Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 07-05-2007, 00:16   #1
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny FMA: CoS

Czy ktoś dzisiaj to obejrzał? Jakie macie odczucia? Jakieś ogólne uwagi?

Ja obejrzałem. Nie żałuję, bo za bardzo się najarałem, żeby nie obejrzeć. Spodziewałem się czegoś wspaniałego, a zobaczyłem (może) ponadprzeciętne anime. Nic specjalnego. Jeśli ktoś nie widział, to niech dla niego FMA kończy się na transmutacji Ala i wypieprzeniu Eda za bramę.

Dla znawców mam pytania:
1. Jak to się stało, że te zbroje wcześniej (jakoś) przeszły do Lioru?
2. Gdy Hohenheim i Ed przeszli przez bramę, przejęli ciała odowiedników (tracąc ciała w Shambali). Al przechodził sobie ze świata do świata, podczas gdy jego odpowiednik sobie grzecznie w tym świecie istniał (postrzelony - ale to nieistotne)?
3. O co chodziło z tą babką, która robiła coś kręgami transmutacji na swoim statku?
4. Jak Envy przeszedł do drugiego świata?
5. I wreszcie: Czym tak Gluttony się spasł?

edit:
Ktoś mówił, że nie można zrobić nic po FMA:CoS, bo niby zniszczyli bramę, bo nie ma alchemii, bo 2 wojna się nie zaczęła...
Jak dla mnie, to jeśli zniszczyli bramę, to chodzi tylko o przejście z jednego świata do "świata bramy" i z niego do drugiego świata. Same przejście do bramy można odbudować. Pewnie bracia Elric do 2012.12.21 obejdą cały świat, robiąc na nim wielki krąg transmutacji, a potem przejdą do swojego świata, a z nas wszystkich zrobią mega kamol filozoficzny.

@ down
W grupie temu poświęconej prawie nikogo nie ma, a gratis do 15 maja nie będzie takich grup już. Nie oznacza to, że dział "O wszystkim i o niczym" nagle robi się "O wszystkim oprócz Anime, Abnormal, Teologia, (...) i o niczym".
Aha, jak coś, to to nie są chińskie "mróweczki", tylko japońskie.

Cytuj:
może skrytykowałem jakiś hit który zasługuje na bycie w owionie a nie w grupie temu poświęconej
Jak już pisałem, "O wszystkim i o niczym", to znaczy bardziej to pierwsze.
Ale masz rację. FMA, to (dla mnie) hicior. The best Anime, ale film to zrobili (odwalili), bo wiedzieli że się sprzeda. To tak, jakby zrobić WoW 2 ulepszając conieco i nakosić na tym dodatkowej kasy. Bo Blizzard ma tak wyrobioną markę, że WoW pierwszego dnia po premierze sprzedał się w takich ilościach, że padło 40 ich super serwerów.

Ostatnio edytowany przez DRoN - 07-05-2007 o 00:53.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 07-05-2007, 00:29   #2
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

nie macie jakiejś grupy od tych chińskich mróweczek?Nie znam się i wręcz nie cierpię anime więc może skrytykowałem jakiś hit który zasługuje na bycie w owionie a nie w grupie temu poświęconej
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2007, 00:43   #3
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone

Świat: Nebula
Domyślny

@ up

Nie znasz sie to sie nie odzywaj. Az mnie zatkalo z tym "chinskie" -.-
www.wikipedia.pl

Hmmm wiesz sama nie znam odpowiedzi na te pytania chociaz FMA to moje ulubione Anime ; >

"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
Chesterkaa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2007, 00:53   #4
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Domyślny

na następny raz napisze skośnookie-widze że to jakaś nowa Religia ta manga-bronią jak niepodległości
stary 07-05-2007, 01:19   #5
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Domyślny

Cytuj:
widze że to jakaś nowa Religia ta manga-bronią jak niepodległości
HAUAHUAHAUH.
Rozbawiło mnie to w pozytywnym znaczeniu. Nigdy tak na to nie patrzyłem.

Wracając do tematu, to akurat ja tu bardziej potępiam to aniżeli wychwalam (zobacz, że jest pełno niejasności, a ja akurat czegoś takiego nie cierpię), chociaż to co Ty nazywasz "obroną anime", ja nazwałbym "racjonalnym wyjaśnieniem sprawy".

@ down
*me wyskakuje z google i wiki

FullMetal Alchemist: Conquer of Shambala
Pełnometrażowy film kończący 51 odcinkową serię anime FullMetal Alchemist.

Ostatnio edytowany przez DRoN - 07-05-2007 o 15:21.
stary 07-05-2007, 10:45   #6
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Czyli oglądanie filmu bez wcześniejszego obejrzenia serialu było bez sensu. Muszę wszystko nadrobić. @_@
Descartes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2007, 11:25   #7
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Stan: Na Emeryturze
Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

M&A Otaku, po to jest.

@PiXik
Chyba jednak Ryłeczek ma słuszność (a to rzadkość) nazywając Cię kmiotem...

Ostatnio edytowany przez Dr.Unknown - 07-05-2007 o 11:30.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2007, 14:56   #8
predalien
Użytkownik Forum

predalien's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Film w porównaniu do serii anime i mangi to dno IMO.
Skoro nikt się nie kwapi ja postaram się odpowiedzieć na niektóre pytania.
2. Hmmm... głupota twórców?
3. Ona jest przewodniczącą (przewodniczącą?) bractwa Thule i jak przeszła przez bramę to nie tylko przeżyło ale też ni z tąd ni z owąd umie się doskonale posługiwać alchemią.
4. Envy w ostatnim odcinku serii już przeszedł w postaci smoka.
5. Na to też bym chciał znać odpowiedź.
predalien jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2007, 15:13   #9
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Domyślny

Cytuj:
4. Envy w ostatnim odcinku serii już przeszedł w postaci smoka.
Tak, ale przeszedł jakoś do drugiego świata. Tak samo było z fizykiem, który chciał transmutować ludzi z bombą uranową. Ale w ten sposób, to i Al powinien przejść do drugiego świata po próbie transmutacji własnej matki.

Albo
6. Jak to się stało, że te zbroje wcześniej (jakoś) przeszły do Lioru? Dlaczego akurat tam i dlaczego wywołało to trzęsienie ziemi?
7. Dlaczego Gluttony pocił się czerwonym kamieniem?
8. Gdy Greed'owi oderwali łeb, ten wstał i głowa mu odrosła. Dlaczego Wrath nie mógł się odrodzić, jak Glut go pogryzł?
9. Jakim cudem Ed znalazł się w "naszym świecie" bez ręki i nogi?
Przecież najpierw zabił go Envy, więc trafił za bramę. Potem zginął za bramą, ale Al wskrzesił jego ciało. Potem on, mając pełne ciało, transmutował brata, a sam trafił spowrotem za bramę, ale nie miał znowu ani ręki, ani nogi.

@ down
LOL
Jak coś jest taśmociągiem, to automatycznie robi się hitem?
Naruto, to taki DBZ, z którego wyrosłem. Nie widzi mi się oglądać znowu 300+ odcinków o tym, jak koleś:
1. walczy i przegrywa
2. trenuje
3. walczy i wygrywa
I to jest jedyny schemat całej bajki, tylko później jest więcej postaci, które "walczą, trenują, wygrywają".

edit:
Dla mnie FMA jest zrobiony w sam raz (51 odcinków), tylko film kijowy. Hellsing woła o pomste do nieba za 13 odcinków, ale z kolei DBZ jest robiony na siłę i na dobrą sprawę opuszczając jeden odcinek, nic nie tracimy. FMA jest (prawie) idealny. Są odcinki, które zupełnie nie nawiązują do głównego wątka (takie questy poboczne), ale są takie, które niby nawiązują, a są nudne. Moim zdaniem gienialne jest uczucie, które towarzyszy 20 odcinkowi. Wydaje nam się wtedy, że to jest praktycznie koniec głównego wątka i nie możemy sobie wyobrazić o czym będzie następne 31 odcinków. Fabuła jest tak zrobiona, że to co dzieje się w 20 odcinku mogłoby być końcem, którego nie powstydziłoby się nawet dobre anime.

Ostatnio edytowany przez DRoN - 07-05-2007 o 15:33.
stary 07-05-2007, 15:14   #10
Str4t0s
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Gdzies tam no niewiem gdzie
Wpisy bloga: 1

Profesja: Elite Knight
Świat: Bubel i caherer
Poziom: Lol
Skille: 9999/99
Poziom mag.: -1
Domyślny

osobiscie nie ogladalem FMA ale cos krociotkie jest w porownaniu z NARUTO. Tylko 51 odcinkow +1 film?
@up :
Mi osobiscie takie cos sie podoba I nie chodzi o to ze to tasmociag tylko ze to jest fajne. A dbz sux(nie bic plx :<)
...Wisps rozwijać od wyrobów spirytusowych w tych biednych stypendystów, że zmarł w bagnach. Oni nie są złe z natury, lecz działa jak sleepwalkers nieświadomi swoich działań. Niemniej jednak, ich dotykać kanalizacji życia życie żywych stworzeń, które czyni je perilous wrogów.

Ostatnio edytowany przez Str4t0s - 07-05-2007 o 15:21.
Str4t0s jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-05-2007, 15:35   #11
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Str4t0s Pokaż post
osobiscie nie ogladalem FMA ale cos krociotkie jest w porownaniu z NARUTO. Tylko 51 odcinkow +1 film?
@up :
Mi osobiscie takie cos sie podoba I nie chodzi o to ze to tasmociag tylko ze to jest fajne. A dbz sux(nie bic plx :<)
Im krótsza seria, tym lepsze anime.
stary 07-05-2007, 16:56   #12
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Domyślny

@ PiXik

Czlowieku ! pidzesz, ze nielubisz anime czy cos bo pewnie tylko Pokemony ogladales >.> A zapewne Dragon Balla lubisz a nie wiesz, ze to anime -.-

@ Str4t0s

Szczerze polecam FMA Naruto jak dla mnie robi sie nudne... FMA to pozycja "obowiazkowa" dla Otaku : P

Tak ogolem to uwazam ze FMA to najlepsze anime... Tworcy sie postarali (przynajmniej serii TV) ,a co do filmu... Fajnie poznac zakonczenie historii braci ; ] ale FMA movie jest znacznie gorsze od serii tv... Mniej humoru i w ogole. Szczerze to spodziewalam sie happy end'u, ze zostana oboje w swiecie z alchemia, Ed sie hajtnie czy cos z Winry, odzyskaja swoje ciala itd... No, ale to by bylo zabardzo banalne : )

Gdzies czytalam, ze Japonczycy wlasnie duzo elementow "przeskakuja" i zostawaja je bez wyjasnien... i oni sami nie wiedza o co im do konca chodzi

"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
stary 07-05-2007, 18:03   #13
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Domyślny

Dr.Unkn~~cry me a river
widziałem ludzi którzy oglądają mangę i animę stwierdzam że to niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi. Koleś widząc na tapecie laskę(kobietę ładną ubraną) w pracowni komputerowej zmienia tapete na na jakichś 2 namalowanych kolesi z 2 szabelkami(manga anime ?whatever)Wymachiwanie na przerwach jakichś czarów i bicie w nich z kolegów w 2 klasie szkoły średniej też zbyt normalnie nie jest więc..|
eot z mojej strony
piszcie do woli ,jechać po mnie też możecie a co!

Ostatnio edytowany przez PiXik - 07-05-2007 o 18:08.
stary 07-05-2007, 18:16   #14
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Strzałka

Cytuj:
Koleś widząc na tapecie laskę(kobietę ładną ubraną) w pracowni komputerowej zmienia tapete na na jakichś 2 namalowanych kolesi z 2 szabelkami
Niekoniecznie anime, ale nawet jeśli, to są gusta. Bardziej mu się podoba serial, w którym postacie są w pewnym sensie prawdziwe, aniżeli jakaś modelka/aktorka, która tylko wygląda. Mi nie podobają się dziewczyny wyłącznie z wyglądu. Może jestem jakiś ułomny :/

Cytuj:
Wymachiwanie na przerwach jakichś czarów i bicie w nich z kolegów w 2 klasie szkoły średniej też zbyt normalnie nie jest
Bicie matki krzesłem też. Rzucanie pokeballami i bicie się o pokemony też. I co z tego? Moja wina, że w teście gimnazjalnym nie ma testu na psychikę?
Jeśli ktoś idzie do kościoła, to wyjdzie odrazu skrajnie wierzący i podpalający domy pogan?

A tak poza tym, to postaraj się zrozumieć dosłownie to, co napisałeś. Dzięki, bo zbieram głupie teksty, ten się nada w sam raz.

Cytuj:
Reported.

Ostatnio edytowany przez DRoN - 07-05-2007 o 18:19.
stary 07-05-2007, 18:49   #15
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Domyślny

@ up

zabardzo sie produkujesz dla niego ;s.

@ PiXik

ja pierdziele... MANGE sie czyta, ANIME oglada >.>
Jesli nie pasuje Ci tematyka M&A nie podoba to po kiego grzyba tu wlazisz ? degusti bus non disputandum est "ziąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąą" >.>

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
stary 07-05-2007, 18:58   #16
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Domyślny

Kolega ćwiczył pod okiem PiXik'a Sexy no jutsu i ma chłopak uraz.
Hmm, jakby to wyjaśnić. W każdej grupie są fanboye. Jedni wcielają się w postacie z anime, inni w przerwie na kawę grają na wyimaginowanych gitarach. Zachowujesz się co najmniej tak, jakbyś spędził całe życie w piwnicy, nie mając o niczym pojęcia i został wczoraj wypuszczony.

Słowem - jesteś cholernym ignorantem.
stary 07-05-2007, 19:26   #17
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

Stan: Niegrający
eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
widziałem ludzi którzy oglądają mangę i animę stwierdzam że to niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi. Koleś widząc na tapecie laskę(kobietę ładną ubraną) w pracowni komputerowej zmienia tapete na na jakichś 2 namalowanych kolesi z 2 szabelkami(manga anime ?whatever)
Lepsze to od tapeciary z mózgiem wielkości orzeszka
A ty niezadowolony, bo nie mógł ci stanąć jak patrzyłeś na pulpit?

Cytuj:
Wymachiwanie na przerwach jakichś czarów i bicie w nich z kolegów w 2 klasie szkoły średniej też zbyt normalnie nie jest więc..|
Nie wiem co koleś odstawiał, ale co z tego?
I po jednej osobie ocenisz wszystkich?
Gratulacje dostałeś nagrodę tobla.
Obencie jesteś namierzany, by dostać nagrodę. Jak cię dorwą to panowie z bejzbolami ci ją dostarczą!
Jeszcze raz gratulację

Cytuj:
Pojeździł po reszcie i zadowolony.
A paszoł w cholerę.

@Topic:
A wy to co?
do M&A Otaku, temat zbyt szczegółowy na OWION!
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-05-2007, 16:42   #18
Adamsik
Użytkownik Forum

Adamsik's Avatar

Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Stalowa Wola

Stan: Początkujący
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Harmonia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN Pokaż post
1. Jak to się stało, że te zbroje wcześniej (jakoś) przeszły do Lioru?
2. Gdy Hohenheim i Ed przeszli przez bramę, przejęli ciała odowiedników (tracąc ciała w Shambali). Al przechodził sobie ze świata do świata, podczas gdy jego odpowiednik sobie grzecznie w tym świecie istniał (postrzelony - ale to nieistotne)?
3. O co chodziło z tą babką, która robiła coś kręgami transmutacji na swoim statku?
4. Jak Envy przeszedł do drugiego świata?
5. I wreszcie: Czym tak Gluttony się spasł?
Envy do "naszego" świata został wepchnięty na końcu serii
A jeśli chodzi o gluttonego to wydaje mi się ze ta długa samotność i głód w podziemnym mieście zrobiły swoje :>
Taki mały błąd zrobiłeś, to nie chodziło o II wojnę światową tylko o pucz monachijski
Adamsik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-05-2007, 16:49   #19
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Domyślny

Gluttony zawsze byl "utyty" xD

Dziwi mnie to, ze Ed dokanczajac krag przemiany otworzyl te wrota, bo alchemia w "naszym" swiecie miala przeciez nie dzialac ;s

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania