Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 10-01-2007, 21:36   #21
goburu
Zbanowany

Data dołączenia: 14 12 2006
Lokacja: Liberty Bay

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: PvP
Poziom: 90
Skille: po co??
Poziom mag.: 56
Domyślny

Jedyne co mi sie nie podoba w update'ach to systematyczne pogarszanie knighta wzgledem innym profesji. Reszta jest OK, a zwlaszcza stamina. (nawet Mateusz Dragon Wielki expi krócej niż po 8 godzin dziennie więc jak ktoś nie sharuje z nikim konta to nie ma problemów ze staminą)

@down
Oto cały knight powah!

Ostatnio edytowany przez goburu - 11-01-2007 o 15:04.
goburu jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-01-2007, 11:15   #22
TaJemniczy
Użytkownik Forum

TaJemniczy's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2005

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Poziom: 152
Skille: 92/84
Poziom mag.: 8
Domyślny

no to by było na tyle
stary 12-01-2007, 07:17   #23
Mjetas
Użytkownik Forum

Mjetas's Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: Piasek

Profesja: Sorcerer
Gildia: Hola Candia
Świat: Candia
Poziom: 35
Poziom mag.: 36
Mjetas ma numer GG 6058857
Domyślny

Cytuj:
obecnie nawet jak masz czas grac 16h na dobe to i tak mozesz expic tylko 6-8h i zostaje dosc czasu zeby sorc mogl sie zalogowac na inna postac i sprzedawac loota/kupowac runy.
Może zaczęli dbać o nasze zdrowie? To 16h mnie trochę przeraża.
stary 12-01-2007, 15:04   #24
Lifter
Użytkownik Forum

Lifter's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2006

Domyślny

No to ja chyba jestem stworzony do gry palkiem, bo skillowałem do 65 dista bez problemu. Wcale nie odczułem tak mocno tej przeszkody w postaci łamania się spearów Palek nie expiunajszybciej ale to i tak lepiej niż być knightem. A co do magów i druidów, jest to element marketingu. Są zrobieni w taki sposób, aby gra na FACC nie była opłacalna, a z PACC byli najlepsi. Czyli cipsoft tak wymyślił, że jak ludzie usłyszą że mag/drut są najlepszi to go zrobią i kupią PACC po czym dojdą do wniosku że bez PACC sie nie da grać....

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sasisok
Witam jesli ktos chce obejrzec film solo dmeon 70 lvl sorcerer link daje
Uwaga moze wystapic trojan albo keylogger w nie ktorych anty wirach bo w exe dodałem film by był lepszy efekt jak i dzwieku i graficzny
Lifter jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-01-2007, 15:17   #25
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Stan: Na Emeryturze
Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Cytuj:
Pokaz no mi jak taki geniusz gry sorcem jak ty rozwala demona znacznie szybciej i znacznie taniej niz rycerz solo.
Rycerz na demona solo potrzebuje: 2-3 BP UHow 2-3 BP explo.
Sorc na demona solo potrzebuje: 1.5 BP SD i 15-20 BP mf
HUASHXASHXUASHXU, 1,5bp sd i 15-20 bp manasow oh god... to chyba 70 lvl sorc, ktory stoi kolo demona. Na parchmencie mozna biegac z demonem, a na single mozna skakac po schodkach, ale tutaj trzeba troche wyczucia, wtedy zuzywa sie znacznie mniej manasow. Kiedy biegalem z demonem po single spawnie, z lukiem, to zuzylem 5 bp manasow (i to nie raz), wiec nie wiem skad te 15-20.

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-01-2007, 16:04   #26
Xzonixek
Użytkownik Forum

Xzonixek's Avatar

Data dołączenia: 11 05 2005
Lokacja: 3miasto

Świat: Real
Poziom: 154
Domyślny

Jezus
TU NIE CHODZI O ZAJEBANE SOULE I SPEARY!
Kurwa czy tu nikt nie zrozumial że najważniejszą sprawą są zajebane różdżki?
Po co Ci runy hmm? Skoro i tak nie masz ich gdzie używać (sorc/druid), popieram tą teze przez to, że przeważnie hmm byly używanie przez postacie magiczne na dragach/guardach/necro i vampach.
Bardzo ważnym aspektem gry bylo to wyexpienie na rotach. Bijac 27+ lvl byles juz 'kims' a 60 lvl robilo sie 3 miechy a nie 15 dni-.-
Zróżnicowanie postaci. Pamiętam czasy gdy profseje na serwerze klasowaly sie w taki sposob:
35%-Knight
25%-Palek
20%-Druid
20%-sorc
Teraz to wyglada tak:
20%-Knight
10%?-Palek
30%-Druid
40%-Sorc

Każdy chwalił palka za jego łatwość gry. Speary sie zaczeły łamać, to i tak 15% zostalo, dopiero PO update z różdżkami i manasami.
Pragne przypomnieć także, iż postać 50+ sorc/druid w tamtych czasach (nadal mowie o tibi 7.4) był szanowany. Każdy widzial że taki char jest wypracowany przez jego wlasciciela, np taki 70 elder będący na demkach czy dlach razem z 40 ek mial full respect od 120 ek który chciał wlasnie ten spawn zająć.

@guburu:
Wg mnie wlasnie nie respektuje. Sam to zauwazylem majac 65 ed na infernie w czasach 7.4 (40,45,52,58,65 i 80 lvls które grały wtedy jako ed). Bylem dlatego szanowany bo grałem JAKO DRUID a nie jako jeden z 5151251512 ed mogących go siokac na demach czy warlo... Wtedy idąc przez edron ludzie się powiedzmy 'klaniali' a teraz 60 ed to kwestia 30-50 dni dla ludzi którzy mają czas grac
18:31 Master of'Candia [250]: ty nie pisales o umiejetnosciach
18:31 Master of'Candia [250]: tylko os killu
18:31 Master of'Candia [250]: skillu*
18:31 Master of'Candia [250]: nie wiesz co piszesz?

:S

Ostatnio edytowany przez Xzonixek - 12-01-2007 o 17:10.
Xzonixek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-01-2007, 16:26   #27
Cadonis
Użytkownik Forum

