|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 05 2006
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Calmera
|
![]() Witam. Mam mały dylemat. Założmy, że chciałbym napisać książkę i chciałbym na pierwszych stronach podziękować pewnym firmom i organizacjom. Czy łamie to ich prawa autorskie ? Muszę pytać ich o zgodę ? Z góry dziękuję
![]()
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() Możesz dziękować komu chcesz, a teraz mi podziękuj.
"People like Coldplay and voted for the Nazis. You can't trust people, Jeremy" - Super Hans Ostatnio edytowany przez Tasior - 16-02-2007 o 20:36. Powód: maślane masło troche |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zbanowany
|
![]() @up,
A reklama bez zgody właściciela praw autorskich do nazwy bądź do loga jest nielegalna. Musisz mieć zgodę na piśmie od właściciela owych praw żeby móc użyć nazwy lub znaku graficznego. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 05 2006
Świat: Calmera
|
![]() Mnie też się tak wydaje, ale pewien do końca nie jestem więc zapytałem.
![]() |
#6 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() To czy twoim zdaniem Renault ma zgodę i pytał się o nią za każdym razem na używanie logo innych marek w swojej reklamie? Logo/nazwę możesz użyć w każdym momencie/miejscu, ale ZAWSZE właściciel ma prawo pozwać gdy np: będziesz daną firmę oczerniał itp itd...
![]() |
#7 |
Zbanowany
|
![]() Tak szczerze mowiac to jesli "firma" jest wporzadku to sie nie przyczepi, ale jesli chce wyciagac kase na potege to lepiej poinformuj ich owczesnie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 03 2005
![]() |
![]() Cytuj:
@ontopic: nie, nie musisz pytac o zgode na podziekowania i nie lamie to zadnych praw, a juz na pewno nie autorskich. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zbanowany
|
![]() @up,
Domorosły prawnik nam się znalazł? @topic, Ponownie powiem, że dla bezpieczeństwa lepiej jednak mieć zgodę firmy. W każdej chwili mogłaby złożyć pozew do sądu gospodarczego i na 99% wygrałaby ją, a jeśli nie to wygrałaby w sądzie apelacyjnym, ew. w Najwyższym po 2'giej apelacji. Pytanie tylko czy owa firma nie jest na tyle duża żeby brać się za takie "łatwe" parę groszy. @down, Skonsultowałem sprawę z mamą prawnikiem, prawdą jest, że przez telefon ale zawsze. Uznała ją za "śliską, ale możnaby się nią popawić". Słowem, jeśli właścicielom nazwy i loga bardzo będzie się chciało wygrać sprawę to pewnie by ją wygrali. Tyle. Ostatnio edytowany przez Korektor - 17-02-2007 o 19:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N
Imię: Komandor Tarkin
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
Korektor, odnoszę wrażenie, że Twój poprzedni post nie wynikał z wiedzy, ale z przeczucia, a gdy ktoś, kto znał odpowiedz, podał ją, nie przyznałeś się do błędu. Oczywiście mogę się mylić, ale tak jak ty, opieram ten post na przeczuciach. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 11 2006
![]() |
![]() Cytuj:
Mu chodziło tylko i wyłącznie o podziękowanie danej firmie a nie mówienie "ta firma jest taka i taka". |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
|
![]() Wiadomo ze zeby rozpoczela sie sprawa w sadzie ktos (firma) musi zlozyc pozew...
|
![]() |
![]() |
#15 | |||
Master Alucard
|
![]() Mozesz podziekowac tym firmom, bez zadnych konsekwencji.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#17 |
Zbanowany
|
![]() I tutaj można się sprzeczać. Załóżmy, że firma jest powodem, a ten koleś oskarżonym. Jeśli prawnik kolesia nie udowodni, że podziękowania nie wpłynęły na ilość sprzedanych egzemplarzy to sąd musi rozważyć sprawę na korzyść powoda. Prawo jest plastyczne i czasem ma w sobie paradoksy, takie jak ten.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Master Alucard
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Druga sprawa - myslisz, ze taki gospodarczy gigant, jak np. coca-cola pozwalby jakiegos szarego pisarza? Litosci. A jesli bylaby to mala firma, to tym bardziej - darmowa reklama. Trzecia sprawa - ksiazka, przed wydaniem, przechodzi przez "wydawnictwo", ktore ja sprawdza. Jesli sa jakies tresci nie zgodne z prawem - ksiazka zostanie cofnieta, ewentualnie tresc niezgodna z prawem zmieniona (za pozwoleniem autora). Wnioski sa proste - nic sie nie stanie, jak zamiesci podziekowania. Nawet jesli, przez pomylke, nagnie prawo - wychwyci to wydawnictwo.
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Mozesz uzywac nazw marki .
W "Zastrzezenie marki" chodzi o to, ze nie mozesz sie poslugiwac marka czyjejs firmy na swoim produkcie bez ich zgody.
![]() |
#20 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 19 01 2006
Lokacja: woj.opolskie
Świat: Harmonia
Poziom: 59
Skille: 81/80
|
![]() Cytuj:
Z twojego rozumowania wynika, że jeśli jutro oskarżę Cię o znieważenie publiczne to TY bedziesz musiał udowodnić, że tego nie zrobiłeś. A tak nie jest. To ja będę musiał udowodnić, że jednak to zrobiłeś. W przeciwnym razie mógłbym Cię oskarżać co tydzień o różne rzeczy, a ty musiałbyś się srać aby dowieść swojej niewinnosci. Ostatnio edytowany przez Xeradus - 20-02-2007 o 19:24. |
|
![]() |
![]() |