Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 22-08-2006, 21:06   #41
Azkabanczyk
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 06 2006

Profesja: Elder Druid
Świat: Nerana
Domyślny

Owiele moze i nie ale roznice na pewno zauwazysz na jakims troche lepszym pitworku ale nie na tyle aby cie zabil Z tego co widze jestes Druidem wiec nie zauwazyles tej roznicy gdy uciekales przed potworem... Jak wczesniej mowilem ta roznica nie musi byc od razu jakies 50hp mniej dostawanych tylko zdecydowanie mniej ale zawsze Tak samo jak mamy Amulet ktory chroni przed ogniem (10% - nazwy nie pamietam ) i jestesmy cKnightem to jednak jak Dragon nas zaatakuje z GFB to roznicy widac nie bedziemy ale juz przy zabiciu Smoka zobaczymy ze zostanie nam jakies 1-10hp to mozna by stwierdzic ze ten amulet nawet nam tylek uratowal. Jak ktos sie nie zgadza to jego problem a nie moj xP. Cya.

Swiat jest O.K.! Tylko ludzie psują mi opinię !

20:52 Xaidrax [185]: Ja pamietam ze zabilem kota wtedy xd
20:52 Xaidrax [185]: bo mysalem ze to kamien i rzucalem nim do góry XD

XD!

SPRZEDAM!
PACC Nerana - 600k.
Azkabanczyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 08-09-2006, 12:37   #42
LarvaExotech
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 05 2005

Domyślny

Pare sprostowań.

Po pierwsze, jak wszyscy wiedzą def to nie to samo od arm. Arm zmniejsza obrażenia zadane z ataków fizycznych. Oprócz tego jestem pewien, że shielding lub def zmniejszają obrażenia. Czy nie czujecie różnicy w hitach przy skillu shieldzie 30 a 70? Mając skille po 80+ knight rzadko dostaje nawet dwucyfrowe obrażenia od black knighta, a przy skillach 30 bk go pierze jak szmate. Pozatym jak wyjaśnicie fakt, że obrażenia są wieksze jeśli 3 osoby atakują cel? Bo trzecia omija shielding i wchodzi na arm.

Co do formuły obliczania obrażeń napisanej przez kogośtam wyżej, jest ona nieco błędna ale bliska prawdzie ;}

Pancerz blokuje 1 obrażenie fizyczne z runy lub 2 obrażenia fizyczne z ataku wręcz. W PvP każdy punkt pancerza = 1 punkt obrażeń mniej. Zastanawiacie się wtedy, dlaczego wymieniać eq? Tibia to długa i monotonna gra. Będziemy dostawać po wymianie eq ~4 pkt obrażeń mniej... pff tak mało? Ale pomnożyć to przez np. 600 cyklopów to jest 2400 obrażeń mniej w sumie; to jest prawie 10 uhów. Na tym polega cała zabawa z eq. Tak czy inaczej, pierw powinny być wymieniane bronie i tarcze.

Ostatnio edytowany przez LarvaExotech - 08-09-2006 o 12:39.
LarvaExotech jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2006, 13:47   #43
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

jeszcze pare sprostowan:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez LarvaExotech Pokaż post
Pozatym jak wyjaśnicie fakt, że obrażenia są wieksze jeśli 3 osoby atakują cel? Bo trzecia omija shielding i wchodzi na arm.
jesli pozostale dwie nie omijaja shieldingu znaczy to ze nie zadaja zadnych obrazen.

Cytuj:
Co do formuły obliczania obrażeń napisanej przez kogośtam wyżej, jest ona nieco błędna ale bliska prawdzie ;}
prawdzie, tzn ?

Cytuj:
Pancerz blokuje 1 obrażenie fizyczne z runy lub 2 obrażenia fizyczne z ataku wręcz. W PvP każdy punkt pancerza = 1 punkt obrażeń mniej.
W WoWie gdy dostaje obrazenia w combatlogu mam info o tym jak silny byl cios i ile zabsorbowalem. W Tibii takiego czegos nie ma, wiec na jakiej podstawie twierdzisz, ze przykladowo byl to cios za 140 ktory zostal oslabiony o 4 pkt a nie cios za 137 oslabiony o 1 pkt obrazen ( w wyniku dostajemy to samo 136 ) ? Z racji tego, ze hity sa losowe i nie maja dolnej granicy ( przykladowo nie ma czegos takiego jak stworek zadajacy 20-30 obrazen, po ktorego hitach za 15 widzielibysmy redukcje _przynajmniej_ 5 pktow. ) nie da sie stwierdzic w jakim stopniu pancerz oslabia ciosy. Poza tym nie ma sensu sie nad tym rozwodzic, nalezy po prostu inwestowac w coraz lepsze itemy majac nadzieje ze cos pomoga.

Odnosnie wszystkich wydumanych formulek na wyliczenie obrazen zadawanych/ otrzymywanych/ szans na blok itp: nie jest mozliwe aby zgraja 14 latkow w ciemno trafila w jedynie sluszna formulke uzywana przez cipsoft, wszystkie takie spekulacje mozna zatem sobie wsadzic.

Ostatnio edytowany przez Vil - 08-09-2006 o 13:56.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2006, 18:16   #44
LarvaExotech
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
jeszcze pare sprostowan:
jesli pozostale dwie nie omijaja shieldingu znaczy to ze nie zadaja zadnych obrazen.
Niedokońca o to mi chodziło, zauważ jak knight blokuje np. Hero albo Gsy; gracz z wysokim shieldinigem nie dostanie od zerka za 200+ a sorc tak (na tym samym eq!). Dopiero "prawdziwe" obrażenia otrzymuje się przy trzecim i dalszych atakach w jednej rundzie walki.

Cytuj:
prawdzie, tzn ?
Tzn. takie jakie są na serwerach by cipsoft

Cytuj:
W WoWie gdy dostaje obrazenia w combatlogu mam info o tym jak silny byl cios i ile zabsorbowalem. W Tibii takiego czegos nie ma, wiec na jakiej podstawie twierdzisz, ze przykladowo byl to cios za 140 ktory zostal oslabiony o 4 pkt a nie cios za 137 oslabiony o 1 pkt obrazen ( w wyniku dostajemy to samo 136 ) ?
Testy były przeprowadzane z runy Explosion; jak wiadomo runy działające na wiele celów jednocześnie zawsze zadają tyle samo; na testach ustawione były postacie o różnym stopniu opancerzenia i zostały zbadane zależności.

Cytuj:
Z racji tego, ze hity sa losowe i nie maja dolnej granicy ( przykladowo nie ma czegos takiego jak stworek zadajacy 20-30 obrazen, po ktorego hitach za 15 widzielibysmy redukcje _przynajmniej_ 5 pktow. )
Dlatego najłatwiej to sprawdzać na pająkach i szczurach.

Cytuj:
nie da sie stwierdzic w jakim stopniu pancerz oslabia ciosy. Poza tym nie ma sensu sie nad tym rozwodzic, nalezy po prostu inwestowac w coraz lepsze itemy majac nadzieje ze cos pomoga.
Stereotypowe myślenie... Każdy ma swój sposób na gre, nikt nie napisał, że nie masz kupować ekwipunku.

Cytuj:
Odnosnie wszystkich wydumanych formulek na wyliczenie obrazen zadawanych/ otrzymywanych/ szans na blok itp: nie jest mozliwe aby zgraja 14 latkow w ciemno trafila w jedynie sluszna formulke uzywana przez cipsoft, wszystkie takie spekulacje mozna zatem sobie wsadzic.
Rozumiem, że z tą zgrają 14 latków to była aluzja do mnie? Troche nietrafna, widać, że nie masz nawet pojęcia jak piszą 14stolatkowie.
stary 08-09-2006, 19:01   #45
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Niedokońca o to mi chodziło, zauważ jak knight blokuje np. Hero albo Gsy; gracz z wysokim shieldinigem nie dostanie od zerka za 200+ a sorc tak (na tym samym eq!). Dopiero "prawdziwe" obrażenia otrzymuje się przy trzecim i dalszych atakach w jednej rundzie walki.
Ok.

Cytuj:
Testy były przeprowadzane z runy Explosion; jak wiadomo runy działające na wiele celów jednocześnie zawsze zadają tyle samo; na testach ustawione były postacie o różnym stopniu opancerzenia i zostały zbadane zależności.
Ladnie, ze tez sam na to nie wpadlem ...

Cytuj:
Rozumiem, że z tą zgrają 14 latków to była aluzja do mnie? Troche nietrafna, widać, że nie masz nawet pojęcia jak piszą 14stolatkowie.
Aluzja do wielu pojawiajacych sie wyssanych z palca wzorkow na cokolwiek, zaczynajac od otrzymywanych obrazen poprzez maxhity na ilosci expa na level konczac. Myslenie typu " a mi sie wydaje ze to bedzie tak, bo sie nawet zgadza ".
stary 08-09-2006, 19:37   #46
LarvaExotech
Użytkownik Forum

Domyślny

Ah.. w takim razie przepraszam za nieodpowiedni osąd

Co do wzorów są bardzo podobne do tych z real Tibii; mylą się w granicach 5-10%... myśle, że to i tak dużo
stary 14-10-2006, 19:00   #47
Pietru
Guest

Domyślny

Oto moje wyniki testu:
Majac na sobie tarcze 19 defa potwory brały mi mniej hp niz majac 19arma
Def z broni robi roznice jezeli jest o 2 wiekszy
Def z tarczy przy roznicy rownej 1 nie ma widocznych zmian.
Def z tarczy ma widoczne znaczenie przy roznicy 2.
MajTestowalem takze arm.ac legion helmet ktory ma armu 4 potwory braly mi o kilka hp wiecej niz majac na sobie soldier helmet armu 5.
Czyli arm ma duze znaczenie.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 01-11-2006, 10:35   #48
Xendo
Użytkownik Forum

Xendo's Avatar

Data dołączenia: 30 10 2005

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Supervisors
Domyślny

zastanawiam sie co kupic: guardian halberd czy d lance, różnica między nimi to 1 pkt ataku 1 defa ale nie wiem czy ma to akurat duze znaczenie, co Wy o tym sądzicie ?
Xendo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 10:41   #49
Cararr
Użytkownik forum

Data dołączenia: 07 09 2006
Lokacja: Wroclaw

Profesja: Elite Knight
Świat: Valoria
Poziom: 70
Skille: 85.85
Poziom mag.: 6
Cararr ma numer GG 5717774
Domyślny

Stawiam na DLa Osobiscie nigdy nie patrzylem na def'a broni dworecznej) jak ubieram DL'a,znaczy chce mocno bic,a na hity ktore wchodza we mnie nie zwracam uwagi,hp ani Uhow mi nie brak a jak ide blokowac to w ogole dworeczne bronie sa do kitu,biore MMS i w droge
Cararr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-11-2006, 22:06   #50
Chmielok
Użytkownik Forum

Chmielok's Avatar

Data dołączenia: 15 08 2004

Oczko

Po 1 :
Zawsze ten jeden punkt lepiej jednak cena jest wyliczana za pomoca rzadkosci, punktow (np. defa), wagi, i (tylko dla broni) czy jest jednoreczna czy dwureczna pomojajac oczywiscie luk i kusze .
Po 2:
Zrobcie eksperyment :
Wezcie na siebie jakiegos potwora (np. wilka) wazne by bylo zebyscie mieli jakis poczatkowy set (scale arm, dwarven shield, longsword itd.).
Zalozcie set i sprawdzcie czy cos wam zadaje ten potwor (jesli zadaje to oblicz srednia ciosow), teraz sciagnijcie drugiego potworka (tego samego).
Pamietajcie zeby ten potwor wam cos zadawal bo inaczej nici z ekserymentu !
Macie juz dwa potworki ?
Zadaje kazdy tyle samo ?
Z pewnoscia tak, ale sprwadzmy co sie stanie, gdy dolozymy trzeciego potworka ?
A no wlasnie, bedzie nam zadawal znacznie wieksze obrazenia !
Czemu ? Odpowiedz jest prosta.
Tarcza tez oslabia ataki przeciwnika, ale ma taka wade ze moze naraz blokowac tylko 2 przeciwnikow, jesli jest trzeci przeciwnik to omija on tarcze.
Dlatego warto kupowac lepsze tarcze, bo nawet magowi sie przydadza (jak nie zdazy uciec).Ten fakt odkrylem przypadkowo jak kiedys na foldzie expilem i mnie 3 winter wolfy zaatakowaly.
stary 03-11-2006, 22:53   #51
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

czekamy az odkryjesz ponownie prawo powszechnego ciazenia.

ludzie o tym wiedza tak gdzies od 2003 albo i wczesniej.
stary 04-11-2006, 11:27   #52
Vido
Guest

Oczko Topic

@Topic

1 arma odgrywa baaardzo dużą rolę w grze, podczas walki i podczas blokowania Jednak to wszystko zalezy on konkretu, bo 31-32 def. (tarcza) i roznica ceny wynosi jakies 500 gp, 21-22 def. roznica 50 gp
  Odpowiedz z Cytatem
stary 06-11-2006, 00:43   #53
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

@ gremlin

przy 5 zmiennych(level, skill, defens tarczy, def broni, armor) szansa na odgadniecie wzoru metoda prob i bledow jest podobna do szansy ze cip soft odpowie na mejla z prozba o ujawnienie tych wzorow Pozatym, mozna sie zastanowic czy podczas ss nie jest generowana szosta zmienna, bo skoro czasem znajomi pisza "o boshe, ale mnie dzisiaj orki/guardy bija" a za tydzien "lol, godizna w orc fortes i tylko bp uhow" to moze to oznaczac ze przy zapisie gry jest ustalana kolejna zmienna (na zasadzie ze dzisiaj zerki maj +5 do ataku a guardy -1)
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-12-2006, 16:28   #54
LarvaExotech
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin Pokaż post
Tarcza nie redukuje sily ciosu...
Nice bullshit. Tarcza redukuje siłe ciosu, wręcz i na dystans (ale bełty/strzały graczy i ich summonów omijają tarcze). Jeśli cios jest zredukowany do zera to pojawia się dymek; o tym wiadomo od jakiegoś 2003 roku i też nie jest to żadna nowość. Jak wyjaśnisz fakt, że knight nie oberwie na skillach 80/80 od gsa powyzej 120dmg? Chociaż by stał cały tydzień bez przerwy i go blokował, z takimi skillami i tarczą nie wejdzie mu mocny hit. Tak samo black knight rycerzowi o skillach 90+ rzadko kiedy zadaje obrażenia większe niż 40 punktów.

Przy okazji, redukując dmg redukuje szanse że "coś w nas trafi" ...
stary 30-12-2006, 16:47   #55
Al3ks
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gejko Pokaż post
@up
glupi jestes -.-
ja qrwa chodzilem w c secie i p secie i qrwa nie ma roznicy LOL
Tak, tak... Jak sie chodzi na Trolle i Orci to nie ma roznicy czy w Plate Secie, czy w Crown Secie . Jesli tak nie bylo, to zwracam honor.

