Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 02-10-2006, 23:17   #41
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bulboglowy Pokaż post
Sorcem nie masz tak łatwo bo różdżka szybko wysysa mane więc wolniej expisz. Do tego masz mało życia, początkowa Dwarvenka mało daje bez skilli, a capa to jak na lekarstwo.
Początkową różdżką mana schodzi na tyle wolno, że nie expisz wolniej. I jesteś te - chociażby - 5h do przodu.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bulboglowy Pokaż post
Życze powodzenia w zabijaniu "nie stanowiącego problemu" DS na 8 lvl.
Nie ma sprawy. Sorcem bez problemu. Jeno daj mi otwartą przestrzeń.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 03-10-2006, 08:47   #42
noobowaty mistrz
Zbanowany

noobowaty mistrz's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2006

Domyślny

Cytuj:
madzy nie mieli mozliwosci kupowania run w sklepie
No i co z tego? Przeciez sorce i druty i tak z run nie expia a z exori vis/mort, ewentualnie dodajac do tego wand i summony.
Cytuj:
Knighci, ktorzy graja od razu po wlaczeniu nowego serva jakas daja sobie rade.
Expia wolniej od sorcow.
Cytuj:
Początkową różdżką mana schodzi na tyle wolno, że nie expisz wolniej. I jesteś te - chociażby - 5h do przodu.
1 rozdzka mana schodzi prawie w takim samym tempie jak sie odnawia a przeciez caly czas potworow nie bijemy czyli nigdy jej nie brakuje. A po tych 5h knight wcale nie bedzie expil szybciej od sorca, wrecz wolniej. (bo 5h to nawet nie sa skille po 50 a przeciez sorc z rozdzki zadaje stale obrazenia i z dystansu)

@wszyscy
Nie chcialem isc na wojne z krytykantami ale widac musze bo prowokuje mnie ich katastrofalna wiedza na temat tibii. Z tego co widze w tym i innych temat rycami graja fanatycy allaha ktorzy nie widza swiata poza mieczem albo aksem. Sorcem, drutem, palem graja ludzie troche madrzejsi.
No ale ja sie nie dziwie ze tak jest. Nawet idiota potrafi zaznaczyc atak na potwora i sie uhac hotkeyem co jakis czas. A nie kazdy potrafi trafiac z exori vis i nie wpierdzielac sie na kilka dragow naraz. Dlatego ludzie uwazaja ze knight jest lepszy. Jednak jesli ktos posiadzie juz tak elementarna umiejetnosc jak trafianie z exori vis to sorc jest po prostu dla niego lepsza profesja. Knighta popieraja nooby ktore w zyciu pacca nie widzialy na oczy.

A teraz spojrzcie jakie bydło i hołota gra rycem. Ludzie kompletni zieloni tacy jak Tymoslaw, Hunter Of Mystery, BaxCrow, Newbie123. A szczytem chamstwa, debilizmu i porażenia mozgowe byla ta wypowiedz
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tymoslaw
Powiem jedno LOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
Pytanie tylko co robia moderatorzy. Odpowiedz jak cholera na temat.

A teraz spojrzcie kto gra/opowiada sie za sorcem/drutem: Vil, Stożek, Lasooch.

A teraz pytanie za 100 punktów:
Kto ma racje: Vil, Stożek, Lasooch czy może Tymoslaw albo BaxCrow. No jak myslicie? -,- (ja nic nie sugeruje ale dla mnie odpowiedz jest oczywista).
noobowaty mistrz jest offline  
stary 03-10-2006, 09:58   #43
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
bmadzy nie mieli mozliwosci kupowania run w sklepie a exori nie byly tak popularna bronia z faktu wolnej many
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz Pokaż post
No i co z tego? Przeciez sorce i druty i tak z run nie expia a z exori vis/mort, ewentualnie dodajac do tego wand i summony.
czytaj ze zrozumieniem.....

