![]() |
#81 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
edit: eh, za wolny jestem, już powyżej się posty pojawiły... ale i tak zostawię =P
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 06-11-2006 o 17:14. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#82 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#83 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Ghost, to nie takie łatwe w teraźniejszych czasach, może w latach 90'tych opinia psychologa się tak bardzo liczyła. Mylisz pojęcie zabójstwa ze względu na chorobę psychiczną z afektem. Mankamentem tego, że ktoś udowodni, że jest niepoczytalny jest to, że i tak idzie siedzieć, albo do więzienia albo do czubków.
Pozatym trzeba wziąć pod uwagę to, że uznanie zabójstwa, zabójstwem w afekcie nie jest takie proste. To uderzenie łopatą, gdy ktoś na Ciebie wyskakuje znienacka, strzał do włamywacza itp. Nie ma czegoś takiego jak gwałt w afekcie, możne ewentualnie go tłumaczyć wyzywającym strojem, ale to może skrócić wyrok o max rok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() Nie mówię o prawnym, lecz o moralnym wytłumaczeniu zbrodni. Czyli chodzi o to, jak było naprawdę, a nie co powie oskarżony. I fakt, gwałt w afekcie to już brzmi dziwnie.
A tu taka z innej beczki sprawa - co z katem? Jak dla mnie, w naszych czasach jest to straszna rzecz. Dozwolona kara śmierci - no trudno, ale ktoś musi ją wykonać. To już nie jest wojna, gdzie strzelasz do wroga. Tutaj musisz po prostu zabić człowieka, który i tak zginie. I oczywiście kat zrobi to bez skrupułów, ale i tak mi go żal (nie wyskakiwać mi tu, że to iracki kat i tam jest inna mentalność, nie chodzi mi jedynie o opisywany w tym temacie przypadek).
![]() |
#85 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Chociaż może masz rację, bo w praktyce gwałt sam w sobie jest działaniem pod wpływem niekontrolowanych emocji.
*+10 punktów do lansu Ostatnio edytowany przez Ghost Nieudany - 06-11-2006 o 18:34. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Użytkownik Forum
|
![]() Wszelkie anomalia jak nerwica zaliczają się do chorób psychicznych.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 01 2005
|
![]() Cytuj:
Etykom i księżom wyrok się nie spodoba, bo życia to największy dar i nie można człowieka zabić, bo traktują to jako zabójstwo. Jednak Saddam zabijał pełen świadomości całe rodziny, jeśli wymordowałby Twoją rodzinę chciałbyś aby żył? Religia każe wybaczać, ale emocja by na to nie pozwoliły. Wyrok, hmmm... Czekam na wykonanie, ten cytaty już był: "Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie." |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Użytkownik Forum
|
![]() @Hrabia_Citizen
Kurna, a czy ja napisałem COŚ INNEGO? Poświęć dziesięć minut dziennie na czytanie ze zrozumieniem. Cytuj:
![]() |
![]() |
#89 | |||
Zbanowany
Data dołączenia: 24 07 2006
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Nic nie dadza, yeah. Niech mi ktos powie, w Strefie Gazy itp Sadam zabijal w afekcie? [email protected] Bedzie cierpial jak cholera ale nic nie dadza, fiu. ![]() Sadam nie zabil milionow ludzi! Wydawal na to rozkazy! A to jest roznica huhu Ostatnio edytowany przez Zotemut - 06-11-2006 o 19:14. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#91 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#92 |
Zbanowany
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 01 2005
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
eX Moderator
Data dołączenia: 10 09 2003
Lokacja: Fotel przed monitorem
![]() |
![]() nie ma oficjalnego stanowiska Kościoła co do kary śmierci.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Użytkownik Forum
|
![]() A czy Jezus nie uczyl aby wybaczac? Co z "Nie zabijaj"? No chyba, ze nad nauke Jezusa ktos stawia nauke Kosciola...
![]() |
#96 |
pr0-poster
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów
Imię: Stavan
Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
![]() |
![]() Huhu, twoim tokiem myslenia idzie wywnioskowac, ze na wojnie kazdy zabijajcy kogos zolnierz musi byc osobno sadzony ;] Odpowiedzialnosc ponosi dyktator, niestety w moim mniemaniu jest to logiczne.
![]() |
#97 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Eivrel - 06-11-2006 o 21:59. Powód: Byczek ;p |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Użytkownik Forum
|
![]() Gdzie ty miales Saddama w Strefie Gazy? -.- Najpierw poczytaj a potem sie wypowiadaj.
![]() |
#99 |
Użytkownik Forum
|
![]() Eivrel - psycholog, bądź co bądź, pomaga ludziom.
![]() |
#100 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Jeszcze pewnie powiesz, że ksiądz spowiednik tak samo myśli i radzi sobie z takowymi problemami jak kat? Człowieku, psycholog ma mózg zawalony ludzkimi problemami. Zabójca (bo jak inaczej nazwać 'kata'?) ma wyniszczone sumienie faktem, iż wykonuje - mniej lub bardziej słuszne - wyroki na innych ludziach. Pojął różnicę? Cytuj:
*+10 punktów do lansu Ostatnio edytowany przez Ghost Nieudany - 06-11-2006 o 22:45. |
||
![]() |
![]() |