PDA

Pokaż pełną wersje : Wszystko o treningu...

Stron : 1 2 3 [4] 5

Alya
13-05-2007, 19:05
Super poradnik, bardzo mi się przydał wieelkie dzieki:)

brunqo
13-05-2007, 22:57
Mam skille 63.3/63.1. Dam radę trenować na slimach? Moje eq to crown shield, k armor, p legs i crus helmet. (lvl 21 jakby coś. I mogę się UHnąć w krytycznych przypadkach)

Przy takich skillach i eq chyba powinieneś skillować na slimach. Ale uważaj aby obok Ciebie nie namnożyło się za dużo tych slimów, bo wtedy będzie spory problem :)

P.S. Ja mam skille 51/50 na 12lv i myślę, że na 18lv zacznę trening na slimach. Na razie muszą mi wystarczyć roty ;p

pardon
13-05-2007, 23:03
zajbisty poradnik. również i mi sięprzydał. :baby:

lemureks
15-05-2007, 19:48
Dobre poradnik, dużo sie napracowałeś.
BIG THX za przybliżony czas skillowania. ;)

Alan'ek
15-05-2007, 20:09
Poradnik bardzo przejzysty i bardzo sie przyda. Bardzo to ladnie wytlumaczyles 9/10 za ten poradnik =)

Qbov
15-05-2007, 22:29
bardzo fajny poradnik ale zauwazylem pewne bledy, gdy podajesz czasz potrzebny na wbicie skilla to od skila 63-70 sa bledy wczase wachajace sie od 30min-1h+, ale poza tym w porzadku

Shriiiiek
16-05-2007, 00:01
Mam skille 63.3/63.1. Dam radę trenować na slimach? Moje eq to crown shield, k armor, p legs i crus helmet. (lvl 21 jakby coś. I mogę się UHnąć w krytycznych przypadkach)

Slimy, slimy i tylko slimy. Uhac sie nei bedziesz musial jak bedziesz mial sporo zarcia i nie bedziesz zbytnio afkowal, a skill leci duuuuzo szybciej niz na czymkolwiek innym ;)

Dardoth11
16-05-2007, 20:21
super poradnik :) napewno mi sie przyda

Zeke_Atirus
17-05-2007, 16:38
Witam mam pytanie dotyczące skilowania mianowicie mam zamiar skilować na monku ale nie wiem jaką bron mam wybrac (skiluje sworda) moje skile to 71/71. Z góry thx za odpowiedź.

H.S.R.
17-05-2007, 17:54
Gz poradnika naprawdę dobry ;)
8/10

Prince Anubis
18-05-2007, 12:08
Witam mam pytanie dotyczące skilowania mianowicie mam zamiar skilować na monku ale nie wiem jaką bron mam wybrac (skiluje sworda) moje skile to 71/71. Z góry thx za odpowiedź.

jeśli masz skillować na monku...yhm najlepiej z knifa by bylo ...
ale jesli bys nie uderzał co 30 sek hita to byś musiał zlurować tak 2 potworki żeby biły monka wtedy hity bedą szły częściej
oczywiście na siebie też weż 2 potworki:D

Aladar
18-05-2007, 13:55
De facto nie ważne czy na szlamy pójdzie się w leather armor, czy w golden armor. Nie istotne jest to co będziemy mieli na sobie (no może w małym stopniu zmniejszy obrażenia). JEŚLI SKILL W TARCZY NIE BĘDZIE WYSTARCZAJĄCO DUŻY SZLAM ZEŻRE NAS Z BUTAMI i nie będzie narzekał że musi chrupać metal!!! Nalpierw potreńcie na czymś innym niż szlam... polecam choćby Carion worma, za 70 expa jest to już dość godny przeciwnik i ma więcej życia niż zwykły roocik.;) na Dwarfy Soldiery nie polecam się zapuszczać bo mają dużo większy def niż Carion... na nich się fajnie treni później j ma się trochę wyśrubowany atak ( bo z resztą tylko broń się na nich dobrze temperuje - nie tarcze). Jak mówi Shriiiiek jest to najlepsza metoda, o której też wspominałem.

Czyli w skrócie:
trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić i jeszcze raz TRENIĆ. Jak już puknie 65 w defie zaopatrzcie się w coś konkretnego do obrony i plastrujcie szlamy!!;)

Goldscorpion
18-05-2007, 14:13
De facto nie ważne czy na szlamy pójdzie się w leather armor, czy w golden armor. Nie istotne jest to co będziemy mieli na sobie (no może w małym stopniu zmniejszy obrażenia). JEŚLI SKILL W TARCZY NIE BĘDZIE WYSTARCZAJĄCO DUŻY SZLAM ZEŻRE NAS Z BUTAMI

LOL
Jeżeli gówno o tym wiesz to nie wprowadzaj innych w błąd. Więc chcesz mi powiedzieć, że: sorc lvl 8 noob eq skill shielda 20 bedzie obrywał tyle samo co sorc lvl 8 z mpa g legs d helmet s boots s mastermind ze skillem 20?? Armor zmniejsza obrażenia w większym stopniu niż skill.

Prince Anubis
19-05-2007, 12:29
De facto nie ważne czy na szlamy pójdzie się w leather armor, czy w golden armor. Nie istotne jest to co będziemy mieli na sobie (no może w małym stopniu zmniejszy obrażenia). JEŚLI SKILL W TARCZY NIE BĘDZIE WYSTARCZAJĄCO DUŻY SZLAM ZEŻRE NAS Z BUTAMI i nie będzie narzekał że musi chrupać metal!!! Nalpierw potreńcie na czymś innym niż szlam... polecam choćby Carion worma, za 70 expa jest to już dość godny przeciwnik i ma więcej życia niż zwykły roocik.;) na Dwarfy Soldiery nie polecam się zapuszczać bo mają dużo większy def niż Carion... na nich się fajnie treni później j ma się trochę wyśrubowany atak ( bo z resztą tylko broń się na nich dobrze temperuje - nie tarcze). Jak mówi Shriiiiek jest to najlepsza metoda, o której też wspominałem.

Czyli w skrócie:
trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić i jeszcze raz TRENIĆ. Jak już puknie 65 w defie zaopatrzcie się w coś konkretnego do obrony i plastrujcie szlamy!!;)

głupszej wypowiedzi nie widziałem jeszcze nigdy:baby:
człowieku ty myślisz, że jak pójdziesz bez eq to cie slim nie zabije? LoL
normalnie masakra
i na przyszłość nie pisz więcej takich bzdur i nie wprowadzaj innych w pole...

Aladar
20-05-2007, 15:07
LOL
Jeżeli gówno o tym wiesz to nie wprowadzaj innych w błąd. Więc chcesz mi powiedzieć, że: sorc lvl 8 noob eq skill shielda 20 bedzie obrywał tyle samo co sorc lvl 8 z mpa g legs d helmet s boots s mastermind ze skillem 20?? Armor zmniejsza obrażenia w większym stopniu niż skill.

8o 8o 8o Faktycznie popełniłem drobny błąd... użyłem niewłaściwego wyrazu powinno brzmieć "w jakimśstponiu(...)".
Ale na przyszłość prosiłbym o pomijanie bluzgów a zwracanie uwagi na treść.
Wybitnie nie w smak jest obrzucać mięsem innych jeśli się reaguje na coś a nie myśli! Przecież wystarczyło powiedzieć że w wypowiedzie coś jest nie tak jak być powinno... nie?

głupszej wypowiedzi nie widziałem jeszcze nigdy:baby:
człowieku ty myślisz, że jak pójdziesz bez eq to cie slim nie zabije? LoL
normalnie masakra
i na przyszłość nie pisz więcej takich bzdur i nie wprowadzaj innych w pole...

A oto i nasza perełka:D :D :D
Ujmę to tak: Najpierw przeczytaj, jeśli nie zrozumiałeś... przeczytaj jeszcze raz.
a teraz czas na drobną refleksję...
(...) co tam takiego było napisane (...)

już??
ok... czy napisałem że mamy się na szlam wybrać po nagu??
i czy w ogóle tego dotyczyłą wypowiedź??

wniosek?
Tak to jest jak społeczeństwo reaguje a nie myśli...
"Najpierw zastanów się 100 razy nad tym co chcesz powiedzieć...
A zanim to powiesz przemyśl to jeszcze raz!"

Shriiiiek
20-05-2007, 15:20
LOL

Zgadzam sie w zupelnosci. Skile sa wazne zeby hitow nie obrywac, a armor zeby obrywac slabiej. Przeiez bylby jakis cel w tym ze ludzie (szczegolnie knighci) wydaja kupe kasy na eq, no nie? ;)

Aladar
21-05-2007, 00:42
Zgadzam sie w zupelnosci. Skile sa wazne zeby hitow nie obrywac, a armor zeby obrywac slabiej. Przeiez bylby jakis cel w tym ze ludzie (szczegolnie knighci) wydaja kupe kasy na eq, no nie? ;)

taa... szkoda tylko że czasem to co jest najlepsze jest często nieosiągalne;(

Mogę się mylić ale to trochę śmieszne że rycerza na nawet wyśrubowanych skillach może pojechać czarodziej na kupe niższym epp... ( przykładowo trep ma 25 epp a czarodziej 20 ) Czemu to nie jest w miare wyrównane??:confused:
Osobiście uważam że czarodziej (nawet na niskim epp ) ma za dużą przewagę nad rycerzami. To nie fair!:confused:

Darth'Knight
21-05-2007, 10:32
mam pytanie w ile wbije 50dista od 10 palladynem?

Shriiiiek
21-05-2007, 20:22
taa... szkoda tylko że czasem to co jest najlepsze jest często nieosiągalne;(

Mogę się mylić ale to trochę śmieszne że rycerza na nawet wyśrubowanych skillach może pojechać czarodziej na kupe niższym epp... ( przykładowo trep ma 25 epp a czarodziej 20 ) Czemu to nie jest w miare wyrównane??:confused:
Osobiście uważam że czarodziej (nawet na niskim epp ) ma za dużą przewagę nad rycerzami. To nie fair!:confused:

Tak to juz jest... Rycerz sluzy do blokowania, a mag do zabijania :( Jednak zauwaz, ze rycerzom sie latwiej expi samemu, i maja przy tym mniejszy waste. Mag na 50 lvlu (nie liczac exori mort i exori vis) bedzie bil z rozdzki za 70-80, a knight na 50 lvl ze skilami 80/80 bedzie bil z 2 handed za 150-200. Zeby mag udezyl mocno musi miec albo wysoki lvl i mocne czary (np ue) albo uzywac run, a knight bije z melee nei tracac ani many ani kasy. Ogolnie jeden bez drugiego sobie na huntach nei poradzi, wiec mozna uznac ze obydwaj sa tak samo wazni ;)

Prince Anubis
21-05-2007, 21:42
Tak to juz jest... Rycerz sluzy do blokowania, a mag do zabijania :( Jednak zauwaz, ze rycerzom sie latwiej expi samemu, i maja przy tym mniejszy waste. Mag na 50 lvlu (nie liczac exori mort i exori vis) bedzie bil z rozdzki za 70-80, a knight na 50 lvl ze skilami 80/80 bedzie bil z 2 handed za 150-200. Zeby mag udezyl mocno musi miec albo wysoki lvl i mocne czary (np ue) albo uzywac run, a knight bije z melee nei tracac ani many ani kasy. Ogolnie jeden bez drugiego sobie na huntach nei poradzi, wiec mozna uznac ze obydwaj sa tak samo wazni ;)

zgadzam sie w zupełności ...
na 80/80 skillach no jeśli nam sie znudzi skillowanie to mozna chyba sov'a zdobyc bądź kupic bo to lepsze wyjście niż walenie z 2 handed...

>>>-------------------> cYa! Pozdro

EnzaMorix
21-05-2007, 22:06
zgadzam sie w zupełności ...
na 80/80 skillach no jeśli nam sie znudzi skillowanie to mozna chyba sov'a zdobyc bądź kupic bo to lepsze wyjście niż walenie z 2 handed...

>>>-------------------> cYa! Pozdro

200 o.O? chyba w potworki bez defa....
Knight musi w pocie czola skillowac zeby nabic jakies znosne skille a sorc idzie i wali ZAWSZE po te 50-70 i nie musi sie martwic ze nastepny hit mu wejdzie za 5 dmg albo w ogole zostanie sparowany.... knighta znacie chyba tylko z opowiesci czy screenow z best hitami. Poza tym knight z 2reczna bronia na full ataku obrywa mocniej niz taki sorc z rozdzka na full defie i do tego sorc moze zawsze uciec.

Aladar
22-05-2007, 00:32
Knight musi w pocie czola skillowac zeby nabic jakies znosne skille a sorc idzie i wali ZAWSZE po te 50-70 i nie musi sie martwic ze nastepny hit mu wejdzie za 5 dmg albo w ogole zostanie sparowany.... knighta znacie chyba tylko z opowiesci czy screenow z best hitami. Poza tym knight z 2reczna bronia na full ataku obrywa mocniej niz taki sorc z rozdzka na full defie i do tego sorc moze zawsze uciec.

Tak racja...
Przy czym mam jedno ale... czasem sork może oberwaćtrochę mocniej. Ja osobiście trepem poszedłem na Krasnali strażników i o dziwo normalna walka była w przedziale 20 - 50 hp dmg. ale to był jeden strażnik na solo... Czemu w takim razie przy skillach 60/58 jakimś códem strażnik zasadził mi hita za całe 102 hp dmg?? nawet czarodziej musi się przejmować tym że obrywa bo w przeciwieństwie to rycerza ma dużo mniej punktów życia (ale ma fajny czar magic shield który mu solidnie ratuje skóre, bo można wtedy lać czarodzieja a się okazuje że to i tak my grając rycerzem jesteśmy bici 8o )

Z D&D wyniosłem takie oto doświadczenie: Mag to niesamowity hurtownik :] Trepem zaś w przeciwieństwie do D&D trzeba bić każdego stwora na solo a nie kilku naraz. Trochę szkoda że nie można tak jak na sesji obciać 2 głów jednym ciąciem. Jednak Shriiiiek zgadzam się z Tobą. Bo ktoś musi robić za tarczę dla czarodzieja :D I tak jego mana może (choć wcale nie musi) uratować rycerzowi życie.:D

Darth'Knight
22-05-2007, 15:15
Jaki jest czas (okolo) wbica skilli dystancu od 10 do 50 i shielda 10-30?

Prince Anubis
22-05-2007, 21:36
@up
to nie jest poradnik dla palla tylko dla knighta...
jak poprosi Raynold'a to może ci napisze poradnik dla palla;)

Aladar
23-05-2007, 00:51
Tutaj powstanie zapowiadany temat o treningu. Postaram się jak najlepiej wszystko ująć, będzie faq. Mam nadzieję, że rzeczywiście to pomoże ^^

6. Trening paladynem.

Jeśli chcemy naszym paladynem potrenować distance, to sposób treningu jest podobny jak opisywałem wcześniej. Jakie są różnice? Ano takie, że jedyną sensowną bronią do treningu są włócznie, które mają 30 ataku...
trening paladyna z rycerzem - rycerz zakłada najlepszą zbroję jaką ma i bierze najlepszą tarczę. Paladyn powinien pozostać bez zbroi, z wooden shield (żeby rycerz mógł awansować)
trening paladyna z innym paladynem - obaj ubierają się w najlepsze rzeczy jakie mają
trening paladyna z potworami - tutaj jeden dylemat... Potwory są słabe i szybko giną od włóczni. Z niskimi skilami możesz zaczynać treningi na minoskach, jednak szybko się przekonasz, że ciężko to nazwać porządnym treningiem, bo zbyt szybko giną. Pierwszym poważniejszym potworkiem jest cyklop. Ma dość dużo życia i przy niewysokich skilach wystarcza na dłużej. Jak znajdziesz jakiś fajny respawn, to trening bardzo przyjemny, bo dodatkowo dostajesz trochę expa, no i kasy ^^ Jednak już przy pewnych skilach cyklop nie wystarcza. Ten "Trening" bardziej wygląda jak zwykłe zabijanie i nie zdążą się zrespawnować następne cyklopy, a my już zabiliśmy wszystko. Tutaj musimy uciec się do pomocy magicznych. Prosimy kumpla, używając odpowiedniej ceny, o przywołanie monka. To ustrojstwo ma jedną bardzo fajną zaletę: samo się leczy. I to dość szybko (zdecydowanie szybciej niż ghoul). Stajemy sobie gdzieś w ustronnym miejscu i atakujemy monka z włóczni. Do treningu shieldinga nie zapominamy zlurować sobie dwóch bugów/spiderów/ratów etc... Oczywiście, w pełnym ekwipunku (tzn takim, żeby nas te szczury nie zabiły ;] ).
Pamiętajcie! Paladyn trenując włóczniami, zawsze robi to w trybie full defence!

Uwagi:
a. Jeśli trenujemy z potworkami, to one mają jakiś swój arm i nie mamy na to wpływu. Dużo naszych hitów idzie na zbroję. Zauważyłem, że przy takich minoskach, to może nawet połowa... :/ I nic z tym nie możemy zrobić. Partnerowi możemy powiedzieć, żeby ściągnął zbroję i będzie ok, a tutaj frytki.. Małym wyjątkiem jest ten ghoul. Zauważyłem, że on ma mały arm i liczba hitów idąca na jego zbroję jest zdecydowanie mniejsza niż u takiego minoska.
b Jeden z miłych użytkowników zapodał linka do bardzo ciekawych rozważań na temat treningu. (http://www.tibianews.net/article.asp?Id=220) Teorie te na temat zdobywania mlev oraz skili wkleił już Oxygane w tym temacie (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=7254) . Ponieważ tamte pomiary i doświadczenia są bardziej wiarygodne, proszę tam też zaglądać w razie wątpliwości, potem pytać ;]

7. Przybliżony czas awansu.

Oto jak szybko możesz awansować w skilu sword/club axe fighting. Oczywiście, wszystkie czasy są przybliżone i ustalone na podstawie doświadczenia niektórych graczy. Dla porównania zapraszam równiez na http://mysite.verizon.net/vze7p87m/ -> Calculators -> Skill advances

@ = 10h.
# = 1h.
\ = 30 min.

050-059: ~24 h.
060-069: ~56 h.
070-079: ~152 h.
080-089: ~365 h.
090-099: ~910 h.
100-109: ~2400 h.

########### Sword/Club/Axe ###########

----------- 50-59 ------------
050 #
051 ##
052 ##
053 ##
054 ##
055 ##
056 ###
057 ###
058 ###
059 ###\
----------- 60-69 ------------
060 ####
061 ####
062 ####
063 ####\
064 #####
065 ######
066 ######\
067 #######
068 #######
069 ########
----------- 70-79 ------------
070 ########\......................................... ...(8.5h)
071 ##########........................................ ...(10h)
072 ############...................................... ...(12h)
073 #############..................................... ...(13h)
074 ##############\................................... ...(14.5h)
075 ################.................................. ...(16h)
076 #################................................. ...(17h)
077 ##################\............................... ...(18.5h)
078 ####################\............................. ...(20,5h)
079 ######################............................ ...(22h)
----------- 80-89 ------------
080 ########################.......................... ...(24h)
081 ##########################........................ ...(26h?)
082 ############################\..................... ...(28.5h?)
083 ###############################................... ...(31h?)
084 ##################################................ ...(34h)
085 #####################################............. ...(37h)
086 ########################################.......... ...(40h)
087 ############################################...... ...(44h)
088 ################################################.. ...(48h)
089 ################################################## ##.(52h)
----------- 90-99 ------------
090 @@@@@@............................................ ...(57h)
091 @@@@@@............................................ ...(63h)
092 @@@@@@@........................................... ...(69h)
093 @@@@@@@........................................... ...(76h)
094 @@@@@@@@.......................................... ...(84h)
095 @@@@@@@@@......................................... ...(92h)
096 @@@@@@@@@@........................................ ...(101h)
097 @@@@@@@@@@@....................................... ...(111h)
098 @@@@@@@@@@@@...................................... ...(123h)
099 @@@@@@@@@@@@@@.................................... ...(135h)
---------- 100 - 109 ---------
100 @@@@@@@@@@@@@@@................................... ...(150h)
101 @@@@@@@@@@@@@@@@@................................. ...(165h)
102 @@@@@@@@@@@@@@@@@@................................ ...(180h)
103 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.............................. ...(200h)
104 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@............................ ...(220h)
105 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.......................... ...(240h)
106 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@........................ ...(260h)
107 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@..................... ...(290h)
108 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.................. ...(320h)
109 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@............... ...(350h)
---------- 110 -110 ----------
110 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@........... ...(385h)

Poradnik wciąż w trakcie tworzenia, jednakże proszę o wypowiedzi pomocne w jego ukończeniu, ewentualnie o zadawanie pytań, które mogę dorzucić do FAQ oraz ewentualne odpowiedzi; mile widziane uzupełnienia do tych idpowiedzi, które już są. Komentarze - podziękowania (już kasowałem przed ukończeniem) są bardzo miłe, jednak proszę nie pisać ich tutaj, preferowana pw.

To jest na PIERWSZEJ STRONIE poradnika. :]

@up
to nie jest poradnik dla palla tylko dla knighta...
jak poprosi Raynold'a to może ci napisze poradnik dla palla;)

Bez urazy, ale już coś pisałem o podejmowaniu pochopnych decyzji... :confused:
Wystarczyło przeczytać.

Jaki jest czas (okolo) wbica skilli dystancu od 10 do 50 i shielda 10-30?

;) przelicz :D :D
Ale jedno nie gra... to nie czasy dla dist ani tarczy...

Aladar
24-05-2007, 12:43
Postanowiłem napisać poradnik o różnicach między profesjami, ponieważ wiele jest tematów: "kogo wybrać???", a to wszystko przecież od gusta zależy. Ja postaram się wam przybliżyć mniej więcej wszystkie profesje...

http://69.56.199.198/tibia/weapon/magic_longsword.gif Knight
Zalety:
Z każdym nowym levelem knight dostaje 15 punktów życia [hp], 5 punktów many i 25 capa;
Regeneracja życia 1 punkt co 6 sekund i regeneracja many 1 punkt co 12 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt życia co 4 sekundy, mana bez zmian;
Łatwo się nim gra;
Awansuje szybciej od innych profesji w skillach walki w zwarciu [axe, sword,club, fist];
Awansuje bardzo szybko w shieldingu(tak samo jak pal ale szybciej od magów);
Nie musi wykorzystywać do expienia amunicji tak jak inne profesje;
Potrafi używać podstawowych czarów[np. lekkie leczenie(exura), leczenie z zatrucia (exana pox), przyspieszenie (utani hur), berserk(exori), światło(utevo lux, utevo gran lux), itp.] oraz run ;
Po levelu 60 knight staje się naprawdę potężny;
Dobry knight może bez strachu może odkrywać nieodkryte mapy i jaskinie;
Knigh w huntach grupowych zawsze robi za blokera(przyjmuje najwięcej hitów potworków) i na światach pvp jest wykorzystywany w wojnach jako bloker :);
Na odpowiednim levelu knight może iść do KAŻDEJ lokacji/jaskini w tibii;
Awansuje w walce na odległość(distance fighting) średnio-szybko(szybciej niż magowie ale wolniej niż paladyni);
Na niższym levelu expi najszybciej ze wszystkich profesji;
Przeważnie to knight zbiera loot z huntów;

Wady:
Bardzo wolna regeneracja many;
Awansuje ekstremalnie wolno w poziomie magicznym;
Nie ma dobrego spontanicznego czaru leczącego;
Musi wybrać rodzaj broni w jakim chce walczyć(axe, cub, sword) już na niższym poziomie [późniejsza zmiana pochłonie zbyt wiele czasu];
Musi zawsze dbać o to, by mieć najlepsza tarczę, zbroję, hełm itp., żeby się dobrze bronić;
Zawsze musi stawić czoło potworkowi „twarzą w twarz” I zawsze zbiera najwięcej ciosów(co się z tym wiąże: wykorzystuje straszliwie dużo Uhów w huntach);
Żeby zabijać samemu silniejsze potworki musi mieć o wiele większy level niż inne profesje I dużo skillować;

http://69.56.199.198/tibia/dist/x-bow.gif Paladyn

Zalety:
Z każdym nowym levelem Paladyn dostaje 10 punktów życia [hp], 15 punktów many i 20 capa;
Regeneracja życia 1 punkt co 8 sekund i regeneracja many 1 punkt co 8 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt życia co 6 sekund i 1 punkt many co 6 sekund;
Awansuje najszybciej ze wszystkich profesji w skillu walki na dystans(distance fighting);
Paladyn szybciej awansuje w walce na dystans niż knight w walce w zwarciu;
Awansuje tak samo szybko w shieldingu(jeżeli używa spearów i tarczy) jak knight;
W miare szybko awansuje w levelu magicznym;
Sam sobie tworzy amunicję;
Amunicja dla paladyna(bełty, strzały) jest o wiele tańsza niż amunicja dla magów(hmm);
Tworzy użyteczne runy(hmm);
Ma bardzo dobre czary spontaniczne(Ultimate healing, Invisibility, Mana shield);
Może używać (prawie) wszystkie runy [wysokolevelowcy także śmiercionośnie SD];
W skillu walki w zwarciu(axe, sword, club) awansuje w miarę szybko(szybciej od magów, wolniej od knighta);

Na niższych levelach może zabijać silniejsze potworki (np. Cyklop, dwarfy Guardy, Demon Skeletony{kiedyś nawet GSy});
Wysokolvelowy paladyn może expić szybciej niż knight;
Wysokolevelowy paladyn z dobrze rozwiniętym shieldingiem jest lepszym blokerem niż knight, ponieważ ma czar „mana shield” i może szybko rzucać czar „Ultimate Healing”+ runy UH;
Walka paladyna polega na uciekaniu i strzelaniu dzięki czemu zyskuje o wiele mniej obrażeń niż knight;

Wady:
Paladynem skilluje się o wiele gorzej niż knightem, ponieważ jedyną bronią do skillowania są speary, które trzeba ciągle podnosić i na wyższym skillu zadają zbyt duże obrażenia...
Z uwagi na to, że kusza i łuk to bronie dwuręczne[paladyn nie może trzymać tarczy i kuszy/łuku na raz] to gdy paladyn złapie laga lub zostanie strapowany i nie będzie miał żadnej tarczy przy sobie może zostać bardzo szybko zabity....
Musi uciekać przed potworkami i strzelać w nie, więc jest mu bardzo trudno w małych pomieszczeniach(to może przeszkadzać w szybkim expieniu na nizszym levelu;
Nie może trzymać pochodni(torch) ani magic light wand gdy expi, ponieważ to miejsce zajmują strzały, bełty[musi się zdać na czar światła: utevo lux i utevo gran lux];
Nie może expic bez przerwy-musi się wracać do miasta po strzały lub bełty;
Duża waga amunicji może być utrudnieniem dla niskolevelowych paladynów;

http://69.56.199.198/tibia/spells/sd.gif Mag (Sorcerer)

Zalety:
Z każdym nowym levelem mag dostaje 5 punktów życia, 30 punktów many i 10 capa;
Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian;
Bardzo szybko awansuje w levelu magicznym(szybciej od knighta i paladyna i tak samo jak druid);
Ma najpotężniejszy czar w grze (ultimate explosion) i ma mase przydatnych czarów (np. Energy wave, Invisibility, itp.);
Może tworzyć najpotężniejszą runę w grze(Sudden Death) i tworzy najpotrzebniejsze runy dla siebie(explosion, SD, HMM, GFb);
Przyzywanie potworka!!!!!!(summon creature). Może przywołać 2 potwory, które pomagają w walce(zamiast blokera);
Skillując(ćwicząc magic level) zarabia masę pieniędzy;
Nawet na niskim levelu może huntować mocniejsze stworki;
Musi uciekać i strzelać runkami w potwory, dzięki czemu dostaje mniej obrażeń niż knight i inne profesje(tak samo jak druid);
Na wysokich levelach to magowie są najsilniejszą klasą, zawsze wszyscy na questy i hunty chcą chodzić z magami, czyszczą niebezpieczne miejsca za pomocą UE(np. respawn 8 demonów), lub Necro quest room;

Wady:

Strasznie mało capa, co na niższych i średnich levelach strasznie przeszkadza;
Strasznie wolno awansuje w wszelkich skillach poza magicznych(walki na dystans, walki wręcz, shieldingu);
Amunicja do expienia jest o wiele droższa niż u paladyna;
Na niższych levelach expienie jest kosztowne(hunty się nie za bardzo zwracają);
Na niższych levelach ciężko jest badać nieznane obszary(mag ma mało życia, więc zaskoczony szybko może umrzeć);
Magiem dość trudno się gra i trzeba mieć masę czasu...

http://69.56.199.198/tibia/spells/uh.gif Druid

Zalety:
Z każdym nowym levelem druid dostaje 5 punktów życia, 30 punktów many i 10 capa;
Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian;
Bardzo szybko awansuje w levelu magicznym(szybciej od knighta i paladyna i tak samo jak mag[sorcerer]);
Może tworzyć najpotężniejszą runę leczniczą w grze (Ultimate healing rune-UH), a także runy przydatne podczas expienia(HMM, GFB, Explosion) i kilka innych przydatnych run (Energy Wall, Soulfire, Convince Creature, itp.;
Ma przydatne czary, bardzo dobre czary spontaniczne(mana shield, invisibility);
Dobre czary leczące (np. heal friend, mass heal)
Przyzywanie potworka!!!!!!(summon creature). Może przywołać 2 potwory, które pomagają w walce(zamiast blokera);
Skillując(ćwicząc magic level) zarabia masę pieniędzy[trochę więcej niż sorcerer];
Nawet na niskim levelu może huntować mocniejsze stworki;
Amunicja do expienia jest o wiele droższa niż u paladyna;
Musi uciekać i strzelać runkami w potwory, dzięki czemu dostaje mniej obrażeń niż knight i inne profesje(tak samo jak mag);
Bardzo chętnie brani na hunty;

Wady:

Strasznie mało capa, co na niższych i średnich levelach strasznie przeszkadza;
Strasznie wolno awansuje w wszelkich skillach poza magicznych(walki na dystans, walki wręcz, shieldingu(chociaż szybciej niż mag);
Na niższych levelach expienie bardzo kosztowne(hunty się nie za bardzo zwracaja;
Na niższych levelach ciężko jest badać nieznane obszary(druid ma mało życia, więc zaskoczony szybko może umrzeć);
Druidem dość trudno się gra i trzeba mieć masę czasu...

[U]Kilka moich uwag:
Moim zdaniem mag (sorcerer) jest lepszy od druida, ponieważ ma on czar UE, robi sobie SD, bardziej respektują „Master Sorcerer’ów” niż „Elder Druid’ów”, lepiej się nim gra :P i mimo, że na początku druid ma trochę więcej kasy (lepiej wychodzi na sprzedaży run UH);
Na początku mojej tibijskiej kariery myślałem, że knight to badziew ale teraz okazało się, że gra knightem nie jest taka głupia i beznadziejna.....
Paladyn jest dobry na początku i na high-levelu(w środku średni) ale mimo wszystko jak aktualnie gram paladynem to mi tęskno za masterem(kiedyś do niego wrócę)....
Niektórzy sądzą, że druidem się gra lepiej ale według mnie nic dobrego master sorca nie zastąpi;
Na początku nie wydawajcie zbyt dużo kasy na sprzęt dla maga(zwykły b robe +plate legs+crown helmet+crown shield[potem demon] starczą) Wydawajcie kase i róbcie runy od razu na expa....
Magiem tak do 25 levela radzę siedzieć na rotach, trollach, orkach, goblinach i robic hmm’emy na dalszy exp...

Źródła:
Chwila wolnego czasu, www.tibia.pl ; http://www.geocities.com/cdeepal/EncyclopediaTibia/ i trochę własnej inwencji twórczej :P

To znalazłem z innej porcji poradników o postaciach, za co dziękuję autorowi.
Jednak nigdzie nie znalazłem podobnych do ww "tabelek" czasochłonności treningu. Jak zrobie sobie palka to całkiem prawdopodobne że zamieszcze coś podobnego (chodzi mi o czas treningu broniami dystansowymi jak kamienie, noże do rzucania, dzidy:D , a także walka za pomocą łuku i kuszy). I może też "+ - " czasy w trenieniu defa.
A jakby do czegoś mielibyście wątpliwości to najpierw przeczytajcie co jest pot tym adresem:

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=26531

co wcale nie znaczy że nie możecie nic odpisywać na ten temat tutaj;)
Z resztą ja też czekam na opinie pod tym tematem i jakieś wskazówki bo jeszcze palkiem nie grałem a czegoś bym się chętnie dowiedział...
pozdro to @ll

adoriflam
24-05-2007, 14:31
:) bardzo fajny temat.ja tez mam knighta 10 ze skilami 35 sword fightingxD
zapraszam na moje forum prosze sie rejesrowac
http://www.tibijskiemax.fora.pl/

Shriiiiek
24-05-2007, 15:36

Ok, knight to gowno, to na cholere nim grasz? xDD

nie pisalem ze 200 za kazdym razem, ale nie mow ze sie nei zdazaja takie hity. Zreszta knight z dobrymi skilami zabije potwora 3 razy szybciej niz sorc z samej rozdzki. Oczywiscie sorc sie moze pobawic w sd, summony czy jakies czary ofensywne ale musi sie liczyc z poteznym waste. Knight bije "za darmo" i to jest w nim dobre ;)

Aladar
25-05-2007, 01:51
Racja. Wystarczy tylko mu włożyć klingę do łapki i już może tańczyć.
Szkoda tylko, że jak używa broni na dłuższym drzewcu (jak halabarda, strażnicza halabarda lub smocza lanca) nie atakuje " z drugiej linii" czyli z za pleców postaci która stoi bezpośrednio przed nim i leje potwora. Rzecz jasna w kontakcie bezpośrednim zadawałby połowę średnich obrażeń:confused:. A tak ma zajęte obie ręce :( i musi polegać na punktach def trzymanej broni i poziomu skillu w tarczy. Normalnie szkoda.;( To byłoby moim zdaniem ciekawe urozmaicenie gry. Można by nawet opracowywać taktykę walki, lub podczas prowadzenia wojen między różnymi krajami na Tibii... i potężny gracz nie miałby 8 oponentów na około tylko 24:D:D
A znam przypadek że kogoś lano w 40 chłopa 8o i choć biedaka powalono, to tanio skóry nie sprzedał.:D:D

pawlak73
25-05-2007, 08:11
Ja mam takie pytanko, które może ono było ale nie jestem w stanie przeczytac wszystkich postów w tym temacie. Co trzeba zrobić żeby skill SWORD FIGHTING się mógł nabijać??? Ja mam 10 level i mam broń swordlong i gdy ide skillować na potwory to mi nic nie nabija. Nie wiem dlaczego??? Mógłby któs mi na to pytanie udzelić odpowiedzi!!! POZDRAWIAM!!!B)

daros25
25-05-2007, 09:13
spoko poradnik pomogl mi bardzo ;)

Kean_Arcaron
25-05-2007, 13:26
Taak! Nie wiem czy to się sumuje czy nie ale broń też odgrywa rolę tarczy. Podczas skillowania przestałem atakować, zmieniłem knifea na brighta i zdjąłem crown shielda... i... Były chmurki zarówno na pancerz jak i na shielda! Coś mi się wydaje, że jeżeli nie mamy tarczy, def broni zastępuje ją. Zresztą... Łatwo sprawdzić. Weźcie samą broń i zobaczcie, że będą leciały "białe chmurki". Amen.

Prince Anubis
26-05-2007, 18:11
Ja mam takie pytanko, które może ono było ale nie jestem w stanie przeczytac wszystkich postów w tym temacie. Co trzeba zrobić żeby skill SWORD FIGHTING się mógł nabijać??? Ja mam 10 level i mam broń swordlong i gdy ide skillować na potwory to mi nic nie nabija. Nie wiem dlaczego??? Mógłby któs mi na to pytanie udzelić odpowiedzi!!! POZDRAWIAM!!!B)

może poprostu nie zadawałeś hitów co 30 uderzeń bądź o czymś zapomniałeś...

Lipers
26-05-2007, 19:18
Zawsze gralem Sorcem i Palem, teraz skiluje sobie najta, mam skile 59/59 ale cos mi sie wydaje ze za wolno mi wchodza %, mianowicie tylko 15 % na godzine, ile Wy nabijacie %/h przy podobnych skilach ?? Knightem. ( Pamietam o 30 chmurkach, nie jestem noobkiem :] )

Edit. OK problem rozwiazany :P

P0nury
28-05-2007, 03:29
Taak! Nie wiem czy to się sumuje czy nie ale broń też odgrywa rolę tarczy. Podczas skillowania przestałem atakować, zmieniłem knifea na brighta i zdjąłem crown shielda... i... Były chmurki zarówno na pancerz jak i na shielda! Coś mi się wydaje, że jeżeli nie mamy tarczy, def broni zastępuje ją. Zresztą... Łatwo sprawdzić. Weźcie samą broń i zobaczcie, że będą leciały "białe chmurki". Amen.

No to logiczne, że bez tarczy działa def broni. Sęk w tym, że nie wiemy czy jakiś wpływ ma def broni w wypadku, gdy mamy tarczę z wyższym defem. W ogóle jak mamy tarczę.

Shriiiiek
28-05-2007, 22:54

Pomyslalem: "troche glupie" ale sprobowalem. Jak zdjalem tarcze podczas skilowania dostawalem jedynie blood hity (duzo wiecej) i hity na pancerz. Posiedzialem tak kilkadziesiat sekund i nie zobaczylem zadnej chmurki, za to obrywalem ostro. Mozliwe ze def broni pomaga, jak sie nie ma tarczy jednak to jest niemozliwe zeby dostawac hity na tarcze nie majac na sobie tarczy :P

Kean_Arcaron
28-05-2007, 22:56
Nie? To bierz Bright Sworda i idź na roty, zobaczysz, że będziesz dostawał "białe chmurki". Sam się zdziwiłem ale to prawda. Po prostu biała chmurka to odparowanie ataku a żółte to "rysnąłem ale nic nie zrobiłem".

Bo chyba się nie zrozumieliśmy. Trzymając knifea zdjąłeś tarczę i się dziwisz, że dostajesz blood hity? Def broni = def tarczy jeśli jej nie mamy... Ale nie sprawdzę czy tak rośnie shielding bo teraz już mam za wysokie skille, może ktoś kto dopiero zaczął mógłby nas wyciągnąć z tych niuansów?

Aladar
29-05-2007, 01:36
Znalazłem na forum takie coś:

http://forum.tibia.pl/showthread.php?p=1454694#post1454694

Niby poradnik dla paladyna (wszystko o treningu - ??)
Przeczytałem poradnik i sam nie wiem co o tym myśleć... koleś dostał bana (chyba za ogół - podobnież plagiat), w zasadzie to przedstawił eg na dany lvl i popisał cosik o trenieniu tarczy, ale jak przeczytałem całość - 2 strony na dzień 29 V 2007 i to rozbolała mnie głowa:confused:

adres podany... chcecie to przeczytajcie, osądźcie sami bo ja seryjnie nie wiem co mam o tym myśleć...

Shriiiiek
29-05-2007, 16:46
Nie? To bierz Bright Sworda i idź na roty, zobaczysz, że będziesz dostawał "białe chmurki". Sam się zdziwiłem ale to prawda. Po prostu biała chmurka to odparowanie ataku a żółte to "rysnąłem ale nic nie zrobiłem".

Bo chyba się nie zrozumieliśmy. Trzymając knifea zdjąłeś tarczę i się dziwisz, że dostajesz blood hity? Def broni = def tarczy jeśli jej nie mamy... Ale nie sprawdzę czy tak rośnie shielding bo teraz już mam za wysokie skille, może ktoś kto dopiero zaczął mógłby nas wyciągnąć z tych niuansów?

Sorry, moj blad. Poprostu mialem knifa ktory rzeczywiscie ma taka obrone jak nic xDD Zalozylem bsa bez tarczy i dostawalem chmurki. Jednak spojrz na to racjonalnie, kto treni z bsem? xDD

Kean_Arcaron
29-05-2007, 18:31
Nikt xD Ale to po prostu pokazuje, że dwuręczne bronie takie cienkie nie są i Avenger jest lepszy niż Magic Sword + MMS. Bo ma attack = 50 i obrony tyle co great shield ;] Po prostu w ten sposób każdy może się przekonać, że to prawda i tyle ^^

To tyle, że jak walczymy w full defie to chyba def broni i tarczy się jakoś sumuje, w broni dwurecznej za bardzo nie ma się z czym sumować...xD

dejw
29-05-2007, 19:29
Właśnie podobno nie, Eternal Oblivion napisał w swojej ,,teorii", że Shielding nie sumuje się, liczy się tylko wyzszy shielding - dlatego podobno do blokowania pojedynczych potworków najlepszy jest Avenger, ze wzgledu na 38 szildingu

Jest to teoria EO, możliwe, ze napisana dla jego korzysci - m.in. z profitu z PoI questu, po opublikowaniau tej teorii podobno znacznie podniósł cenę za wykonanie PoI

Shriiiiek
29-05-2007, 23:38
Nikt xD Ale to po prostu pokazuje, że dwuręczne bronie takie cienkie nie są i Avenger jest lepszy niż Magic Sword + MMS. Bo ma attack = 50 i obrony tyle co great shield ;] Po prostu w ten sposób każdy może się przekonać, że to prawda i tyle ^^

To tyle, że jak walczymy w full defie to chyba def broni i tarczy się jakoś sumuje, w broni dwurecznej za bardzo nie ma się z czym sumować...xD

Na moim servie SoV+mms = ok 1.3kk, Avenger = ok 600k.

Po co zatem ludzie wydaja tyle kasy na SoV i mms jak moga miec avengera za polowe ceny? xDD cos w tym jest ;)

Patrykusss
03-06-2007, 07:28
Raynold a czy mógł byś napisać czas treingu opiżej 50? A oprócz tego poradnik wyjefajny:D:D:D

Elite-Faru
04-06-2007, 17:24
Fajny poradnik bardzo dokładny moja ocena 9/10 pozdr 8o

ToTaL-ek
06-06-2007, 17:19
Tjaaaa jasne knight bije za darmo i na 80 skillu 200+ sieka n/c. Sorry ale knight dla sorca na wysokim poziomie to tylko zbedny balast. A poza tym wiem jak wyglada sytuacja moj brat co ma 65 sorcem moze kilka razy szybciej expic niz ja moim knightem na 88lv przy czym on expi na tombie za teleportem gdzie sieka vampy na 3 e-visy a ja ze skillami 88 (wiem ze nie takie super) bym sie z vampem/ds'em meczyl 2 godziny.
@Poradnik jest Miodzio ! ! ! tylko skillowac do 90 i czekac az w summer update 2007 temu knightowi nieszczesnemu cos dodadza jakis czar ofensywny albo leczenie spontaniczne bo jak narazie to mysle o grze od nowa sorcem 8o

Ps: 10000/10 Gz trudu i ciezkiej pracy wlozonej w ten poradnik powiem tylko ze moze 88 sworda to nie jakis wyczyn ale mam patent dzieki ktoremu skille ladnie leca dzieki temu poradnikowi ofc xD

Qlowacki
06-06-2007, 22:10
Powiedzcie mi, bo jestem zielony,
jak i czy wogole trzeba trenowac druida i sorca ?

Jest taki poradnik?
chcialbym zauwazyc ze nie ma jak trenowac shield skill poniewaz wala
rozdzka z odleglosci :/

A wiec chcialbym sie o to dowiedziec.
dzieki, pozdro

domit
07-06-2007, 07:16
Niezły poradnik, oby tak dalej B)

Agron Tast

Treyem
07-06-2007, 14:58
Duże gz że ci sie chciało tyle pisać a że tak sie spytam to ile pisałeś ten poradnik :"P ?

Andrzej_640
09-06-2007, 19:05
Wszystko w pożo ale zawse musi być jakieś "ale"
no dobra wienc.....wszystko wiedzialem:P
I nie napisałeś ,że można jeszcze innym sposobem
skilla z shielda trenić :P A więc jeśli nie jest się noobem
i nie jesteś na świecie non-pvp to wyjdź se przed depo
np. w carlin,thais,venore (tam som nooy bendom cie walić)
to daj na kogos atak i wez broń i tarcze:P Nie bierz całego eq
bo je może sraciż (ale nigdy nic nie wiadomo) w tedy zbierze
się spora grupka noobów co z chęcią cię zaatakują i szybko potrenisz
(bardzo szybko) np. Ja stosuje już tą technike i jeszcze nie dedłem w
moim knightdzie (Lord Mikro Andrzej) więc jak możesz to dopisz :P

cielakmateusz
09-06-2007, 23:08
Witam mam za zadanie powiadomić wszystkich o wielkim bugu w Tibii dzięki któremu można zdobyć mnóstwo kasy bez

praktycznie bez wysiłku wystarczy że klikniesz na ten link:

http://s1.battleknight.pl/index.php?loc=hire&ref=ODMzMDc5

A dowiesz się więcej!!Jeżeli coś ci nie chce zadziałać ten sposób proszę o kontakt gg mój numer 7129556! 8o8o8o8o

Admini powinni zakac tego adres : "battleknigh"

cielakmateusz
09-06-2007, 23:17
jezeli ktos chce wiecej info pod moje gg 7129556!!:p

A mama to cię kochała ?

cielakmateusz
10-06-2007, 17:16
napiscie na gg dam wam bota :11568957
trenujie za was :)

O cholera.
Kolejny debil na tym forum...

AndyEK
11-06-2007, 21:58
teraz wg. mnie przyszłość dla knightów jest na serwerach non-pvp co prawda nie mozna tam skillowac na summonach ani na koledze ale mozna śmiało przeglądać stronki czy pisac na gg bez ryzyka ze jakiś noob cie ubije. Wiem że dla niektórych to to nie dorzeczne ale w mojej ocenie tak jest. Ja zaczalem grać i nie odczuwam w ogole dłużenia sie czasu przy skillowaniu.

Elitek
11-06-2007, 23:16
?? domyś sie LOL Ty myslisz ze rycerze hight levelowcy uzywaja gsa?? LOL jest cos takiego jak magic sword przemysl cos zanim cos powiedz X(

Sov jest jednoreczny tak wogule ....

Loki007
14-06-2007, 13:42
Ten poradnik jest wypasiony!!!

Szpieg
14-06-2007, 19:19
Może mi ktoś powiedzieć gdzie mogę skillować druidem axe'a z 23 na 24 skill??

........

Proszę bez głupich komentarzy dla czego jako druid skilluje broń, ponieważ to ma duży sens (gdyż niemam PACC'a) przy zdobywaniu souli kiedy niechcę tracić 13 many za każde udeżenie różczką.

Aladar
15-06-2007, 01:15
Do siekier zalicza się najzwyklejszy sierp (atak 7 defens 4). Polecam rooty koło Thais lub na Fibuli, bo przy Twoim poziomie shieldingu na Twoim miejscu raczej na nic mocniejszego bym się nie wybierał (aha i na Fibuli uwaga na carionwormy) chyba że jesteś kozak, to rzuć się na krasnoludy (te zwykłe), krasnale mają dość wysoki def żeby umiejętność w posługiwaniu się bronią szybko poszła do góry
;)
Pozdro

Aladar
15-06-2007, 01:55
Na wstępie chcę podziękować autorowi za wysiłek, gdyż nie poszedł na marne ;)
A dla spragnionych skillowania polecam link:

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=7254

jedno co mogę stwierdzić to to, że wg tego co tam znalazłem posypała się część informacji jakie były TU pisane przez wielu... zachęcam do przeczytania, bo są to cenne wieści, które dają poważnie do myślenia i - co za tym idzie - do rozważania "naszych" sposobów na trenienie...
Może przyszedł czas na zmiany?? :confused:

Szpieg
15-06-2007, 10:22
Dzięki za szybką odpowiedź. Teraz trzeba wytrzasnąć ten sierp i zabieram się za skillowanie na dwarfach ponieważ soul leci za potworki które dają 40+ expa.

POZDRAWIAM

Loki007
15-06-2007, 14:18
Czy moge juz skillowac na slimmach mam 50/48 sword a mój eq jest taki:
Plate armor plate legs dark helmet i dwarven shield no i spike sword
A jak niemoge jeszcze isc to kiedy

Loki007
15-06-2007, 14:40
Moge skillowac na slimach od 14 levelu mam skille 50/48
a eq taki plate set drak helmet dwarven shield i spike sword prosze o szybką odpowiec. Dziękuje

Aladar
17-06-2007, 19:00
Dzięki za szybką odpowiedź. Teraz trzeba wytrzasnąć ten sierp i zabieram się za skillowanie na dwarfach ponieważ soul leci za potworki które dają 40+ expa.

POZDRAWIAM

Jedna sprawa, ale to do wszystkich...
mając lvl (np) 40 musisz ubić stwora dającego min 40 exp żeby urosły punkty duszy (1 na 2 minuty). Za jednego potwora dostaje się bodajże 2 sp
Jeśli masz lvl 70 to musisz ubić stwora za którego jest min 70 exp itd...
Zawsze misisz ubić stwora, którego ilość expa jest równe (lub większe) Twojemu poziomowi inaczej nic z tego nie będzie...

Sp zawsze rosną z tą samą prędkością i zawsze tyle samo za potwora (czyli 2 sp za stwora).
A co do sierpa... można go dorwać u czarownicy (tylko nie można dać się zabić) na północ od Carlin w górze amazonek - leży w szafie.

Tofinek
17-06-2007, 19:01
Jedna rzecz mnie nurtuje.
Skillujac full defem nie zadaje blood hita/minute, a na balance potworki za szybko giną.
Czyli co mam gapić się nieustannie w okno tibii, i co minute zmieniac na chwile na balance, odczekać az bedzie hit, znowu defence na minute, znowu balance etc? -.-
Bo denerwuje mnie to troche jak przez 10 min leci mi 1% na 58 sworda -.-

Aladar
17-06-2007, 19:05
Moge skillowac na slimach od 14 levelu mam skille 50/48
a eq taki plate set drak helmet dwarven shield i spike sword prosze o szybką odpowiec. Dziękuje

Na Twoim miejscu bym się jeszcze wstrzymał...
Potreń jeszcze na czymś innym np rootach tak do 60/60 przynajmniej i załatw sobie lepszy eq... bo z tym co masz to szlam Cie wszami z apetytem.

Aladar
17-06-2007, 19:12
Skillujac full defem nie zadaje blood hita/minute, a na balance potworki za szybko giną.
Czyli co mam gapić się nieustannie w okno tibii, i co minute zmieniac na chwile na balance, odczekać az bedzie hit, znowu defence na minute, znowu balance etc? -.-

1: Jaką masz broń?
2: Może powinieneś trenić na czymś innym?
3: Grając na świecie PvP MUSISZ patrzeć w ekran bo może ktoś przyjść i po chamsku ubić potworki na których trenisz i Ciebie btw.

Aladar
20-06-2007, 00:55
do posta wyżej...
Sprawa została załatwiona za pomocą komunikatora:p

pietrzyk92
27-06-2007, 14:03
ladny temat :))...wprawdzie niektore pytania sa godne noob"la ale wiecie moze oni jeszcze krotko w tibie graja :)) ja tam juz sie sam zalapalem o co w trenowaniu chodzi xDD

Nice poradnik PozdRoO!!! ;)8o;):p:baby:

ziemiak11
27-06-2007, 15:06
zmienił niestety trening w trudniejszą sprawę ja teraz mam skile po 60
i wale nawet z knife (na full defie) za każdym razem do krwi.. trzeba poszukać nowych potworów do skilenia......

Kashtan
28-06-2007, 08:25
co sadzicie o skilach 76/77 przy poziomie 53 bo nie wiem czy dalej skilowac bo juz mi sie nie chce:)

Teddy11
28-06-2007, 19:30
Skilluje moim 14 knightem około 3-4 dni. Nabiłem skille 52/52. To dobrze czy źle?
(chodzi mi o to czy szybko skilluje). :D

Nevir
28-06-2007, 22:34
@2 up
Proponouje zebys zrobil 80/76+

@up
dobrze, zrob sobie 60/60 a nastepnie dobij ten 25-30 lvl, pozniej mozesz zrobic 70/70-75/75.
zmienił niestety trening w trudniejszą sprawę ja teraz mam skile po 60
i wale nawet z knife (na full defie) za każdym razem do krwi.. trzeba poszukać nowych potworów do skilenia......
Dokladnie! Za kazdym razem slima z knife bije do krwi przy skillu 74.

ciapolo
29-06-2007, 02:18
Może mi to ktoś wyjaśnić? Ponieważ irytuje mnie ten sam problem.
Mam skille 48/47, na balance za szybko rotem pada, a taka ciągła zmiana irytuje pozdrawiam.

Funosek
29-06-2007, 21:22
Przeglądając forum przeczytałem w tym poradniku następującą rzecz:

Do awansu w ataku potrzebujemy uderzać kogoś do krwi lub "z chmurką".

Jeśli trenujemy z potworkami, to one mają jakiś swój arm i nie mamy na to wpływu. Dużo naszych hitów idzie na zbroję. Zauważyłem, że przy takich minoskach, to może nawet połowa... :/

Wywnioskowałem z tego, że hit w "zbroję potworka" nie wlicza się do umiejętności ataku...
Jako, że obecnie gram i trenuję knightem postanowiłem to sprawdzić... Sworda mam trochę za dużo, ale za to cluba mam 10... :)

Podczas uderzenia z mace w rotworma <iskierki, czyli uderzenie w zbroję> club poszedł w górę :).
To dowodzi, że jest to mały błąd :). Nie chcę, żeby odebrane było to za wytykanie :) Po prostu chciałbym aby nowi gracze mogli bez przeszkód trenować swoje umiejętności w walce mieczem, toporem czy tez bronią obuchową i nie musiał martwić się o te uderzenia w zbroję :p

Narazie ;) Enjoy.

Hooligan90
30-06-2007, 12:09
2@up chodzi Ci o to ze niezadajajesz tak jak powinno byc blood/(iles tam czasu chmurki)? musisz poprzez probowanie dobrac dobra bron,niemusisz na 8 lvl z knifem skillowac...idz na trolle (na poczatku) skilluj patrz mniej wiecej jak czesto udezasz blooda i na podstawie tego dobieraj bron,w bp nos rozne bronie w jednym rodzaju... nie da sie dokladnie powiedziec na tych skillach skilluj tym i tym na tym i na tym, musisz chwile sam poprowobwac a te blood/chmurki to niemusi byc tak dokladnie bo w gdyby tak bylo .. to by sie skillowal o niebo trudniej

mam nadzieje ze pomoglem ;P

ciapolo
30-06-2007, 16:31
@up
Tak, wielkie dzięki o takim rozwiązaniu nawet nie pomyślałem :).

Aladar
01-07-2007, 01:27
Ja nikogo nie krytykuję, ale powtórnie przypominam, że pod poniższym adresem:

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=7254

jest obszernie wyłożona korekta dotycząca trenienia... ale zanim to przeczytacie, to zajrzyjcie jeszcze raz na pierwszą stronę poradnika.

Wtedy niema siły, żeby coś było niejasne B)

Zuuzi
01-07-2007, 10:08
poradnik zostalo dobrze napisany:)
gz i tx skorzstalem z niego :P:)

stopa1969
01-07-2007, 14:25
Aktualnie nie potrzebny mi ten poradnik sam muglbym go pisać!,ale po za tym jest spoko

POZDROWIENIA .......(HAJZEREK).......:):):)

stopa1969
01-07-2007, 14:34
flaga_pl: Ta polacy do boju to nasz chymm

Qurellinio
03-07-2007, 19:10
OMG spox fajna rzecz

Maniek90
03-07-2007, 21:48
Naprwade lepszego poradnika dla Kinka nigdy niee widziałem wielkie gz ale i tak czekam na 2 moons :)

Darkness_Sensui
05-07-2007, 20:44
Czy ktos ma jakis fajny sposob na trenowanie po update? teraz jest ciezko, bardzo szybko sie zabija potworki nawet z najslabsza bronia. jesli ktos wymyslil jakis fajnych przeciwnikow do treningu i fajne miejsca to niech pisze, napewno wielu mieszkancom Tibii sie to przyda :)

Belmondo92
06-07-2007, 00:02
:cup:Udal sie ten poradnik daje 10\10 nice:):)
tylko tak dalej:):cup:

Krystian-Wielki-Owner
06-07-2007, 07:44
Fajny poradnik, ale zdaje mi się, że teraz po update ida skile powolej...
pozdro

Achim_Yoyo94
06-07-2007, 14:41
Bardzo ładny poradnik i przydatny chyba dla kazdego, łatwo można rozplanowac grę co jest nastepnym plusem tego poardnika >>>DAJE OCENE ŚWIETNY<<<:)

Gizmik
06-07-2007, 19:43
Po tym upie ze skilem 50 ze zwykłego cluba (7/7) ładuję w roty nawet za 12 i mi na parę minut starczają >.<...nędza, a ja chciałem do 60/60 :|. Poradnik bardzo fajny 10/10 chociaż po upie nieco się zdezaktualizował, ale i tak git :).

Jacob123
07-07-2007, 21:17
Tera palki rzondzo.

Bocieq12
10-07-2007, 20:05
cześć mam pytanko mam palla na 13lvl i robie sobie skille aktualnie mam 62/52:baby:
gram na świecie non-pvp guardia

moje pytanie brzmi ile mi small stones zejdzie z 62 do 75 dista ?? :baby::p

Sparcks
12-07-2007, 09:06
Mi osobiście bardzo podoba się ten poradnik :) i bardzo mi się przydał :p
Uważam, że odwaliłeś kawał dobrej roboty Reynold :cup:

panzrooka
13-07-2007, 20:58
Witam oto mój pierwszy poradnik przed przejściem do rzeczy chciłbym poinformować że jeśli macie jakieś wąnty między sobą załatwiajcie je sobie na GG lub w Realu ITP mam nadzieje że się rozumiemy a wracająć do Poradnika Edycja się przyda gdyż będzie to ogólny Poradnik o Tibi zaczne na początek od Klas Postaci.

Knight:Najlepsza klasa zaraz po Sorcererze tyle że on ma tylko czary Spomtaniczne jak Fird Person,Light,Light Healning,Berserk ITP niektóre czary takie jak Berserk są dla tych co mają wykupione Pacc dla Knightów na początek EXP jest dobry na Rooku na początek polecam raty,Trolle póżniej Orki,Orki Spermani<Łucznicy> Knight może być jako Bloker jak masz wysoki LVL i zbierasz Ekipie na Questa niezapomnij kupić runy o nazwie UH dla Knighta oczywiście.

Rat:Pierwszy potworek który daje EXP ma słabiutki lot ale jak na Rooku to najlepszy Interes gdyż na Rooku jest NPC który kupuje martwe Raty loty rata można liczyć do słabych.
Cave Rat:Jest ttroche lepszy od swego poprzednika gdyż daje on ci aż 10 EXP można go też sprzedać na Rooku.
Snake:Daje tyle samo EXP co Cave Rat i wogóle nie ma lotów nie polecam bić Snaków.
Bat:Taki sam przypadek jak u Snake.
Spider:Troche lepszy od Batów i Snaków daje więcej EXP i troche kasy.
Bug:Lepszy od Spidera gdyż daje aż 10 GP ale to bardzo rzadko.
Wolf:dobry potworek do EXP na rooku lub do zdobycia mięsa.
Troll:Najlepszy

Bocieq12
14-07-2007, 21:44
yyy....mógł by ktoś odpowiedziec na moje wczesniejsze pytanie to chyba nie jest takie trudne:p:baby:;(:)

connor
17-07-2007, 14:37
1 flask krwi z demona? Po co? I jaki wywiera wpływ podczas skillowania?
Można go zastosować podczas skillowania na summonie?

Loki007
17-07-2007, 15:44
czy moge skillowac na slimach z 14 levelem i eq noble armor late legs crown helmet i guardian shield. PROSZE HELP.

EDYCJA
SKILLUJE NA SLIMACH I NIZLE MI IDZIE :P

druidd
18-07-2007, 10:29
no no ;] gz wysilek napewno w tym byl :)
napewno niewbie sie przyda :)B)

Stone-Pall
19-07-2007, 21:33
Tak o to chodziło to jest najlepszy poradnik jaki widziałem :] Może i jest pare błenduw itp ale to jest idealnde :]:]:]<~~>GRATZ<~~> takiego dobrego poradnika :)

Xardi
21-07-2007, 13:49
[Cały poradnik cytować?]

p:gdy mam skille 44/41 na 18 lvllu gdzie mam skillwac bardzo potrzebuje porady;(;(;(;(;(

Slythia
21-07-2007, 13:58
p:gdy mam skille 44/41 na 18 lvllu gdzie mam skillwac bardzo potrzebuje porady;(;(;(;(;(
Moze nastepnym razem nie cytuj calego tekstu? Jest to troche irytujace..

A co do skillowania... Na slimy jestes za slaby. Wiec masz mino, roty, mozesz trenowac z kolega (monk lub ghoul i dwa wilki, spidery ert). Jednak osobiscie polecam mino. Tylko wybierz dobra bron. Najlepiej na pierwszy trening wez pare rodzajow, by trafiac potworka.

Woobol
22-07-2007, 11:09
sory ze moze nie na temat ale czy ktos moze mi PORADZIC jak ma wygladac gadanka z NPC Dalbrectem zeby zawiozl mnie na island of kings (dalem mu juz broszke)

Roz'qrw
23-07-2007, 12:26
Poradnik dosc dobry, ale te godziny potrzebne na kazdego skila... no mi na trainie tyle nie wychodzi ;p zazwyczaj troche wiecej

Loki007
23-07-2007, 17:55
Może mi ktoś to wytłumaczyć, skillowałem na slimach ze 30 minut i skill mi poleciał o jakies 20? a mam 55/55

Belmondo92
24-07-2007, 15:43
Bardzo fajny ""poradnik"".....

Tak dalej...:))):cup::cup::cup::):););)

DeJose
25-07-2007, 19:06
Poradnik dosc dobry, ale te godziny potrzebne na kazdego skila... no mi na trainie tyle nie wychodzi ;p zazwyczaj troche wiecej

zalezy na czym skillujesz bo jak na potworkach to wiedomo od czasu do czasu sie blokada wlaczy tracisz czas np. jak po potworka idziesz nie u kazdego tak samo jeden wali seme bold hity inny same "chmurki"

Ja'siu...^^
26-07-2007, 09:46
Dopiero zaczynam przygodę z Knightem więc taki poradnik napewno mi się przyda! Xd

Gucias
26-07-2007, 11:10
Hey!!
Wie ktoś może czy palem da sie dalej trenić na geyu ze spearami powyżej dista 85+ po tym zwiększeniu obrażeń? Bo po upie chcialem sobie na slimach potrenic ze spearami ale sie okazało ze slim na defie schodzi mi na dwa hity -.-(hity po 120+ nawet miałem na defie ^^)
A co do small stonesów ceny 2k za 100 kamieni to jednak przesada i nie mam zamiaru na takie gówno tyle kasy wydawać :p

sirCola
29-07-2007, 11:52
Mam pewien problem mam 9 knighta skile po 37 i skiluje na rotach(2). Problem polega na tym że zabijam je za szybko, bijąc na balance. Czy jesli dam na full def, to będzie mi rosła sama tarcza, czy tez miecz.

Wiem że głupie pytanie, ale od początku mojej kariery w Tibii nie miałem tylko 2 knightów którzy mieli skile po 30 :baby: Ten jest moim chyba już najlepszym.

Slythia
29-07-2007, 13:32
Mam pewien problem mam 9 knighta skile po 37 i skiluje na rotach(2). Problem polega na tym że zabijam je za szybko, bijąc na balance. Czy jesli dam na full def, to będzie mi rosła sama tarcza, czy tez miecz.
Miecz tez, najlepiej wlasnie skillowac na full def.

sirCola
29-07-2007, 14:18
@up

Dzięki za info, teraz nie będę musiał latać po roty co 10 minut :P

Miklo
30-07-2007, 21:25
Ja nie radze na takim skillu bic na full defie; zbyt czesto nie bedziesz trafial.
Lepszym rozwiazaniem jest skillowanie na ice trollach(b ekstrymalne) lub zmiana z np knifa na daggera i wtedy bicie na full defie;)

Slythia
30-07-2007, 23:33
Coz.. Musisz zobaczyc. Wystarczy, bys trafial z blood hitem raz na 30 sekund (sprawdzic). Jesli tak nie jest - albo balance, albo silniejsza bron. Albo sprowadzic z 10 rotow, ustawic sie tak by 2 walily, reszte zastawic parcelami by nie uciekla. I masz ;P.

truper
01-08-2007, 01:48
Przepraszam bardzo ,ale ja uważam że skillenie na małych lvl jest tez i plusem i minusem. Plusem dlatego bo na niższym lvl jak Ci się uda wbic skille np. u knighta
80/80 to będzie lepiej expic np na d guardach.
A minusem dlatego że nie uwzględniliscie tego iż co lvl postac szybciej chodzi i ma więcej zycia a w tym przypadku jeżeli masz 10 lvl to byle jaki pk nawet ten co wbija rs i jakis 14 sorc Cię ubije bo go nie dogonisz chyba że masz go czym blokowac.

ps. Przynajmniej z tym chodzeniem to słyszałem na jakiejś stronce :confused:

Slythia
01-08-2007, 01:52
Przepraszam bardzo ,ale ja uważam że skillenie na małych lvl jest tez i plusem i minusem. Plusem dlatego bo na niższym lvl jak Ci się uda wbic skille np. u knighta
80/80 to będzie lepiej expic np na d guardach.
A minusem dlatego że nie uwzględniliscie tego iż co lvl postac szybciej chodzi i ma więcej zycia a w tym przypadku jeżeli masz 10 lvl to byle jaki pk nawet ten co wbija rs i jakis 14 sorc Cię ubije bo go nie dogonisz chyba że masz go czym blokowac.

ps. Przynajmniej z tym chodzeniem to słyszałem na jakiejś stronce :confused:
Szybciej chodzi, szybciej chodzi ;).
Z jednej strony masz racje. Lecz posiadanie zbyt wysokich skilli ma raczej same minusy. Mozliwe hunty, duze straty przy smierci. A duzej roznicy w expieniu nie ma. Owszem, dobre skille sa wazne, lecz nie najwazniejsze. Najlepiej jest, gdy sa dostosowane do gracza ; P

truper
01-08-2007, 02:01
Szybciej chodzi, szybciej chodzi .
Z jednej strony masz racje. Lecz posiadanie zbyt wysokich skilli ma raczej same minusy. Mozliwe hunty, duze straty przy smierci. A duzej roznicy w expieniu nie ma. Owszem, dobre skille sa wazne, lecz nie najwazniejsze. Najlepiej jest, gdy sa dostosowane do gracza ; P Masz racje. Chociaż ja chcę się zapytać bo dopiero co zrobilem sobie knighta (ma 8 lvl ;/) i niewiem gdzie mam skillic czy mogą byc trolle w ab?
Do jakich skilli tam siedziec ? Wiem że skillenie na takim lvl jest trochę bez sensu
ale jakieś skille wkońcu musze miec.:baby:

Martka
01-08-2007, 11:16
Mam skille 46/43 11 lvl. Trenuje na rotach, ale niestety padają one zbyt szybko nawet jak mam włączony full defence. Mam w związku z tym pytanie: czy mam sie przerzucić na mocniejsze potwory (dwarfy) czy zmienić broń na słabszą (teraz trenuję z daggerem)?

truper
01-08-2007, 15:41
Mam skille 46/43 11 lvl. Trenuje na rotach, ale niestety padają one zbyt szybko nawet jak mam włączony full defence. Mam w związku z tym pytanie: czy mam sie przerzucić na mocniejsze potwory (dwarfy) czy zmienić broń na słabszą (teraz trenuję z daggerem)?

Polecam Ci skillenie knifem, który wypada z ghouli (spokojnie je ubijesz są na ghostlandzie):]

Piana
01-08-2007, 17:48
p: Czy jak będą mnie atakowały 4 potworki, to czy mój shielding szybciej mi będzie rosnął?
R: Nie.
Przecierzt o analogiczne ze jesli bije cie 4 potworki to masz szybciej uzbierane te 30 uderzen a co za tym idzie szybciej ci idzie skill jesli ofc uderzysz tego blod hita
Sam to sprawdzilem

truper
01-08-2007, 23:05
Przecierzt o analogiczne ze jesli bije cie 4 potworki to masz szybciej uzbierane te 30 uderzen a co za tym idzie szybciej ci idzie skill jesli ofc uderzysz tego blod hita
Sam to sprawdzilem

Właśnie sam się zdziwiłem ;D :baby:

Slythia
02-08-2007, 00:23
Masz racje. Chociaż ja chcę się zapytać bo dopiero co zrobilem sobie knighta (ma 8 lvl ;/) i niewiem gdzie mam skillic czy mogą byc trolle w ab?
Do jakich skilli tam siedziec ? Wiem że skillenie na takim lvl jest trochę bez sensu
ale jakieś skille wkońcu musze miec.:baby:
Ja staralam sie do 20 poziomu wbic skille po 50. A potem to juz w zaleznosci od nastroju ; ). Wiec na 8 lvl... Moze 30/30? I szybko lvl, przy okazji troche skille tez sie wbija. Trole na poczatek moga byc, potem polecam cos silniejszego.
Sam to sprawdzilem
E? Chyba nie rozrozniasz shieldu i ataku... Jak cie bije wiecej niz 2 potworki, to uderzenia ida na zbroje, wiec shielding nie rosnie bardziej. A blood hita to ty musisz zadac, nie potworki.

truper
03-08-2007, 15:27
Ja staralam sie do 20 poziomu wbic skille po 50. A potem to juz w zaleznosci od nastroju ; ). Wiec na 8 lvl... Moze 30/30? I szybko lvl, przy okazji troche skille tez sie wbija. Trole na poczatek moga byc, potem polecam cos silniejszego.
To teraz mam 11 lvl i skille 36/35 czy moge juz isc na roty i na nich skillic ? :baby:

Diego_pl
03-08-2007, 15:45
A mam pytanie czy przy wiekszych skilach nie jest rozsaniejsze przezucic sie np. przy skilu 65/65 z minosow na slimy? minosy szybciej by padaly niz slimy(moga byc inne silniejsze ale slimy sa takie pospolite w treningu xD) a co sie z tym waze zadziej by sie zaliczalo blooda ,a jak by sie zaliczylo nie byl by za duzy i za szyb=ko by nie padaly(choc nie ma to znaczenia bo matka co hcwile sumonuje kliony xD) Czy to jest oplacalne czy lepiej szybko ubijac np. mino i co chwilke biegac i je lurować???:)

Darter
03-08-2007, 17:32
Jeszcze mam takie techniczne pytanie.
Skoro mowa była o "liczniku hitów", to czy są aktywne dwa liczniki niezależnie?
TZN:
Atakują mnie dwa stworki.
Zadałem "blood hita".
30 razy uderzyłem bez trafienia.
To czy:
A/ hity zaliczone do ataku = 30 i hity zaliczone do shieldingu = 30
czy może
B/ hity zaliczone do ataku = 15 (bo po 30 uderzeniach stworków blokuje się licznik) i hity zaliczone do shieldingu = 30?

Khan1991
04-08-2007, 14:13
Mierzej niemasz racji.Shielding rosnie nietylko wtedy gdy mamy tarcze i jestem tego całkowitym przykładme bo knightem z gs tez da sie skilowac shielding i to niezalezy od potworka wystarczy ze zaatakujesz go blood hitem w ciagu 30 ataków potwora zastanów sie co piszesz a nie odrazu obrażasz i drwisz bo jesteś nuubem twierdzac inaczej.:D

Patay
04-08-2007, 14:50
Powiedz skoro z bronią 2hand nie masz tarczy i ciosy są przyjmowane bezpośrednio na zbroje jak może rosnąć shielding ...

Slythia
04-08-2007, 15:23
Mierzej niemasz racji.Shielding rosnie nietylko wtedy gdy mamy tarcze i jestem tego całkowitym przykładme bo knightem z gs tez da sie skilowac shielding i to niezalezy od potworka wystarczy ze zaatakujesz go blood hitem w ciagu 30 ataków potwora zastanów sie co piszesz a nie odrazu obrażasz i drwisz bo jesteś nuubem twierdzac inaczej.:D
Tak chyba rosnie sword/axe/club, prawda? I bez tarczy sie da sie skillowac, jestem tego najlepszym przykladem (zastanawianie sie czemu shielding nie rosnie podczas skillowania ;P)

witson
09-08-2007, 15:26
Kolega knight (73/73) chce zebym mo postawil monka na non pvp przy ghoulu i zeby sobie trenil dobry to jest pomysl czy ghoul nie wytrzyma?

Xin
09-08-2007, 17:04
on nie bedzie mógl bic Twoich sumonów..

Slythia
09-08-2007, 17:54
on nie bedzie mógl bic Twoich sumonów..
Ghoul bije monka, kolega najt ghoula..
Ghoul moze nie wytrzymac. Zwlaszcza po upade... Zawsze mozna sprobowac z najgorsza bronia...
Nie lepsze slimy?

Kirray
10-08-2007, 22:27
@offtop

Więc ja jako nowy użytkownik tego forum na początek się przywitam ;)

Witam !! :D

Ogólnie to w Tibie już trochę gram, ale konto stworzyłem dopiero teraz, ponieważ wcześniej nie wydało mi się zbyt potrzebne :p

@Topic
Więc co do pytania kolegi Witsona... W zasadzie zgodzę się z moją poprzedniczką :). Ghoul będzie za słaby na takie skille. Podpisuje się także co do slimów, bo z własnego doświadczenia wiem, że na non-pvp(i nie tylko) slime to jeden z najlepszych mobków na train ;)

Poradnik Raynolda czytałem już z dobre kilkanaście razy ;) (tak, tak chciało mi się)
ale nigdy mu nie pogratulowałem udanej pracy a więc Raynoldzie :
GRATULACJE !! naprawdę wspaniały poradnik, wiele razy mi pomógł, zwłaszcza przybliżony czas skillowania :p

I to by było na tyle jak na mojego pierwszego posta :D

SG14
12-08-2007, 02:19
Witam wszystkich.

1`Pytanie dotyczace typu potworow.

Jesli ktos zna alternatywe dla slima a wlascieiw cos lepszego od slima cos co wytrzyma dosc duzo zadajac wzgladnie male obrazenia ewentualnie leczacy sie??Cos naczym mozna by posiedziec 10-15H??
(slaby jestem z bestiologi)

Moze i ktos wczesniej wymienial potworki na kturych da sie efektywnie skilowac ale nieudalo mi sie przedrzec przez ponad 60 stron postow sorki ale od niekturych to glowa boli.

2`Zauwarzyliscie ze po okolo 3-4H skilowania potwory zaczynaja zadawac coraz wiecej obrazen??!!

3`Czy urzywanie oswietlenia wplywa na zadawane obrazenia np. czestrze HITy??

Z gory dzieki

PS.Niestosuje poskich znakow bo ich poprostu niemam wiec sie nieczepiajcie.

Slythia
12-08-2007, 12:59
2`Zauwarzyliscie ze po okolo 3-4H skilowania potwory zaczynaja zadawac coraz wiecej obrazen??!!

Tak, gdyż potwory też trenuja... Dlatego trzeba raz na jakis czas je wymienic.

Nie przejmuj sie polskimi znakami, tez nie uzywam, bo nie lubie.

Dobrodziej
12-08-2007, 15:12
Kolega knight (73/73) chce zebym mo postawil monka na non pvp przy ghoulu i zeby sobie trenil dobry to jest pomysl czy ghoul nie wytrzyma?

Mam skille 75 na 75 i skiluje na ghul z użyciem monka i sie bardzo dobrze skiluje dam nawet screna.

http://img383.imageshack.us/img383/2995/skillsssmt7.jpg

Tao16
15-08-2007, 16:58
To ja mam takie generalne 1 pytanko odnosni artykułu. Mianowicie skile na rotach. Ile blood hitów na minute powinnem zadac rotowi aby skill weaponsu rosł jak najszybciej ?

Ja zadaje 6 blood hitów\min to dobrze ? Czy mozna lepiej ?

Azoom
15-08-2007, 17:37
no chyba 2... jeden cios co 30 sec ;)

Tao16
16-08-2007, 21:11
Kk. Juz wiem ! Thx

szepke
17-08-2007, 11:53
Mam 10 knighta, dopiero co zaczalem skillowac, moje skille: 25/25. Moje eq:
Dwarven Shield, Plate Armor, Plate Legs i Steel Helme oraz Morning Star. Nie moge nigdzie znalezc najslabszego cluba do skillowania i dlatego skilluje bone clubem. Mam jedno pytanie, moglby mi ktos najprosciej wytlumaczyc(bez pieprzenia o blood hitach itd.) jak najlepiej skillowac obrone? Na full devensie czy full ataku, raniac potwory czy nie raniac?

Slythia
17-08-2007, 15:39
Mam 10 knighta, dopiero co zaczalem skillowac, moje skille: 25/25. Moje eq:
Dwarven Shield, Plate Armor, Plate Legs i Steel Helme oraz Morning Star. Nie moge nigdzie znalezc najslabszego cluba do skillowania i dlatego skilluje bone clubem. Mam jedno pytanie, moglby mi ktos najprosciej wytlumaczyc(bez pieprzenia o blood hitach itd.) jak najlepiej skillowac obrone? Na full devensie czy full ataku, raniac potwory czy nie raniac?
Obrone? Niech cie bija dwa potworki, byle jakie, nie musza cie ranic. Mozesz dac na full def bys ty slabiej bil, to wszystko.
A co do ataku.. Raz na pol minuty musisz go zranic.

MaThEoS
20-08-2007, 15:54
Ten poradnik sie pszyda małym lvlom (knightom i palkom) pod warunkiem że tacy wogule zaglądaja na forum.
Dobry skil to podstawa. Jeśli mamy lipne skile na 100 lvlu to pszyjdzie nam 50 lvl z lepszymi skilami i bedzie nam wybijał potworki.
podoba mi się ten temat, oby takich było więcej.
pozdro

Tao16
28-08-2007, 21:36
Jeśli mamy lipne skile na 100 lvlu to pszyjdzie nam 50 lvl z lepszymi skilami i bedzie nam wybijał potworki.

No wiec mozna by bylo sie klocic ale jezeli sadzisz iz 50 lvl expi tam gdzie 100 to respect dla Ciebie. A szczerze mowiac wole miec skile 80/80i 100 levl niz 90/90 i 50 lvl.

Daveee
28-08-2007, 22:59
Ładny poradni, na pewno sie przyda początkującym ;)

Darter
04-09-2007, 14:26
Otóż zmiany dotyczą liczników (a raczej LICZNIKA) hitów.
Łatwe do sprawdzenia.
Mianowicie:
Bierzemy bohatera i dajemu mu tarczę. Tarcza powinna byc na tyle dobra, żeby nie przepuszczała hitów ani na zbroję, ani na ciało.
Dajemy bohaterowi również oręż. Jaki? Ano taki, którym zada blood hita.
Idziemy bohaterem na jednego stworka (ja użyłem w doświadczeniu rotworma).
Dlaczego na jednego? Otóż jest różnica w skillowaniu z jednym i z dwoma (co udowodnię dalej).
Mam skill 10 w Fist Fighting.
Zadaję rotwormowi blood hita i natychmiast zdejmuję broń.
W tej sytuacji do Fist Fighting zostanie zaliczone 15 hitów i 15 do Shieldingu.
Zmieniamy taktykę:
Walczymy z dwoma rotwormami.
W tej sytuacji do Fist Fighting zostanie zaliczone 10 hitów i 20 do Shieldingu.

To doświadczenie pokazuje, że jest tylko jeden licznik hitów i zatrzymuje się on po przekroczeniu 30 uderzeń.
Jeśli więc chcemy trenować shielding (np. postacią magiczną) to musimy mieć dwa stworki.
Jeśli zaś zależy nam na ataku, to lepiej wziać jednego.

Azbestownik
05-09-2007, 20:39
PS. Przydałby się na forum jakiś słowniczek dla początkujących, bo jak je przeglądam to 1/4 postów nie rozumiem
zrobilbymale nie umiem :P

faltias
08-09-2007, 23:14
podzielam twoje zdanie! czesto mam takie sytuacje ze koles walnie jakims slangiem a ja nic nie rozomiem!!

faltias
09-09-2007, 20:08
coool poradnik!!8o

Xilo
12-09-2007, 09:23
Najlepszy poradnik o trenowaniu jaki widziałem :) !!! Dzięki super poradnik !

Grevios
15-09-2007, 13:19
Cool poradnik napewno niektórym bardzo się przydaB).

Stamber
18-09-2007, 17:12
Jak Dac Poradnik !!! i Zrobic postac;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;( Bo nie moge zroibc

Stamber
20-09-2007, 16:39
Dobry Poradnik Niestety jusz nie oficjalny ALe wszystko znalazlem bym mial pare ZAstrzezen Ale daje 10 Pozdr:cup::cup::cup::cup::cup:

jacke
27-09-2007, 16:45
pomysl! genialny... nie sprawdzony ale kto wie :>
jak podwoic predkosc rosniecia shieldingu? hhe... kto wie, moze sie sprawdzi, a wiec...

zalozmy ze trenujemy na monku, ghoulu, byle potworku co sie nie rusza
(umiescilbym screeny ale w uk siedze a tu nie mam zabardzo jak tibi odpalic)
blokujemy 2 (zalozmy) wilki po naszej lewej stronie parcelami, blokujemy kolejne 2 wilki po naszej prawej stronie, zaczynami bic monka i biegamy non stop lewo prawo, 2 bilki bija nas po lewej stronie, za chwile biegniemy na prawa i znowu nas bija 2 wilki... wniosek? gdy bija nas maximum 2 wilki jednoczesnie, ale w kazdej sekundzie jestesmy w stanie spotkac 4 wilki ktore nam zrobia chmurke, przecierz sa tylko 2 po lewej i 2 po prawej...
zrobilem prowizorke w paincie :>http://img233.imageshack.us/img233/6646/hmmo4.jpg

nie dzial, bleh... a juz mialem nadzieje : D

Amber_blink
27-09-2007, 17:03
"You must acquire a target to bleed, with the chosen type of melee weapon, and successfully bleed it once for every 30 combat rounds.The number of combat rounds allowed is reduced by 10 for every attack you absorb while attacking your target in a single combat round. As such, you will need to make blood once every 20 combat rounds if 1 creature is attacking you while you're attacking your target, and once every 10 combat rounds if 2 creatures are attacking you."

Jest to tekst ze strony TibiaWiki odnośnie treningu. Prosiłbym o przetłumaczenie tego, a zwłaszcza interesuje mnie ta pogrubiona część.
Z góry dzieki.

Fastek
27-09-2007, 17:51
Pomysl jeszcze ze nie kazdy hlvl wali z SoV'a teraz po uptade sa lepsze bronie B)

dzielnik
28-09-2007, 14:08
mam pytanko jestem knightem i nie wiemczym walic.naperwno chem axe bomam 44 axe fighting i 12 lvl jaka bron ??

Aqulion
28-09-2007, 16:47
Tylko, że troche błędów w skillach za szybko napisałeś o około ~20 min potem to sie mnozy i sa duże różnice

Moraxus
07-10-2007, 03:01
..........

Slythia
07-10-2007, 17:07
Napisałeś, że jeżeli nie strzelimy hita przez minutę, to skill przestanie rosnąć.
A jeżeli sam nie dostane hita, to coś sie stanie, czy skille beda szly normalnie?
Tez to chyba jest napisane. Nie musisz obrywac, i tak ci shield rosnie. czyli odp - beda szly normalnie.

hash
12-10-2007, 08:53
JA powiem tak, wiem czym walczyc i mniej wiecej jak skilowac ale czy ktos moze mi powiedziec czy na 11 poziomie powinienem jechac ze skilami do 70 czy sobie oszczedzic trudu ?

Waciktey
12-10-2007, 10:44
@UP
Powinieneś sobie oszczedzic trudu, skile po 60 absolutnie wystarczą, dobij se 25lvl wtedy ewentualnie możesz wbic tą 70...

@Topic
Bardzo dokładny poradnik, postarałeś sie z tym "Przyblizonym czasie awansu..."

Moraxus
13-10-2007, 11:39
..........

Waciktey
14-10-2007, 13:49
Czy jeżeli uderze potworka 29 razy z chmurką i w międzyczasie raz w zbroje (żółte promienie) to blokada się włączy?

Poczytaj dokładniej a na wszystko jest odp:

Jeśli uderzymy kogoś "z chmurką" 30 razy pod rząd, to następuje blokada licznika (tego liczącego nasze hity potrzebne do awansu w ataku) i tylko blood hit (nasz na kimś) może zwolnić tą blokadę.

Moraxus
14-10-2007, 18:34
..........

boczuleq
14-10-2007, 21:55
jestem tutaj od dzisiaj i jestem nowy ale mniejsza o to

chciałbym sie zapytać czy skille się bije dłużej po letnim ubdacie 07 ? prosze o odp i dzięki z góry ( a ten wstęp po to jakbym popełnił jakieś głupstwo w pytaniu ) :)

Sir_Binek
15-10-2007, 09:50
Po update skile lecą szybciej. A nawiasem mówiąc thx za poradnik bardzo mi pomógł ;]

micke
15-10-2007, 14:38
Uwagi:
a. Jeśli trenujemy z potworkami, to one mają jakiś swój arm i nie mamy na to wpływu. Dużo naszych hitów idzie na zbroję. Zauważyłem, że przy takich minoskach, to może nawet połowa... :/ I nic z tym nie możemy zrobić. Partnerowi możemy powiedzieć, żeby ściągnął zbroję i będzie ok, a tutaj frytki.. Małym wyjątkiem jest ten ghoul. Zauważyłem, że on ma mały arm i liczba hitów idąca na jego zbroję jest zdecydowanie mniejsza niż u takiego minoska.

A mam pytanie odnośnie Slimow.
Mam wysokie skille i gdy bije slima na Full Def z Knife za kazdym razem jest BloodHit (o ile można to nazwać BloodHit) i czy moj skill leci szybciej?? (Po UpDate xD)
I jeszcze jedno.
Czy jak skilluje to czy jak zdejme Armory (Np. P ammy/Scarf, Boots, Helmet, Legs, Armor) to czy shieldning będzie leciał szybciej czy tak samo?? Oczywiscie nie zdejmuje all eq bo bym zaliczył deda ale tak zebym nieobrywal za czesto.

lopl233
15-10-2007, 15:03
Dzienks Jak by co to oceniam na
9
-----
10

Sub-Zero
15-10-2007, 22:11
Fajowy poradniczek

Waciktey
15-10-2007, 22:25
A mam pytanie odnośnie Slimow.
Mam wysokie skille i gdy bije slima na Full Def z Knife za kazdym razem jest BloodHit (o ile można to nazwać BloodHit) i czy moj skill leci szybciej?? (Po UpDate xD)

Ja nie zauważyłem żadnej różnicy treniąc przed Update lub po... Nie ważne ile masz b-hitów ważne abyś miał 1 na 30sek aby twój skill rósł.

Czy jak skilluje to czy jak zdejme Armory (Np. P ammy/Scarf, Boots, Helmet, Legs, Armor) to czy shieldning będzie leciał szybciej czy tak samo?? Oczywiscie nie zdejmuje all eq bo bym zaliczył deda ale tak zebym nieobrywal za czesto.

Nie ma to żadnego znaczenia, najlepiej aby monster cie wogóle nie ranił, ty musisz mu zadać bloodhita raz na 30 sek. żeby blokada sie nie włączyła.

Czy ktoś tutaj czyta ze zrozumieniem, w tym poradniku wszystko pisze...X(X(

Alcartasar
16-10-2007, 19:02
Ładny poradnik :). Wielu sie on przyda

mihauek
17-10-2007, 17:47
Takie małe sprostowanie.. nie wiem czy już ktoś o tym wspominał bo nie za bardzo chce mi się czytać wszystkie posty ale do rzeczy.

Hmmm.. z tego co zauważyłem w artykule piszesz o uderzeniu kogoś "z chmurka" 30 razy pod rząd a to trwa minutę. Jedno uderzenie trwa zatem 2 sekundy a nie jedną. Ponieważ w treningu już "jakieś" doświadczenie posiadam, zauważyłem że owa blokada nie włącza sie po 30 "chmurkach" tj. po minucie tylko po 15 chmurkach/30 sekundach. Tak więc skuteczny trening to zadawanie jednego+ blood hita na 30 sekund.. 15 "chmurek" 1 blood hit 15 "chmurek" 1 blood hit.

Pozdrawiam.

Moraxus
18-10-2007, 19:41
..........

Eldire
18-10-2007, 19:51
to normalne na slimach ... co jakis czas lepiej zabic matke i poczekac na nowa ... bo po dluzszym czasie slimy sa bardziej agresywne ;]

Moraxus
18-10-2007, 19:54
..........

Eldire
18-10-2007, 19:56
no tak ... im dluzej je bijesz tym mocniej Cie beda hitac ... dlatego warto zmieniac matke co jakis czas ;] poprostu zabij matke i poczekaj na nowy spawn ...

Magiczny-Blayd
19-10-2007, 18:21
Witam.

Mam małe pytanie odnośnie trenowania. Czy lvl na wpływ na moc obrażeń z broni? Np. mając skille 70/70 na 30 lvl, to czy na powiedzmy 70 lvl z tymi samym skillami, z tej samej broni będę bił więcej?

Sub-Zero
19-10-2007, 21:55
Ja uważam że powinno sie uderzyc raz na 15-25 sec wtedy skille leco jak szalone!:crusader:

Ath
20-10-2007, 20:25
Heyka,
Mam pytanie:Czy oplaca sie przenieść z dwarfów na slimy,
20 knight, skille 60/60, p-set, knife. A jak tak, to jakie dmg będę dostawał?
(Chodzi oczywiście o skillowanie)
Pzdr,
Ath

Slythia
22-10-2007, 12:09
Heyka,
Mam pytanie:Czy oplaca sie przenieść z dwarfów na slimy,
20 knight, skille 60/60, p-set, knife. A jak tak, to jakie dmg będę dostawał?
(Chodzi oczywiście o skillowanie)
Pzdr,
Ath
Sprobuj. Nie zaszkodzi. Wg mnie masz troche za slabe skille, ale mozesz wziac lepsze eq.

roni_dark
30-10-2007, 15:11
Niezły poradnik ;)
Respekt ;]

mateo-world
01-11-2007, 14:50
Szczypta inteligencji????? hehe... mój qmpel chyba jej zapomnial i 27 EK padł na TROLL :glupek:

roen_kaj
02-11-2007, 11:12
Czemu mając 2 profesje Knight ze skilami 80/80 i Palladyn ze skilami 80/80 to skille palka rosna 2 razy szybciej od skili knighta

Slythia
02-11-2007, 12:10
Czemu mając 2 profesje Knight ze skilami 80/80 i Palladyn ze skilami 80/80 to skille palka rosna 2 razy szybciej od skili knighta

Nie dwa razy.
Tak po prostu juz jest...

marciuszek
02-11-2007, 14:14
co to znaczy ze ktos ma skille np. knight 50/50??

prosze o odpowiedź

Slythia
02-11-2007, 15:10
co to znaczy ze ktos ma skille np. knight 50/50??

prosze o odpowiedź

Knight mowiac, ze ma skille 50/60 ma na mysli, ze jego wybrana umiejetnosc (axe, sword, club) wynosi 50, oraz ze shielding wynosi 60.

@down
Tlumacz rycerzowi.. Przeciez wiem. Zmienilam shield na 60, by bylo lepiej widac.

roen_kaj
02-11-2007, 23:23
Knight mowiac, ze ma skille 50/60 ma na mysli, ze jego wybrana umiejetnosc (axe, sword, club) wynosi 50, oraz ze shielding wynosi 60.

50/50 to ze sword, axe lub club wynosi 50 /i/ shielding wynosi 50

Vothar_666
07-11-2007, 23:12
Swietny poradnik na prawde sie udalo jego tworcy

wielka pochwala za to :)) :cup:

wase
11-11-2007, 13:27
Mam skille 61/58 lvl 24 knight i nie wiem czy skillowac dalej czy expic a jak mam expic to na czym i z jakim uzbrojeniem.Czy jak na ten lvl mam dobre skille?

Slythia
11-11-2007, 23:40
Mam skille 61/58 lvl 24 knight i nie wiem czy skillowac dalej czy expic a jak mam expic to na czym i z jakim uzbrojeniem.Czy jak na ten lvl mam dobre skille?

Powiem inaczej. Nie masz zlych. Lecz do 25 lvl radzilabym wbic po 65...

A tak w sumie. Skille zaleza od ciebie ;). Idz sobie tam, gdzie chcesz, zobacz, czy sobie radzisz, jak nie, to doskilluj. Tak jest najlepiej. Albo skilluj, gdy nie chce ci sie expic.. Ja tak przynajmniej robie ;P.

Danieldello
14-11-2007, 20:59
niestety na światach non-pvp trzeba trenować tylko na potworkach
:wiking: tibia jest bogiem expienie nalogiem skille podstawa pk zabawa ded zwatpieniem addon pocieszeniem niestet do skilowania trzeba sie troche przyłożyć ale np. nie każdemu sie chce :flaga_pl:
ale narazie jakoś to wytrzymuje :cup:

Bart_
14-11-2007, 21:18
Ale granie na swiecie non-PvP to świadomy wybór ;p wiadomo ze trudniej, ale nie po to się gra żeby było łatwo... jak coś zawsze zostaje ots albo MUonlene ;)

stivek
15-11-2007, 08:52
Jesli Chcecie naprawde dobry poradnik mam tu wlasnej roboty takie cudo oprwoadzi was po kazdej mapie ( po polsku ) i sa tu takze wszystkie expowiska czary itp 477250

Ustrefel
17-11-2007, 15:48
Wszystko pieknie ale czy ten poradnik jest jeszcze aktualny? Wydaje mi sie ze nie jest aktualny od kilku miesiecy...

Rengu
18-11-2007, 21:36
Help!;(
Mam wielki problem posądzono mnie o coś czego nie zrobiłem!!! GM zablokował mo konto a nic takiego nie robiłem nie używałem botów ani innych środków pomagających w grze chciałbym żeby GM odblokował moje konto bardzo prosze wstawcie się za mną ;(

Xedeor
21-11-2007, 15:59
Poradnik Dobry chetnie zkorzystam ^^:]

srochminer
21-11-2007, 20:01
Na czym skilowac? Pal 40lvl skile 69/46

Eq: B robe, C helm, Meduska, Small Stones, P ammy, P Legs

harry95
24-11-2007, 15:05
Na czym skilowac? Pal 40lvl skile 69/46

Eq: B robe, C helm, Meduska, Small Stones, P ammy, P Legs

Z takimi skillami to twój problem z nimi idz na minosy, a i nie pytaj sie gdzie masz tematy z miejsciami...

Lukis
30-11-2007, 15:34
Poradnik ma juz 3 lata, wieec mam pytanie...
Mamy tibie 8.0 i czy skille sie nadal tak samo wbija, czy teraz jest wolniej?

Calak
01-12-2007, 18:02
Tak wszystkie ida tak samo...

Qri$
02-12-2007, 17:03
Wczoraj zalozylem sobie nowe konto poniewaz zhakowali mi 27 knighta ;/ obecnie mam 10, skille 34/34 (obecnie skilluje) poz. mag. 1 i nie wiem gdzie skillowac... skilluje na dwarfach zwyklych ale baardzo wolno leca ;/ Gdzie mam skillowac????:(

jaa1234
02-12-2007, 17:34
Wczoraj zalozylem sobie nowe konto poniewaz zhakowali mi 27 knighta ;/ obecnie mam 10, skille 34/34 (obecnie skilluje) poz. mag. 1 i nie wiem gdzie skillowac... skilluje na dwarfach zwyklych ale baardzo wolno leca ;/ Gdzie mam skillowac????:(

Znajdz lepiej jakies miejsce z rotami

Gumior_Ava
04-12-2007, 15:48
Bardzo dobry poradnik ,przydal mi sie.Pozdrawiam !:)

Bilet
07-12-2007, 16:18
poprostu skills

Tomy999
08-12-2007, 13:53
Oryginalnie napisane przez Raynold:

Do tego rodzaju treningu zalicza się następującą sytuację: kolega (sorc/druid, lev 22+) przywołuje nam ghoula.

Żaden sorc lub druid na 22 lvl nie przywola nam ghoula bo ten czar jest od 25lvl.:)

misiekgks
09-12-2007, 13:29
mam knighta 35lvl skille 71/71 (rosną) i skilluje do 75/75 długo ale trudno ;]

http://www.ubar.pl/www/img_14670_normal.gif (http://www.ubar.pl/)

adamOo
10-12-2007, 11:54
Co robić podczas trenowania na slimach, żeby się nie nudzić? Mam 39 knighta, skille 63/62 i chciałbym mieć te 75/75, ale jak myślę o 100h treningu to mi niedobrze się robi. ;-)

Matt_PL
10-12-2007, 13:30
Mala Prosba?
Moglibyscie podac jakies miejscowki do skilowania na slimach(ew. jakies screeny) bardzo mi zalezy...

Z Gory Thx.

Krusher
12-12-2007, 21:46
Przeczytalem cale i mi sie podoba ;] ;] ;]
pozdro ^^

ysis
15-12-2007, 15:56
jezuuu.. 1 flask z krwią demona po to poniewaz krew demona leczy OmG

SamarRKS
16-12-2007, 23:10
ja mam problem z pallem... 78 dist i co robic?

jano80
19-12-2007, 10:01
dzieki temu poradnikowi na knighcie wbilem skile 69/65 i moge powiedziec tylko jedno

GRATZ

StrikeMen
19-12-2007, 12:32
Poradnik naprawde dobry.Dzięki niemu mam skile powyżej 70/70+

Wielkie GRATZ

Ashoon
19-12-2007, 12:45
Dobry poradnik, i sie napracowales. Ale mam pytanie

Mam lvl 8 knighta, i skille 45/44 - i na treningu trolle bardzo szybko padaja (nawet z full def. z knife'a).

Czyli, pytanie brzmi: Na jakich innych potworkach moge trenic? I cchodzi mi tu o cos w stylu dwarfow, ale tam jak wiadomo mnostwo pk, a 8 lvl nie wiele zdziala przeciwko 30 czy 40.

Prosze o odpowiedz ;)

PS. Chcialem powiedziec tylko, ze wytrzymam atak 15 lvla, bo ostatnio na solo ubilem 15 knighta i 16 druida... chodzi mi o 20+ lvle

Donpeyot
19-12-2007, 13:05
dobre są roty , ja na nich skillowałem do 55/55 i było git. Na cyplu za Greenshore jest taka jaskinia z paroma, ale nie wiem jak tam z pk u ciebie .

Libre
20-12-2007, 16:53
Bardzo dobry poradnik o skillowaniu bardzo mi się przydał.

Flemessssss
21-12-2007, 17:37
Bardzo ladny poradnik.Mysle,ze jak pisales ten poradnik to wzorowales sie na filmiku,ktory ukazal sie na youtube.com :):)

Nie obraz sie za to OK??

Andzia133
23-12-2007, 21:30
Hehe :) Skorzystam z tego :p Ciekawe czy to zadziala. Ja nigdy bym tego nie wiedziala bo jestem niedoswiadczona:baby: Ale mam 20 lvlelek juz ^^:cup:

Dury
24-12-2007, 22:40
Wszystko w porzadku ale mam pytanie jak na monku mozemy skilowac od skili 70/70 to jaka bronia mozemy skilowac bo bije za mocno albo bije bardzo rzadko? bo nie moge dobrac broni:(:( proszę pomozcie z gory dziekuje

pelicus
26-12-2007, 15:52
SIE napracowałeś!!!
Duży +

kazik111
27-12-2007, 10:58
Spear ma 25 atk. a nie 30 .

CichyxD
28-12-2007, 22:53
po 1:nie odpowiedziales o co kaman z tym flaskiem:P
po 2:mozesz powiedziec jaki (nie musi byc dokladny oczywiscie:P)bd czas awansu ze skilli 30 na 50??bo tego nie napisales
po 3:Jednym slowem:Zaje****ie!!!!Takiego poradnika jeszcze wogole nie napisal nikt na tym forum:)wielkie GZ!!

taa 2-reczna rosnie shielding no powodzenia zycze temu gosciowi:Daha no wlasnie jak bd renowal to niech sie przypadkiem nie zmeczy bo sie jeszcze chlopakowi odciski na paluszkach porobia

FreQok
29-12-2007, 17:41
Dzieki za ten poradnik przyda mi sie bardzo. Jeszcze raz dziekuje :)

Milten993
30-12-2007, 11:56
Fajny poradnik bynajmniej mi się spodobał ;)

Milten993
30-12-2007, 12:02
:cup::baby: Fajny poradnik chyba najlepszy na forum :]

sirpatrick
30-12-2007, 13:12
Ja mam takie pytanie... Czy jeśli skilluje i moje ciosy idą na zbroję przeciwnika (żółte promienie) to rośnie mi skill?

P.S. Świetny poradnik:).

Bart_
30-12-2007, 17:37
@up
Nieładnie, nieładnie :P ale jakby nie patrzeć skutecznie ;)

keld0rn
01-01-2008, 22:37
Po Co Wam poradniki ja uzywam botaj kos i mam skille 79/78 przez 2dni na 15lvlu .

Dziecko, po pierwsze jak widać na pierwszej stronie, żeby awansować na 79 skill z przypuśćmy 15 (średnio osiągany przy wychodzeniu z Rooka) potrzebujesz ponad 250 godzin... więc jakoś twoje 79 w 2 dni jest śmieszne i niewykonalne... lepiej zajmij się tetrisem a nie graj w Tibie...

p: Czy jak będą mnie atakowały 4 potworki, to czy mój shielding szybciej mi będzie rosnął?
R: Nie.

A co do tego to nie można się z tym w pełni zgodzić. Trenując z dwoma potworkami często się zdarza ze atak jednego z nich zatrzymuje się na zbroi, co zwalnia wzrost shieldingu bo tracimy chmurke. Zatem jeśli na przykład masz na sobie te 4 potworki, to masz 99,9% szans, (jeśli nie 100 :P), że w każdej turze 2 z nich na pewno uderzą w twoją tarczę, a pozostałe mogą iść na armor bo są już niepotrzebne. A jeśli w każdej turze mamy taką pewność do "chmurek", wtedy nasz shielding osiąga 100% normy ;)

krawiec44
02-01-2008, 18:45
Ray mozesz mi powiedziec ile trzeba skilic godziny od 40 do 50 skila prosze o odzpowiedz za bledy przepraszam :)

Vampiro777
02-01-2008, 20:13
Spox poradnik :)

Michulek
02-01-2008, 21:05
Ja się zastanawiam jak można takie skille wytrenić. Ile ty trenisz??

Ty uwarzasz że ciezko wbic 45+ to zprubuj wbic 65+ a żeby wbic od 25 do 45 mi zeszlo 2 dni takiego lipnego skillowania na foldzie

krawiec44
03-01-2008, 21:44
mam prosbe ray mozesz powiedziec w jakim czasie mozna wbic od 40 do 50 skilla dzieki bardzo za bledy przepraszam

KrEmAs KAc
04-01-2008, 18:35
Poradnik dobry ale się botników tu nazbierało ;(

traws16
04-01-2008, 19:36
@krawiec44
nie spamuj. masz przyklejony poradnik :O
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=7102

ropinson
10-01-2008, 12:18
Siema.Bardzo ładny poradnik ale tylko opisałes świat pvp.Świat No-pvp sie troszke różni ponieważ jak to wszyscy mówią najczęsciel palkowie. BUY monk albo Plz Monk.NA świecie pvp jest to normalne ale na no-pvp nie. Wiec trosze opowiem o skillowaniu na no-pvp.Postaram sie opowiedziec bardzo szczegółowo.Wiec tak.

Zaczynamy gre na roku.Tu nie skillujemy duza strata czasu.Szukamy dobrego EQ no i lecimy expić.Robimy 8 lvl i go go Main.
Na poczatek bierzemy speary i idziemy do AB.Tam gdzies tak do 40 dista skillujemy na trolach.Potem kupujemy fibula KEY.I idziemy na fibule bierzemy jakies parcele zeby sie obstawic zeby nas cos nie utukło.Skillujemy na rotach i C-rotach tak do 50 dista. Potem kupujemy small stone (kamienie) chodzą tak od 1k-2k za 100 stone.i idziemy np na minosy.SKillujemy na nich tak do 65 dista z kamyczkami a potem to cycle lub slimy i jedziemy ile chcemy.Jak widać pominołem shielda a dlatego że niektórzy pallkowie sądzą ze shield niepotrzebny.Ja myśle , że shield u palla troche tez sie liczy poniewaz jak bedzie lag i nie bedzie shielda to ded murowany.Hmm troche juz opisałem.Napisze jeszcze jakie skille i eq na jakim lvl-u.

8-15 lvl skille 60\35 EQ : plate armor,plate legs,dwarven shield,spear,dark helmet

15-25 lvl skille 70/40+ EQ : mamouth fur cape,plate legs,beholder shield,r-spear lub inna amunicja,crown helmet

25-40 lvl skille 75+/45 EQ : mamouth fur cape/crown armor ,Crown Legs,Demon shield,r-spear lub inna amunicja,Crown Helmet , Bohy , AOL

40-60 lvl skille 80+/50 EQ golden armor,crown legs,demon shield,Enchanted Spear,royal helmet,Boh,Aol

60+ lvl skille jakie ci odpowiadają. EQ : Według swojego uznania

mateo-world
12-01-2008, 19:57
To to ja wiem;)

A teraz maly ROTFL:

Zanim przeczytalem ten poradnik wiedzialem o treningu tyle co z przeczytanych (po łebkach) poptrzednich poradnikow i od kumpli... trenowałem z kumplem chyba ze dwie godziny shielding (z 35 na 36) i mnie krew zalewała bo mi nie chciał dojść, bo.... kumpel mial caly najlepszy eq na sobie a ja go knifem bilem na full def.. ALE TERAZ JESEM MĄDRZEJSZY! hehe

ale i tak Raynold Rzadzisz;)

no dobra, tego nie skomentuje, ale mam drobne pytanko, mam 10 pala, skile, 42/30, na trollach nie moge juz skilowac bo za duze hity, masz jakas propozycje? (mam facc, nie podróżuje, juz na foldzie padłem na water elemental! :(;()

voldemort13
14-01-2008, 14:18
:lolo:zjebiste jednak nie powiedziales nic o sammonach(przyzywaniu)
ja osobiscie skiluje na monkach bardziej prawdopodobne jest ze szybciej bedzie rosnal dist w moim wypadku a jak trenujesz na kims to pozniej masz pz i nie mozesz skoczyc do dp np po kamyczki
;(szkoda ze monki sa takie drogie
;(;(;(;(;(;(
pozdro 4 all

Morsonek
16-01-2008, 10:21
Spoko poradnik ;D <<Dobrze to ujoles.

Hasbaran
17-01-2008, 14:43
Musiales sie troche napisac co nie :D
050 #
051 ##
052 ##
053 ##
054 ##
055 ##
056 ###
057 ###
058 ###
059 ###\
----------- 60-69 ------------
060 ####
061 ####
062 ####
063 ####\
064 #####
065 ######
066 ######\
067 #######
068 #######
069 ########
----------- 70-79 ------------
070 ########\......................................... ...(8.5h)
071 ##########........................................ ...(10h)
072 ############...................................... ...(12h)
073 #############..................................... ...(13h)
074 ##############\................................... ...(14.5h)
075 ################.................................. ...(16h)
076 #################................................. ...(17h)
077 ##################\............................... ...(18.5h)
078 ####################\............................. ...(20,5h)
079 ######################............................ ...(22h)
----------- 80-89 ------------
080 ########################.......................... ...(24h)
081 ##########################........................ ...(26h?)
082 ############################\..................... ...(28.5h?)
083 ###############################................... ...(31h?)
084 ##################################................ ...(34h)
085 #####################################............. ...(37h)
086 ########################################.......... ...(40h)
087 ############################################...... ...(44h)
088 ################################################.. ...(48h)
089 ################################################## ##.(
:D

Michulek
17-01-2008, 19:57
do up up ^^

Gdzie jest ta miejscówka? Chcialbym tam poskilowac
Czy to jest dla pacc??

Alendir
17-01-2008, 20:03
Wydaje mi się, chociaż nie jestem pewien ale to chyba jest Darashia(jak się mylę to mnie poprawcie).
Potrzebujesz PACC aby tam dojść to też jedno z najlepszych miejsc dla knighta pomiędzy 9-20 poziomem.B)

Lybka'Zeth
18-01-2008, 16:30
Szefie, link przy punkcie 7. Ci nie bzyka ;) popraw jak możesz ;):baby:

nilu
22-01-2008, 01:42
gdzie moge skilowac z paccem od skili 58/55-70/xx?bo wszystkie faccowe miesjcowki do trenienia zajete ofc.:baby:

sijon
22-01-2008, 10:47
No elegancki poradnik. 10/10

Im Knight. Skill 65/63 lvl 31. Go go skills 70;]

Matiko
24-01-2008, 12:51
Tylko zapomniałeś dodać że nooby utrudniają skilowanie więc trzeba iść w zapomniane miejsde XD :) ;)

Matiko
24-01-2008, 12:52
Ale tak oprócz tego to spox poradnik :p

Matiko
24-01-2008, 19:30
Kurde wszystko fajnie ale nooby som upierdliwe ! I niedają skilować !

Coś dodam od siebie:
1-Sakiluj na Dwarfach do 35 lvl-a
2-Potem na slimach
3-Skiluj w miejscu prawie zapomnianym jak ja naprzykład 10 shielding nabilem i 4 sword !w Kazzodromie ! XD:D

Matiko
24-01-2008, 19:31
gdzie moge skilowac z paccem od skili 58/55-70/xx?bo wszystkie faccowe miesjcowki do trenienia zajete ofc.:baby:

No chyba nie !!!:p Odpowiedź jest na temat wytłuszczonego wyrazu XD !!!

Lady_Anku
08-02-2008, 09:36
Mam pytanie czy moge isc na slima? mam skill 50/50

Clansman
09-02-2008, 12:51
Mam pytanie czy moge isc na slima? mam skill 50/50

Myślę że spokojnie możesz iść, tylko zabierz jakieś eq żeby nie zadawał zbyt dużych hitów.

Szymonk
10-02-2008, 16:49
Mam 17 lvl i Club Fighting:49
Skilowac wiecej ? Jak Tak To Do Ilu

skarabeusz323
11-02-2008, 14:19
Mam 17 lvl i Club Fighting:49
Skilowac wiecej ? Jak Tak To Do Ilu

jak nie masz kasy zeby kupic jakiegos mocnego cluba i nie masz paccka to skill tak min do 60

WoLf-j3
11-02-2008, 21:58
Witam wszystkich odwiedzających ten temat. Chcę napisać co nie co na temat zamieszczonego poradnika. Jest on na prawdę dobrze napisany a co najważniejsze zawiera ważne informacje. Gratuluje Panu, któren go napisał. Bez takich ludzi gra w Tibię stałaby się trudniejsza co za tym idzie ciężka do zrozumienia.

P.S Jeśli już tu jestem to pragnę zapytać o coś gdyż mam problem. Chodzi o trenowanie na wspomnianym już monku. Mam umiejętności 71 w walce na dystans, ale trenując na monku zadaję mu spore obrażenia i tak po 4-5 uderzeniach summon ma za mało życia bym mógł kontynuować trening.

Co zrobić?
Trenować na 2 summonach?
Dać sobie spokój?

Pozdrawiam,
WoLf-j3.

LadyButterfly
15-02-2008, 15:35
a jak trening wyglada po update? chodzi o trening knighta z potworkami. Ghoul idzie na kilka ciosow, a zalezy mi na tym by moc szybko ustawic trening i nie oddalac sie zbyt od miasta, no i oczywiscie nie byc zalezna od innych.

kartograf
19-02-2008, 13:16
Wlaśnie przydałby się poradnik pod nowa wersje Tibi :] bo treniowanie na stforach raczej nie idzie ...

loko92
25-02-2008, 16:25
Hmmm... mi się coś wolno skiluje. Jestem na rotwormach (knight, 17 lvl) i podczas skilowania mam ustawione na Defensive fighting (obrona) no i dosyć szybko leci shielding, ale za to bardzo wolno idzie Club fighting. Sam już niewiem czy sie skiluje na defie czy na offensive... ;(