//\leks
  Odpowiedz z Cytatem
stary 30-12-2006, 17:06   #56
Arka_Sath_Wielki
Użytkownik Forum

Arka_Sath_Wielki's Avatar

Data dołączenia: 23 12 2006
Lokacja: Bdg

Stan: Na Emeryturze
Arka_Sath_Wielki ma numer GG 8017890 Send a message via Skype™ to Arka_Sath_Wielki
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
@ gremlin

przy 5 zmiennych(level, skill, defens tarczy, def broni, armor) szansa na odgadniecie wzoru metoda prob i bledow jest podobna do szansy ze cip soft odpowie na mejla z prozba o ujawnienie tych wzorow Pozatym, mozna sie zastanowic czy podczas ss nie jest generowana szosta zmienna, bo skoro czasem znajomi pisza "o boshe, ale mnie dzisiaj orki/guardy bija" a za tydzien "lol, godizna w orc fortes i tylko bp uhow" to moze to oznaczac ze przy zapisie gry jest ustalana kolejna zmienna (na zasadzie ze dzisiaj zerki maj +5 do ataku a guardy -1)

Nom dokładnie albo niektóre mają jakby lepsze eq.

Może mi się wydawało, ale jak skillowałem na rotwoormach to tak - hand axe na full def i jade. Hity na pierwsze 2 rotwoormy były po 4- 2- 3- 2- 3 itd ... a później przyszły nowe i nie mogłem ich na balance trafić :/ tak że może coś w tym jest
stary 30-12-2006, 17:56   #57
Ims'Amera
Guest

Domyślny

Dla knighta proponuje miec to co najlepsze i nie ważne czy daje 1 arm, def lub atk cokolwiek, ważne aby satysfakcja była a wiadomo że knight musi miec to co dobre bo i tak ma dużo cap'u a chociaż cieżkie nie ktore rzeczy są to i tak wolniej nie bedzie chodzic. Chodzi o szpan przed innymi knightami kto jest mocny bo i tak z magami nie ma szans pvp oczywiscie jak kto umie grac i nie panikuje to ma szanse pokonac maga a co do innych profesji badź co badź, aby ladnie wygladal set i malo wazyl......
  Odpowiedz z Cytatem
stary 03-01-2007, 22:14   #58
LarvaExotech
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Nom dokładnie albo niektóre mają jakby lepsze eq.

Może mi się wydawało, ale jak skillowałem na rotwoormach to tak - hand axe na full def i jade. Hity na pierwsze 2 rotwoormy były po 4- 2- 3- 2- 3 itd ... a później przyszły nowe i nie mogłem ich na balance trafić :/ tak że może coś w tym jest
Dużo osób twierdzi (i ja się z tym zgadzam), że moby mają sprzęt losowany podczas respawnu. I jeśli pojawi się np. rotworm z cooper shieldem to hity w niego będą wchodziły gorzej, tak samo mino na rooku, jak leją go pare-parenaście minut to znaczy że wydropi chaina ;]

Cytuj:
Dla knighta proponuje miec to co najlepsze i nie ważne czy daje 1 arm, def lub atk cokolwiek,
W tym momencie, dla knighta zaproponuje inną gre, Tibia to już nie jest gra dla knightów.
stary 03-01-2007, 22:41   #59
pijany rolnik
Użytkownik Forum

pijany rolnik's Avatar

Data dołączenia: 16 08 2005
Lokacja: Gdynia

Profesja: Master Sorcerer
pijany rolnik ma numer GG 2939702
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gejko Pokaż post
@up
glupi jestes -.-
ja qrwa chodzilem w c secie i p secie i qrwa nie ma roznicy LOL
taaa, tylko jak na przykład ma sie 70 defa w skillu to wtedy nie ma roznicy czy masz p seta czy c seta.
stary 06-01-2007, 14:40   #60
Pavel321
Użytkownik Forum

Pavel321's Avatar

Data dołączenia: 06 01 2007
Lokacja: Venore

Profesja: Knight
Świat: Luminera
Poziom: 48
Skille: 76/74
Poziom mag.: 5
Domyślny

ja zawsze jak szukalem broni dla knighta to bardziej skupialem sie na ataku niz na defie powud jest jasny mozna zabic szybciej potworka przez co ma sie mniejsze obrazenia
Pavel321 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania