|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#61 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz
![]() |
![]() @up ja mam dokladnie taki sam cytat jak Ty wiec chyba Kald cos pomylil
Gakh Nazgi Golug durub-uuri lata-nuut, Udu takob-ishiz gund-ob Gazat-shakh-uuri, Krith Shara-uuri matuurz matat duumpuga, Ash tug Shakhbuurz-uur Uliima-tab-ishi za, Uzg-Mordor-ishi amal fauthut burguuli. Ash nazg durbatuluuk, ash nazg gimbatul, Ash nazg thrakatuluuk, agh burzum-ishi krimpatul Uzg-Mordor-ishi amal fauthut burguuli. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#62 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...
|
![]() Cytuj:
Ale fakt faktem, popieprzyły mi się wersy. Są to bodaj 34-36, z tego samego rozdziału.
Smoki powinny być okrutne, chytre, nieczułe i straszne. Ale coś ci powiem, czlowieku.... Smoki nigdy nie paliły na stosie, nie torturowały, nie rozpruwały na kawałki i nie nazywały tego moralnością. Terry Pratchett, "Straż! Straż!" ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
Mt 23:9 "I nikogo na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem, bo jeden jest wasz Ojciec, ten niebiański." Mowil tez, ze potepieni beda ci, ktorzy wybiora rodzicow na Ziemi, odrzucajac Ojca w niebie.
![]() |
![]() |
#64 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() @Nekromanta:
Głównie =/= tylko... W Koranie też na pewno znajdziesz nawoływanie do miłosierdzia... A wielkie miłosierdzie Boga ukazało się w 7 plagach... >.<"
![]() |
#65 | |
Tibiaspy.com
|
![]() Cytuj:
Zauwaz, ze Mojzesz nie zasypal Egiptu 7 plagami od razu - najpierw prosil przyrodniego brata o wolnosc dla swego ludu, potem powtarzal prosbe po kazdej zeslanej pladze.
![]() |
![]() |
#66 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
Stan: Niegrający
|
![]() @up
Zgodze sie z Nekromanta w tej sprawie. Egipcjanie poprostu odrzucili milosierdzie . (jak nie to cos popieprzylem ;p) Koran nawoluje do walki z niewiernymi, a Jezus badz Bog do milosierdzia. Tylko jedno mnie dziwi... czemu na jasna ciasna Bog zeslal Archaniola Gabriela do Mahometa, ktory podyktowal mu caly Koran oraz przekazal misje od Boga? Koran nawoluje do przemocy, a Testamenty do milosierdzia tylko gdzie w tym sens? Czy oba religie maja tego samego Boga? (o Allahu malo wiem) A jezeli tak to czemu tak smieszna sytuacja sie utworzyla? P.S. Dziwny jest ten swiat chyba przejde na Buddyzm XD (hehe).. @edit to down To ja chyba wpadne tam do szkoly i sobie pogadamy czego mnie tu ucza ;p. A ucza tak: Koran nawoluje do walki z niewiernymi bla bla bla bla i walczyli cala epoke ;p. Ostatnio edytowany przez janek@ - 03-01-2007 o 02:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Użyszkodnik
![]() |
![]() @up: idąc twoim tropem, Ty również odrzucasz miłosierdzie wynikające z Islamu...
Zarówno Islam jak i Chrześcijaństwo są wiarami ze skazami... w obu są nietolerowane jednostki i obie chcę z nimi walczyć...
![]() |
#68 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 11 2006
|
![]() @up wszyscy
Otoz musicie wiedziec ze religie nie powstawaly z woli bogow, religie byly wymyslane przez ludzi. Wiem ze wielu z was moze mnie nazwac klamca, bluznierca i wogole kimkolwiek sobie chcecie. Urodzilem sie i zostalem wychowany w katolickiej rodzinie, nie wiem czy wieze w boga(poprostu nie wiem). Jak cos(religia) co powoduje tyle zla, przemocy i okrucienstwa moze byc dzielem istoty idealnej, sprawiedliwej, troskliwej??? Mi nie miesci sie to w glowie, wole juz nie wiezyc w nic. Staram sie byc dobrym czlowiekiem, szanuje ludzi za to JACY SA a nie za to w co wieza, jaki maja kolor skory i przekonania. Jesli chodzi o Jezusa Chrystusa to nie musial on byc wcale synem bozym(nie wiemy nawet czy sie za takiego uwazal) mogl to byc poprostu dobry czlowiek, ktory pomagal innym i umarl nie za swoje winy. Wole wiezyc ze byl on zwyklym czlowiekiem ktorego kazdy z nas moglby nasladowac, czlowiekiem ktory mial w sobie dobro ktorego nam dzisiaj brakuje. Najgorsze w tym wszystkim jest to ze religia staje sie sposobem na zycie dla wielu ludzi(ksieza rozbijaja sie nowiutkimi passatami a przysiegali zycie w ubustwie, rydzyk ma majatek za ktory kilkaset rodzin zyloby dostatnio). Nie wiem czy moje slowa znacza cos dla kogokolwiek, mysle jednak ze gdyby ten ktos(o ile istnieje) kto tworzyl religie(ktos lub cos) wiedzial ile zla to wyrządzi to zrezygnowalby z tego pomyslu... Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||||
Tibiaspy.com
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
J 8:54 "Jezus powiedział: "Jeżeli ja sam siebie otaczam chwałą, moja chwała jest niczym. To mój Ojciec otacza mnie chwałą, ten, o którym mówicie, że jest waszym Bogiem;" Nie ma roznicy w tym, kogo nasladujesz - wazne, jak to robisz. Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#70 |
Użytkownik Forum
|
![]() Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wkroczy do królestwa niebieskiego. Znasz to?
Smoki powinny być okrutne, chytre, nieczułe i straszne. Ale coś ci powiem, czlowieku.... Smoki nigdy nie paliły na stosie, nie torturowały, nie rozpruwały na kawałki i nie nazywały tego moralnością. Terry Pratchett, "Straż! Straż!" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Tibiaspy.com
|
![]() Tylko spojrz, w jakim kontekscie mowil o tym Jezus - "(...)A jesli chcesz osiagnac zycie, zachowuj przykazania". Mlodzieniec zapytal Go : "Ktore?". Jezus odpowiedzial "Oto te : Nie zabijaj, nie cudzoloz (...)". Odrzekl Mu mlodzieniec : "Przestrzegalem tego wszystkiego, czego mi jeszcze brakuje?". Jezus mu powiedzial : "Jesli chcesz byc doskonaly, idz, sprzedaj, co posiadasz i daj ubogim, a bedziesz mial skarb w niebie. Potem przyjdz i chodz za Mna!". Gdy mlodzieniec uslyszal te slowa, odszedl zasmucony, bowiem wiele posiadal posiadlosci. Cytaty sa dobre, ale nie wyjete z kontekstu...Jezus nie potepia ludzi, ktorzy cos posiadaja - potepia tych, ktorzy nie potrafia sie wyrzec bogactwa na rzecz zycia wiecznego, tych, dla ktorych bogactwa znacza wiecej niz wszystko inne.
![]() |
#72 |
Użytkownik Forum
|
![]() Wam chce się tak analizować te pismo święte? Ja tam nie czytałem. Dla mnie sprawa prosta - religie sobie wymyślili ludzie i już. A biblie pisało ponoć wielu ludzi każdy mógł coś przeinaczyć. Albo dodać od siebie. I stąd te niezgodności o których mówicie.
Ps. Ponoć w biblii takie bzdury są jak np. ,,Spośród ptaków nie będziesz jadł nietoperzy" xD |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zbanowany
|
![]() uwielbiam cytaty,wyrwane z kontextu,Biblia niesie przesłanie jako całośc, nie pojedyńcze zdania i wersy a w całości,masz więcej o miłosci i kochaniu bliźniego,takie texty cytowane to ja słysze od świadków jechowych,którzy przychodzą ze swoją wersją pisma
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Użytkownik Forum
|
![]() No to kto, jak nie ksiądz powinien pierwszy oddać swoje dobra i posiadłości biednym i potrzebującym? W końcu jemu dach nad głową i wyżywienie zapewnia KK. Skoro oni przekazują słowo Boga, niech przekazują je całkiem i w pełni. Przytoczony kontekst wciąż działa na moją korzyść.
![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Tibiaspy.com
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() @Str4t0s : fakt, racja. Mea culpa, koncze juz temat o wierze ![]()
Nieaktywny. Ostatnio edytowany przez Ashlon - 02-01-2007 o 17:37. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Gdzies tam no niewiem gdzie
Wpisy bloga: 1
Imię: BuBel i Cahreo!111oneone
Profesja: Elite Knight
Gildia: Bubel i caherero
Świat: Bubel i caherer
Poziom: Lol
Skille: 9999/99
Poziom mag.: -1
|
![]() @up i kaldrik : Drogi moderatorze i kaldriku. Czy nie uważacie że wasza rozmowa trosze odbiega od tematu? Tematem jest kara śmierci a nie wiara.
@topic : Saddam mial za lekki wyrok. Powinien kisnac w wiezieniu na dozywociu a nie szybko tryknąć na szubienicy i być (wg jego wiary) u allaha.
![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#78 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 04 2004
|
![]() Dobra skonczcie gadac o ksiezach, wierze itd. Moze poruszymy temat niedawno zabitej dziewczynki ktora jakis debil zgwalcil(nie do konca pewne ale sa slady wskazujace na to) i zabil. Czy wg. was nalezala by mu sie kara smierci?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Śmierci? Nie... ale dożywocie na 1oo% zważając na to, jak traktuje się pedofilów w więzieniach...
![]() |
#80 |
Zbanowany
|
![]() Kierując się niezawisłością sędziowską nie. Otóż za zabójstwo na tle seksualnym przewiduje się karę pozbawienia wolności od 25 lat do dożywocia. Praktycznie to są tylko 2 opcje, bo nie można iść siedzieć na dłużej niż 25 lat. Skoro jednak dochodzimy do dożywocia, zapewne sąd zastanowiłby się nad karą śmierci, gdyby była dostępna. Otóż ja uważam, że dla niego większą karą byłoby siedzenie w pace. Nie dlatego, że panują tam złe warunki, ale dlatego, że w pace mają przesrane gwałciciele i pedofile. Współwięźniowie ich biją i często gwałcą. Zazwyczaj są poniżani do tego stopnia, że pedofil morderca dostaje ciężkiej depresji i wymięka. W znacznym procencie tacy ludzie popełniają samobójstwo. Więźniowie mają taki jakby kodeks moralności. Nienawidzą oni jak już wcześniej wspomniałem dzieciobójców i gwałciciele. Dzieci i kobiety są u nich uprzywilejowane. Wiem to z opowiadań mamy, ale to tylko dlatego, że była prokuratorem, nie siedziała ;/
|
![]() |
![]() |