Cadonis's Avatar

Data dołączenia: 17 05 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xzonixek Pokaż post
Też. Ale różdżki pozwalają szybko expić na tych początkowych lvlach, co dałoby radę przeżyć gdyby nie to, że potem sorc/druid dostaje prawie darmowy atak, którego siła rośnie non stop. Chodzi ofc o strike'i.

~~~~
Cadonis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-01-2007, 16:46   #28
goburu
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Stamina ograniczyla rycerzy bo rycerz mogl expic od sorca szybciej wykozystujac to ze jego przygotowanie do polowania (kupienie run/sprzedanie loota) zajmowalo duzo mniej niz sorcowi, obecnie nawet jak masz czas grac 16h na dobe to i tak mozesz expic tylko 6-8h i zostaje dosc czasu zeby sorc mogl sie zalogowac na inna postac i sprzedawac loota/kupowac runy.
Argument czysto teoretyczny. Nawet mateusz tyle nie siedzi przed kompem.
Cytuj:
HaHaHa!!!
Przed KAZDYM update byla zawsze panika i po kazdym update przybywalo graczy, ale tak zawsze jest, psychologia tlumu mowi ze grupa ktora jest zadowolona jest zwykle wiekszoscia (jak nie to mamy rewolucje) ale kilka indywidolow ktore nie sa zadowolone zwykle robia dosc halasu zeby wydawali sie wiekszoscia.
Petycja o naprawde knightów ma już grubo ponad 1k wpisów. Żaden inny temat nie cieszy się aż tak wielką popularnościa. O niczym to nie świadczy?
Cytuj:
CIP nie wiem, a Tibia.pl wierzysz?
U nas tez z sad wynika ze wiekszosc jest generalnie zadowolona z updatow (40-50% bardzo, kolejne 20-40% wystarczajaco).
Z czego 50% zrobilo sobie sorca, a drugie 50% druta. Nie znam nikogo, kto by gral knightem na powaznie w dzisiejszych czasach. (w sensie pg)
Cytuj:
Wlocznie - zwykly paladyn dostal teraz tak szybkie advance ze nie musi trenowac a i tak bedzie mial 90 distance na 90 lvl (moj paladyn expiac non stop wbil distance od 48 na 25 lvl do 85 na 63 lvl).
A to jeszcze bardziej udupiło knighta ktory poświęca 100 razy wiecej czasu na trening niz pal a efekty ma gorsze od niego w sensie sredniej hitow na dobrych potworach.
Cytuj:
Rycerz na demona solo potrzebuje: 2-3 BP UHow 2-3 BP explo.
Sorc na demona solo potrzebuje: 1.5 BP SD i 15-20 BP mf
Z samego explo nie zabijesz demona. Koniecznie musisz dołozyć bursty, które są bardzo drogie więc w sumie wychodzi drożej niż w przypadku sorca. A jak bursty to i drozsze leczenie bo za więcej demon będzie walił w gracza bez tarczy.

@Xzonixek
No wlasnie kiedys sorcem trzeba bylo expic na rotach i wszystkie profesje byly rowne, bo sorc expil na rotach a knight trenil! Obaj tracili mniej wiecej po tyle samo czasu i cierpliwosci. Po update z szybką maną ten balans zostal zachwiany, bo teraz sorce od poczatku do konca tylko expia, a knight musi się męczyć z nudnym treningiem. To jest niesprawiedliwe!
70 elder wciaz jest respektowany przez 120 ek (teraz nawet jeszcze bardziej) ale nie z powodu duzego wkładu w tworzenie postaci tylko z powodu jego sily, po prostu 70 elder jest duzo silniejszy od 120 ek!

Ostatnio edytowany przez goburu - 12-01-2007 o 16:51.
stary 13-01-2007, 13:17   #29
Progmaniak
Użytkownik Forum

Progmaniak's Avatar

Data dołączenia: 09 01 2006
Lokacja: /home/prog/

Świat: Solera
Domyślny

pamietam jaka to byla radosc jak zabilem sorkiem na 17lv beholdera z moich wlasnych hmmow

echhh lezka sie w oku kreci
Progmaniak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-01-2007, 15:32   #30
goburu
Zbanowany

Domyślny

@up
Nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Przejrzalem ostatnio stronke pskonejotta i mateusz dragon wielki gral w ciagu ostatniego tygodnia przez 48 godzin (srednia 6,8571428 godzin dziennie a wiec znacznie ponizej limitu staminy) a z eriga widac ze nabil w tym czasie 12,335,635 expa co daje srednia 256992,39 expa na godzinę. (wliczając w to cały czas gry a nie tylko czystego expienia) Pokaż mi knighta ktory jest w stanie expic z taka predkoscia to jestem gotow oddac ci moje mpa.
Cytuj:
Mateusz Dragon Wielki spośród czołowych graczy najwięcej siedzi przy komputerze
Kupa prawda. Pskonejott nabil w ostatni tydzien tylko 3 mln expa (4 razy mniej od mateusza) a siedzial przed kompem az 79 godzin. Ryc jest zakuty w zbroje i jak trzeba troche szybciej zabijac to wali głową w mur. Najgorsza postac do szybkiego expienia, opancerzona puszka konserwowa pozbawiona zdolnosci bojowych...

Ostatnio edytowany przez goburu - 13-01-2007 o 16:04.
stary 13-01-2007, 15:55   #31
Okrutny
Użytkownik Forum

Okrutny's Avatar

Data dołączenia: 06 08 2005
Lokacja: Gorzów Wielkopolski

Okrutny ma numer GG 2232732 Okrutny ma login Tlenu orbes@o2.pl
Domyślny

Dla mnie żaden szpan, siedzieć ponad 6 godzin w grze dziennie. Przeglądając stronke ze statystykami, to Mateusz Dragon Wielki spośród czołowych graczy najwięcej siedzi przy komputerze. Uzależnienie..

Kiedyś Tibia była bardziej satysfakcjonująca. Przejście przez Dwarv Brigde zawsze było wielkim osiągnięciem (większośc powinna pamiętać, czemu), Mieć 40+ sorca to był całkiem niezły wyczyn, z Skull Staff sie chodziło na Fibuli i robiło runy które i tak na mało starczały. Większość updatów polepszyło sorca (szybciej regenerująca sie mana), ale z wand-ami to przesada, kiedy to od poczatku Sorc expuje oplacalnie, guardy bez staty ani jednego uha.. Za łątwa sie ta gra stała.
11:03 Ghart: no to najlepiej przebywac jak najdalej od lagow
11:04 Okrutny: wiesz z co to jest lag?
11:04 Ghart: no potwor pisali w poradniku ale jaki to nie wiem
Gram dla przyjemności - play 4fun. Tibia to tylko gra.
Okrutny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-01-2007, 16:22   #32
Mjetas
Użytkownik Forum

Mjetas's Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: Piasek

Gildia: Hola Candia
Świat: Candia
Poziom: 35
Poziom mag.: 36
Mjetas ma numer GG 6058857
Domyślny

Cytuj:
No właśnie...

Cytuj:
Heee?!?
1. Wiekszosc ostrych PG ktorych znam mocno udezyla stamina.
2. Rycerz ma to do siebie ze moze expic przez 90% czasu online, sorc ~60-70% (runy w sklepach/djiny troche to poprawily, ale nadal u graczy jest sporo bardziej oplacalnie).
No i tu też jest sporo prawdy. Taki rycerz zaopatrzy się w uhy no i co? Expi sobie w zależności od tego ile ma czasu, albo czy nie ma jakiejś innej sprawy. A sorc poexpi, ale po jakimś czasie po mfy, kase do dp dać, przy okazji loota zanieść... Palek też musi bo po bolce/ strzały biegać.
stary 13-01-2007, 16:35   #33
Lirdej
Użytkownik Forum

Lirdej's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2006
Lokacja: Tu

Stan: Początkujący
Lirdej ma numer GG 7609154
Domyślny

Cytuj:
Bardzo ważnym aspektem gry bylo to wyexpienie na rotach. Bijac 27+ lvl byles juz 'kims' a 60 lvl robilo sie 3 miechy a nie 15 dni-.-
Hmm Biorąc pod uwagę, że expimy non stop bez sekundy przerwy oraz nie wliczając staminy musisz wyciągać 9047 expa na godzine. W tyle dni to robią osoby, które CHYBA oprócz gry nic nie robią.
@topic
Polepszenie sorca i druida? Przesada. Nie dawno, w pewnym temacie mod napisał, że nie było updatu, po którym wszystkie profesje były wyrównane. Powiedział też, że napoczątku dominował knight (wtedy jeszcze nie grałem, więc nie wiem). Potem zaczeła się "epoka" palka (wtedy zacząłem grać), a dziś najlepszą profesją jest druid i sorc. Moim zdaniem osoby, które chcą szybko zarobić, być najlepszym lub zaczynają grać wybierają profesje, które w danym momencie są łatwe do wyrobienia. Jednakże osoby, które lubią wyzwania, czy interesuje ich inna profesja (naprzykład wybieram w dzisiejszych czasach palka) lub grają dla przyjemności (choć i te osoby czasem wybierają profesje, którymi łatwo grać) wybierają inne voc. Od kąd zaczołem grać zafascynowały mnie dwie profesje knight i sorc. Knightem w cale nie było trudno expić, przeciwnie lubiłem to. Fakt nie mam jakiś super lvl, chociażby z tego powodu, że gram mało, a grę traktuje jako przyjemność.
stary 13-01-2007, 17:42   #34
Luki_azura
Użytkownik Forum

Luki_azura's Avatar

Data dołączenia: 28 10 2006

Imię: Areo Kael
Świat: Azura
Poziom: 20
Poziom mag.: 23
Domyślny

No z tymi spearami to troche przesadzili ja sam żucałem kija dla psa przez 20 min i sie nie łamie ;D
Knight - coś z tymi chmurkami że 30 na min czy coś takiego (nie gram knightem)
Sorc i Druid - oni zawsze są najmniej poszkodowani
stary 14-01-2007, 13:41   #35
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Biegalem po single.
http://rapidshare.com/files/11646118/soze100.rec.html

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2007, 13:52   #36
Lovah
Użytkownik Forum

Lovah's Avatar

Data dołączenia: 10 03 2006
Lokacja: Nie wiem

Profesja: Rookstayer
Świat: Premia
Poziom: 33
Domyślny

Cytuj:
Stamina ograniczyla rycerzy bo rycerz mogl expic od sorca szybciej wykozystujac to ze jego przygotowanie do polowania (kupienie run/sprzedanie loota) zajmowalo duzo mniej niz sorcowi, obecnie nawet jak masz czas grac 16h na dobe to i tak mozesz expic tylko 6-8h i zostaje dosc czasu zeby sorc mogl sie zalogowac na inna postac i sprzedawac loota/kupowac runy.
Mało, kto ma 16h czasu

Cytuj:
Nie zrozumiales.
Stawka dla osoby na takim stanowisku w Niemczech/USA to ~1000 euro/$, w Indiach z 1/10-1/20 tego (po prostu zakladajac jak duzo ludzi bylo by potrzebnych to CIP nie jest sobie w stanie pozwolic na pelna ekipe taka w Niemczech) - to byl zart odnosnie innych firm komputerowych ktore przeniosly swoje biora support do Indi.
1) Z tego co wiem GM'owie pracuja za darmo
2) Na pewno znalezliby sie jacys oszusci w tym supporcie :|

Cytuj:
Może zaczęli dbać o nasze zdrowie? To 16h mnie trochę przeraża.
Wynik do osiagniecia Bywali ludzie co po 2 dni siedzieli non-stop.

Cytuj:
Też. Ale różdżki pozwalają szybko expić na tych początkowych lvlach, co dałoby radę przeżyć gdyby nie to, że potem sorc/druid dostaje prawie darmowy atak, którego siła rośnie non stop. Chodzi ofc o strike'i.
Od pierwszych trzech różdżek szybciej sie expi z WH, potem no w sumie masz racje, z tymże nie jest to prawie darmowy atak.

Cytuj:
Kiedyś Tibia była bardziej satysfakcjonująca. Przejście przez Dwarv Brigde zawsze było wielkim osiągnięciem (większośc powinna pamiętać, czemu), Mieć 40+ sorca to był całkiem niezły wyczyn, z Skull Staff sie chodziło na Fibuli i robiło runy które i tak na mało starczały. Większość updatów polepszyło sorca (szybciej regenerująca sie mana), ale z wand-ami to przesada, kiedy to od poczatku Sorc expuje oplacalnie, guardy bez staty ani jednego uha.. Za łątwa sie ta gra stała.
Dokładnie. Mając 42 ms'a byłem w top sorców na servie, ehhhh, teraz czasy sie zmienily.
stary 14-01-2007, 14:26   #37
Silkov
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 11 2005
Lokacja: Suwałki

Imię: Silkov
Świat: Luminera
Poziom: 80
Skille: dobre
Poziom mag.: 65
Domyślny

Cytuj:
Bywali ludzie co po 2 dni siedzieli non-stop.
To pikuś, ja słyszałem o ludziach co we 3 ownerów na chara siedzieli na hydrach po 7 dni
stary 14-01-2007, 15:22   #38
Pawciooo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 11 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Luki_azura Pokaż post
No z tymi spearami to troche przesadzili ja sam żucałem kija dla psa przez 20 min i sie nie łamie ;D
Knight - coś z tymi chmurkami że 30 na min czy coś takiego (nie gram knightem)
Sorc i Druid - oni zawsze są najmniej poszkodowani
w 100% zgadzam się z tobą i z tymi chmurkami to co 30 chmurek musisz blood hita zadac
Pawciooo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2007, 15:23   #39
Xzonixek
Użytkownik Forum

Xzonixek's Avatar

Data dołączenia: 11 05 2005
Lokacja: 3miasto

Świat: Real
Poziom: 154
Domyślny

Cytuj:
Hmm teraz mi wytlumacz jak 7 druidow na top 500 stanowilo 20%, bo to chyba jakas nowa dziedzina matematyki powstala
I kiedys bylo to tak:
50% rycerze
20-25% paladyni
20-25% sorce
1% druidzi
Obecnie wyglada to tak:
40% rycerze
35% sorce
15% druidzi
5% paladyni
Jezu ja nie mówie tu o topach-.-. Widziało się zrózncicowanie na census(?) dokladnie można było zobaczyć, ile jest graczy z każdej postaci na infernie
Aff i wg mnie w tamtych czasach huja różnicy było między facc druidami/sorcami bo i tak hmm od 27 bili. A druidzi stanowili taką sama partie co sorce...
18:31 Master of'Candia [250]: ty nie pisales o umiejetnosciach
18:31 Master of'Candia [250]: tylko os killu
18:31 Master of'Candia [250]: skillu*
18:31 Master of'Candia [250]: nie wiesz co piszesz?

:S
Xzonixek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2007, 15:35   #40
Okrutny
Użytkownik Forum

Okrutny's Avatar

Data dołączenia: 06 08 2005
Lokacja: Gorzów Wielkopolski

Okrutny ma numer GG 2232732 Okrutny ma login Tlenu orbes@o2.pl
Domyślny

Kiedys tez bylo pelno uh makerow etc. jadących na bocie, wiec rzeczywista liczba sorcow/drutow byla jeszcze menijsza
11:03 Ghart: no to najlepiej przebywac jak najdalej od lagow
11:04 Okrutny: wiesz z co to jest lag?
11:04 Ghart: no potwor pisali w poradniku ale jaki to nie wiem
Gram dla przyjemności - play 4fun. Tibia to tylko gra.
Okrutny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania