|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Zbanowany
|
![]() najlepiej to by bylo jakby IWW nie bylo... nie odzyskalibysmy niepodleglosci i teraz siedzial bym sobie pisal tutaj: Ich habe pacc fur blablabla itd. byloby mnie stac na wszystko itd. : ] Tylko wspolczuje tym, ktorzy mieszkali by bardziej na wschod... chociaz... towarzyszu ljublju vodka! nu pagadi itd. tez zabawnie xD
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Mytho(L)ogy Hero
|
![]() @De'sH
Czyli w skrócie: Chciałbyś być Niemcem lub Ruskiem? Denny Twój żart. Szczególnie w taki dzień @topic Nie stać mnie, to nie kupuję. A nie, nie stać mnie to idę i ukradnę.
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2005
Lokacja: Przemyśl
|
![]() Ceny gier to jedna sprawa, a ceny programów graficznych to inna bajka. Gdybym miał kupić oryginalną płyte z programem Adobe Photoshop CS 2 Bundle, musiał bym zapłacić 1499zł co jest lekką przesadą. O innych programach typu 3D Studio MAX który kosztuje 3.5k $ nie wspomne. Gdyby nie piraty, musiał bym kożystać z innych programów, których funkcje sa nie zadowalające.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zbanowany
|
![]() nie... nie chcialbym byc niemcem, ani ruskiem tym bardziej... tylko chodzilo mi o to drogi kolego, ze zyjac w polsce nie mamy zbyt duzych mozliwosci rozwoju. jedno jest dobre, ze jesli wyjedziemy za granice i mamy papier magistra, to za granica maja wyjebane czy skonczylem elblaskie pwsz czy politechnike warszawska : ]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Dobra gra kupiona za 150 zlotych wystarczy na tyle, ze cena rozlozy sie na kilka miesiecy, a dla kogo problemem jest wylozenie rat po 10-15 zl miesiecznie przez jakis czas ? Skoro ludzi stac na pacce to moga sobie rowniez kupic pojedyncze egzemplarze gier. Ja zakupilem za horrendalna wowczas cene 171 zlotych wysylkowo oryginalnego Starcrafta ( jeden z pierwszych na podkarpaciu ) i z plytki korzystam do dzisiaj.
Inna sprawa, ze nie kazda gra porwie na tyle zeby oplacalo sie na nia wylozyc 150 zeta.
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2005
Lokacja: Komórka pod schodami do nieba
Stan: Na Emeryturze
Imię: Krzeslaw on Berylia
Profesja: Knight
Świat: Berylia
![]() |
![]() U nas ceny gier w porównaniu z Europą zachodnią i jak są bardzo niskie (np. w Niemczech Nfs: Mw kosztuje €50). Tutaj za powyżej 100 zł można kupić już tylko topowe tytuły EA. Nie czytałem wszystkiego, ale podpisuje sie pod postami typu: "Nie stać cię oszcędzaj" i "Piractwu mówimy nie".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków
Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Heh, jak dla mnie to zrozumiale ze ceny sa takie, jakie sa. Nic dziwnego ze chca zarobic a wiedza ze chocby gra kosztowala 30 a nie 90 zlotych to piraci piracic beda tak czy siak. Zainteresowani pewnie zainwestuja w gierke ktora im sie podoba bez wzgledu na 50 zlotych w ta, czy w tamta. Jesli o mnie chodzi to kupuje oryginalne gry, ale tylko na prawde warte uwagi. Te ktore nie zasluzyly na zainwestowanie pieniedzy porzyczam od kumpli, rzadko zdarza mi sie sciagnac.
![]() |
#28 |
Zbanowany
|
![]() Kórwa sami szpilający na orginałach tylko skąd was nagle się tylu >?<
to niesmaczny żart jak mniemam bo u nas w kraju na piratach gra około 90-99% ludzi ![]() pewnie winde też macie orginalną(co ja gadam przecież jest linux=>)nikt z was nie używam p2p do rzeczy: Ceny gier są za duże,jednak co jakiś czas staram się kupić coś orginalnego (jedna gra na rok?) ps.argument o kradzieży jest naprawdę fajny,porównywać ściągnięcie gry do kradzieży auta ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 11 2006
Lokacja: Płock
Stan: Na Emeryturze
|
![]() @up
Własnie, piractwo jest bardzo rozprzestrzenione, i dlatego producenci musza dać wieksza cene gier, bo inaczej by sie to im nie oplacalo... Duża wiekszosc polskich graczy jedzie na piratach, i wchodza w zalozenie, ze ich policja nie sprawdzi. A kto wie? czy to wlasnie do ciebie nie zapukaja? ehh... |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() @PiXik: a ja cię zaskocze, od paru ładnych lat nie kupiłem pirata.....
Co do ceny gier: Wiele zależy od dystrybutora. Jeśli zechce się postarać o tańsze koszta, e.g polonizację, itp to cena będzie niższa niż na zachodzie. Jak jeszcze się przyjżysz wersją wydawanych gier, to i 200zł nie jest złą stawką (e.g.: E.K Gothic III) Producent musi kupę kasy wyłożyć programistom za opracowanie n.p. takiego Havoc'a dla HL itp... Gry nie tworzy się z niczego, sprzęd i umiejętności kosztują, a nikt nie chce byś stratny... Niestać ciebie? to zarób, może jak sam będziesz kiedyś robić jakiś program w szkole na infie, docenisz pracę i wysiłek programistów.... i nie będziesz stękać z (_!_) czemu to takie drogie.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 08 2004
![]() |
![]() Muszemmuszemmuszemmuszem? My się nie zrozumieliśmy... Kochający metal/techno/czy rap.Ile byście mieli oryginalnych płyt,gdyby były po 150zł? Założę się że wszystko ściągali byście z neta.Jeżeli kupujecie 2 gry rocznie,i to wam starczy.bo macie na nie godz. dziennie,to nie ma co piratować. Ale co powiecie na taką kolekcję np. 10 płyt rocznie?
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz
|
![]() Ja kupuje gry dopiero jak stanieją/zestarzeją się i wiadomo czy "naprawdę" są warte swojej ceny (np. Doom 3 to dla mnie przereklamowany syf), a te droższe/nowsze, to od kolegi pożyczam "kopie zapasową" gry i robie też swoją, żeby "oryginalna kopia" się nie rysowała.
Więc zbytnio mi ceny nie przeszkadzają, szczególnie że nie gram na tyle długo/dobrze, by zbyt szybko skończyć gre. Druga sprawa, to taka że mój komp pozwala na gry sprzed paru lat, a te są już w jakichś "klasykach" i kosztują niewiele więcej jak piraty. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Tyle, że płyty chodzą po 20-50zł MAX... i płyty słuchasz, całość zajmie ci godzinę a granie w takiego n.p. Morrowinda zajmuje ~40godz... Widzisz tą różnice?...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Ale chodziło mi tym postem tylko o obalenie tezy "Za drogie,nie kupuj".
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
pr0-poster
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów
Imię: Stavan
Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
![]() |
![]() Ja się tylko dziwie producentom, ze potrafia wypuscic na polski rynek gre wartą 150-200zl. Napewno zarobią kupe kasy.
![]() |
#36 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#37 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() No właśnie,napisałem iż będąc w empiku,spostrzegłem że gra mająca pół roku staniała o 10 zł (o ile staniała wogóle). I to mnie zbulwersowało.
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Tyle, że jak ktoś kradnie artykuły pierwszej potrzeby - czyli bułkę albo ubranie, to go mogę rozgrzeszyć. Cytuj:
Cytuj:
Świetne porównanie, wybulenie 30-50 złotych za płytę do wybulenia 100-200 złotych na grę. Cytuj:
W Polsce są relatywnie niskie zarobki w porównaniu do innych państw europejskich (i jułesej), na ich pieniądze te 50 euro to jest niewielki wydatek.
*+10 punktów do lansu Ostatnio edytowany przez Ghost Nieudany - 11-11-2006 o 22:08. |
||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zbanowany
|
![]() podobnie jak sondy i wypowiedzi ilu z nas nie używa cheatow w tibii ,tyle samo śmiechu.
Co do nielegalnych mp3. w techno jest o tyle dziwnie(?)że artyści sami umieszczają swoje kawałki w necie?i co za nie też mam płacić? Ghost:woow normalni Polacy to Ci którzy nie mają piratów?fajnie;]może tylko ja mieszkam w takim mieście gdzie 99% społeczeństwa to piraci,może zapoznani ludzie z innych miast to też jakieś dziury na mapie z napisem piractwo? z resztą widze,że jestem w mniejszości,fajnie by było gdyby naprawdę też piraci byli w mniejszości,ceny by pewnie spadły ps.i nie pisz mi tu o poprawności pisania bo tylko takie V.I.P.Y mogą sobie żartować,ironizować?ew.przeklnąć raz za jakiś czas? |
![]() |
![]() |