Pokaż pełną wersje : Wiecie w ogóle co to jest noob?
WszechStronny
13-08-2004, 11:56
Patrzę na to forum, oglądam tematy, myślę tak sobie nad ich sensem, czytam ich treść... i głowa mi opada. Ludzie, widzieliście kiedyś wielka kupę gów**? No to spójrzcie dokładniej na to forum... a raczej na ludzi którzy tutaj piszą. Większość którzy tutaj piszą są chyba jeszcze na poziomie :baby: , nie żartuje, czas na ostra krytykę ludzie, za dużo tutaj nadziei i fałszywych złudzeń i iluzji. Za dużo się żalicie i ciągle płaczecie, nigdy nic wam się nie podoba... Jak dzieci ze smoczkiem . Gram w ta grę od 4 lat, widziałem wiele, zapewne o wiele więcej niż wy kiedykolwiek zobaczycie, przynajmniej niektórzy z was. Jakoś tak się złożyło, ze kiedyś przyszedł mi do głowy pomysł żeby zjednoczyć Polaków jakoś, ale nigdy mi się nie udało. I już wiem czemu.... bo większość Polaków to nooby, nie newbie, nie noobki, tylko nOOby przez duże OO. Pewnie w tym momencie większość ludzi pomyśli "spier***** frajerze, sam jesteś noob”, ale to już normalne, bo Polacy to naród, po którym krytyka spływa jak woda z dupy kaczki. Ale czas to chyba zmienić no nie? W końcu trzeba się wciąż polepszać, ulepszać itd. itp. W każdym razie musicie wiedzieć ze większość z was jest noobami, wiecie tyle ze trzeba robić większy lvl, mgc lvl, skile i huntować, i kupować lepsze rzeczy. A jak zginiecie to trzeba się wkur*** i klnąc i od razu szybko odrabiać. Nie macie pojęcia co w ogóle znaczy noob, a co newbie. Zacznę od tego.
nOOb- gracz, który nic nie wie, ale twardo się zapiera ze wie i ze to ty jesteś nOOb
newbie(lub noobie, zależy jaki kraj)- gracz, który nic nie wie, ale się przyznaje i darzy do poprawy
Wiele osób na pewno tego nawet nie wiedziała. A teraz pokaże wam definicje nOOba w dzisiejszych czasach tibijskich.
nOOb- Polak, Brazylijczyk, Hiszpan, zaczyna grac pierwszy dzień, ktoś do niego mówi noob a on zaczyna przeklinać, bo słyszał to słowo w innej grze i twardo mówi ze on nie noob, gracz, który na rooku kradnie innym rzeczy i potwory, bo może, bo go nie mogą za to zabić, a jak potem dostaje zemstę na main to krzyczy ze pk, gracz, który do wszystkich co go wkurza mówi ze ma rooka, choć nie ma żadnych do tego możliwości, gracz który siedzi w depot i tylko kradnie, gracz który mówi ze kupuje p acc i robi kradzieże, gracz który od wyżej wymienionego kupuje p acc (są sposoby żeby się przed tym uchronić), gracz który twierdzi ze zabije tego czy tego potwora gdy tak naprawdę traci albo cale hp albo jeszcze parę uhow żeby go zabić, gracz który spamuje, gracz który na końcu czaru dodaje jakiś głupi tekst, typu "heal me", gracz który musi się uśmiechnąć nawet na najgłupszą rzecz, gracz który gada z jakimś high lvl przez chwile żeby potem spytać się czy może być jego kolegą i ze dodał go do vipow, gracz który broni się kolegami, gracz który broni się najlepszymi graczami na poszczególnym świecie nawet ich nigdy nie widząc na oczy, gracz który sadzi ze jak jest w guildi to może robić co chce bo gildia go ochroni, jeszcze parę jest, na koniec dodam gracz który mówi PLX! nie ma takiego słowa!
Jak widzicie dużo jest definicji nooba, pewnie przeczytaliście właśnie parę rzeczy które sami robicie co? Nic dziwnego, a teraz dodam jeszcze parę definicji które odnoszą się dokładnie do was.
Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem, pyta się gdzie huntowac na tych czy tych skilach, pyta czemu go zabili gdy miał ten i ten eqp, takie skile, i był tam i tam, pyta jak się obronić przed hackiem, co zrobić po hacku, prosi o danie mu rzeczy po shakowaniu, taki który chodzi i przeklina jak rąbnięty bo on jest Polak, on lubi przeklinać, i nie dostanie bana bo GM go nie zrozumie. Po śmierci szybko chcecie odrabiać lvl nie myśląc żeby najpierw dostać spowrotem skile i mgc lvl, a dopiero potem znowu za lvl się brać, a chyba największą w********** rzeczą jest to ze Polacy chyba na każdym świecie, a najbardziej na novie blokują depot, stoją albo od razu przy wejściu albo na 3 kratce od niego, wszędzie blokują dostęp a jak go przesuniesz to on wraca bo się boi pk... Powiem szczerze i pewnie trafnie ze 80% Polaków tak robi. Pewnie się spytacie czemu wcześniej przy definicji nooba nie napisałem SWE, bo oni nie są noobami, są najpotężniejsi na każdym świecie, i grają najlepiej, znam wielu Szwedów, z novy wszystkich najpotężniejszych, i oni nie robią tych błędów co Polacy.
A teraz porozmawiamy o pomaganiu sobie nawzajem... Szwedzi w swoich szkołach dają ogłoszenia ze możesz zgłosić się do tej czy tej osoby i ona pomoże ci grac, powie jak grac (tylko interfejs tłumaczą, a nie tak jak wam gdzie huntowac, co itd.) i oni się trzymają razem, nigdy prawie się nawzajem nie wybijają. Szwed nie podniesie ręki na Szweda, Polacy nawzajem się wyżynają, ciągle takie akcje widzę, ciągle kłótnie, kur** pogania kur** i ciągle się leja, a potem nawet na RL się luka o grę... 90% Polaków ciągle się kluci, nie potraficie razem grac. Tutaj chylę czoła w stronę Odyn i Crazy willy, którzy wg. mnie są najlepsza para graczy na novie, zawsze trzymali się razem, nigdy się nie kłócili, z innymi tez nie mieli problemów.
Druga sprawa to ceny... Polacy tak chamsko zdzierają ceny ze to mała bania, wydać dla high lvl knighta 500gp dodatkowe na uhy to straszne zdzierstwo, ale jak dzięki uhom pójdzie na hunt i np. dostanie bohy, to walnie cenę 50k i nie ma bata żeby ją zmniejszył dla kogoś, bo on jest biedny i on potrzebuje kasy, a jak już sprzeda te bohy to znowu skąpi na uhy. Chciwość to wielka wada Polaków, i nie mówcie ze nie da się tego zmienić bo to jest w genach, gów** prawda, wszystko można zmienić
Kończę na razie tego posta, potem dodam nowe które bardziej rozwiną te przemyślenia, a wy tez pomyślcie, ze jednak jesteście noobami, ale możecie to zmienić, co wy na to?
Post został poprawiony ze wszystkich błedów, wg Microsoft word, jakiekolwiek pretensje proszę kierować do Billa :)
Kadmilos
13-08-2004, 12:06
Powiemk tak bardzo ciekawy post, mam nadzieje ze skłoni ludzi do przemyslen i relfeksji osobistych :>
noobie- gracz ktory nic nie wie, ale sie przyznaje i darzy do poprawy
Noobie? Chyba Newbie. Jak byś poprawił orty/ literówki ( a jest ich dużo) to artykuł trafiłby na stronke. Chociaż mi sie artykuł nie podoba. Po co niby jednoczyć Polaków? Po to żeby tylko oni byli na serverze? A co do cen... Każdy chce więcej zarobić. Buisnes is buisnes, w biznesie nie ma sentymentów. A skoro grasz w tą grę od 4 lat to któy masz lvl? Bubble gra od trzech lat i ma 190, a Ty?
Spox artykul. Ze tez ci sie chcialo tyle pisac nie majac najmniejszej gwarancji ze to do kogos przemowi. Moge sie zalozyc ze gdyby to bylo na innej stronie (nieliczac moze tibia.end.pl) to jakis mod cos by z tym zrobil (ciekawe co:P).
Mam tylko dwa zastrzezenia. Po pierwsze gracz niedoswiadczony to chyba newbie a nie noobie (chyba ze sa dwie nazwy).
Po drugie:
Pyta sie jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupic czar, jaki czar mowic gdy ma mane, pyta gdzie trenowac, czy lepiej z czlowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko zwiazane z treningiem, pyta sie gdzie huntowac na tych czy tych skilach, pyta czemu go zabili gdy mial ten i ten eqp, takie skile, i byl tam i tam, pyta jak sie obronic przed hackiem, co zrobic po hacku,...z tym raczej sie nie zgodze. Skoro gracze ktorzy dluzej graja nie maja doradzac tym mniej doswiadczonym jak grac. Czemu uwazasz ze nowy gracz powinien na wlasnej skorze zobaczyc ktore potwory moze bic, a ktore jego bija. Chyba ze chodzilo ci o to ze jest tyle artykulow ze pownno sie z nich korzystac a nie ciagle zawracac glowe byle czym....
-EDIT-
Mateusz - byles szybszy z tym newbie
WszechStronny
13-08-2004, 12:22
@mateusz_90
poprawilem juz newbie, nie martw sie, martw sie raczej o siebie. Gralem juz wszystkimi profesjami, i na wielu swiatach, nie powinno cie interesowac jaki mam level, myslisz ze jak masz lvl to juz nie jestes noob? pozatym bubbles gra po 16h dziennie lub wiecej, nie jestem jakims maniakiem bez zycia. Przeszkadzaja ci literowki? no dobra, poprawie, a tak ogolnie nie trzeba ich jednoczyc, ale milo by bylo, i nie po to zeby sami polacy byli, ale po to zeby sie nie osmieszac w oczach innych, i nie mow ze wszyscy chca zarobic, polacy najbardziej sie pluja o ceny, gdzie szwedzi prawie zawsze mowia ok odrazu.
@ up.
Może Szwedom dawałeś cenę do zaakceptowania,a Polakom (bo są rodakami) mniejszą? Może Ty nigdy nie chciałeś więcej zarobić?
-Edit-
"Gracz, któy mówi PLX" - Plx jest to skrót o please, a jak wiadomo większości ludziom na tym forum, jest to zwrot grzecznościowy.
-Z niektórymi sprawami się nei zgodzę:
"...czaru dodaje jakis glupi text, typu "heal me",(...) " wg. mnie dodanie Textu "Kula ognia" do czaru Fire Field jest bardzo na miejscu... dzięki takim textom można stworzyć klimat Gier RPG i Fantasy....
-Nigdy sie nie spotkałem z wyrażeniem "noobie". Qrde, chyba powinno być newbie nie?!
-"Jakos tak sie zlozylo, ze kiedys przyszedl mi do glowy pomysl zeby zjednoczyc polakow jakos, ale nigdy mi sie nie udalo."
Qrde, prezydenci też chcą zjednoczyć cały świat i co udało im się?! Gó*** prawda! Dalej są wojny... żeby zjednoczyć wszystkich to jest nie możliwe...
Każdy ma inny charakter itp.
Jeszcze coś: Dlaczego gadasz że forumowicze to n00by (no bo niby forum to "kupa gów**") a nei tych co grają w Tibii?! Przecież tutaj są niektórzy co nie grają w Tibię, ale mimo to uczęszczają na to Forum...
- I to porównanie Forum do "kupy gów**" chyba nie pasuje... Przecież nasi szanowni Moderatorzy tak się starają a Ty wyskakujesz tutaj z takim textem... niech Bóg ma Cię w opiece...
No niepowiem, ze ladnie pojechales w tym artykule naszym rodakom z tibi. Ale sadze, ze bardzo dobrze zrobiles, moze przemowi to do rozumu chociaz malej czesci graczy (to juz byl by sukces) i jakos moze sie cos zmieni. Co prawda gram w tibie dopiero rok i na poczatku bylem w pewnym stopniu takim jak czlowiek opisany w artykule, ale nie az tak mocno. Bylem raczej newbie. Bo dotej pory mysle, ze sporo juz wiem, ale nie wszystko i caly czas sie ucze, caly czas staram sie poprawic swoje zachowanie (jesli mozna tak powiedziec) w tibi. Wkazdym badz razie, bardzo dobry artykul (chociaz z niektorymi rzeczami bym sie nei zgodzil, ale to male wyjatki :P), mam nadzieje ze ktos zrozumie o co ci chdzilo i sie zaczna nasi zmieniac. Za te przemyslenia masz odemnie plusa :D
WszechStronny
13-08-2004, 12:43
sry za to noobie, przyzwyczailem sie bo szwedzi tego raczej uzywaja a ostatnio tylko z nimi mozna bylo pogadac. A teraz tak... Nesipeh, dzieki za komentarz, widac narazie ty i kadmilos wzieliscie chwile zeby nad tym pomyslec, bo reszta prubuje sie doszukac nawet literowek w moim tekscie, chyba im on nie pasi bo gada o nich. Nie martw sie mateusz, jestem w trakcie poprawiania calego, pozatym zawsze kazdemu daje takie same ceny.
edycja: pls to skrot od please uzywany powszechnie w angli lub stanach, rowniez plz jest doposzczalne gdyz jest to slangowe zgrubienie ale w zadnym z angielskich krajow nie uzywa sie plx, nie kloc sie ze mna, bylem w obydwu krajach.... i mam tam duzo kolegow
@earl
jak ja zaczynalem to nikt mi nie pomagal i wyszlo mi to na dobre, co sie dzieje jak wszystko nowym mowisz? mysla ze juz wszystko wiedza a wg mnie nie ma lepszego nauczyciela niz praktyka.
@zoorek
jaki tam klimat? niektore sa tak glupie ze zal patrzec, np mgc lvl plx, co to ma byc? pokazuje klimat? ze nie moze sie doczekac mgc lvl?
aha, i moze zastanow sie nad moim tekstem a nie szukaj za wszelka cene bledow, forum to nie kupa gowna, tylko jego tresc, mogles sie domyslec, inni jakos to zrobili, popatrz na tematy "gdzie huntowac ze skliami xx/xx" 36 stron... o niczym, o gownie, a jezeli ktos nie gra w tibie a wypowiada sie na tym forum to krzyz na droge, bo to jest forum o tibi a nie o byle czym. I dodalem tez procenty, tego juz nie widziales? z tego wynika ze nie wszyscy ale wiekszosc
WszechStronny---> Level jednak ma coś wspólnego i tez sie liczy! Np. ktoś może być n00b i ciągle robić postać od nowa jak tylko go zabiją, a kto inny to przezwycięży i osiągnie 40 lv! A na 8 lv'u nie poznasz co to Wyprawa z Kumplami, wspólna pomoc (jeden z kolegów ma zginąć, ty go uleczasz i już bardziej sie polubicie). Nie poznasz jak to jest zabić samemu Giant Spidera itp. Chyba że pójdziesz z High Levelami, ale sam tego potworka nie zabijesz. Albo pójdziesz z qmplami na 8 lv'u poexpić na Trolle. To tak jakbyś ciągle miał 4 lat'a i nie wiedział co to jest praca itp. Dzięki wspólnym wyprawom z kolegami an wielogodzinnych HUNT'ach można nie tlyko zdobyć doświadczenie w Tibii ale także w życiu...
Narazie tyle...
WszechStronny
13-08-2004, 12:50
No wiesz...... widzialem lvl 42 co nie wiedzial jak krzyczec, sa wciaz ludzie ktorzy mysla ze jak napisza DUZYMI LITERAMI to krzycza, to jest zalosne.... Moge miec 8 lvl i wiedziec jak ta gra dziala, byl tez taki lvl 68 co tarcze trzymal tam gdzie jest miejsce na wedke.....
@re UP
A pomyślałeś że ta osoba mogła kupić ta postać, a wcześniej wogóle nie meić nic wspólnego z ta Tibią?! Tak jak byś kupił sobie posadę np. Gościa Lepiącego garnki, a wogóle nie umiałbyś ich lepić....
WszechStronny
13-08-2004, 13:01
Sorry ale sadze ze tylko nooby sprzedaja postac, bo po pierwsze nie wazne jaka cene dostaniesz za postac, czas ktory ci zajął na robienie tej postaci, np 3 miechy... przez 3 miechy zaloze sie ze moge zrobic o wiele wiecej kasy.
po drugie nie daje przykladow bez pelnych informacji.... ten typ gral od roku -.-
Wedlog mnie bardzo dobry temat, mnie akurat gryzie ( Denerwuje ) ze kazdy ( doslownei kazdy ) przezywa drogo osobe od nooba. Doslownie mie juz ****ioza bierze jak widze kolejna klutnie gdzie oby dwaj gracze przezywaja sie od noobow. Jezeli chodzi o te ze przedstawiles polskich graczy w tak zlym swiete troszke mija sie z prawda. Problem bycia noobem nie dotyczy tylko Polakow, Brazlylijczykow czy Hiszpanow ono dotyczy wszystkich graczy w Tibie. Ja uwazam ze nooby to nie jedyny problem tibi, gorszym i to o WIELE gorszym problemem jest chamstwo , tak szczeze to wole juz noobow niz hamow. I zamiast nooba na osobe ktora SPECJALNIE zabije ci potwora z ktorym trenujesz, ktora cie oszuka, ktora cie okradnie, ktora cie zbluzga mozna nazwac pospolitym chamem. Wiec uwazam ze owiele wiecej osob jest chamem niz noobem. Dziekuje. WszechStronny + 1 Rispecta for u men.
@ up, up. Ciekawe dlaczego. Cycek też był n00bem? Widziałem na allegro ofertę sprzedaży jego chara za 5000zł.
Siergiey
13-08-2004, 13:26
A wiecie czemu Polacy to nooby? Bo wiekszosc to dzieci, ktore chca pokazac, jak to wszystko wiedza, jakie mocne w gebie...poprostu takie dzieciaki maja troche naj***ne w glowie, dla nich wyzywanie kogos przez internet, oszukiwanie itd, to wszytsko co wymienil wszechwiedzacy, to dla nich jest poprostu lepsza zabawa niz samo granie w tbie ;P Chociaz sa wyjatki: jak zaczynalem grac, koles mlodszy odemnie pomogl mi w treningu, a jak za pare miechow bylem bardziej obczajony z tibia, spotkalem kolesia, starszego, ktory uparcie twierdzil, poki mu nie wyjasnilem, ze kazdy kto zaczyna grac w tibie jest NOOBEM! Co do chciwosci, to nie tylko polacy szukaja latwej kasy poprzez kradzieze, okszuiwanie ludzi itd. Ale polakow czesciej sie "przylapuje" na takich rzeczach, bo ich jest wiecej...W pale sie nie miesci np to, ze koles chcial sprzedac line na rooku za 100gp! 20gp wziac za line to i tak jest juz sporo, a on chce 100! Nie mialem wyjsca...musialem sie zabawic w nooba XD Hehe, stracil line koles (ma sie smykalke do takich rzeczy;) Szkoda, ze czesciej spotykamy noobowatych debili, niz spoko kolesi
;P
WszechStronny
13-08-2004, 13:30
mateusz_90, <CIACH> ciagle chrzanisz o tej jednek rzeczy, zastanow sie chwile zanim znow cos napiszesz co?
@siergiey, wiem ze inni tez tacy sa, ale to jest polskie forum i pisze o polakach bo samym soba musimy sie przypatrzec zanim zaczniemy oceniac innych, nie sadzisz?a pozatym to ze to sa dzieci nie znaczy ze musze byc takie glupie, a dorosli tez sie znajduja z inteligencja :baby: :p
@resthin
wiem ze hamstwo jest gorsze, ale to akurat charakter czlowieka, a to juz zupelnie inna bajka, bo umiejetnosci grania to nie charakter tylko skill :) pozatym nooby sa hamskie nawet jesli tego nie chca bo oni tez zabijaja twoje potwory itd. itd. ale masz u mnie rowniez + za ladne przemyslenie zanim cos powiedziales.... nie tak jak mateusz.......
Siergiey
13-08-2004, 13:52
@ up
Nie wiem czy jakis dzieciak, pod wplywem twojego posta sie poprawi, dzieciak, ktory robil to wszystko specjalnie. Poprostu jest za maly by zrozumiec, ze robi zle, ze psuje reputacje zarowno sobie jak i swoim kolegom z Polski, czyli nam ;)
Chyba, ze jest osoba na forum, ktora nieswiadomie zrobila z siebie nooba, (tzn nie wiedziala ze zachowuje sie jak noob, ale po przeczytaniu postu dowiedziala sie o tym, i obiecuje poprawe ;P) np nie wiedziala ze spamowanie jest zle (xP), i chce teraz sie poprawic.
pyta się gdzie huntowac na tych czy tych skilach,
Nom z wszystkim sie zgadzam tylko nie z tym!!!!! CZemu nie pytać o stworki?? Przecież dzieki temu newbie czy nooby nabierają doświadczenia!!!!
Tak czytam ten artykuł dokładnie bo na forum to już 2 chyba Topic ostatnio o zjednoczeniu Polaków i bardzo mnie to ciekawi!!! Wszech Stronny ja dokładnie tak samo jak ty uczylem się sam!! nikt mi na poczatku nie pomagał!!!
Sam popełniałem takie błędy a gdy ktoś mnie zabił no to pretensje i nowy char! Ale teraz tak nie jest!!! Powiem tyle: sam nie popełniam już tych błędów!!! Ale pod względem wiedzy o lepszych stworkach jestem newbie!!!
i przyznaje się , ale chcę to zmienić więc pytam na forum!!!! Ale pytam o lepsze storki nie o np roty :P
Emperor Lord Rydzyk
13-08-2004, 14:07
@wszechstronny
GRATZ artykola naprawde niezly moze pomoze niektorym masz + ode mnie
@Mateusz_90
NIe obraź sie ale ty masz jakis zrys na bani, przeciez jesli gosciu sprzedaje postac za 5k zł to chyba co innego niz po 3 miechach za 100zł
WszechStronny
13-08-2004, 14:25
dzieki za mile komentarze, widze ze coraz wiecej osob czyta ten topic, ciesze sie ze mam sie podoba
Aha, co do tych skili...... ja ubilem gs'a z dystansem 45........ ogolnie takie pytania na temat skili nie maja szans bo nawet knight 50/50 ubije herosa przez caly dzien jesli ma duzo duzo duzo uh ;) tutaj pytanie powinno brzmiec raczej za ile moze walnac serie np. dl bo wtedy wie ile musi miec many albo zycia zeby to przezyc. Pomysl ze ze skilami 100/100 niby mozesz isc na wszystkoale jesli potwor wali magia to i tak nic ci nie dadza skile, i na koniec dodam ze ci ludzie pytaja sie o skile np 60/60 a pare postow dalej o 61/61 wiec to juz w ogole przesada :P
@siergey.....
to nie ma zmieniac nikogo, tylko sklaniac do refelksji.... I nie martw sie o innych, tylko o siebie, jesli ty pomyslisz nad tym i sie poprawisz, to moze twoj np dobry kolega zobaczy jak grac i tez sie poprawi i potem ktos jeszcze, jest taka teoria ze jezeli wystarczajaco duzo osob przejdzie ewolucje (20% chyba) to reszta wokol nich tez ja przejdzie
PS jak na razie tylko jedna osoba w ankiecie stwierdzila ze jestem noobem, mam takie przeczucie ze to byl mateusz_90..... i chyba sie nie myle :P chyba za mocno dostal raz zelazkiem :]
Ja powiem że ja nigdy nic nie miałem do swe ani br i wogóle do innych graczy!!!! A tak pozatym ostatnio wciagnołem w tibie 10 letniego kolege z rl!
Czytając ten topic przestraszyłem się że stworzyłem kolejnego ,,nOOba" no mozliwe ale jak zaraz do mnie przyjdzie to pierwsze każe mu to dokladnie kilka razy przeczytać!!!!!!!!Przyda się ten topic!!! tak bym mu musial duzo tłumaczyc co by zajeło więcej czasu a tak sobie to przeczyta ;) WszechStronny oczywiąście rep+ ;)
zwiastun ciemnosci
13-08-2004, 15:18
ten topic dal mi troche do myslenia o swojim starszym bracie ktorego namowilem na gre w tibie :( chyba stworzylem n00bka ale ktory z was nie byl kiedys n00bkiem i nie zadawal glopich pytan co? wiec niech sie nauczy z uplywem czasu stanie sie normalnym graczem nie n00bkiem ten temat dal mi troche do myslenia.
$corcerer
13-08-2004, 15:31
Okz, moja kolej:
Po pierwsze musze pogratulować artykułu, jest naprawde nieźle napisany, chyba go zaraz do artów przerzuce :>
Drugą sprawą jest to, żę i tak niestety wątpie, czy ten artykół coś da. Niestety Polską póki co rządzi dresiarstwo i bezmózgie barany (a jedno nie wyklucza drugiego), a co za tym idzie, społeczeństwo bierze z nich przykład (no bo skoro ktoś może, to czemu ja nie?) Na TibiaNews ktoś w artykule napisał, że n00by mają skłonność do gromadzenia sie w stada. Ja bym raczej stwierdził, że DO normalnych stad przychodzą n00by, poczym wszysko chamieje.
Wątpię, żeby ten text przeczytał jakiś dwunastolatek. Tym bardziej wątpię, żeby ktoś sie zmienił przez to, co przeczyta. Łatwiej jest chłonąć obrazowo-werbalną papkę (TV) niż czytać i myśleć (książki, dyskusje - choćby właśnie taka jak tutaj, w tym temacie) Najłatwiej jest kogoś zwyzywać, obrzućić błotem, wytaplać w gównie. Na szczęście, porządni ludzie widzą kto jest jaki, a jak ktoś nie widzi.... no cóż, można powiedzieć że stoi na pierwszym schodku do n00bstwa.
Nie zgodzę się też ze zdaniem, że n00by ciągle proszą o pomoc. to domena newbie. Pamietam jak zaczynałem (tutaj jade w stylu "a ja pamiętam jak w '39..." :D ). To było jeszczre za czasów moich wizyt na gery. Założyłem tam temat, można go nazwać "oferta matrymonialna"- potrzebowałem troszq helpa na main, bo niestety to przerosło moje siły (rook byl taki maly..) Dzięki temu poznałem jednego z moich najlepszych kumpli Tibijskich (ukłon w stronę Zaknefeina). pamietam że w tym poście nazwałem się n00bem, za co dostałem ostre wkopy od tamtej ekipy (ze nie jestem n00b, ze sie nie znam, żebym poszukał słownika itd..) Tak więc, nie każda prośba o pomoc=n00bstwo, ale fakt, 85% tego forum nie wie co to "mała dawka samodzielności"
Pomaganie sobie nawzajem... cóż, pomysł świetny, niestety skazany na porażkę. Dlaczego? Bo nasz naród jest pragmatyczny, chciwy i cholernie nieczuły ani na ludzki ból, ani na ludzką głupotę. Niestety głupotę trzeba tępić, ale jak to już ktoś dawno powiedział: "Żniwa wielkie, ale robotników mało"
Nie wolno nam teź zapomnieć, że powergaming i power-abusing to przejawy n00bsta, które trzeba tępić za wszelką cenę. Czasami nie ma jak (wyzszy lvl) ale nawet lvl jest niczym, jeżeli tylko znajdziemy odpowiedniego haka na taką osobę (ukłon w stronę zasad Tibii), i będziemy wiedzieli jak go wykożystać (szantaż, report, jedno i drugie). A najlepiej, jakby każdy z Was wyruszając na hunta/gdzieolwiek nagrał filmik w TibiCAM. takiego dowodu nie da sie podrobić. I jeszcze raz: Nie poziom czyni graczem.
Jeżeli jeszcze coś wymyślę, to się dopiszę (jak będzie mi sie chciało)
Artykuł wzorowy, przenoszę.
Siergiey
13-08-2004, 16:33
[QUOTE=WszechStronny]
@siergey.....
to nie ma zmieniac nikogo, tylko sklaniac do refelksji.... I nie martw sie o innych, tylko o siebie, jesli ty pomyslisz nad tym i sie poprawisz, to moze twoj np dobry kolega zobaczy jak grac i tez sie poprawi i potem ktos jeszcze, jest taka teoria ze jezeli wystarczajaco duzo osob przejdzie ewolucje (20% chyba) to reszta wokol nich tez ja przejdzie
[QUOTE]
Taaa...juz bardziej sie poprawic nie moge. A co do kolegi, to nawet niezle mu szlo "poprawianie sie" (choc nie za bardzo bylo z czego) poki go nie zpkowali ;P Z ta ewolucja, to raczej nie za bardzo dziala, bo hordy n00bow powinny byc "zlikwidowane" emanujaca ze mnie energia: pomocy, dobroci i, ze tak nazwe "nie noobstwa". Chociaz...jak mi sie bedzie nudzilo, popracuje nad tym.
Ten post nie skloni tych "zlych" nawet do refleksji...jak napisal sorcerer, (nie doslownie, ale mozna sie domyslic) kiepsko u nich z mysleniem ;P Chyba, ze trafi sie jakis wyjatek, a jak sie trafi chcial bym go zobaczyc xP Zreszta chcialbys zrezygnowac z tego co lubisz? (mowa o tych, co noobstwo sieja specjalnie)
@down:
Stworzyc cos fajnego. Ale co? Wytlumacz dokladniej co masz na mysli.
WszechStronny
13-08-2004, 16:48
was juz sklonilo do refleksji, zacznijcie kombinowac jak tu sie razem zebrac i cos fajnego stworzyc, ja jeszcze wieczorem napisze pare artykulow
nawigator
13-08-2004, 17:03
Hmm ... widac ze Wszechstronny zna sie na rzeczy. :) Opisal w sumie chyba cala prawde jaka mozna bylo.
Co do tych osób którym bardzo sie nie podoba ten temat. Pewnie zauwazyliscie wiele cech (opisanych w temacie) sobie dlatego tak krytykujecie.
Krytyki nie mozna wam zabronic poniewaz w polsce istnieje cos takiego jak wolnosc slowa, o ile o tym wiecie ;-)
Gratz tematu. :)
Tematcik poprostu Rox :)
Dobry artykol.
No coz, musze sie zgodzic, ze Polacy sa w wiekszosci noobami, ale sa tez tacy, ktorzy sa calkiem w porzo. Ja juz nie raz uzdrawiamlem Polaka, ktorego kotos zatrul/podpalil/naelektryzowal, a potem zatarasowal wejscie do swiatyni, uniemozliwiajac mu tym samym wyleczenie sie, ale to nie jest najgorsze, bo najgorszym jest to, ze wejscia zlosliwie tarasowali nasi rodacy...
Ten pomysl ze zjednoczeniem naszej "nacji" :P jest calkiem, calkiem.
Ludzie z Rubery jednoczcie sie!
Pozdrawaim
Ps. A co do tego stania pod Dp to jest roznie, bo czasem faktynie dzieja sie dziwne (lekko to ujmujac) rzeczy, ale na tym polega urok tej gry - nigdy nie wiesz, czego sie spodziewac...
Chomikvader
13-08-2004, 19:43
Noobie? Chyba Newbie. Jak byś poprawił orty/ literówki ( a jest ich dużo) to artykuł trafiłby na stronke. Chociaż mi sie artykuł nie podoba. Po co niby jednoczyć Polaków? Po to żeby tylko oni byli na serverze? A co do cen... Każdy chce więcej zarobić. Buisnes is buisnes, w biznesie nie ma sentymentów. A skoro grasz w tą grę od 4 lat to któy masz lvl? Bubble gra od trzech lat i ma 190, a Ty?
A ty pewnie grasz miesiac i masz 40 lvl ? Wiesz... juz wole jak mnie ma ktos nazywac noobem niz *******ic takie glupoty... kogo obchodzi bubble i lvl? WG pow art zalapujesz sie na nooba.
n/c
Hmmmm post jest bardzo ciekawy, ale sposób w jaki tu piszesz jest niezbyt dobry... Obrażasz ludzi, generalizujesz i mówisz wszystko w kontekście, że ty dużo wiesz a reszta nic nie wie. Wiem - duża ilość ludzi na tym forum jest prawdziwym "nOObem", ale dla mnie nie jest to sposób zwalczania tego...
Ps. Jest to moje subiektywne zdanie i wydaje mi się, że mam prawo wyrażać swoją opinię jakakolwiek by nie była...
Detharon
13-08-2004, 20:27
@WszechStronny do forum nic nie mam ale z więkrzością co mówisz to prawda...prawda która boli.
Jako druid troche moge ponarzekać...
1-Komu mam sprzedać bp UH? Polakowi za 2k? high lv'owi za 2,5k?
Ja sprzedaje częściej temu drugiemu ale moi prawdziwi kumple nie chcą płacić mniej, nie chcą ze mnie zdzierać kasy i nie mówią że ja noob jestem i nie pomagam rodakowi...
2-"uhnij plx"-ciągle to samo uhnij i uhnij a gościa widze 1 raz i czasem dziennie jak jestem więcej koło depo do po 2,3 ludzi chce Uh za darmo :/
A prawdziwy kumpel? chociaż że polak nie zdziera ze mnie pięniędzy...ale jak będzie potrzebował to bez wahania Uhne go bo wiem żę zrobiłby to samo dla mnie.
Plx- nie mam pojęcią skąd to się wzieło :D a słowa/skrótu takiego nie ma, ale można to uznać za plz-please
Ale co jest najgorsze z najgorszych rzeczy co nie mieści mi się w głowie....
Jak Polak może "sprzedawać" fałszywe pacc dla innego Polaka...mówić "ej no ja jestem Polak i Cię nie oszukam" to już nie jest noobowstwo...coś gorszego to jest wykorzystywanie ludzi i ich naiwnośći.
Grasz który kupuje fałszywy pacc to raczej nie noob tylko newbie i ktoś naiwny bo się na takie coś nabiera.
hmmm według mnie post znakomity bo nareszcie ktoś powiedział jak jest naprawde.... nie zgadzam się tylko z tym dodawaniem tekstów po czarach... no chyba, że mają one treści typu : "ssij "<wulgaryzm> itp itd..... (a co noobowskiego w tym, że ktoś napisze exura vita "zyje etc. ?? :) ) No dobra ale zostawmy już to... Bardzo mi się podobna twoja postawa i popieram ją. Polacy za mało grają, a za dużo mówią... i taka jest prawda... Inni, niektóre rzeczy wiedzą, a Polacy tylko mówią, że wiedzą i często sami siebie w tym utwierdzają... Gdyby nie to że temat ten wart jest wypowiedzi i mozolnego pisania tego tekstu to poszedłbym i grał.... ale że trenuje właśnie po moim ostatnim deadzie.. (i tu masz całkowitą rację... najpierw skile/mlvl a potem lvl) to piszę o moim zdaniu na temat Polaków... Kolejna sprawa... chciwość i egoizm Polaków - tego nie da się ukryć - Polacy mają w sobie coś takiego co odróżnia ich od innych narodów.. Niby każdy każdemu z pomocą idzie ale i tak gdzieś głęboko wszystko opiera się na przekonaniu "każdy sobie rzepkę skrobie" (wiem, że to troche śmieszne i stare powiedzonko ale najbardziej mi tutaj pasowało..) i nie mam pojęcia czy to nasi rodacy mają "w genach" czy też nie - nie mi o tym sądzić... Jedno jest pewne - jeśli to się nie zmieni to nadal będzie źle (bo nikt mi nie powie, że jest dobrze) a może i jeszcze gorzej.. sytuacja w Tibii niewiele różni się od sytuacji w rzeczywistości. A na koniec chciałbym zaświadczyć, iż nie napisałem tego, aby ośmieszyć Polaków ale dlatego, że wielbię swój kraj i chcem dla niego jak najlepiej... ale żeby sytuację poprawić to trzeba znaleźć jej przyczyny.. a ten post i ogólnie ten temat właśnie pomagają nam w tym.
P.S. Mówiąc "Polacy" oczywiście uogólniam bowiem są ludzie, którzy zachowują się normalnie i grają bez zastrzeżeń... ale chyba niestety są w mniejszości.. to tyle..
P.S. A to do Ciebie, który czytasz ten post : Zastanów się nad samym sobą... ja już zacząłem....
ancient kavu
13-08-2004, 21:41
No to teraz ja powiem: Przeczytałem cały temat. I jestem w szoku. Nie będe tu mówił jacy Ci ludzie są głupi, jakie to nooby itp. Nie mnie to osądzać. Sam dostrzegłem wiele cech nooba u mnie :/ (niezmieni to faktu że jestem optymistą > : ] ).
Jeszcze jedno. Co do spraw typu kupowanie pacc za tibijskie sianko to jest tak, że Ci, co kupują, robią to na własną odpowiedzialność i nie mogą mieć pretensji do tych którzy ich oszukali.
Nie rozpisuje się. Co tu dużo mówić. Co miałobyć powiedziane już powiedziano. Teraz nie pozostało mi nic innego niż wprowadzić zmiany w życie.
WszechStronny
13-08-2004, 23:23
Dziekuje wszystkim za mile komentarze, wreszcie pare osob ktore docenia moja prace. Byly tez wspomnienia ze zjednoczenie/nawrocenie ludzi jest niemozliwe... Jest mozliwe, ty sie zmieniasz, to twoj dobry kolega moze sie zmienic, a potem ktos jeszcze.... taka drabinka albo siec... moze jestem optymista ale ja sam dzieki doswiadczeniu w ta gre i uczenie najblizszych kolegow sprawilem ze nie padaja juz 1 na dzien za to ze np stal pod depot a jakis high lvl mial zly dzien. Chcialbym sie tez obronic przed tym ze mowie Polacy.... no fakt, mowie tak ale jesli spojrzycie wyzej to wymieniam procenty, zawsze sa super ludzie, tacy (niewiarygodne) tez istnieja, jak np wczesniej wymienieli odyn i willy. Zaraz zabiore sie za nowy artykul, cos co moze da wam jakies wskazowki na temat jak sie poprawiac.... Wiem ze to forum dziala na zasadach tibijskich, i nie moge dawac zadnych spojlerow, ale jesli wytlumacze wam pare trikow albo jak w ogole dziala armor to chyba nie beda mi mieli za zle ;) o questach itd. nie bede pisal, nie ma mowy, ale 4 lata robia swoje i mysle ze z kolejnego artykulu tez duzo wyniesiecie.
PS: dziekuje za tak duza reputacje, mysle ze pomoze mi to w przyszlosci w komunikowaniu sie z modami i adminami gdyz mam pewien pomysl ;)
Chcialbym tylko skometnowac to o blokowaniu depo
Skad ty wiesz ze to sami polacy blokuja depo?
Czasami da sie zobaczyc jakiegos polaka stojącego na przejsciu do depo ale nie powiedziales ze inni tez tak robią
Jak juz piszesz artykuł o n00bach mogles tez powiedziec tez o n00bach z inych krajów np. w BRazyli
To są dopiero n00by jesli nie jestes BR to nic tobie nie sprzedadzą a ni nic nie kupią (oczywiscie wszędzie zdażają sie wyjątki)
Taki n00b z BR podchodzi do ciebie na rooku i gada "200GP or u die in main", albo widzi ze sam zabiles potworka to on szybko podchodzi i ci go zabiera
Oni nawet zabijają innych za to ze są BR (powtarzam: wśżedzie są wyjątki)
Elite Pietras
14-08-2004, 14:41
Super artykul :) Mozna dowiedziec sie roznych ciekawych rzeczy:)
Na przyklad kto to jest noob:)
----------------------------------------------------------------------
Więc zasadź gdzie tylko da się niesmiertelne ziarno
pole którego wzrokiem nie da się ogarnąc
dla jednych trutką a dla innych karmą
jednym blogosławi innym przyszlość wróży marną
przybiera choćby jedna na milion
nie ma szans my i tak przemycimy ją
wkońcu padnie ostatni bastylion
w dogodnej chwili zasadzimy ją :p
WszechStronny
14-08-2004, 15:16
odpowiedz dla punisha
pewnie ze sa nooby, ale ja pisze o polakach bo ten artykul mial na celu jakos sprawic by ludzie zaczeli myslec nad soba, a nie moga raczej myslec o jakims brazylijczyku ktorego nawet nie znaja nie? pozatym zaryzykuje stwierdzienie ze na chyba kazdym swiecie ab'dendriel to miasto polakow, oczywiscie ze nie tylko polacy blokuja depot ale pisze do polakow i chce by polacy przestali blokowac, nie pisze tego dla innych nacji
ja chcialbym po pierwsze pogratulowac za artykul a po drugie chcialbym powiedziec cos sorcererowi.Otorz ja mam 12 lat i czytam ten temat zawziecie... X(
odpowiedz dla punisha
pewnie ze sa nooby, ale ja pisze o polakach bo ten artykul mial na celu jakos sprawic by ludzie zaczeli myslec nad soba, a nie moga raczej myslec o jakims brazylijczyku ktorego nawet nie znaja nie? pozatym zaryzykuje stwierdzienie ze na chyba kazdym swiecie ab'dendriel to miasto polakow, oczywiscie ze nie tylko polacy blokuja depot ale pisze do polakow i chce by polacy przestali blokowac, nie pisze tego dla innych nacji
To ze Ab to miasto polakow to sie zgodze
Podobno Ab to tez miasto PK - tez sie zgodze
Niedawno w Ab stalem przed depo i robilem runki a nagle jakas kobita przyszla i zaczela walic z sd w kogo popadnie
Nic sobie nie robila z tego ze ma white skulla zabijala PRZED DEPO kogo popadnie w tym mnie
Przed moja smiercia dowiedzialem sie ze jest POLKĄ
Nic nie poradzisz nooby zawsze były, są i zawsze będą
Jeszcze cos od siebie napisze...
Niektore Low lvle podchodza do high i pytaja sie o najprostsze rzeczy, a high lvl odpowiada "lol" albo "noob".
I ja mysle ze oni sami sa nOObami nie pomagajac slabszym graczom w grze, bo uwazaja ze oni sa lepsi to nie odpowiedza, on jest noobem to niech sie sam nauczy... Lub przychodzi jakis polak pod depo i sie przyznaje ze ma 9 lat to juz nikt sie do nego nie odzywa - kazdy ma prawo grac. Nawet najmlodsi. Osobiscie spotkalem kilka, a nawet kilkunascie dzieci grajacych w tibie, ktorzy slabo sobie radza w grze np. przechodzac rooka w 3 tygodnie...A (tu podam w procentach zeby nie bylo ze mowie o wszystkich) 50% polakow z wyzszymi lvlami nie zadaje sie z nowymi graczam i nie odzywaja sie do ludzi najmlodszych...Zastanowcie sie... Wy tez byliscie w ich wieku i tez mieliscie niski lvl i tez na poczatku nic nie wiedzieliscie o grze! Nerwica mnie bierze gdy widze jak polak zabija polaka, jak polak polaka chakuje, bo sam nie potrafi zdobyc tego lvlu, skilli i itemow co inny gracz...Apropo zysku, bo ktos wspominal na poczatku...Gdybym mial bp UH i sprzedawal go za 2,5k i jesli jakis czlowiek podszdlby do mnie mowiac ze ma tylko 1,5 lub 2k to SPRZEDALBYM MU...Gdybym mial bp uhow i mialbym z nim isc na jakiegos hunta z kolegami, a po drodze zobaczylbym zdychajacego kolesia przez potwora lub pk to niezaleznie od tego, czy ten ktos jest polakiem czy nie, to uhnalbym tego kogos, nawet jeli mialbym na to poswiecic CALY bp, a jesli widze czyjes cialo lezace na tibi to sprawdzam kto zginal i oddaje te itemy tej osobie...CZY WY, POLACY NIE MOZECIE TAK POSTEPOWAC??? Ludzie! To tylko gra, a wy sie skarzycie kolegom, bo was PK zabil, bo ktos wam cos ukradl! X( Macie cos z tego ze gracie? Pieniadze na tym zarabiacie?NIE!!! To na ***ja wam tibijska kasa! Mozecie dac ja komus, niech ktos inny ma z tego radosc...
Co do opisów przy czarach nic do nich nie mam a mój kolega b dobry ma opis 16mlvl plx naprzykład a nobem nie jest miły uczynny pomocny...
Ja sprzedaje wszystko drogo i kupuje też drogo chyba że ktoś już sam da mi niższą cenę wyzywam debilów od nobów bo na światach pvp none nie można zabijać niekiedy już nie mam siły powiedzieć nob bo szkoda mi czasu:P
gracze sprzedający chary za kase hmm to nie noby przynajmniej nie wszyscy
Troche za bardzo cię poniosło przy pisaniu textu czy nie padłeś ofiarą nobostwa w tibixD?
dezerter
14-08-2004, 23:26
Ten post bardzo do mnie przemowil , zgadzam sie z jednoczeniem polakow, z poprawieniem kultury itp. Ale niemoge pojac jednego.. te teksty typu Exura Vita "Kiss My aSS " (taki ja mam ;] ) to sa fajne moze nie ten co mam ale np. na wszystkie runki mam opisy np adori gran "" Hmm "" zeby sie polapac wiec niejest to zle. I na koniec napisze jeszcze raz : POPIERAM TEGO POSTA. LUDZIE WCZYTAJCIE SIE W niego i wyciagnijcie wnioski a napewno bedzie lepiej sie gralo.
PS. wiem ze robie ortki
Andrew [AfR]
15-08-2004, 02:11
Witam.
Jest troche pozno i nie chcialo mi sie czytac calego artykulu. Przeczytalem wypowiedz Wszechstronnego i zgadzam sie niemal ze wszystkim, popieram za nienawisc Polaka do Polakow... heh.. tez mnie takiec cos doopenlo gdy zaczalem grac w tibie :/
Zgadzam sie, ze Odyn to jeden z lepszych graczy polskich ;) W zasadzie jest ich wiecej i glownie sa z Novej, inspirowali mnie, gdy jeszcze bylem newbie i istnialo tylko forum.tibia.gery.pl... ale potem przyszla fala noobow i wiekszosc, jesli nie wszyscy zrezygnowali z przebywania na polskich, tibianskich forach.
Nie zgadzam sie tylko z chciwoscia ;) Prawie kazdy jest chciwy i nikt niczego taniej nie sprzeda nie znajomemu ;) Takie jest moje zdanie. Ja owszem moge sprzedac cos taniej ale tylko jak znam osobe... chociaz moze tez w moim przypadku to zupelnie co innego. Bo zanim sprzedam cos taniej, to sprawdzam BL i takie tam inne (eh, secura, huh?) :P A ceny runow tez glownie sie utrzymuja np. glownie sprzedaje sie bp uh za 2k.
A teraz taka smieszna sytuacja: jesli nie kupie za 2.5k to znaczy, ze jestem skapy wg autora tego artykulu? Ale przeciez to takze znaczy, ze sprzedajacy jest chciwy (skoro sprzedaje sie glownie za 2k bp uh)... a jesli sprzedaje bp uh za 2.5k, gdy cena wynosi glownie 2k, to znaczy, ze jestem chciwy... ale przeciez jak ktos nie kupi to moge powiedziec, ze to on jest skapy? nieprawdaz? ;)
Kazdy kij ma 2 konce... i w tym przypadku tak jest, wiec nie powiedzialbym, ze polacy sa chciwi... sa noobami, idiotami, dziecmi, analfabetami w wiekszosci przypadkow spotkanych przeze mnie polakow na tibii ale nie powiedzialbym, ze sa chciwi, bo w takim razie kazdy inny narod jest chciwy wg mnie ;)
ps. ja tez jestem polakiem i wcale nie mowie, ze nie jestem noobem, idiotom, dzieckiem, analfabeta itd a dodalbym nawet, ze wariatem... nie nie... jak to sie mowi "nie chce sie wywyzszac" ;)
pozdrawiam
WszechStronny
15-08-2004, 13:28
@pawelek
jesli nie zauwazyles ten artykul jest o takich ludziach jak ty...... a reszcie ludzie dziekuje za mile komentarze
Bardzo dobry artkuł... wszycy powinni z niego wyciąganąć wniosko ja też wyciągne.
P.s Trzymaj tak dalej takich arykyłów na forum powinno być wiecej.
Fenthic Sashenstar
16-08-2004, 00:50
Witam.
Po przeczytaniu artykułu stwierdzilem ze masz racje ale nie we wszystkim.....
chozi mi o te zdzierstwo wcale tak niejest ze polacy to zdziercy poprostu kazdy walnie sobie cenę jaką chce moze ja zniżyć lub nie i proste kogo to obchodzi czy daje wysoko czy nie tego problem co kupuje. :)
Andrew [AfR]
16-08-2004, 18:36
Witam, mam nadzieje, ze autor tematu sie nie obrazi, jesli wstawie tutaj tlumaczenie artykulu z tibianews.net :) Artykul brzmi tak jak tytul mojego posta. Wkleje tutaj tylko czesc orginalu, juz przetlumaczona, orginal jest po angielksu of course. Mi osobiscie bardzo sie spodobal ten artykul. A nie chcialbym tworzyc nowego tematu, gdyz nie jest to moj artykul ;)
Definicja 'noob'
Wbrew przekonaniu wielu ludzi noob/n00b a newbie/newb nie sa tym samym. Newbs sa tymi, ktorzy sa nowi jezeli chodzi o jakies zadania i sa naprawde poczatkujacymi w tym co robia; prawdopodobnie sa takze zbyt pewni siebie w tym co robia. Lecz probuja uczyc sie i naprawiac swoje bledy. Noobs, z drugiej strony, wiedza malo i nie chca nauczyc sie czegos wiecej. Oczekuja od ludzi, aby ci robili cos za nich a sami za zrobiona robote chca nagrode oraz to, aby brac ich za jakis super graczy [;)]
Noobs sa czesto polaczeni tak z n00bs jak z objawem braku szacunku do nich. I to jest naprawde dziwne ale ja bede ich wiazal z noobs w tym artykule.
Nie wszystkie newbie sa noobs,
Ale wszystkie noobs sa newbies.
Powszechna charakterystyka noob.
Czesto, ale nie zawsze, noobs probuja kontaktowac sie w ich primitywnym jezyku, znanym jako noobish. Jest to odlam jezyka hackerow, ktory naraza ich na posiadanie nie wielkiej inteligencji. Tutaj jest przyklad jezyka noobish. Nie probujcie tego zrozumiec: to nie moze byc "rozkodowane" bez pomocy profesjonalisty.
stFU //an, i r teh r0xx0rz liek emin3m, u cna go tO EHLL OR ATLE4St help m3 wit hthIS!!111!!!!!!!1~~1!!``!! LOLLOLOLLOLOLlOoLLOlollLLl u n00b
Jednakze mozesz zauwazyc jakze jest to dziwne/zabawne i/lub dokuczliwe. Najlepiej powstrzymac sie i nie odzywac sie do kogos takiego, gdyz latwo popadaja w zlosc i maja charakter czesto "terrorystyczny". Rezultatem tego prawdopodobnie bedzie zwrocenie sie noob do innych noobs, gdyz najczesciej atakjua w grupach. Nie jest latwym zrozumiec taki jezyk, gdyz nasz inteligentny akcent nie pozwala na wydobywanie z siebie takich zdwiekow [lol, nie wiedzialem jak to przetlumaczyc, cos takiego wyszlo :P]. Oczywiscie jest mozliwe, ze uda CI sie napisac cos w jezyku noobish, jednakze, pomoc w tym tylko moze losowe udarzanie palacami w klawaiture.
Wystepowanie noobow
W internecie noobs tworza grupy na forach. Uderzaja "falami", zazwyczaj w weekendy, aby dalej kontynuwac "atak" zawalajac forum glupimi pytaniami, a czasami nawet glupimi odpowiedziami. Jesli zdarzylo Ci sie miec tak malo szczescia, widziec taki atak na forum, probe zwrocenia na siebie uwagi przez noobs, najprawdopodobnie zauwazyles, ze jest tam zawsze ktos, kto probuje ich powstrzymac przed "osiedleniem sie" na forum na wieki i przed utworzeniem wiekszych gromad noobs.
Wieksze gromady noobs czesto ulegaja pewnej mutacji w spammerow. Nie jakeigos komercjalnego typu spammerow ale w ogole bezsensu spammow. Noob moze stac sie jednym z nich zawsze, bez jakiegos konkretnego powodu, ale im wieksza ilosc noobs tym wieksza ilosc bezsensownego spamu.
W internecie noobs moga pojawic sie wszedzie.
Zachowanie sie noobs.
Poniewaz noobs sa najczesciej inoracyjnymi lobuzami, maja bardzo wiele roznych zachowan. Najczesciej charakteryzuje ich latwosc w poslugiwaniu sie jezykiem noobish. Moga tez czesto byc bardzo pewni siebie w tym, w czym sa "najlepsi" a tak naprawde najgorsi. Takze, sa agresywni i egocentryczni oraz maja tendencje do smiechu uzywajac wielu "L" i "o" w szybkich sytuacjach.
Ich instynkt czesto mowi im o tym, zeby zbierac siew grupy dla obrony, wiec czesto probuja tworzyc takie grupy, nazywajac je "teams" [druzynami]. Niestety dla nich, takie druzyny calkowicie gubia komunikacje i noobs najczesciej zaczynaja bic sie miedzy soba. Takie druzyny sa najczesciej rozne od tych, ktore tworza nie-noobs.
Noobs maja problemy z czytaniem po angielsku i nie potrafia pojac poawgi znaczenia waznych spraw [? heh w tym zdaniu sie troche pogubilem, prawdopodobnie zle przetlumaczylem :P]
Zatem, nie maja zadnego szacunku dla zasad/praw/regul, nawet tych podstawowych. Dobra rada jak rozroznic noob(a) (zly) od newbie (dobry) jest powiedzic im, ktora zasade/prawo/regule lamia nieswiadomie. Jesli odpowiedz bedzie z przeprosinami i poprawa, nie sa prawdopodobnie noob(em). Jesli reakcja bedzie obrazajaca wszystko w okolo, bedzie napisna w szybkim noobish oraz bedzie proba okaleczenia (w jakis sposob) , to mamy do czynienia z noob(em), ktory ma mala zdolnosc pojmowania, spowodowana niezdolnoscia zrozumienia co sie dzieje.
Religia Noob.
Noobs wyznaja religie kombinacji 1337 (czasami 7331), przy czym ten numer jest dziwnym rodzajem "oltarzyka"/"medalika" i mozemy go znalezc na ich avantarach z forum, podpisach itd. Czesto takze nazywaja siebie 1337, co jak wyjasniaja eksperci ma oznaczac, ze nazywaja siebie czyms w rodzaju boga, tylko, ze w postaci ludzkiej. Najlepiej nie zastanawiac sie i nie probowac rozmawiac z fanatykami ich religii, gdyz czesto prowadzi to do pewnego rodzaju powstania w ich spolecznosci, co moze przenisc sie na forum i tam trwac najmniej tydzien!
Napisal: Bunas
Orginal: http://www.tibianews.net/article.asp?Id=243
Zgadzam się z tobą. Mam uh-makera i sprzedaje to co zrobie zawsze po 2,5K, ale jeżeli zdarzy się że klient nie ma 2,5K tylko np. 2,3 lub 2,2K to po co się targować o głupie 200-300gp? Lub gdzy chcesz kupić np. k axe ale masz tylko 3.8K gdy k axe kosztuje 4K jeżeli zależy mu na sprzedaniu to może opuścić prawda?
Siergiey
16-08-2004, 21:00
. Ale niemoge pojac jednego.. te teksty typu Exura Vita "Kiss My aSS " (taki ja mam ;] ) to sa fajne moze nie ten co mam ale np. na wszystkie runki mam opisy np adori gran "" Hmm "" zeby sie polapac wiec niejest to zle.
Co do opisow, przy czarach, sorry, ale nie moglem sie powstrzymac w/g mnie kroloje opis przy hmm, a wyglada to tak: Adori Gran ""Niech ten pocisk cie rozpier*oli""
A co do noobow, to czasem wysokolevelowi gracze zachowuja sie tak, mimo ze nie sa...Np ban za spammowanie ;P
Fovalari
16-08-2004, 22:15
Brawo WszechStronny!!! Świetny temat!!! masz u mnie plusika :)
UlcialOver
16-08-2004, 22:43
WrzechStronny - artykul pierwsza klasa, pokazuje jacy naprawde są polacy, bo nie ma co ukrywac tacy są. Nikt nie mowi, ze wszyscy, ale wiekszosc. Zlodzieje, pk, i n00by. Nic na to nie poradzimy, ze juz tacy jestesmy. Taka juz jest mentalnosc polaka, zeby sie najwiecej nachapac, jak najmniejszym kosztem, a potem jeszcze skąpić......
WszechStronny
17-08-2004, 01:22
Dzieki za komentarze, co do wklejonego artykulu przez andrew uwazam ze autor pisal raczej o noobach z internetu i dzieciakach, raczej niz o noobach z tibi :P Skoro nooby maja takie czy takie zachowanie...... kolejnym artykulem ktory napisze bedzie........ Savoir vivre czyli dobre wychowanie w tibi :D
Andrew [AfR]
17-08-2004, 02:50
Dzieki za komentarze, co do wklejonego artykulu przez andrew uwazam ze autor pisal raczej o noobach z internetu i dzieciakach, raczej niz o noobach z tibi :P Skoro nooby maja takie czy takie zachowanie...... kolejnym artykulem ktory napisze bedzie........ Savoir vivre czyli dobre wychowanie w tibi :D
Oj i tutaj sie z Toba nie zgodze :P Oczywiscie ze autor pisal o noobach z tibii, bo w koncu jest to tibianews.net. Ilez przeciez jest noobow na forach, a odnosnie Twojego tematu polskich noobow na forach tibii, ktorzy na publicznym forum tibia.com pisza tematy po polsku i to zupelnie bezsensowne :S
Natomiast jezyk noobish.. oczywiscie, ze to tibia! ... free itens plx! ;)
Winged Vallor
17-08-2004, 15:33
WszechStronny ma racje co do Polaków (przykre ale prawdziwe). Najlepszy kumpel potrafi potraktować cie jak śmiecia (mnie mój najlepszy kumpel okradł).
Pogromca pk
17-08-2004, 18:31
Zgadzam się z autorem artykułu. I nieprawdziwym jest stwierdzenie że narodowość nie jest ważna, to nie od tego zależy czy ktoś się zachowuje jak na porządnego gracza przystało (jak to w innych tematach ktoś mówił). Jeśli tak, to dlaczego akurat (przynajmniej ja się z tym spotkałem) gracze którzy mówili "srry not english" byli Brazylijczykami albo Polakami? Dlaczego ktoś kto zapytał się "swe" mówił potem bezbłędnie po angielsku? Dlaczego większość osób które żebrają, przeklinają, obrażają okazują się bardzo często Polakami? Chociaż nieprawdą jest że Szwed na Szweda ręki nie podniesie, zdażały się takie przypadki. Ale nie można mówić tak ogólnie o wszystkich. Ja z tekstu nic nie wyniosłem, bo wiedziałem że tak się nie robi, ale przypomniałem sobie przez ów artykuł, za ilu Polaków trzeba się wstydzić...
Autor dostaje plusa, oby tak dalej!
Lederien
17-08-2004, 18:54
TO JEST NIESTETY CALA PRAWDA!!! opis wszech stronnego zgadza sie w stosunku do prawie kazdego polaka, jednak co do 1 rzeczy sie nie zgadzam:
nalezy pomagac gracZom ktorzy o pomoc prosza choc musze przyznac ze ja uczylem sie sam B)
:( tez jestem polakiem :(
Immortal herbatnik
17-08-2004, 19:45
Ten artykuł dał mi bardz duzo do przemyślenia trzeba sie zastanowic co sie zle robi :)
DarthPawel
17-08-2004, 19:47
Bardzo ciekawy artykuł. Troche sie z tego nauczyłem bo sam gram w tibie od tygodnia.
Mimo mojego niedoswiadczenia zauważyłem chamstwo Polaków. Dzisiaj np. byłem czerwony to pobiegłem do depo aby wybrać moje żarcie ze skrytki, tam spotkałem Polaka, który powiedział ze mnie uhnie jak wezmę party. W końcu zgodzilem sie a on zaprowadził mnie w odludne miejsce i zabił :( . Oczywiście wcześniej zapewniał mnie że przecież Polaka nie zabije.
Mam pierwszą teorie zkąd sie wzięło plx. Pewnego razu jakiemus high lvl palce sie rozjechały i zamiast napisać plz lub pls wyszło mu plx, obok wtedy przechodziła grupa noobów zauważyła to i zaczęła szerzyć jak tibia długa i szeroka. FIN.
Naprawde dobry artykuł....czytałem go już wczoraj, i duuużo nad nim myślałem.
Pomino tych przykrych, ale prawdziwych słów o Polakach (chodź nie o wszystkich) nie wsydźmy się że nimi jesteśmy.
Każdy naród ma swoje wady i zalety... A więc starajmy sie aby inne narody postrzegały nas lepiej, a możemy na to zapracować tylko lepszym zachowaniem.
Takie jest moje zdanie...
Vicious Phoenix
17-08-2004, 21:05
Świetny artykuł, zgadzam się z autorem w 100%, z reguły brazylijczycy i polacy (nie wszyscy, ale większość) to wielkie lamerstwo i chamstwo do kwadratu, w tibii prócz kolegów z RLa nie mam prawie żadnych przyjaciół polaków, trzymam się najchętniej z holendrami bo uważam, że jest najbardziej szlachetny z tibijskich narodów, do szwedów również nie mam zastrzeżeń.
WszechStronny
17-08-2004, 23:56
Dziekuje bardzo za wszystkie mile komentarze, motywuja mnie do dalszego pisania, ba, prosze tu i teraz Scorcerera: jesli mozesz, stworz mi wlasny kacik, czesto jestem na forum i chcialbym miec takie wlasne miejsce gdzie wiem ze moge zawsze napisac a ludzie nie musza szukac moich artykulow po calym forum. Martwie mnie tylko ankieta..... pare osob stwierdzilo ze olalo ten artykul, 10 osob! stwierdzilo ze to ja jestem wielki noob.... No coz, martwi mnie to, lecz pocieszam sie faktem ze tak wielu osobom dalo to cos jednak do przemyslenia, zaraz zabieram sie za kolejny artykul, wiec looknijcie na 1 strone tematu pod tym linkiem http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?t=8832 , moze bedzie cos ciekawego. Rowniez dziekuje za tak wysoką reputacje, gdy widze ze rosnie to naprawde robi mi sie milo ze komus ten artykul pomogl, a teraz bez zbednego czekania, zaczynam sie zabierac za kolejny artykul :berserk:
@pawelek
jesli nie zauwazyles ten artykul jest o takich ludziach jak ty...... a reszcie ludzie dziekuje za mile komentarze
Czyżbyś nigdy nie nazwał złodzieja nobem??
bzzyksoft
18-08-2004, 15:18
A więc gratuluje w większości się zgadzam choc nie we wszystkim. Czlowiek dopisujący do czaru rozne slowa to nie n00b... jest wiele przypalowcow ktorzy tak robia i to nieonzacza ze sa noobami, moga przeciez robic sobie w ten sposob jakies jaja...
po pierwsze nie 90% polaków to n00by tylko jakies 40%
po drugie ja sam nie ucze sie z forum lecz od kolegi z rl i innych kolegów z tibi fakt znam kilku polaków chamskich i wogule, ale na vip prucz pk ktuzy mnie bija mam 8 polakuw i 1 norwega wszyscy sa ok i spox, i jeszcze jedno plx to unowocześniona wersja plz stwożona na czatach i wogule na internecieja sam nigdy nie używalem zwrotu LOL a po 5 dniach gry w tibie tak sie przyzwyczaiłem ze nawet w rl uwie czasem,
acha a zwor 'gratz' tez uznasz za glupote??
to znaczy gratuluje (jak by ktoś nie wiedzial),
wracając do 'plx' zauwasz ze 'z' jest blisko'x' i mozliwe ze ktos nie trafil w 'z' i wyszlo mu plx no i ak to sie moglo zacząć ,
acha no i 'lol' czy tego uzywa sie w realnym swiecie no powiec panie wszechwiedzacy,
no i pewnie już zauważyłeś mam 14 lat w tibi jestem cienki ale obrazanie 90 polakuw to glupota bo na 20, 30 polakuw trafia sie jakis cymbal
jeżeli ktoś myśli tak jak ja prosze o + :tongue: a jeżeli nie to dawajcie mi minusy z sensownym komentarzem ok?
WszechStronny
18-08-2004, 18:08
@dogers
czlowieku, z czyms takim to wiesz....... albo to twoj styl albo jakbys mial do mnie o cos pretensje. po pierwsze nie 40%, napewno nie, chyba nie grales na paru swiatach naraz...... Po drugie pomysl ze moze dla ciebie ktos jest spoko ale jest w nim wiele cech nooba, ktore ty akceptujesz jako normalne, uczyc moglbys sie zaczac z forum bo niektorzy ludzie tutaj potrafia pomoc, skad masz pewnosc ze kolega sam wie dobrze? a tu masz przynajmniej zdanie wielu ktore moze cie zapewnic o tym ze ktos ma racje lub jej nie ma. Plx nie zostalo stworzone na czatach, tylko na tibi, siedze na ircu, na chatach i nie widze plx plx nigdzie i nigdy. A jak sie komus pomylilo to nalezy ten blad naprawic. Gratz nie uznam za glupote, ale osobiscie wole napisac cale congratulations, gdyz nie jest mi zal stracic sekundy dluzej na ladne napisanie. A z tym lol to w ogole pokazales swoja inteligencje, po pierwsze nie jestem wszechwiedzacy, po drugie czy wiesz chociaz co to znaczy? Jesli nie to masz tu 2 POPRAWNE znaczenia: lots of laughs, czyli duzo smiechu, i Laugh out loud, czyli zasmiac sie glosno, niektorzy uzywaja LOL w zyciu ale wg mnie jak cos cie rozbawilo to sie glosno smiejesz a nie mowisz LOL co ma oznaczac ze sie smiejesz gdy tego nie robisz....... Pasi ci taka wypowiedz? 1 na 20-30 polakow to cymbal......... no coz, wtedy to sprowadza % glupich polakow do 5% lub 9%, a do 40 to daleko........ wiec pomysl o tym co piszesz
Master Of Dragon
18-08-2004, 19:01
Tak , ta k, tak
Nie spotkałem jeszcze sie z przypadkiem aby pol zabił pol'a,grałem kawałek czasu na 6 servach i nic takiego nie widziałem...
Gdy BR sie spytał "BR?"Ja powiedziałem no,pol a on I Hate Pol i zabił mnie,to teraz jak się ktos pyta "BR?" to mówie , no,USA i to działa...
Znam wielu bardzo fajnych Swe (Pozdro dla Aifona,za to ze jako kompletny newbie na mainie dostrzegł mnie i zaoferował mi pomoc,choć sam wiele nie miał!)lecz zadnego BR dobrego nie spotkałem... Na Harmonii mam bardzo wielu kolegów (Krasnal,Mamba,SKS(?) i naprawde wielu innych!)nawed gdy mnie hlvl zablokował przy Guardq to kolega o jakies 50 lvl nizszy przesuną go i ledwo przezylem,lecz on mnie jeszcze UHną!
Tak owszem polska powinna sie trzymac razem tak samo jak Swe,ale to nie jest raczej mozliwe...
Polacy to największe n00by (oczywiście nie wszyscy),tak tak,sam byłem n00bem choć o tym nie wiedząc ,byłem newbie i chciałem sprzedaz bp hmmow za 1100gp lecz mnie wysmiali... Potem zrozumiałem kto to n00b i sprzedawałem jush za 800 gp,nie jestem z tych typów ludzi co jak ktos prosi 5 gp plz plz to mu nie dam,oczywiście dam,ale jak kur... ktoś ma mi dac to nie MA!
Ps: Chciałem dodac ze POLAK NIE BEDZIE N00BOWAŁ U POLAKA! TYLKO U INNYCH...
wszechwiedzocy nie odpowiedzailes na pytanie czy nigdy nie nazwałes złodzieja nobem
Matheous
18-08-2004, 20:20
Jjjjja cie krece artykul wywalisty ale juz ostatnich 3 postow nie chcialo mi sie czytac... Przytloczenie za duza iloscia informacji naraz:)
Jak dla mnie drobnym bezsensem jest uwazanie kogos za nooba za pisanie plx-chyba kazdy z forumowiczow po nowej czesci opka pisze 'Comment plx', HEGE TEZ wiec czy Hegemmon jest noobem tylko dlatego ze powtarza formulke wypowiadana przez cale forum???(Sorry Hege ze posluguje sie toba jako przykladem, tak jakos wyszlo;)
Podobnie z opisami przy czarach-chyba 90% Tibii uzywa tych bajerkow... To przynajmniej potrafi rozsmieszyc;) Dla mnie to nie jest noobowskie, tylko fajne... No oczywiscie ekstrema w rodzaju 'Exura vita 'I S*******AJ S****YSYNIE BO MI GOWNO ZROBISZ'(wymyslone:P) to juz jest noobstwo na max ale takie lekkie ladne i smieszne sa fajne;)
Wg mnie nie lvl zdobi czlowieka tylko czlowiek lvl-parafrazujac znane polskie przyslowie;) Jednak ludziska tutaj maja racje-idzie sobie 100 lvlowiec i wszystkih wyzywa od noobow i zabija dla zabawy, w koncu on jest 100 lvl to jest wzorem Tibijczyka, a to sa 8 lvle wiec to sa nooby i trza je gnoic... Ja dziekuje...
Co do Polakow-a wiecie ze ja chyba przez pol roku bylem przeciwnikiem tego stereotypu??? Potem pogralem w Tibie i chyba w tydzien zaczalem sie do tego stereotypu przekontwac... Jednak stoje se przy depocie '10 gp plz' 'no' 'Polakowi nie dasz????' RECE QRDE OPADAJA...
Pawelek-wyobraz sobie: newbie, pierwszy raz gra w tibie, wytszedl z rooka, jego 1,2k to zdawaloby sie ogromna fortuna... specjalizuje sie w mieczach, uslyszal oferte 'I sell Firesword', nie wie ile to kosztuje. Daje na poczatek 800 gp bo nawet nie wie co to platyna i wydaje mu sie niewyobrazalnym, zeby ktos nosil przy sobie 8k czy ile tam i wogole 5k wydaje mu sie niewyobrazalna suma. Czy z powodu jego niewiedzy gostek od razu jest noobem??? Albo wyobraz sobie ze ktos ma zamiar sprzedac f axe za 9k(nie wiem ile to kosztuje mowie na chybil trafil), krzyczy ze sprzedaje a ty mu mowisz ze kupisz za 7k. Byloby ci przyjemnie jakby gosc zaczal cie wyzywac od noobow i thiefow???
Sorcers of titania
18-08-2004, 22:56
WszechStronny --> za******* artykuł . Dobry jesteś nie bałeś się konsekwęcji które Cię czekały , krytyki itp. Nienawidze jak dam na mapce na depo Bohater mój idzie i co chwile zmienia miejsce i nie można się przedostać do Dp . Denerwuje mnie także takowe wydarzenie : Łepek na Titani stoi " POLAK " i takie coś ( na trade , pisze tak jak on nie zważajcie na błędy ortograficzne :) ) " jeste biedny szukam polaka co rozdaje żeczy " i w kułko to samo . Polacy nie są zgrani dlatego przegrywamy prawie każdą walkę ze Szwedami np. w Ab'Dendriel . A słyszeliście to " żaden( madafaka )nie podskoczy do polaka " a właśnie że podskoczy bo nikt Cię nie będzie bronił ani pomagał ---> to jest rola polaków..wee ginie mój rodak , jeszcze go dobiję !! ( chociaż czasem jest ok. przykład idę sobie raz mam czerwone życia i łepek do mnie Polak ? a ja mówie tak i mnie uhnął .. i mówi masz szczęście że jesteś polakiem .. inaczej już byś nie żył " PODEJŚCIE POLAKA "
------------------------------------------------------->>>
Ps. Szwedzi są godni podziwu WSZECHSTRONNY ująłeś ich bardzo dobrze !!
- ( WS 4u<król>::::POLSKIE:::NOOBUSTWO:::NIE:::ZNA:::GRANIC
Ozyrisis
19-08-2004, 15:48
Ludzie chłopak zrobił kawał dobrej roboty ale cóż wątpie że komuś to przemówi do rozsądku :( (ale mam nadzieje :) ) . Nie czytałem wszystkiego bo niestety nie mam aż tyle czasu. Sory za to :confused:
Krzysiek mistrz miecza
19-08-2004, 17:26
Lol piszecie o jakis n00bach i o polakach którzy nie trzymaja sie razem.
Ale to wkurza!!
Podchodza do ciebie kolesie gdy trenisz spokojnie(3 polaków) i zaczyna z sd popier***** i fire elemental bije. I co mialem powiedziec "thx, nie bede was bic bo jestescie polakami"?!?!?!?!? Z moim kolega poszlismy na nich (ja 31 lvl knight on 53 elite), kolege zaczeli napier***** a on uciekal. Gdy szlismy na nich okazalo sie ze inni juz zabili ich (nasi koledzy którzy o tym wiedzieli [i tez POLACY].
ALbo gdy podchodzi do ciebie koles na 8 lvlu i pyta sie czy masz cos na sprzedasz, na co ja mówie itemy na sell, a on do mnie "plz daj mi te itemy, patrz ja mam 8 lvl i jestem n00b". I co ja mialbym mu dac bo jest polakiem??!!
Nigdy w zyciu. Tak sie sklada ze ja na swój eq sam zarabialem kase!! Niech i n00bek zbierze se na n00b seta.
Nosferat
19-08-2004, 17:39
Na dobry początek:
WszechStronny – podziwiam Cię, widać, że już długo grasz i masz dużą wiedzę o tibijskim świecie. + dla Ciebie.
Ja gram w Tibie dopiero od jakiegoś miesiąca. (dla wszystkich, którzy oceniają sobie wiedze innych po ich levelu mogę zdradzić, iż gram knightem lvl 21, skile 60/59 i 4 mlvl i nie uważam się za wszechwiedzącego, wprost przeciwnie..)
Cieszę się, że w końcu na moim ulubionym forum ktoś postanowił wyleczyć innych z choroby którą w skrócie można nazwać newbie = n00b. Sam pamiętam jeszcze ( w końcu to nie tak dawno ) jak stawiałem pierwsze kroki w tibijskim świecie. Jeszcze dobrze nie ustawiłem wyglądu, zamieniłem parę zdań (wyrazów) z Cipfriendem (czy jak mu tam było.. tego już nie pamiętam :P), zrobiłem kilka kroków do przodu a zostałem zaatakowany lawiną żółtych napisów powtarzających się w kółko... I wyobraźcie sobie teraz co taki koleś co 5 min temu dopiero zainstalował Tibie sobie pomyśli. Ze to normalne.. I będzie robił tak samo jak będzie miał jakiś przedmiot na sprzedaż a tym że ktoś go będzie wyzywał od jakiś tam n00bow na pewno się nie przejmie..
Ale jak my wiemy nasza postać to w 100% newbie który nawet jeszcze nie wie jak coś kupić/sprzedać...
Chciałbym teraz przytoczyć tu pewne różnice, które znalazłem w skrótach na pewnej polskiej stronce o tibi (niestety nie pamiętam już jakiej):
Newbie – tak określa się osoby nie w pełni zorientowane w grze, ale chcące się czegoś nauczyć.
N00b – osoba, której się wydaje, że jest wspaniała, a często tak naprawdę niewiele wie. UWAGA: Nie każdy newbie to n00b i nie każdy n00b to newbie. Zdarzają się n00by z wysokimi poziomami, a wielu też jest newbie, którzy n00bami nie są.
W międzyczasie: chwała Ci Andrew [AfR] za przetłumaczenie tego artykułu którym nas tu poczęstowałeś. Wielki + dla Ciebie..
Jak więc widać nie każdy newbie to n00b.
Szczególnie mam prośbę do wysokolevelowych postaci, które robią sobie nowe i wpadają na rooka i wyzywają co drugiego od n00ba. Sam niedawno robiłem sobie (dalej robię ale już jestem na mainie) UH-róbka. I aż w oczy piecze jak się widzi co chwila słowo Noob..
Przypomnijcie sobie jak to wy graliście na rooku po raz pierwszy.. Ja pamiętam wszystkie moje wspaniałe wypady jak mnie Cave rat pogonił i ledwo uszedłem z życiem, albo jak przeszedłem bez jedzenia przez poisonfieldy i musiałem oddać calą kasę za runke Antidote.. tak pamiętam to wszystko...
Wiele mnie te błędy nauczyły i mogę śmiało stwierdzić, iż nie jestem n00bem, ale na pewno nie powiem, że nie jestem już newbie....
Dziękuję tym, którzy przeczytali moje wypociny do końca
Artykuł oczywiście oceniam na wzorowy..
Natomiast w dyskusję co do n00bostwa Polaków, czy nien00bowstwa Szwedów wplątywać się nie będę bo gram zbyt krótko, lecz z przykrością muszę stwierdzić ze większość n00bów jakich spotkałem to POLACY.
Krzysiek mistrz miecza
19-08-2004, 18:21
Albo sytuacja....
Mnie shackowali
zabrali mi WSZYSTKO i nic nie mialem to co mialem goly chodzic?!?!?!
Poprosilem kumpla zeby mi pozyczyl troche kasy.... kupilem se jakies slabe itemy i poszedlem loota robic:]
Mówie od razu..... Fajny post ale nie wszystkie sytuacje sa naprawde "n00bskie" :P
Takie cos musi byc zeby nie wkurzaly tak n00by.
Nikt nie znajdzie czlowieka o zdrowych zmyslach i który ma przynajmniej 15 lvl i nie ma dosc n00bów.
WszechStronny
19-08-2004, 19:37
Widze ze niektorzy naprawde docenili moj artykul, a niektorzy powtarzaja zdanei poprzednikow ze to nikomu nie pomoze albo szukaja w nim niedociagniec, widze ze niektorzy nie potrafia czytac dokladnie wiec odpowiem na wszystkie zarzuty,/pytania/podziekowania gdy tylko znajde chwilke czasu
Świetny artykuł!
Ja przyznam się że jestem newbie mam 16 lat i nie umie grac :D
Nie przeczytałem wszystkich postów ale mam pare komentarz.
Ja sie spotkalem z wieloma rzeczami pk itd...
I wiele razy widzialem ze jak ktos (szczegolnie BR) pk polaka to wyzywali go
fucking n00b itp.
Troche to dziwne bo po tym tekscie to świadczy ze zabity jest n00bem i to
w pelnym tego slowa znaczeniu.
Ja sie przyznaje ze nie znam sie na tej grze i ostatnio doznalem wstydu a nawet nie wyszlo to na zle.Na channel TRADE chcialem kupic Serpent Sword
no i zglosil sie do mnie gosc z BR mowi ze sprzeda za 2,5 k. ja mu na to ze dam mu bp of gfb i 1k no i niedosc ze dlugo czekal bo powiedzialem ze mam
w depo w AB a ja szlem z expa z foldy to mi wytlumaczyl (okazalo sie ze chcialem mu dac 1 rune gfb) ze bp of gfb to backpack caly zapelniony tymi runami.Zaczalem go przepraszac powiedzialem mu ze jestem nowy i nie wszystko wiem, on mnie zrozumial i powiedzial NO PROBLEM!!!(zaś polak to by powiedzial : "Spie..... ty ku.... zaj....... albo cos w tym stylu) i jestem tego pewny no i powiedzial ze jak bede mial 2k to mi sprzeda bo jemu i tak niepotrzebny :D
a cio do jednoczenia... (NO COMMENTS) są polacy ktorzy na to pojda ale wiekszosc to imo DEBILE. ale to dobry pomysl i z checia bym sie przylaczyl do grona takich PRAWDZIWYCH graczy. Ja mialem tylko jednego kumpla w Tibii pochodzil z Rosji i byl nowy tak jak ja.Jakos sie dogadalismy i gralismy ciagle razem pomagalismy se kase porzyczalismy itd. no ale on juz nie gra i teraz 0 kumpli, wszyscy nawet polacy niby mamy potrenowac a oni mnie chcą pk tylko ze oni glupi i mysla ze bede nosil cos wiecej od wooden shield jakiegos mieczyka ja nie ryzykuje.
Także jesli ktos gra na chimerze niech sie zglosi plz
Mam 14 lvl skille 42//38
Seban PL
19-08-2004, 23:00
Przykro mi sie robi jak czytam ze ktos ma cos do twojego komenta bo to naprawde dobry tekst zobaczylem ze ja sam jestem noob tak przyznalem sie mowie to bo przemyslalem tego komenta i mi sie troche zal zrobilo ze jednak jestem noob ale ja chcem sie poprawic. Mam nadzieje ze inni tez sie poprawia i niebeda sie awantorowac po twoim poscie (chyba ze sa noobami) Ja przyjolem ten post z pokora i zrozumieniem dla bardziej doswiadczonego gracza. Przyznaje sie ze mimo tego ze niegram w tibie dlugo i nieznam nawet niektórych okreslen obowiazujacych w tibi to chce sie poprawic i niebyc juz noobem. Po obserwacji tego co napisales zobaczylem ze naprawde robie wiele z tych zeczy niewszystkie ale wiele. Szanoje to co mowisz i ciesze sie z tego posta bo naklonil mnie do przemyslen. Mam nadzieje ze zmieni on spojzenie niektorych na samych siebie.
PS. Wielkie SORRY za ortografie ale zawsze mialem do tego slabosc :) .
WszechStronny
20-08-2004, 01:16
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi na moj artykul, ciesze sie ze 75% procent z was sie on podobal. Teraz czas na male podsumowanie chyba no nie? :P
Patrzac na wasze odpowiedzi, stwierdzam ze pare osob nie doczytalo do konca, pare chcialo tylko nabic sobie posta, a jeszcze inni bog tylko wie co chcieli osiagnac. Byli tez tacy ktorzy odpowiedzieli kulturalnie, sensownie, i za te wszystkie odpowiedzi dziekuje. Teraz wyjasnie pare niejasnosci. Pare osob pisalo ze nie wszystkie dopiski na koncu czaru sa glupie, ja sie z tym zgadzam, napisalem "glupie dodatki na koncu czaru", a przez glupie mozna wiele rozumiec, a glownie to ze sadze iz niektore sa fajne :) To taka mala drobnostka, a teraz glowny temat. Jednoczenie polakow. Wielu z was spoglada na ta sprawe zbyt szeroko. Gdyby chodzilo mi o jednoczenie wszystkich polakow to jak jakis monk heretyk wykrzykiwal bym ciagle hasla reklamowe w grze. Natomiast mam inna taktyke, wale na forum. Chce dotrzec do tych paru osob ktore czytaja to forum i wyciagaja z niego wnioski. Mam wiekszy plan ktory niedlugo ujawnie, ale najpierw musicie zaczac myslec o sobie, czy chcesz sie zmienic czy nie, czy ci sie podobaja moje poglady czy nie. Dopiero wtedy, jak juz wezmiesz sie za siebie, to bierzesz sie za innych. Mam nadzieje ze to rozwialo pare niejasnosci co do moich planow i pogladow, zycze milej nocy :)
Almexian
20-08-2004, 10:45
Ciekawy post, ale z niektorymi zdaniami mogl bym sie nie zgodzic. Chodzi mi o PLX. Co ci sie w tym nie podoba. Przeciez dobrze wiesz co to znaczy i to zrozumiesz, a ze gracze sobie to skrucili to tylko plus. Jezeli ty chcesz pisac Sudden Death zamiast SD, albo Hight magic misile zamiast hmm to juz twoja sprawa. Nasz narod z pewnoscia nie jest doskonaly, ale jesli chodzi o Tibie to nie wypadamy blado. Mi osobiscie Polak nigdy nic nie zrobil i jak widze rodaka to sie ciesze, ze armia Polska w Tibi rosnie. Ze ty wszystkich procz siebie uwazasz za Noobow to juz twoja sprawa. Ja tak nie uwazam. Gram w tą gre jakies 6 miechow i tez duzo widzialem w tej grze. Na moim swiecie ( Mythera) nie jest za duzo polakow, ale nie jestesmy najgorsi. Pare polakow nalezy do dobrych gildi i reprezentuje dobry poziom i z pewnoscie nie jestemy dnem. Jezli ty chcialem zebrac wszystkich graczy z Polski i ich pojednac to masz troche w glowie nie tak. Bo nie wiem po co mial bys ich pojednac. Przeciez nie po to, zeby zlac dupe Brazylijczykom. A co do forum to chyba jasne, ze sa tu rozni ludzie. Po to jest to forum by pytac i oczekiwac na odpowiedz. Jesli gracz nie wie tego czy tego to ma prawo oczekiwac pomocy. To, ze ludzie czesto zadaja czsami glupie pytania to juz jest oczywiste. Jestesmy tylko ludzmi i nie kazdy gracz gra AZ 4 lata. Mam nadzieje, ze zmienisz swoje podejscie do wszystkich bo nie jestes pepkiem swiata.
Almexian
20-08-2004, 10:51
Jeszcze chcialm dodac, ze jest to dobry post bo mozna weyciagnac z niego wnioski. Nie przejmuj sie moja krytyka bo nie chce cie obrazic. Wiem, ze miales dobre intencje.
WszechStronny
20-08-2004, 11:02
Ze niby co???? ok..... po kolei. Przeszkadza mi plx bo wole pls albo plz, brzmi bardziej gramatycznie i ma chociaz sens, bo nie podoba mi sie skrot od czegos gdzie nie ma x.... Jeden post przed toba napisalem juz o tym jednoczeniu, ze nie o to mi chodzi, czy ty w ogole przeczytales wszystkie odpowiedzi? Super ze masz paru polakow, to teraz pograj na innych swiatach i sie wypowiadaj z wiekszym zasobem wiedzi. "to ze ludzie czesto zadaja czsami glupie pytania to juz jest oczywiste." Jaaaaasne..... no coz, skoro chcesz przyjmowac glupote za cos oczywistego i normalnego to powodzenia. I tak na koniec.... Ja uwazam wszystkich za noobow? Gdzie ja to powiedzialem? Wiem ze prawda boli ale bez takich tekstow prosze, tak samo to "bo nie jestes pepkiem swiata". Skad ty to w ogole wzioles? Piszesz ze mozna oczekiwac odpowiedzi od innych i pomocy, ja sadze ze niektorym pomoglem, tym ze zobaczyli swoje bledy, za to nie wiem gdzie stwierdzilem ze jestem pepkiem swiata. Moze przeczytasz jeszcze raz caly artykul i odpowiedzi co?
Takie cos wkurza.... Ludzie nie doczytaja wszystkiego, potem przekrecaja, i maja wielkie pretensje. A ja musze tego wysluchiwac... Uwaza ze jak wiem wiecej i przekazuje to innym to sie popisuje, chwale, robie z siebie kto wie co. Jeszcze pare takich glupich postow i siąde po prostu, bo juz nie wytrzymam :(
heh.
TEmat jest bardzo trafny.
PLx nie ma.
PLX powstało ponieważ jakiś typu pomylił s z x.
tak samo nie ma plz.
Jest pls ( od please - tylko nie ma samogłosek).
PLz jest od wymowy która jest podobniejsza do z niż do s.
@ Wszechstronny - j spotkałem sie z określeniem noobie.
I niestetyy masz rację- polacy to idioci którzy się "wożą" i mordują nawzajem.
Tak powstąły podziały Polski, tak znienawidzilismy Żydów którzy się trzymali razem i ich mordowaliśmy... Tak teraz Polska jest zniszczona bo każdy robi jak najlepiej dla siebie, zarabia, skapi na kraj, olewa lud... Słowem- pełna polszczyzna.
Tylko jeszcze brakuje żeby w rządzie zaczęli krzyczeć Ku*wa
Ogólnie - masz rację.
Czy zdarzyło się komuś żeby jakiś Polak hi-lvl pogadał z wami, na luzie bez niczego?
No wię ja mam kumpla Szweda.
Jest on jendym z najpotężniejszych Knightów na Serwie ( 11X lvl), nie ejst moim protektorem, ale jak mamy czas to sobie gadamy, żartujemy, śmiejemy sie. To ejst spoko koleś. Zagadałem do neigo jak byłem na 9 lvlu, ale ten mnei nei zignorowął, jak pewnie postąpiła by większośc polaków.
Lecz niestety niewielu z anszych tak potrafii...
Noo tak, na początku gdy czytałem chciałem Cię zbluzgać :P Bo serio kilka wymienionych sytuacji pasowało do mnie, (o plx nie wiedzialem:P przyjęło się i tyle, no ale juz plz(ew. pls) mowie:]) no + dostaniesz bo troche się nauczyłem z tego. I też mnie denerwują n00b'y (i niektórzy co piszą na forum "pomóżcie jestem n00bkiem" - nie n00bem tylko NEWBIE bo n00b sie nie przyznaje ;) )
Co do określenia noobie - w niektórych krajach oznacza newbie aczkolwiek w tibii dużo razy nie spotkałem tego słowa.
Druga sprawa - jak widze gościa z nickiem "Wy*** sie na plecy" itp. to mi się niedobrze robi... to nie newbie, to n00b.
A że większa część polakow to n00by to też już od ich inteligencji zależy.
Co do przekleństw, CIPowie powinni zrobić jakis ogromny słownik i za przekleństwo odrazu ban na 24h.
Może potem coś dopisze.
-------------------
Aha już wiem :P, znacie to może?
"Polak Cię okradnie, Polak Cię dopadnie
Polak nie popuści" - sama prawda.....niestety.
Dobrze mówisz Tuor... a co Żydów to poznałem jednego :) całkiem fajny gość. Tylko że wielu Polaków to antysemici X( ... niestety
Chomikvader
21-08-2004, 02:08
@ up.
Może Szwedom dawałeś cenę do zaakceptowania,a Polakom (bo są rodakami) mniejszą? Może Ty nigdy nie chciałeś więcej zarobić?
-Edit-
"Gracz, któy mówi PLX" - Plx jest to skrót o please, a jak wiadomo większości ludziom na tym forum, jest to zwrot grzecznościowy.
PLZ to skrot od PLEASE a PLX to jego inna forma stworzona przez NOOBkow :P GRZYBIE!!!!
Andrew [AfR]
21-08-2004, 06:00
Czy zdarzyło się komuś żeby jakiś Polak hi-lvl pogadał z wami, na luzie bez niczego?
Zalezy od jakiego lvlu zaczynaja sie hlvle ;) Ale mysle, ze mi sie zdazylo, i ze zdaza sie caly czas ^.^
Co do określenia noobie - w niektórych krajach oznacza newbie aczkolwiek w tibii dużo razy nie spotkałem tego słowa.
Hallo, hallo! Pisalem juz o roznicach miedzy noobs a newbies ;-)
@Wszech~
Nie bylo mnie troche na forum, ale tak trzymaj, skonczylem dopiero doczytywac strony nieprzeczytane a teraz troche pospie i wezme sie z Twoj kolejny temat, forumowy pisarzu :P
Vegefa Ziom
21-08-2004, 17:32
Powiem że nim dotarłem do końca pierwszego postu w temacie (w zasadzie na początku) zdałem sobię sprawę że jak polak n00b to już musi być tzw. "n00b absolutny"to n00by absalutne bo ile razy już pisał do mnie jakiś nie znany łepek podam jeden z przykładów(oczywiście nie idealny) B) :
Polak(p):hi
Ja(j):hi
J:who are you?
P:Pl?
J:tya. Kto ty?
P:mam pytanie
J:ok wal
P:Dałbyś mi jakiś eq i powiedizał gdzie expić?
J:sorx eq nie mam może później załatiwę ale nie wiem czmeu mam ci dawać. A ty na rooku jesteś jeszcze?....
P:ee a co to rook? O co ci biega?
(stracił już szansę na eq no co obrażalski jestem) :berserk:
J:Wiesz nie mam czasu i idę afk więc nie pisz. Powodzenia
P:afk?
J:(ignore)
Wiem że to nieładnie go tak zostawiać"na lodzie" ale ja dużo już takich msgów miałem i jak tu na wszystkie odpowiadać :/
|Nie czytałem wszystkich poprzednich postów bo myślę że traktują o tym samym co do 3 strony więc proszę nie mieć do mnie pretensji jeśli jakieś podobne odpowidzi były wcześniej( a myślę że do wielu polaków tak pisano)
Innym faktem jest że wśród polaków trafiają się naprawdę świtni bezinteresowni koledzy(przykładu nie podam żeby nie przynudzać :P) którzy potrafią pomóc w ciężkich chwilach na przykład uhając, co jest wielce dobroduszne i chwała im za to.
A teraz podam NAJGORSZY przykład co może zrobić n00b z lvlem na przykład 50. Otóż kiedyś mi kolega mówił że wybrał się na qest orc forest. I zabrali łepka który chciał się z nimi zabrać a że szukali blokera to akurat im się miał przydać(łepek miał skille powyżej 75). Gdzieś w śrdku drogi(a trochę błądzili) okazało się że bloker nie ma już uhów :o , ale k**** nie chciał się przyznać i myślał że już są przy końcu. W ten sposób padł trochę dalej i panowie sorcerzy i palladyni zostali bez 1 blokera(został tylko 1) Szybko zaczęli energicznie zawracać... padło kilku palków i sorcerów przez je*****o blokra kafarka . Na dodatek zaczął potem wyzywać że to przez nich bo za dużo błądzili :confused: .. LITOŚCI JAK TU MOŻNA BYĆ WYROZUMIAŁYM DLA KOGOŚ TAKIEGO! X(
A na koniec dodam że WszechStronny bardzo się vpostarał z tym tematem i chwała mu za to(W konću nie ee pisać "PLX") :D
WszechStronny
21-08-2004, 19:43
Dziekuje bardzo za mile komentarze, a dla wszystkich ktorzy chcieli by przeczytac inne artykuly mojego autorstwa zapraszam na http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?t=8832 , moze znajdzie sie cos ciekawego :) Prosil bym tez zeby od teraz ludzie ktorzy daja mi + do reputacji, za co bardzo jestem wdzieczny, podpisywali sie przy komentarzach. Jesli daja mi - to tez :)
Tutonic elf
21-08-2004, 20:23
mateusz 90 sory ze tak pozno mowie ale dopiero teraz zobaczylem co napisales. i racje ma wszechstronny! Niech Polska sie nie kluci.
Dodaje ci + wszechstronny.
A pozatym sam jestem n00bem :)
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi na moj artykul, ciesze sie ze 75% procent z was sie on podobal. Teraz czas na male podsumowanie chyba no nie? :P
Patrzac na wasze odpowiedzi, stwierdzam ze pare osob nie doczytalo do konca,Ci, którzy się z Tobą nie zgodzili.
pare chcialo tylko nabic sobie posta,Ci, którzy się z Tobą nie zgodzili.
a jeszcze inni bog tylko wie co chcieli osiagnac.Ci, którzy się z Tobą nie zgodzili, a jakże.
Byli tez tacy ktorzy odpowiedzieli kulturalnie, sensownie,To pewnie ci, którzy Cię całkowicie poparli.
i za te wszystkie odpowiedzi dziekuje.
Zapominasz o czymś co się zowie "konstruktywną krytyką". Większość tych, którzy "nie doczytali, nabijali posty itd" wytknęła Ci bardzo konkretne zarzuty (choć może to za mocne słowo). Twoja reakcja była dziwna i bardzo nie fair - nasyłałeś na te osoby innych forumowiczów (tych którzy Cię poparli). Zauważyłem że ANI RAZU nie odpowiedziałeś na zarzuty inaczej niż słowami "chamie, ten artykuł jest o takich jak ty" lub podobnymi. No chyba że ktoś dodał na końcu że ogólnie to się z Tobą zgadza...
Doceniam Twój ogrom pracy, uważam że robisz mnóstwo świetnej roboty. Nie chciałbym żebyś tego zaprzestał bo Twoje posty czytam z przyjemnością. Ale wk..wia mnie do nieprzytomności to, że sam uważasz się za bóstwo i nie dopuszczasz do świadomości że inni też mogą mieć rację. Chyba że się z Tobą zgadzają, ale wtedy to Twoja racja. Nie tak dawno ktoś wytknął Ci że uważasz się za pępek świata, na co odpowiedziałeś że nigdy tego nie napisałeś. Bez komentarza. Już to powinno było dać Ci do myślenia, że coś jest nie tak.
Dobra rada na koniec - keep workin', ale licz się z innymi, bo Ty też możesz osiągnąć z tego korzyść. Nikt nie jest Alfą i Omegą (pomijając znany ogólnie wyjątek).
Pozdrawiam serdecznie.
McCooper
21-08-2004, 23:43
Wiecie no... taki wsumie topic dla noobow. :)
Mnie on potrzebny nie jest.
______
Solmyr
WszechStronny
22-08-2004, 00:17
Wiesz co Stu, jesli tak bardzo pragniesz to moge ci nawe powiedziec kto chcial nabic sobie posta, kto odpowiedzial kulturalnie, a kto bog sam wie co. I znowu cos zakladasz! Tak jak ostatnio, zalozyles ze klamie, nie majac zadnych dowodow lub pewnosci, teraz zalozyles ze wiesz o kim pisalem. Kulturalnie odpowiedzieli ci ktorzy spedzili troche wiecej niz 30 sekund na pisaniu posta, tacy ktorzy napisali pare sensownych zdan, bez tysiaca bledow ortograficznych, bez masy przeklenstw, tak ze aktualnie dalo sie to cos przeczytac, i za takie posty uwazam rowniez te ktore krytykuja mnie, ale w konkretny sposob z dowodami, a nie tak jak ty, po prostu cos zakladajac. Nabic posta moim zdaniem chcieli ci ktorzy po prostu powtarzali wypowiedz poprzednika. Nie wazne czy mnie tam popierali czy nie. Pisali to co napisala inna osoba wczesniej. Ten mi gratuluje, to ten tez w taki sam sposob, ten mnie krytykuje, to ten tez w dokladnie taki sam sposob. A bog wie co chcial np osiagnac Andrew, uswiadamiajac nam ze dawno tutaj nie pisac, ale teraz cos napisze. I co z tego? Zauwazylem nawet bez jego wypowiedzi. I co takie cos ma wprowadzac w temat? Nic, absolutnie nic. I inteligencie moj Stu drogi, przeczytaj ten temat od poczatku, to zobaczysz ze odpowiadam na zarzuty ludzi slowami ktore odsylaja ich do ponownego przeczytania artykulu, gdyz nie napisalem tak jak oni to przeczytali, i ze jesli przeczytaja powoli to zobacza tam pare slow ktore swiadcza inaczej. Pozatym o jakie ci poparcie chodzi? Co mi z tego ze oni mnie popieraja? Jesli zgadzanie sie z moim zdaniem mozna nazwac popieraniem, bo dla mnie poprzec kogos to zaglosowac na niego, isc za nim, zrobic cos dla niego, a ja nikogo o nic nie prosze, nic im nie rozkazuje, i nie oczekuje nic od ludzi ktorzy czytaja moje artykuly, a co do tego oskarzenia ze do wszystkich mowie "chamie ten artykul jest o takich jak ty" to juz w ogole przesadziles. Stwierdzilem to o jednej osobie, i bez tego chamie, i jesli popatrzysz na wczesniejsze jego posty, oraz gdybys widzial 2 skasowane przez adminow to przyznal bys mi racje. "woja reakcja była dziwna i bardzo nie fair - nasyłałeś na te osoby innych forumowiczów", O serio? A jak ktos mi dal tamten komentarz ktory tu wkleilem to nie podalem tej osoby imienia, i nie wiem gdzie jeszcze kogos na kogos nasylalem, to raczej inni stawiali sie za mna. Mam dosc twojej bezpodstawnej krytyki, mam dosc sluchania zarzutow bez fundamentow, albo nastepnym razem dasz mi konkretne przyklady cytowane z innych postow, z ktorych dokladnie wynika ze powiedzialem tak a nie inaczej, albo nie wypowiadaj sie wiecej. Lubie sluchac krytyki bo pozwala mi pracowac nad moimi bledami, ale to ma byc krytyka z podstawami, dobrze przemyslana, i nie napisana za przeproszeniem na ODPIER*** SIE, wkladam duzo pracy w moje artykuly, wiec niech krytyk zrobi to samo, chyba przynajmniej to mi sie nalezy.
PS Mam juz tego dosc, napisze jeszcze jeden artykul i odejde z tego forum. Nie mam zamiaru sluchaj ze ktos to popiera albo niepopiera, ze komus to sie podoba, albo nie podoba. Nie po to siedze do puznych godzin w nocy zeby jeszcze sie uzerac z ludzmi. Mam dosc, samej gry Tibi tez mam dosc, o wszystkim przeczytacie sobie w kolejnym artykule, pt. Nowe pokolenie to gówniarze, chołota, idioci, debile i durnie niepełnosprawni umysłowo.
Chomikvader
22-08-2004, 01:11
Wiecie no... taki wsumie topic dla noobow. :)
Mnie on potrzebny nie jest.
______
Solmyr
dopisek sie robi w panelu a nie myslniki + jakis text a po drugie to skoro tak mowisz to pewnie dales mu - i sam ejstes noobem nieprawdaz ?
WszechStronny
22-08-2004, 02:04
http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?p=103614#post103614
Ojoj, zaogniła nam się dyskusja... Nie zamierzałem kontynuować tego wątku, ale na specjalną prośbę o dowody powinienem zareagować. Bo jeszcze wyjdzie że "schizuję":)
Ale na początek mała polemika.
I inteligencie moj Stu drogi [dziękuje - przyp. Stu], przeczytaj ten temat od poczatku, Ależ przeczytałem - bardzo dokładnie. Pierwszy raz, bo bardzo mi się podobał, a drugi raz przed napisaniem "oskarżycielskiego" posta, bo nie lubię wychodzić na głupka. Zajęło mi to kupę czasu.Pozatym o jakie ci poparcie chodzi? Co mi z tego ze oni mnie popieraja? Jesli zgadzanie sie z moim zdaniem mozna nazwac popieraniem, bo dla mnie poprzec kogos to zaglosowac na niego, isc za nim, zrobic cos dla niego, a ja nikogo o nic nie prosze, nic im nie rozkazuje, i nie oczekuje nic od ludzi ktorzy czytaja moje artykuly,Akurat w tym momencie moje intencje nie były złe. Poparcie to rzecz pozytywna, odzwierciedla Twój wkład w rozwój forum - użytkownicy wystawiając Ci tak wysoką reputację docenili Twój wysiłek i poświęcony czas, a samo to świadczy właśnie o ich "poparciu" dla Ciebie. I ja się do nich zaliczam.a co do tego oskarzenia ze do wszystkich mowie "chamie ten artykul jest o takich jak ty" to juz w ogole przesadziles. Stwierdzilem to o jednej osobie, i bez tego chamie, i jesli popatrzysz na wczesniejsze jego posty, oraz gdybys widzial 2 skasowane przez adminow to przyznal bys mi racje.No cóż, postów skasowanych zapewne nie czytałem, więc już mam jeden argument "w plecy". A po zdaniu, które przytoczyłeś dodałem "lub podobnymi [stwierdzeniami]". Było ich więcej ale wybrałem to (perfidna manipulacja, fuj, powinienem się wstydzić) :)"Twoja reakcja była dziwna i bardzo nie fair - nasyłałeś na te osoby innych forumowiczów", O serio? A jak ktos mi dal tamten komentarz ktory tu wkleilem to nie podalem tej osoby imienia, i nie wiem gdzie jeszcze kogos na kogos nasylalem, to raczej inni stawiali sie za mna.
1. (Tu mi poprawiłeś humor) Ależ podałeś, w drugim i trzecim zdaniu powyższego postu jasno stwierdziłeś że tamten minus był ode mnie (tak tak, "nazywam się Stu i uważam że ściemniasz":) ). Jeśli ktoś kojarzy fakty to wystarczyło. Myślałem że późniejsza prywatna wiadomość przywróci Cię do równowagi, ale widzę że jednak tak się nie stało. Szczerze mówiąc już zapomniałem o tamtej sprawie, broń Boże nie żywię żadnej urazy:)
2. Nie mówiłem jednak o tej sytuacji. Miałem na myśli sytuacje kiedy pisałeś coś w stylu "dziękuję ci drogi X za twój komentarz. Widać że piszesz mądrze - nie to co pan Y" (pan Y to gość który miał tupet aby się z Tobą w pewnych sprawach nie zgodzić). Pan Y czuje się publicznie zgnojony, inni użytkownicy od razu stawiają go po przeciwnej stronie barykady, kurtyna, oklaski. My jesteśmy dobrzy, on jest zły.Mam dosc twojej bezpodstawnej krytyki, mam dosc sluchania zarzutow bez fundamentow, albo nastepnym razem dasz mi konkretne przyklady cytowane z innych postow, z ktorych dokladnie wynika ze powiedzialem tak a nie inaczej, albo nie wypowiadaj sie wiecej.Jak to kategorycznie zabrzmiało! Przytoczę pare cytatów. Wcześniej tego nie zrobiłem bo nie chciałem wydłużać posta i wyjmować zdań z kontekstu. Poza tym to brudna robota - szukanie informacji mających kogoś zgnębić:( Wyszedłem z założenia że skoro posty cały czas są na forum, każdy sobie może znaleźć. Jedziemy (w nawiasie strona):
1. "ale masz u mnie rowniez + za ladne przemyslenie zanim cos powiedziales.... nie tak jak m###...";(2)(na efekty nie trzeba było długo czekać)
2. "jak na razie tylko jedna osoba w ankiecie stwierdzila ze jestem noobem, mam takie przeczucie ze to byl m###..... i chyba sie nie myle chyba za mocno dostal raz zelazkiem";(3)
3. p### jesli nie zauwazyles ten artykul jest o takich ludziach jak ty...... a reszcie ludzie dziekuje za mile komentarze;(5)
4. Wymiana zdań z panami A### na 3 i 8 stronie.
Niby niewiele, ale bez wyciągania z kontekstu nie dało się więcej. Poza tym już mi sie spieprzył nastrój, nie lubię robić czegoś takiego.Lubie sluchac krytyki bo pozwala mi pracowac nad moimi bledami, ale to ma byc krytyka z podstawami, dobrze przemyslana, i nie napisana za przeproszeniem na ODPIER*** SIE, wkladam duzo pracy w moje artykuly, wiec niech krytyk zrobi to samo, chyba przynajmniej to mi sie nalezy.
"na ODPIER*** SIE"? Stary, ja też tych postów nie piszę na kolanie. I czytam przed wysłaniem żeby uniknąć literówek albo wpadek stylistycznych:)
Co do reszty zgadzam się - to bardzo pozytywne nastawienie.PS Mam juz tego dosc, napisze jeszcze jeden artykul i odejde z tego forum. Nie mam zamiaru sluchaj ze ktos to popiera albo niepopiera, ze komus to sie podoba, albo nie podoba. Nie po to siedze do puznych godzin w nocy zeby jeszcze sie uzerac z ludzmi. Mam dosc, samej gry Tibi tez mam dosc, o wszystkim przeczytacie sobie w kolejnym artykule, pt. Nowe pokolenie to gówniarze, chołota, idioci, debile i durnie niepełnosprawni umysłowo.
Zapewne pisałeś to pod wpływem emocji? Jak już zaznaczyłem w poprzednim poście - wniosłeś do tego forum powiew świeżości i doświadczenia i szkoda by było żebyś odchodził tylko dlatego że komuś coś nie gra:) Podoba mi się to co piszesz, nie podoba mi się Twoje podejście do reszty forumowiczów (banda n00bów, których najlepiej nie dopuszczać do głosu). Tylko to. Twoje artykuły pomogły wielu osobom, ale ja czytając je cały czas mam wrażenie że traktujesz nas jak stado owieczek. Zmień to i zostań, a wszystko będzie cacy.
Aha, niechcący znowu powiedziałem coś na co możesz domagać się dowodów (o tej bandzie n00bów). Myślę że najlepszym dowodem jest to, że nie tylko ja tak uważam - przejrzyj uważnie ten wątek a znajdziesz ze trzy podobne posty.
Pozdrawiam serdecznie.
Gratuluje ci wywalenia wszystkim polakom to co o nich myśliszi wogule wszystkiego. Tak szczerze ci powiem że znam kilku n00bów na Azurze.
Dokładnie jak napisałeś przejawiają zachowania n00ba, że jak mają high level to mogą zabijać mniejsze levele. Jakby nie mogli sie na wyzsze od nich levele żucić. I potwierdze to o tych polskich pk, TAK TO PRAWDA wybijają się. A Carlin ma rekord w player kilerach (PK) aż strach wyjść z depo ( jestem noobkiem bo mam 10 lev) Dzieki ci za napisanie takiego posta bo odzoworywywuje zachowania naszych rodaków na Tibi. TO BARDZO SMUTNE.
fire__arrow
22-08-2004, 08:30
wajny temat a rześ się opisał 8o
WszechStronny---> Level jednak ma coś wspólnego i tez sie liczy! Np. ktoś może być n00b i ciągle robić postać od nowa jak tylko go zabiją, a kto inny to przezwycięży i osiągnie 40 lv! A na 8 lv'u nie poznasz co to Wyprawa z Kumplami, wspólna pomoc (jeden z kolegów ma zginąć, ty go uleczasz i już bardziej sie polubicie). Nie poznasz jak to jest zabić samemu Giant Spidera itp. Chyba że pójdziesz z High Levelami, ale sam tego potworka nie zabijesz. Albo pójdziesz z qmplami na 8 lv'u poexpić na Trolle. To tak jakbyś ciągle miał 4 lat'a i nie wiedział co to jest praca itp. Dzięki wspólnym wyprawom z kolegami an wielogodzinnych HUNT'ach można nie tlyko zdobyć doświadczenie w Tibii ale także w życiu...
Narazie tyle...
ja pierwszego dnia jak zrobilem pierwsza postac to na 2 levelu poznalem co to wyprawa z kumplami, zrobilismy hunta na bugi i spidery i co?
Co innego wyprawa na bugi a co innego na dragonlordy itd...
Przeczytalem Twojego posta WszechStronny z uwaga (poki co pominalem dalsze rozwazania na jego temat...pozniej przeczytam wszystkie te posty) i z duma moge powiedziec ze zdecydowana wiekszosc tego co okresliles mianem noobostwa mnie nie dotyczy... :king: dlaczego wiekszoc? a no dlatego ze gdy zaczynalem grac w Tibie nikt nie wytlumaczyl mi jakie sa "niepisane" zasady tej gry i gdy pierwszy...drugi..trzeci raz ktos mi okradl zabitego przezemnie potworka poprostu sam zaczalem tak robic i wielce mnie dziwilo ze ktos ma wogole pretensje (skoro wszyscy tak robili to uznalem ten stan za normalny). :D
Z drugiej jednak strony nie rozumiem dlaczego mianem Nooba okraslasz wszystkich Polakow...znam ich bardzo wielu i jak do tej pory zadko mi sie przytrafial dzien w ktorym musialem sie za ktoregos z nich wstydzic. Znam tez Szwedow ktorym juz od bardzo dawna woda poszla do glowki i maja sie za lepszych niz caly swiat a o nich nie wspominasz...nie robia awantur...to fakt...no ale powiedz mi po co koles na 90-120 lvlu ma robic zadymy przed depo z ludzmi co maja 10-50 lvl??... :confused:
ejj chlopaki wrzuczcie troche na luz co wy dzieci 2 letnie ze se wypominacie wszystko napiszcie zeby pokasowali wszystkie wasze posty i se nic nie wypominajce jest to forum dla wszystkich fanow tibii i ma uprzyjemniac czas polskim tibijczykom podajcie sobie reke na zgode a jeszcze kiedys w przyszlosci bedziecie wnosic cos fajnego na to forum wszystko da sie naprawic nie ma co sie klucic przeprosiny wystarcza
jesli nie to tak jak wszechstronny obydwoje lepiej usuncie sie z forum bo tylko uprzykrzacie czas osobom przebywajacym na forum!!!!
Co to brazylijska telenowela LUZ MAria z roznymi rosterkami? czy co?
przemyslcie to co zrobiliscie na tym forum
i zachowujcie sie jak przystalo na europejczyka jestesmy duzom rodzina gdyby ktorys z was byl pijakiem czy cpunem bym tego nie pisal ale wiem ze stac was na pogodzenie sie !!!!!!!!!
bedzie dobrze
http://www.gangstawar.com/?ref=248368 <<<<------ty macoe troche rozrywki swietna jazda na tej stronce
ale tylko wtedy jak nie mozecie wbic sie na tibie
Fajny artykuł ale błędny.
Po pierwsze definicja n00ba jest za bardzo okrojona. To nie jest tylko osoba która gra a nie ma pojęcia o grze (czyli chociażby nieumiejętność korzystania z interfejsu). N00b jest to sposób zachowania, przykład:
Mafi high lvl z Eternii, swego czasu bardzo chciał żeby jego brat został przyjęty do gildii, w której i ja miałem przyjemność być (hail Growling Maniacs). Gildia była tylko i wyłącznie dla przyjaciół (Dobo za Ryśka to ci się należą dwa kopy :P ). Na stanowcze NIE naszego przewodniczącego gildii, Mafii odpowiedział prostym:
Przyjmijcie go bo jak nie to was wszystkich pozabijam.
Kolejny przykład:
Na Eternii panował niepisany zwyczaj że ten kto pierwszy wejdzie na guardy ten na nich expi, a następni ustawiają się w kolejce. Wszyscy to respektowali. No więc expię sobie w spokoju, przyszedł jeden gracz, pogadaliśmy chwilę, ustawił się w kolejce. Przyszedł kolejny (jakiś 15 lvlik) i wszedł mi na respa. Nic bardziej nie wkurza. Tłumaczę mu jak tłukowi że jest kolejka, na co on że musi expić i jego to nie obchodzi. Cóż koleś nadal ma chyba jeszcze wpis deada odemnie i od tego co był za mną w kolejce.
Jest jeszcze jedna cecha charakteryzująca n00ba: totalny brak chęci uczenia się!!
Neewbie - czyli ktoś nowy. Każdy z nas nim był. Pamiętam kumpla jak się darł Hunter is pk. Ehh łezka się w oku kręci. Wracając do tematu. Neewbi potrafi być upierdliwy, zadając ciągłe pytania w stylu który czar kupić, gdzie hutnować, czy to jest dobry sprzęt, ale on się chce uczyć!! Zresztą nie ma nic lepszego niż zobaczyć jak takie neewbies który pytał się ciebie praktycznie o wszystko prześciga cię w lvlu i wykazuje większą wiedzę w jakiejś dziedzinie niż ty. Aha i jeszcze jedno. Neewbi stara się trzymać klimat jeżeli wytłumaczysz mu o co chodzi.
Pisałeś, Wszechstronny, że najbardziej szanujesz za sposób gry Odyna i Craziego, wiesz o ile Odyna w sumię lubię to i tak uważam że zrobił wielką krzywdę sposobowi grania w tibię w Polsce. Nie wiem czy wiesz ale sławetne See You in Tibia wprowadził właśnie Odyn. Kiedyś kiedy jeszcze istniały 3 światy (Antica, Premia, Nova) większość polskich graczy grała na Novie, więc kiedy ktoś podskoczył Odynowi na forum (czytaj Odyn nie mógł go przegadać) Stosował on tekst See You in Tibia i huntował taką osobę w tibii. Jest to typowe zachowanie n00ba :P Pomimo tego lubię go. Tak samo jak Goldyego, Williama, ale większy szacunek żywię dla tych dwóch czy też chociażby dla Wigo (aka Civatateo) czy Psychopaty.
Kolejna sprawa - 80% Polaków to n00by -> hehe no cóż racja, ale wiesz Brazuca nie są lepsi, a Szwedzi także nie są za nami bardzo daleko (tutaj Est mogła by co nieco napisać). Wszystkiemu winna jest sama konstrukcja tibii, a dokładniej sposób zakładania konta. Gdyby wprowadzić takie wymogi jak są chociażby w UO (czyli historia postaci, pytania o RPG i cRGPie) to sprawa wyglądała by o wiele wiele lepiej. Dostępność czyni z tibii śmietnik mudów.
Nosferat
24-08-2004, 13:22
Wszystkiemu winna jest sama konstrukcja tibii, a dokładniej sposób zakładania konta. Gdyby wprowadzić takie wymogi jak są chociażby w UO (czyli historia postaci, pytania o RPG i cRGPie) to sprawa wyglądała by o wiele wiele lepiej. Dostępność czyni z tibii śmietnik mudów.
Zgadzam się w 100%... Gdyby były takie wymogi, graliby tylko maniacy RPG..
Teraz jednak powstaje pytanie co na to CIPsoft..?
Napewno nie zrobią tak jak już wspominał $corcerer w temacie "Wy nie potrzebujecie pomocy, wy potrzebujecie ponownego wychowania..", który GDZIEŚ SIĘ ZAWIERUSZYŁ ALE NASI MODERATORZY NAPEWNO TO WYJAŚNIĄ..
więc przypomne tylko iż $corcerer wspominał o tym, że CiPY mogliby zrestartowąc wszystkie serwery do zera i gra zaczęłaby się od nowa.. wspomniał także, że Cipsoft tego nie zrobi ponieważ straciłby większość tych noobków, którzy mają PACC a co za tym idzie straciliby kase... święta prawda..
Co więc Cip soft może zrobić??
Jedyne chyba to stworzyć dwa nowe serwery(standardowo jeden w stanach drugi w niemczech), na których wymogiem gry byłoby napisanie podania (w języku angielskim) oraz pytaina o RPG, na które trzebaby odpowiedzieć..
Dzieki temu n00bki mieliby swój kochany smietnik, na którym im tak wesoło a ludzie szukający w tibii elementów RPG znaleźliby je na nowym serwerku..
Jesliby się drastycznie zwiększyła ilość chętnych do gry na serwerkach z wymaganą wiedzą o RPG mogliby założyć nowe..
Także zapewne znajdzie się wiele osób które tak jak ja dzieki nowemu serwerowi kupią PACC, bo znajdą w tej grze to czego poszukują..
@down
Jasne, że Nosferat myśli... szkoda tylko, że jako jeden z nielicznych na tym forum...
Wreszcie jakis sensowny post na tym forum !!
Nosferat jednak myśli :D ale reszta nie rządzi ...
Dobry pomysł z tymi nowymi krainami, sam sie zastanawiam nad kupnem pacc ale to dałoby chyba więcej satysfakcji na nowym serwie z wymogami rpg bez noobów (im by sie nie chcialo tego wypełniać)
No i z forum robi sie chaotyczne pier******e noobów
Może tu nikt nie da wam bana bo to nie jest strona serwera ani admini by nic niezrozumieli ale wejdzcie na ten link
http://stargate.uz.zgora.pl/~realm/forum/viewtopic.php?t=442
i zobczcie jak masowo bany lecą na Diablo II (tylko przykład)
więc pomyślcie choć troche!! Ten topic nie został założony przez Wszechstronnego (FuLL ReSpEcT To YoU) żeby na nim bluzgać, wyzywać i kogos oskarżać.
A najbardziej to mnie wkurzyły komentarze o ortografii tylko BIG n00by mogły coś takiego napisać.Tu chodzi o treść textu co on zawiera a nie o to ile błedów robie lub kto jest lepszy z języka polskiego tu chodzi o nas Polaków. Wszechstronny dokonał samokrytyki naszego kraju. Wszystko co powiedział jest prawdą. I nie grałem z nim a jednak mam do niego szacunek i wierze że on nie jest taki jak inni mam nadzieje że kiedyś się spotkamy w tibii Wszechstronny. Jeśli myslicie że nie jesteście n00bami tylko dlatego że gracie w Tibie rok 2-3 lata to sie mylicie, ja jestem newbie i "wiem że nic nie wiem"
ale patrząc na innych POLAKÓW ta gra coraz mniej mi sie podoba sytuacje ratują tylko ci inni Polacy właściwie to 2 i wielu brazylijczyków którzy mi pomagali.
Teraz mam pytanie do wszystkich możecie na nie odpowiedziec w sercu a nawet na forum i tu nikt nie bedzie tego komentował (no chyba że n00by) zapytajcie się sami siebie gdybyście się znaleźli w sytuacji że gość cię zaatakował ma białą czache i woła "sorry man", "miss click" co byście zrobili.
Ja w ten sposób zyskałem ostatnio przyjaciela ponieważ odpowiedziałem mu: i don't pk you dont afraid.
Ale większość myślałaby pewnie inaczej : "on ma napewno kase!" "pewnie dobre itemki" " no i miesko :D" "zaatakował mnie to czemu nie miałbym go pk!"
itd ...
Hysterus
25-08-2004, 18:14
tak!!! Kilka razy chcialem przy czarze cos napisac ale sie powstrzymalem przecies mnei to wkurza poco ebde to robil? Znam takiego dekla co nie wychodzi z depo porzycz kase i nie oddaje a potem kupuje se rzeczy. Ciagle kupuje lepsze i za kazdym lepsyzm itemkiem wychodzi z depo i spada lvl w dol.
Hysterus
25-08-2004, 18:38
Bo wiekszosc to dzieci, ktore chca pokazac, jak to wszystko wiedza, jakie mocne w gebie...poprostu takie dzieciaki maja troche naj***ne w glowie, dla nich wyzywanie kogos przez internet, oszukiwanie itd, to wszytsko co wymienil wszechwiedzacy, to dla nich jest poprostu lepsza zabawa niz samo granie w tbie ;P
-_- UjAwNiAm MoJ WiEk
11 latek mam
i mi sie to nei podoba ja nie przeklinam ja nie kradne i nic ja poprostu gram w ta nudna gre nie wiem poco ale m isie chcem ... mam lepsze sprawy na glowie robie strone o Detektywie Monku:P nie umiem graficzki, ale se ksiazke kupuje o grafice, no i brzydka strona:P Ale nei o tym. Nikomu nie pokazuje ze dobry jestem w tibie!!! Staram sie pomagac! a jak mnei okradziono? jestem za ufny! porzyczylem kolesiowy 1k ;/ a to byla na ihy i hmmy ;(
Muszufasa
25-08-2004, 19:04
Nie bede sie rozpisywal
Jedyna zecza jaka cialem powiedziec jest to ze jestem z toba
bo masz absolutna racje :( Pozostaje nam miec nadzieje ze kiedys to wszystko sie zmieni ;)
Podoba mi się Temat i jego treść ponieważ pokazuje smutną prawde o polskich graczach...
Jednak nie podoba mi się ponieważ odebrałem go jako próbe pokazania " Jaki to ja jestem boski...o przepraszam ...BOSKI - a wy NIE ! "
Takie są moje odczucia...prawda ale MOCNO przesadzona - na niekorzyść czytającego a na korzyść autora...eh...
--------------------------------------------------------------------------
Przepraszam za błędy ortograficzne.
Jeśli myslicie że nie jesteście n00bami tylko dlatego że gracie w Tibie rok 2-3 lata to sie mylicie,
Domyślam sie że pomyliło Ci się z "newbie". Jeśli nie, to już odpowiadam: gram o wiele krócej, ale za n00ba się nie uważam. I nikt inny też mnie za takiego nie uważa.
Teraz mam pytanie do wszystkich możecie na nie odpowiedziec w sercu a nawet na forum i tu nikt nie bedzie tego komentował (no chyba że n00by) zapytajcie się sami siebie gdybyście się znaleźli w sytuacji że gość cię zaatakował ma białą czache i woła "sorry man", "miss click" co byście zrobili.
Ja w ten sposób zyskałem ostatnio przyjaciela ponieważ odpowiedziałem mu: i don't pk you dont afraid.
Ale większość myślałaby pewnie inaczej : "on ma napewno kase!" "pewnie dobre itemki" " no i miesko :D" "zaatakował mnie to czemu nie miałbym go pk!"
itd ...
Dziwne, że tak to wyolbrzymiasz - mnie takie coś zdarza się niemal codziennie, i to nieraz po parę razy na dzień - w kopalniach to bardzo częste (zwłaszcza przy classic control). Jeszcze się nie spotkałem z sytuacją, żeby ktoś takiego gościa zabił, i jakoś nikt nie uważa tego za "wielką przysługę" - to zupełnie naturalne zachowanie. "missclick" to taki żelazny list - nikt Cię nie tknie, chyba że w pobliżu leży ciało ze statusem "killed by <your_nick>". Gram na Isarze.
Kiedyś natomiast zdarzyło mi się co innego - jakiś świeżo upieczony knight (8lvl) zaatakował mnie niechcący, po czym w panice się wylogował. Nie tylko nic mu nie zrobiłem, ale jeszcze zabiłem goblina który się skądś przypętał. A potem tak długo przy gościu stałem aż mu zniknął "battle" i go wywaliło.
Pozdrawiam serdecznie.
No dobra może troche to uogólniłem :D , ale to nie oznacza że n00bem nie jest ten kto gra od dawna Ty np grasz niedługo a (prawdopodobnie;) nie jestes n00bem ale nie ze wszystkimi tak jest
Spiderser
28-08-2004, 13:31
jak to mozna owiedziec
raz kumpel mila deada
ii wypadlo mu dragon shield
mysle aa
niedomysli sie
ale co ja mam zrobic ja widze dragon shield
kusi ze by wziosc ja sie nie czuje noobem
choc niektury<ten kolega>
sadzi ze ja noob
i ze bym mu oodal dragon shielda co mam zrobi c
oodac
czy??
Moim zdaniem powinieneś oddać jeśli jesteś prawdziwym kolegą - każda znajomość w końcu musi przejść jakąś próbe - a ta właśnie jest dla ciebie ;) .
Ja starałem sie nie być nOObem i wielu błędów nie popełniłem ale z tego co zostało wymienione zrobiłem ich kilka . Ale się przynajmniej przyznaje.
PS. Moim największym błędem jest walaka o (dla mnie) dobry przedmiot. ;-(.
Gram na Solerze mam 10 level był 15 ale zasrani polacy mnie zabili wtedy powiedziałem koledze że jak będe na wyzszym levelu będe zabijał nisko levelowych polaków ale uświadomił mi ze będą sie czuć tak samo jak ja byłem zabijany więc postanowiłem że będę pomagał polakom ale moich wrogów wybije co do jednego bo miałem już parę postaci w większosci bylem niestety zabijany przez polaków :( więc trzeba się wstydzic za nich i to bardzo szkoda tylko że ci normalni polacy tez musza cierpiec za innych.
sniper1990
30-08-2004, 15:17
W tym poscie postanowil napisac mój dialog z Kwiatek knight of Pacera.
Ide sobie przez gory Kazandoom z naprzeciwka nadchodzi Player: Kwiatek Knight of Pacera. i bez powodu wyskakuje do mnie: *** - i tak zaczela sie ta rozmowa:
Masakrater: ??
Kwiatek knight of Pacera: Jestes noob *******ony ( zaczynam sie zastanawiac czy goscia kiedys spotkalem, ale dochodze do wniosku że nie i czekam na jego reakcje)
Masakrater: Czy ja cie znam ??
Kwiatek knight of Pacera: Huuuj
Masakrater: http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?p=94983#post94983 . (jest to link do forum na ktorym jest ten artykul)
Masakrater: przeczytaj uwaznie ten artykul
Kwiatek knight of Pacera: po co ***u
Masakrater: moze cie czegos nauczy
Masakrater: po za ordynarnymi odzywkami
Kwiatek knight of Pacera: tam opisuja ze Masakrater to *******ony NOOB
Masakrater: jaki ty masz wogule level ?
Kwiatek knight of Pacera: sraki
Kwiatek knight of Pacera: 32
Masakrater: jasne (mial bodajze lewel kolo 16- ztad ta reakcja)
Kwiatek knight of Pacera: a ty gnoju 10
Kwiatek knight of Pacera: czy 7
Ten dialog moze udowodnic tylko tyle ze nie ktorych ludzi nie da sie poprostu nauczyc najprostrzych zeczy, i to ze nooby sa byly i zawsze beda..
Post byl naprawde dobry.Nietrzeba sie patrzec na definicje noob-a tylko nato co jest dalej. Chyba kazdy wie kto to jest nOOb :baby: .Wartym elementem tego postu jest zwrocenie uwagi na chamstwo szerzace sie w tibii.PK-owcy , Thiefy i inni sprawiaja ze mozna sie w(cenzura X( ) . Ale bez nich tibia bylaby gorsza. Dlaczego ludzie graja na serwerach PvP??? Bo na nich jest po prostu ciekawiej !!! Wieksza adrenalina... Chociaz czasami marze zeby grac na non PvP.Zwlaszcza kiedy mnie ktos zabije :( .
Ten post ma u mnie plusa :] i oby wiecej takich postow wskrzeszajacych nas abysmy nauczyli ta cala Tibie szacunku dla siebie nawzajem (bo chyba o to chodzi w Tibii???)
:baby: Tibiocze z calego swiata laczcie sie!!! :miecz:
Słusznie zrobiłeś jadąc po forumowiczach i polakach w tibii,ale moim zdaniem przegiołeś troche.... a co do PLX, to walnij się w łeb, to nie ma nic wspólnego z nOObami....
(...) wiecie tyle ze trzeba robić większy lvl, mgc lvl, skile i huntować, i kupować lepsze rzeczy(...)
Mam do ciebie pytanie, i prosze o odpowiedź.... NA CZYM TWOIM ZDANIEM POLEGA TIBIA?? NA STANIU W MIEJSCU?? BO TEGO NIE ZROZUMIALEM.... WYMIENILES NAJWAŻNIEJSZE RZECZY JAKIE SIE NAJCZESCIEJ ROBI W TIBII.. I powiedz mi teraz co ty robisz grając w tibie?? stoisz ciągle w depo?? i gadasz sobie?? czekam na odpowiedź.....
Kaktusior
31-08-2004, 18:21
Jak Polak może "sprzedawać" fałszywe pacc dla innego Polaka...mówić "ej no ja jestem Polak i Cię nie oszukam" to już nie jest noobowstwo...coś gorszego to jest wykorzystywanie ludzi i ich naiwnośći.
Takie zachowanie nie jest "noobostwem" tylko ewidentna kradzierza ludzie oferujacy takie rzeczy powinni byc bezwzglednie eksterminowani. X(
Co do artykulu bardzo mi sie spodobal, ale szczerze watpie czy takiemu "noobkowi" chcialo by sie to czytac. ;)
SZACUN!! :) :) :)
A ja wtrace tez cos swojego, skoro kazdy cos pisze :P
@wszechstronny:
1)moglbys pisac od - a nie ciagle te , i , bo to jest lekko dziwne :P
2)Kupa gowna na forum - ciekawe, ciekawe.Jesli wg ciebie okolo 25% uzytkownikow - n00bow, 35% newbie i 40% doswiadczonych uzytkownikow, jest kupa gowna? No brawo brawo.Ale nie martw sie - ty TEZ siedzisz w tym "gownie", i ci sie to podoba, inaczej nie pisalbys tych postow na tym forum.
3)Co do pokazywania interface - po H*JA pokazywac ten interface? To juz takie z nas matoly, zeby nie wiedziec co to znaczy "skills" albo "battle"? No, bez przesady.A jak myslisz, szwedzi nie maja takich samych newbie co my?Tylko tam siada do gierki mastah i od razu wie co, gdzie i jak...
4)A co TY zrobiles, zeby nie bylo n00bow? Narazie krzyczysz i nic nie robisz.Jak to powiedzial Adaras - "jesli newbie doda >prosze<, chetnie mu pomoge".
5)A po co jednoczyc Polakow? Czemu? Czemu mam byc tak samo postrzegany, jak 10 latek z 20 lvlem ktory nawet nie dojrzal i sie podnieca bo ma wyzszy lvl i sie wozi na 15lvlowcach?I jak ktos powiedzial - nie da sie ludzi zjedonczyc, poniewaz kazdy ma inny charakter.
6)W zwiazku z mateuszem_90 : istotnie, lvl TEZ ma znaczenie, chociaz widzialem 15lvl, ktory NAPRAWDE potrafil grac, jak i 60lvl n00ba.Mowisz, ze grales wszystkimi postaciami.Ok, rozumie.Ale czemu zmieniales swiaty?Moze n00by cie wygonily?
7)Mowis, ze "Szwedzi prawie nie walcza miedzy soba".I to jest gowno prawda.Po przyklady nie trzeba daleko siegac - Del Toro.Oni nie mieli oporow zeby zabic goscia, obojetnie czy byl to Szwed, Polak czy Brazylijczyk.Tak samo na Eterni - kto sie tlucze? Prawie sami Szwedzi vs Szwedzi z mala domieszka Polakow.
Nastepnym razem bardziej przemysl to co piszesz...Chociaz post mogl komus dac do zrozumienia...
Uważam, że artykuł jest dobry nawet bardzo dobry. Ja super znawca nie jestem, gram dopiero kolo 3-4 miesięcy, ale wydaje mi sie ze n00bem nie jestem<dopiski przy czarach mam ale nie typu mlvl plx:P>. Staram sie pomagac jak tylko jestem w stanie. Gram na Harmonii i ludzie cały czas sobie przeszkadzają i tłumaczą to tym, że albo to jest świat Non-PvP, albo on tak robi bo wszyscy tak robią. To jest bardzo denerwujące:/. Ostatnio pomogłem takiej dziewczynie tzn. dałem jej coś za friko i spytała sie czy może dostać miecz no to dałem jej katane, bo sama też musi coś zrobić, żeby miecz coś lepszego, a ona zaczeła mnie od hu..wyzywac i takich tam, że ja jej katane dałem. Ja nie wiem, gra powinna być przyjemnością nie tylko dla nas ale też dla innych więc powinniśmy grać tak żeby innym szkody nie robić. Na Harmonii kolo 700 osób to n00by, które tylko przeszkadzają:/. Pozdro dla redaktora artykułu.
Jedyne chyba to stworzyć dwa nowe serwery(standardowo jeden w stanach drugi w niemczech), na których wymogiem gry byłoby napisanie podania (w języku angielskim) oraz pytaina o RPG, na które trzebaby odpowiedzieć..
Dzieki temu n00bki mieliby swój kochany smietnik, na którym im tak wesoło a ludzie szukający w tibii elementów RPG znaleźliby je na nowym serwerku..
Dawno mnie w tym temacie nie bylo wiec troszke pozno pisze ale jednak...
Ten pomysl jest moim zdaniem chybiony...dlaczego?? Poniewaz nie jeden fan RPG robi w tej grze smietnik a sa tez i ludzie (np. ja) ktorzy o RPG moga powiedziec tyle ze lubia ten klimacik...widzieli i czytali LotR i moze dwa razy grali w Warhemmera...mowiac ktrotko jest ze mnie taki znawca RPG jak i baletnica...ZADEN!!! Chyba nie sadzisz ze zeby pograc se w Tibie bede teraz czytac wszystkie znane ksiazki na temat RPG aby odpowiedziec na jakies pytania... :D
Nie uwazam sie za osobe za ktora Polacy w Tibii mogliby sie wstydzic i gdyby byl taki wybor o jakim napisales to tez bym chcial byc na tym serwie z RPG...i co teraz?? Powiesz ze skoro sie na tym nie znam to jestem noob i z nimi powinienem grac...?? heh
DorianDavidoff
05-09-2004, 04:37
Shintus ma racje X( msylisz ze sie znasz X( i co stego X( tez znam i h** X( wiec ja nie przeczytam albo nie zagralem w innde rpg to jesstem noob X( tak?? zastanow sie co mowisz X(
Jak wiesz co lub kto to jest nOOb to kto to jest lOl??http://img.photobucket.com/albums/v285/rehehelly/olddancing.gif
mam nadzieje że ktoś mi odpowie
@Sithius&DorianDavidoff no i co z tego że nie znacie się na RPG?? Pomysł Nosferatu jest wzięty z formularza akcesyjnego do jakiegokolwiek porządnego serwera UO. Najważniejsze w nim są dwie rzeczy, pytanie "co to według ciebie jest klimat rpg", oraz krótka historia postaci. Nie musisz przeczytać każdej książki fantsy jaka została wydana, grać w każdy system, wystarczy że napiszecie jak wy to czujecie i trochę się postaracie i przyjmą was. Znajomość literatury i systemów, oraz bycie doświadczonym graczem, pomaga ale jeżeli z przeczytanych książek fantasy macie tylko Władcę i Wiedźmina, a z zagranych sesji tylko Młotka to i tak możecie czuć klimat.
Po pierwsze chciałalbym pogratulowac bardzo ineresujacego i przemyslanego artykulu (czapki z głów). W pełni zgadzam się z twojom opinią na temat hamskiego zachowania graczy.Polacy powinni się łązyć a nie mordować. Ale ludzi mozna zmienic niewszystkich ale przynajmiej część takimi arytkulami i niekturymi postami kture sa ruwniez bardzo dobre.Ludzie powinismy zalorzyc jakąś organizacje albo coś w tym stylu!!!
Po pierwsze chciałalbym pogratulowac bardzo ineresujacego i przemyslanego artykulu (czapki z głów). W pełni zgadzam się z twojom opinią na temat hamskiego zachowania graczy.Polacy powinni się łązyć a nie mordować. Ale ludzi mozna zmienic niewszystkich ale przynajmiej część takimi arytkulami i niekturymi postami kture sa ruwniez bardzo dobre.Ludzie powinismy zalorzyc jakąś organizacje albo coś w tym stylu!!!
Masz racje... ale to poprostu jest niemozliwe i nigdy sie nie spelni bo polacy to najwieksze nOOby (dobrze ze nie ma juz reputacji bo sie minusy posypaly :P)
oczywiscie nie wszyscyale 80% Polaczków grajacych to nOOby nie potrafia grac sami gdzie bys nie spotkal polaka na lov lv to slyszysz tylko:
P-hi
High Lv-hi
P-pl? (niestety zaczynaja jak wspaniali "br?")
High Lv-tak
P-masz jakies free itemki dla rodaka? plx
...
moim zdaniem to zalosne ja caly swoj eq zdobylem sam albo kupilem za "ciezko zarobione pieniadze".
Polacy sa też mistrzami w blokowaniu depo bo sraja w majdy jak tylko zobaczą red skulla nawet na 20lv (ostatnio w Carlin biegali red skulle na lv od 30 do 67 i sie lali, ja akurat szedlem do depo i trafilem na nich ale nie spiepszalem w przeciwnym kierunku tylko spokojnie przeszedlem i nic mi sie nie stalo mialem dosc niski lv sorckiem, a dochodzac do depo widzialem tylko zablokowane wejscie z kazdej str w wiekszosci to byly polskie nicki...)
Jest tyle jeszcze do opisania ale poprostu nie chce mi sie o tym pisac.
Co do tej organizacji to ja juz mam jedna taka organizacje sa to moi koledzy z RL razem sie trzymamy i sobie pomagamy,ale mam dwoch najlepszych przyjaciol twozymy swietne trio niestety jeden narazie przestal grac (po trzech deadach przez laga) ale mam nadzieje ze wroci i znowu razem pojdziemy na hunta albo po loota.
Dobra koncze bo mam juz dosc tego typu tematow polacy sie nie zmienia sa byli i beda nOObami i nikt i nic tego nie zmieni, sam jestem nOObem ale nie az takim jak cala reszta, gram krotko w tibie ale wiem juz o niej duzo wiecej niz niektore nOOby co graja w tibie 2x dluzej
ok cya i good luck all
Eleander
12-09-2004, 20:59
Siedze na harmonii , mam 11 lev, wiec specjalnie nie jestem zorientowany w wymaganiach gry, (ech to włażenie na góry), ale fakt ze Polacy zachowuja sie bardzo chamsko troche mi psuje gre :(, jestem raczej samotnikiem i wnerwiaja mnie ludzie ktorzy gubia klimat , i w sumie nie wiadomo po co siedza na serwerze zamiast na czacie Interii.Ale musze przyznac ze przeklinanie i chamstwo nie jest domena Polakow , spotkalem slynnych br... Ci to sa cool dobrze ze wiekszosci nie rozumiem :)), choc i wychwalani swe zostawili mnie w pulapce z ktorej nie moglem sie wydostac bez lopaty .Zreszta zapytal sie elegancko po angielsku :czy masz lopate? , ja mu : nie a ty ? .Gosc : ja ? mam i sie wylogowal , zaraz sie zalogowal i powiedzial : bye.
I dwie godziny siedzialem az mnie br uwolnil :)))))
Wogole podobaja mi sie te skroty br, swe, pl ech...
Uwazam ze artykul jest w 99%urealnieniem tego co sie dzieje na tibii. Zaczynalem grac w tibie i myslalem ze fajnie wybrac serwer gdzie jest duzo polakow pogadam w ojczystym jezyku. Teraz marze o tym zeby ich omijac. Tak jak napisal wszechstronny 80% to chamy itd itp. Niebede mowil o ludziach z innych krajow bo to post o polakach. A ta siec chamastwa sie caly czas rozrasta. Jest ich caly czas wiecej. To jest jak choroba. Jak niebylo jeszcze czaszek to bylo tyle samo pk co teraz :P. I takze jestem pewien ze ten post moze najwyzej 1% czytajacych przeczyta uwaznie i wyciagnie konsekwencje.
Na koniec powiem ze jak mnie ktos pyta o to skad pochodze staram sie ominac odpowiedzi. Dla mnie polacy sie juz zhanbili i sie nieda tego naprawic.
Az Phoenixian
14-09-2004, 17:25
Co do 1-szego posta w tym temacie o Noobach,Polakach , blokowaniu depo itp. : Zgadzam się praktycznie z każdym słowem użytym w owym poście - większość Polaków to po prostu małe szare istoty , błagają o dofinansowanie - " can u give me some money PLX? " , widze to naokragło i za przeproszeniem k****wica mnie strzela jak to widzę . Potem gadam z jakimś high lvl-em a on się pyta skąd jestem więc odpowiadam - Pol. a on na to hahhaha lol , really? :P
nic dodać nic ująć ... X(
Awangarda
15-09-2004, 16:42
Cześć. DOObry tekst . Odważny. " W oku brata swego drzazge widzisz , a w swoim własnym belki nie dostrzegasz"..... albo "Nie pamieta wół jak cielenciem był"....albo " Damy rade? . Tak!!! Damy rade" ... Relax. Moze więcej praktyki niż gadania... czyż to nie jest cecha polaków? Pomagajcie młodym , a nie noobom czy newbies czy srebies czy srambies . Pozdrawiam.
Eleander
16-09-2004, 08:49
Jest sporo tego wlasnie przeszla kolo mnie "Sonsiatka babci waci" fajne imie i niezle trzyma klimat gry :)
Nigdy nie prosze o zapomogi moze dlatego ze w zyciu realnym sam sie dorobilem i dorabiam bez niczyujej pomocy.Choc magiem na poczatku jest okropnie trudno i jak narazie to spowodu braku kasy na czary , ale do nikogo nie laze i nie pisze I need some cash plx ,plx...
ikus from bieniewice
16-09-2004, 16:59
Jesteś spoko koleś!!!WSZYSCY polacy powinni sie jakoś jednoczyć tzn.nie kraść sobie lootbagów itd.bo jeśli np.koleś (polak)ukradnie polakowi lootbaga w którym jest np.K-set to wtedy już można zabić :P
Masz 100% racjii. Prędzej polak zabije polaka niż anglik czy inny obcokrajowiec. Dam przyklad: siedze sobie na foldzie a tu przychodzi sobie norweg i mówi mi że chciałby sobie pohuntować tu. A ja mówie OK tylko wyniose swój loot. On OK i jeszcze mnie odprowadzil do skrzynki zeby mi się nic nie stało. Wszystko było OK. Innym razem siedze sobie na foldzie a tu przychodzi sobie niejaki X oczywiście polak. Zaczyna się gadka, troche mi pomógł i mnie odprowadził. Przy skrzynce ukradł mi loot i wysłał do siebie. Jeszcze o mało co mnie nie zabił. A dlaczego?? Bo polacy to NOOBY , oczywiscie nie wszyscy bo mam kilku naprawde spoko znajomych, ktorzy nie raz np. pilnowali loota jakiegos kolesia, ktorego nie znali, a ktory zlapal deda. Ale generalnie polak to NOOB i po....ny gracz\graczka. Dodam jeszcze, że to jest dowolne, jakie imie sobie wybierzemy, lecz np. "Uh'y szybciej mocniej" to już lekka przesada
Czasem mam ochote zaszlachtować kilku polaków, ale sam bym się w nooba zamienił. Nie da się już nie być noobem bo np. na rooku by się miesiąc siedziało zanim by się miało 8 lvl, a w dp zamiast fs i boh scimitar i leather boots. Wiem to na własnym doświadczeniu. Moją 3. postacią(pierwszą na Aurerze) siedziałem dwa tygodnie na rooku, a grałem po 3,4 h dziennie. A jeśli polak zobaczy polaka bijącego potwora od razu też wali, żeby "pomoc". I tak w 7 waliliśmy rata. A później miesiąc na mainie, 3 h dziennie i mam zaledwie serpet sworda. Dlaczego?? Bo przynajmniej w tej grze cenie coś takiego jak honor. Nie kradne i oczekuje tego samego od innych.
Nosferat
19-09-2004, 18:28
Tez mialem dluzsza przerwe w pisaniu na forum i widze zagonila sie dyskusja no wiec:
Dawno mnie w tym temacie nie bylo wiec troszke pozno pisze ale jednak...
Ten pomysl jest moim zdaniem chybiony...dlaczego?? Poniewaz nie jeden fan RPG robi w tej grze smietnik a sa tez i ludzie (np. ja) ktorzy o RPG moga powiedziec tyle ze lubia ten klimacik...widzieli i czytali LotR i moze dwa razy grali w Warhemmera...mowiac ktrotko jest ze mnie taki znawca RPG jak i baletnica...ZADEN!!!
I tu sie mylisz..
Widze tez ze nie do konca zrozumiales moj pomysl..
Nie chodzi mi o to, zeby ktos sie cieibie pytal ile bylo pierscieni w srodziemiu czy jak mial na imie znany z sagi o wiedzminie cyrulik... mimio iz jest to chyba najbarwniejsza postac..
Chodzi o to, zeby nie wchodzili do gry tacy goscie co na czesc odpowiadaja s***** ty P****** noobie bo ci zaraz *** *** i jeszce pare ***
mysle ze skoro przeczytales LoTR jak i zagrales pare razy w PRAWDZIWE niekomputerowe RPG to masz jakies o tym pojecie i spokojnie bys sobie z formularzem poradzil..
Chodzi o to zeby czuc klimat RPG i nie psuc go...
Gra RPG polega na wcielaniu sie w wyimaginowana postac taka jaka chcemy.. i tak np grajac w Baldura mozesz sobie grac zlodziejem, lotrem czy innym czarnym charakterem ale juz w MMORPG trzeba szanowac to ze graja takze inni ludzie ktorzy chca miec z tej gry frajde..
Dlatego tez CIP soft w regulaminie pisze wyraznie:
Tibia is an online role playing game in which thousands of players from all over the world meet everyday. In order to ensure that this game is fun for everyone, CipSoft expects all players to behave reasonable and friendly.
tyle jesli chodzi o ciebie..
Shintus ma racje X( msylisz ze sie znasz X( i co stego X( tez znam i h** X( wiec ja nie przeczytam albo nie zagralem w innde rpg to jesstem noob X( tak?? zastanow sie co mowisz X(
Mam pytanie nie przeczytales zadnej ksiazki rozumiem...
nie grales w zadne inne RPG... ok..
wiec mam pytanie na czym sie znasz??
na Tibii ? wiesz jak dobrze skilowac?? czy nie wiem znasz wszysztkie przedmioty?? potwory?? czary??
Wytlumacz mi na czym sie znasz a mzoe bede jakos w stanie odpowiedziec na twoj komentarz co do mojego posta.. w cale nie uwazam ze jestes noobem.. powiedz mi gdzie tak napisalem?? ze ten kto si nei zna na RPG jest noobem?
napisalem ze psuja klimat... moze nie wszyscy ale wiekszosc napewno...
@Sithius&DorianDavidoff no i co z tego że nie znacie się na RPG?? Pomysł Nosferatu jest wzięty z formularza akcesyjnego do jakiegokolwiek porządnego serwera UO. Najważniejsze w nim są dwie rzeczy, pytanie "co to według ciebie jest klimat rpg", oraz krótka historia postaci. Nie musisz przeczytać każdej książki fantsy jaka została wydana, grać w każdy system, wystarczy że napiszecie jak wy to czujecie i trochę się postaracie i przyjmą was. Znajomość literatury i systemów, oraz bycie doświadczonym graczem, pomaga ale jeżeli z przeczytanych książek fantasy macie tylko Władcę i Wiedźmina, a z zagranych sesji tylko Młotka to i tak możecie czuć klimat.
Wielkie dzieki za zrozumienie.. dokladnie o to mi chodzilo...
MistrzYoda
21-09-2004, 05:28
Zgodze się z tobą, ale n00by są przeważnie od 1 lvl ( tam to przesada jest kiedy mam robić uh makera albo roocka za kase to mnie krew zalewa ale co tam browarek 4godzinki i koniec ( Przy dobrych układach :/)) Do 30 lvl ponieważ widziałem takiego 24 lvl pallek chciałem potrenować on że 51/43 no ****a krew mnie zalewała :/, ale nie dotego zmierzam. Powyżej 30+ to są ludzie którzy grają z głową lecz jest ich mniej wśród Polaków niż n00bów. N00by są wszędzie, = np. ostatnio ide moim pallem na Tiitanii a tu wyskukuje 15 druid i chce mi loota za***ać to go poczętowałem bełtami dostał red hp - ja się schowałęm a tu nagle grupka z krzaków no i dead, mlvl + loot poszedł się .......... Mam nadzieje że takie tematy uświadomią wam że nie warto być n00bem docencie głównie WKŁAD KOLEGI!! oraz innych użytkowników. Co do Forum tibia.pl - nooby mam ochote rozwalić se łeb. Co jak co ale każdy to wie że więkoszość ciekawszych screnns nie PRZEROBIONYCH daje nam Paladinka ( Chwała jej za to ), ale jak widze gdy ktoś mi pisze w odpowiedzi - Gratz. (Koniec), Podróbka nicka Palladinek, next - Palladinka jesteś Gratz. (Koniec). No ****a mać uspokujcie się człowiek ciężko pracował na level a wy to piszecie jak by nie wiem ona była bogiem grajcie non toper jedną postacią albo trenujcie z 2 miechy to będą efekty!!
P.S Wyrzuciłem tu wszystko co miałem jeśli ktoś chce niech mnie zablokuje mnie to wali, powiedziałem prawde o n00bach i o tibia.pl ( Tibia.pl - w sensie ta gorsza strona ).
Thx i prosze o komentarz
Gram w tibie od nicałych dwoch tygodni mam dopiero 21 lvl i nie mam zbyt duzo doswiadczenia w graniu wiec bede sie tu wymądrzał co do gry jednak wydaje mi sie ze ze troche przesadziles w tym artykule... Nie wiem co jest zlego w tym ze ktos nowy pyta sie gdzie ma expowac z tymi i tymi skillami albo jakie czary ma se kupic a jakie nie... Ja zawsze wychodze z zalozenia ze nowym graczom trzeba pomagać a nie zniechęcać ich do gry, a mysle ze jak ktos nowy na wlasnej skórze bedzie odczuwał ze na smoki nie chodzi sie z 11 lvlem to tibia szybko przestanie mu sie podobać... I według mnie najwiekszym lamerstwem w tibii to zabijac nizsze lvle za nic bo moze maja ze soba troche kasy albo run... Jak ktos bierze sie za PK'owanie to niech startuje do rownych sobie albo do wyzszych lvli bo zabic na 20 lvlu kogos kto ma 10 to raczej nie jest powod do dumy... Kolejną rzeczą która mnie w Tibii bardzi wqr*** to ludzie którze mają nicki dajmy przyklad "Zuzyty Pampers" lub "Krzysio mistrz walki mieczem"... Dawanie takich nicków kompletnie psuje klimat gry a kiedy giniesz bo jakis noob na wyzszym lvlu bedzie chcial miec jakis szybki zarobek bardzo zniechęca do dalszego grania
Jeszcze jedno... Nie wiem dlaczego ktoś tam twierdzil ze jezeli ktos nie ma pojęcia i prawdziwym RPG to psuje klimat gry... Nie obrażaj ludzi tylko dlatego ze nigdy nie interesowali sie czyms w czym ty siedzisz pare lat... Przecierz sam od dziecka nie wiedziales co to jest RPG....
PS. Bądź co bądź ale artykul bardzo mi sie podoba ;)
Dragon Stone
30-09-2004, 13:12
Po pierwsze chciałem zwrócić uwage na zwrot "Polacy" w artykule, wydaje mi się się trafniejszym określeniem byłoby "polscy gracze w Tibie" ale to mały szczegół.
Po drugie wg mnie problem noobostwa leży nie w nieznajomości gry (i braku doświadczenia) a w zwykłym braku wychowania, które wynosi się z domu rodzinnego. Należy dodać do tego jeszcze takie rzeczy jak "możliwość szalenia" bez żadnych konsekwencji (w końcu to tylko gra). Zastanawialiście się kiedyś ile z tych wszystkich tzw. noobów kradnie, "spamuje na ulicy", itd. w realu?; dalej, trzeba pamiętać że większość tzw. noobów to dzieci, lub młodzież w okresie dojrzewania, trudny czas dla każdego człowieka, frustracje z reala są przenoszone na tibie. Posumówując pragnę napisać że świat Tibi (a właściwie panująca w niej struktóra społeczna) jest doskonałym przeniesieniem modelu społeczeństwa ze świata realnego. Chamstwo, złodzieje, ogólne zwątpienie w wartości moralne. Tylko że w realu mamy służby które mają za zadanie trzymać całe te gó*no w ryzach w Tibi tego nie ma.
nie rozumiem tylko tego, napisales w tym temacie ze nooby to: ludzie którzy pisza plx, ludzie którzy cos dopisuja do czarów... sorry ale mi np nie przeszkadza jak koles robi uhy i ma podpisek Uh 4life, albo Sd 4death...
nooby, sa to ludzie którzy kradną luruja lootuja... itp itd, np ide sobie na guardy i poszedlem tam przed jakims kolesiem o 2 lvle wyzszym, a on mi z haslem ze mam wpier*** bo on sobie "wypatrzyl" ta kopalnie, no to sorry ale chyba jest cost takiego jak list przy zejsciu...
Właśnie robie sobie paladyna i dzisiejszy dzien jaki przezylem na rooku był chyba moim największym koszmarem.... Dzisiaj zrozumiałem ze rook to totalne zbiegowisko N00bów przez duże "N".... walcze z jakims trollem i używam przy tym spearów i nagle jakis .... nie powiem lepiej kto ... podchodzi dobija trolla kasuje moje speary i loot z trolla... i tak przez cały dzień.... myślałem ze mnie krew zaleje.... Nie wiem w ogóle skad tacy ludzie się biorą.... X(
Steel Mike
04-10-2004, 14:00
Ja gram od roku na Valorii i mam dużo kumpli Polaków. Razem huntujemy, nie zabijamy się, jest spoko. Nigdy nikogo nie bije i nie kradne i sam też rzadko zostaje zaatakowany. Już kilka razy atakowali mnie noobowie, ale od razu ruszyło wielu graczy zabić pk. Raz sam niechcący zaatakowałem gościa i ruszyło za mną stado ludzi. Jeden gościu na 8 lvl (ja wtedy koło 13) też chciał mnie lać, to ja go zaatakowałem i gościu spękał. Pewnie czuł się mocny w grupie, ale to nie prawda. Ja sam nie atakuje pk, chyba że pierwszy mnie zaatakuje. Polacy powinni trzymać się razem. Powinniśmy sobie pomagać, a nie zabijać się, okradać się nawzajem. Ufffffff, skończyłem :P
Kujawaxx
02-11-2004, 07:12
Plusik u mnie WszechStronny
Dr.Unknown
02-11-2004, 12:55
A ja powiem tylew, nic mnie tak nie wkórwa jak PLX, jaki skrót od please?KUPA nie skrót, od razu "Fri itans plx"...
@Topic
Bardzo dobrze, o problemie powinno się mówić wprost, wcale nie jest tak, ze jak się o nim nie mówi to go nie ma.
Agatka Lubaczow
06-11-2004, 20:44
Nie wiem czy takiego kogoś można nazwać n00bem, ale dzisiaj ide sobie uliczkami Carlin i nagle jakiś Polak mnie zaczepia...
Mówi, żebym z nim poskilowała itp.
Odpowiedziałam mu grzecznie że nie mam czasu ani ochoty, a on
zaczął mnie wyzywać od j*****ch suk (przepraszam za wyrażenie).
No...ale normalnie gość nie umiał uszanować mojej decyzji B).
Zgadzam się z większością, że niestety Polacy to wyjątkowe n00bki :confused:
Przyznam się, że czasem zachowywałam się jak najprawdziwszy n00b,
no ale to było na początku gry.Teraz jest inaczej na szczęście :] .
To ja też dorzuce swoje trzy grosze do tego tematu.Prawda w oczy kole można powiedzieć, że Polacy to najgorsze nooby 8o przychodza ci w miejsce gdzie trenisz skille tłuką ci potworki i jeszcze speery zabierają :( a jak pózniej ktoś sie loguje drugą postacią i mu skraca życie to skomlom żeby im oddac eq bo straciłem legion helmet i carlin sword :D.Dobra nasępny przykład ktoś idzie se przez miasto i zabija ludziom stworki albo podpieprzają ldzuiom loot :( i pózniej sie dziwią ze wszyscy ich biją.Moim zdaniem polak zabije rodaka za byle shit a powiniśmy się trzymać razem jak inni a wszstko by było łatwiejsze i było by więcej wojen :D a myślenie polaka przeważnie jest takie "a co z tego będe miał?".Noobowskie moim zdaniem jest też, że przychodzi koleś na main 8 lvl i strzela gadke "Pliz give some free items" jakby każdy tak dostawał to niewiem każdy by był rich :baby: btw on napewno by nikomu niedał żadnego free itema bo to tak jest dalem komuś kiedyś coś pózniej się z nim spotkałem chcialem pare rybek "Go and fish yourself" :confused: .Pozatym Thiefstwo zaliczam do nobostwa również.To normalnie psuje klimat gry powiedzmy męczysz się na PoHu zbierając loot a gdy w końcu zebrałeś i idziesz do depo ktoś podordze ci zap....ala.Już mi sie czasem odechciewa od takich żeczy grać :( .No to tyle z mojej strony o noobkach :)
Hosateri
04-12-2004, 22:14
Cóż,jak większość osób wie dwa kraje słyną z Tibijskich n00bów:Polska i Brazylia.
Miałem do czynienia z Polakiem który zaczął za mną łazić,bo powiedziałem mu,żeby tego nie robił i z Polakiem,który przez jakieś 15 minut biegał za mną,bo chciał kasy,bo on jest biedny itp.Wkurzające są takie zachowania Polaków.
Zjednoczyć Polaków-niezły pomysł,tylko,że ponad 75% polaków to n00by,10% to newbie,reszta to normalni gracze.Moim zdaniem najlepiej zabijać n00bów,by już nie grały w Tibię,a newbie uczyć i im pomagać.
Jak ktoś jest uparty,chciwy i egoistyczny to grając w Tibię tylko innym zaszkodzi.Ale jednak starczy już tego pisania.
Ładnie to napisałeś,dałbym ci 5. :)
Schokolade
04-12-2004, 22:49
undefinedundefinedundefined
Jestem nowym urzytkownikiem forum jak również gry, mój dorobek (niestety zostałem zrookowany dla zabawy innych kolesi) 14lvl knight. Narazie mało wiem o tej grze, lecz zdążyłem się przekonać że polacy rzeczywiście są najbardziej konfliktowi, kradna oszukują zabijają dla zabawy itp. Bardzo mnie to denerwuje że polacy chcą się nawzajem powybijać, nie potrafią pracować w grupie(ogólnie wiocha). W waszym pojęciu jestem noobem ale mi to nie przeszkadza. Podsumowując zgadzam się w części z wypowiedziami. Niestety nie mam za wiele czasu by dokończycz tą wypowiedz. Pozdrawiam wszystkich. Polacy opanujcie się!
cudowny temat......
15 stron gadania na temat noobostwa polakow...
przeczytalem pierwsze 2 i juz mi sie odechcialo dalej czytac, ale domyslam sie ze te wszystkie strony sa takie same "masz racje, dobry temat, polacy to nooby". jaki to ma sens? mowicie, ze moze kogos to zmieni, ze przestanie byc noobem. hmmm, jakos nie wydaje mi sie. kogo to moze zmienic, jezeli okazuje sie, ze wszyscy ktorzy napisali te 15 stron, nie maja nic wspolnego z noobostwem. kazdy pisze, ze wq*** go tacy i tacy, ale nikt nie mysli nad tym jaki jest on sam. TO jest nasz problem, a nie jakies tam gadanie "plx" czy "fri itens". co z tego, nie robmy z tibi czesci naszego zycia. czy nie wydaje wam sie, ze polowa postow z tego tematu jest pisana przez prawdziwych noobow, ktorzy pisza oskarzajac niewiadomo kogo o noobostwo. sami nie potrafia przyznac sie do bledow (nie wierze zeby na tym forum nie bylo noobow) i oskarzaja innych - to mija sie z celem autora tematu. autor mial dobre cele, ale moim zdaniem mu to sie nie udalo.
a tak btw. nie pisz ze NIE MA takiego skrotu plx i nie argumentuj tego tym, ze byles w stanach i masz tam kolegow, bo jest to smiechu warte. pewnie nie znasz 75% polskich skrotow (nie mowie, ze ja znam, zeby nie bylo ;) ) wiec jak mozesz mowic o zagranicznych...
takie tematy nie powinny sie pojawiac.
aha i jeszcze troche przedluze (jakby wam bylo malo ;) ) rozsmieszylo mnie twoja opinia o SWE. lol :) :) mowisz, ze nie sa noobami, bo na wielu swiatach sa najlepsi... to ja mowie, ze br nie sa noobami, bo tez na wielu swiatach wymiataja. ;) bez takich argumentow prosze...
jestem otwarty na bluzgi (w przeciwienstwie do niektorych uzytkownikow) i mam nadzieje, ze ktos cos madrego wreszcie na ten temat napisze :p (tzn juz kilka osob pisalo, ale jeszcze za malo :p)
Mortis Virtus
10-12-2004, 08:30
Artykuł gratz
Dlatego nie zadaje się z Polakami :D
Szwedzi Rulez
Czarny ork
10-12-2004, 15:48
Mam fajną przygode z nOObem. Muj kolega gra na innym świecie i diś pisze do mnie ,, Wiesz co mogę grać na twojim świecie tylko muwisz mi dać : p-set i dobrą tarcze , borń i 10k żeby mieć co wydawać'' jeszcze troche o nim gra 3 miesiące w tibie ma 8 lebkuw na 1 acc 5x3 lvl , 2x7 na mainie po dedzie pozuconych i 10 lvl kturym gra miesiąc druid 10 lvl i 14 mlvl muwi że nie expi bo sie boji bez sd-ków że go rotworny zabija , a trenuje jego skile to 21/20 cały czas treni. :evul:
Eleander
12-12-2004, 14:34
Staram się Polaków unikać, kurcze jak tylko widzę Plx to spływam bo zaraz jest fri item plx, food plx, kurna rzygać mi się chce...
Poskramiacz noobow
21-12-2004, 14:16
[QUOTE=WszechStronny]
gracz który na końcu czaru dodaje jakiś głupi tekst, typu "heal me", gracz
wydaje mi sie ze to nie jest przejaw noobowstwa. Choc w wiekszosci sie zgadzam to mi sie nie podoba. Bardzo dobrze wiem ze jestem noobem NOOBEM czyli sie do tego nie przyznaje i nie darze do poprawy i nikt mi tego nie uswiadomi.
Wezuns Titania
21-12-2004, 15:54
Pomysł polega na tym , żeby może każdy z Was kto próbował zapobiec nOObostwu i zjednoczyć Polaków opowie nam czy coś się zmieniło !
U mnie nic,pomimo wieeelu prób...50 lvl Polak okradł mnie jak zaufałem mu na parcel (naiwny jestem ),jak to powiedziałem gościowi , którego uważałem za kumpla to powiedział "nOOb jesteś jak się tak nabrałeś"...
Stary chce ci cos wyjasnic po:
1 - ciagle gadasz o tych szwedach jacy oni wpsaniali i w ogole to z tego co widze to im troche dupsko lizesz i kto tu sie nie przymila do High lvli...
2- ta swoje gadke zachowaj do siebie.. znam wielu takich jak ty uwazasz sie za najlepszego? ze moesz krytykowac sobie ? co nie lubisz POlaków bo sa noobami ja sie k*** z tego ciesze nei kazdy jest doskonaly ja szanuje polaków tacy jakimi sa a nie jak graja i czy sa noobami...
3- omg a po h** sie przechwalasz iel ty grasz i czego ty nie widziales i ze my napewno nie widizelismy tyle co ty... to sei ,mylisz czlowieku bo pewnie k*** gówno wiesz.. .wez daj spokoj sobie z tibiom i zostaw POolaków w spokoju bo sam nie ejstem nim godzien byc
Your Aes
Wiecie co ja jestem Troche newbie ale gralem w inne gry podobne do tibii np w diablo i mialem juz troche doswiadczenie co oznaczaja nie które skruty ale tam nie ma czegos takiego jak plx :/ Na tibii 1 raz sie z tym spotkalem owszem plz albo pls to jest normalne, ale PLX! nie ma takiego słowa! (mojim zdaniem chyba komus sie przyciski pomylily x jest bardzo blisko s i z jakis NooB zobaczyl jak ktos przez przypadek napisal plx i mu sie to spodobalo... :D:D) Tez zaczynalem sam w to grac bez niczyje pomocy i o nic sie nie pytlem zreszta po co mam sie pytac jak wszystko jest na stronce !! Ja jestem Newbie poniewaz krutko gram w tibie okolo 4 moze 5 tygodni ale mam kumpla co gra 8 tygodni 9 i mam 20 lvl sorcerem i dopiero 23 mlvl i gra okolo 4 godzin dziennie (niesprawdzam tego dokladnie przynajmniej tak mowi tak mowi ;p) ale ja znam wiecej skrotow itd. Tutaj zgadzam sie ze wiekszosc polakow to nooby. Kiedys mialem 10 lvl i zatakowal mnie pk tez polak knight na 11 lvl cale szczescie ze mialem prawie caly bp hmmów i ja go zabilem biedaczek jak zobaczyl ze ma juz czerwone zycia zaczol uciekac i prosic mnie o litosc ciekawe czy on by byl taki dal mnie :/ i fajnie bo podrodze spotkalme jakiegos inego goscia chyba szweda nie wiem ale zapytalem sie go czy mnie uhnie powiedzielem ze odniego kupie uha a on to zrobil za free fajny gosc !! zeby bylo wiecej takich jak on zreszta bardzo podoba mi sie twoja wypowiedz ale nie przypuszczam by komus pomogla :D to wszystko co chcialem powiedziec cya !! albo See you in Tibia !!
Walekifa
03-01-2005, 23:00
No tak w takim razie moja teoria sie sprawdziła :P
NA Xanterze JEST NOOB!!!
Nick:honoge,ja i moi koledzy ciągle sie z niego naśmiewamy że nic niewie :P
Moim zdanie nobów powinno sie Tępić :D więc jak ktoś zobaczy na Xanterze honoge to niech wie co robić:P
ps.NA 100% teraz pół forum powie że to ja jestem noobem i że to mnie mnie zpekują :P
Ale taka jest prawda jeżeli on przyczepia sie do każdego napotkanego polaka i muwi "Daj mi coś za darmo" ...
gracz ktory pyta sie gdzie expic i naczym . :] to dla mnie glupota pon. na tibi.pl poprzez mape respownu, potworow pokazanym od najsilniejszego do najslabszego jest tak naprawde encyklopedia noobow i jak jakis noob do ciebie wyskoczy to poprostu podaj mu adres ( jesli jest tak glupi i jeszcze niespojzal na tom stronke ) i daj ignore :D
Rafciu Mistrz
07-01-2005, 15:49
Ja pewnie jestem noobkiem, ale wkurza mnie jak koles grajacy pare tygodni ktory jest na 8 lvlu lazi po kazdym pietrze depo i prosi np. o jedzenie czy jakies rzeczy czy o kase. gram na dwoch postaciach, wiec gdy o przykladowo 13 koles prosi o rzeczy i mu je daje a potem na drugiej postaci przykladowo o 15 podchodzi i mowi "daj jakies rzeczy plx" ja mowie nie (zachowując pełen spokoj) ale za chwile sie zaczyna... "plx" "plx" "plx" "plx" i koles dostaje spama... po uplywie 5 ( czasami 20 :P ) sekund ppyta sie znowu a gdy ja mu mowie ze nie to ten jak nie dasz to masz rooka od Von Ulryka ( najlepszy polak na moim swiecie czyli na trimerze). -.- to ja se poprotu ide na inne pietro albo wogole gdzies indziej
A teraz co do trzymania sie razem. ja mamm grupke kumpli i spoko, lazimy na trudniejsze hunty, na questy, na nowe tereny itp. niestety nie jestesmy hight lvl wiec nieraz trafia sie daleko za miastem zgraja kolesi na 10 lvlach idzie se i zawraca zanami chyba biora follow :P i zaczynaja wyzywac -.-. i mam pytanko. Co zrobic z wyzywajacymi bez powodu na nizszych levelach?? czy zabic, tez nawyzywac, zagrozic rookiem czy zignorowac i wrocic do miasta??
. A skoro grasz w tą grę od 4 lat to któy masz lvl? Bubble gra od trzech lat i ma 190, a Ty?
ee 190lvl??Ona(bubble)ma 200lvl :evul:
Nordin Frostbane
09-01-2005, 00:16
Bardzo śmieszne z tym , co musi pokazać buźkę z wszystkim co mówi , tak naprawde to nie wydaje mi sie zbyt noobowskie, bo gdy chce wyrazic co czuje to tez ją pokazuje. I nie mam zamiaru tego zmienić, bo mi sie to podoba i nikomu innemu nie szkodzi, a gdyby mi jakiś niski level na to zwrócił uwage to w czystopolski sposób zajb*ałbym H*ja ! Z resztą sie zgadam z Tobą , ale nie patrz tak krytycznie, znajduj też poztytwne strony!
ja akurat potrafie odroznic nooba od newbie ale dla tych co jeszcze nie wiedza (w skrocie):
noob - koles ktory nic nie umie a wydaje mu sie ze jest najmadrzejszy, ktory zabija potworki innych graczy robiac to zlosliwie, ktory poprostu robi z siebie idiote
newbie - koles ktory dopiero uczy sie grac ale w przeciwienstwie do nooba chce sie czegos nauczyc i stara sie robic wszystko zeby grac jak najlepiej
jasne?
Pierdlak of Bhaal
09-01-2005, 15:53
myśle ze kazdy wie kto to jest noob lub newbie
i po co takie tematy ?
myśle ze kazdy wie kto to jest noob lub newbie
nie kazdy wie. jeden ziomek blokował NPC, a jak go przesuwałem to wracał, po 5 min czekania nic nie kupil i mnie od nooba styral :/ inny kupowal 100 rybek ode mnie (cierpialem na brak kasy) i za kazdym razem wciskal cancel, po paru minutach powiedzial "noob" i sobie poszedl :/ ten drugi wczesniej jeszcze klucil sie ze 1 UH jest wart 200gp
i po co takie tematy ?
po części prawda, bo prawie zaden noob tego nie przeczyta. a jak przeczyta to powie ze ten kto to napisal sam jest noob i nic sie nie zmieni.
Michaleq
11-01-2005, 15:58
Haj nóóp :kat:
Noob lub Newbie to poprostu osoba początkująca czyz nie tak>?< :cup:
Noob lub Newbie to poprostu osoba początkująca czyz nie tak>?< :cup:
NIE.
nOOb- gracz, który nic nie wie, ale twardo się zapiera ze wie i ze to ty jesteś nOOb newbie- gracz, który nic nie wie, ale się przyznaje i darzy do poprawy
nOOb - może ale nie musi być początkujący. jest dużo h-lvl noobow.
newbie - też nie musi być początkujący, ale w 95% przypadków jest. jeszcze dobrze nie wie jak się gra i jak robi głupie rzeczy to nie celowo. w przeciwienstwie do nooba, który jeszcze zapiera się, że tak jest dobrze.
kim jest noob wiedzialem owiele wczesniej przed tym poradnikiem... ale nie zgadzam sie z niektorymi zeczmi tutaj.... mowienie plx - sam uzywam tego zwrotu poniewaz podoba mi sie... i nie uwazam sie przez to za nooba. dopisek do czaru - to psuje klimat, ale noobowskie nie jest. pozatym
Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem, pyta się gdzie huntowac na tych czy tych skilach, pyta czemu go zabili gdy miał ten i ten eqp, takie skile, i był tam i tam, pyta jak się obronić przed hackiem, co zrobić po hacku, prosi o danie mu rzeczy po shakowaniu, taki który chodzi i przeklina jak rąbnięty bo on jest Polak, on lubi przeklinać, i nie dostanie bana bo GM go nie zrozumie. Po śmierci szybko chcecie odrabiać lvl nie myśląc żeby najpierw dostać spowrotem skile i mgc lvl, a dopiero potem znowu za lvl się brać, a chyba największą w********** rzeczą jest to ze Polacy chyba na każdym świecie, a najbardziej na novie blokują depot, stoją albo od razu przy wejściu albo na 3 kratce od niego, wszędzie blokują dostęp a jak go przesuniesz to on wraca bo się boi pk... Powiem szczerze i pewnie trafnie ze 80% Polaków tak robi. Pewnie się spytacie czemu wcześniej przy definicji nooba nie napisałem SWE, bo oni nie są noobami, są najpotężniejsi na każdym świecie, i grają najlepiej, znam wielu Szwedów, z novy wszystkich najpotężniejszych, i oni nie robią tych błędów co Polacy. czy to rowniez dotyczy sie noobostwa? bo niewiem jak to odebrac, to dla mnie opisuje newbie, ale nie wiem co autor mial na mysli.
wszyscy go krytykujecie a on powiedział całą naszą prawde. czy podoba wam sie ze polak zabija polaka bez sensu?? napewno nie.Ja osobiscie uwazan ze on ma racje (odnosnie tego tematu) taka jest prawda polacy to jest niezjednoczony kraj gdybysmy sie zjednoczyli to byłoby nam ławtiej grac w tibie itp.Pomyyslcie nad tymi słowani i postarajm sie zjednoczyc i niezabijac bez powodu zwoich rodaków. Mam nadzieje ze pomyslicie nad tym i postaracie sie zmienic. pozdro Tomek.N B)
Sir Kareta
22-01-2005, 20:55
mam jedno zastrzezenie do tego posta nie mowie napisany bardzo ladnie aleTy mówisz że my jestesmy noby i newbie a Ty nie bo grasz 4 lata a ze grasz 4 lata to nie znaczy ze nie mozesz byc newbie czy noob ja mialem juz sporo postaci wczoraj na amerze weszlem na meina poszlem na rota a tam 11 lvl powiedzial ze ma 11lv i mi zabije rota bo ma wyzszy lvl i moze robic co che wiec nawet ci co graja 10 lat moga byc nooby!!!!!!!!!!!!!!!!!
B)
Skipioza
27-01-2005, 20:06
@ up.
Grrr ej wez ty sie schowaj. Nie mowi sie plx tylko plz!!
Hahahaha...ja też gram w Tibie baardzo długo, ok. 3,5 lat. Bardzo dobrze wiem co to jest n00b! Ale fajnie to przedstawiłeś - tak jaby WSZYSCY OPRÓCZ CIEBIE BYLI NOOBAMI - gratz! :D . Ale to prawda trzeba uświadomić n00bkom, że oni są n00bami. Na tej mapce co ja gram powstała ,,rewolucja polska'' i polacy pomzagają sobie!
ten post nie ma sensu bo tego nie można napisać! każdy jest inny a to że jest o 400% więcej Polaków niż Swe na serwach to już co innego ... a po drugie to chyba wiekszą część graczy z Polski stanowią dzieci ... a to dlatego, że dziecko ze Szwecji może pograć np. w takie gry jak Counter-Strike, lub inne dobre gry które moze zakupić w SKLEPIE ! A w polsce które dziecko Ci kupi oryginalną grę za 100 zł ? to jest chore.. dlatego iż Tibia jest darmową grą młodsi grają w to masowo : P a im nie wytłumaczysz dlaczego masz tak nie robić >.< kończe mam dużo do powiedzenia na ten temat ale nie pisze tego bo jakoś mi nie idzie... 4x poprawiam ten post a i tak jest do dupy ... I jeżeli ktoś napisał wcześniej "jesteś je... patriotą" to go olej, bo patriotyzm nie ma w tej kwestii nic do rzeczy !
Pozdro dla wszystkich!!!! z całego świata... nie skreślajcie całych narodów przez jakąś cześć graczy ....
Wszechstronny przeczytałem twuj artykuł i jak zobaczyłem tych ludzi którzy zaczeli się czepiać to aż się za głowe złapałem !!! X( po przeczytaniu paru odpowiedzi zauwarzyłem że do wielu ludzi nie dotarło przesłanie tego posta i go wogule go nie zrozumieli. :baby: Sam uważam że tekst jest bdb i nie przejmuj się takimi głupimi postami ;) POPIERAM W 100% :flaga_pl:
P.S. nie patrzcie na błedy ;)
Zgadzam sie z wieksza czescia tekstu, np. z definicjami n00ba i newbie, ale pisanie ze np. ktos kto pisze "heal me" lub cos w tym stylu po inkantacji czaru to juz przesada... A takich przesadzonych fragmentow w artykule jest duzo wiecej. Powinienes sie troszke zastanowic bo napisales to wszystko tak, jakby (prawie) kazdy Polak byl n00bem. Nie krytykuj tak wszystkich naokolo bo na tym dobrze nie wyjdziesz. pzdr
H.W.D.P.
citizen_lc
03-02-2005, 23:57
artykul jest naprawde niezly, i fajnie napisany.... a bledy sie kazdemu zdarzaja ;) niektorzy czepiaja sie bez sensu zupelnie... i niestety racja jest ze naprawde sporo polakow to nooby, jak ktos blokuje albo kradnie to na serwerze na ktorym gram (Celesta) to w 90% to jest Polak... troche smutne ale prawdziwe...
tak BTW: mi spodobal sie dzisiaj tekst jakiegos bezimiennego geniusza (bylem na ratach w kanalach, dobijalem skill :D) i ide, nawet bez swiatla a tu nagle czytam: give me 2 platinum coins plz... Pisze sry i dont have a on: u really not have? plz give... i mnie rozbilo...
aha, tak poza tym to jest moj pierwszy post wiec czesc wszystkim :)
chinusia
04-02-2005, 23:55
powiem wam ze czesto sie spotykam z takimi prosbami chociash dopiero zaczelam grac
oczywiscie przy was to ja wymiekam jesli chodzi o poziom :)
ale powiem tylko tyle ze na poczatku bylo jeszcze gorzej, za to nie wstydze sie tego i sie przyznaje, a najlepszym wyjsciem jest poprosic o pomoc, mnie nauczyl doswiadczony kolega i jest lajtownie :D
poza tym to heyka fszystkim bo tesh jestem nova :*
citizen_lc
05-02-2005, 16:17
no tak, ja mam AZ 12 lvl wiec na pewnmo wymiekasz ;) wczoraj wchodze znowu do kanalow, a tam jakis debil zaczyna za mna lezc, zmienia outfit na identyczny jak moj i lezie przez cale kanaly pieprzac glupoty. Na koniec komus zabil rata z ktorym gosc trenil... i facet obiecal ze napisze do CIPSoftu ze uzywam multiclienta itp... Ale nie Polak, o dziwo. Potem powiedzial ze chce kupic Dragon Lance i dziwil sie ze nie mam :) .
Budynios Nowodworos
07-02-2005, 18:17
W TIBIA gram dopiero od miesiaca i bardzo ale to bardzo mnie wciagnela. A nie gram od dzis( zaczelem grac w wieku 10 lat mam teraz 30)ale nie wnikam w co itp. chodzi mi o to , ze Tibia mnie zachwycila. Staram sie nie wchodzic z moim kumplem nikomu w droge nie kradne nie wyzywam pomagam jesli moge i...... i zostalem z kumplem wynagrodzony smiercia przez Polakow (chyba pseudo). Bez zadnego powodu atak i usmieszki. Wspaniale rodacy potraficie zniechecic do gry. Jestem noob czy jak jeszcze byscie mnie nie nazwali ale zostawcie to mnie i dajcie pograc. Chcesz zaatakowac spytaj sie rozumie czasami mozna powalczyc. To wszystko i jeszcze raz potwierdzam Polacy nie dorosli do takich gier duuuuuuzo im do tego brakuje(przynajmiej wiekszosc i to spora).Pozdrowienia BUDYNIO
http://free4web.pl/3/0,63910,default.html;jsessionid=3A757D9C8A04BB8164 2F5B411AF57453
moze troche offtopic... ale to miedzyinnymi temat o noobach, wiec ten link tu pasuje... wejdzcie i sami sprawdzcie to forum ^^
Może to przemówi do łbów niektórych ludzi ;), mimo drobnych błędów z którymi się nie zgadzam poradnik jest dobry B)
nie no...ja nie jestem noob...
jak ktoś prosi to daje...
ktoś krzyczy mine to zawsze mowie ok i odchodze...
jak ktoś krzyczy help to pomagam...
nie thiefuje...
nie luruje (bo po co)
jestem lekki newb no ale...
na pewno nie noob.
Tylko wnerwiaja mnie niektore nicki (np.robieuhygfb albo szalony k****n)...
Polacy łączcie się!
Off topic tez Gdynia :O
p.s a ja wiem co to noob... skad sie wzielo... ale nie powiem :P
kazdy rozumiem noob inaczej... dla mnie noob to poprostu smieszna, glupia, nachalna? osoba...
Mi sie zdaje ze ty myslisz ze wszyscy sa n00bamk tylko ty 1 nie. Na harmoni bartucar jeden z lepszych knightow high lvli pisze utevo lux ""god bring me light to wedlug ciebie tez jest noob?! I jesli ktso zamiast tego cholernego plS powie plX to tez n00b?
Nordin Frostbane
26-02-2005, 13:23
Wszechwiedzący:
1. Tylko mnie w****iłeś X( X(
2. Zastanawiam sie jaki ptak sra na własne gniazdo, a czyści cudze
3. Skąd możesz wiedziec ile my widzieliśmy ?
4. Jak ci sie nie podoba że mowie utevo lux ''''god gives me the light to skończ z tibią
5.Sam podałeś definicje ze noob utrzymuje ze sam nim nie jest i mowi, że to my nim jesteśmy. Zauważ ze sam tak zrobiłeś i bze "widziałeś wiecej od nas i wszyscy są źli a ty lepszy".
6.(2.) ZASTANAWIAM SIE JAKI PTAK SRA NA WŁASNE GNIAZDO A CZYŚCI CUDZE! X( X(
TheNatoorat
26-02-2005, 14:37
i facet obiecal ze napisze do CIPSoftu ze uzywam multiclienta itp... Ale nie Polak, o dziwo.
Gdybym ja to zrobił to byś się nie zdziwił, bo wiesz, skąd pochodzę? Hmm... coś mi tu śmierdzi dyskryminacją i rasizmem. Wiesz, "nawet" ktoś z Wielkiej Brytanii może ciebie okraść, bo nigdzie nie jest i dam głowę uciąć że nie będzie powiedziane, że każdy z jakiegoś kraju będzie aniołkiem. W najlepszej rodzinie są jakieś czarne owce.
A nie gram od dzis( zaczelem grac w wieku 10 lat mam teraz 30)
I w takim wieku jeszcze nie dojrzałeś do poprawnej, polskiej mowy?
Mi sie zdaje ze ty myslisz ze wszyscy sa n00bamk tylko ty 1 nie. Na harmoni bartucar jeden z lepszych knightow high lvli pisze utevo lux ""god bring me light to wedlug ciebie tez jest noob?! I jesli ktso zamiast tego cholernego plS powie plX to tez n00b?
Co kogo obchodzi, jaki jest lvl osoby? Może mieć i pięćsetstodziewięćsetny, a nie można wykluczyć, że nie jest n00bem. Powiem ci tak - nawet najlepszy z pozoru człowiek może mieć w sobie duszę diabła...
Aried Wojtas
07-03-2005, 15:02
...myślę , ze ten post skloni niektórych do zastanowienia sie nad tym co robia.Zgadzam sie z tobą w zupełności-polacy to nOOby i większych nie ma.
Zabierają ci potforki:
Aried Wojtas(JA) : plz,mine
NOOB:what??co??
Aried Wojtas: proszę , zostaw,trenuję
NOOB:nie
jep,jep,prask,prask
u see a dead dwarf...
normalnie mnie krew zalewa
przyznaję sie ze post extra-niektóre z tych zeczy ja sam robilem.dzięki-uniknę tych blędów na przyszłosc.
Mój qmpel do mnie:ale ty jestes nOOb ;]
Ja:czemu
ON:bo tak
On:exura"""""""danm,heal me god""""""(NAPRAWDE TAK BYLO!!!!)B)
hehehehe
dobre
wielkie GZ jeszcze raz
mi tez przeszla mysl "połączyć polaków" ale jak przeczytalem komentaze to mysle ze maja racje to demny pomysl.
"gdybysmy" tak zrobili to co by nam to dalo??... chodzilismy by razem rozwalali wszystkich na okolo tylko polakow nie...
Napewno by:
1. mogla by powstac partyzantka ktora by wyeliminowala wszystkich polakow (zlorzona ze wszystkich ludzi poza polakami). i to by nie mjalo sensu bo gra jest stworzona w inny cel ale chyba nie poto zeby zwiekszac konflikty.A napewno my bysmy mjeli szpiegow w szeregach.
2. gdybysmy wygrali to wtedy co bysmy robili toczyli wojny miedzy soba??
albo characz dla innych. :(
sry za bledy ortograficzne i ze sie nie sprerzylem z budowa komentarza... ;[
ale z drugiej strony w wielu punktach masz racje... ;)
moze i w paru punktach zgadzaja sie ze mna np. kradne potwory... itp. :evul:
Szymonorius
26-03-2005, 09:08
Ja jestem za jednoczeniem Polaków, i chciał bym żeby polacy opanowali Iridię
Z kolegami wymyśliliśmy pomysł żeby ten serwer opanować i zrobić swoje rody było by spox gdyby się szło na hunty w grupce np. Szymek of Night Raven, Michał of Night Raven, Wojo of Night Raven, Maro of Night Raven
(wymieniam oczywiscie moich kolegow ktoryz moye beda sie tak nayzwac.
Jak uwazacie? Fajnie no nie?
Wojtek nOOb
03-04-2005, 18:23
Co prawda gram dopiero 4 miesiące ale naprawde typowe nOOby które tutaj opisales bardzo mnie irytoja mam nadzieje ze po tym poscie niektorzy chodz troche sie zmienia ale mam pare zastrzezen to nie prawda ze to cale forum to kupa gowna gdyby tak bylo to bys tu nie pisal :D
Adamek Pazdanek
03-04-2005, 19:54
Powiedzieć wam co to a raczej kto to jest noob?
NAJWIĘKSZYM NOOBEM JEST BRAZOL(gram na Julerze) ;) :]
Niestety, tibia jest darmową grą sieciową, więc nooby zawsze były, są i będą.
Mnie najbardziej wnerwiają ludzie którzy idą za tobą na potworki, kiedy respa starzcza ledwie dla jednej osoby. Ide sobie np. na roty czy dwarfy a tu jakiś kolo idzie za mną. Rotów i dwarfów jest tam po 8, czasem 10, ale koleś oczywiście musi sie wp*** na respa, chyba tylko po to, by mi przykrość zrobić. Najczęściej wtedy sobie szukam innego respa, tyle, że takie nooby to najczęściej zawracają za mną, bo sie peniają "takich silnych potworków" na solo wziąć. No comments.
Najlepsze jest jednak to:
ja: <biję potworka>
n00b: <przychodzi i mi "pomaga">
ja: mine
ja: mine!
ja: you understand?
n00b: fuck u noob!
albo:
ja: <zabiłem potworka>
n00b: <przychodzi i kradnie loota>
ja: thief
n00b: haha
ja: noob
n00b: fuck you!
Ostatnio mi ktoś 8gp z orka ukradł! To już jest paranoja!
Wkurzają mnie też ludzie, którzy cie molestują o oddanie im rzeczy, gdy ty je uczciwie znalazłeś w ich ciałach. Mi jeszcze nikt (oprócz moich kolegów) rzadnej rzeczy nie oddał, a ja nikogo za to nie zabijam. Jak znalazł, to znalazł. Jego prawo zatrzymać.
No i bardzo wnerwia mnie zabijanie za to, że ktoś ma mało hp! Raz mnie dorwał gdzieś mino archer (a mam 12 level) no i po bohaterskiej walce oboje mieliśmy czerowne hp, na szczęście archera dobiła jakaś grupa kilku kolesi (być może na hunta szli). Dopiero wtedy zauwarzyłem jakąś kobietę która wcześniej obserwowała walkę. Miałem ok 50 hp. Palnęła mnie 2 razy z hmmów. Nie wiem po co, bo niby co może wypaść z 12 levelowca? Ja zgubiłem plecak z samym żarciem (mało tego było, bo większość zjadłem by zregenerować siły po walce).
A NAJBARDZIE WK*** MNIE TO, ŻE WIĘKSZOŚĆ WYŻEJ WYMIENIONYCH LUDZI TO POLACY.
ehhh ty sobie możesz tak normalnie dać takie coś do ludzi ????? bo ja bym się wstydził dać to przed tysiocami (czymniej ;) ) a tak po drugie ej czy nie można zapytać gdzie sie kupi ten czy inny czar czy wogule jak jesteś starszym graczem to ty wiesz jak co i jak a newbie ???? muszom sie pytać bo zanajom tylko tibie.com X( X( X( X( X( X(
newbie(lub noobie, zależy jaki kraj)- gracz, który nic nie wie, ale się przyznaje i darzy do poprawy
ehhh nie wydaje mi sie bo to zalerzy może i od takej czy innej achmosfery jego panistwa itd itp ale każdy ma rozum i to zalerzy od jego osoby czy jest zły głupi czy dobry B) B)
nOOb- Polak, Brazylijczyk, Hiszpan, zaczyna grac pierwszy dzień, ktoś do
:D ty mie rozbawiłeś że szwed też nie jest noobem mili som tylko to ukrywajom a potem nawalajom w co popadnie a jak jest na elysi ???? he???
szwedzi tam oszukujom swym kochanym logainem i jak do szweduw muwisz you heave frend gm ??? a oni no tak by ci powiedzieli i tylko temu gm podlizuja sie żeby wyczyścić polaków z tibi B) szwedzi chcą zapanować nad siwiatami i tak może bedzie
polak nie całkiem jest noobem ;) ale może być już oberwalisimy dobrością daliśmy magnatom wolną ręke a oni zdradzili no i znam jedno przysłowie jak dasz ludziom dłoni oni wezmą całą ręke wiec lepiej nie dać sobie w kasze dmuchać za bardzo bo sami bedziemy lizać dupy innym krajom :D
Colorion
05-04-2005, 07:51
Wkurzają mnie też ludzie, którzy cie molestują o oddanie im rzeczy, gdy ty je uczciwie znalazłeś w ich ciałach. Mi jeszcze nikt (oprócz moich kolegów) rzadnej rzeczy nie oddał, a ja nikogo za to nie zabijam. Jak znalazł, to znalazł. Jego prawo zatrzymać.
Zabieranie przedmiotów ze zwłok to zwykłe chamskie złodziejstwo. Powinieneś za to ginąć. Nienawidzę takich n00bów. Idziesz sobie po ciało a tu na twoich oczach jakiś ch*** zbiera sobie twoje rzeczy. I ty się jeszcze dziwisz, ze ludzie chcą, byś oddał ich loot. A jak tobie nikt nie oddał to znaczy że ty też nie oddawaj no nie? W ten sposób pasujesz do swojego opisu.
Ludzie mają kompleksy - nOOb'a się NIE definiuje !
On po prostu jest ^^
@up up
Wiesz... kiedyś byłem miły w tibii. Ropowałem ludzi za darmo, oddawałem rzeczy z ciał, pomagałem jak kogoś minotaur gonił na rooku przez całe podziemia, niezabijałem nikogo tylko dla tego, że ma 8 level czy czerwone życie. Pomagałem pewnej ciamajdzie co z rooka wychodzi już miesiąc i jeszcze nie wyszła. (nicka nie podam, bo niechcę mu wstydu robić) Wciąż pomagam mu przez msg jak mnie o coś pyta... Wlazłem raz gdzieś do dziury, ale zapomniałem liny. Gość do mnie podszedł, i mówi że mnie ropnie. Za 20 gp. Zginąłem kiedyś w podziemiach. Jednego *******onego gp nie zostawili. Gonią mnie dwarf soldiery (na mainie). Jakiś koleś koło mnie szedł i zamiast pomuc to mnie tylko blokował żeby mnie soldki szybciej zabiły, bo chciał moje rzeczy jak najszybciej. Ide sobie przez las na czerwonym życiu, bo byłem świerzo po walce z mocnym potworem. Ktoś mnie załatwił dla jajec z hmm'a. Po tym wszystkim, przestałem być taką dupą wołową co wszystkim pomaga, a nikt jej się nie odwdzięcza.
Colorion
06-04-2005, 15:06
Wcale nie byłeś dupą wołową tylko zwykłym, miłym graczem. Ja zawsze prubóje pomóc i też padłem wiele razy przez czyjeś chamstwo. Ale nie będe taki sam jak te nooby. Lepiej dawać dobry przykład niż pokazywać innym jak to jest, gdy się trafi na nooba. Uśmiech rodzi uśmiech, a przemoc rodzi przemoc.
@up
A co poradzisz na takich graczy, co mu oddajesz rzeczy a on niedość, że nie podziękuje to jeszcze cie zwyzywa, że połowe ukradłeś? (pewno ktoś ograbił wcześniej te zwłoki tylko mu capa nie starczyło)
@topic
Napisałeś, że taki co się pyta gdzie ekspić, jakie czary kupić, itp to noob, a to ne prawda. Noob to taki co nic nie wie o grze, jest chamski ale nie da sobie nic wytłumaczyć, a taki co się pyta to newbie. Jak tobie przeszkadza, że ktos niepotrafi sam do wszystkiego dojść to ok, ale jak mnie sie jakiś newbie pyta o coś (o ile nie zaczyna byc wkurzający) to mu zwykle odpowiadam (chyba, że nie mam akurat czasu).
Sory ze pisze juz dawno po czasie ale przeczytalem poraz 3 chyba ten tekst i mnie tknelo. Nie gram dlugo w tibie ale nie trzeba grac dlugo zeby rozpoznac kto jest dobry i zna sie a kto jest zwyklym frajerem.
[QUOTE=Mateusz_"Gracz, któy mówi PLX" - Plx jest to skrót o please, a jak wiadomo większości ludziom na tym forum, jest to zwrot grzecznościowy.[/QUOTE]
Jesli chodzi o "plx" to zgadzam sie z wszechstronnym. Nie wiadomo co to znaczy jest "plz" "pls" i to sie trzyma to tak to sie wymawia ale plx? No wymow se to "plix" przeciez to jest totalne lamerstwo a ludzie tego nie widza tylko zaraz pisza bo kumpel zalapal.
Gralem rok w Counter-strike. Te gry sie roznia bardzo od siebie ale ludzie sie nie roznia. I powiem wam szczerze. W tibie gra tyle idio** deb** i skur**** ze to jest masakra. Po prostu starczy stanac pod dp w ab czy obojetnie gdzie i gdyby w tibi byl glos to uszy by mi zwiednely do reszty. To samo na kanale "trade". Ludzie sie chwala lvl i mlvl a gow** to kogos obchodzi ale niee on musi sie pochwalic. Zlodziejstwo jest okropne chyba wieksze niz w zyciu prawdziwym. W CS nie ma miejsca na takie rzeczy bo jest admin ktory kontroluje przebieg i banuje itd. W tibi nie widzialem ani razu GM na prawde ANI RAZU. Ktos mi powie ze jestem noob h*j i wogole sie nie znam a CS to jest calkiem co innego. I znowu go**o prawda!!! W CS tez jest wielu graczy n00bow ale nie ma ich tylu. Tibia jest tak masowa ze az za bardzo. 1/2 graczy czituje na calej linii. W Cs nie ma miejsca na czity - albo wykryje CD albo gracze sami stwierdza. W CS ludzie pisza na tematz do rzeczy nie kloca sie kto lepszy a kto noob. Po prostu zajmuja sie gra a w tibii 3/4 graczy zamiast grac to gada jaki on jest pr0 i ze inni to mu moga s**c. Ten post powsta pod wplywem naglego impulsu. Bledow mam nadzieje nie ma. Nie spodziewam sie komentarzy a jak juz beda to pewnie bede objechany bo znajdzie sie kilku pr0. Jesli juz bedziecie komentowac to prosze: albo do rzeczy albo w ogole.
Zdziabek
30-04-2005, 15:48
Literowek pare zrobiles :D
Co do "plx" to wedlug mnie ktos kiedys piszac "plz" albo "pls" nacisnal "x" i n00by to zauwazyly i pewnie uznaly, ze to jest na czasie czy cos w tym stylu i tak to sie rosprzestrzenilo w blyskawicznym tempie :( X(
A co do calego plugastwa tibii nie warto sie rozpisywac, bo mozna byloby zrobic posta na pare stron A4 :confused:, a po co, przeciez kazdy dobrze wie co i kto go wkurza :o
Kazdego wkurza ale nikt nie patrzy co moze u siebie poprawic X( Tylko ze to wszystko coraz dalej zachodzi. Ostatnio powstalo nowe lamerskie slowo z rodziny plx - plx0r. No to juz jest powiem wulgarnie ni w pi**e ni w oko i to trzeba zas nazwac. Zapomnialem zrobic wzmianke o szwedach: Szwedzi sa dobrzy sa najlepsi ale nie mozna ich idealizowac, to nie jest forma mobilizacji. Szwedzi sobie robia co chca bo gmy sa w wiekszosci swe a co do tego czy szwedzi sie nie bija to wiedziec nie mozna musialbys byc w kazdym miejscu na kazdym swiecie.
Ravencave
01-05-2005, 16:43
Wszechstronny odwaliłeś kawał dobrej roboty !! popieram to co napisałeś!...lecz prawdziwych NooObow to i tak nie zmieni =/ ehh niestety takie społeczeństwo...pozdro!
najwiekszymi noobami są ludzie którzy nie lurują nie kradną tylko zabijesz potworka a on ci zabierze loota i do tego zreportuje cie za mc czy coś w tym stylu mimo że tego nie robiłeś tłumacząc sie że zabiłeś jego potworka..... (mimo że samemu sie od kilku minut z nim walczyło) X( X( X( X(
el dresso
03-05-2005, 10:53
świetny post... ale większość Polaków i tak ma w d***e to co napisałeś. Wole grać i gadać ze Szwedami, bądź Holendrami, bo oni umieją grać nie żebrzą pod depo, nie proszą o protektorat bądź dodanie do vipów i nie są nOObami, a większość Polaków niestety jest...:( no ale oczywiście są wyjątki, ale jest niestety za mało, żeby zmienić stereotypowy, negatywny wizerunek Polski.
Wiesz.. gram w Tibie od roku i zauwazylem jedna prawidlowosc, kiedys kogos huntuje a koles wie ze nie ma szans to chowa sie w dp i drze ryja "U Fu***ng NOOB" leca bluzgi itd. teraz ludzi zastanowcie sie kto jest noob a kto nie!! Jezeli robie nowa postac, trenuje skile ide sobie na hunt (zalozmy ze mam 20 lvl) i podchodzi knight z lvlem 30 zaczyna mnie bluzgac i wyganiac, robi skulla ja go jade do reda... a on rzuca tekst w stylu "Przepraszam nie wiedzialem ze jestes taki dobry, wez mnei nie bij" poprostu smiac mi sie chce :D W 99% zgadzam sie z Twoim postem ale ten 1% to to ze nie na kazdym serverze Szwedzi sa najlepsi :] Gram na kilku ale najwiecej ciulam na Mytherze i tam rzadza niepodzielnie Wenezuelczycy... to Tyle :p
Tanin Hawking
14-05-2005, 23:08
:baby: Masz racje w 30% jak nie mniej...
btw : Noob to jest określenie osoby i powinnienes napisać "kto" a nie "co".
Tym tekstem udowodniłeś ( przynajmniej mi ) kto tu jest n00bem...
thx... :baby: :baby: Za taką definicje n00ba to ja dziekuje...
rzeczywiscie, swietny temat, polece go moim kumplom z rl bo juz nie moge sluchac:
-"no i podchodzi jakis noobek i sie pyta jak wyslac paczke to mu dalem ignore"
albo -"podszedl jakis noob 8 lvl to ja mu od razu spie****aj je**ny SWE"
polecam ;) :cup: :cup: :cup: :cup:
Evil Maul
15-05-2005, 09:17
Każdy wie że najwieksze nOOby to Polacy !!!
Ale kazdy znas byl kiedys nOObem (i to przez duze O :p ) Tibia zmienila moj charakter gram od 10 msc i niemoge zpomniec tych chwil które zaczynalem w tej grze tera juz mnie nie dziwi nic chociaz dalej gram zauwazylem ze takiego nOOba mozna zrobic na najlepszego gracza !!! I tak moj kumpel mial 8 lv co level padal na jakims potworze , nieznal sie na czarach , gadal frie itens , caly czas lazil po dp i tylko czekal zeby ktos cos mu dal . Wiec pewnego dnia dalem mu p-set i steel helmet kretyn padl ;( !! I to na 20 lv na rotwormie -.-'
Wiec zaczolem go uczyc jak grac !!!
Za kazde 2 h nauczania dawal mi 500 gp :p ;) Chodzil ze mna na hunty patrzyl jak ja wale potwory , uczylem go angielskich slowek (nawet po prawil sie z angielskim mial 4 na pierwszy semestr !!!! ) Pozniej na 30 lv poszedl na draga ( chcialem zobaczyc czego sie nauczyl po miesiacu wiec zlurowalem mu nastepnego draga jak by co to bym go zabil :p :] B) I normalnie zaskoczyl mnie !!!! Zabil 2 dragi naraz !!! Pozniej juz na chat channel gadalem tylko z nim po angielsku,nie prosil juz o nic , nie kradl rzeczy z ludzi ani z potworow !!! to niesamowite co mozna zrobic przez jeden miesiac Z nOOba wyszedl Potezny Palek !!!!!!! :cup:
Ja sie nie zgadzam że każdy z nas był kiedyś nOObem. Ja jak zaczynałem podstaw nauczył mnie brazylijczyk(nie wiem co do nich macie. Polacy są większymi nOObami niz brazylijczycy). Noobem nie byłem bo nie kradłem nie zabijałem czyichś potworów i nie mówiłem tak jak mój kumpel że on wszystko wie i gra ode mnie o wiele lepiej(tylko że jak skilował z kolesiem to założył swoje najlepsze itemy i zlurował rotwormy na 8 lvl -.-) i na itemy sam nie umie nazbirać tylko kupuje na allegro tylko byłem newbie i w tibie gram już prawie rok ale dopiero od połowy roku umiem grać jako tako lepiej i prawie codziennie dowiaduje się czegoś nowego i ciekawego.
Fajny poradnik. Dodalbym jeszcze tylko ze noobami sa ci co chca kupic jakiegos itema po smiesznie malej cenie. A propo, jak pewnie wiecie najwiekszymi noobami sa Brazylijczycy. Dzisiaj chcialem sprzedac dwarven shielda to jakis br mi wyskakuje (oczywiscie najpierw sie spytal "br?" jak to oni maja w zwyczaju) i mowi 30 gp X(. Ja mu na to ze 100 to mnie wysmial i powiedzial ze da 50 max. To juz po prostu szczyt.
Maciosek
27-05-2005, 14:04
Moim zdaniem to ten poradnik lub jak chcecie to nazwać jest za***isty, może i modkowie się starają, ale wszechmocni nie są, na forum jest dużo noobów. Większość Polaków w tibii to naprawdę nooby. Zgadzam się z WszechStronnym. W każdym jest coś z takiego nooba, lecz w niektórych bardzo dużo. Są osoby też, które są spokojne, dobra zabił mi potwora, spox, chciał nabić lev, nie przeszkadza mi to, ale jak jakiś debil mi zabija potwora i jeszcze mówi, że to ja jestem noob to mnie naprawdę w****ia !!! X( X( X(
Uważam że ten post to czysta prawda o ludziach w tibii.
Ale drażni mnie to że jeden napisze na forum dobry post taki jak naprzykład ten o noobach, a inni już ci bedą wypominać że błędy ortograficzne masz.
LUDZIE TO NIE JEST DYKTANDO ORTOGRAFICZNE!!
Residence: Carlin
Level: 12 :blazen
Magic Level: 24 :mag:
Best battle: cyclops :cyclops:
Best team battle: demon skeleton
Jak jeszcze bylem na rooku na aurerze to podszedl do mnie jakis rookstayer (sporo tam takich) podszedl do mnie i wlanal cos jak "i hate noobs like you". No przynajmniej gosciu samokrytyczny byl jak sam siebie nie nawidzi. ;) Jak dla mnie samo zostanie na rooku jest noobowatym posunieciem ale ja nie mowie tego wprost, w koncu to tylko moje zdanie, jak zostal to zostal, co mi do tego. Ale tamten gosciu to juz mnie niezle wkurzyl. X(
Bic3K_snk
28-05-2005, 18:09
Ogromny gratz za tego posta, pierwszy sensowny i nakłaniający do rozmyślań refleksji i kontenplacji ;) post na tym forum. wywarł on na mnie wilkie wrażenie. Praktycznie wszystkie informacje zawarte w poscie byly mi znane, ale tak naprawde nigdy nie rozmyslałem na ten temat tak powaznie. Zgadzam sie z 99% postu. Polacy powinni sie jednoczyć, nie na tyle zeby zaraz byc jakas tibiańska potegą, wystarczylaby zwykla zyczliwisc dla rodaka. mialm kiedys przypadek ze o 2 levele starszy palek prubowal mnie pekowac. Ja mialem wtedy (jak na swoj level ) naprawde rewelacyjne skile. Bez problemow mogbym go zabic. Powiedzial ze jest polakiem. Póściłem go wolno. przeciez to rodak. kilka dni pozniej mialem 3 dedy w jednym dniu. Banda polakow zrobila sobie pk party :( To jest wlasnie dołujące że nie robi nam polakom zadnej roznicy czy wyzywam lub pk'uje polaka czy br . Nie chce zybyście zrozumieli ze jak spotkasz br to go od razu zabij. polacy wystarczy zwykla zyczliwosc.
tibijczyk15
28-05-2005, 20:35
Literówek i wulgaryzmów jest od zarypania. Chłopcze popracuj nad stylem wypowiadania się bo kiepsko u Ciebie. Ze względu na dużo błędów i nieścisłości, a także ocenianie wszystkich dam ci ocenę 2/6. Zazwyczaj to n00by piszą o n00bach, tak więc to samo mówi za siebie. Newbie to nie to samo co n00b, więc dlaczego porównujesz? Gram w te klocki krótko - jakieś dwa miesiące - ale powiem Ci, że nie spotkałem kogoś takiego jak Ty. Szczytem bezczelności jest oceniać wszystkich biorąc pod uwagę jednostki. Nawet pisząc "80% polaków" próbujesz dać do zrozumienia, iż dana osoba w tych 80% się znajduje.
Zapamiętaj jedno:
"W indywidualiźmie kreatywność, w kupie siła" - dlatego nie twierdź, że Polacy powinni trzymać się razem. To jest gra i nikt nie ma skrupułów.
Wiesz czemu zadaje sie z hiszpanami i szwedami i kilkoma polakami bo graja normalne nie bluzgaj ludzi i ih nie huntuja za byle co ale nie zgodze sie ze jak ktos napisz jakis koment do czaru to noob -.- sam gram na novej i tam ludzie blokuja depo i źle najgorzej jak w carlin u lectora pekuja ;(
Bic3K_snk
28-05-2005, 23:44
Literówek i wulgaryzmów jest od zarypania. Chłopcze popracuj nad stylem wypowiadania się bo kiepsko u Ciebie. Ze względu na dużo błędów i nieścisłości, a także ocenianie wszystkich dam ci ocenę 2/6. Zazwyczaj to n00by piszą o n00bach, tak więc to samo mówi za siebie.
X( CzłwieQ pomyśl o chociaz przez moment, jak mozna oceniac tresc wypowidzi przez pryzmat literowek i wulgaryzmow. Widac od razu ze jestes jednym z tych , do których to nie dotarło. X(
Bic3K_snk
28-05-2005, 23:49
Literówek i wulgaryzmów jest od zarypania. Chłopcze popracuj nad stylem wypowiadania się bo kiepsko u Ciebie. Ze względu na dużo błędów i nieścisłości, a także ocenianie wszystkich dam ci ocenę 2/6. .
I jeszcze jedno. Nikt Cie nie uprawnił do tego abyś wogóle śmiał sie oceniać tą notkę. Jak uczeń może oceniać nauczyciela ?? Jeśli to do Ciebie nie dociera ( a nie dociera na 102% ) to uszanuj przynajmniej ze sie chlopaczyna spisał jak maniak. i na tym zakończymy
Dobry poradnik i rzeczywiscie uswiadamia nam co to jest n00b, bo nawet gdy zaczynalem grac w Tibie, gdy ktos zabil mi potworka mowilem na niego n00b. Co najwyzej byl to PA. Dobry poradnik i GRATZ za niego :p
tibijczyk15
31-05-2005, 17:21
X( CzłwieQ pomyśl o chociaz przez moment, jak mozna oceniac tresc wypowidzi przez pryzmat literowek i wulgaryzmow. Widac od razu ze jestes jednym z tych , do których to nie dotarło. X(
Ehh.. Szoda mi oceniać Twojej wypowiedzi. Po prostu nie zrozumiałeś sensu mojego posta czyli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Może należy wrócić do szkoły podstawowej i uzupełnić braki?
Kto w ogóle mówi, że WczechStronny jest nauczycielem? Napisał posta i ja, tak jak każdy inny user tego forum mam prawo go oceniać i żaden dupek jak ty nie zakaże mi tego. Co do "spisania się jak maniak" to przecież nikt mu tego nie kazał, zapewne miał ochotę napisać i tak zrobił.
Jeszcze jedno i ostatnie. Napisałeś, że mnie nikt nie uprawnił do oceniania tego postu, więc jak mógł ktoś uprawnić Ciebie do oceniania mojego postu? Zastanów się dwa razy zanim coś napiszesz.
------EDIT---------
Sorry za OT.
wladi sorcer
04-06-2005, 14:40
A skoro grasz w tą grę od 4 lat to któy masz lvl? Bubble gra od trzech lat i ma 190, a Ty?[/QUOTE]
Nie mogę się z tym zgodzić. Level tu nie ma nic do rzeczy, bubble jest takim "nałogiem", a w tibi chodzi o to żeby dobrze się bawić. Oczywiście
nie muwie żeby to był jakiś mały level, ale chociaż jakiś 30. Myśle, że bubble to zwykła Chinka o nałogowych zdolnościach do tibi.
Co do opisu "dobrze myślacego człowieka" jastem bardzo zdziwiony. Napisać tyle o noobach itd. W świecie tibi jest wiele ludzi takich jak w opisie i nawet o tym nie wiedzą. Nie bedę sięza dżo tu rozpisywać. Opis jast super i bardzo go popieram. A szczegulnie ten fragment z knightem (uhy i bohy). :]
Evil Maul
04-06-2005, 15:04
sry za to noobie, przyzwyczailem sie bo szwedzi tego raczej uzywaja a ostatnio tylko z nimi mozna bylo pogadac. A teraz tak... Nesipeh, dzieki za komentarz, widac narazie ty i kadmilos wzieliscie chwile zeby nad tym pomyslec, bo reszta prubuje sie doszukac nawet literowek w moim tekscie, chyba im on nie pasi bo gada o nich. Nie martw sie mateusz, jestem w trakcie poprawiania calego, pozatym zawsze kazdemu daje takie same ceny.
edycja: pls to skrot od please uzywany powszechnie w angli lub stanach, rowniez plz jest doposzczalne gdyz jest to slangowe zgrubienie ale w zadnym z angielskich krajow nie uzywa sie plx, nie kloc sie ze mna, bylem w obydwu krajach.... i mam tam duzo kolegow
@earl
jak ja zaczynalem to nikt mi nie pomagal i wyszlo mi to na dobre, co sie dzieje jak wszystko nowym mowisz? mysla ze juz wszystko wiedza a wg mnie nie ma lepszego nauczyciela niz praktyka.
@zoorek
jaki tam klimat? niektore sa tak glupie ze zal patrzec, np mgc lvl plx, co to ma byc? pokazuje klimat? ze nie moze sie doczekac mgc lvl?
aha, i moze zastanow sie nad moim tekstem a nie szukaj za wszelka cene bledow, forum to nie kupa gowna, tylko jego tresc, mogles sie domyslec, inni jakos to zrobili, popatrz na tematy "gdzie huntowac ze skliami xx/xx" 36 stron... o niczym, o gownie, a jezeli ktos nie gra w tibie a wypowiada sie na tym forum to krzyz na droge, bo to jest forum o tibi a nie o byle czym. I dodalem tez procenty, tego juz nie widziales? z tego wynika ze nie wszyscy ale wiekszosc
****a mac !!!!!! szwedzi to , szwedzi tam to !!!!! wszedzie tylko szwedzi najlepsi !!!!!! Ty chyba po***any jestes albo miales jakiegos dyktatora z rodziny ktory pochodzil ze szwecji i go tak uwielbiasz !!! narwany jestes ziomek . Wiem ze najwiekszymi nOObami sa polacy ale to trzeba zrozumiec jestesmy nie cierpliwi i wogle do DUPY sie nadajemy . Ale taki szwed to co 24 na dobe siedzi przed kompem bo w szwecj ***owa pogoda wiec co ma robic grac !!! Albo co innego robic niewiem... Najlepiej zmien obywatestwo na szweckie zostan szwedem , mow po szwedzku ,ożeń sie ze szwedka , urodzi ci szwedzke dziecko . Ja do szwedów nic niemam sa spoko ale najlepszymi graczami w rózne gry na 99% jest japonia !!! Nie jestem tam rzadnym fanatykem japonczyków ale wydaje mi sie ze sa najlepsi !!! X( X( X( X( :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :baby: :D :D :D :D :D :D :p :p :p :p :p :p
Caly poradnik trafnie napisany ale ze SWE są najpotężniejsi na każdym świecie
to nie prawda na Celescie najpoteznijsi sa polacy najwiekszy lvl to byl ponad 100 mial nick Bubu tao ale go shakowali pewnie POL nOOby przez duze OO :).
Yanix trio
20-06-2005, 22:06
Wiem że może was malo obchodzi , ale dzisiaj zhackowałem typka ;p
dal mi passy , wcale dobrze mnie nie znal, zaje****em mu ponad 30k :P
Wierzcie lub nie ale po przeczytaniu tego posta oddalem temu typkowi cała kase co do grosza !! Wiem ze dziwnie postopilem , dochodzi do tego fakt ze wlasnie mi kiedys ukradziono 400k;p
Sory za ortografie ;p
Kamilmen Cichy
20-06-2005, 22:31
Mnie się podoba. Jest jeden błąd... Każdy chce zarobić... Nie tylko polacy...
Co ty ku*** pier****** !
TY teraz krytykujesz ze my piszemy bez sensu i niewiemy co to jest noob
dobrze ze napisales co to jest noob ale z tym krytykowaniem polakuw i naszych postuw to juz przesadzileś :ban:
Ale oprucz tego to jest lux :p
Nie no artykol mowi cala prawde o Polakach ale watpie zeby dalo sie cos zmienic a tym bardziej zjednoczyc nas. Zainteresowalo mnie to co napisales o SWE ze sobie w taki sposob pomagaja hmmm ciekawe nie wiemdzialem w polskich szkolach to by pewno dawali karteczki ze ci pacc za free kupia tylko podaj im numer i haslo. Taka jest polska co poradzic. Ale nie wszyscy polacy to n00by. Jest masa ludzi ktorzy potrafia grac w ta gre i dziela sie swoimi uwagami z innymi.
Podsumowujac Poradnik (?) spoko mowi prawde o nas !
Możliowe,że nie powinienem się udzielać bo jestem lowlvl.
W dodatku newbie(czy jak Wy to tam zwiecie).
Ale wydaje mi się,że noobstwo i chamstwo są podstawową kwestią jeśli wspomnieć o opinii jaką My jako polacy posiadamy na różnych światach.
Zjednoczenie Polaków też mogło by być niezłym pomysłem, ale wydaje mi się, że na każdym świecie musiało by się tym zająć kilku highlvl'owców dając dobry przykład.
Dtoykając kwestii szwedów i polaków. Syszałem o wojnie polsko-szwedzkiej na którymś z serwów. Oczywiście dostaliśmy po "D" bo tłukliśmy się między sobą.
Więc była powtórka z potopu, ale bez Czernickiego:P
Głupota i kłutliwość polaków przeszły już do legendy, więc może nam być trudno wyjść z tego łajna.
Najtrudniej jest z tym wszystkim na servach enforced-pvp, ponieważ jesteśmy największymi mendami w całej tibii! Więc żadko sobie pomagamy!
Zastanawiam się czy nie dało by się założyć nieformalnej organizacji między światami, która zrzeszała by polaków.Członkowie takiej (jak to qrde nazwać!?)
oficjalnie i wzajemnie by się wspierali chodzili razem na różne wypady i stawali się kumplami. Przynależność wiązała by się z pewnymi korzyściami np:
-protekcją rodaków(na wszelkich servach pvp),
-zakładanie wspólnych tibijskich firm,pomagających sobie "zdominować"(lubię to słowo:D)rynek
-przynależność wiązała by się z niezabijaniem rodaków dla zysku
-z ewentualnych składek członkowskich(na różnych serwach) można by złożyć budżet jakiejś wojenki.
Oczywiście wymyślałem to na poczekaniu więc ma mnóstwo niedopowiedzeń, ale przemyślcie to i ewentualnie zkrytykujcie(objektywna krytyka mile widziana),lub podpowiedzcie coś.
Piszę to w tym temacie ponieważ jego autor( WYRAZY SZACUNKU!!! NO I TO MÓJ KRAJANIN:D)poruszył kilka bardzo ważnych kwestii, a sam temat jednoczenia polaków ma swój sens!
WIĘC WALCZMY Z NOOBSTWEM, JEDNOCZMY SIĘ I BĄDŹMY NAJLEPSI!!!
(To brzmi jak z jakiegoś partyjnego wiecu:P)(Klimat w stylu"Każdy prowokator czy szaleniec,który odważy się podnieść rękę przeciw władzy ludowej,niech będzie pewien,że mu tę rękę władza odrąbie!" :P)
P.S.
Odnośnie Japończyków to nie wiem czy są tacy genialni ale gry robią za***iste(FINAL FANTASY RULES!)(Zwłaszcza ósemeczka:))
P.S.2
Jeszcze o tekstach za czarem:
Odwalcie się od "SSIJ!" bo ssij rządzi!!!
P.S.3
Sorry za "bug'i".
Royall Palladyn - Hiberna
04-07-2005, 23:06
Post jak najbardziej zobowiazujacy ;] Zdalem se sprawe ze jestem noob bo chodzi mi o lvl i skille po dedzie :/ Mam nadzieje ze zjednoczenie Polakow dojdzie do skutku tak jak u wymienionych Szwedow ;] Ale watpie ;/. Wiecej takich postow 8o .......
Najbardziej denerwujace jest : PLX !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co to kur** jest :/
Pani Janina
05-07-2005, 19:25
bardzo fajny post
uwazam ze ten kto to napisal zrobil dobra robote i napisal prawde(niestety to prawda)
rozsmieszylo mnie to ze gosc trzymal tarcze w miejscu na strzaly.
i uwazam ze wlasnie tak jak to napisales najlepiej nauczyc sie samemu grac jest swietne. w moim gronie znajomych ja zaczalem grac jako pierwszy pozniej moj kolega ktoremu w sumie nie pomogalem pozniej inni gdzie juz wszystko im mowil znajomy teraz to ludzie ktorzy mysla ze sa najlepsi i nie moge ich sluchac jak sie madruja..
niedawno byla jakas akcja ze gosc na wysokim lvlu robil questa z bohami i gs a reszta serwa ktora nie wykonala tego questa miala isc po sama nagrode (bramka 60lvl) moj kolega poszedl z nimi a mial 22lvl lider tego "stada" jak zobaczyl moje kolege chyba poplakal sie ze smiechu. nie wiem co moj kolega chcial zrobic ale pewnie znalesc protectora... zalosne...
ciesze sie ze opis nooba nie tyczy sie mnie
i fakt polacy to sepy (szkoda ze nie poznalem jeszcze ludzi ze szwecji jak sa tacy dobrzi) ja jak widze jakiegos goscia ktory ma 8lvl i chce kupic "noob eq" jak to czesto nazywaja to biore takiego i go ubieram bo co mi z tego przyjdzie ze zarobie 500gp i tak sobiie nic nie kupie za 500gp i chcialbym zeby wszyscy nie tylko polacy tak robili (i sie dobrze bawili) poniewaz o wiele lepiej i przyjemniej sie gra. nie mowie o tym ze daje komus scale armor i zostajemy najlepszymi kolegami bo nieraz sie zdarza ze dam komus cos za "fri" i nigdy go wiecej nie zobacze.artykul jest bardzo fajny i mysle ze nic to i tak nie zmieni bo polacy sa uparci. jak bys napisal ze ci co to czytaja sa super a ten artykul ma byc tylko poradnikiem jak stac sie super gosciem to pewnie wiele osob by cos zrobilo a tak to beda nazlosc robic ludziom i specjalnie beda spamowac zapychac depo tylko dlatego zeby pokazac ze nie sa noobami...
polacy to polacy... jesli ktos chce cos mi powiedziec osobiscie piszcze na numer gg: 2669072
pozdro dla czlowieka ktory stworzyl ten artykul
Eventful Knight
08-07-2005, 08:38
temat jest fajny juz dawno takiego nie widzialem ;] ale mysle ze nie tylko ja sie odniego cus nauczymy ;]
Artillion
11-07-2005, 21:12
ja osobiscie mam cholernie nieprzyjemne doswiadczenia z polakami, zwlaszcza na wszelkich non-pvp (takze rook). Nie chce stawiac wszystkich polakow w zlym swietle, ale jesli chodzi o moje prywatne doswiadczenia na 8 najwiekszych mend , klamcow i zwyczajnych oszustow ktorych spotkalem, 6 to polacy. Wladam angielskim na tyle dostatecznie, ze dogadam sie ze wszystkimi w kazdej kwestii jaka chce poruszyc i nie stronie od "miedzynardowocyh" znajomosci :p po prostu polacy sa jak na mnie bardziej zuchwali a to uporczywe poczucie ich bezkarnosci i bezgraniczne cwaniactwo na niektorych non-pvp naprawde mnie ******. Byc moze mialem mniej farta niz inni, nie bede sie spieral, finis coronat opus, to tyle :] .
BarTek_MasTer
11-07-2005, 21:57
Czlowieku, Bubble gra juz 7 lat i ma 210lvl tak na marginesie :):)
Wg mnie beznadziejny temat.
nOOb- Polak, Brazylijczyk, Hiszpan, zaczyna grac pierwszy dzień, ktoś do niego mówi noob a on zaczyna przeklinać, bo słyszał to słowo w innej grze i twardo mówi ze on nie noob
Nie dziwie sie ze ludze zaczynaja przeklinac gdy ktos mowi na nich ze sa nobami. Jak sam napisales noob oznacza zlodzieja, oszusta i ogolnie cwaniaczka ktory tylko patrzy jakby obrobic innym tylki. Slowo to jednak jest czesto naduzywane i normalni, uczciwi gracze sa zasypywani takim slownictwem wiec nie dziw sie ze wzbudza to ogolna zlosc u wyzywanej osoby.
gracz który na końcu czaru dodaje jakiś głupi tekst, typu "heal me"
Tymi slowami mnie rozbroiles ... normalnie do tej pory nie moge dojsc do siebie tak sie smieje. Jesli mowisz na osoby uzywajace dodatkow do spella "noob" ,to nie dziw sie ze odwdzieczaja sie tym samym :/
gracz który broni się kolegami
A co ma robic jesli zabil go wlasnie jakis typ co ma o 50lvl wiecej tylko dlatego, ze ma zly humor? Podziekowac mu? Sam nie raz pomagalem i nie raz prosilem o pomoc, bo nie wiem czy wiesz ale koledzy sa zazwyczaj od tego zeby wspomoc jak sie ma klopot. Jesli tego nie rozumiesz to wspolczuje Twoim znajomym :/
na koniec dodam gracz który mówi PLX
Owszem jest. Nastepnym razem zdabadz troche info zanim strzelisz taka gafe.
(Plz, Plx, Pls sa to zdrobnienia od slowa please - prosze, lub poprostu forma grzecznosciowa)
Pyta się jak trening, gdzie, z czym, jaki ma kupić czar, jaki czar mówić gdy ma mane, pyta gdzie trenować, czy lepiej z człowiekiem czy z potworem, pyta o wszystko związane z treningiem, pyta się gdzie huntowac na tych czy tych skilach, pyta czemu go zabili gdy miał ten i ten eqp, takie skile, i był tam i tam, pyta jak się obronić przed hackiem, co zrobić po hacku
Nie kazdy gra jak Ty - od 4 lat - i nie kazdy zna strony zwiazane z Tibia gdzie mozna przeczytac poradniki. To normalne ze gdy czlowiek czegos nie wie, pyta. Wlasnie tym roznimy sie od zwierzaczkow (swoja droga ciekaw jestem czy sam doszedles do tego jak za pierwszym razem przejsc na maina...zapewne nie).
Pewnie się spytacie czemu wcześniej przy definicji nooba nie napisałem SWE, bo oni nie są noobami, są najpotężniejsi na każdym świecie, i grają najlepiej, znam wielu Szwedów, z novy wszystkich najpotężniejszych, i oni nie robią tych błędów co Polacy.
Nieprawda. (tu sie za wiele nie napisalem)
Druga sprawa to ceny... Polacy tak chamsko zdzierają ceny ze to mała bania, wydać dla high lvl knighta 500gp dodatkowe na uhy to straszne zdzierstwo, ale jak dzięki uhom pójdzie na hunt i np. dostanie bohy, to walnie cenę 50k i nie ma bata żeby ją zmniejszył dla kogoś, bo on jest biedny i on potrzebuje kasy, a jak już sprzeda te bohy to znowu skąpi na uhy. Chciwość to wielka wada Polaków, i nie mówcie ze nie da się tego zmienić bo to jest w genach, gów** prawda, wszystko można zmienić
Dzis pewien kanadyjczyk (pozdrawiam Guanje) przyznal sie ze ma "skromne" 2744k w depo. Sporo? Wlasnie dlatego ze liczy sie z kazdym groszem. To chyba normalne ze jak bedziesz szastal kasa na wszystkie strony i szpanowal przed kumplami ze Ty mozesz przeplacic za item nawet 10k to nie dojdziesz do niczego. "Kto grosza nie szanuje ten grosza nie jest wart."
Kończę na razie tego posta, potem dodam nowe które bardziej rozwiną te przemyślenia, a wy tez pomyślcie, ze jednak jesteście noobami, ale możecie to zmienić, co wy na to?
Napisales to w takim kontekscie jakbys chcial pokazac ze Ty jestes najlepszy i wszyscy procz Ciebie to idioci. Skoro "my" jestesmy nobami kim Ty jestes ze wystawiasz "nam" taka opinie ? A jesli chodzi o to co zaznaczylem pobrubieniem...to moze nawet i lepiej ze go skonczyles.
Ogolnie temat najprawdopodobniej malo przemyslany, a jesli chodzi o moje zdanie to ... hmmm moge powiedziec ze to do czego sie nie przyczepilem, to zgadzam sie z tym (lub poprostu cos ominolem).
PS. Przepraszam za wszystkie ortografy. (a jest ich zapewne wiele :) )
Saviour of Sula
14-07-2005, 14:04
Czytam ten temat któryś z kolei raz oczywiście nie cały bo nigd nie mam czasu (te wszystkie obowiązki..) i doszedłem do wnisku że odwaliłeś kawał dobrej roboty :) ale nie zgadzam się z kilkoma rzeczami :
- ja na przykład zabiłem beho na 12lvl'u i miałem potem 3hp ale wcale nie uważam się za nooba bo ja po prostu po raz pierwszy chciałem zabić beho i nie wiedziałem że on ma takie "duże" hity w porównaniu z moim hp... a pozatym powinieneś na końcu dodać że "a potem się wozi że jest the best"
-koledzy są właśnie od pomocy tak się składa tak samo jak gildie... przecież nikt nie chodzi wszędzie solo no nie?
-przecież jak się czegoś nie wie to się pyta no nie? ja nie mam zamiaru sam się przekonywać czy np. na 20lvlu ubiję warlocka czy też sam zrobię banshee questa więc najlepiej będzie jak się kogoś spytam czy to jest możliwe itd. tak samo co do pytań o polowania z takimi i takimi skillami i takim czy takim lvl/mlvl'em przecież trzeba się upewnić zanim się coś zrobi bo przecież "przezorny zawsze ubezpieczony"
-szwedzi nie są wcale mili a przynajmniej nie wszystcy bo to niemożliwe każdy przecież jest inny i to się tyczy szwedów tak samo jak polaków bo ja np. spotkałem szweda na cypelku na bagnach venore i tak wygłądała rozmowa : hi, hi, pl?, no swe, you lost 35 hp due to an attack by a "swe" :/ oto jaki miły był ten szwed...
Ale i tak wielu polaków to nooby a ja z chęciom podam zwoją definicję :
-noob to gracz który zabija bo mu się nudzi a potem zabiera tylko rzeczy swoich ofiar
oraz
-lurer który ma zamiar zabierać rzeczy z ciał tych których "zabił"
Full Of Sorov
14-07-2005, 15:36
zaszpanuje noob to stareeee słowo okreslającebiedną osobe... przeciwienstwo-soob
Kazio Trawka
17-07-2005, 11:20
Mam kumpla ,znaczy mialem do czasu.. kiedy poprosil o passy do mojego konta w tibi z 30 kngihtem i paroma inymi postaciami , mowil ze moge mu zaufac (znalismy sie juz z 1 miech) gralismy razem na ots'ach poprostu bylo fajnie.No wiec dalem mu passy on mowi ze 18 ma urodziny i ze qupi pacc i zrobi mi duzy lvl i skille , no to ja sie zgodzielm. Nastepnego dnia pojechalem na ryby i jak wrocilem napisal do mnie na gg "Ej srry ktos zlurowal saoldy i padlem " stracil 2 lvle f-axe , c-shielda i g-hally. Poznij powiedzial ze to odrobi qpi zeczy na allegro i kupi mi dsm ja czekalem miesciac... az on se zrobil postac Krzysiek'Danubia. Czekalem na te zeczy i niewazilem na kazia z mysla ze wszytko odrabia... po jakims czasie weszlem i zobaczylem ze na postaci niema nic.Powiedizlem mu ze ktos mnie shakowal,powiedzial ze to nie on.. poznij poprosilem go o passy do jego konta okazalo sie ze wszystkie itemy ma on..... wysal mi je sporwotem na postac.Zapytalem sie jego "czemu mnie okradles" a on "choc raz chcialem miec takie itemki" . Wybaczylem mu to... pozniej powiedzial znowu ze bedzie trenil kaziem... no to pozwolilem mu wejsc na postac i trani skilla moze nabil z 15 %-.-' niewchodizlem na postac z 2 tyg.... ale postanowielm sobie pograc wiec weszlem wczoraj na chara i czysto nic niebylo , po rozmowie z moim protectorem powiedzial mi ze to niemozliwe zeby ktos mnie shkaowal jak niewchodziem do tibi przez tyle czasu i niczego niesciagalem... wiec postanowilem sprawdzic konto mojego BYLEGO kumpla Vemazepa lecz pass byly zmienione porosilem go zeby mi dal passy i po jakims czasie sie doczekalem passow.. weszlem na postac Krzysiek'Danubia patrze w dp i lezy moj post man hat... Napisalem mu ze poplyne na darashie i on mi powiedzial ze tam sa jego itemki ktore dostal od qmpla .. wiec poplynolem to sprawdzic w prawdzie mojego eq nieznalazlem ale zobaczylem w dp moje wszystki ringi scarab coinsy itp.... jak juz niaslem parcel z moimi zeczami zeby sobie wyslac on sie lognal i zmienil pass napisalem mu na gg ze wszystkie moje itemy maja wrocic na kazia i na druta a on... zablokowal mnie jak probowalem do niego pisac ciagle mnie blokowal ........ wiec lepiej niedawac passow i uwazac na takich zlodziejow jak On..... X(
Kazio Trawka
17-07-2005, 11:21
to jest porostu noob... ;<
@Kazio Trawka
1. Account Sharing jest zabroniony
2. Pokazałeś tylko swoją głupotę dając passy i numer konta komuś nieznajomemu
3. To jest tylko twoja i wyłącznie twoja wina!
4. @down
Znałeś go z RL czy z Tibii lub GG?
A tak pozatym...
:cup: 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o :cup:
:cup: 8o 8o !!!400 Post 8o 8o :cup:
:cup: 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o :cup:
Kazio Trawka
17-07-2005, 12:27
hm.. to byl dla mnie zaufany qmpel..;/
z tibi i gg
ej nie czepiajcie sie jakis tam slowek jak widzial tez inna wersje to napisal ... a skoro ja pare razy widzial to i my ( ci co jej nie widzieli) to sa teraz poinformowani ze taka istnieje...a ja uwazam ze pls to jeszcze ujdzie , plz ja uzywam a plx to jest jakas niedorobka -.-' ktos se kiedys nie trafil w "z" i nacisnal "x" i wyszlo plx :o .... A poradnika gratuluje wiem ze miales dobre checi ;) no i wedlug mnie poradnik spoko podoba mi sie !
Ja jestem za zjednoczeniem polaków .
To fakt , nawzajem się zabijamy nie tylko w Tibii , ale i w RL.
Jednak nie zgadzam się z niektórymi opisami kto to jest nOOb.
Pani Janina
11-08-2005, 17:19
ehh czytam wasze wypowiedzi i nadal uwazam ze ten poradniik jest dobry
Saviour of Sula i PinGOnE wy chyba nie wiecie o co chodzi przeczytajcie jeszcze raz poradnik i wasze wypowiedzi
WIELKIE BRAWA DLA AUTORA
<brawo><brawo><brawo>
wreszcie jakas prawda na tym nOObskim forum
dzieki ci wiecej takich postow
Gleht of Galana
23-08-2005, 00:14
Naprawde dobry post, pokazuje całą prawde o nas... Polakach !
z wiekszością sie zgadzam a szczegulnie z tym ze polacy siebie olewają zamiast pomagać co chwile się leją np niedawno moj kolega mial byc zrookowany przez innego polaka bez najmniejszego powodu naszczeście zabil go 3 razy i dał mu spokuj.
Quezacoatl
23-08-2005, 16:04
Ale nawet dobrze bo kiedyś trzeba to było powiedzieć i za to + dla ciebie.
Nawet ++ ;) (Za odwage :) )
Nie zgadzam sie ze wszystkim co zawiera ten post ale myśle że jest potrzebny np. kiedy jeszcze byłem Newbie zachowywałem sie jak nOOb bo nie wiedziałem że tak nie należy. Jeżeli teraz zaczynałbym grać to po tym poście już bym o tym wiedział.
Ale nie dacie rady zwalczyć polkich nOObów. Mam taki przykład z rl :Gość z równoległej klasy pokazywał kumplowi swoją postać w Tibii jak on to określił "do robienia gnoju." Dopuki tacy ludzie będą grać w Tibie to sie nic nie poprawi :( :( :(
Po czym można rozpoznać nOOba?
1.Odsuwa od ciebie twojego summona i patrzy jak wraca na miejsce X( (Czemu ma to służyć?)
2.Udaje przyjaciela a w trudnej chwili pomoże ci dednąć X( :evul:
3.Spamuje i pisze różne głupoty typu :
@@@@@@@@@
@@@@@@@@@
@@@@@@@@@
@@@@@@@@@
Smoke bomb
._______
|..........|
|..........|
|..........|
|______|
/\Gay box
itd.(były juz wymieniane inne przypadki wiec nie będe wszystkiego pisał)
Mówicie że w większości Polacy to nOOby i ja sie z tym zgadzam
rodak oszukał mnie w handlu na parcele ;( a Br po moim dedzie oddał mi wszystko co straciłem :] dlaczego tak jest?
Dlaczego Highlvle zabijają Newbies dla zabawy :evul:
newbie - swierzy/nowy gracz , ktory dopiero zacyzna poznawac gre..
plx- moze to i nie jest slowe ze slownika ale jesli ktos tak mowi to nie znaczy ze jest n00bem , pamietam czasu jak wiele osob dozocalo plx od czasu do czasu w formie rzartu , ale potem Brazylijczycy zaczeli naduzywac tego skrotu od "nieslowa" i wszystkim zbrzydło...
p.s.
huehuehue <-- to nigdy nie zbrzydnie XD
Powiem tak szczerze ze jestem n00bem :cup:
MATI9630
28-08-2005, 11:57
90% Polaków to same n00by?
Nie no, bez przesady;].
jakies 60 - 70%, ale 90?
Ja chyba n00bem nie jestem, byłem newbie i właściwie dalej trochę jestem:).
Co do Szwedów - Polacy ciągle ich jadą, nie widząc, że sami nie są lepsi..
Moja pierwszą postacią, gdy wlazłem na main, przez przypadek wszedłem do gildii druidów...
Spotkałem tam Szweda, który pokazał mi gildie knight'ów i pomógł mi kupić zaklęcie. :]
Mam duzo kumpli(wiekszość Polaków), którzy wcale n00bami nie są...
Ale oczywiscie są tez Polacy - n00by...
Twój artykuł jest bardzo trafnym 8o nie każdy wiedział kim jest noob ,czy ktoś tam.Myśle,że niektóre osoby czytając go zorietowały sie ,że ....wiele ich łączy z tym artukułem.Lecz zamiast postarać się o poprawę i wyeliminować błędy staraja sie udowodnić że artykuł jest źle napisany itp. NIE PRUBUJCIE UKRYWAĆ SWOICH BŁEDÓW X( ,,TYLKO STARAJCIE SIĘ JE NAPRAWIAĆ I PRZY OKAZJI POMAGAĆ INNYM!!!!!!! KTZÓRZY ICH NIE WIDZĄ Gratz for autor:D :cup:
;( w tej wypowiedzi podam przypadek który nie jest miłym tematem.Jeśli polacy chcą być paczka i jednością to nie moga sie zdarzac sytuacje ,którą np zaraz opisze.Dwaj polacy oczywiście niby najlepsi kumple ,z jednej gildii,itp zaczeli się wygłupiać B) oczywiście były to 2 highlevele jeden z nich schował cały eq do plecaka ,podszedł do królowej i... 8o wiecie co napisał.Zostało mu jeden życia było zabawnie dopuki kolega nie ,,,zabił GO!!!! NIGDY NIE WIDZIAŁEM ŻEBY DWAJ BRAZILE X( BILI SIĘ NA POWAŻNIE , A TU DWAJ PRZYJACIELE .W TYM DEDZIE TEN CHARACTER STRACIŁ OKOŁO 300K!!! X( W jedności siła !!!!! Przestańmy się w końcu zabijać huntowac itp..
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.