Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 01-01-2007, 21:05   #61
Nosferatu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Nosferatu ma numer GG 1691186
Domyślny

@up ja mam dokladnie taki sam cytat jak Ty wiec chyba Kald cos pomylil
Ash tug Shakhbuurz-uur Uliima-tab-ishi za,
Uzg-Mordor-ishi amal fauthut burguuli.
Ash nazg durbatuluuk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatuluuk, agh burzum-ishi krimpatul
Uzg-Mordor-ishi amal fauthut burguuli.
Nosferatu jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-01-2007, 21:11   #62
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta Pokaż post
Ok, ale nie pomyslales, ze miecz moze byc symbolem walki z samym soba, ze swoim grzechem? Czy oznacza to, ze doslownie mamy brac miecz w reke?
Co do reszty cytatow - taki jest Stary Testament, na ktorym swoje wierzenia opieraja Zydzi. Chrzescijanie posluguja sie glownie Nowym Testamentem.
Głównie, nie głównie, Stary Testament jest NIEODŁĄCZNYM elementem Pisma Świętego. A co do tego cytatu, dalej mamy jeszcze: "Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. " To też mówi o walce z samym sobą i ze swoim grzechem?
Ale fakt faktem, popieprzyły mi się wersy. Są to bodaj 34-36, z tego samego rozdziału.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-01-2007, 22:14   #63
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick Pokaż post
Głównie, nie głównie, Stary Testament jest NIEODŁĄCZNYM elementem Pisma Świętego. A co do tego cytatu, dalej mamy jeszcze: "Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. " To też mówi o walce z samym sobą i ze swoim grzechem?
Ale fakt faktem, popieprzyły mi się wersy. Są to bodaj 34-36, z tego samego rozdziału.
Owszem, ale Jezus nawolywal do milosierdzia.
Mt 23:9 "I nikogo na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem, bo jeden jest wasz Ojciec, ten niebiański." Mowil tez, ze potepieni beda ci, ktorzy wybiora rodzicow na Ziemi, odrzucajac Ojca w niebie.
stary 01-01-2007, 22:41   #64
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

@Nekromanta:
Głównie =/= tylko...
W Koranie też na pewno znajdziesz nawoływanie do miłosierdzia...
A wielkie miłosierdzie Boga ukazało się w 7 plagach... >.<"

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-01-2007, 22:53   #65
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
@Nekromanta:
Głównie =/= tylko...
W Koranie też na pewno znajdziesz nawoływanie do miłosierdzia...
A wielkie miłosierdzie Boga ukazało się w 7 plagach... >.<"
Pwt 7:9 "Wiedz tedy, że to Jahwe, twój Bóg, jest [prawdziwym] Bogiem, jest Bogiem wiernym, który dochowuje przymierza i okazuje miłosierdzie aż do tysiącznego pokolenia tym wszystkim, którzy Go kochają i zachowują Jego przykazania,"

Zauwaz, ze Mojzesz nie zasypal Egiptu 7 plagami od razu - najpierw prosil przyrodniego brata o wolnosc dla swego ludu, potem powtarzal prosbe po kazdej zeslanej pladze.
stary 01-01-2007, 23:17   #66
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

@up
Zgodze sie z Nekromanta w tej sprawie. Egipcjanie poprostu odrzucili milosierdzie . (jak nie to cos popieprzylem ;p)

Koran nawoluje do walki z niewiernymi, a Jezus badz Bog do milosierdzia.
Tylko jedno mnie dziwi... czemu na jasna ciasna Bog zeslal Archaniola Gabriela do Mahometa, ktory podyktowal mu caly Koran oraz przekazal misje od Boga? Koran nawoluje do przemocy, a Testamenty do milosierdzia tylko gdzie w tym sens?
Czy oba religie maja tego samego Boga? (o Allahu malo wiem) A jezeli tak to czemu tak smieszna sytuacja sie utworzyla?

P.S.
Dziwny jest ten swiat chyba przejde na Buddyzm XD (hehe)..

@edit to down
To ja chyba wpadne tam do szkoly i sobie pogadamy czego mnie tu ucza ;p. A ucza tak: Koran nawoluje do walki z niewiernymi bla bla bla bla i walczyli cala epoke ;p.

Ostatnio edytowany przez janek@ - 03-01-2007 o 02:08.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 00:15   #67
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

@up: idąc twoim tropem, Ty również odrzucasz miłosierdzie wynikające z Islamu...
Zarówno Islam jak i Chrześcijaństwo są wiarami ze skazami... w obu są nietolerowane jednostki i obie chcę z nimi walczyć...

stary 02-01-2007, 00:55   #68
alahakbar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 11 2006

Domyślny

@up wszyscy

Otoz musicie wiedziec ze religie nie powstawaly z woli bogow, religie byly wymyslane przez ludzi. Wiem ze wielu z was moze mnie nazwac klamca, bluznierca i wogole kimkolwiek sobie chcecie. Urodzilem sie i zostalem wychowany w katolickiej rodzinie, nie wiem czy wieze w boga(poprostu nie wiem). Jak cos(religia) co powoduje tyle zla, przemocy i okrucienstwa moze byc dzielem istoty idealnej, sprawiedliwej, troskliwej??? Mi nie miesci sie to w glowie, wole juz nie wiezyc w nic. Staram sie byc dobrym czlowiekiem, szanuje ludzi za to JACY SA a nie za to w co wieza, jaki maja kolor skory i przekonania. Jesli chodzi o Jezusa Chrystusa to nie musial on byc wcale synem bozym(nie wiemy nawet czy sie za takiego uwazal) mogl to byc poprostu dobry czlowiek, ktory pomagal innym i umarl nie za swoje winy. Wole wiezyc ze byl on zwyklym czlowiekiem ktorego kazdy z nas moglby nasladowac, czlowiekiem ktory mial w sobie dobro ktorego nam dzisiaj brakuje.

Najgorsze w tym wszystkim jest to ze religia staje sie sposobem na zycie dla wielu ludzi(ksieza rozbijaja sie nowiutkimi passatami a przysiegali zycie w ubustwie, rydzyk ma majatek za ktory kilkaset rodzin zyloby dostatnio).

Nie wiem czy moje slowa znacza cos dla kogokolwiek, mysle jednak ze gdyby ten ktos(o ile istnieje) kto tworzyl religie(ktos lub cos) wiedzial ile zla to wyrządzi to zrezygnowalby z tego pomyslu...

Pozdrawiam
alahakbar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 16:24   #69
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez alahakbar Pokaż post
. Jak cos(religia) co powoduje tyle zla, przemocy i okrucienstwa moze byc dzielem istoty idealnej, sprawiedliwej, troskliwej??? Mi nie miesci sie to w glowie, wole juz nie wiezyc w nic. Staram sie byc dobrym czlowiekiem, szanuje ludzi za to JACY SA a nie za to w co wieza, jaki maja kolor skory i przekonania.
Religia nie powoduje zla - zlo powoduja ludzie, ktorzy albo nie rozumieja, albo nie chca zrozumiec lub zle interpetuja to, co owa religia glosi. To nie Bog powolal krucjaty, tylko ludzie falszywie dzialajacy w Jego imieniu.
Cytuj:
Jesli chodzi o Jezusa Chrystusa to nie musial on byc wcale synem bozym(nie wiemy nawet czy sie za takiego uwazal) mogl to byc poprostu dobry czlowiek, ktory pomagal innym i umarl nie za swoje winy. Wole wiezyc ze byl on zwyklym czlowiekiem ktorego kazdy z nas moglby nasladowac, czlowiekiem ktory mial w sobie dobro ktorego nam dzisiaj brakuje.
Mt 14:33 "Wtedy ci w łodzi złożyli mu hołd, mówiąc: "Rzeczywiście jesteś Synem Bożym"."
J 8:54 "Jezus powiedział: "Jeżeli ja sam siebie otaczam chwałą, moja chwała jest niczym. To mój Ojciec otacza mnie chwałą, ten, o którym mówicie, że jest waszym Bogiem;"
Nie ma roznicy w tym, kogo nasladujesz - wazne, jak to robisz.
Cytuj:
Najgorsze w tym wszystkim jest to ze religia staje sie sposobem na zycie dla wielu ludzi(ksieza rozbijaja sie nowiutkimi passatami a przysiegali zycie w ubustwie, rydzyk ma majatek za ktory kilkaset rodzin zyloby dostatnio).
Mozesz mi powiedziec, gdzie ksiadz przyrzeka zyc w ubostwie? Czy to, ze ma dobry samochod oznacza, ze zle postepuje? Dlaczego ty mozesz miec samochod, a on nie?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@
Koran nawoluje do walki z niewiernymi, a Jezus badz Bog do milosierdzia.
Tylko jedno mnie dziwi... czemu na jasna ciasna Bog zeslal Archaniola Gabriela do Mahometa, ktory podyktowal mu caly Koran oraz przekazal misje od Boga? Koran nawoluje do przemocy, a Testamenty do milosierdzia tylko gdzie w tym sens?
Czy oba religie maja tego samego Boga? (o Allahu malo wiem) A jezeli tak to czemu tak smieszna sytuacja sie utworzyla?
I kolejny stereotyp chrzescijanina : Koran NIE nawoluje do walki z niewiernymi, nawoluje do walki wewnetrznej z wlasnym grzechem oraz do rozprzestrzeniania i obrony swojej wiary (niekoniecznie zbrojnej). Koran nie nawoluje do przemocy. Sama religia mahometanska jest wypadkowa judaizmu i chrzescijanstwa. Ogolnie, Jahwe = Allah = Bog, tylko kazda z 3 religii operuje przy troche zmienionych zasadach.
stary 02-01-2007, 16:28   #70
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta Pokaż post
Mozesz mi powiedziec, gdzie ksiadz przyrzeka zyc w ubostwie? Czy to, ze ma dobry samochod oznacza, ze zle postepuje? Dlaczego ty mozesz miec samochod, a on nie?
Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wkroczy do królestwa niebieskiego. Znasz to?

stary 02-01-2007, 16:45   #71
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wkroczy do królestwa niebieskiego. Znasz to?
Tylko spojrz, w jakim kontekscie mowil o tym Jezus - "(...)A jesli chcesz osiagnac zycie, zachowuj przykazania". Mlodzieniec zapytal Go : "Ktore?". Jezus odpowiedzial "Oto te : Nie zabijaj, nie cudzoloz (...)". Odrzekl Mu mlodzieniec : "Przestrzegalem tego wszystkiego, czego mi jeszcze brakuje?". Jezus mu powiedzial : "Jesli chcesz byc doskonaly, idz, sprzedaj, co posiadasz i daj ubogim, a bedziesz mial skarb w niebie. Potem przyjdz i chodz za Mna!". Gdy mlodzieniec uslyszal te slowa, odszedl zasmucony, bowiem wiele posiadal posiadlosci. Cytaty sa dobre, ale nie wyjete z kontekstu...Jezus nie potepia ludzi, ktorzy cos posiadaja - potepia tych, ktorzy nie potrafia sie wyrzec bogactwa na rzecz zycia wiecznego, tych, dla ktorych bogactwa znacza wiecej niz wszystko inne.
stary 02-01-2007, 16:48   #72
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Wam chce się tak analizować te pismo święte? Ja tam nie czytałem. Dla mnie sprawa prosta - religie sobie wymyślili ludzie i już. A biblie pisało ponoć wielu ludzi każdy mógł coś przeinaczyć. Albo dodać od siebie. I stąd te niezgodności o których mówicie.

Ps. Ponoć w biblii takie bzdury są jak np. ,,Spośród ptaków nie będziesz jadł nietoperzy" xD
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 17:01   #73
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

uwielbiam cytaty,wyrwane z kontextu,Biblia niesie przesłanie jako całośc, nie pojedyńcze zdania i wersy a w całości,masz więcej o miłosci i kochaniu bliźniego,takie texty cytowane to ja słysze od świadków jechowych,którzy przychodzą ze swoją wersją pisma
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 17:01   #74
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Domyślny

No to kto, jak nie ksiądz powinien pierwszy oddać swoje dobra i posiadłości biednym i potrzebującym? W końcu jemu dach nad głową i wyżywienie zapewnia KK. Skoro oni przekazują słowo Boga, niech przekazują je całkiem i w pełni. Przytoczony kontekst wciąż działa na moją korzyść.

stary 02-01-2007, 17:24   #75
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
No to kto, jak nie ksiądz powinien pierwszy oddać swoje dobra i posiadłości biednym i potrzebującym? W końcu jemu dach nad głową i wyżywienie zapewnia KK. Skoro oni przekazują słowo Boga, niech przekazują je całkiem i w pełni. Przytoczony kontekst wciąż działa na moją korzyść.
Chyba jednak nie przeczytales tekstu, ktory ci przepisalem z P.SW Skad wiesz, ze ksiadz w razie potrzeby nie wyrzeklby sie tego samochodu? Zreszta, ksiadz to osoba taka sama jak ja i ty, wiec tak samo powiedzenie "on powinien oddac wszystko pierwszy" jest troche nie na miejscu - wszakze "pierwsi beda ostatnimi, a ostatni pierwszymi", nieprawdaz?

@Str4t0s : fakt, racja. Mea culpa, koncze juz temat o wierze

Ostatnio edytowany przez Ashlon - 02-01-2007 o 17:37.
Ashlon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 17:32   #76
Str4t0s
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Gdzies tam no niewiem gdzie
Wpisy bloga: 1

Profesja: Elite Knight
Świat: Bubel i caherer
Poziom: Lol
Skille: 9999/99
Poziom mag.: -1
Domyślny

@up i kaldrik : Drogi moderatorze i kaldriku. Czy nie uważacie że wasza rozmowa trosze odbiega od tematu? Tematem jest kara śmierci a nie wiara.
@topic : Saddam mial za lekki wyrok. Powinien kisnac w wiezieniu na dozywociu a nie szybko tryknąć na szubienicy i być (wg jego wiary) u allaha.
...Wisps rozwijać od wyrobów spirytusowych w tych biednych stypendystów, że zmarł w bagnach. Oni nie są złe z natury, lecz działa jak sleepwalkers nieświadomi swoich działań. Niemniej jednak, ich dotykać kanalizacji życia życie żywych stworzeń, które czyni je perilous wrogów.
Str4t0s jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 18:14   #77
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wikipedia
Śluby zakonne, profesja zakonna - w kościele katolickim są zobowiązaniem członka danej wspólnoty do przestrzegania rad ewangelicznych: czystości, ubóstwa i posłuszeństwa
10 znaken.....

stary 02-01-2007, 19:37   #78
NORMALY OBYWATEL RP
Użytkownik Forum

NORMALY OBYWATEL RP's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2004

Domyślny

Dobra skonczcie gadac o ksiezach, wierze itd. Moze poruszymy temat niedawno zabitej dziewczynki ktora jakis debil zgwalcil(nie do konca pewne ale sa slady wskazujace na to) i zabil. Czy wg. was nalezala by mu sie kara smierci?

http://www.pajacyk.pl <--- Kliknij...
NORMALY OBYWATEL RP jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-01-2007, 19:39   #79
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Śmierci? Nie... ale dożywocie na 1oo% zważając na to, jak traktuje się pedofilów w więzieniach...

stary 02-01-2007, 19:43   #80
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

Kierując się niezawisłością sędziowską nie. Otóż za zabójstwo na tle seksualnym przewiduje się karę pozbawienia wolności od 25 lat do dożywocia. Praktycznie to są tylko 2 opcje, bo nie można iść siedzieć na dłużej niż 25 lat. Skoro jednak dochodzimy do dożywocia, zapewne sąd zastanowiłby się nad karą śmierci, gdyby była dostępna. Otóż ja uważam, że dla niego większą karą byłoby siedzenie w pace. Nie dlatego, że panują tam złe warunki, ale dlatego, że w pace mają przesrane gwałciciele i pedofile. Współwięźniowie ich biją i często gwałcą. Zazwyczaj są poniżani do tego stopnia, że pedofil morderca dostaje ciężkiej depresji i wymięka. W znacznym procencie tacy ludzie popełniają samobójstwo. Więźniowie mają taki jakby kodeks moralności. Nienawidzą oni jak już wcześniej wspomniałem dzieciobójców i gwałciciele. Dzieci i kobiety są u nich uprzywilejowane. Wiem to z opowiadań mamy, ale to tylko dlatego, że była prokuratorem, nie siedziała ;/
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania