zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Wiecie w ogóle co to jest noob?

Stron : 1 [2] 3

Ikai Anch
03-09-2005, 14:24
Wreszcie poznałem kogoś takiego postępowego jak ja
GZ szczerości tak polacy nie potrafią być razem choć ja sam znam kilka fajnych ziomków z którymi się spotkałem pierwszy raz ise na whpulne hunty chodziłem
kiedy polacy zrozumieją że siła jest w jedności ?
ziomale zrozumcie po co ci 70 lvl hałupa wypchana itemami za 1M których nikt nie ogląda daj to jakiemuś polakowi 8 lvl niech sie pocieszy może on kiedys tez osiągnie taki lvl dzięki twoim itemom i on da kolejnym osobom itemy ja sam jak mam nadmiar czegoś rozrzucam w dp w kazz bo przeważnie tu są sami polacy i w kazz jest fajna zabawa można pogadać i nikt dp nie zapycha ale sie rozpisałem
nerka mi zaczyna boleć bo wiem że tak nigdy sie nie stanie nigdy polacy nie bede razem
przykladem jest nawet muj brat zaluje na rooku 50 gp wydać bo chce na main wyniesc kase
zaraz sie rozplacze jacy my polacy nie do***ani ja tego nie kryje

Jęśli ktoś rozda itemy z halupki dla newbi i low-lvl wielkie GZ
choc nie wieze ze ktos tak zrobi

P.S. Wiem ze moja wypowiec to samy orty wiec sory ale chodzi mi oto zebyscie polacy dali cos z siebie

Polacy udowodnijcie że jesteście narodem !!!

Stożek
06-09-2005, 15:29
Nauczyłem młodszego brata grać w tibie, i chyba zrobiłem błąd (wychodowałem kolejnego noobka X( ). Narazie próbujem nauczyć grać jak człowiek tz.trenować expić i bawić się.Jak się mi uda to dobrze jak nie to chyba udam że go schakowano i odechce mu sie grać. Postać ma niby dobrą i naszczęście na świecie non-pvp. Jakby ktoś spotkał "Lorda Tymota" :p to bądźcie wyrozumiali on ma tylko 9lat!

dante0xi
06-09-2005, 15:54
Tak to prawda polacy nie potrafią grać razem... Aczkolwiek jak, już się zbiorą to są niepokonani ale co z tego skoro lepiej rodaka oje*** i wzmocnić sięjego kosztem niż razem grać?

Orokoshi
13-09-2005, 15:08
Niezły artykuł. Może niektórym uświadomi co nieco.

bmc86
13-09-2005, 16:09
Co do artykuly jest on niebywale czyms nowym spotykanym na tym forum. Chociaz w swojej wypowiedzi napewno obrazasz wielu ludzi ktorzy nie sa napewno noobami, ale wedlug Twojej definicji na takich wychodza. Ja osobiscie uwazam ze poradnik ma swoje plusy oraz minusy. Jednak ostateczny komentarz zachowam dla siebie.
Pozdrawiam autora i kazdego bioracego udzial w dyskusji.

Senhen
14-09-2005, 10:09
Witam wszystkich ;P Muszę sie przyznac że popełniam niektóre z rzeczy które wypisałeś. Ja nie jestem doświadczonym graczem. Gram dopiero niecały rok. :cup: Lecz ciagle staram sie polepszać. Dąże do doskonałości mimo iż wiem iż nie można jej osiagnąć ;P Moim zdaniem jeżeli ktos sie spyta gdzie ma expic czy trenic to nie znaczy że jest noobem. Bo w jaki sposób ma sie dowiedzieć gdzie ma chodzić żeby moc spokojnie expić. Ma iść i wleżć na cykloby czy może na guardy !!!! A póżniej wszyscy będą mówili na niego noob, bo wlazł na guardy na 8 lvl. ;)

Gurlung
20-09-2005, 16:44
prawda większość polaków to nooby czasem to myśle że prędzej zabiją polaka i taiego ktory ma z 10lvl nizszy bo łatwo, miło by było gdyby polacy umieli ze sobą (chociaż) współpracować ah...

Mich@ł
29-09-2005, 13:28
Skoro tak kochasz Szwedów to wyjedź z ojczyzny i obgaduj Polaków ze Szwedami. Ty myślisz że nie ma Szwedów N00bów?? Jest ich dokładnie tyle samo co w Polsce B) tyle że więcej z nich umie AnGiElSkI.
Myślisz że jeśli ktoś cię grzecznie spyta jak idzie trening to jest odrazu noobem i dajesz mu ignore? To Ty jesteś noobem a nie on. Myślisz że jak masz duży lvl to nie obowiązują cię PODSTAWOWE zwroty grzecznościowe?

Aha, jeśli chodzi o twoją opinie na temat forum, to ja mam taka samą odnośnie twego tekstu:)

Ps weź się trochę wysil i SAM sprawdź pisownie, a nie za pomocą worda ...

Mich@ł
29-09-2005, 13:41
Uważam że ten post to czysta prawda o ludziach w tibii.
Ale drażni mnie to że jeden napisze na forum dobry post taki jak naprzykład ten o noobach, a inni już ci bedą wypominać że błędy ortograficzne masz.
LUDZIE TO NIE JEST DYKTANDO ORTOGRAFICZNE!!

Zasady poprawnej pisowni powinny obowiązywać zawsze i wszędzie, nawet na tym forum, którego średni wiek usera wynosi ze 14 lat. A to, że w szkole nie nauczyłeś się interpunkcji, ani gramatyki to już inna sprawa.
Każdy może popełnić bład, ale bez przesady...

Pietru
30-09-2005, 23:13
"Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem"

Z tym sie nie zgadzam bo jak bylem newbie to tez tak robilem :P :baby:

Thanatos
02-10-2005, 23:27
Ja sie zabije - i nie dlatego, że nie z tobą nie zgadzam - zgadzam się w pełni bo sam widzę nOObowy problem i umiem się przyznać, że jestem polskim nOObem... Kiedy zacząłem czytać od razu zwróciłem uwagę, że nie zostawisz suchej nitki na ludziach, którzy mnie wkurzają, a potem dotarło do mnie, że mnie też to się tyczy. Pierwsze kryteria nOObstwa to te najbardziej dotkliwe i to mnie ucieszyło - nie zaliczam się do nOObow pierwszej klasy :). Dalsze kryteria... no tu już mnie trafiła strzała bo po dedzie rzeczywiście z minutę puszczam soczyste wiązanki a lev nadrabiam najszybciej (chociaż mlev [sorc jestem] też się robi ale jednak później go nadrabiam, a co najdziwniejsze skille z których tracę ze 20% do kolejnego po dedzie poziomu odrabiam niedługo po lev). No i dotarłem do noobow (już nie z OO) trzeciej klasy - to było jak SD od MS lev 120 :(. Kłutnie mi się zdarzają - z kumplem i zwykle o jakąś nic nie wartą kwestię - on mnie wyzywa od tchurza bo jak mam LAGI to na dwarf guardy z nim nie laza, ale na draga to on nie idzie mimo ze ma lepszy lev/mlev... No i kwestia handlu - po prostu lubie kupić coś taniej - to się zgadza do mojego noobstwa ale nie robie tego przesadnie - steel helmetow nie umiem sprzedać - sam kupiłem od kumpla za 400gp a ode mnie nikt nie chce takich kupić - proponują mi za nie 100gp kiedy u NPC idom za 300gp :/.

A teraz coś o największych noobach jakich spotakłem i porównanie za mną - małym noobkiem przez durze OO:
1 Wlazł do kopalni po mnie - lev o 1/2 niższy i zaczął zabijać fightujące ze mną dwarfy i kraść loot. Kiedy powiedziałem żeby przestał i sobie poszedł bo mu zasadze SD to porzemówił do mnie lev 8x EK - wyzwał mnie od NOOBa, obrzucił bluzgami w chyba 3 językach i powiedział, że jak nie zostawie tamtego w spokoju to on i jeszcze 1 Slayer z gildii mnie na Rook wyślą (kiedy powiedziałem co robił jego "kumpel" już więcej się do mnie ten h-lev nie odezwał).
2 Kilka dni temu gostek (podobna różnica lev co w punkcie 1) zaczął zabijać amazonki, które mnie atakowały (były więc w teorii moje) powiedziałem mu dokładnie "mines" i "leave plz I need 5% to lev" on odpowiedział "OK" i poszedł a potem na trade pocisnął komunikat, że ja jestem hunted przez lev 70 (mieli podobne 2-wyrazown niki - jakby 2 rozne imiona i jedno nazwisko)...
* z kąd takie nOOby mają znajomości?? Wygrali w lotto? czy to jest bonus - zostań nOObem a h-levele będą twoimi kumplami? Ja sie od 25 lev staram zaprzyjaźnić z jakimś h-levem (regularnie sprzedaje im runki -normalna cena, a nie wysoka po update, podrzucam czasem jakiś prezent (runki pozostałe z big huntów, skupuje przedmioty - od 2 h-lev nawet trochę przepłacam), a oni wszyscy na mnie leją - nawet nie mówią ze mną jeśli nie chodzi o interesy... W moim depo kurzy się od 5lev zestaw na DL hunt z ekipą, a ja nie znam nikogo kto by ze mną poszedł - jestem zmuszony expić... mniejsza z tym - po prostu jako sorc nie wspomagam nikogo na potężnych stworach a sam expie na słabych i czasem huntuje wyczynowo średnie (dragi) a zestawy run SD starczyły by mi już na kilka godzin huntu na coś NAPRAWDĘ WIELKIEGO (chyba jednak je sprzedam) :/
To też trochę noobowe ptyanie (dobrze odmieniam nooba?) ale dlaczego tak sie dzieje?

Shadow8
03-10-2005, 14:18
Masz rację że h-lvl przyjaźnią się z nOObami. Heh Pewnie sami tacy są.. Zdaża sie że się z nimi kupmplują ponieważ litują sie nad nimi bo ciągle im gada na vip .. Jezu żal mi normalnych graczy ktuży biora za kolegow normalnych ludzi, którzy nawet jak dedna to potrafią sie nie denerwować i grać dalej. Możecie mnie nazywać noobem, ale ten kto ocenia innych, a sam na siebie nie patrzy jest ,,SĘDZIOŁ" więc nie warto na takich zwracać uwagi.

ALI G RULEZ ;)

Paul84
03-10-2005, 15:01
Popieram przeslanie tego artykulu w 100 % ! i niestety tak jest ze 80% Polskich graczy to nOOby ! :( moze kiedykolwiek sie to zmieni... ale jak narazie to w to watpie bo patrzac na zachowania co po niektorych to az glowa boli X( np wczoraj mialem taka sytuacje, ze koles na 10 lvl przyszedl i zabil mi dwarfa na ktorym trenowalem X( chwile pozniej koles nr. 2 stanal sobie obok mnie i czekal az zabije tego dwarfa po to zeby wziasc sobie te 5 czy iles tam gp... PRZESADA ! X( jeszcze jedna sytuacja... kolesia nie znam wogole... 12 lvl i wyskakuje do mnie ze chce party itp... chwali sie ze ma fsa itd... przy czym non stop cwaniakowal... no to dostal to o co prosil... i stracil swojego ukochanego fsa :D ja NIGDY nie zabijam bez powodu... ale na cos takiego to doslownie patrzec sie nie da :( kolejna sprawa... Polacy (oczywiscie nie wszyscy) to niesamowite hamy i zlodzieje X( ktos sobie idzie z swoim "ciezko zarobionym" lootbagiem i oczywiscie drugi koles co ma z 5 lvl wiecej musi mu go za***ac X( ale tak nie jest tylko z Polakami... nie tylko Polacy to nOOby! masa brazylijczykow tez zachowuje sie bardzo hamsko i wogole! najbardziej denerwuje mnie cos takiego jak jestem w jakims miejscu i ktos pisze: "leave" tylko dlatego ze ma kilka lvl wiecej niz ja! (chociaz teraz juz powoli to zjawisko ustaje... :p ) z blokowaniem dp to tez czasami masakra! X( przydalo by sie troche wiecej kultury u co po niektorych graczach

Thanatos
05-10-2005, 18:38
Poprzednim razem opisałem dwa przypadki wkurzającego noobstwa, które mnie spotkały - dotyczą one hleveli, którzy przyjaźnią się z nOObami. Jak na złość pierwsza przykra kradzież zdażyła mi się następnego dnia po zamieszczeniu tamtego tekstu :( :
Otóż spędziłem sobie 3 godziny życia na dwarf soldkach i szczęście mi dopisało bo jak teraz tak liczę to 3 bp HMM dały mi 35% expa i około 6,5K +jakieś 600gp, które niosłem osobiście - cały plecak ważył jakieś 11Koz. więc nawet 3* tylu noobow nie wzieło by go - taszcze go sobie do miasta a tu wyskakują 3 nooby (sorc i 2 druty lev mniej niż 20 każdy) i biorom go/blokują mnie. Każdy se na 100% wypchał baga dwarven shieldami albo battle axami, których dość trochę tam było, a na koniec zamiast zostawić mi lootbag uszczuplony o najlepsze kąski po prostu wrzucili mi go do rzeki ;(.
Wtedy miałem jeszcze lev 27 więc z całą trójką bym se nie poradził, a jak ktoś poczyta tekst wyżej to będzie wiedział, że znajomości mi też brak - i co ja biedny mam zrobić? tylko mi kasy na blanki do pustych bp starczyło :(.

Pietru
11-10-2005, 17:54
Jeszcze cos.Ja jestem nnoobem :P

Kheto
15-10-2005, 23:03
Chłopie czy ty masz coś z głową? X(
Czepiasz się ludzi,którzy piszą plx.Jest to normalne sam tez tego uzywam ,a z pewnością nie jestem nOObem, bo już dość długo gram w Tibie.Uważam,że "plz" i "plx" to ten sam wyraz ciołku.Więc radze ci żebyś nie pisal głupot i jeszcze to opublikowal na forum.Przemyśl to co robisz... :p

Raks Ninja
18-10-2005, 13:37
@up

mozesz grac w tibie 10 lat i byc caly czas noobem.

levis
29-10-2005, 19:23
"...czaru dodaje jakis glupi text, typu "heal me",(...) " wg. mnie dodanie Textu "Kula ognia" do czaru Fire Field jest bardzo na miejscu... dzięki takim textom można stworzyć klimat Gier RPG i Fantasy....

Zagiołeś mnie...n/c

-Nigdy sie nie spotkałem z wyrażeniem "noobie". Qrde, chyba powinno być newbie nie?!

a co wy sie go czepiacie z tym ,,noobie''
może to jest w innym języku albo komuś tak wygodniej mówić

przyznam sie że czasem zachowuje sie jak noob ale staram się z tym przestać

Zyphiel
03-11-2005, 12:23
Nie mam siły ani czasu czytać całego tematu, więc ograniczę się do komentarzy na temat artykułu.

Chyba napisałeś to żeby poprawić sobie humor. Wywyższasz się, czy jesteś pewien że wiesz wszystko?

Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Populacja Ab'Dendriel DP na Nova mnie przeraża i między innymi dlatego już tam nie mieszkam. ;)

Ale można nauczyć się z nimi żyć. Nie jesteś ani idealny, ani specjalnie inteligentny, jak wnioskuję po Twoim artykule (wybacz). Każdemu wolno mieć własne zdanie, ale obawiam się że tego typu "przesłania" i tak nie mają sensu. Grochem o ścianę.

Szwedzi... Niektórzy sympatyczni, inni wręcz przeciwnie, chyba ich idealizujesz. Znam miłych ludzi z wielu krajów, i wcale nie przeważają tam szwedzi.

Też gram na Nova, i to ponad dwa lata, więc nie nazywaj mnie "n00bem" tylko dlatego że mam nieco odmienne zdanie niż Ty. Zdaje się, że tak zazwyczaj robisz...

P.S INTERPUNKCJA

E Z
03-11-2005, 14:35
Niezly artykul, jednak jak dla mnie w paru miejscach dosc mocno przesadzony.

Ciara lae
05-11-2005, 16:58
Co do noobów którzy piszą plx zamiast plss to sie nie zgadzam. Gram od 3 miesięcy ale nie jestem noobem i nigdy nie byłam a to że czasem komuś zdarza się powiedzieć plx to nie znak że jest noobem. A jak ktoś ma słaby lvl to ma prawo się pytać mocniejszych o niektóre rzecy...JA natknełam się na dwa przypadki półgłówków-nOObów i myśleli że się dam naciągnąć na tanią sztuczkę z pokazywaniem. Tu cytuje rozmowę z jednym noobem:

-"Jaką broń noszą 14 levele??"
- Serpena
- "A co to??"( Axe, club, sword)??
- Serpent sword
- "A pokarzesz??"
- Nie dam się nabrać na tę sztuczkę
- "Ale jaką sztuczkę??Odsune się."
- Nie takim sposobem ukradli mi d hammera

No i jaka ta tibia pełna noobów

Arcania Tastiel
05-11-2005, 19:43
Mnie również denerwuje wasze nastawienie.
Zaczynacie używać słowa "noob" prawie w każdej sytuacji. "Noob" ma w sumie 2 znaczenia. Oba są negatywne.
1) Jak to w pierwszym poście. Nowy który udaje że coś wie.
2) Nowy który nie szanuje innych, nie porafi być kulturalny. [np, ten co zabiera ci rata]

Czasami można usera z 50lvl nazwać noobem

Jeśli nie wiecie to nie używajcie tych słów! Bo to w świecie gier obraza nazwać kogoś bez winy - noobem. A tu rzucacie tą obrazę na lewo i prawo..chyba powinny być za o bany :/

Dalv
06-11-2005, 13:41
Mi artykuł się bardzo podobał B)
Wyraża wszystko to co myśle w sumie..
A co do irytujących rzeczy:
IMO żałosne jest to że co 2 polak na publicznych kanalch (trade etc.)
pisze po polsku. Wszyscy gracze innych narodowości pisza, albo się rpzynajmniej starają :D pisac po angielsku..ale do polaków najwyraźniej nie dociera.

2 sprawą są nicki...Nie wiem jak jest np z BR ale wiem że mało który Szwed daje sobie głupie , nieklimatyczne nicki. A polacy? Większość chodzi z nickami Zenek Marchewka , MEzo Super Ziom itp.

Najśmieszniejsze jest wyzywanie od n00bów SWE i BR.Co do BR może mógłbym się zgodzić ale na pewno nie pisałbym o tym będąc polakiem.Mi się wydaje że ejst to spowodowane zwyczajną zazdrością bo szwedzi we wszystkim okazują sie lepsi.

GZ artykułu..
P.S. Wg mnie szwedzi to naród najlepiej grający w Tibie i nic mnie od tego poglądu nie odwiedzie.

Sir legolas Palladyn
06-11-2005, 15:53
Nie martw sie, ja ci oiteróek nie bende szukał, ponieważ sam jestem Dyslektykiem :p .
A tak no to fajny poradnik i zgadzam sie z tym "noobem".
A mam nawet taki przykład, muj kolega, nie powiem jego nicka bo sie jeszcze na mnie obrazi :p .
Gra na Azurze i ciągle blokuje dp, do każdego kto muwi do niego na przykład:
"Arrows plx" to on ZAWSZE odpowiada, (niehcem bana ani upomnienia, także sorry małe.)"spier..."
I jeszcze sobie kupuje pacca i uwarza że nie jest ani "noob", ani w "newbie".
Ja sam sie nie bende oceniał, bo pewnie powiem o sobi jak zresztą niestety wielu pozytywnie, nawet jueśli bym był Glupi Ham, ciągle bym bloczył depca, itp, itd.
Mam też inny przykład (były kolega)
Nie tylko w tibi, ale też w rl, ormalnie maniak na fulll :(. On mi pokazał tibie i
już wspominałem maniak na full :(.
A ja nie nawidze "maniaków", kturzy grają w Tibie zawsze kiedy moga, itp, itd .A jeśli hodzi o poradnik, to moim zdaniem jest dobry i mam nadzieje że da coś do zrozumienia "noobkom" :) .

Vibafe
06-11-2005, 17:01
No wiesz...... widzialem lvl 42 co nie wiedzial jak krzyczec, sa wciaz ludzie ktorzy mysla ze jak napisza DUZYMI LITERAMI to krzycza, to jest zalosne.... Moge miec 8 lvl i wiedziec jak ta gra dziala, byl tez taki lvl 68 co tarcze trzymal tam gdzie jest miejsce na wedke.....

nie wiem czy ktoś to już skomentował, bo nie czytałem dalej, ale rzuciło mi sie to w oczy :) a mianowicie Gdzie jest miejsce na wędke? Bo według mnie w bp, a jak koleś był np. pallem to nic w ty złego chyba że według Ciebie szanowny panie "nie n00b" miejsce na strzały to miejsce na wędke? Tyle z mojej strony

alexuno
07-11-2005, 13:19
racja... zhakowali mnie i sie pytam co zrobic! ALE NIGDY NIE PROSILEM I NIE POPROSZE O FREE ITEMS BO MIALEM HACKA! i co? jestem noob? co ty bys zrobil?:

-Yo,yo zhackowali mnie! ale mi milo ! SUPER dac wam cos? i tak nic nie mam!

taa?

(zostawili mi 2 blank rune ;/)

alexuno
07-11-2005, 13:22
Oryginalnie napisane przez WszechStronny
No wiesz...... widzialem lvl 42 co nie wiedzial jak krzyczec, sa wciaz ludzie ktorzy mysla ze jak napisza DUZYMI LITERAMI to krzycza, to jest zalosne.... Moge miec 8 lvl i wiedziec jak ta gra dziala, byl tez taki lvl 68 co tarcze trzymal tam gdzie jest miejsce na wedke.....

n00b ;] miejsce na wedke jest w plecku, w depot albo w dupie! ty jestes noob bo trzymasz wendke w miejcu na strzaly a on bo tarcze! to samo z lina! mozna ja trzymac w bp i w dupie! wyciagasz se ze zwieracza sciskasz posladki i masz okreslona dlugosc !

o sorki! to bylo komentowane ;p

MuKuL
10-11-2005, 22:15
Artykuł.... hmmmmmm...
Na początku był ciekawy. Nawet zobaczyłem kilka swoich cech! 8o
Lol, ale mnie ubawiłeś, grasz od 4 lat... na Novie powiadasz... i jaki masz lvl? Ile ludzi poznałeś, że mówisz 90% Polaków... coś tam coś...? Wiesz nie chcę się czepiać, ale sam wychodzisz na nooba (w artykule :)). Co do Szwedów... hmmmm znasz ich? Wszystkich?! WOW jak tak to big gratki ;) Heheehe zorganizowani... a widziałem jak była bitwa Szwedzka na Titani (zapewne wielu nieznana bo waliło się chyba 10-20 osób).
Kolejna sprawa to opis n00ba... wiesz ja nie widzę nic złego np. w pisaniu po jakimś tam czarze opisu typu "heal me".
Co tu jeszcze :P ?
AAAAAA... i chyba ostatnie. Nie wiem co miałeś na myśli z tym targowaniem się... Jeśli ty tak nie robisz to nie wiem co z ciebie za jeden :P Jakaś lama ;) . Bo na tm się zarabia a nie wychodzi na n00ba. Bo jak ująłeś w definicji (zresztą bardzo trafnej), że n00b to osoba mówiąca że coś wie a tak nie jest. Hmmm jak dla mnie to spryt a nie głupota ;)

I to tyle... poza tym ładny artykuł :D

PS. Jeszcze co do polskich sprzeczek - hmmmm jak to ja mówię: bez kłótni nie ma róży :) - co znaczy że prawdziwa przyjaźń (nawet ta wirtualna) przetrwa wszystkie wojny, kłótnie, zabójstwa oraz kradzieże ;)

PS2: No muszę się poprawić, bo sam chyba czasami wychodzę na n00ba w grzę ;)

Thornhill
11-11-2005, 12:17
Hahaha :D jak juz ktoś powiedział Plx = please buehehe, niby jak?!

Pls = PLeaSe
Plz = PLea(Z/S)e używane jak Gz czyli congraulation(Z/S) inaczej mowiąc coś typu slangu.

A PLX?! Pleaxe?! PLIKS?! Pleaks?! buhehehe :D kocham takie comenty :D

Auron
12-11-2005, 13:48
Ciekawy "poradnik"... Teraz zrozumialem ze czasami tez zachowywalem sie jak noob... ( plz items) i sie niedziwe czemu ludzie sie denerwowali :P

Rads
12-11-2005, 16:51
Co do Legolasa jest zasranym noobem jak bym go spotkał to bym mu w pierdól spuśicł że by stara nei pozanła a wogóle np. na harmonii to polacy to ranga hight lvl więc chyba w jesteście noobami skoro tak myślicie :evul:

Yasio
13-11-2005, 09:10
Świetny poradnik, gratulacje. Mam nadzieję, że to przemówi do rozsądku wielu polskich noobów. Tylko jeden błąd (według mnie) jest w tym poradniku: według WszechStronnego noob "pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem"
Mam kolegę na 10 levelu, który tak się właśnie pyta, ale moim zdaniem to newbie, nie noob. Oto dowód - moja rozmowa z nim:
-ty to widzę, że trochę newbie jesteś
-a co to newbie?
-taki początkujący
-no, trochę jestem
Przyznał się, że jest newbie.

A tak w ogóle:

Wątpię, żeby ten text przeczytał jakiś dwunastolatek.

Ja mam 12 lat.

Kraczek
13-11-2005, 09:45
Fajnie by było gdyby Polacy trzymali się razem tak jak Szwedzi według Wszechstronnego i jakby się nie zabijali nawzajem:) Ja gram na Hibernie i często widze nas Polaczków, rzucających zaklęcia ognia lub tego slime przed depo, tak że wyjść nie można. I jeszce ten debil co to zrobił ryje z tego jak półgłówek. Najgorsze jest jednak to, że każdy gracz, którgo się zabije lub troszkę pobije straszy nas kolegami. Sam miałem taki przypadek. Koleś mnie dwa razy pierwszy zaatakował, dednołem go z qmplem no i przyszedł jego qmpel 21 lvl :( Nie ma co.... Naszego narodu nie da się zjednoczyć :( Dlatego zawsze dobrze grać z grupą osób, które się zna! 8o

Shedii
17-11-2005, 20:27
Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem - to jest przyklad newebia..
Jaki ty miales najwyzszy lv? 35? 40?-.- Opanuj sie i mów kontretnie...

Skele
19-11-2005, 22:03
fajny artykul... daj mi autograf...PLX!

Dilvish
20-11-2005, 11:41
Na wstępie wielkie dzięki za topic.

Gram w Tibie od około 10 dni. Z przykrością musze stwierdzić że niektóre moje rozmowy od kilku dni wyglądają tak:
"
XX : br?
Ja : pl :(
"

Praktycznie wszystkie kradzieze łupów, blokowania i inne takie rzeczy co mi sie zdarzyły kończyły moim pytaniem czy osoba która sie tego dopuszcza to polak. W 90% przypadków oczywiście byli to polacy. Nie powiecie mi że 90% ludzi którzy grają w Tibie to polacy , więc wniosek nasuwa się sam.

Jestem newbie, noob ale nietrace nadziei że w końcu coś sie zmieni w waszym podejściu.

Martwi mnie tylko jedno. Prawie każda odpowiedź tutaj kończy sie poparciem tego co napisałeś. Zastanawia mnie gdzie są ci którzy sie dopuszczają tych rzeczy. Na tym forum widać wszyscy są wporządku ???

Radek(Stormage-Malfurion)
22-11-2005, 18:05
Bardzo fajny post i cała prawda o polakch w nim jest gratulacjie for you :)

Black Wolf
25-11-2005, 13:11
Że ten poradnik nie na wiele mi się przydał bo nigdy nie używam tego określenia w miejscu publicznym ( na priv praktycznie zawsze :D ) ale jadnak jest wiele osób którym pomógł na zrozumieniam określenia n00b. Gdyby ktoś mógł to mi by się przydał poradnik typu " Gdzie i z jakim eq expic zeby po śmierci za wiele nie stracić " Gz pomysłu

Kimusqa
25-11-2005, 18:18
no comment -.-

konkok
26-11-2005, 10:45
ty to jka sei hakujeni :) :( :( :( by ?/????//???

Thanatos
01-12-2005, 13:36
Warning!
Many nOObs seen on world Shivera!
Be aware wanderer!

O co mi chodzi??
Od miesiąca na Shiverze trudno grać lev takiemu jak ja - nOOby chodzą chmarami, kopalnie są pozajmowane - 3-4 nooby na poziom i sie o jednego dwarfa kłucić umią:(. Innym grać przeszkadzają - wchodze do kopalni, jeszcze przy wejściu nie oczyściłem, a tu wpada dwuch takich i mi leave (lev 14 i 10) więc mówie, że nie bo byłem pierwszy. Już limit mam prawie - red skulla łapnąć nie chcę, a oni mi zaczynają łazić, zabijać potworki i kraść loot. Mało tego jak powiedziałem, że ide na Guardy i mają mi nie przeszkadzać to zrobili coś takiego: Ja schodze/wchodze - były 3 soldy i guard to ja GFB chwytam , wchodze jeszcze raz/GFB/wychodze/wchodze/GFB/ :O ropnął mnie, a ja GFB w niego... Zaczyna uciekać i wrzeszczy PK PK help! (na trade też) no to sie schowałem (przejście zagrodziłem wszystkimi "awaryjnymi" fieldami i przeczekałem) i wyobraźcie sobie - tak jest ostatnio wszędzie, w 2 tygodnie lev robie - to strasznie długo!!. Więc ostrzegam wszystkich z tego świata - uważajcie bo Oni są wszędzie (czasem ktoś zachowuje się normalnie, a jak już huncisz to zauważasz, że jednak się kręci).

Vard Acal
06-12-2005, 18:43
Teraz ja coś powiem:

Ktoś kto pisze "Noobie" zamiast "newbie" jest noobem, a tak pozatym to ciekawe co miałeś pierwszą postacią na 20 lvl-u, scale armor ? :/, i skąd to założenie że wszyscy są n00bami ? daj na luz koleś :/

Apropo n00bów, myślisz że jak sie ich pozbędziesz to sie będzie lepiej grało, w naturze musi być równowaga :) i co do postu wyżej, hAHa, grałem na shivierze pierwszą postacią, wiem czemu facet w kafejcie polecił mi ten świat....

Kondziusorcer
08-12-2005, 04:33
ludzie, teraz moja kolej!

dla sprostowania:

noob - (z ang. newbie) dosł. żółtodziób, osoba o niskich umiejętnościach informatycznych, ktoś, kto nie umie grać, ale nie przyznaje się do tego, wręcz przeciwnie - uważa się za dobrego, wszystkowiedzącego gracza, który zawsze ma rację. Noob to także oosba, która irytuje wszystkich i nie szanuje innych internautów. Określenie często jest używane w odniesieniu do zwykłych graczy, którzy pytają o rzeczy oczywiste.

newbie - ktoś, kto nie rozumie wszystkiego, i pyta o to. Wie, że wielu rzeczy jeszcze nie wie i się uczy.

Wogole temat ciekawy, wiele można z niego wywnioskowac. Może zakończyc czas krytyki, a zastanowic się nad własnym zachowaniem? Wiele osób zaczęło krytykowac autora tematu z jednego (wg mnie) powodu: Prawda w oczy kole..

Ludzie! Nie można non stop tylko narzekac. Najlepiej jak każdy zacznie od siebie. Rook to rook, moze zacznijmy dawac dobry przyklad dla newbie, by nie zamienic ich w noobki?

Zreszta to moj debiut na forum :D

Hybryda
29-12-2005, 20:36
spotkałem się z różnymi przykładami takowego "nooba" ale noob z jezyka angielskiego (newbie) znaczy tyle co żółtodziób.
Wydaje mi się że jesteś ksenofobem bo ci twoi kochani szwedzi to największe przekręty na planecie ziemi.
przykładem jest serwer Pandoria gdzie jeden z najwiekszych szanowanych Swe o nicku "Dragua" rozdzielał konta,mało tego-na forum na tibia.com napisał spowiedź w której wyznał ze uzywał wszystkich botów ,wtyczek,cheatów i tak dalej,i taki właśnie z tego co pamiętam 130 level dostał bana na tylko 30 dni ;/ (czyli wychodzi z tego ze skoro najwiekszy nieuczciwy gracz tak robi i tylko 30 dni bana,to moze isc w jego slady?)

pozatym ci twoi kochani Swe to doskonały przykład "power ambuse"
nie szanują wielu zasad na przykład : pewnego razu expiłem w kopalni dwarfów,gdzie umiesciłem zwyczajowo list o treści ze tu expie w tej chwili,pojawiło się dwóch swe,paladyni ....pisali w bardo obrazliwy sposób ,mniej wiecej "leave you fu**in pl,you noob,you XXXX" co ciekawe ci paladyni mieli wtedy ponad 50 level a ja jedynie 20....po chwili gdy nie wiedziałem co im napisac,czy moze uciekać,czy moze postawić się i nie dać wypchać...zaatakowali mnie,zaczałem uciekac do prison w kopalni i zamknałem za sobą drzwi,gdyby nie to juz bym padł.Dtalego Nie mów ze Swe to nie są nooby.
pozatym wg mnie noob zastawia sie protektorami z 10 razy większym levelem od siebie,znałem jednego swe przez którego dedlem-wpierw uzywał róznych obelg,itd...prowokacjii,gdy stwiedziłem ze nie warto go bic bo jest słabszy odemnie odeszłem,ale gdy on zauwazył ze jego gadanie głupot nie przynosi skutku zaatakował mnie,podczas ucieczki dobił mnie jego kochaniutki protektor ;/
inna sytuacja....swe ukradł mi loot bag,zopiero gdy go zaatakowalem to oddal.
i takich przykładów są setki.I nie mów ze dzięki temu ze oni tacy cudowni i kochani to sa lepsi,bo dla Szweda premium account (który daje ci mozliwosc expienia na terenach na których nie było ludzi od wielu dni) to dwa hamburgery,taki dzieciak podchodzi do mamy i mówi "mamo daj mi drobne"....
bo dla szwedów taka cena za pacc to śmieszne,u nas tych hamburgerów za taki pacc kupisz ze 20.

pozatym miałem taką sytuację gdy ja i kolega bylismy faccami,na 19 levelu on kupił premium i pzregonił mnie o 15 leveli.
to by było na tyle.
ps. widziałes kiedyś szweda bez pacc?

Spartakus
29-12-2005, 21:11
@ up

LooooooL

Jakby cie zabil br to bys gadal ze br to najwieksze nooby.

Jakby cie zabil pl to bys gadal ze wszyscy pl to nooby.

Widzialem swe bez pacca. I co z tego?

Swe uzywaja najrozniejszych botow. I co z tego? Myslisz ze inni nie uzywaja?

Przegonil cie lv...no straszne...przeklety szwed. Jak on smial kupic pacca i cie przezcignac?

A tak btw. zazdroscisz swe kasy czy jak? lol

Olabogarety
04-01-2006, 21:31
Zaaaaaaarąbiste podsumowanie tematów a'la "nOOb to Polak"...

Prawie całkowicie się zgadzam z textem, Polacy prawie cały czas się żrą i wybijają... To smutne, ale nie da się tego zmienić (niestety) ;(
To, ze zauwazyłeś tę wadę i opisałeś ja, sprawia, ze zaliczam ten tekst in plus :)

Natomiast nie zgadzam się z dwoma rzeczami.
Tekst jest istnym peanem na cześć Szwedów. IMHO oni nie są wcale tacy wspaniali, znam wielu Szwedów, którzy idealnie pasują do Twojej definicji noob'a.

Drugą jest to, jak odnosisz się do newbies (noobies???). Każdy kiedyś potrzebuje pomocy. Pod tym względem najlepsi są moim zdaniem Amerykanie. Zawsze doradzą, pomogą, wspiorą... (chyba, że się jest nieuprzejmym, na to niestety nie ma rady)

No to tyle, błędów się nie czepiam bo zdarzają się one każdemu :)

Diamonic
04-01-2006, 21:49
gracz który na końcu czaru dodaje jakiś głupi tekst, typu "heal me"

To jest najgorsze, za przeproszeniem, gówno jakie słyszałem niestety wielu graczy dodaje sobie takie teksty, h-lvle też... i to nie nooby. ;)

Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem, pyta się gdzie huntowac na tych czy tych skilach, pyta czemu go zabili gdy miał ten i ten eqp, takie skile, i był tam i tam, pyta jak się obronić przed hackiem

O takie rzeczy najczęściej pytają "newbie", a nie nooby. Więc ocb? Ty grasz w Tibie już 5 lat? Jakoś mi się wierzyć nie chce :P

Btw. ten tekst jest w połowie błędny, i niestety jest to tylko definicja "nooba" wg autora. :)

-Diam~

Aramil Penetrator
15-01-2006, 23:53
No tak ja tez jestem za zjednoczewniem Polaków i też jestem w jezyku polaków zułto dziobem. Wole jedne trzymac sie z Polakami razem. A wkuza mnie ze polacy tym co niewiedza co i jak wciskają Gówn.. no dajcie spokuj mie jak ktos poprosi o uleczenie lecze, albo o jedzenie daje troche wkoncu to polak nie!!!!!! X(

Krizz
16-01-2006, 07:01
@ up.
Może Szwedom dawałeś cenę do zaakceptowania,a Polakom (bo są rodakami) mniejszą? Może Ty nigdy nie chciałeś więcej zarobić?
-Edit-
"Gracz, któy mówi PLX" - Plx jest to skrót o please, a jak wiadomo większości ludziom na tym forum, jest to zwrot grzecznościowy.

Gostek, co do tego ''PLX'' to walnełeś pałe takiego skrutu niema, jest uzywany, ale poprawny to PLS :p

Topic@

Hmm, no nawet ale ja szwedów nienawidze :D

Vilgefortz
18-01-2006, 12:58
Z góry uprzedzam, iż nieprzeczytałem wszystkich odpowiedzi co do artykułu Wszech Stronnego, więc prosze mnie nie gnoić za np. napisanie tego co ktoś już napisał itd.

Uważam, że ciut przesadziłeś pisząc że prawie wszyscy Polacy to n00by. Owszem są tacy co kradną i "n00bują"(hehehe-neologizm pełną gebą). Ale proszę, nie wmawiaj mi że wszyscy Polacy to skończone patafiany i powinni dostać bana jak jeden mąż, natomiast Szwedzi to bogowie, którzy znają się na wszystkim.

Piszesz: "Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem, pyta się gdzie huntowac na tych czy tych skilach, pyta czemu go zabili gdy miał ten i ten eqp, takie skile, i był tam i tam, pyta jak się obronić przed hackiem, co zrobić po hacku"

Uważasz że początkujący gracz powinien wszystko sam odkrywać czy ginąc bo nie wie gdzie trenować? Czemu to bardziej doświadczeni gracze mieliby się NIE dzielić swoją wiedzą. Albo inaczej, gdyby wszyscy myśleli tak jak Ty, np. wogóle nie byłoby tutorów. Piszesz że Szwedzi są zgrani, zgodni nie to co Polacy. A co jak mnie Polak zabije, to co mam się jeszcze uśmiechnąć, bo on jest Polakiem??? Nie, dziękuję, ta filozofia, średnio mi odpowiada.

Piszesz, że Polacy to wyrwigrosze i skąpiradła. Tak jak napisał jeden z forumowiczów. Biznes jest biznes. Chyba że pragniesz by Polacy rzucali kasą po depo. Spróbuję namowić na to jakichś moich kumpli z Polski, i zrealizujemy Twoje marzenie. Będziesz wtedy happy?

"pewnie przeczytaliście właśnie parę rzeczy które sami robicie co?"(ten text był poprzedzony kupą definicji n00ba w stylu kradzieży czy podlizywania się h-levelom.) Muszę Cie zmartwić, nie przeczytałem żadnej rzeczy którą ja robię.
Smutno Ci? Mi też. Że pisze się, na pozór bardzo dobre artykuły, po przyjrzeniu się którym wypływają na wierzch różne rzeczy, których nie widać na pierwszy rzut oka.

Pozdrawiam forumowiczów Tibia.pl

(z góry przepraszam za ewentualne błedy ortograficzne, czy stylistyczne)

Aramil Penetrator
18-01-2006, 19:14
No tak bardzo mondre słowa nie kazdy polak jest taki.Ja naprzyklad mam 3 postacie jedną jeszcze w Rokogardzie i tą postacią gadalem se z polakiem, potem weszlem do swojej najlepszej postaci a tamten polak z którym gadalem i przeszedł na 8 poziomie dzalem mu takie podstawowe zeczy.

Ateraz tereotyp nOOba podejzewam ze ja jestem nOObem, bo to cos w stylu żówtodzioba.
Mam kumpla choc niewiem czy mozna nazwac kumplem, jesto wyzyskiwacz X( z chęcią bym go nalal ale jest lepszy i mam do niego zaufanie ale nic ci nieda nawet 1 gp!!!!!

ćPUNEK
22-01-2006, 02:03
Szwed na Szweda ręki nie podniesie? No nie byłbym taki pewien. Luknij chociażby na Isare albo Berylie... Aha i "twoi kochani szwedzi" też wysyłają linki do KL oraz kradną loota. A to "nabijanie cen" na uhach i boszkach to normalka. Tak funkcjonuje dzisiejsza gospodarka ktoś chce kupić tanio a drogo sprzedać... -,-

P.S. Setzer Gambler jest noobem? W dziale filmy masz filmik z nim i mówi PLX... wszyscy jesteśmy noobami ten świat jest straszny :(

mwlodi
22-01-2006, 11:32
@WSZECHSTRONNY

wiesz w ogóle skąd się wzięło słowo noob? wiesz co ono naprawdę znaczy?

To co tutaj napisałeś, było stworzone tylko pod względem gier, także Tibii, bo to gracze zmienili to słowo z "nob" czyli wielka pan/pani na "noob".
Potem powstał "newbie" czyli tak jakby bycie 'nowym'.

Teraz trochę na temat Tibii:
są ludzie co grają rok albo dłużej i nadal są noobami, a są tacy którzy się powoli uczą, bo chcą i jakoś na nich nikt nie mówi noob czy newbie...

Co ma sie tyczyc polskich noobów, to oni chcą być po prostu wielcy, myślą, że są nie wiadomo kim itd. dlatego się wymądrzają, pyskują, a na dodatek większość jest w wieku gimnazjalnym :|

To tyle na ten temat...może później cos dopiszę.

Kamyk The Knight
22-01-2006, 16:05
Ciekawy ten post :) Zrób jeszcze inne w tym stylu :)

Lute the prodigy
24-01-2006, 23:03
Ale rozbrajające n00bostwo się zdarzyć może ;)
Spotykam gościa, który usuwa postać i oddaje przedmioty.
Udało mi się załapać... gość kładzie na skrzynce w depo te rzeczy (dwarven shield i takie tam) ja sortuję to i wkładam do skrzynki... podchodzi jakiś n00bek i jak nie powie " ctrl-l plx"! Zamurowało mnie...
Albo idę sobie na rooku pierwszą postacią, ginę od orc spearmena, wracam, a tam n00b podszedł do mojego ciała, ograbił i wrzucił do wody wszystko czego nie mógł ponieść.
Innym razem przed wyjściem z rooka chciałem sprzedać carlin sworda.
zgłosił się brazil, który po swojemu gadał,że ma cluba i chce się zamienić...
ZAŁAMKA!!!X(
Tak na marginesie, non- pvp rządzi IMHO:cup:
i błagam polaków!! NIE TŁUCZCIE NEWBIE ANI ICH NIE WYZYWAJCIE!!
Z MAŁĄ POMOCĄ MOGĄ Z NICH WYROSNĄĆ PORZĄDNI GRACZE!!!
jak to olejecie to prawdopodobnie będzie jeden n00b więcej

ManiekEvilMage
02-02-2006, 19:47
Ten teks jest szczery, odwazny i przede wszystkim mowi prawde. Najlepszy post jaki czytalem. Mam nadzieje ze dotrze on do choc czesci czytajacych.;)

Naprawde zalosne jest ponizanie sie w oczach innych, a patrzenie na te wyzwiska, hunty samych siebie (polakow) sa nudne.X(

Wiecej takich postow, moze nooby uswiadamia kim sa. :evul:

zamrok
06-02-2006, 10:32
Bardzo dobry i obszerny artykuł napisany prez osobę ktora chce pokazac kim jest bo sama robi rzeczy ktore wypisala i uwaza ze nie jeste noobem.Czlowieku zastanow sie zanim cos napiszesz bo rzygac sie chcesz jak widze cos takego -.-

Batorka
08-02-2006, 20:00
Przynajmniej niech dotrze do połowy, byłoby dobrze;). Co do artykułu, to bardzo mi się podoba. Czysto, jasno i przede wszystkim szczeże, bez owijania w bawełne. Pozdrawiam.

Mastadi, little meteorite
08-02-2006, 20:37
Nie zgadzam się z tymi "definicjami" n00ba:

Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem, pyta się gdzie huntowac na tych czy tych skilach, pyta jak się obronić przed hackiem, co zrobić po hacku
Według mnie to jest newbie. Pyta się on o różne rzeczy, co oznacza że nie sądzi że "fsystko fjem a fy nuby spjepszac". Chyba że pyta się w stylu:

1. NA JAKICH POTFORKAH DRENOFAĆ NA SKLIACH XX/XX?
2. <milczy>
1. KUFA ZLAMANCÓ ODBOFIEDZ!
2. Nie musze ci odpowiadać...
1. KUFA BO ***U BENDZIESZ HUMTEBD
2. A kto mnie będzie huncił?
1. <tu wstaw imię lokalnego high lvla>
2. lol
Priv mesage od 2. do hi lvla. Cześć, znasz 1.?
Hi lvl: Tak. To jest n00bek, chciał okraść mojego second chara.

żaczek
12-02-2006, 21:27
tylko jedna sprawa, widziałęm wiele polaków którzy sprzedają rzeczy po naprawde okazyjnych cenach a kupuja po droższych, sam kupuje rzeczy za normalne ceny, chyba że ktoś sam zaproponuje niższą cenę tu chyba idiotyzm nie skorzystać nie? a jeśli chodzi o noobów wg twojego artykułu to wszyscy sa noobami:baby: większość ludzi mówi np. plz a nie można ich uważać za noobów. Zgodzę się z tym, że polacy nie potrafią trzymać sie kupy i mordują się cały czas, gdy pekowałem uważałem żeby nie lac polakówB) niby wszyscy polacy jednoczą się przeciwko brazylijczykom a ku*** wyżynają siebie nawzajem. Faktem jest że wszyscy chronią się kumplami i dlatego gracz początkujący nei mający znajomości ma poprostu prze***:( APEL DO WSZYSTKICH POLAKÓW!!! NIE WYZYWAJCIE NOWYCH GRACZY-POLAKÓW OD NOOBÓW, SAM GRAM OD NIEDAWNA A CZY TO MOJA WINA ŻE NIE ZA WIELE WIEDZIAŁEM WCZEŚNIEJ JAK PIERWSZY RAZ TIBIE NA OCZY ZOBACZYŁEM?????? POMAGAJCIE IM I NIE NABIJAJCIE SIE Z NICH TYLKO POMÓŻCIE, NIE ZAKŁADAJCIE Z NIMI PARTY JAK NIE WIEDZĄ CO TO JEST TLYKO PO TO ŻEBY ICH ZABIĆ I NIE OGRABIAJCIE ICH Z RZECZY JAK KOLEŚ CI TO DA BO MYŚLI ŻE GO NIE OJEDZIESZ!!!!! I NIE ZABIJAJCIE SIEBIE NAWZAJEM GDYBY POLACY SIE ZJEDNOCZYLI BYŁABY TO NIELADA POTĘGA W TIBI!! WIELE POLAKÓW W TO GRA ALE DZIELĄ SIĘ NA GRUPKI I DOSTAJĄ W CIRY OD INNYCH, BARDZIEJ ZGRANYCH NARODOWOŚCI!!!!! plz przemyślcie to co napisałem
ps ALE ROZ*******AJCIE TYCH KTÓRZY SIE WYMĄDRZAJĄ I KLNĄ NA KAŻDEGO BO CI MAJĄ NAPRAWDE ZRYTE DEKLE ;]

brutal warior
03-04-2006, 20:40
nie ogarnelem tego wszystkeigo ale post genialny i niestety przawdziwy . sam niejestem swięty wybijam ludziom trenującym potwory -.- ale moze czas na zmiane. a o cenach nie****** od polaka kupic cos po niezlej cenie to cud . gram na refugi kup k legi ponizej 20 k od polaka to niezly jestes.

vasilij
04-04-2006, 21:10
nienajgorszy text, ale pokazuje w wielu miejscach jakim, autor w/w 'poradnika' sam jest noobem ;) Bez urazy, kolego, bo skoro masz czelnosc mowic do innych uzytkownikow, ze sa noobami, to pewnie masz swiadomosc, ze z Ciebie tez jest noob.

mistill
04-04-2006, 22:20
witam,tekst uwazam za bardzo dobry, godny pochwaly i mam nadzieje czasu. Z tego co przeczytalem to jestem "dobrym newbie" :) gram w tibie moze niecaly rok z przerwami, ale zachowanie moim zdaniem mam na miejscu nawet nie denerwuje sie jak wyjdzie 8 lvl ze swiatyni i mi zacznie wybijac jak trenie - rozumiem to, kiedys sam taki bylem. Ale denerwuja mnie ludzie, ktorzy np. w tym temacie czepiaja sie autora literowek, albo moj "nibykumpel" - jak sam gral to nie wiecej niz 1x/2x lvl, skille nie wyzej niz 40 a teraz dzieli konto tamten mu skilluje i jaki to on wazny, dzis do mnie: "To co chcesz party do deda?" :baby: . Ogólnie jak wyzej - daze do poprawy :p

Buntowniczka
13-04-2006, 12:36
Absolutnie nie zgadzam się z Opinią "szwedzi są Lepsi o ile nie najlespi"
Jeśli chodzi o mój serwer (AZURE) gdzie trwa niestety wojna Polsko-Szwedzka ,wynika ,że koledzy ze Skandynawii umieją tylko grać nie czysto i uciekac sie do chytrych podstępów.
Np. Zwabili 90 lvl na Mass Loga ,co w sumie Przekreślało jego szanse ,a mnie sobiście trapowało około 11 osob -.- .
To "niestety" szwedzi wchodzą na kopalnie chociaz Jak byk w Liście pisze ,że na dole Expisz ,przebijają sie Przez 5 guardow zeby cie dorwac i zapytac "You Hunt Here?"
Takich przykładów sa Setki o ile nie wiecej ,jesli ktos chciałby sie czegoś wiecej o tym dowiedziec ,neich zacznie grac na Moim serwerze :) .

MuD Killer ^^
13-04-2006, 16:25
Patrzę na to forum, oglądam tematy, myślę tak sobie nad ich sensem, czytam ich treść... i głowa mi opada. Ludzie, widzieliście kiedyś wielka kupę gów**? No to spójrzcie dokładniej na to forum... a raczej na ludzi którzy tutaj piszą. Większość którzy tutaj piszą są chyba jeszcze na poziomie :baby: , nie żartuje, czas na ostra krytykę ludzie, za dużo tutaj nadziei i fałszywych złudzeń i iluzji. Za dużo się żalicie i ciągle płaczecie, nigdy nic wam się nie podoba... Jak dzieci ze smoczkiem . Gram w ta grę od 4 lat, widziałem wiele, zapewne o wiele więcej niż wy kiedykolwiek zobaczycie, przynajmniej niektórzy z was. Jakoś tak się złożyło, ze kiedyś przyszedł mi do głowy pomysł żeby zjednoczyć Polaków jakoś, ale nigdy mi się nie udało. I już wiem czemu.... bo większość Polaków to nooby, nie newbie, nie noobki, tylko nOOby przez duże OO. Pewnie w tym momencie większość ludzi pomyśli "spier***** frajerze, sam jesteś noob”, ale to już normalne, bo Polacy to naród, po którym krytyka spływa jak woda z dupy kaczki. Ale czas to chyba zmienić no nie? W końcu trzeba się wciąż polepszać, ulepszać itd. itp. W każdym razie musicie wiedzieć ze większość z was jest noobami, wiecie tyle ze trzeba robić większy lvl, mgc lvl, skile i huntować, i kupować lepsze rzeczy. A jak zginiecie to trzeba się wkur*** i klnąc i od razu szybko odrabiać. Nie macie pojęcia co w ogóle znaczy noob, a co newbie. Zacznę od tego.

nOOb- gracz, który nic nie wie, ale twardo się zapiera ze wie i ze to ty jesteś nOOb
newbie(lub noobie, zależy jaki kraj)- gracz, który nic nie wie, ale się przyznaje i darzy do poprawy

Wiele osób na pewno tego nawet nie wiedziała. A teraz pokaże wam definicje nOOba w dzisiejszych czasach tibijskich.
nOOb- Polak, Brazylijczyk, Hiszpan, zaczyna grac pierwszy dzień, ktoś do niego mówi noob a on zaczyna przeklinać, bo słyszał to słowo w innej grze i twardo mówi ze on nie noob, gracz, który na rooku kradnie innym rzeczy i potwory, bo może, bo go nie mogą za to zabić, a jak potem dostaje zemstę na main to krzyczy ze pk, gracz, który do wszystkich co go wkurza mówi ze ma rooka, choć nie ma żadnych do tego możliwości, gracz który siedzi w depot i tylko kradnie, gracz który mówi ze kupuje p acc i robi kradzieże, gracz który od wyżej wymienionego kupuje p acc (są sposoby żeby się przed tym uchronić), gracz który twierdzi ze zabije tego czy tego potwora gdy tak naprawdę traci albo cale hp albo jeszcze parę uhow żeby go zabić, gracz który spamuje, gracz który na końcu czaru dodaje jakiś głupi tekst, typu "heal me", gracz który musi się uśmiechnąć nawet na najgłupszą rzecz, gracz który gada z jakimś high lvl przez chwile żeby potem spytać się czy może być jego kolegą i ze dodał go do vipow, gracz który broni się kolegami, gracz który broni się najlepszymi graczami na poszczególnym świecie nawet ich nigdy nie widząc na oczy, gracz który sadzi ze jak jest w guildi to może robić co chce bo gildia go ochroni, jeszcze parę jest, na koniec dodam gracz który mówi PLX! nie ma takiego słowa!

Jak widzicie dużo jest definicji nooba, pewnie przeczytaliście właśnie parę rzeczy które sami robicie co? Nic dziwnego, a teraz dodam jeszcze parę definicji które odnoszą się dokładnie do was.

Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem, pyta się gdzie huntowac na tych czy tych skilach, pyta czemu go zabili gdy miał ten i ten eqp, takie skile, i był tam i tam, pyta jak się obronić przed hackiem, co zrobić po hacku, prosi o danie mu rzeczy po shakowaniu, taki który chodzi i przeklina jak rąbnięty bo on jest Polak, on lubi przeklinać, i nie dostanie bana bo GM go nie zrozumie. Po śmierci szybko chcecie odrabiać lvl nie myśląc żeby najpierw dostać spowrotem skile i mgc lvl, a dopiero potem znowu za lvl się brać, a chyba największą w********** rzeczą jest to ze Polacy chyba na każdym świecie, a najbardziej na novie blokują depot, stoją albo od razu przy wejściu albo na 3 kratce od niego, wszędzie blokują dostęp a jak go przesuniesz to on wraca bo się boi pk... Powiem szczerze i pewnie trafnie ze 80% Polaków tak robi. Pewnie się spytacie czemu wcześniej przy definicji nooba nie napisałem SWE, bo oni nie są noobami, są najpotężniejsi na każdym świecie, i grają najlepiej, znam wielu Szwedów, z novy wszystkich najpotężniejszych, i oni nie robią tych błędów co Polacy.

A teraz porozmawiamy o pomaganiu sobie nawzajem... Szwedzi w swoich szkołach dają ogłoszenia ze możesz zgłosić się do tej czy tej osoby i ona pomoże ci grac, powie jak grac (tylko interfejs tłumaczą, a nie tak jak wam gdzie huntowac, co itd.) i oni się trzymają razem, nigdy prawie się nawzajem nie wybijają. Szwed nie podniesie ręki na Szweda, Polacy nawzajem się wyżynają, ciągle takie akcje widzę, ciągle kłótnie, kur** pogania kur** i ciągle się leja, a potem nawet na RL się luka o grę... 90% Polaków ciągle się kluci, nie potraficie razem grac. Tutaj chylę czoła w stronę Odyn i Crazy willy, którzy wg. mnie są najlepsza para graczy na novie, zawsze trzymali się razem, nigdy się nie kłócili, z innymi tez nie mieli problemów.

Druga sprawa to ceny... Polacy tak chamsko zdzierają ceny ze to mała bania, wydać dla high lvl knighta 500gp dodatkowe na uhy to straszne zdzierstwo, ale jak dzięki uhom pójdzie na hunt i np. dostanie bohy, to walnie cenę 50k i nie ma bata żeby ją zmniejszył dla kogoś, bo on jest biedny i on potrzebuje kasy, a jak już sprzeda te bohy to znowu skąpi na uhy. Chciwość to wielka wada Polaków, i nie mówcie ze nie da się tego zmienić bo to jest w genach, gów** prawda, wszystko można zmienić

Kończę na razie tego posta, potem dodam nowe które bardziej rozwiną te przemyślenia, a wy tez pomyślcie, ze jednak jesteście noobami, ale możecie to zmienić, co wy na to?

Post został poprawiony ze wszystkich błedów, wg Microsoft word, jakiekolwiek pretensje proszę kierować do Billa :)

Racja raz gosciu mial prota od Midukana na Eterni i klepal wszystkich na okolo a jak go ktos bil to on "Look at me noob -.-" i dalej klepal
Wkoncu akcja sie zaczela i przez takich noobow sa wojny -.-
Maja prota od h lvla i juz "Look at me noob" juz wole zeby jakis kolo zamna chodzil i mowil "Fri i tanzz bllllllllllxxxxxx" PZDR

Aroonia
15-04-2006, 01:02
Całkowicie się z Tobą zgadzam. dosc dlugo juz gram w tibię (nie 4 lata :P) ale tez zdążyłem przekonac się uczciwości o n00bstwie polakow... porównam 2 sytuacje; mialem stycznośc z wieloma polakami którzy chcieli mnie oszukac. niestety 3-rzem z nich udalo się. pewnego razu zaufalem jakiemus szwedowi czy niemcowi... nie zawoidlem się... nie będe opisywał w jaki sposób. Możecie teraz pomyślec "o rany ale głupek, dal sie oszukac" ale to wszystko bazowalo na jeden "emocji"- zaufaniu. ludzie czemu wy się nawzajem oszukujecie?! to jest bez sesnu! zamiast sobie pomagac! za wszystko chcecie COS. nie ropniecie polaka za free; zdarzalo mi się na rooku jak zaczynalem grę ze nie mialem liny... DOSŁOWNIE KAZDY POLAK CHCIAL COS WZAMIAN ZA ROPNIĘCIE... denerwuje mnie takze jak stoję sobie w depo a tu nagle podchodzi jakis polak i pisze "plx fre itens!!"
(nie wiem kto zapodal taki dziwny jezyk n00bow) prawdziwy polak nie żebra!! na co wy liczycie?! ze Boh dostaniecie za free?! prawdziwy polak radzi sobie sam!! ehh... zreszta co tu duzo mowic... chcialbym zeby poniektorzy wzieli to sobie do serca i naprawiali swoje bledy... :(

Lord Patrious
15-04-2006, 08:56
Noobie? Chyba Newbie. Jak byś poprawił orty/ literówki ( a jest ich dużo) to artykuł trafiłby na stronke. Chociaż mi sie artykuł nie podoba. Po co niby jednoczyć Polaków? Po to żeby tylko oni byli na serverze? A co do cen... Każdy chce więcej zarobić. Buisnes is buisnes, w biznesie nie ma sentymentów. A skoro grasz w tą grę od 4 lat to któy masz lvl? Bubble gra od trzech lat i ma 190, a Ty?
...
n/c noobie to w innym języku ale znaczy to samo co newbie...
Ja w tibie gram 5 lat(albo nawet więcej.. nie pamiętam) a przecież często zmieniałem światy, profesje. O bubble nie będe dyskutował publicznie bo mam o niej troche inne zdanie...Bubble gra od trzech lat i ma 190
231 lvl raczej..
//Pozdro\\

Snajperov
15-04-2006, 17:11
Tylko polacy nie moga sie zjednoczyc bo jest ich tak wielu na prawie kazdym swiecie. SWE jest malo br nieco wiecej ale i tak przewaza liczba polakow i to walsnie dlatego nie mozemy sie zjednoczyc, niezabijac nawzajem itp

kubczyk2006
15-04-2006, 21:56
Bravo dla WrzechStronnego tez tak myslalem jak gralem w tibie. wiec wiekszosc polakow (oczywiscie nie wszyscy bo niektory to spoko ludzie) to nOOby:p

Hybryda
17-04-2006, 02:03
W twojej sondzie nie ma miejsca na "nie jestem noobem,nie popełniam takich błędów"
żałosny jestes w kwestii wypowiadania sie na temat cen ....H level wylootuje bohy o to i tamto;] i ty myslisz ze mu sie to tak cholernie opłaca ze az pływa w crystal coinsach? Jeżeli ktoś wybiera siena hydry to musi duzo władować w uhy,sd.....cokolwiek.....a czasem po zabiciu kilkunastu hydr nie znaduje się nic,pozatym 500 gp na ziemie za darmo nie lezy.
Pamietaj ze ci H levele grali na poczatku Serwera rywalizując między sobą i grając ponad ludzkie siły,nie kupili zkąs knight armoru bo nie mieli skąd...musieli sami dojśc od ZERA do szczytu,wiec ty nie płacz noobie ze jestes biedny i to i tamto.
Pozatym Uważaj do kogo mówisz z tym Wy noobki, bo podkreslasz wszystkich takimi samymi kategoriami, tak jakby były tylko nooby i ty wielki pan ,mądry ,lepszy od nas niegodnych szmat.;]

A te twoje żałosne gadki ze SWE to nie są nooby to jest największe Gó....o prawda jakie w zyciu przeczytałem,ty chyba znasz te gre tylko z teorii.
Szwedzi to oszuści.....uzywaja wtyczek,botów itp,wiem bo znam takich i nabili na tym wysokie levele,bardzo wysokie,sprawiają pozory nie nooba ale dla mnie oszust=noob,tego nie wpisałes chyba ze przeoczyłem (bo pewnie sam uzywasz )
Mówisz polacy to Polacy tamto...Albo czyta sie wsazedzie tez o Brazylijczykach.....
a ja tam wolę "BR" niz chamskich "SWE" .....bo Brazylijczycy nie sa zbyt groźni....fakt ze nie czają wielu zasad...moze to przez inną kulturę. Ale To właśnie SWE to największe chamy jakich znam.....przykład :expie na guardach ,oczywiscie to ja zostawilem list bo bylem tam sam i nagle zjawia sie trzech takich i "LEAVE OR DIE!" albo "PAY OR DIE" no i jak to wytłumaczysz człowieczku? Nie mieszaj RASISTO narodowosci do zachowań ludzi...bo to tak jakby dopatrywać sie w murzynach albo eskimosach Mniejszego ilorazu inteligencjii. Prosta rada odemnie -puknij się w łeb .

szametu
17-04-2006, 02:23
ja jestem nobem ? chyba tak ... bo gralem raz na koncie Relki Jej druidka i wyszedlem z troli na redzie. dlaczego ach dlaczego zapytacie ? poszedlem na nie goly ja swiety turecki :P

ale to tak na rozluznienie tematu ;) bo tak sobie czytam co piszecie, i musze Wam powiedziec, ze macie ultimate truth :( niestety. a juz szczyt takowego zachowania przejawia sie na swiatach non pvp. dobrze napisalem ? bo ludzie sa tam bezkarni. wedlug mnie. z tego co zaobserwowalem. i nie krzyczcie, ze jest gm, czy consul, czu tutor. bo ja sie nie znam. a pisze to co widze.

a jak ic tepic ? to jest dobre pytanie. muchozol odpada :P a szkoda :( ale to juz do Was pytanie ... z wyrazami szacunku ... poczatkijacy bog jeden raczy wiedziec kto :)

mlodysiwek
21-04-2006, 18:27
Piękny post, takiego była trzeba.

Chciałem jeszcze dodac ze hakerzy to 95% PL i tylko oni wpadają na głupkowate pomysły typu:

Wsadze ci Mpa bo mam program tylko daj mi passy o LOL :(
Wstydze sie za swoj narod nawet w grze :(

murhaja
23-04-2006, 02:05
bardzo ładny artykuł może przemówi to do rozsądku naszym rodakom, nie do końca zgadzam się z tobą na temat noobów bycie noobem nie jest złe (noob = newbie = nowy) większość polaków to więcej niż nooby to złodzieje, chamy, tylko polacy tak sie zachowują...

Aroonia
25-04-2006, 22:55
W zasadzie w każdej narodowości są uczciwi gracze, jak i nOOby przez duze "O". Teraz broniąc siebie piszecie że SWE to same nOOby oszusci itp a zapomnieliście że tam też są playerzy, którzy pomagają innym, nie oszukuja. przecież nie ma idealnego narodu gdzie nie było by choc 1 nOOba. Możliwe że dlatego tak odczuwamy,że polacy to n00by , bo bardzo wielu polaków gra w tibię. Zwracam sie też do autora, że powinien uwzględnic ze w polsce nie graja same n00by a tylko on jeden gra 4 lata i n00bem nie jest... trochę szacunku i dla osób ktore graja mniej a zdązyły porównac definicję n00ba i newbie :/

Misio Man
26-04-2006, 11:57
Wreszcie ktoś kto wie co trzeba wiedzieć bo ja na każdym serwie słyszę k***a mać bo lvl straciłem ple ple jeden kolo raz mnie zabił(BR) bez powodu potem na dragach go spotkałem z yellow hp miałem wybór SD czy UH Uhłem go i długo razem hunciliśmy,gadaliśmy, etc i było miło niestety zhackowano go a ja przeszedłem na inny świat. A co do poradnika(??) to bardzo dobry wreszcie ktoś który przemówił

Tegoro Halius
29-04-2006, 00:16
Nareszcie temat na jakiego wszyscy czekalismy :cup: te noobki co siedzo w depo i ch*j robia tylko kradno rzeczy i zwalniaja server X( ale bez przesady troche tam pojechales po naszych;( z tego poradnika wychodzie ze jestem noobem bo na hotkeyach mam np. ExOrI ViS "" Wanna die? albo
Utani Hur "" I spadam =) wiec mam troche zal:(

Qwesty
03-05-2006, 22:34
Pierwsza zasada! Czytać wolno ze zrozumieniem!!!!! I nie pisac na forum co palce wystukaja...;/ i co przyjdzie na mysl... Tak, ja znam przyczyne tego wszystkiego... Moj brat...ma 22 lata... wszyscy w Tibi go lubia... nigdy nie ma klopotu itd. ja tak samo... A np. koles z kafejki internetowej w mojej miejscowosci to jest totalny noob!! Serio...a dlaczego ? Odp. wiadoma : Ma 10 lat ;/ Wiekszosc Polskich dzieci w to gra... Nie, nie patrzcie na moj przypis, nie mam 13 lat... Prawie wszystkie lvle +90 to ludzie madrzy,dojrzali ... Jak widze dzieci co ani nie umieja napisac "pomoz" (pisza "pomurz") albo "rusz sie" (pisza "rurz sie") to az mnie skreca, gdzie sa matki tych dzieci? ;/ 10 latkowi pozwalac grac a nawet nie wie w co pozwala mu grac...To tyle...Powodzenia wam...Nara

pucus78
13-06-2006, 17:05
nOOb- gracz, który nic nie wie, ale twardo się zapiera ze wie i ze to ty jesteś nOOb
newbie(lub noobie, zależy jaki kraj)- gracz, który nic nie wie, ale się przyznaje i darzy do poprawy
...

nOOb- Polak, Brazylijczyk, Hiszpan, zaczyna grac pierwszy dzień, ktoś do niego mówi noob a on zaczyna przeklinać, bo słyszał to słowo w innej grze i twardo mówi ze on nie noob...

Sam sobie zaprzeczasz niemozna nazwac noobem czlowieka ktory gra pierwszy dzien a jest choc troche oczytany w tym temacie a ty wpadasz i obrazasz go takim nazewnictwem tylko dlatego ze myslisz ze jak ma low lvl to pewie odrazu noob wiec sie niedziw ze klnie bo to slowo mnie tez drazni a troche gram i za duzo osob naduzywa slowa noob.

Noob to czlowiek ktory pozjadal wszystkie rouzmy uwaza sie za boga a sam w wielu kwestaiach jest nieoczytany... no iswym zachowaniem okazuje to wiec prosze sie zastanowic zanim ktos krzyknie do kogos noob :)

Ziem Magic
16-06-2006, 09:44
No cóż, bolesny fakt, wiekszość to n00by...Ale niestety juz tak będzie :/
Nic i nikt tego nie zmieni, żaden tekst, żadne zdarzenie. Ale może <mam taką %!@^!@% nadzieję !!> komuś coś zaświta w mózgu...Szansa 1 na 500 :/
OCZYŚĆMY ŚWIAT Z N00BÓW !!!!!!!! Wtedy będzie lepiej...

Na deser 'kfiatek' z noobkiem:
koleś 1-chodz na nooby
koleś 2-po co?
1-no chodz
2-dobra ide gdzie jestes
1-carlin
...........
Idą razem koleś 1 ma 13 lvl jego kumpel 18.Zobaczyli sorca na 16.Koleś 1 zaczyna go lać koleś 2 poszedł :PPP i co? i dead :D
Yeah, noob wtopił...Już nie pkuje..może dlatego że go zhackowali :P 'Gildia' hack :P

Ps. Miałem ciekawe kiedyś zajęcie ... Anty PK :D = Anty noob :evul:

pijany rolnik
16-06-2006, 10:16
mnie denerwuje rowniez stanie przed dp. Goni mnie PK po Ab i oczywiscie muszę okrazyc dp 10x zanim uda mi sie kogos odepchnac i wejsc do srodka. Tak samo jest w kazdym innym miescie. oblezenie noobkow tak, ty co teraz czytasz tego posta pewnie tez blokuejsz tak dp :/

Asthan
16-06-2006, 10:35
Sam sobie zaprzeczasz niemozna nazwac noobem czlowieka ktory gra pierwszy dzien a jest choc troche oczytany w tym temacie a ty wpadasz i obrazasz go takim nazewnictwem tylko dlatego ze myslisz ze jak ma low lvl to pewie odrazu noob wiec sie niedziw ze klnie bo to slowo mnie tez drazni a troche gram i za duzo osob naduzywa slowa noob.

Noob to czlowiek ktory pozjadal wszystkie rouzmy uwaza sie za boga a sam w wielu kwestaiach jest nieoczytany... no iswym zachowaniem okazuje to wiec prosze sie zastanowic zanim ktos krzyknie do kogos noob :)

Wiele osób na pewno tego nawet nie wiedziała. A teraz pokaże wam definicje nOOba w dzisiejszych czasach tibijskich.
nOOb- Polak, Brazylijczyk, Hiszpan, zaczyna grac pierwszy dzień, ktoś do niego mówi noob a on zaczyna przeklinać, bo słyszał to słowo w innej grze i twardo mówi ze on nie noob

On zaprzecza sam sobie? Przeczytaj jeszcze raz.

Pyro Aris
17-06-2006, 02:48
Kończę na razie tego posta, potem dodam nowe które bardziej rozwiną te przemyślenia, a wy tez pomyślcie, ze jednak jesteście noobami, ale możecie to zmienić, co wy na to?

no tak wszyscy polacy to nooby jednak ty jestes wyjatkowy... pare razy spytalem wyzszych lvli (nie w tibii) gdzie moge expic na lvl xx ze skillami xx/xx i juz jestem zaliczony do noobow !

<<<<<<<< to nie jest moj glowny char - uhmaker ,pk char ,i do monkow

Aynahanir
17-06-2006, 15:27
wielu z nas kiedyś było... jak to się pisało? a tak newbie. w sensie że jesteśmy na tibii nowi i staramy się grać jak najlepiej i być tak dobrzu jak nas na to stać. ja sam mam dopiero 4 level i praktycznie jestem noobem w znaczeniu które tu podałem. co do n00bów przez duże O to opis autora dokładnie opisuje takich gości co ich codziennie widuję na Morganie. Nic nie wiedzą i zapierają się że są mistrzami tibii. paru gości nawet stało na dziedzińcu i najgłośniej jak się dało mówili BUY TORCH! a stali koło sklepu. jesdemu takiemu sprzedałem zużytą świeczkę żeby się odczepił

Colo_2006
17-06-2006, 22:44
Masz racje wiele osób tak robi , ale to nie ich wina :D

pucus78
19-06-2006, 03:33
On zaprzecza sam sobie? Przeczytaj jeszcze raz.
taaak a co?! poczytaj se tez kilka razy nietedy drogra do pojecia nooba.. to w tej chwili zbyt abstrakcyjne pojecie i nie dokonca sam sobie dobrze odpowiedzial... troche filozofiii a nie juz jak noobek bedziesz zaprzeczal 8o
:baby:

Chycel
19-06-2006, 08:45
Poprostu gratulacje dla typa, co rozpoczal ten temat. A ja kocham Parysa ktory napisal tak... Parys napisal noobie- gracz ktory nic nie wie, ale sie przyznaje i darzy do poprawy
Noobie? Chyba Newbie. Jak byś poprawił orty/ literówki ( a jest ich dużo) to artykuł trafiłby na stronke.

A teraz WszechStronny

No Parys, troszke nie umiesz czytac... ale jestes wkoncu kibolem ><

Powroce do tematu, moj braciak, jak pada, to sie boje o moje drzwi do pokoju <po 2 serjach, nie wiem jak jeszcze zyja>. Hamsko sie zachowuje w tibii, a potem sie dziwi ze ma hunta od hgh lvli. Ja ogolnie rzecz biorac zachowuje sie kulturalnie, nie kroje lootow, nie wyklinam, nie kluce sie.
POROZUMIENIE Z GRACZAMI TO JEST PRAKTYCZNIE PIERWSZY STOPIEN DO WBICIA HGH LVLA PRZEZ WAS!! A to, ze wy nie umiecie sie zachowac, to kolegow nie macie, a tylko samych wrogow, ktorzy tylko czekaja na to, aby powiedziec - Gratz! Ur Hunted! I kto z wami pojdzie np. na te hydry? Jak wy wyklinacie, kradniecie, kolo sobie pomysli ze bedziecie tacy na huncie, albo wpadnie akorat na czas huntu wasz przesladowca, i was nie utlucze? Loot skradziony/wziety z ciala a wasz kolega, z ktorym byliscie jest teraz o pustym portfelu ><.

To tyle. 1st post :P

@edit
Teraz pytanko za 100pkt <moze iq>
Co oznacza slowo HUNTED?? Odp. przyjmowane sa do godz. 13 dnia 19 czerwca roku panskiego...

Nakaye
21-06-2006, 01:49
Pisząc ten topic obraziłeś wszystkich Polaków oprócz siebie. Co z tego, że grasz 4 lata? Ktoś może grać mniej lat, a przesiedzieć więcej godzin przy tibii niż ty w ciągu tych 4 lat, czy to będzie znaczyć, że 'on' jest lepszy?
Poziom polskich graczy wynika z niedojrzałości psychicznej dzieci w wieku 12-15 lat- wyzywają i myślą, że są najlepsi. Oczywiście znam kilku graczy, którzy pomimo swojego wieku potrafią normalnie porozmawiać i pokazać, że umieją grać. Co do graczy w starszym wieku (16-17+)- oni się przykładają do gry... dlatego im jakoś idzie. Są przypadki, gdzie ludzie nawet starsi zachowują się jak małolaty- wynika to z tego, że nie chodzą do szkoły, nie uczą się, są po prostu 'prostakami'... potem słyszę w tv:

"-Ja jestem knajtem i wale z aksa... a kumpel jest druitem i wali z ruszczki"

Dużo osób robi takie błedy ortograficzne w grze... co świadczy o ich poziomie wykształcenia. Szwedzi są po prostu dojrzalsi, wyuczeni, ale także cwaniakami. Prawie co drugi "super-szwed" dzieli swoje konto z kolegą. Dlatego tak rządzą na serverach. My mamy także wspaniałych graczy (pod względem expienia)- wystarczy spojrzeć na server 'Furora'. Grają tam praktycznie sami polacy i co? Zrobili 100 levele szybciej niż jakikolwiek szwed (nie wspominając o Taifunie, który nam pocisnął 200 level).

Dlatego:

DZIECIAKI! NAJPIERW DO KSIĄŻEK- POTEM GRAĆ, A SKOŃCZY SIĘ DZIECINNE ZACHOWANIE W GRZE

Nie masz co się chwalić, że rozmawiasz ze Szwedami itp. jak ci coś nie pasuje w Polsce to wyjedź tam! W tibii każdy gracz odpowiada za siebie ;), a jeżeli boisz się przynać, że jesteś polakiem- to najwyraźniej nie umiesz grać >.<.

maciek117
24-06-2006, 16:24
wszystko co napisal Nakaye to swieta racja. Niestety w polsce tak to juz jest ze 90% ludzi grajacych przez internet to rozpieszczene bachory ktore sluchala tokio hotel i blog 29 i podczas grania cwaniakuja do kazdego bo to jest dla niech jedyna szansa zeby kogos obrazic a nie dostac po gebie .

W ogole to powstala juz nawet przeciez specjalna akcja NIE DZIECIOM NEOSTRADY ktora zwalcza takich łepków

Patol
24-06-2006, 17:42
Ja starac sie nie byc noobem, ale wiem ze czasami jestem. A tak wogole to polacy w Tibii to prawie same nooby. Np koles do mnie podchodzi i mowi odrazu czy zostaniemy przyjaciolmi. Powiedzialem mu czemu nie tylko przyjaciolmi a nie przyjaciulmi. Po jakims czasie koles mowi tak: daj mi prosze jakies itemki bo jestem po dedzie. Potem sprawdzam na www.tibia.com a on wcale nie mial nigdy deda. A ja tam nie wiem czy szwedzi tacy dobrzy, ja wiem ze niemcy to ziomki jakich malo (sam sie ucze niemieskiego w szkole i mi idzie niezle). Jak moj kumpel zobaczy niemca to odrazu gada ze to faszysta, nazista, hitler, pogromca Zydow, ze niech jedzie do Auschwitz. To sa wlasnie WIELKIE NOOBY.

Najs Knight
25-06-2006, 09:44
Noobie? Chyba Newbie. Jak byś poprawił orty/ literówki ( a jest ich dużo) to artykuł trafiłby na stronke. Chociaż mi sie artykuł nie podoba. Po co niby jednoczyć Polaków? Po to żeby tylko oni byli na serverze? A co do cen... Każdy chce więcej zarobić. Buisnes is buisnes, w biznesie nie ma sentymentów. A skoro grasz w tą grę od 4 lat to któy masz lvl? Bubble gra od trzech lat i ma 190, a Ty?

n00b? hyhy :D

Upierz
25-06-2006, 09:59
@Up: Sam jesteś n00b xD
@upup: A EO gra od dwóch i ma...

Suise
28-06-2006, 12:12
Myślę, że ten artykół/poradnik jest bardzo na miejscu powinni go przeczytać niektórzy ludzie. Ja też przy tym zrozumiałem, że czasami zachowuję się jak noob (może nie przez duże OO). Gram w tibie niedługo bo około 0,5 roku i staram się dowiedzieć o niej jak najwięcej.:baby:

Krzysztof.fm
30-06-2006, 20:58
moim zdaniem jest 'noob' niedoswiadczonym graczem nieraz oszustem albo facet co ma przecene jak cos kupuje '8o 8o 8o Noob!

Rmul Artar
02-07-2006, 23:26
Bardzo dobre przemyślenia tylko zapomnialeś o jednym- polacy caly czas chodzą za tobą i wołają "FREE ITEMS" MY POLACY TO WIELKIE NOOBY:p

Asim
03-07-2006, 00:28
Jak dla mnie:
-do tibii trzeba dorosnąc! i nie chodzi o wiek, teraz podam przykład innej gry mianowicie Jedi Knight 2, jestem tam w społecznosci internetowej, znam kolesia ma dwanascie lat, gra juz chyba od 2 a naprawde zachowuje sie jak dojrzały w pełni człowiek! i zachowywał sie tak zawsze!
-Odopwiedzi na ten temat typu: nie masz racji, sam ejstes noob itd nie miaja sensu, ale odpowiadanie ze mowisz tak bo jestes noob jest dla mnie tak samo noobskie, poniewaz oni i tak nie zrozumieją...
-a Nakaye i reszta co go popieraja w 100% mnie juz dobiła do podłogi... ma troche racji ( jak wiekoszsc) ale mowienie o super-szwedach to juz jest jak dla mnie przesada... naprawde gdyby co drugi dzielil konto to by bylo strasznie duzo, hlvl(lvl +150) a przeciez nie ma ich zatrzesienia! mowisz ze na furorze sa kolesie ktorzy zlapali 100lvl szybciej niz szwedzi? wniosek? musza dzielic konta! bo jak moze 1 osoba zdobyc szybciej expa niz 2-3? głupoty troche gadasz. Sprawa słownika(knajt itp) to jest normalne... ja sam mowie: Drut, Soso(na czarodzieja:P) i bynajmniej nie dlatego ze nie znam angielskeigo. Jako ,,bachory" wyznaczyles prog wiekowy 12-15lat, ja sam mam 15^^ i jakos nie noobie, oczywiscie, reakcja wywołuje kontreakcje, jak mi koles zabiera lootbag to go wprowadzam na dach jakis zeby nie mogl zejsc.
A to ze polacy chca pokazac ze tez cos potrafia, napukac niemca, szweda czy jeszcze inna nacje nie dotyczy tylko dzieci,zadko dziecko w wieku 12 lat ma spaczony umysł na tyle by zabijac inne nacje dla przyjemnosci! Moja kolezanka z hiszpani, nie gra na serverach pvp bo ja polacy zabijają.
Co do jednocenia polaków, wydaje mi sie ze nie chodzi o zrobienie jedneg gildii, przyjmujacej all czy cos takiego ale o to by Polak polaka nie zabijał i okradał!
Sorry za literówki ale jestem już dość śpiący. Nie mam siły tego przecztać jeszcze raz.

...:::Leśniczy:::...
04-07-2006, 14:05
Dobrze powiedzal ze Polacy to nooby ..Kazdy mysli o swojej du*** nikt nikomu nie pomorze..(chyba ze za kase)..To trzeba zmienic..:(

Asim
04-07-2006, 20:25
ostatnio z kolesiem na 11lvl wykonalem ze 20 questów, po calym swiecie łazilem :) i nie moge powiedziec ze te 2 dni zmarnowałem :)

Mornest
06-07-2006, 16:55
Tylko w którą strone zmierzasz ?? W tą że Ty mu pomogłeś , czy w tą że on Ci pomógł xD

Mornest
06-07-2006, 17:02

Przez spore grono użytowników nazywani są również tak nowicjusze zaczynający gre , którzy mało wiedzą i dopiero sie uczą .

Ozon18
06-07-2006, 18:11
Niestety, forma w jakiej zostalo to napisane: kompozycja, interpunkcja, brak akapitow w odpowiednich miejscach, ogolny chaos, a takze ortografia nie pozwolily mi tego przeczytac.

Ale zgodze sie z jednym, bardzo duzo osob myli te pojecia.

Szczuroman
08-07-2006, 12:57
Wielkie gratz dla autora tematu za świetny pomysł. Co do uwag o wieku. Uważam, że to nie ma niemal żadnego znaczenia. Znaczenie ma dojrzałość emocjonalna. Myślicie, że dla czego nie podaje swojego wieku. Więc lat mam dopiero niecałe 14 a nie rozpowiadam tego żeby uniknąć głupich uwag. Ja wykorzystuję internet żeby pogadać w bardziej dojrzałym towarzystwie niż tym w, którym przebywam na codzień. Od wczesnego dzieciństwa wszyscy mówili mi, że jestem dojrzalszy od rówieśników. Gdy patrzę na to jak grają moi koledzy uważam, że to jednak prawda(:baby: ). Oni po prostu nie umieją współpracować. Nie wierzą mi nawet, że umiem się dogadać po angielsku. I to są właśnie nOOby! Oni są największym problemem Tibii. Takie jest moje zdanie. Nie zdziwię się gdy ktoś napisze do mnie zamknij się młody noobie. Ale jeśli ktoś tak zrobi to popełni błąd. Jeszcze raz gratulacje dla autora. Oby to przemówiło wielu osobom do rozumu! Życzę im tego z całego serca!

Didson
14-07-2006, 13:24
O tak o taki artykow mi chodzilo, tu jest cala prawda o polakach, i oni muwia na innych noob kiedy sami nimi są, kiedys po prostu expilem, a podszedl do mnie jakis polak i powiedzial zebym poszedl bo to jego miesje, lecz ja byłem pierwszy, kiedy odmuwilem muwil do mnie ciagie noob i kradl mi lota, kiedy go się spytalem co to znaczy noob, czy on wie, to mi odpowiedzial ze to kim ja jestem, ehh takich tempić, nikt nikomu nie pomaga, każdy kazdemu przeszkadza, taka jest polska w tibii, tak to jest niestety, oklaski na stojaco dla tworcy tematu.

Khalak
16-07-2006, 01:24
Hmmm... co do tego wyrzynania się to dlatego zmienilem swiat na non pvp tam gdzie nie ma kolegow z rlu:baby: bo 2 to raz sie prawie pobilo o Plate Legsy:cup: (w rzeczywistosci rzecz jasna) A jak czasem zdzieram ceny ale jak ja cos sprzedaje to tez da sie utargowac to jestem nOOb??? I jak pytam o trening ale jak mu leci i jakie ma skille? Bo reszty to przestrzegam od kiedy grac zaczalem :baby:

Nynon
22-07-2006, 19:05
w tym poradniku jest wiele prawdy ale tez wiele g**na np o tym ze szwedzi rzadza na kazdym serwerze to nie prawda od kad gram w tibie widze ze szwedzi sa dobzi ale nie ze rzadza na kazdym serwie !! X(

wszechstronny niech sie idzie je*** pare stron wczesniej to Nakaye napisal jak jest na prawde. Wielkie gz Nakaye :]

Trichondrius
22-07-2006, 21:28
Nynon: Naucz sie pisać -.- I wg mnie to TY jestes noobem pisząc "rzadza" ,co to do qrny nędzy za słowo ? Ciężko Ci napisać chociażby 'zandza' . A słowa "kad" niebęde komentować -.-

Ktoś sie tam jeszcze czepił nicków takich jak "Zbysio marchewcha" , niektórzy zakładają takie bo większość nicków już jest zajętych :/ Sam miałem głupie ;>

Wg mnie polacy są przeważnie cwaniakami w grupie ,często widze polaków popisujących sie przed kumplami itd.
A z innymi sprawami to sie zgadzam z Asim i w małym stopniu z Nakaye'm

Kubalolz
22-07-2006, 22:25
beshnadz33jn33 temAt!!!!!11111oneone - u mnie bo szajski temat:evul:

Rozqu
23-07-2006, 01:26
Sorry panie wszechstronny ale piszac to oswiadczasz ze rowniesz jestes noobem:) tak jak ten ktory pisze czy moge isc z tymi skilami na dwarfa.. po co to pisales? kazdy w jakims stopniu jest noobem i ja tez robilem tylko 1 rzecz jakom wymieniles w swoim poscie ale i tak uwazam ze jestem noobem.. w jakims tam stopniu i ty tez moj drogi;p

Elyx Eovyn
23-07-2006, 10:12
W tibii jest jedn bardzo wazna wada, gdy sie zaczyna grac i jest sie zielonym,nie wie sie co robic,zazwyczj pytamy sie kogos o pomoc i w wiekszosci przypadkow otrzymamy odpowiedz typu:
OMG jaki noob albo:
Ale lama
w te gre zaczyna grac niestety coraz wiecej dzieci od 8 do 13 lat ktorzy w tibii uniemilaja zycie innym graczom. po za tym tak dzielnie bronimy polakow, a to wlasnie nasi rodacy potrafia wpasc na jakas impreze tibijska i wszystko rozwalac,wyzywac,blokowac spawn,zabijac potworki na ktorych skillujemy.

Kiedys nie mialem internetu i chodzilem do kafei wiec wiem jak to jest:(

Hunter Of Mystery
24-07-2006, 22:53
mnie wnerwia to ze newbie zaczynaja sie uczyc od noobow :( .Np.:gosciu stworzyl se 1 postac ide i w centrum miasta slyszy kolesia wrzeszczacego na trade chocby fri itanz plx.I se pomysli ze to taka moda w tibii...

Flisik
25-07-2006, 10:37
@Szcuroman
Całkowicie się z tobą zgadzam.

Zresztą z tym wiekiem różnie bywa. Ja jak expie nie zabijam ludziom rotow, czy slimow, chyba że mi grożą, choć trochę śmieszne to jest, bo nadają jakby sie zaraz mieli zlać. Ja jak już mówiłem nie zabijam monsterów to mój kolega (knight) idzie i sruu w potworka i z tekstem do mnie "a niech ma noob za swoje". A skąd on to wie? Poza tym takie cholerne chamostwo (cyt. starą babkę, gdy byłem nad morzem) może zrobić z ciebie u low-lvl 2 Tatsuo (chyba każdy się mniej, więcej orientuje o co łazi)

Flisik
25-07-2006, 10:38
@Szcuroman
Całkowicie się z tobą zgadzam.

Zresztą z tym wiekiem różnie bywa. Ja jak expie nie zabijam ludziom rotow, czy slimow, chyba że mi grożą, choć trochę śmieszne to jest, bo nadają jakby sie zaraz mieli zlać. Ja jak już mówiłem nie zabijam monsterów to mój kolega (knight) idzie i sruu w potworka i z tekstem do mnie "a niech ma noob za swoje". A skąd on to wie? Poza tym takie cholerne chamostwo (cyt. starą babkę, gdy byłem nad morzem) może zrobić z ciebie u low-lvl 2 Tatsuo (chyba każdy się mniej, więcej orientuje o co łazi)

Blizna
25-07-2006, 10:49
@ up.
Może Szwedom dawałeś cenę do zaakceptowania,a Polakom (bo są rodakami) mniejszą? Może Ty nigdy nie chciałeś więcej zarobić?
-Edit-
"Gracz, któy mówi PLX" - Plx jest to skrót o please, a jak wiadomo większości ludziom na tym forum, jest to zwrot grzecznościowy.

Nie ma takiego słowa jak PLX gdzie masz X w slowie please. Slyszalem jak mowia plz ale tam nie ma z chyba ze sie slyszy to ok. Albo pisza tez pls to juz bardziej rozumiem, ale plx nie ma takiego slowa!!!!!

Marczio
04-08-2006, 23:12
Nynon: Naucz sie pisać -.- I wg mnie to TY jestes noobem pisząc "rzadza" ,co to do qrny nędzy za słowo ? Ciężko Ci napisać chociażby 'zandza' . A słowa "kad" niebęde komentować -.-

Ktoś sie tam jeszcze czepił nicków takich jak "Zbysio marchewcha" , niektórzy zakładają takie bo większość nicków już jest zajętych :/ Sam miałem głupie ;>

Wg mnie polacy są przeważnie cwaniakami w grupie ,często widze polaków popisujących sie przed kumplami itd.
A z innymi sprawami to sie zgadzam z Asim i w małym stopniu z Nakaye'm

Glupim dzieciom stop wiec wiedz maly ze pisze sie "rządzić" czyli forma rzadza (rządzą) jest poprawna bo nie uzywa po prostu polskich znakow. Przypuszczam ze twoja znajomosc polskiej ortografii jest zerowa skoro mowisz zandza, o.0 co to za slowo.

Max121
06-08-2006, 18:53
Powinieneś dać jeszcze "Co to znaczy lol". Bo mnie krew zalewa jak widze "Ty lolu", albo "Ty lolq"(częściej). Dla nie kumatych to znaczy lot of laught czyli kupa śmiechu.

Dregoner
19-08-2006, 00:56
Luz poradnik zlego slowa raczej nie powiem.
Ale zapomniales o jednym moim zdaniem waznym szczegole a dokladniej o tym ze
noobskim zagraniem jest wyganianie z expowisk tylko dlatego ze ktos ma wyzszy od ciebie lvl albo ze byl tam pierwszy.
Przeciez miejsca huntu zrobili po to zeby kazdy mogl poexpic a nie po to zeby wlazla tam jedna osoba i wyganiala reszte a jak ktos nie wyjdzie to od razu wali go w leb ;].

S'hAr'K
19-08-2006, 08:29
Dobrze ze poruszyłes te sprawe bo taka jest prawda, staram sie być nie taki jak te polaczki co kradną i wogle ale ja sam nic nie zrobie i ludzie dalej nie maja zaufania do polakow. Normalne polskie dziecko chce zostac gangsterem chodzi, przeklina, bije innych i szpanuje ze nikt mu nie podzkoczy, to sie potem przenosi na tibie. :baby:
APEL DO WSZYSTKICH
ZACHOWUJMY SIE JAK CYWILIZOWANI LUDZIE I DBAJMY ABY MóWILI O POLAKACH DOBRZE... BO ISE POTEM BURZYCIE JAK O WAS MóWIA ZLODZIEJE A SAMI NA TO ZAPRACOWALISMY:o

Akhel Cimirus
19-08-2006, 09:09
na non-pvp to jest dopiero chamstwo !!! wiadomno ze nikogo zabic nie mozna wiec se podskakuja 8 lvlki i mysla ze swieca - kradna lootbaga ktorego trzeba odbic i normalnie uwidza w depo takiego fs na stole i mowia zaraz jak sie zleci tego caly tlum "free items plz(lub plx:D )" wtedy normalnie cholera człowieka bierze albo jak ci wrzucaja na tego fs kupe smieci X( X( X(

precz z noobami !!! polacy nawet ropnac cie nie chca za darmo !!! X( X( X( X( X( X(

Demonic Belfegor
24-08-2006, 10:55
Powiem krotko ładnie zes doje*** POLACZKOM!! Ale dobrze bo sie nam nalezy!!! Ja sam czytajac tego posta zauwazylem u siebie wiele cech z NOOBA. Postaram sie to zmienic...:confused:

Inku
27-08-2006, 01:10
Popieram wszechstronego usłyszałem kilka moich wad ale to nic sprubuje sie poprawić:]

GraczzAmery
23-11-2006, 15:56
(...)noobskim zagraniem jest wyganianie z expowisk tylko dlatego ze ktos ma wyzszy od ciebie lvl albo ze byl tam pierwszy.(...)
.

Z tym że jak ktoś był pierwszy i wygania kogoś, że przez to jest noobem to się nie zgodzę. No bo czy jak wbije ci się 5 ludzi to sobie nie poexpisz prawie i oni zresztą też, (no chyba że jakaś baardzo duża kopalnia) bo więcej ludzi będzie biło potworki no i będzie resp wolniejszy ;s

@topic Nooo, ale tak jak wszechstronny mówił po Polakach krytyka spływa jak woda z dupy kaczki więc pewnie mało noobów "z wyboru" się poprawi :P. A mnie najbardziej wkurzaja depot thiefy X( .

Aroonia
27-11-2006, 18:49
Hmh... Autor tego tematu miał wąty do wszystkich, tylko nie do siebie. Popierając go, przyznajecie się do oskarżen, które napisał. Sam się przyznam, że newbie BYŁEM. Zresztą jak każdy inny gracz. Kradłem, przeklinałem itp, bo czułem, ŻE TU MOGĘ [ w tibii]. Z biegiem czasu się zmieniałem. Kiedyś wjebywałem się na cudze- zajęte- expowiska, teraz sam wiem jak to jest i tego unikam. Czytałem ten temat poraz drugi. Poraz pierwszy czytałem, gdy właśnie newbie byłem. Teraz, jako bardziej doświadczony gracz i przyznaję , iż żadnych z wymienionych przez autora rzeczy nie robię. Tzn nie stoję przed depo blokując wejścia, nie przeklinam na ludzi i mozna tak jeszcze trochę powymieniać. Kochany autorze, domyślam się , że pewnie tego mojego posta już nie przeczytasz, jednak pisząc ten artykuł, zapomniałeś o graczach uczciwych i doświadczonych bardziej niż Ty. Pisząc, że WSZYSCY polacy są noobami, uwzględniłeś i siebie. Najpierw patrz na siebie, później krytykuj innych. B)

Metoxis
30-11-2006, 15:00
90% Polaków ciągle się kluci, nie potraficie razem grac.

No z tym się zgodzę - jak z kolegą razem gramy, idzie nam dobrze... ale..poszedłem kiedyś skillować moim pallem na trolle - lookam - jakichś dwóch niskich lvl'i. Jeden odrazu zaspamował cały ekran spie**alaj,spie**alaj,spie**alaj itd.

Albo taka sytuacja.

[xxx] : tp plz
[noob Polak] : item
-.-

Noobem jest gracz który na końcu czaru dodaje jakiś głupi tekst, typu "heal me"

8o jestem noobem! Już nie mogę dodać na końcu Exury Gran dopiska typu "" 4 life dude! X(

anthropophagus
03-12-2006, 21:29
Witam, to moj pierwszy poscik. :)
Po przeczytaniu tego cos napisal wszechstronny dochodze do wniosku ze masz problem ze swoja bania. Przecpales sie czyms i zaduzo gadasz. Nie masz pewnie kolegow, i tlumiles to przez wiekszy czas w sobie , bo nie miales nikomu tego powiedziec. Dlatego wiec napisales to na forum zeby kazdy forumowicz przypadkowo zobaczyl co jest na ostatniej stronie posta a potem szukal z kogo taka beka. Szukam 5 strn wstecz - nie ma. Patrze 1 strone i jest po czym lol. Myslisz ze pozjadales wszystkie rozumy. To ze grasz 4 lata to mnie nie obchodzi, tak samo jak wiekszosci forumowiczow i nie musi znaczyc ze ty nie jestes noobem. Moze sam siebie opisales, kto wie. Slowami mozna wszystko okreslic, ale nie zawsze musi to byc prawda. :) Rownie dobrze mozna grac te 4 lata i byc dalej noobem jak i byc noobem przez pierwszy tydzien grania.. to tyle , nie chce mi sie pisac bo nie wiem czy jakis z tego bedzie pozytek.. z tego co napisalem

pozdro:)

visniavpf
04-12-2006, 21:37
Koles nie miałeś co robić że tyle pisałeś???

v0n_oswiec0ny_
28-12-2006, 22:16
nie pisalem tutaj tylko sledzilem ten temat i widze ze niezle sie rozkrecil ; p ja chcialbym zauwazyc kilka bledow np. ktos podal(nie bede wytykal palcami) ze nie mowi sie noobie tylko newbie... a co to jest newbie?! chyba mialobyc newbe -.- sama nazwa wskazuje ktos poczatkujacy, nowy!!! New - nowy, Be - byc! LUDZIE 8o 8o 8o 8o 8o... podobno nob to tez jest newbe... otoz nie! nob to w slangu angielskim znaczy pala inaczej narzad plciowy u mezczyzny ; ] zabawne okreslenie ;)... jak widze wasze komentarze to juz nie moge niech ktos zamknie ten temat bo kazdy chce dorzucic swoje trzy grosze(peja 4 life XDD) i wychodzi jakies nie wiadomo co :x: :x: :o :o a post jest dobry... a co do czarow ja lubie jakies dopiski dostawic... typu "" cos chyba nie wyszlo - albo cos w tym stylu i co jestem newbe?? noob?? albo jak ktos napisal noobie, newbie, nob?? ; ] ach koncze strata czasu ; )!! pzdroO dla tych co rozumieja i dla tych co chca skumac : ) dla reszty ,|,,(^.-),,|, : P - dla tych co nie kumaja i sie nie staraja :D

michalbiel
28-12-2006, 22:39
"gracz który twierdzi ze zabije tego czy tego potwora gdy tak naprawdę traci albo cale hp albo jeszcze parę uhow żeby go zabić"
to po co by knighci bili dragony zuzywajac uhy ?
"gracz który musi się uśmiechnąć nawet na najgłupszą rzecz" to uśmiechać sie nie można ja się dosyć często uśmiecham i myślę ze nie jestem totalnym noobem
"gracz który gada PLX" a co ty chcesz od tego słowa jeden powie please drugi pls trzeci plx kazdy zrozumie ich intencje
"Po śmierci szybko chcecie odrabiać lvl nie myśląc żeby najpierw dostać spowrotem skile i mgc lvl, a dopiero potem znowu za lvl się brać" bardzo ciekawe zeby nie byc noobem trzeba odrabiac skile i mlvl a nie lvl szczegolnie jak np robiles bp sd brakuje ci 1 % do lvl 45 a masz juz 19 takich run i nie sprzedasz ich bo nie ma bp i nie nabijesz tego 1% bo nie mozna byc noobem
"Powiem szczerze i pewnie trafnie ze 80% Polaków tak robi. Pewnie się spytacie czemu wcześniej przy definicji nooba nie napisałem SWE, bo oni nie są noobami, są najpotężniejsi na każdym świecie, i grają najlepiej, znam wielu Szwedów, z novy wszystkich najpotężniejszych, i oni nie robią tych błędów co Polacy."
każdy ci napewno poda choc jednego Szweda co robi zle i choc jednego polaka co nie jest noobem a jak kazdy poda to nie bedzie prawdopodobne 80%
"Szwedzi w swoich szkołach dają ogłoszenia ze możesz zgłosić się do tej czy tej osoby i ona pomoże ci grac, powie jak grac (tylko interfejs tłumaczą, a nie tak jak wam gdzie huntowac, co itd.) i oni się trzymają razem, nigdy prawie się nawzajem nie wybijają. Szwed nie podniesie ręki na Szweda, Polacy nawzajem się wyżynają, ciągle takie akcje widzę, ciągle kłótnie, kur** pogania kur** i ciągle się leja, a potem nawet na RL się luka o grę... 90% Polaków ciągle się kluci, nie potraficie razem grac." a co to nie mozna podpowiedziec gdzie huncic gdzie expic kim grac ? nie mozna dac itemkow ? ja np z kumplem i tak lejemy sie ale dla zabawy lub przez przypadek 43 knight 18 sorka prowadzi za reke slyszysz ? jak sobie potrafia ludzie pomogac
"Druga sprawa to ceny... Polacy tak chamsko zdzierają ceny ze to mała bania, wydać dla high lvl knighta 500gp dodatkowe na uhy to straszne zdzierstwo, ale jak dzięki uhom pójdzie na hunt i np. dostanie bohy, to walnie cenę 50k i nie ma bata żeby ją zmniejszył dla kogoś, bo on jest biedny i on potrzebuje kasy, a jak już sprzeda te bohy to znowu skąpi na uhy. Chciwość to wielka wada Polaków, i nie mówcie ze nie da się tego zmienić bo to jest w genach, gów** prawda, wszystko można zmienić"
kazdy chce zarobic jak najwiecej i dzieki temu byc lepszym od innych a handel to handel biznes to biznes na biznesie sie zarabia a nie troszczy o kupujacych
"i nie mow ze wszyscy chca zarobic, polacy najbardziej sie pluja o ceny, gdzie szwedzi prawie zawsze mowia ok odrazu." tak napewno ok odrazu widze szwedow i innych co to 40-100 levki seluja p-armor ja chce kupic za 500 oni wolaja 550 i nie spuszcza ceny. poradnik do bani

Dwinbar
29-12-2006, 09:36
Za dużo się żalicie i ciągle płaczecie, nigdy nic wam się nie podoba... Jak dzieci ze smoczkiem . TO TY SIĘ TU ŻALISZ na tych co się żalą! CZYLI CI TEŻ NIGDY NIC SIĘ NIE PODOBA! nadziei i fałszywych złudzeń i iluzji. Powinno być nadziei, fałszywych złudzeń i iluzji! :baby:
To pierwsze zdanie nie ma sensu! CZŁOWIEKU!

A WY WIECIE CO ZnACZY LOL??? JAK MÓWICIE?
X( X( X(

Al3ks
29-12-2006, 11:39
No no, ladnie napisane :cup:, popieram cie w 100%. I popraw orty.

//\leks

v0n_oswiec0ny_
31-12-2006, 16:34
No no, ladnie napisane :cup:, popieram cie w 100%. I popraw orty.

//\leks

czy czasem nie mowisz o tym artykule? Laugh Out Loud... nie mam pytan... to kupa bzdur 50% sie zgadza ; ] a w 60% nie :P - wiem zaraz ktos zwroci uwage na to... ale o to chodzi... to zart ; ] ze mniej niz 50% jest gut

kapone
01-01-2007, 04:55
Brawo wkoncu ktoś napisał bolesnoł prawdę:)

v0n_oswiec0ny_
01-01-2007, 05:56
hmmm... jaka bolsena mnie nie dotknela bo mnie nie dotyczy... ; p moze tylko ze spamowanie bo lubie XDD ale to wada a nie "newbe" :]

ktokolwiek
03-01-2007, 11:16
jest w tym racja, ale znam kilku szwedow, i oni zapewniaja mnie ze nigdy nie slyszeli o wojnach pl vs pl ale ze czesto sa wojny miedzyszwedzkie( swe vs swe, przynajmniej tak muwia na saphirze, moze na innych serwach jest inaczej) ale i tak spox art

Lillius
03-01-2007, 15:13
no co prawda to prawda 80% polaków to newby nawet na wysoko lvlowych postaciach... więc jak oni mnie nie szanują to ja ich też :), ostatnio koleś był ubijać The Horned Fox i wbił mi się na niego byłem 1st, ubił go to mu ukradłem dwarven helmet i nose ring :) sprzedałem za 500k :)

murhaja
04-01-2007, 16:01
newbie = noob ( i niech nikt nie mówi że jest inaczej:D)
noob to jest skrót od newbie - oba wyrazy znacza to samo

*Miecz*
04-01-2007, 16:57
noob nieznam okreslenia kture moglo by go okreslic :D
poprostu zanisko upadaja:p

DziubSs
04-01-2007, 17:09
Noob - jest to gracz natrętny, słaby, doprowadzający drużynę celowo do przegranej lub w jakikolwiek inny sposób przeszkadzający normalnym graczom - takim zachowaniem często próbuje się dowartościować. Nie jest tym samym co Newbie. Słowo to wzięło się ze słowa noobing (inaczej boring - nudzący, nudzić, nudny). Bardzo często używa się tego zwrotu w wielu grach MMORPG. Znaczenie uznawane od stosunkowo niedawna (szczególnie przez młodszych graczy, nie znających prawdziwego pochodzenia).

Noob - jest to osoba, która mimo niedoborów, lub nawet braków wiedzy, nie potrafi się do tego przyznać, często również wywyższa się ponad pozostałych, lub kwestionuje ich wiedzę.

w Streszczeniu NooB- Newbie :]

en.Tive
05-01-2007, 15:14
w 100% sie zgadzam! ! ! Masz calkowita racje! Z Polakiem nie pogadasz... A jak juz zaczniesz rozmowe i cos mu sie nie spodoba:
1. jestes noobem
2. hunded (to jest the best :D )
3. najazdy na rodzine (twoja matka to...)
Ale najnajnajnajlepsza jest rozmowa z 12-latkiem, ktory podaje sie za 16 do 18 latka... Bledy ortograficzne sypia sie jak domki w Etiopii. Byk, byka, bykiem pogania.

Prawda jest taka, ze Polacy to najwieksi pieniacze na swiece (noo przynajmniej w Europie). Kazda drobna uwaga na ich temat konczy sie wyzwiskiem. Jestem patriota, ale czasmi chcialbym zeby Polska zniknela z map...

Mjetas
07-01-2007, 21:25
Nie obraź się ale w 100% to Ty racji ziomuś nie masz :> Ciekawy artykuł, ale chyba zrobiony tak troche na siłe.

kondzio.p
12-01-2007, 17:23
chciało ci się to pisac;) ;) ;) :D :D :D

Gadzio_o_Zwierze
15-01-2007, 20:33
(-(-. (-.-).-)-)

-Ten pośrodku to ja (dowódca).
Według mnie ten post jest niepotrzebny, iż nie racze czytać twojego postu ze względu na: Panikę psychiczną, fizyczną i ekstertyczną.

nOObem jest każdy, każdy, podkreślam każdy polak, oprócz mnie (dowódcy).

-Zlikwiduję wszystko nOObów(Ciebie, ciebie i ciebie)
-Tu nasram, tu osram, tam wysram.
-Zlikwiduję wszystko.
Dla nOObów i dla ludzi.

Lifter
15-01-2007, 20:48
Bardzo ładnie i ciekawie to napisałeś, ale jest jeszcze wiele przykładów, które ja bym na Towim miejscu dopisał...

v0n_oswiec0ny_
08-02-2007, 13:54
ekhem wiec ja teraz dorzuce swoje 3 grosze (peja roxando :D :] :) ;)hahahaha )

dobra powracajac do tematu ;)

ktos tu wspomnial ze wszyscy sa noobami, i mial racje bo na koniec sie zaczal wywyzszac i pokazal ze jest noobem :)

ktos wspomnial ze noob to osoba co zasmuca, nudzi itp. i mial racje tez :D

ale jak ktos mowi ze NEWBE to to SAMO co NOOB albo NOB albo NAB to niewiem czy sie smiac czy plakac : (((

NEWBE - jak sama nazwa wskazuje (new - nowy, be - byc) wiec ktos kto jest nowy, swierzy, poczatkujacy, raczkujacy, jak dziecko :P

NOOB - noobing - booring - nudny, zanudzajacy, smutny(pzdroO dla kumatych ;P), zasmucajacy. <- typowe dzieci neostrady :] ktore mysla ze maja kompa, internet to podbily SWIAT 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o

NOB - z angielskiego oznacza to "PAŁA" - meski narzad plciowy

NAB - jw. tylko ze smieszniej brzmi dla anglikow z A zamiast O ; ]

.................................................. .................................................. ..
koniec mowil prosto ze studia Von Grube Jajo :D

Konduktor
08-02-2007, 14:46
Cos mi sie wydaje ze grubi sie pomyliłes Polacy wcale nie sa noobami co innego Brazole.
Nie bede pisac po angielsku zeby te brazole sie nie czepialy POZDRO dla tych kturzy sie nie zdenerwowali slyszac codziennie po pare razy BR? BR? BR? Moje pierwsze marzenie roazwalic wszystkich Brazoli kturzy sa kurczę doslownie wszedzie. A wiec walic BR VEN NED SWE walic wszystko poza Polska kraju w ksztalcie serca !! Ema na tibi. Niech BRAZOLE nie laza za wami

Lifter
08-02-2007, 16:33
grubi sie pomyliłes Polacy wcale nie sa noobami

OWN3D. LOL

Vepertoon
08-02-2007, 18:32
Maszf Racfje tszeba sie wsiac ... jesssu wiesz co to przecinek i kropka?

Omernon
11-02-2007, 02:45
Jeśli chcesz porównywać Polaków do Szwedów to powinieneś
pierw policzyć ile jest rodaków a ile szwedów. Po pierwsze nas jest o wiele więcej niż szwedów, po drugie ja galem w inne gry MMORPG w których Polacy nie byli tacy a zgadnij dlaczego? Dlatego że było ich mało. Tak samo jest z zwierzętami jak brak im miejsca to się mordują nawzajem.
Dajmy przykład World of Warcraft, raz sobie poszedłem na potworki i polak mnie obrzucił najlepszymi itemami i przyjął mnie do jego gildi i to tylko za to że jestem Polakiem. Mógłbym wymieniać to w nieskończoność. Jak żal ci pieniędzy na World of Warcraft to pograj sobie w Endless Online jest darmowa. Jaki morał z tego? Polacy są jak śliwki w kompocie a tym kompotem jest Tibia. Jeśli chodzi zjednoczenie Polaków to przecież sam wiesz (skoro się tak popisujesz że grasz 4 lata) że istnieją gildie! Noob a newbie to duża różnica. Noob - osoba niegrzesząca inteligencją Newbie - nowy gracz który dopiero zaczyna swoją przygodę z tibią. Nie mów też że osoba zwiększająca ceny to noob, jestem ciekaw jak byś sam sobie w Biznesie poradził? W tym wypadku mogę nazwać ciebie noobem, ponieważ wiele razy spotkałem się z ludzmi dla których podważyłem cenę o 25 gp a oni powiedzieli że ja noob! To ty się teraz zaliczasz do noobów! A jaka to różnica że dodasz na końcu swojego czaru np. Exori mort "GIN! co to da? Jakaś różnica? Czy ta osoba jest Idiotą? Absolutnie nie! To tylko zależy od gustu danej osby. Bym napisał więcej ale szkoda mi czasu.

Omernon
11-02-2007, 03:10
Ta mówisz że osoba stojąca przed lub w Depo to noob? Moim zdaniem to lekka przesada, większość graczy boi się o to że zginą i stoją przed depo, ja się nie dziwę tego, jeszcze inni stoją tam dlatego że szukają jakiegoś biznesu np. szukają ludzi którzy mają zaskakujące ceny za jakieś przedmioty, a inni po prostu regenerują manę lub tworzą runy bo jak by stali gdzieś w polu to mógłby przyjść PK lub jakiś potwór i ich zabić. A osoby na światach non-pvp po co oni tam stoją? Czy to kwestia przyzwyczajenia czy może robią to dlatego że szukają biznesu? Zgodzę się z tobą jeśli chodzi o złodziejstwo i używanie wulgarnych słów. Dopiero takie osoby są Noobami bo jak inaczej nazwać takie zachowanie. Chyba nie nazwiesz Newbie Noobami tylko dlatego że się pytają jakie jest najlepsze expowiko albo dlatego że nie wiedzą gdzie trenować? Mam nadzieje że nie mówisz taki osobą w prost że są noobami? Widzę że chyba za długo grałeś w tibie i ci się trochę pomieszało bo jesli to prawda to mi został 1 rok żeby być takim jak ty! Nie wiem dlaczego darzysz Szwedów takim zaufaniem, możliwie że jeden dał ci masę przedmiotów i dlatego darzysz ich takim szacunkiem. Jak bym miał patrzeć twoimi oczyma to wszędzie widzę noobów. Co do pisowni to ja nie zwracam uwagi bo sam krytykując innych powinieneś zwrócić uwagę na siebie. Pierw skrytykuj siebie a później innych. To tyle co mam ci do powiedzenia. Czyżby ja jestem jedyną osobą która cię poważnie skrytykowała? Mam nadzieje że nie. Zapraszam do dalszej dyskusji na ten temat. Zauważyłem że niektóre osoby pochwalały twój temat tylko dlatego żebyś nie uznał ich za Noobów!

Ketoprom
13-02-2007, 23:24
Świetny artykuł! Wielkie gratulację dla Ciebie! W bardzo wielu sprawach masz rację. A ludzie, którzy się z tobą nie zgadzają powinni uważniej poczytać sobie treść tego co napisałeś. Zachowują się dokładnie tak jak uwzględniłeś to w opisie n00ba 8o (bez obrazy;) )

Twoja praca wstrząsnęła mną do końca i zmusiła do refleksji. Od tej chwili staję się dla mnie motywacją do dążenia do doskonałości!

Zauważyłem, że na tym forum niektóre osoby czepiają się błędów - z góry bardzo przepraszam za moje :p

arni1990
14-02-2007, 20:26
nie wszedzie sie z toba zgodze swe nie sa tacy wspaniali moze sie nie leja miedzy soba ale raczej nie lubia inne narodowosci. Przyklad na arcani jest malo swe ale jeden zakosil mi loota 4k oz i wywalil do kosza -.- zeczywiscie wspanialy swe. Faktycznie polacy leja sie miedzy soba :( ale hiszpanie najpierw trzymali z polakami a puzniej ich zaczeli wyzynac. 50% polaków jakich poznalem w tibi to byli spoko ludzie (moze mialem farta :P). niektórzy z polskich noobów sa "twozreni" przez innych graczy bo jakos w rl swiecie polacy nie sa jacys straszni znam sporo ludzi co graja w tibie i jakos sa spoko wiec byc moze gra tak na nich dziala. a polacy to najsolidarniejszy naród swiata w szwecji nie ma np czegos takiego jak wośp inna sprawa to realia zycie tutaj co sprawia ze na codzien nie kazdy ma ochote pomagac kazdemu na okolo

Tymson
14-02-2007, 21:14
Muszę powiedzieć, że masz racje. Gram na Hibernie gdzie codziennie widze jak polacy przed depo się klepią nawzajem. Sam byłem huntowany przez polaka bo sprzedałem bp uh'ów za 2.5k dla kumpla (nie pamiętam narodowości, ale nie polak) a nie dla niego to był 38 ek.X(

Frodoriver
14-02-2007, 22:47
Super post w koncu zrozumialem ze i ja jestem noobem wiec postanowilem to zmienic. MOze nie takim jak niektorzy. Najbardziej wkurzające jest to jak taki Polak pojdzie na Fibule ropnie DSa a drugi zablokuje ci wyjscie. I co? Przychodzi anglik i ratuje cię od deda. Chyba troche wstyd, że Polak POlaka blokuje. nie?;)

Gawre
17-02-2007, 23:28
hmmm nie czytalem wszystkich 41 stron tego tematu, poniewaz mi sie poprostu nie chcialo :P . Ale wracajac do tematu to powiem, ze w calej mojej "przygodzie z Tibia" to wszystkie nooby jakich spotkalem to byly wlasnie dzieci w wieku 13-16 lat. Mimo ze teraz w Tibie gra wiele "mlodych" osob to mozna spotkac (zadko, bo zadko ale mozna) "dziecko" ktore moze nas czegos nauczyc, jak rowniez mozna spotkac "starego wyjadacza" o ktorym od razu pomyslimy 'ja pier**** big noob'. Ale na koniec takie moje male spostrzezenie, jezeli spotkacie na swojej drodze "nooba", ktory dosyc mocno zalezie wasm za skore to nigdy nie wyzywajcie go od najgorszych, bo to tylko pogorszy sytuacje, ale sprobojcie grzecznie i bez ostrych slow porozmawiac z nim i rozwiazac zaistnialy problem, w wiekszosci sytuacji to naprawde pomaga a i czasem nawet laczy graczy.

Omernon
18-02-2007, 01:36
hmmm nie czytalem wszystkich 41 stron tego tematu, poniewaz mi sie poprostu nie chcialo :P . Ale wracajac do tematu to powiem, ze w calej mojej "przygodzie z Tibia" to wszystkie nooby jakich spotkalem to byly wlasnie dzieci w wieku 13-16 lat. Mimo ze teraz w Tibie gra wiele "mlodych" osob to mozna spotkac (zadko, bo zadko ale mozna) "dziecko" ktore moze nas czegos nauczyc, jak rowniez mozna spotkac "starego wyjadacza" o ktorym od razu pomyslimy 'ja pier**** big noob'. Ale na koniec takie moje male spostrzezenie, jezeli spotkacie na swojej drodze "nooba", ktory dosyc mocno zalezie wasm za skore to nigdy nie wyzywajcie go od najgorszych, bo to tylko pogorszy sytuacje, ale sprobojcie grzecznie i bez ostrych slow porozmawiac z nim i rozwiazac zaistnialy problem, w wiekszosci sytuacji to naprawde pomaga a i czasem nawet laczy graczy.

Obraziłeś mnie teraz. Według mnie największe n00by to to 12 latkowie którzy się właśnie podają za 16-17 latków. Zresztą to prawda, ponieważ osoby które mają więcej niż 12 lat mają są najczęściej na tyle wyrośnięci(umysłowo) że się nie zniżają do takiego poziomy jaki prezentuje 12 latek.
Na to przykładów jest wiele, np. ja expiłem na cyclopach i przychodzi pewien 12 latek i zabija mojego cyclopa i mówi mi tak: spier****j z mojego expowiska (tu zaczyna straszyć mnie kumplami oraz tym że to jego n00b char) ja oburzony bo ja ten exp zająłem 30 min temu i miałem prawie następny lev a ja próbowałem wyjść z tego bez kłótni i mało inteligentnych słów, a on tylko szedł za mną i mnie blokował, więc po 5 minutach nie wytrzymałem i summowałem fire elementa i go zabiłem bo mi nerwy puściły! A na koniec znasz takie słowo jak Ortografia? X(

v0n_oswiec0ny_
18-02-2007, 14:41
nie wiem czy tylko ale Omernon nie jest tutaj noobem, newbe ani nabem ani nobem...
Moze jest w malym stopniu ale napewno nie takim jak 90% osob co sie wypowiedzialo wliczajac mnie bo nie moge stwierdzic ze nie jestem noobem, newbe ani nabem ani nobem, poki ktos mi tego nie powie kto juz jest bardziej doswiadczony... bo wkoncu skad ja mam wiedziec czy jestem czy nie skoro jestem nie doswiadczony?

teraz nastepne 3 gorsze(mamy razem 6 :D)

moja ocena artykulu 3/10 tylko za to ze sie starales i miales dobre checi i nie bronie noobostwa ale duzo faktu pomyliles

@edit
Dorzucam nastepne 3 grosze i teraz ja Ciebie skrytykuje(mamy 9:P)

napisales takie cos:
i to jest G O W N O P R A W D A ! ! ! !
Mowisz ze mylimy pojecia a ty to co?! Pisalem strone wczesniej co to znaczy nob&nab, newbe i noob wiec nie pieprz glupot ziomek
nie bede sie powtarzal wiec odwoluje do strony numer 40 KLICK (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=8727&page=40)
.................................................. ...

koniec listu, jak zawsze mowil dla was vOn GruBe JaJo ;)

Omernon
18-02-2007, 15:17
Moim zdaniem nie jesteś n00bem ani newbie v0n_oswiec0ny_. A teraz apeluje do wszystkich:p . Jeśli zamierzacie chwalić temat Wszechwiedzącego to przeczytajcie artykuł v0n_oswiec0ny_ na stronie 40 oraz mój też na stronie 40.

Kempna_Mce
18-02-2007, 22:42
zgadzam się z tym, że Polacy to największe noobki! nie tylko z tych powodów, które są wypisane powyżej ale też dlatego, że miałam pewną sytuację jak trenowałam. Podszedł br i się pyta:
Brazylijczyk: Br?
Ja: Pl
Brazylijczyk: Fuck You!

i wybił mi wszystko + ukradł parcele za to że pl jestem... i o czym to świadczy..? o polskich noobkach. przez takich cały świat już wie że polski naród, to naród nOObÓw!! nie wiem czy da się to jeszcze zmienić... bo ja też pawam coraz większą nienawiścią do polskich noobów...

Omernon
18-02-2007, 23:10
zgadzam się z tym, że Polacy to największe noobki! nie tylko z tych powodów, które są wypisane powyżej ale też dlatego, że miałam pewną sytuację jak trenowałam. Podszedł br i się pyta:

i wybił mi wszystko + ukradł parcele za to że pl jestem... i o czym to świadczy..? o polskich noobkach. przez takich cały świat już wie że polski naród, to naród nOObÓw!! nie wiem czy da się to jeszcze zmienić... bo ja też pawam coraz większą nienawiścią do polskich noobów...

Ale w końcu możemy się czymś pochwalić!

Furiozzz
18-02-2007, 23:23
Jeno krotkie slowko :] LOL

Omernon
18-02-2007, 23:27
Jeno krotkie slowko :] LOL

Jedno krótkie słowo:] Ortografia!:D

Elder Nagan
21-02-2007, 11:19
Chcecie sie pozbyc noobow? Wybijcie polakow ;)

Ja wybijam polakow i po ich smierci zawsze jest to samo

Oddaj mojego loota bo bedzesz mial hunta
ja: lol mam 13 lvl to ejst pk char zabilem cie wiec po co mam ci loota oddawac?
kurwa, zobaczysz najebie cie na rl spotkam cie kurwa to cie zbaije ****u dymany. Ja pierodle polak polaka zabija, powinienes za*******ac tych jebanych brazoli
ja: br nie sa noobawmi w porownaniu do pl ;)
Huhauahauhauhauahauhauahauhauhauahauhauahauhauhaua hauhauhauahuah idiota jestes..
ta?! To mozesz pozegnac sie z itemami ^^

5 minut pozniej..

Ej prosze oddaj mi moje itemy zarabialem na nie dlugo

Plx oddasz?

oddaj wez

oddaj

To jak oddasz?

za kazdym razem tak jest, ze gdy zabije polaka wpierw mnie straszy kolegami, nastepnie mowi ze mnie pobije na RL, a na koncu prosi zebym mu oddal jego itemy -.-

jedym slowem HAIL BR

nie lubie gdy polacy wyzywaja brazylijczykow, z graczami z brazylii lubie chodzic na hunty bo oni nei kantuja.

Bylem na dlach z 2 br (ja ed) mialem kicka i myslalem ze juz padlem ale gdy juz mi net wrocil zalogowalem sie i patrze ze br stali i czekali az sie zaloguje uhajac mnie przy tym...polak pewnei by zszedl na dol i poczekal az padne...

Omernon
22-02-2007, 00:12
Może i to prawda ale nie każdy polak taki jest.
Musisz się z tym pogodzić że niektórzy nie są najmilsi.

Voldemort
23-02-2007, 11:44
WszechStronny I już wiem czemu.... bo większość Polaków to nooby, nie newbie, nie noobki, tylko nOOby przez duże. Chociaż jesteś trochę zbyt surowy,
nie wiem dlaczego PLX jest takie okrutnie złe,
to przecież tylko taki skrót.X(

Anpy
23-02-2007, 12:40
Duża większość, ale nie wszyscy grający z Pacciem to największe Nooby w całej Tibii. Chodzą kradną, kozaczą i panoszą się po całym tibijskim świecie. Naśmiewają się ze słabszych Facc'ów. To mnie najbardziej denerwuje.

Bezwolakinho
24-02-2007, 18:40
W sumie artykuł niegłupi... A tak po za tym to ja tez jestem chyba noobkiem (z całym czasem przez coraz mniejsze "o" ;] ). Pociesza mnie to, ze mój taki znajomy, to ma 25 lvl, i lata po depo, błaga o jedzenie nawet... ;/

v0n_oswiec0ny_
25-02-2007, 16:51
Chcecie sie pozbyc noobow? Wybijcie polakow ;)

Ja wybijam polakow i po ich smierci zawsze jest to samo

Oddaj mojego loota bo bedzesz mial hunta
ja: lol mam 13 lvl to ejst pk char zabilem cie wiec po co mam ci loota oddawac?
kurwa, zobaczysz najebie cie na rl spotkam cie kurwa to cie zbaije ****u dymany. Ja pierodle polak polaka zabija, powinienes za*******ac tych jebanych brazoli
ja: br nie sa noobawmi w porownaniu do pl ;)
Huhauahauhauhauahauhauahauhauhauahauhauahauhauhaua hauhauhauahuah idiota jestes..
ta?! To mozesz pozegnac sie z itemami ^^

5 minut pozniej..

Ej prosze oddaj mi moje itemy zarabialem na nie dlugo

Plx oddasz?

oddaj wez

oddaj

To jak oddasz?

za kazdym razem tak jest, ze gdy zabije polaka wpierw mnie straszy kolegami, nastepnie mowi ze mnie pobije na RL, a na koncu prosi zebym mu oddal jego itemy -.-

jedym slowem HAIL BR

nie lubie gdy polacy wyzywaja brazylijczykow, z graczami z brazylii lubie chodzic na hunty bo oni nei kantuja.

Bylem na dlach z 2 br (ja ed) mialem kicka i myslalem ze juz padlem ale gdy juz mi net wrocil zalogowalem sie i patrze ze br stali i czekali az sie zaloguje uhajac mnie przy tym...polak pewnei by zszedl na dol i poczekal az padne...

masz racje ale wiesz... popatrz na inne gry gdzie nie ma tak duzo polakow? ;] to nie spotkasz takiego noobostwa bo wiedza ze ich jest malo, wiec sie trzymaja razem, pojdz na swiat gdzie jest 60-70% to br to zobaczysz jak br, br bedzie bil... za to ze jest "noobem br" wiec mi to nie pieprz glupot stary... pojdz na swiat gdzie malo jest polakow nie beda cie bic polacy... a PK charem zawsze sie bije pierwsza lepsza osobe, jakbys na mnie trafil to bys padl po sekundzie nie straszylbym cie tylko odrazu naslal kolege, albo sam bym cie ubil moim innym charem albo sprobowal tym co mi ubiles, tylko ze z lepszym wyposazeniem bym poszedl(zreszta wszystko od lvl zalezy :))... pzdroO

i wlasnie pokazales jaki ten BR byl noob on tobie zabil potworki dlatego ze byl noobem a nie ze jestes Polakiem, noob zawsze bedzie noob nie zaleznie od narodowosci, czlowieku jak patrzysz na narodowosc to dyskryminujesz, czyli jakbys byl na moim swiecie bys za to padl :] bo nienawidze dyskryminacji, ja bym tego BR zabil a zreszta skad wiesz ze to BR? moze to byl PL tylko chcial sie popisac swoich pieknym angielskim... wkoncu POLACY to noob nie? wez skoncz czlowieku...
.................................................. ..........................
jak zwykle mowil dla was Von Grube Jajo

Omernon
03-03-2007, 20:44
Von oświecony moim zdaniem masz racje, wiele osób nie zwraca na to uwagi. Niech pograją w jakąś inna grę MMORPG
a nie ciągle kują w tibie, tam zobaczą sami jak się Polacy wspierają!;)

Xizibi
04-03-2007, 17:51
Co do tych szwedów to bym sie nie zgodził.
Gram na Galanie a tam szwedzi to są poprsotu s********!
Chodzą i mowią Sweden Rox, Poland suckers and bitches!
chodza w kolry narodowe i nawalają Polaków.
A co do tego ze większśc Polaków to nooby to sie zgodze.
Chodza kradna i nawalaja. Ale szwedom to nie odpuszcze
np. Ide se raz expic a tu koles idzie i sie pyta
xxx-swe?
ja-no, pl
xxx- ded noob
i taka gadka moze na innych serwach jest inaczej ale na galanie szwedzi to chamyX( X( X( X( X( X( X( X( X( X( X(

Kolirn
04-03-2007, 17:59
WszechStronny I już wiem czemu.... bo większość Polaków to nooby, nie newbie, nie noobki, tylko nOOby przez duże OO.

Tak, a jednym z tych nOObów jesteś ty. I nie wiem czemu nie można mówić PLX,
to przecież taki skrót.X(

z tego co wiem skrót powstaje na bazie liter wyrazu 'skracanego' i sorry ale nie znam w języku angielskim słowa które wyraża prośbę i zawiera literę X... jest Please o ile PLZ to jeszcze zapis fonetyczny to wasze 'pliks' tylko denerwuje.

Duża większość, ale nie wszyscy grający z Pacciem to największe Nooby w całej Tibii. Chodzą kradną, kozaczą i panoszą się po całym tibijskim świecie. Naśmiewają się ze słabszych Facc'ów. To mnie najbardziej denerwuje.

wejście z loot bagiem do dp edron nie jest problemem, spróbuj tak zrobić np w thais. powodzenia życzę.

Aggro
24-03-2007, 18:19
100% racja. WIĘKSZOŚĆ polaków ciągle kradnie, noobuje i nie patrzy kto to. Przymila się, skosi item i s*******aj -.- 0 współczucia >.<

@Kempna_Mce

BRy sie nas plują i się nie dziwię. Ale oni też nie są święci. Nawet są gorsi od nas jeśli to możliwe.

Pozdro

Stasiu1889
25-03-2007, 12:53
Zgadzam się Polacy to nooby.
Widziałem nawet 45lvl który zobaczył że 16lvl sprzedawał golden armor (nie wiem skąd ją miał) i od razu rzucił się na niego i chciał mu wcisnąć jakieś beznadziejne rzeczy.Co z tego wynika ???
Ze Polacy to naprawdę są n00by!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stasiu1889
25-03-2007, 13:03
Ja zeby niedać się wybijać gostkom typu ''poland ded''
gram na non-pvp (LUMINERA) -polecam fajny server

Elmarus
26-03-2007, 15:34
Przemyslalem sobie po tym poscie pare rzeczy B) no zobaczymy moze ktos sie zmieni na lepsze chodz do tych co to przeczytali to mysle ze 2% sie poprawi :) Pozdrawiam Autora . Swe ? :D

DeathFerionGuardia
27-03-2007, 15:47
dla mnie noob to osoba utrudniajaca gre jakiemus innemu graczowi.

dogmeat
29-03-2007, 23:35
Eh... ja już od dawna każdemu polakowi pytającemu się "pl?" odpowiadam "no", bo wiem, że nie ma do powiedzenia nic ciekawszego od "jakie skile?" bądź "ile do lvl'a".

Leonio
14-04-2007, 02:20
Brawo dla wszechstronnego ! mówicie że zachowuje się tak jakby wszyscy byli dla niego noobami a on najlepszy tak? no cóż zaraz po przeczytaniu jego posta tez tak samo sie czułem ale trzeba okazać zrozumienie - on gra dlugo i ma noobow dosyc zna kazde ich zagrywki i sposoby na zatrucie gry innym.Mówi o nich tak ostro bo ich nie lubi a co ma powiedzieć gdy tożsamością narodową nooba jest to że jest polakiem? to dobija ostatecznie a w przypadku na serwach w tibii wielokrotnie. Zapytacie czemu tacy są? bo grać nie potrafią albo im cieżko odbyt ruszyć i poexpić itd. Nie patrzmy na błedy zajmijmy się przesłaniem posta i zajrzyjmy sobie pod kołnierz . Ja także nie jestem doskonały , byłem noobem ale już nie jestem bo zrozumiałem co to za trud zrobić loota lub wbić lvl (aktualnie mam 24) a przez nooba i jedno i drugie przepada . Dla nooba twój majątek uczciwego gracza to marzenie sami chcą coś kupić po holendarnie niskich cenach a sprzedajac coś wymyślają ceny jak z kosmosu i mówią że to tanio.
Noob jest jak wredna jaczczurka dla silniejszych jest potulny jak baranek dla słabszych bezlitosny . Jeżeli Cipsoft z tym nic nie zrobi to wielu przestanie grać w tibie. Jednak nie wszyscy tacy jesteśmy . Są polacy naprawde cool szkoda ze inni rzadko biorą z nich przykład.
Dla mnie artykuł 5/5 odważny śmiały i trafny super samokrytyka i nie obchodzi mnie co inni o tym myślą - każdy ma swoje zdanie co nie?

lord_piccolo
16-04-2007, 08:31
Witam!
Twoj post wywarł na mnie niezłe wrażenie! napisany szczerze i ostro! Ale problem Polaków w Tibii jest tylko zalążkiem ogólnego problemu Polaków. Stważają oni (tj. my:) ten problem wszedzie tam gdzie się pojawiają. Wiem coś o tym ponieważ jestem już 1,5 roku w anglii gdzie ten problem widać bardzo. To właśnie odpowiedniki takich Tibiowych nOObów. Myślą, że jak jesteś pl to wynajmiesz im mieszkanie za grosze, czy znajdziesz pokój za free, poświęcisz swój wolny czas z przyjemnością żeby załatwiać ich sprawy tylko dlatego, że ty "spikasz", bo im sie nie chce słownika w rekę wziąć. Dla takich ludzi mam tylko jedną odpowiedź: RTFM (Read The Fuc.ing Manual). To też moja odpowiedz dla wszystkich
nOObów PL jakich spotkałem w Tibii.
PS.
A pierwsze co mi kupel kazał przeczytać jak zaczynałem grę to Tibia Rules- stosujcie sie do tego, a klimat pzyjdzie z czasem.
Pozdro!

Javor
19-04-2007, 16:40
eee mnie to tak za bardzo nie zainteresowalo :(

Qbak2
25-04-2007, 22:31
eh...
post w stylu "jaki to ja zajebisty jestem a wy jestescie be" :< pozatym sadzac po tym tekscie i po twoich odpowiedziach na posty masz do tego takie podejscie "zgadasz sei z tym co mowie(pisze) a jak nie to noob jestes"

Marczio
26-04-2007, 23:17
Post pisany w impulsie wiec z kilkoma rzeczami nie idzie sie zgodzic. Ale rzuca mi sie w oczy to co wypisuja inni tutaj, o pekejach itd. Nie rozumiem was, placzecie bo was ubil pekej a jak sie dowiadujecie ze to pl to juz mu piszecie ze jest noobem i ze jak moze zabijac polaka. Co tu ma narodowosc do tego? Pekej to pekej idzie i zabija, bo taka ma ochote.

FiFi_Newbie
11-05-2007, 18:12
Widze, że WszechStronny jest dobrym graczem i zna się na rzeczy. Ja sam wiedziałem czym sie różni N00b od Newbiego bo wiem że nie jestem noobem xD staram się unikać dokuczania w jakikolwiek sposób innym graczom. Wiem, że jestem newbie bo na przykład dopiero niedawno dowiedziałem się co to jest loot i co to znaczy loorować nie znam się jeszcze na wielu zasadach komunikacji w tibii ale staram się być dośc miłym i przyjemnym szczególnie dla high lvl (nie mówie że chodze za nimi i na przykład przepraszam za błąd ortograficzny :P) A co do tego o Polakach że są n00bami to się prawie w 100% zgadzam. Nie wszyscy są tacy ale większość myśli tylko o sobie... jak narazie miałem problemy (hunted) tylko z Polakami więc nie mam o nich najlepszego zdania ale też najbardziej spoko kolesie jakich znam wywodzą się z Polskiej ziemii.
Prawda że Szwedzi panują nad serwami PvP ale to tylko dzięki zgraniu i lojalności i tylko tego powinniśmy się od nich uczyć ponieważ dla innych nacji nie są zbyt przyjemni zwłaszcza high lvl. Rozumiem że może ich denerwować ciągłe "proszenie" o eq ale jeśli się pytam czy mnie zaprowadzi na cycki za kase to chyba nie musi od razu rzucać się na mnie z PK :P

gratuluję poradnika :) masz może jakąś postać na Xerenie?

Soldiermic
12-05-2007, 11:56
No post dal do myslenia nie powiem ze nie.

A co do nOObów to mysle ze polacy sa nobami bo wieszosc polaków w tibi to dzieciaki (sory za wyrazenie) 10'cio,11'nasto letnie a jak napisales po dedzie nadrabiaja lvl a nie skille m lvl itp bo scigaja sie w lvlu z kumplami "niechca byc gorsi od innych z klasy, podworka, bloku itp..."

Mnie do grania w tibie zachecil kumpel który mnie nauczul wiekszosc rzeczy o
tibi. Nauczyl mnie tez ze nie warto sie sapac do high lvli tylko byc "pokojowo nastawiony" do innych a nie jak to wiekszosc nOObów robi zaczepiac wyzszych lvli i prosic o itemy a jak mu nie da czegos to lata i " a #### to noob" albo jedzie ci przeklenstwami.

Daje za ten temat 10/10 bo to sa mądre słowa które napisales WIELKIE GZ!

Smash-Shady
12-05-2007, 12:30
Nie bede pisal "ohh jak swietnie trafiles", "bardzo madrze", "ten tekst wywarl na mnie wrazenie" itd bo poco ma to sie powtarzac...

teks ogolnie ladnie napisany troszke chaotycznie (wg mnie) ale sesownie i co wazniejsze na temat...

coz pogratulowac tylko odwagi...dziwi mnie tylko to ze malo kto odpisal cos w stylu "idz noobie zamknij sie" lub "sam jestes noobem idz z tad"

gratuluje

Oris'litho
12-05-2007, 13:48
NIezły wątek z cenami polak jak powie cene to nigdy nieustąpi
a ktoś z innego kraju jak dasz mu na treade te 20gp mnie to itak to zaakceptuje

10/10 - za odwage :P

v0n_oswiec0ny_
12-05-2007, 17:18
Witam!
Twoj post wywarł na mnie niezłe wrażenie! napisany szczerze i ostro! Ale problem Polaków w Tibii jest tylko zalążkiem ogólnego problemu Polaków. Stważają oni (tj. my:) ten problem wszedzie tam gdzie się pojawiają. Wiem coś o tym ponieważ jestem już 1,5 roku w anglii gdzie ten problem widać bardzo. To właśnie odpowiedniki takich Tibiowych nOObów. Myślą, że jak jesteś pl to wynajmiesz im mieszkanie za grosze, czy znajdziesz pokój za free, poświęcisz swój wolny czas z przyjemnością żeby załatwiać ich sprawy tylko dlatego, że ty "spikasz", bo im sie nie chce słownika w rekę wziąć. Dla takich ludzi mam tylko jedną odpowiedź: RTFM (Read The Fuc.ing Manual). To też moja odpowiedz dla wszystkich
nOObów PL jakich spotkałem w Tibii.
PS.
A pierwsze co mi kupel kazał przeczytać jak zaczynałem grę to Tibia Rules- stosujcie sie do tego, a klimat pzyjdzie z czasem.
Pozdro!

Co do artykulu to kupa :<, a co do twojego postu, jest dobry :) tylko ze jak kolega cie prosi zebys "pospilkal" przez telefon bo on nie umie to co? nie pomozesz? :<... samolubn jestes, ja pomagam wszystkim znajomym w anglii(jestem juz 2 lata) i wcale nie ma ze "czesto" przychodza zebym "pospikal" z anglikiem czy babajem przez telefon... a co do tego z tibia to 100% sie zgadzam :)

Brawo dla wszechstronnego ! mówicie że zachowuje się tak jakby wszyscy byli dla niego noobami a on najlepszy tak? no cóż zaraz po przeczytaniu jego posta tez tak samo sie czułem ale trzeba okazać zrozumienie - on gra dlugo i ma noobow dosyc zna kazde ich zagrywki i sposoby na zatrucie gry innym.Mówi o nich tak ostro bo ich nie lubi a co ma powiedzieć gdy tożsamością narodową nooba jest to że jest polakiem? to dobija ostatecznie a w przypadku na serwach w tibii wielokrotnie. Zapytacie czemu tacy są? bo grać nie potrafią albo im cieżko odbyt ruszyć i poexpić itd. Nie patrzmy na błedy zajmijmy się przesłaniem posta i zajrzyjmy sobie pod kołnierz . Ja także nie jestem doskonały , byłem noobem ale już nie jestem bo zrozumiałem co to za trud zrobić loota lub wbić lvl (aktualnie mam 24) a przez nooba i jedno i drugie przepada . Dla nooba twój majątek uczciwego gracza to marzenie sami chcą coś kupić po holendarnie niskich cenach a sprzedajac coś wymyślają ceny jak z kosmosu i mówią że to tanio.
Noob jest jak wredna jaczczurka dla silniejszych jest potulny jak baranek dla słabszych bezlitosny . Jeżeli Cipsoft z tym nic nie zrobi to wielu przestanie grać w tibie. Jednak nie wszyscy tacy jesteśmy . Są polacy naprawde cool szkoda ze inni rzadko biorą z nich przykład.
Dla mnie artykuł 5/5 odważny śmiały i trafny super samokrytyka i nie obchodzi mnie co inni o tym myślą - każdy ma swoje zdanie co nie?

LOL jakie tam k&^$a zrozumienie?! co ty gadasz? czlowieku wez wyjdz i nie wracaj! a co on jakis nasz Guru ze jestesmy jego zasranymi "noobami", ej przesadziles troche xD. Jakbys nie zauwazyl to wlasnie problem nie tkwi w graczach, tylko w rodzicach! Tak, RODZICACH, dopuszcza 10-14 letnie dziecko z wystrzelonym EGO w kosmos(co wie najlepiej) i denerwuje wszystkich, "boze czemu na komunie nie daja juz zegarkow i rowerow?" :<...

Eh... ja już od dawna każdemu polakowi pytającemu się "pl?" odpowiadam "no", bo wiem, że nie ma do powiedzenia nic ciekawszego od "jakie skile?" bądź "ile do lvl'a".

racja :/. nie gralem w tibie od 4-5 miechow(chyba...) i pamietam ze prawie zawsze "pl?", "tak", "skille" lub "mlvl??", ale zdarzalo sie ze bylo takie cos "pl?", "tak", "pomozesz mi z czyms bo nie rozumiem tego"(i dawal cos po angielsku do przetlumaczenie i nie noobil gosciu, tylko anglika nie kumal dosc...)

eh...
post w stylu "jaki to ja zajebisty jestem a wy jestescie be" :< pozatym sadzac po tym tekscie i po twoich odpowiedziach na posty masz do tego takie podejscie "zgadasz sei z tym co mowie(pisze) a jak nie to noob jestes"

100% racja, najbardziej trafny post! nie widzialem takich postow w tym temacie od... daaaaawna...

Post pisany w impulsie wiec z kilkoma rzeczami nie idzie sie zgodzic. Ale rzuca mi sie w oczy to co wypisuja inni tutaj, o pekejach itd. Nie rozumiem was, placzecie bo was ubil pekej a jak sie dowiadujecie ze to pl to juz mu piszecie ze jest noobem i ze jak moze zabijac polaka. Co tu ma narodowosc do tego? Pekej to pekej idzie i zabija, bo taka ma ochote.

dokladnie, PK to PK - nie wazna narodowosc(jak ja pkowalem to po prostu walilem w kazdego nie pytalem sie "pl?" czy "swe?" w dupie mam skad jest typ... wazne zeby loot zostawil...)

Widze, że WszechStronny jest dobrym graczem i zna się na rzeczy. Ja sam wiedziałem czym sie różni N00b od Newbiego bo wiem że nie jestem noobem xD staram się unikać dokuczania w jakikolwiek sposób innym graczom. Wiem, że jestem newbie bo na przykład dopiero niedawno dowiedziałem się co to jest loot i co to znaczy loorować nie znam się jeszcze na wielu zasadach komunikacji w tibii ale staram się być dośc miłym i przyjemnym szczególnie dla high lvl (nie mówie że chodze za nimi i na przykład przepraszam za błąd ortograficzny :P) A co do tego o Polakach że są n00bami to się prawie w 100% zgadzam. Nie wszyscy są tacy ale większość myśli tylko o sobie... jak narazie miałem problemy (hunted) tylko z Polakami więc nie mam o nich najlepszego zdania ale też najbardziej spoko kolesie jakich znam wywodzą się z Polskiej ziemii.
Prawda że Szwedzi panują nad serwami PvP ale to tylko dzięki zgraniu i lojalności i tylko tego powinniśmy się od nich uczyć ponieważ dla innych nacji nie są zbyt przyjemni zwłaszcza high lvl. Rozumiem że może ich denerwować ciągłe "proszenie" o eq ale jeśli się pytam czy mnie zaprowadzi na cycki za kase to chyba nie musi od razu rzucać się na mnie z PK :P

gratuluję poradnika :) masz może jakąś postać na Xerenie?

ta... oczywiscie, zarabisty gracz.... a poradnik to wielka kuuupa g... jak zem wspominal wczesniej, nauczcie sie pojec dzieci... prosze was! pisalem gdzies tam na stronach 40-41(42) nie jestem pewny, co oznaczaja nie ktore rzeczy... widze ze kazdy czyta TYLKO i wylacznie PORADNIK(;/) i leci z postem zeby "lizac" dupe i nie "znoobic" sie - bo jak sie napisze "glupie" to odrazu ze noob jestes... ;/, patrzcie na inne posty tez, nie musicie all czytac ale przeleccie ze 20 stron losowo i przeczytajcie ze 40 komentow losowych... OMG :/ - jak wiecie o co chodzi.

Waampirek
20-05-2007, 15:02
Polacy (a raczej miazdzaca wiekszosc) to zas*ane nooby, ktore mysla ze sa najlepsi. Najbardziej rozbijaja mnie takie dialogi:
>Ja<: plz leave, you blok resp (fakt ziomus robi runki na srodku respa 4 cycow -.-)
Ziomus: dzi*ka jeb*na co mi ku*wa zrobisz

1. Oni mysla ze skoro oni sa polakami (male p) to wsyszcy sa. Po moim nicku nie mozna poznac, zem Polak (duze P).
2. Zaloze sie ze nawet nie zczail co powiedzialem -.- i od razu swoj wyrobiony lancuszek... Widac wychowanie i kulture...

Dalej: na swiatach pvp czesto widze cos takiego:
Ziomus [8]: moim protem jest seromontis, dawaj armor albo ded

1. To co wczesniej w punkcie 1.
2. Nie widzial Seromontisa na oczy, a tak gada... zal...
3. "ded" (nawet nie death) w polaczeniu z polskim jezykiem - zenada...

Nastepnie: pelno spamu, rozmowy na trade chanell, tyranie gm'ow i tutorow na help chanell... Widze tylko polakow...
Expowiska: niepisane prawo: ty bijesz, inni zostawiaja: a po co, mozna przeciez expa zdobyc?? ...
Expowiska2:
>Ja<: help please, (4 roty, 0 many)
Ziomus: hahaha (przyprowadza jesczez 4 roty -.-)
DP: Spam, WYLUDZANIE ITEMOW (DLA MNIE NAJGORSZE)
Ziomus: daj cos plx
>Ja<: nie mam...
Ziomus: **** ******* ** ***** <--- tutaj wpisz wulgaryzmy...

NADUZYWANIE SKROTU >LOL<
PRAWIE ZADEN pOLAK NIE WIE CO TO ZNACZY:

Ziomus:ale lol

Lol jest to skrot angielski oznaczajacy glosny smiech. (hahahahha)

Mysle ze to wszystko (oprocz cen, huntow gdzie oszukuja, itd.)

Teraz moja bystra rada: Po co nazywac n00ba n00bem. Jeszcze cie styra, zdenerwuje... po prostu go olej, napisz reported (czasami dziala, boja sie tego xD). Jak idziesz po chodzniku, widzisz gow*o, to wykrzyczysz "o gow*o!"?
Ja nie. Zamiast gowno wstaw n00b...;)

Pozdro all :):evul:

meloman
20-05-2007, 18:08
Powiemk tak bardzo ciekawy post, mam nadzieje ze skłoni ludzi do przemyslen i relfeksji osobistych :>

zgadzam sie xD http://s10.*********.pl/c.php?uid=86526 link:D

Shriiiiek
20-05-2007, 19:26
Przez ostatnie kilka tygodni b malo expilem, wciaz skilowalem. Nie raz spotkalem sie z ludzmi, ktorzy maja w dupie to ze ja trenuje na slimie, i ze matka slima ma deep reda. Dostana za to 4-5 exp, i spowoduja ze bede musial czekac na nowy resp i lurowac slima, ale jednak zabija. Nie wiem czym sie kieruja w zyciu tego typu ludzie ale niech zrozumieja ze strasznie wkur***ja innych ktorzy chca sobie potrenic.

Czasem zaluje, i to mocno ze gram na non-pvp :(

Doberman
23-05-2007, 20:45
Czy ja wiem...zabardzo ostry ten artykuł, ale tak ma być do polaków niedociera jak się mówi normalnie (są wyjątki) tylko trzeba ryczeć żeby coś dotarło. A w sprawie Szwedów to się zgadzam w 100% nigdy niewidziałem aby szwed szweda lał, oni też umieją się dobrze zorganizować w sprawach wojny, naprzykład taka sytuacja panuje na moim serwie. Ale przyznaje że nienawidze szwedów mają też minusy i to wielkie minusy np.Jak mu zapłacisz haracz np 50k to i tak cie ubije za pare dni, tak było w moim przypadku. Mam nadzieje że polacy się zjednoczą na moim serwie i zatłuką szwedów co bezlitośnie wymuszają haracze i leją all 60+.

Voltex
26-05-2007, 10:51
@Wszechstronny
Nie chce się kłócić, ale delikatnie masz z banią... Nie obraź się to jest forma krytyki. Czytałem tylko pierwszy post.

Co do szwedów (twych idoli) to grałem tylko na 3 światach: Refugia, Elysia i Silvera i jakoś za dużo szwedów nie ma, nie ma only szwedzkich gildii, nie ma tego co mają pl, br. Raz spotkałem szweda na Refugii i mi wybijał moje potworki i co taki obrońca szwedów i jeszcze do mnie sapał (na non pvp) i jaki naród to n00by ?

Co do noob i neewbie to patrz na wikipedia.pl:

Noob - słowo pochodzące od angielskiego słowa "nob" (łeb), oznaczające osobę natrętną i bezmyślną. Często jest mylone ze słowem newbie, oznaczającym po prostu osobę początkującą i niedoświadczoną. W grach komputerowych noob to gracz natrętny, słaby, doprowadzający drużynę celowo do przegranej lub w jakikolwiek inny sposób przeszkadzający normalnym graczom.

Newbie - slangowy termin oznaczający osobę początkującą i niedoświadczoną. Jest używane w żargonie informatycznym, najczęściej w grach komputerowych. Oznacza tam gracza dopiero zaczynającego rozgrywkę i zdającego sobie sprawę z tego, że jeszcze nie do końca opanował reguły gry. Gracz taki stara się stopniowo rozwijać swoje umiejętności.

Noob to gracz przeszkadzający, a nie koleś który robi rzeczy przez ciebie opisane...

Co do zjednoczenia to nie ma co jednoczyć myślę, że najważniejsza jest zabawa i satysfakcja, co w tym złego, że się kłócimy, nawzajem zabijamy itp. itd. i tak pl i br są silniejszy na wiekszości światów od swe. Nie grałeś na innych światach, a mówisz o całej tibii. Co tu jednoczyć każdy ma swoich friend (pl ma też friend br i na odwrót, nie tylko pl friend z pl) i jest tak jak ma być jak polak polakowi zawinie loota to ten drugi polak ma prawo go ujebać i to z pomocą br jak chce. Pl i Br r00x

GothicMaster
02-06-2007, 23:17
@topic
Nie ma to jak temat sprzed 3 lat :D (ktos juz to kiedys powiedzial)
Chociaz akurat ten zawsze bedzie aktualny. Nie patrzylem na literowki jak wiekszosc uzytkownikow z pierwszej strony, tylko na tresc, bo ona sie tak naprawde liczy.
Czytajac Twojego posta mniej wiecej do polowy wystawilbym dobra opinie, jednak potem wszystko zaczelo sie p.... Widac od razu, ze sceptycznie odnosisz sie do polakow, co zle o Tobie swiadczy, gdyz badz co badz to Twoi rodacy i dopiero gdy okarzesz szacunek drugiej osobie masz prawo oczekiwac tego od niej. Nie zgodze sie tez z tym, ze to, jaki masz lv nie ma znaczenia. Im dluzej grasz tym lepiej wiesz jak sie zachowac (nie zawsze ale w 90% tak) Taki np byly knight ktory np gra sorcem nie zabije innemu knightowi potwora na ktorym tamten skiluje, bo wie jak zawsze jego to wkuzalo (zeby nie ujac tego inaczej)
Poza tym jak ten kraj ma wyjsc na ludzi jak zadza nim 2 kaczki. Nie mowie tego dla zartu, to straszna prawda.
Wprowadzajac cos dobrego do mojego posta mowie wszystkim rodakom:
Ilekroc ktos zachowa sie jak ch.... Ty powiedz sobie "jestem ponad to" i odejdz. Ty odejdziesz bardziej dumny z siebie niz on, a on byc moze przemysli swoje zachowanie.
Mowie to z wlasnego doswiadczenia, i to ja bylem tym zlym.

Katrin758
01-07-2007, 10:52
Twój poradnik można powiedzieć mnie poruszył :p Sama kiedys sobie nie radziłam w tibi (z początku ) a ty wszystkim uświadomiłes że tego nie trzeba sie wstydzic . Ale tak na serio mugl bys nie urzywac w poradniku takich brzytkich słów i takiego tonu .bo czytają to nie tylko ludzie kturzy sie z noobuw nasmiewają ale terz sa noobami są i chcą to zmienić . Ale po zatym to spox .Czekam na kolejny taki CIEKAWY artykuł .( ale nie to że myśle że jest zły czy cuś:p) A i z tym twoim lvl ty na ryli grasz od 4 lat czy tylko szpanujesz masz pewnie z 8 i dlatego nie chcesz sie pochwalic?? odp!!:p

Betiska
02-07-2007, 00:34
słownik do ręki !!! plz

arimedes
05-07-2007, 14:25
Wiem ok nie przrzeczytalem zadnego posta oprocz Threadu bo nie chce żeby coś na mnie wpłyneło.

Saphira - pierwsza gildia na servie Draconians. Potęga i chwaa poprostu.
No Pain - Gildia szwedzka 25 osobo może.

Wojna koalicja Draki i pare innych gildi przeciw No Pain. 60 osob.

No Pain wygrało. Nie jest to Wina Drakow. Oni zawsze byli razem. Na konbu jak juz wszyscy uciekali przed no pain to oni blokowali szwedom droge ale nie o to chodzi.
Szwedzi ich po prostu rozmietli bo kto pusza sorcow do przodu -.-.

Zgadzam sie w pełni z założycielem tematu

Polacy to nooby. Jak ja widze takich ledwo do 15 lvl co do 30 mowia leave bo ich kolega ma lvl ledwo co 31 to mnie po prostu sciska...

Jak widze jak jakisz Pker szaleje i tu cale dp zaspamione.
Np: Ab depo ma kilka pienter ale wszystkie kurwa polaczki siedza na parterze bo chca zobaczyc kto ile walmnie i kogo zabija !!!.

Trenuje sobie wchodzi jakis kolo ja do niego pisze cos po ang ze trenie itp a on "Espańiol plz"

Boze ja sie nie dziwie zreszta szwedy ze nas wybijaja 9/10 polakow w tibii to nooby.

pogodziłem sie z tym;/

Sry za blędy ale jestem wkurzony Pozdro;]

Czimeq
07-07-2007, 19:02
..........

Czimeq
07-07-2007, 20:01
..........

Mru
08-07-2007, 18:37
Aha jeszcze co do noobów to ostatnio na rotach w Venore widziałem 68 sorca - czy to Waszym zdaniem nie jest noob? (mówił że nie jest na guardach bo ma lagi i nabija soule na carrionach)
Wg mnie: kupił postać na allegro i chwali sie przed lowlvelami.

Wiesz co??? Nie bede muwil "to ty jestes noob bo..." ale ze soule nabija na carrionach to moze mu sie nie chcialo leciec na silniejsze potwory a ty co tam robiles jak masz 41 lvl??? Z tego co widac w informacjach obok << i na tibia.com masz 41lvl sorca (nie wiem kiedy to widziales ale mogles miec nizszy lvl i se zdobyc)

P.S. Wszystkie nazwy jakie tu byly sa wziete z postu Czimeq.

Czimeq
11-07-2007, 15:00
..........

SunCat
12-07-2007, 15:27
Jestem nowy i nie chce mi sie czytac tego w co ten temat sie przerodzil, a wiec wracajac do poczatku tematu o "nOOb'ach" to bedzie tak:
-nazwaniem forum "kupa gluwna" bylo nie na miejscu,
-Polacy nabrawde bywaja hamscy np. zginalem na rooku (nowa postac :blazen:) mialem tylko zeczy z odzysku... gadam ci ja z taką jedna i dochodzi do pokazywania EQ wykladam ci ja swoja zbroje a tu nagle...jakis pajac wyskakuje kradnie zbroje i ucieka... moja wina po czesci... jeszcze za oddanie jej chcial mace... albo inna sytuacja w tym samym dniu...X( Ja jestem z natory mily dla innych. a wiec pieke chleb i rozdaje za free (tylko tamtego dnia pozniej za 1 gp:]) gosciu wziol i po krotkiej rozmowie zaproponowal pomoc... potem jak doszlo do pieczenia w mlynie doszla jeszcze jedna... klade ciasto na piecu a tu nagle znika (i wcale nia ja je zabralem) gosc mowi ze tamta dziewzyna je zabrala i zamknol ja w pokoju obok (zamykal i otwieral drzwi ze sie przejsc nie dalo) podchodze do niego i mowie zeby ja zostawil a on.... wpakowal mnie do srodka;( potem jeszcze jednego i jeszcze kogos... za wyposzczenie chcial 40gp (nie dalem mu bo nie pozwole zeby taki "dziad" ze mnal wygral) nie wazne jak to sie potoczylo dalej, ale to zmienilo moj poglad na polakow w tibie i ten temat, jeszcze jedno polacy ciagle wywalaja z kolejki !!!HAMY!!!

Mazz
15-07-2007, 19:07
Powiem szczerze, wedlug mnie z deka przesadziles... i mysle ze niektore twoje argumenty to duza przesadza jak np "jesli ktos pisze plx to jest noobem" czemu niby -.- sam tak pisze a nie jestem noobem... Lub tez dobijaja mnie te teksty, ze polacy to nooby bo sie sami nawzajem bija a szwedzi nie... to jest gowno prawda szczerze mowiac .. znam duzo szwedow i br i oni miedzy soba tez maja takie same kontakty jak polak miedzy polakiem... tylko my polacy o tym nie wiemy tak samo jak oni nie wiedza ze my siebie nawzajem wybijaja... i tez troche smiac mi sie chcialo jak mowiles ze na kazdym servie szwedzi zadza ;D

Tak ogolnie notka spoko ale z deka przesadzona...

Sammu
24-07-2007, 18:11
Masz całkowitą racje , na ,,1 wyspie '' xD jest najwięcej noobów.Co do zabijania sie nawzajem ,znowu masz racje Rl friends bija sie jak leci ,wiem bo padłem z ręki rl ~15 razy. Bylem bardzo lojalny 2 Rl ,goniłem ich prześladowców z sd i często z fe ,Ci zabili mnie i mówili ze maja reason o.0. Zrookowalem mojego ms'a i gram na innym servie.Moim zdaniem największe nooby to BR (brazilian) pochodzą i pytają sie 3 razy br?,odpowiadam nie lecz oni zaczynają rozmowę w ich jezyku.Wracając jeszcze do Rl w mojej miejscowosci gra ~18 graczy każdy myśli jak zabić 2giego i sHakowac jego konto =\. Dobry post napisany mocnymi słowami które trafiłyby do noobów gdyby czytali to forum. Jedyna rzecz jaka mnie zasmuciła to to że zakładasz ze KAŻDY polak to noob a na pewno 90% :]

Smutne ale prawdziwe :/

Racja Polacy nie są dobrymi graczami ale są gorsi :)

Zaxom
27-07-2007, 10:21
Gram juz sporo czasu w ta tibie moze i nie wszyscy sa noobami ale uwazam, ze prawie kazdy z wymienionych rzeczy przez wszechstronnego robil lub robi dalej tu nie ma co krytykowac...
Taka jest prawda a wiecie dlaczego krytykujecie bo nie umiecie sie przyznac do tego, ze jestescie noobami...

Nawet jezeli nie robicie wszystkich z tych rzeczy ale czesc to juz jest powod do zastanowienia sie...

xPita
27-07-2007, 19:06
bravo... w koncu ktos sie odezwal naprzeciw n00bstwowi... tylko myslisz, ze ktokolwieg, kto n00bem jest, sie poprawi? dlaczego mieli by rezygnowac z kradziezy? :/ ja osobiscie nie kradne... nawet jak na ziemi lezy cos, co bym se wzial chetnie, najpierw sie pytam, czy moge... aha, i mozesz dodac jeszcze, ze zabijanie czyichs stworqw (nie mowiac juz o tych, na ktorych sie expi :<) tez jest n00bowate :]

Sohi
18-08-2007, 13:41
ty sie ku*** nie odzywaj bo ty grasz na novie a ja na kyrze i tam nie ma wielu noobów bo tam są porządni ludzie a ty to największy chu**** noob na novie

Faolin
18-08-2007, 18:40
Jak by to.. hm.. Pierwszy post jaki napisales, to jedno wielkie gowno:)

Fakt, znalazlo sie tam pare "prawd", ale reszta to wielki syf ktory wyciagnales ze swojej chorej glowy.. :)

Jezeli zamierzasz pisac i obrazac innych graczy, rob to z szacunkiem, skoro ich nie znasz.. a wszystkie Twoje wypowiedzi swiadcza raczej o tym, ze masz okolo.. 12lat? Gorzej napisanego "wypracowania" albo, jak wolisz, "przemowienia" nawet w podstawowce nie widzialem. Wiesz co to sa kropki? Przecinki? Myslniki? Zanim zaczniesz wyskakiwac jakie to Ty jestes guru swiata, skoncz szkole. Byles w Anglii? Byles w USA? Moze i byles.. u cioci pomieszkac.. ;) Nie masz pojecia dzieciaku co tam sie dzieje.. ze nieby oni, ale swe sie nie leja? Muhah! Definicja Noob'a i Newbie, sa za male i zle sformulowane. Te Twoje dalsze "zachowania" po ktorych mozna pozanc noob'a.. - LOL. To wg Ciebie, ignorancie, nie mozna pytac sie nikogo o pomoc? Powalililo Cie na mozg? I co, jak bede chcial sellnac BoH'y za 50k to jestes noob, bo sprzedaje tak drogo, a jak sprzedam za 1k to tez bede noob, bo sprzedalem tak tanio? (i w dodatku nie Tobie! :] ) ZALOSNE. Zgody nie ma NIGDZIE i NIGDY nie bedzie. Wg Ciebie, gra powinna polegac tylko na graniu, a nie na rozmowie, bo obojetnie co napisze, wg Ciebie to juz jestem Noob / Newbie.. I teraz co? Tez jestem Noob'em bo smialem skrytokowac Ciebie, o wielki znawco Tibijskich zasad, ktory pie****i takie bzdury? Bujaj sie fagasie i zanim zaczniesz mnie i innych wyzywac od noob'ow i newbie, spojrz w lustro - dostrzesz frajerskiego nooba, ktory wyzywa caly narod, a zna max 20 osob.

Hokejode
23-08-2007, 01:49
To jedna wielka prawda ;) Polacy po prostu nie mysla, gralem w Tibie od 2003 ale juz dawno nie gram, ale zawsze odroznialem nooba od newbie, i tak jakos nigdy nie uwazalem sie za nooba. Za czasow gdy zaczynalem gre na Liberze nie bylo czegos w stylu "item plx". Ale pozniej Polacy opanowali ta gre, w sesie jest nas duzo, w rankingu "NOOB" prowadzimy.... ;] Poznalem na Tibi mase ludzi i z tego sie ciesze ;)

Hokeeeeeeeee

//Brawo dla zalozyciela tematu.

Hokejode
23-08-2007, 01:52
@Koles z gory;

Masz zioba stary, nigdy tego nie pojmiesz...po prostu nie rozumiesz :P

Bartek153
23-08-2007, 02:27
up

mowisz sam do siebie?

Hokejode
23-08-2007, 03:39
up

mowisz sam do siebie?

Wiedzialem ze ktos tak zaregauje ;) Niby logiczne:D ^^

Azbestownik
24-08-2007, 22:44
Czasem naprawde mysle ze forum nie ma sensu.

Rimxen
25-08-2007, 12:28
Soko poradnik mysle ze dla Polakow po przeczytaniu tego wejdzie troche do lba :)

Kryminalista
26-08-2007, 07:12
WszechStronny jestem nowy w Tibi i na tym forum ale mnie twoj teks bardzo zainteresowal i przesylam gratulacje.:)

A tak wogole to tam wspominali ze mlodsi sa glupsi ale ja bym sie z tym w 100%-ach niezgodzil bo ja tez jakis dorosly nie jestem bo 16 lat mam ale wiem ze wiekszosc mlodszych osob lubi sie popisywac itp. i trudno jest ich tego odluczyc ale niewszyscy sa tacy.

Tak czy tak gratuluje tekstu.

neda666
31-08-2007, 08:20
No i w pełni kolesia popieram ! Też byłam noob, bo na początku nie grałam dla siebie tylko dla innych, ale teraz gram tylko dla siebie, nie gonie za expem, chociaż niektórzy myślą, że mój niski exp świadczy o tym, że mało gram. Nie wiem jak jest na innych serverach, osobiście gram na Selenie i przyznaje, że w 90% zabijają się nawzajem Polacy. To mnie najbardziej wkórwia, bo jeśli chcą zabijac i czerpac z tego przyjemnośc, po co wchodzą na takie servery? Niech założą postac na pvp enfo, tam mogliby przynajmniej z zabijania czerpac większe korzyści. Ktoś siedzi kilka godzin, męczy się żeby zarobic lub nabic lvl, wkłada w to jedynie swoją pracę, a jakiś polski noob, który myśląc,że ma wyższy lvl może podbic cały świat, zabije go. Mało tego - Jeśli ktoś się jakkolwiek postawi, znów zostanie zabity. Bo przecież taki to ma swoich ,,ziomów" którzy zyc nie dadzą. To już zaczyna byc chore! Ostatnio nie mogłam nawet nigdzie expic, bo wszędzie czekali pk. Oczywiście 3/4 Polaków (bo nie wiem jak jest z innymi) zakłada sobie drugiego chara, którego ma od zabijania. To już w ogóle idiotyzm... Rozumiem, żeby zabijac jeśli ktoś na to zasługuje, ale nie kogoś kto nic nie robi i po prostu gra. Założyc postac na serverze non pvp też nie jest łatwo, bo oczekiwanie na zalogowanie i przepełnione servery są trudniejszą przeszkodą. A zresztą - po co druga postac, wystarczy mniej pk ;/ ...takie moje zdanie, popieram Twojego posta, prawie wszyscy polacy to nooby...bo o chamstwie nie wspominam...

Pozdrawiam

Scofild
31-08-2007, 09:22
Powiem tak jest SPOX ale że ci się chciało tyle pisać:p

Monsword
01-09-2007, 18:21
ja znam inne definicje
noob-ktoś ktomugłby grać jak każdy inny ale woli utrudniać życie innym
newbie-osoba ktura dopiero poznaje tibie
a co do tego ze niema słowa PLX tak samo niema słowa newbie,noob jest mnustwo skurótów wymyslonych dla łatwiejszej gry pewnie nieraz pisałeś pliz PLX itp,tibia ma swuj oddzielny jenzyk

Misza
01-09-2007, 21:38
Tobje by siem przydauo pociwitszyci ten nieoddcielny, normalny jenzyk.

Blancos
14-09-2007, 07:59
Po pierwsze. Zgodze sie z toba ze Polacy sa aroganccy, bluzgaja na wszystkich, zabijaj siebie nawzajem i graja tylko zeby wbic lvl jak najszybciej. NIE jest to powod by nazywac ich noobami.
Po drugie. Reszta twojego poradnika to GOWNO PRAWDA. Jak mozna mowic ze noob to ten co idzie kogos ubic z kumplami to noob, ze ten co zabija komus potwory na rooku to noob - czysta strategia
(po co ma siedziec tam dluzej?). KAZDA twoja oskarga to GOWNO PRAWDA. ZAL

edit:

tak btw

noob - Osoba ktora ma problemy z gra. Probuje dazyc do celu (nauczyc sie grac), ale mu sie to nie udaje.

newbie (z ang newb) - osoba zupelnie nowa w grze

Cygan Slejter
15-09-2007, 17:13
preczytaj sobie caly post Wszechstronego 100 razy i jeszcze raz napiszesz ze to "gowno" to prosze cie wyjdz z tego forum
tibia stala sie teraz takim syfem jesli chodzi o graczy ze glowa boli
nie gram w tą gre tylko dlatego ze poziom umyslu i kultury graczy jest bliski zero i nie da rady grac w ta gre:)

pzdr

Drexado
15-09-2007, 21:12
@Blancos
Po części się z tobą zgadzam, jednak ten post to nie takie gówno jak to określiłeś

Co do posta WszechStronnego [nie wiem czy dobrze napisałem], to 70% prawdy, 20% nieprawdy, a 10% nie wiadomo :D I jestem ciekaw dlaczego napisałeś "wy", a nie "my", to jest trochę bezsensu, jak Polacy to MY. Co do pkowania na pvp to każdy kto zabija bez powodu innych graczy, potwory itd. to noob? Takie stwierdzenie jest subiektywne, przecież to jest zgodne z zasadami gry, więc niema powodu nazywać takich ludzi noobami. Co do tego, że Polacy się zabijają, to po prostu rozrywka, no i co za różnica czy Polak zabije Polaka, czy Brazylijczyka, tacy ludzie też nie są noobami. Napisałeś też, że Szwedzi, są dobrze zorganizowani, ale przecież czy my jesteśmy gorsi? Wystarczy 3 Polaków z podwórka i nawet 10 swe im nic nie zrobi... ale owszem w większych grupach jesteśmy nieco gorsi, a to dla tego, że każdy [prawie] robi po swojemu i myśli, że jest to najlepsza taktyka dla niego, jednak to nie znaczy, że jest się noobem, po prostu każdy ma inny charakter i swój styl grania, jednak jeśli by połączyć te wszystkie taktyki to by wyszła zabójcza broń... No i chciwość, każdy jest chciwy, trudno, że Polacy okazują chciwość bardziej :/ To by było te 30% z którymi się nie zgadzam...

Stuach
26-09-2007, 19:52

Ta? a moj qmpel gra 4 miechy i ma 200+ jaki z tego wniosek ? Ps. Artykul mi sie podoba. Ja sie w nooba nie bawie ;P

Rotherdamie
06-10-2007, 19:27
To my decydujemy kim jestesmy zarówno w życiu prywatnym jak i w grze... Jesli ktos jest noobem lub thiefem to z wlasnego wyboru a jesli ktos nie wie ze jest noobem to trzeba mu powiedziec co zle robi zeby przeszedl na strone dobra... Jesli nie poslucha zostawcie go z kolegami na tamtej stronie bo wiadomo kim bedzie...
@Topic

Gratz for you! Fajny temat . Mam nadzieje ze jak najwieksza ilosc graczy polskich z niego skorzysta zeby potem nie przeszkadzac sobie nawzajem a szanowac i pomagac sobie w potrzebie w koncu jestesmy jednym narodem...

musissz
10-10-2007, 15:35
Może i pojechałeś rodakom. Ale niestety, Znaczenia nooba nie znasz.

Odkąd powstało to wasze młodzieżowe słowo tzw. ,,Noob'' zawsze miało znaczenie Początkującego Gracza, a newbie to tylko 2 wyraz o tym samym znaczeniu. I teraz się zaczeło przemienianie znaczeń tzn. Mówię, że to znaczy on się myli itp.

Jest tutaj wiele młodzieży, którzy mają max. 15 lat.

Uczę w gimnazjum J.Polskiego i jestem polonistą.
Więc mam pojęcie o takich rzeczach

Noob jest i nadal pozostanie określenie Początkujący gracz.

Nic innego to nie znaczy

Pozdrawiam

Librys
10-10-2007, 16:07
Niezły artykuł ale :]ocenka 4 :}

Wizor
11-10-2007, 15:56
Masz Racje kazdy Polak bije swojego Rodaka trzeba to zmienic , tez czasem robie noobowe rzeczy ale mam zamiar sie poprawic , bardzo fajny poradnik ;]:]

Moraxus
20-10-2007, 14:06
..........

Grzekarol
26-10-2007, 20:01
HEHEHHEShadowbolts-EnNOOB

Patton
01-11-2007, 10:02
A niby dlaczego gracz ktory wybiera non-pvp jest n00bem??
On chce poprostu w spokoju grac. Sam bym wybrał taki swiat gdyby nie to ze mam juz duzy lvl na pvp niemniej zajelo mi to duzo czasu przez ty cholernych pk :(

Ploplo
01-11-2007, 15:04
Ciekawi mnie jedna rzecz: CZemu teraz wszyskie "PLe" wszystko zrozumieli, a w grze nic sie nie zmienia?? :> WszechStronny, a że swe sie razem trzymają to fatk - noobami, cw*lami i wszystkim co najgorsze są tylko dla tej czesci polaków którzy mieli z nimi wojne :D:D (a że swe wygrywają na każdym servie - no cóż, pech to to nie jest ;])...
@swe. Porównajmy sobie światy. Berylia teraz, Furora, a Xerena, bądź inne światy na których rządzą swe.

Kiedyś na beryli (za czasów kh) dało radę sie zacząć. Teraz nie przebijesz 40 lvl bez deda od innych playerów, a jeżeli przebijesz 40 lvl, to jesteś hunted, bo old Rev'Ico zamienił się w KH - tylko szuka pretekstów by zarąbać ci łeb i wyłudzić payment... Czemu?? "Bo on jest królem servera", razem z innymi pachołkami z old Wave. Racja, część wave jest spoko, ale część przywraca starą berylię ;)

Furora - Najgorszy (chyba) świat tibii. Nie da rady tam grać. Masa idiotów zabijających każdego po drodze (nie patrzy czy "polak", bo i tak tam sami polacy).
Xerena - za czasów wojny (którą my rozpętaliśmy, nie oszukujmy się) nie dało sie grać, racja - Mitzumowi odbiło, bo nie miał kasy na wojne więc chodził z innymi swe i tłukli neutralnych, dla paymentu. Polacy przegrali - zapłacili - siedzą cicho - mają spokój.
Kończąc mam pytanie do tych, którzy siedzą w tym z 4 lata. Czy była kiedyś wojna pomiędzy BR i SWE? Wiem, że były mieszane składy (PL + SWE + BR vs. PL + SWE + BR itp), ale najwięcej wojen jest między PL i SWE albo BR. Czy to przypadek? :)

Grzekarol
02-11-2007, 19:44
ktos gra w plemiona.pl??

Leirdek
02-11-2007, 21:32
No i na holere nasmarowałeś głupoty na klawaiturze?Im więcej tych topiców tym więcej noobkuw,więc nie wiem po co męczyłeś śwoje paluszki:D

up@
Ja,nick:Kerry Bovman s:10 możesz zagadać do mnie

Bazyls
04-11-2007, 13:15
Post nawet ciekawy i niektórych na pewno czegoś nauczy. Niezły pomysł żeby napisać takiego posta. Gratuluje chęci!

naiwny20
16-11-2007, 06:41
Jestem nowym graczem aczkolwiek mysle ze w chodz troche juz o tej grze wiem:)
To bylo tak na wstep, jesli chodzi o temat moim zdaniem bardzo dobry !! i gratuluje pomyslu, jesli mam byc szczery jeszcze nigdy nie spotkalem sie z takim chamstwem w MMorpg jak w Tibi
Wiekoszosc graczy jedyne slowa ktore zna to ****************
Nie wiem co chca tym osiagnac... i jesli chodzi o "prawde o Polakach" w tym artykule to po miesiacu gry juz musze sie z tym zgodzic wiekszosc polskich graczy jakich spotkalem na swojej drodze to poprostu "chamy" zdarzylo sie naszczescie kilka wyjatkow
Denerwuje mnie jeszcze np. siedze sobie na jakims respie mam niski lvl przychodzi koles jeszcze z nizszym i mowi "leave" a jesli nie wyjdziesz zaraz jakis char 100+ odzywa sie ze hunted... i czy to ma jakis sens ?? sam posiadam sadze ze nawet dobre Pro ale nie wykorzystuje tego notorycznie wsumie to wogole tego nie wykorzystuje bo jest mi to zbedne...
A co do szwedow moim zdaniem bardzo mili i przyjaznie nastawieni gracze poznalem dwoch a z jednym teraz czesto chodze na Dragi itp i raz ja mu go blokuje raz mi on a nigdy nie spotkalem Polaka ktorego nie znam w rl zeby zapropowowal taki wypad
Rowniez jesli chodzi o desert questa zbierali druzyne oczywiscie Polacy i po wykonaniu questu i wyjsciu z "price roomu" cala trojka rzucila sie na mnie i mnie ubila i czy to jest normalne ??

Ustrefel
17-11-2007, 16:03
co kraj to obyczaj.Ale pamietajmy ze wyjatek stanowi regule. z Drugiej strony patrzac na kolegow w grze z kraju Br to nie sa wiele lepsi

maffiozzo
18-11-2007, 15:49
Artykuł oceniam na +, ponieważ ktoś musiał wreszcie napisać te kilka ostrych słów... ale jak dla mnie nie uwzględniłeś jednej postawowej rzeczy

Widzisz.... jak dla mnie, to bierze się ze zbyt poważnego traktowania gry.

Jestem pracownikiem biblioteki publicznej, która posiada kilka komputerów podłączonych do internetu. Nie raz widziałem jak dzieciaki grając w Tibię, klnęły na siebie i co najgorsze (o zgrozo coraz częściej) naparzały się o tą grę. "daj mi to, bo ci zrobie tamto" itp.
ileż razy słyszałem teksty "jak dorwe tego sk***** to go spiore", dla mnie takie zachowanie jest żałosne.... nie rozumiem, naprawdę nie rozumiem, jak można przenosić emocje (negatywne) z gry do RL... nasza młodzież robi się coraz gorsza... coraz bardziej agresywna... i coraz bardziej kretyńska....

respect

NOOOOOOB
05-12-2007, 14:43
No to ja sobie pije herbatke i czytam poradnik.Jest wszystko dobrze w nim nie ma żadnego ŻADNEGO blędu.Zjednoczenie Polaków to dobry pomysł lecz to będzie troche długo trwać.I musze powiedziec z przykrością, że Polacy to najwieksze NOOBY w Tibii.Daje Ci 10/10 za ten poradnik ^^.

Last_Ananas
07-12-2007, 04:50
Jestem początkujacym graczem :) i musze stwierdzic ze ten post jest bardzo dobry . duzo sie dowiedziałem :]

Bilet
07-12-2007, 23:08
Moim zdaniem NOOB to osoba poczatkujaca ...

Desperak
08-12-2007, 00:47
90% polaków ciągle się kluci, nie potraficie razem grac. Tutaj chylę czoła w stronę Odyn i Crazy willy, którzy wg. mnie są najlepsza para graczy na novie, zawsze trzymali się razem, nigdy się nie kłócili, z innymi tez nie mieli problemów.

bardzo interesujące, widać jaki to Ty jestes uczony profesor ^^

co to za BULLL SHIT. wez skończ człowieku.. nigdy nie widziałem durniejszego posta.

haha jaki zal

ROZPACZ.COM

Eofen
08-12-2007, 02:42
Bardzo dobry artykul.Zgadzam sie z nim w 100%
Dzis mialem taki przypadek ciaglem sobie do dp 50 spirow 15 palkiem a tu jakis 108 ek wyskakuje wzial spiry i wyrzucil do wody i jeszcze dodal do mnie to ulubione slowo 10000000000000 ludzi "noob"

czareq
22-12-2007, 12:11
mówisz tak o polakach bo sam jesteś szwed
moim zdaniem kiedyś widziałem wojne brazylijczyków ze szwedami
i dlaczego szwedzi przegrywali??

BO POLACY BYLI PO STRONIE BRAZYLIJCZYKÓW

trzymasz ze szwedami wiem to

czareq
22-12-2007, 12:13
Polska GÓRĄ!!!!!!!!!!!!!Polska GÓRĄ!!!!!!!!!!!

Sylar
22-12-2007, 16:10
@Desperak:
Brawo! Czepia sie literowki! -.-
O tobie to bym powiedzial rozpacz.zal.nocoment.pyly/php.poprostubrakslow.aleniestetynOObysawszedzie

@czareq:
Wiec sie cieszysz z tego ze Polacy trzymaja z Br, tak? -.-

Tych dwóch panów chyba możemy sprobowac zaraportowac za cos do GM - Niech im da bana na wiecznosc.

@Wszechstronny:
Gratulacje topicu! No coz, niestety Polacy tacy sa :( (PRAWIE wszyscy). Sam w szkole jestem otoczony przez takich ludzi z tylko JEDNYM wyjatkiem. Przez tych nOObow mam takie sytuacje:
Chce od kogos cos kupic (sprzedac/isc na questa itp...). Po chwili pytam sie go "pl?" (zeby mi sie latwiej rozmawialo: po ang umiem dosc dobrze mowi ale prawie w ogole pisac ;)). Na to on: "I hate pl u NOOB" i idzie...
Najgorsze jest to, ze 95% tych noobow nie rozumie tego o czym mowiles i dalej bedzie to robic :(

I jeszcze nie rozomiem ludzi, ktorzy wyzywaja innych: "ale z ciebie LOL". Czy lol to wyzwisko, czy okreslenie sytuacji...

PS: Moge promowac ten temat w swoim podpisie? ;)

NiezwyklePlugawyDruid
22-12-2007, 17:22
Pod względem inteligencji 90% graczy Tibia jest jedną z gorszych gier, w jakie grałem. Tylko pod tym względem, nie, że się czepiam, jedynym sposobem, by tu przetrwać, jest olewanie takich ludzi...

Pamiętam, że poznałem raz br. Od początku wiedziałem, iż jest on br, ale mi to nie przeszkadzało. Fajnie było. Rozmawialiśmy trochę. Pomagaliśmy sobie, poszliśmy nawet na questa, wymienialiśmy się runkami... po tygodniu 'znajomości' powiedziałem mu, że jestem pl.
I tak straciłem kolegę. Zostałem zwyzywany przez niego i grupkę innych br. To nie jest n00bstwo. To rasizm. A może i n00bski rasizm.
Zadziwia mnie to, iż jeśli człowiek jest ok... to co komu przeszkadza narodowość? Dla mnie gracz to gracz. Nie obchodzi mnie, czy jest br, czy kimkolwiek innym.

Po drugiej stronie kabla siedzi drugi człowiek. Wiele osób tego nie wie. Bo to tylko gra. Zły uczynek to zły uczynek i wszędzie są prawa - i w Tibii i w świecie realnym. Jeśli uważasz sie za kogoś lepszego, bo pochodzisz z innego kraju, masz superlevel, czy kij-wie-co-innego i sądzisz, że będziesz cool bluzgając na wszystkie strony i jadąc po wszystkim, co widzisz, w imię jakichś dziecinnych zasad, kradnąc, bezczelnie zagarniając wszystko dla siebie, blokując, przeszkadzając, uprzykrzając innym życie... to tak, jesteś n00bem.
Ale w tej grze pod względem ludzi jest jak w życiu. W prawdziwym świecie też są idioci (oho i to ilu!), też są złodzieje, też są mordercy...
Tym bardziej że gdzieś tak 80% graczy (na moje oko - i ze względu na przepytane osoby w grze) ma od 10 do 14 lat. Takie przynajmniej spotkałem. I nie załam sie tu...
Ludzie pragną uczynić z tego śmietnik (no nie mówię, że wszyscy).
Szczerze? Nie wiem po co to robią.
Nudzi im się? Są niedowartościowani? Imponuje im to?
Cóż, chyba tylko n00b jest w stanie odpowiedzieć.

czareq
22-12-2007, 18:53
Zgodzę się z tobą rasizm istnieje nawet w tibi ale mam char na neranie i mam kumpla też br i wiem że on nie faworyzuje zasad rasizmu wobec polaków czy kogokolwiek.Dla niego gra to gra i tyle

dzakub
28-12-2007, 16:23
Dobry poradnik.
Ale jedno mnie denerwuje. A mianowicie:
Formatowanie tekstu. Mogłeś to zrobić np. w punktach, używając akapitów, pogrubień, podkreśleń, powiększenia czcionki itp. B)
Moja ocena: 8/10

seffok
29-12-2007, 06:12
Ehhh. A wiec od poczatku. Na starcie napisales, ze za duzo sie zalimy, narzekamy, placzemy itp a cala Twoja wypowiedz wlasnie tego dotyczy. Moj tibijski staz wynosi okolo 4,5 lat grania i uwazam, iz wiem co to znaczy prawdziwy noob a czytajac Twoj temat odkrylem wiele niezgodnosci, pomylek a wrecz glupiego myslenia (bez obrazy). Najbardziej mnie chyba dziwi ze ktos wypowiadajacy sie na ten temat i bardzo przekonany o swojej madrosci tibijskiej juz na poczatku popelnia blad przy okreslaniu pojec : noob i newbie.

A zatem

noob - osoba ktora przeszkadza innym graczom wiedzac ze robi zle. Nie ma tu podzialu na wiek, level, narodowosc itp. Albo ktos jest noobem albo nie.

newbie - ktos bardzo malo wiedzacy (najczesciej poczatkujacy gracze) o grze.

Przejdzmy dalej. Z Twojego tekstu nic nie wynika. Wymieniles jedynie przyklady roznych bardziej popularnych chamskich zachowan i to wszystko. Oburzyles sie, ze ktos Ci literowki wypomina ? Sam sie przyczepiasz do wyrazu "plx", i tutaj tez odpowiedz - jak sie nie podoba to nie uzywaj. W przeciwienstwie do Ciebie nie nazywalbym noobem kogos kto sie broni kolegami, kogos kto dodal do czaru przykladowe : "heal me" lub kogos kto sie zapytal gdzie mu bedzie najlepiej trenowac. Musisz pamietac ze swiat nie zostal stworzony tylko dla Ciebie i uszanuj decyzje innych. Mi nie przeszkadza jezeli ktos po "utevo lux" doda LIGHT albo HEAL po "exura" mimo ze sam tak nigdy nie robilem i nie robie dlatego ze mi sie to nie podoba, ale uszanowac potrafie. Jezeli zostane zapytany o miejsce treningu to nie wyzywam ludzi od noobow a staram sie pomoc : ALBO nie majac czasu odsylam go na forum ALBO mu po prostu odpowiem. I mnie nie obchodzi czy to jest level 10 czy 200 i czy to jest polak czy szwed a moze brazylijczyk, to jest bez znaczania, ale o tym pozniej. Nastepna sprawa. Czy ktos odrabia level czy tez najpierw skille po smierci swojej postaci jest to tylko jego sprawa i nie rozumiem zupelnie Twojego myslenia - co Cie to obchodzi co kto i jak odrabia po smierci ? Jezeli ktos nie gra tak jak Ty to nie oznacza ze jest noobem. Dla mnie na przyklad pomyslem z rodziny noobow i pochodnych wydaje sie pomysl "zjednoczenia polakow".

Teraz co do narodowosci, jej niestety / naszczescie nie da sie
zmienic(*) i zgodze sie z Toba w sprawie ze ludzie pochodzacy z Polski maja opinie zlodzieji, mordercow, zadymiarzy, pijakow itd... I tu jest tak : albo bedziesz nadal narzekal jacy to polacy sa zli albo masz to gdzies. Mnie na przyklad nie interesuje to ze polak to cham czy polak to cos tam, jezeli ktos w ten sposob uogolnia to po prostu sie myli bo jak wszscy wiemy jest to nieprawda ze kazdy z nas (do polakow) jest zlodziejem czy innym kretynem, przynajmniej ja sie za takiego nie uwazam. W Tibi mam wielu znajomych i nie oceniam na pewno zadnego z nich po tym gdzie sie urodzil tylko po charakterze (wiecej : definicja "noob" na gorze wypowiedzi").

A co do Ciebie WszechStronny musze Cie oskarzyc (wybacz jesli nie slusznie) o nie prawdziwosc Twoich informacji jezeli chodzi o czas grania w Tibie. Moim zdaniem jak i zapewne wielu innym bardziej doswiadczonym graczom jest oczywiste to ze ktos grajacy 4 lata nie napisalby tematu ktory zawieralby tresci znajdujacych sie w nim obecnie.

Mam rowniez prosbe do moderatora o usuniecie "poradnika" ze wzgledu na niska znajomosc tematu przez wypowiadajacego sie uzytkownika. Po prostu nie chcialbym zeby chociaz jedna osoba wiecej zaczela myslec w taki sam sposob jak pan WszechStronny ( a moze tak sie stac po przeczytaniu tego wlasnie tematu).

Pozdrawiam.

PS. Tekst byl pisany "na zywo" wiec jesli znajdziecie jakies bledy to tylko i wylacznie przez moje lenistwo (nie mam dysleksji,dysortografi, dysczegos), przepraszam rowniez za NIE uzywanie polskich znakow - przyzwyczajenie : )

Xsiorus
31-12-2007, 15:25
he , moze to boli;( ale to wszystko prawda!!!! Zgadzam sie 8o

dr.ub
31-12-2007, 23:20
zal poradnik spoko
ale noob(tak na prawde newbie znaczy żultodziub)

Quacyk
01-02-2008, 00:25
Kilka rzeczy jakie podałeś w noob bardziej odnosi się do newbie... jak ktoś pyta o expowiska to nie musi być noobem.
Ogólnie widzę u ciebie swoiste przeciwieństwo nacjonalizmu. Wśród Polaków jest sporo noobów, fakt. Ale ja też jestem Polakiem. I ty twierdzisz, że po mnie wszelka krytyka spływa jak woda po dupie kaczki. Hmm. Chyba po kaczce? Po co ta dupa? Czy człowiek intyligentny MUSI wrzucać dodatki w tym guście? Nie wydaje mi się. I nie uważam się za takową dupę kaczki. Mimo iż jestem Polakiem. Zapewne też zaraz byś mnie nazwał noobem biorąc pod uwagę mój wiek...
Jesteś strasznie zacietrzewiony. STRASZNIE. Pisałeś to po hacku? Dziewczyna cię rzuciła ;)? Współczuję, ale znam lepsze sposoby na wyładowanie frustracji.

wojo1310
04-02-2008, 18:46
Napracowałeś się troche...ale czytając komenty widze że nie do wszystkich trafiło przesłanie.LUDZIE!ON WAM NIE CHCIAŁ WRZUCAĆ TYLKO WAS UŚWIADOMIĆ I SKŁONIĆ DO POPRAWY!B) A tak po za tym to nie oceniaj wszystkich jednakowo!Grając na Novie nie jesteś w stanie dowiedzieć sie czegoś o stosunkach polaków na Menera!Tam polacy są sobie pomocni!Zdarzają sie wprawdzie debile którzy grają poto żeby huncić(menera to nonpvp ale większe lvle bloczą słabszych od siebie dając potworka pole do popisu zgarniając potem loota z deda).No cóż!Taka jest ludzka natura.PRAWO DŻUNGLI takzwane.A co do nobków to myślę że brazole są najwiekszym narodem tibijskiem reprezentującym ów tibijski ,,status".Np. Mowie do jednego braza ,,pl?" a on mi na to ,,Si".W brazoach denerwuje mnie to że używają botów co według mnie bardzo psuje sens gry.Robi tak niejeden highlvl...ostatnio było głośno o jednym brazku(300 lvl)którego udupiło dwóch sorków a on po 3 dniach expienia na bocie odrobił te 2 stracone lvle...po za tym ma kilku ownerów którzy pilnują jak boci żeby go nikt nie udupił...To jest dla mnie dziecinada:baby: Boci na frostach i sie cieszy...Pidsumuwując zaznacze że brazole to noobki a polacy to taki narwany naród i tyle...

Kin_Yuki
05-02-2008, 21:29
To co pisze w pierwszym poście nie uległo zbytniej zmianie. Chociaż nie wszyscy Polacy to nooby, i nie traktujcie że jeśli ktoś z jakiegoś kraju to noob... to się ociera o rasizm...

Tyle mam do powiedzenia....

Pozdrawiam Kin Yuki