń (bo dla mnie oczywiste jest, że sword jest lepszy, ale droższy, a axe tańszy i słabszy.

Poza tym ktoś tam kiedyś napisał, że kupił serpent za 4k. Ja kupiłem za 500 gp. Maksymalna cena wdg mnie to 2,5k. A żem się rozpisał!

Longerinio
04-02-2007, 16:22
:] HaHa, każdy pisze, że łatwiej jest axem bić na początku bo jest tani. Lecz niezabardzo jest prawdy w tym co piszecie, wszystko zależy od ŚWIATA! U mnie na Lucerze Serpent sword kosztuje jedyne 500gp (500gp można juz na roku uzbierać) tak więc Sword jest najlepszy. Na początku na starszych światach jest taniutki i dobry z czasem kupujesz bs i gs. Co do wagi Giant Sword'a to możecie mi powiedzieć po co Knightowi dużo capa? Żeby nosił ciężkie ale DOBRE itemy. Tak więc bez dwóch zdań SwOrD RULEZZZ :)

Frapper
05-02-2007, 03:49
Powiem krótko: każdy rodzaj broni ma zalety i wady(cluby mają same wady;) )
Zaprzeczasz sam sobie.

Bols
05-02-2007, 05:28
Wg.mnie wszystkie bronie sa w miare rowne. Jezli cluby bylyby takie do dupy, to po co cipy by je stworzyly?:> W takim ukladzie, dla mnie najwazniejszy jest wyglad a wiec niema zwyciezcy-sov jest oblesny,sca jest fajne( i tylko sca), skull staff jest super ;<

SquareHead
05-02-2007, 09:46
Według mnie Sword jest do bloczenia potworów, a Axe do bicia. =)

Macia
05-02-2007, 15:54
Biorac pod uwage to co piszecie, ze niby sword jest lepszy, to sie mylicie.
Kazda bron jest jednakowa, nie ma zbyt dobrych axow, takich jak np. warlord sword or cyclomenia sword, ale nie ma tez tak dobrej i dostepnej broni jak SCA.
Avenger majac 50 ataku i tak jest gorszy, bo jest dwureczny, a SCA majac 50 ataku jest bronia jednoreczna, i mozna wziasc do tego tarcze. SoV jest gorsza bronia i to strasznie od SCA, bo chociazby, SoV jest 1 reczna to ma gorszy atak, a def jest podobny. Tak wiec nie ma co sie klucic, o to co jest lepsze, a co gorsze, bo i tak nie bedzie na to rozwiazania, jak juz ktos napisal sa + i - obu rodzajow broni.

mordokleja123
05-02-2007, 16:24
Ja ci radze stać za swordem :D na wyzszym poziomie lepiej bedzie nosic sworda poniewac jak nie stac cie na dobra obrone wrzucasz na sword i juz masz troche wiecej defa niz obecnie B) Kto wie moze axe nie jest takie zle ale ja tam stoje za swordami :evul:

__________________________________________________ __________________
mam 11 lvl i juz biegam z Fire swordem :D

Krova
21-02-2007, 13:20
Ten temat ciągnie się już któryś rok, trzeba by wszytsko w jednym poście powiedzieć, sprubóje to zrobić, najwyżej mnie poprawicie.

Bronie [zazwyczaj nimi biją knigci], ceny mogą się różnić od cen na waszych światach, nie kłóćcie się o to, one mają tylko wam pokazać, że swordy są droższe.
Knight Axe-----------33 atk, 21 def, ~2.000
Fire Sword-----------35 atk, 20 def, ~5.000
Fire Axe-------------38 atk, 16 def, ~13.000
Bright Sword---------36 atk, 30 def, ~16.000
Dragon Lance--------47 atk, 16 def, ~20.000
Giant Sword---------46 atk, 22 def, ~40.000
Stonecutter Axe-----50 atk, 30 def, ~2.000.000
Sword of Valor-------48 atk, 35 def, ~2.000.000

Axe:
+ Axe ringi są bardziej dostępne i mniej kosztują [axe ~200, sword ~700]
+ Axe mają większy atak mniejszy def.
+ Axe są bardziej dostępne i tańsze [zależy od świata, ale tak z reguły wynika]
+ Mają lepszy wygląd, jeżeli to kogoś obchodzi [każdy ma inny gust]
- Mniejszy def co odbija się na większej stracie UHów

Swordy:
+ Swordy mają większy def
+ Swordy mają Ice Rapiera
+ Giant Sword jest lepszy niż Dragon Lance, duża róznica
- Swordy są droższe
- Drogie sword ringi
- Mniejszy atak [widać róznice, a pozatym axe mają przewage w fightingu, bo z axe ringiem można chodzić na codzień, na expienie, a ze sword ringiem już nie]

Podsumowanie:
Nie można określić, które są lepsze [tak samo jak przy profesji], bo to zależy od tego jak lubisz grać. Czy będziesz dużo bloczył kolegom? Czy będziesz dużo chodził na hunty? Czy może wolisz chodzić solo i szybko expić ?
Cipsoft nie mógłby zrobić, by axe były zdecydowanie lepsze, bo nikt nie walczyłby swordami i na odwrót.
A co do Anhilatora to twoim zadaniem jest zblokowanie ataku z frontu [ najgroźniejszego], by np.: Sorcerowie, czy Palladyni mogli zająć się swoim, czyli zadawać duże obrażenia [najlepiej SD, bo gdy udeżamy Burst Arrowami to nie mamy tarczy i szybko dedniemy, tak więc ten pomysł najlepiej wybić sobie młotkiem z głowy].

Proszę modków o poprawienie mnie i zamknięcie tematu, ze względu na wiek tematu, bzdurne kłótnie i bezsensowne argumenty na poprzednich stronach.

Frapper
21-02-2007, 14:59
up@
Sword ringi mozna kupic u Djinow po 500.

Axe są bardziej dostępne i tańsze [zależy od świata, ale tak z reguły wynika]

Knight axe dopiero na 50 lvl z questa/bk (zakladamy, ze nowy server), f axe od 60. Potezny Bright Sword juz od 45, giant sword od 60.

- Mniejszy atak [widać róznice, a pozatym axe mają przewage w fightingu, bo z axe ringiem można chodzić na codzień, na expienie, a ze sword ringiem już nie]
Czyli wychodzi na równie - za stracone uhy przy axie można kupic sword ringi przy swordzie.

A co do Anhilatora to twoim zadaniem jest zblokowanie ataku z frontu [ najgroźniejszego], by np.: Sorcerowie, czy Palladyni mogli zająć się swoim, czyli zadawać duże obrażenia [najlepiej SD, bo gdy udeżamy Burst Arrowami to nie mamy tarczy i szybko dedniemy, tak więc ten pomysł najlepiej wybić sobie młotkiem z głowy].
Rycerze zazwyczaj NIE chodza z sorcami na anni.
Nikt kto nie jest sorcem/drutem ktorzy nie maja zamiaru walic ue nie bije na anni z SD(chyba, ze na manashieldzie gdzie mana i tak konczy sie w pare sekund).
Atakujac burstami team rycerzy/rycerzy i paladynow zadaje obrazenia 2 demonom, paladyn moze bic z p boltow(wiekszy koszt) a knight innej alternatywy nie ma.

mikiawm
21-02-2007, 19:19
jak sie ma wiecej ataku to sie szybciej zabija potwory czyli dostaniesz mniej hitow. A jak sie ma wiecej defa i mniej ataku to sie dostanie wiecej hitow bo sie bedzie dluzej bilo.

Krova
22-02-2007, 14:17
Gdybyś uważnie przeczytał cały temat to byś się dowiedział, że ceny są z przykładowego świata. I mają tylko uświadomić, że axe są tańsze, niż swordy.

Knight Axe na 40 lvl, a nie 50 z Orc Fortec Questa. Ja nie zakładałem, że to ma być na nowym serwie. I na pewno szybciej kupisz axe, niż sworda, oczywiście nie zawsze, ale przeważnie to więcej axów się sprzedaje.

Czyli wychodzi na równie - za stracone uhy przy axie można kupic sword ringi przy swordzie.
Nie zaprzeczałem temu. I nie na równie tylko na równo, albo redukuje się.

Przy Anhilatorze, gdy strzelamy z Burstów to nie mamy tarczy. To już bym wolał Ice Rapierami, niż Burstami. Ale o Anhilatorze inny temat, nie mieszajmy może lepiej go tutaj.

Vil
22-02-2007, 17:09
Czy będziesz dużo bloczył kolegom?

Co ma bron do bloczenia ? W zadnym przypadku bloczenia def nie ma najmniejszego znaczenia ( chyba ze blokujesz noobom guardy w kopalnii )...

Kajzer
22-02-2007, 19:09
Co ma bron do bloczenia ? W zadnym przypadku bloczenia def nie ma najmniejszego znaczenia ( chyba ze blokujesz noobom guardy w kopalnii )...

a wlasnie ze ma ;] bo jakby nie miala to sca bylo by lepsze od sova o wiele a jest tylko troche lepsze;p
np jak hunce hydry to bije ze sca na full defie i czasem dostaje nawet po 300 expa xD

Mitas
22-02-2007, 20:19

że he? DL ma większy atak i jest dużo lżejszy a gs ma większą obronę i z tego wynika że GS jest lepszy? -.- wg mnie jest odwrotnie :]

Krova
22-02-2007, 20:49
jak sie ma wiecej ataku to sie szybciej zabija potwory czyli dostaniesz mniej hitow. A jak sie ma wiecej defa i mniej ataku to sie dostanie wiecej hitow bo sie bedzie dluzej bilo.

Długo nad tym myślałeś ?
Genialne, odkryłeś ameryke, bravo (nie myśl o Johnym Bravo).

Krova
22-02-2007, 20:53

Ma, i to dużo bo jest potwierdzone w innych tematach panie wszystko wiedzący modku.

Jeśli bijesz na full atak liczy się def lepszej rzeczy (czyli prawie zawsze tarczy z wyjątkiem avangera chyba że nosisz bright sworda i dwarven shielda [lol?])

Jeśli bijesz na full def liczy się def obu rzeczy.

Zamknijcie temat wszystko zostało powiedziane na prawie 80 stronach.

Piotrek Marycha
22-02-2007, 22:35
Ten temat ciągnie się już któryś rok, trzeba by wszytsko w jednym poście powiedzieć, sprubóje to zrobić, najwyżej mnie poprawicie.

Bronie [zazwyczaj nimi biją knigci], ceny mogą się różnić od cen na waszych światach, nie kłóćcie się o to, one mają tylko wam pokazać, że swordy są droższe.
Knight Axe-----------33 atk, 21 def, ~2.000
Fire Sword-----------35 atk, 20 def, ~5.000
Fire Axe-------------38 atk, 16 def, ~13.000
Bright Sword---------36 atk, 30 def, ~16.000
Dragon Lance--------47 atk, 16 def, ~20.000
Giant Sword---------46 atk, 22 def, ~40.000
Stonecutter Axe-----50 atk, 30 def, ~2.000.000
Sword of Valor-------48 atk, 35 def, ~2.000.000

Axe:
+ Axe mają większy atak mniejszy def.
+ Axe są bardziej dostępne i tańsze [zależy od świata, ale tak z reguły wynika]
+ Mają lepszy wygląd, jeżeli to kogoś obchodzi [każdy ma inny gust]

Swordy:
+ Swordy mają większy def
+ Swordy mają Ice Rapiera
- Swordy są droższe
- Drogie sword ringi

pff, dobre sobie, axe bardziej dostepne? r u kidding me man? F axe leci tylko z demona, a D lance z BK (powodzenia na pojedynczym spawnie) , jedynym plusem sa Dwarven axe i K axe dostepne z questow co jest ogromna przewaga na bardzo nowych servach (a z kolei na starszych nie robi zadnej roznicy), natomiast F sword wypada z DLa w miare czesto, jest dostepny z questow, BS jest dostepny z banalnego questu, a GS wypada z Demonow, Behe + quary + jakis nowych potworow z PoI, do tego jest dostepny z questa, do tego doszedl avenger ktory w miare rozpowszechniania sie informacji bedzie coraz bardziej dostepny

Vil
22-02-2007, 23:10
Ma, i to dużo bo jest potwierdzone w innych tematach panie wszystko wiedzący modku.

Mysl.

Czy ja gdziekolwiek napisalem o defie broni ? Powszechnie natomiast wiadomo, ze bloczac cokolwiek co zwykle sie blokuje i tak zdecydowana wiekszosc obrazen bedziesz otrzymywal od magii ( i wtedy nie tylko bron, ale i tarcze mozesz sobie wsadzic ) lub po prostu nie zablokujesz ataku. Chyba, ze tak jak napisalem wczesniej bloczysz guardy w kopalni, wtedy def jednak cos zmienia.

ALUM
23-02-2007, 01:58
Jesli chodzi o ten wybor napewno bym nie robil knighta pod axe poniewaz na przy zabijaniu innych graczy nie masz takiego kopa jak knight pod swordy z ice rapierami..
Co do defensa w broni z tego co wiem to liczy sie jedynie jesli nie masz tarczy.
Jesli masz np tarczeco ma 20defa i bron co ma 25 defensa to liczy sie def tarczy
a jezeli tarcza ma wiecej ( tak zazwyczaj jest ) to liczy sie def tarczy...
Tak bylo kiedys wiec jesli ktos uwaza ze tak nie jest prosze o nie rzucanie obelgami itp
pozdro:evul:

d4rqu
23-02-2007, 02:26
Po ostatnim update wydaje mi się, że swordy są chyba najlepszą opcją (jestem pewien, że nie są gorsze od axe - co najwyżej równe).

Krova
23-02-2007, 12:33
Dobra nie chce mi sie kłócić z wami.
Zamknijcie lepiej ten temat bo on nie ma sensu.

Ja nie zakładałem, że to jest na nowego serva, (nie rozumiecie tego, mówiłem o wszystkich servach).

@Piotrek Marycha
Axe są bardziej dostępne tzn. więcej ludzi je sprzedaje przynajmniej na: Refugii, Elysii i Silverze.

@Vil
Tak, mówiłeś coś o bloczeniu i defie broni. I moja teoria jest udowodniona przez kilku high levelowców na tym forum. A że ty jesteś modkiem i nie znasz jednych z bardziej ważniejszych tematów na tym forum to już nie moja wina.

@Alum
Nie to nie jest tak, wyszukaj sobie na forum temat coś o "Avanger versus Sov + Demon Shield" czy jakoś tak nie pamiętam nazwy tematu dokładnie.

@Mitas
Zrób, zhakuj, pożycz, wypożycz lub zdobądź w jakiś sposób dwóch knightów i zrób im równe skille. Potem idź na żółwie albo na jakieś potwory co nie biją magicznie. Idź każdym na 15 minut i zobacz: ile ci wezmą hp, jak szybko je zabijałeś, ile expa zdobyłeś, ile ci poszło na ihy, uhy itp. Podsumój i przyznaj mi racje.

Jak narazie nie chce mi się z wami kłócić, więc nie będe już raczej wchodzil na ten temat, bo ciągnięcie jego jest bezsensowną stratą czasu.
Cya, See You in Tibia. [lol 24h] ?

Pan Goner
27-02-2007, 19:48
a ja wybralem cluba :P poniewaz ? poniewaz jest skull staff,swietnie wyglada,jest war hammer,bardzo tani,jest heavy mace ktore niedlugo maja zalac swiat tibi,jest arcane staff z poi questa :P tak wiec nie wiem...nie mam zamiaru wbic ta postacia wiecewj niz 60 lvl~ wiec wiecie...sov and sca nie wchodza w gre...no chyba ze bedzie mi sie bdb gralo to moze.. :P

Pawelekmag
01-03-2007, 18:57
Na Danerze jest inaczej

BRIGHT SWORD:
+Super obrona
+dosyć dobry atk
-droższy od fire axe
-gorszy atk od f axe

(CENA 10K)

Fire axe:
+dobry atk
+tańszy od Bright sworda
-słaba obrona
(CENA 8K)

JA WYBRAłEM SWORDY I JESTEM ZADOWOLONY

17:50 Neo el'matador [117]: PLS ITEMS!!!PLS PLATE ARMOR

Zato
01-03-2007, 20:55
Hmm, paru doświadczonych knightów mówi mi że lepszy jest sword...moim zdaniem są to bronie wyważone...

Zato
01-03-2007, 20:56
Hmm, paru doświadczonych knightów mówi mi że lepszy jest sword...moim zdaniem są to bronie wyważone...Moim zdaniem. lepsze są axe, total offensive, choć powinny mieć troszke więcej mimo to atk...