Nigdzie nie napisalem ze knight to jakas super profesja, probuje udwoodnic ze twoja ocena paladyna jest zawyzona. I skoro tylko inteligenci graja palkiem to musialem byc wyjatkowo glupi skoro zostawilem paladyna na 80 levelu ze skilami 90/75 i przesiadlem sie na 8 level rycerza idac klepac trole z knight aksa
Fagaro jest offline  
stary 03-10-2006, 11:14   #44
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz Pokaż post
Pytanie tylko co robia moderatorzy.
Maja zycie poza odswiezaniem forum i pisaniem po raz 357 tego samego.

Po pierwsze: raz podany argument nie traci na waznosci, musisz sie tego nauczyc albo twoje posty powielajace raz podana teze zaczna w 'dziwny' sposob znikac. Mozliwosc wypowiedzi nie jest po to, zebys pojawial sie co drugi post i przekrzykiwal watpliwe argumenty reszty.

Po drugie: sztuczne rozpatrywanie szybkosci expienia jest bez sensu, dla przecietnego zjadacza chleba ma to taka sama przydatnosc jak 10Nm roznicy momentu obrotowego w silniku - nikt nie zawraca sobie glowy takimi pierdolami tylko wsiada i jedzie. Szybkosc expienia zalezy od spedzonego czasu, ilosci graczy na serwie, eq, dostepnosci miejscowki ( zajete - nie zajete itd ) ale w najwiekszym stopniu od myslenia co sie robi i jak sie to robi. Idiota posadzony w F50 nie wygra Le Mans, tak samo idiota bez skilla sorcem nie bedzie wyciskal 35k/h. Powinienes to uwzglednic w formie swego rodzaju poradnika jaki napisales, suche cyferki nikomu w niczym nie pomoga....

Po trzecie: bez wyzwisk.
stary 03-10-2006, 13:01   #45
Bulboglowy
Użytkownik Forum

Bulboglowy's Avatar

Data dołączenia: 12 02 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz
ludzie uwazaja ze knight jest lepszy. Jednak jesli ktos posiadzie juz tak elementarna umiejetnosc jak trafianie z exori vis to sorc jest po prostu dla niego lepsza profesja. Knighta popieraja nooby ktore w zyciu pacca nie widzialy na oczy.
Jeżeli tak mówisz to sam jesteś noobem, ponieważ nie chcesz przyjąć krytyki.
Cytuj:
Łatwosc gry (dla poczatkujacego):
1. Sorc - 3
2. Druid - 2
3. Knight - 1
4. Paladin - 0
Newbie123 odpisał na post Asieksa, że Knight ma dużo HP, więc uważa go za najlepszego w dwóch Twoich kategoriach 1.Bezpieczeństwa i 2.Łatwości gry(dla poczatkujacego), a Ty odrazu Go wpisujesz na swoją noob listę. Potem, w odpowiedzi na Twój post furii, odpisałem, że Knight po 5h treningu, czyli 40/40 spokojnie może już expić, więc wcale nie jest taki zły, a Sorcerer ma mało HP i Cap (najmniej mu przychodzą co lvl), więc wcale nie jest taki dobry. Zauważ, że nie powiedziałem, że Knight jest lepszy, po prostu nie jest taki zły. Mnie się lepiej zabija Larvy takim low level Knightem, niż Sorcem. W początkowej fazie gry Knightowi wystarczy czar Light i Exura, a cała reszta kasy idzie na eq. To nie jest zbyt skomplikowane, więc powinno się zaliczać do 2.Łatwości gry(dla poczatkujacego).

Cytuj:
No ale ja sie nie dziwie ze tak jest. Nawet idiota potrafi zaznaczyc atak na potwora i sie uhac hotkeyem co jakis czas. A nie kazdy potrafi trafiac z exori vis i nie wpierdzielac sie na kilka dragow naraz.
Znowu się spuściłeś i zjeżdżasz ludzi, ale to wszystko jest nie na temat. Ktoś wypowiada swoje zdanie na temat kategorii Łatwości gry(dla poczatkujacego), a Ty nic nie słuchasz i gadasz coś o expieniu na Dragach z exori vis. Następnie wymieniasz nicki kilku forumowiczów jakby to miało coś zmienić.

Moim zdaniem masz rację. Sorc zdobył więcej pkt. od Knighta w Twoim badaniu i to jest fakt, ale jeżeli ktoś napisał, że dla niego Knight jest lepszy w kategorii Łatwości gry(dla poczatkujacego) to, albo się znim zgadzasz, albo wysuwasz kontrargumenty co do tej kategorii.
Bulboglowy jest offline  
stary 03-10-2006, 13:13   #46
Xena Altriell
Użytkownik Forum

Xena Altriell's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2005

Gildia: Power Love
Świat: Thoria
Poziom: 68
Skille: 84/83
Poziom mag.: 6
Domyślny ...

Gralem Sorckiem i Drutem do 35 lvl, oraz Knightem, aktualnie 43 lvl Palka znam jedynie z otsa wiec sie nie wypowiadam. Powiem tak, MI sie najlepiej gra knightem, od zawsze preferowalem tego typu postacie, czarowanie jakos mnie tak nie pociaga . I jak dla mnie cala ta dyskusja jest troche bezsensowna... kazdy ma swoje zdanie poparte swoimi doswiadczeniami i PRZEDE WSZYSTKIM preferencjami i stylu gry.

Xena Altriell jest offline  
stary 03-10-2006, 13:31   #47
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

Data dołączenia: 09 03 2004

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Moja opinia na bazie doświadczenia (78 Druid, 50 Knight, 42 Palladyn, 30 Sorc)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez 1
Expienie:
1. Druid - 3
2. Sorc - 2
3. Paladin - 1
4. Knight - 0
Zgadzam się z jednym ale druid i sorc powinni dostać po 2,5 punkta, wielkiej różnicy nie ma.

Cytuj:
PVP (walka z innymi graczami):
1. Sorc - 3
2. Druid - 2
3. Paladin - 1
4. Knight - 0
Da 100%.

Cytuj:
Huntowanie:
1. Druid - 3
2. Sorc - 2
3. Paladin - 1
4. Knight - 0
Czary exura sio i exura gran mas res sprawiają że druid jest częściej zapraszany na hunt, zdarza mi się, że w nocy dostaje 5-7 ofert pojścia na hunt (np. hydry najczęściej).

Cytuj:
Blokowanie:
1. Knight - 3
2. Paladin - 2
3. Druid - 1
4. Sorc - 0
Zgoda. Lecz np. Giant Spidery czy Dragi (blokować komuś) bardziej opłacało mi się druidem mniejsza ilość funduszy na leczenie (uh a sio).

Cytuj:
Bezpieczenstwo (szansa na przetrwanie niespodziewanego ataku danego potwora/czlowieka):
1. Knight - 3
2. Paladin - 2
3. Druid - 1
4. Sorc - 0
Sorc i druid pierwsi gdyż mogą rzucić Mana Shield następnie Strong Haste i uciec pomagając sobie Magi Wallami.

Cytuj:
Łatwosc gry (dla poczatkujacego):
1. Sorc - 3
2. Druid - 2
3. Knight - 1
4. Paladin - 0
Da 100%.

Cytuj:
Zarabianie pieniedzy (mam tu na mysli najbardziej popularna metoda, czyli exp + lootbag):
1. Knight - 3
2. Paladin - 2
3. Druid - 1
4. Sorc - 0
Na swoim doświadczeniu wiem, że łatwiej zarobić druidem z summonami, żaden wydatek 100% zysk np taki hunt na tomb - Vampy, Mumie, Crypt. Od 60lvl samotny hunt na Hero Single.

Cytuj:
Różnorodnosc gry:
1. Sorc - 3
2. Druid - 2
3. Paladin - 1
4. Knight - 0
Sorc i Druid egzekwo.

DDoS jest offline  
stary 03-10-2006, 15:14   #48
Raditz Saiya-jin
Użytkownik Forum

Raditz Saiya-jin's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2006

Imię: Devseth
Poziom: 100
Skille: 83/81
Domyślny

Jezeli chodzi o latwosc gry nie zgadzam sie z noobowatym mistrzem. Według mnie dużo łatwiej jest zacząć knightem (skillowanie, expienie na słabych potworach typu soldy, larvy, które na odpowiednim skillu zadają b. małe obrażenia i można właściwie bez obaw sobie po nich śmigać).

Knight jest profesją upośledzoną imho (szczególnie na Facc). Podczas gdy sorc/druid spokojnie siedzi na guardach, knight nadal męczy soldy, bądź inne shity na których sorc expi na 8-13 lvlu.

Pallem na początku jest trudno, jednak już od 20lvla przy skillu 60~ można zacząć z powodzeniem exp na guardach. Na diście 70~ i lvlu 50~ spokojnie można też expić na dragach (zakładając że ma się nienajgorsze PVM).

Przy lvlu 100~ knight nadal expi na (uwaga) Guardach (!), Cyklopach, czasem na OF, na dragach także, jednak jest to waste, jak przypuszczam... Palladyn nadal pozostaje na Dragach i DL-ach. A sorc? Może expić praktycznie wszędzie.

Takie jest moje zdanie, chętnie poczytam jakieś poprawki, jeśli ktoś uważa że coś źle napisałem.
Raditz Saiya-jin jest offline  
stary 03-10-2006, 15:14   #49
noobowaty mistrz
Zbanowany

noobowaty mistrz's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2006

Domyślny

OK, tlumacze ostatni raz i juz dalej gowno mnie obchodzi czy macie choc troche rozumu i pojeliscie czy nie:

No wiec knight jest TRUDNIEJSZA (POWTARZAM: TRUDNIEJSZA) profesja do grania na poczatku od sorca/druta. Dlaczego? Bo na poczatku ma skille 15/15 a z takimi skillami gówno zabije i musi sie wziac za trening. Trening jest bardzo meczacy i trwa minimum 50 godzin zeby cokolwiek moc zabijac lepszego niz rot/dwarf. Czyli 50 godzin gapienia sie w chmurki. Sorc/drut w tym czasie idzie na potwory i sobie expi, 8 lvl sorc zabija takie powiedzmy roty szybciej od 8 knighta, 13 sorc szybciej od 13 knighta itd. Obaj nie tracą hp wiec wieksza ilosc hp knighta to gówno nie atut tym bardziej ze sorc ma exura gran a knight exure. Jesli uwazasz ze roty zabieraja hp sorcowi to wyjdz i zatrzaśnij drzwi. Cap nie robi praktycznie zadnej roznicy bo i jedna i druga profesja zarabia na lootbagach a nie bierze mace do plecaka. Pozniej po tych 50 godzinach sorc ma juz spory lvl wiec lepsza rozdzke (+exori vis) i nadal zabija lepsze potwory i szybciej niz knight bo 50 godzin to dla niego ledwo skile po 60.

@up
No wlasnie. Knight nic nie zabije bez skilli. Musi trenowac a trening jest żmudny i nie latwo go wytrzymywac. Sorc natomiast od razu expi i hp nie traci na rotach, na soldach z p-setem tez w zwarciu sorcem nie tracilem hp.

Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 03-10-2006 o 15:18.
noobowaty mistrz jest offline  
stary 03-10-2006, 15:20   #50
Raditz Saiya-jin
Użytkownik Forum

Raditz Saiya-jin's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2006

Imię: Devseth
Poziom: 100
Skille: 83/81
Domyślny

Knight nie jest trudniejszą profesją, ale po prostu bardziej czasochłonną jeżeli chce się do czegoś dojść (i dlatego jest na straconej pozycji). Nie wiem co jest trudnego w skillowaniu.

edit:
już to up noob~ napisał, post do kasacji plx :}

Ostatnio edytowany przez Raditz Saiya-jin - 03-10-2006 o 15:21.
Raditz Saiya-jin jest offline  
stary 03-10-2006, 15:49   #51
Szaryy
Zbanowany

Szaryy's Avatar

Data dołączenia: 26 05 2006

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Askara
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Raditz Saiya-jin Pokaż post
Knight nie jest trudniejszą profesją, ale po prostu bardziej czasochłonną
Czasochłonną to jedno a monotonną drugie.
Szaryy jest offline  
stary 03-10-2006, 15:51   #52
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

@noobowaty:

Co jest trudniejsze: zabijanie dsa na 8 levelu sorcem czy postanie w miejscu bijac trolle do skillow 40/40 ? Jak widac masz wypaczone pojecie trudnosci.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania