Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-04-2007, 20:55   #141
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Data dołączenia: 11 07 2005
Lokacja: Dark Zone

Świat: Nebula
Domyślny

@ Gangrel

Co prawda nie sprzatalam ogrodka u babci tylko zbieralam bob i go sprzedawalam ; | chce sie wziasc jak najszybciej do pracy tylko najpierw musze miec odpowiedni wiek zeby pracowac "na legalu".

@ Czarna

Ja pisalam za siebie... Ja to tak widze. Zreszta wieszkosc ludzi z moich znjaomych tez. To, ze Ty to widzisz inaczej to juz Twoja sprawa... Ja napisalam to co uwazam. Aaaa i jescze jedno uzylam slow "raczej", "w moim mniemaniu", "watpie" ... wiec gdybym uwazala tak w 100% to napisalabym "napewno" ale wiem ze sa tacy ludzie jak Ty... Zajebiscie inteligentni 6-klasisci wiedzacy wszystko i umiejacy wszystko. (to nie ironia tylko prawda) to, ze umiesz poprawnie pisac, bawic sie programami graficznymi, ladnie rysowac ... To nie znaczy ze jestes pepkiem swiata. Jestes inteligentna i nie ma co sie z tym sprzeczac. Ale wiesz inni tez sa. Szanuje Twoje zdanie. Spoko. Jestes patriota? To badz... Za 3-4 lata pogadamy o tym jescze raz kk ? (chociaz moze do tego czasu cos zmieni sie na lepsze)

zreszta patriotyzm to chyba dla kazdego co innego

"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."

Marta Wawrzyn/ pardon.pl

Ostatnio edytowany przez Chesterkaa - 09-04-2007 o 21:03.
Chesterkaa jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-04-2007, 21:00   #142
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...

Stan: Niegrający
Mad-Sin ma numer GG 4619816
Domyślny

Żeby pracować na legalu musisz być pełnoletnia w świetle prawa (sama zbierać kary sądowe). W Polsce to chyba 17 lat jest... wtedy można wyrobić dowód tymczasowy i zatrudnić się, np. roznosząc ulotki.
stary 09-04-2007, 21:08   #143
Wiślaczek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 10 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad-Sin Pokaż post
Żeby pracować na legalu musisz być pełnoletnia w świetle prawa (sama zbierać kary sądowe). W Polsce to chyba 17 lat jest... wtedy można wyrobić dowód tymczasowy i zatrudnić się, np. roznosząc ulotki.
Raczej od 16 lat
Nawet znalezlem odpowiedni artykul.

Cytuj:
Z chwilą uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej wejdzie w życie nowy art. 3045 dotyczący pracy nieletnich. Zgodnie z tym przepisem wykonywanie pracy lub innych zajęć zarobkowych przez dziecko do ukończenia przez nie 16 roku życia będzie dozwolone wyłącznie na rzecz podmiotu prowadzącego działalność kulturalną, artystyczną sportową lub reklamową i będzie wymagało uprzedniej zgody przedstawiciela ustawowego lub opiekuna tego dziecka, a także zezwolenia właściwego inspektora pracy.
Po 16 mozna pracowac tylko za zgoda opiekunow i inspektora pracy. Praca rowniez nie moze przeskadzac w obowiazku szkolnym

Ostatnio edytowany przez Wiślaczek - 09-04-2007 o 21:10. Powód: Wlasne przemyslenia
Wiślaczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 21:09   #144
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa
Teoretycznie patriotyzm powinien być istotny dla młodzieży, ale nie ma dobrego wzoru do naśladowania, bo z jednej strony zwolennicy aborcji i geje, a z drugiej fanatyczni katolicy.
Czarna Mamba już napisała parę przykładów... Ale czy to muszą być przykłady z teraźniejszości? Brakuje nam przykładów bohaterstwa i patriotyzmu w historii?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kouta
poza tym co to za kraj w ktorym za wyrazanie lewicowych pogladaw zabije Cie mlodzierz wszechpolska albo inne prawicowe scierwa?
O kurwa, to gdzie ty żyjesz? Jeszcze nie spotkałem się z czymś takim u nas.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gangrel
Co do tego patryjotyzmu: Jak cholera jasna w tym kraju może być lepiej skoro takie pokolenie rośnie? Jak można mieć pretensje do rządu którzy sami sobie wybraliśmy(niestety)? Kto za nas poprawi tą Polskę jeśli wszyscy wyjedziemy na zmywak do Irlandii? Może ukraińcy dla których Polska jest wręcz rajem zarobkowym?
Całkowicie się zgadzam. To MY musimy wziąć się do roboty, przestać narzekać, a nie czekać aż rząd stworzy z Polski raj na ziemi.

Cytuj:
zreszta patriotyzm to chyba dla kazdego co innego
Patriotyzm zaczyna się od zwykłego szacunku dla ojczyzny, dla historii, dla tradycji i języka. Do cholery jasnej, nie musicie ginąć za kraj, po prostu go szanujcie (piszę do wszystkich osób, które walą teksty typu "gówniany kraj", "syfiasty kraj", "wstyd mi za Polskę"), a nie oczekujcie, że będziecie coś od swojego kraju otrzymywać.

Ostatnio edytowany przez Caer - 09-04-2007 o 21:13.
Caer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 21:30   #145
Bastash
Zbanowany

Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok

Bastash ma numer GG 2751608
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kouta
poza tym co to za kraj w ktorym za wyrazanie lewicowych pogladaw zabije Cie mlodzierz wszechpolska albo inne prawicowe scierwa?
Najpierw naucz się j. polskiego a potem narzekaj na kraj.

Cytuj:
Niegdyś dla ludzi patriotyzmem było pójść w ogień za kraj. Za Polskę. Teraz tylko starsi ludzie są mocno związani emocjonalnie z naszą ojczyzną. Młodzi raczej nie czują się odpowiedzialni za Polskę.
Przepraszam, że nie toczy się teraz III wojna światowa z Polską na czele, albo chociaż jakiś komunizm. Co mi zostało? Owinę się flagą Polski i skoczę do Wisły krzycząc antysemickie hasła.

Cytuj:
Po pierwsze w naszych czasach ciężko być patriotą. Ludzie nie mają perspektyw żeby byli patriotami.
Przepraszam jeszcze raz.

Cytuj:
Po drugie jak dla młodzieży patriotyzm ma być istotny, skoro większość nie zna historii własnego kraju
Nie jestem pewien, ale to chyba Ty w którymś poście napisałaś, że "Polska od zawsze dostawała w ciry". I kto to mówi ;<

Cytuj:
Zdaje sobie sprawę iż obcokrajowcy są "cięci" na naszych rodaków, ale w głębi serca mam nadzieje, że większość nie będzie się wstydziła powiedzieć: "jestem Polakiem i jestem z tego dumny!".
A niby dlaczego ktoś miałby się wstydzić tego, że jest Polakiem? Mam sporo znajomych i rodzinę w Niemczech, Wlk. Bryt. i USA, większość z nich ma obywatelstwa obcokrajowe oprócz polskich ale zawsze podkreślają, że są Polakami.

Cytuj:
Zajebiscie inteligentni 6-klasisci wiedzacy wszystko i umiejacy wszystko. (to nie ironia tylko prawda) to, ze umiesz poprawnie pisac, bawic sie programami graficznymi, ladnie rysowac ... To nie znaczy ze jestes pepkiem swiata. Jestes inteligentna i nie ma co sie z tym sprzeczac. Ale wiesz inni tez sa.
A gdzie Czarna zaczęła się wywyższać, czy cokolwiek w tym stylu? Stwierdzę nawet, że to Ty próbujesz nam coś wsadzić do łbów ale jakoś nie bardzo Ci to wychodzi bo albo zmieniasz cały czas zdanie albo szczere kaka wiesz o czym piszesz.
Bastash jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 21:46   #146
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Domyślny

@ Bastash

1. A nawet jak by byla III wojna swiatowa oddalby swoje zycie za kraj ?
2. n/c
3. npaisalam, ze PRAWIE zawsze czy cos w tym stylu czy moze PRAKTYCZNIE... ale nie powiedzialam, ze nie wygralismy ani jednej bitwy -.-
4. Zobacz jak patrza na nas chocby niemcy (reklama z MediaMarkt)
5. Mmmm moze tu tego nie widac, ale poczulam sie jakby "gorsza od niej" kiedy napisala do pewnego pana na gg... i napisala, ze mu "wspolczuje" (chodzilo o mnie) pozatym... No nie wiem jakos tak mi sie wydaje. Nic nie probuje Wam "wsadzic do lbow" Twoje zdanie ok. Ja mam swoje i trzymajmy sie tego ? Nie pisze przeciez ze mam w 100% racje... -.- kazdy jest tylko czlowiekiem i moze sie mylic.

"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
stary 09-04-2007, 21:54   #147
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad-Sin Pokaż post
Pomyśl, że ktoś pokroju Hitlera napada na Polskę, podbija ją, a potem każe wymordować wszystkich Polaków. I wyjdzie na to, że i tak zginiesz i Twoi bliscy też, ale jeśli staniemy do walki i obronimy kraj to:
- Nasi bliscy są bezpieczni.
- Twoi wnukowie, dzieci będą żyć i kształcić się w wolnym kraju.

Czy to naprawdę tak mało znaczy?
Przyklad z kosmosu.
Nie oddalbym zycia za niepodleglosc, bo szczerze mowiac gdybym teraz mowil po niemiecku czy rosyjsku to czy bylbym gorszym czlowiekiem?
Nie.
Ciesze sie, ze tu sie urodzilem i tu mieszkam, ale zycia za kraj bym nie oddal.
Czesto podaje sie przyklad Karola Wojtyly jako patrioty. On tez nie poswiecil zycia za kraj i nie zabijal w jego obronie, a jednak uznaje sie go za patriote.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad-Sin
Btw. bardzo dobrą pracą w Polsce i ogólnie miłą jest uwaga- policja.
Praca w policji jest fajna, mundur budzi respekt, praca na pewno ciekawa, ale podejmujac w niej prace decyduje sie na dosyc niskie zarobki.
stary 09-04-2007, 22:00   #148
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Nienormalne jest to, ze ktos ceni zycie swoje i swoich bliskich bardziej niz zycie obcych ludzi?
Nie. Nienormalne jest chowanie sie pod ziemie w przypadku zagrozenia kraju.

Ostatnio edytowany przez Slay - 09-04-2007 o 22:04.
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 22:00   #149
Czarna_Mamba
Użytkownik Forum

Czarna_Mamba's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Las Vegas, Podlaskie.
Wpisy bloga: 4

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: kraina czarów
Czarna_Mamba ma numer GG 7048129 Send a message via Skype™ to Czarna_Mamba
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa Pokaż post
Ja pisalam za siebie... Ja to tak widze.
No to wyrażaj sie jaśniej, bo to wcale nie wyglądało jakbyś wyrażała się za siebie.

Cytuj:
Jestes patriota? To badz... Za 3-4 lata pogadamy o tym jescze raz kk ?
Tym zdaniem mnie zaciekawiłaś. Czyli uważasz, że przejaw patriotyzmu u osoby w moim wieku jest tylko przelotny? Jest tylko chęcią zwrócenia na siebie uwagi? Chętnie pogadam za te trzy lata.

A co do reszty, źle mnie rozumiesz. Ja po prostu lubię dyskutować i poznawać najróżniejsze opinie starszych, i mądrzejszych ode mnie ludzi. To poszerza mój światopogląd, wiec często po prostu te dyskusje wywołuję. A że nie przejawiam sympatii i jestem chłodna wobec ciebie to inna sprawa.

P.S. Czesterka, czyli to wszystko jest zemstą za moją rozmowę na gg 'z pewnym panem'? I wiesz co mogę ci powiedzieć? Jak wcześniej potrafiłabym wycofać się z moich słów to teraz je w pełni podtrzymuję, bo to jest jak najbardziej żałosne.

I jeszcze coś, może walnij tutaj tą rozmowę? Tak będzie najlepiej.

Ostatnio edytowany przez Czarna_Mamba - 09-04-2007 o 22:09.
Czarna_Mamba jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 22:05   #150
H.L
Użytkownik Forum

H.L's Avatar

Data dołączenia: 03 04 2007

Domyślny

Ja jakoś nie wychlam sie że jestem polakiem, i nawet dobrze na tym wychodze
H.L jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 22:16   #151
Times
Użytkownik Forum

Times's Avatar

Data dołączenia: 26 03 2005
Lokacja: Wrocław

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 44
Poziom mag.: 45
Domyślny

Tak sobie myślę że i tak teraz w naszym kraju się dużo nie zmieni...Za rządów SLD było tak samo jak dziś. Żeby Polska stanęła na nogi potrzeba naprawdę kogoś odpowiedniego na odpowiednim miejscu i bardzo dużo czasu. Dziś w TV słyszałem że w Polsce nie ma bezrobocia, może jest tak teoretycznie, ale kto w praktyce pójdzie harować za 600 zł ? Sądzę że za kilka lat, jak nasz kraj się "wyludni" do Polski zawita dobrobyt i dostatnie życie. Ten antypatriotyzm jest spowodowany masowym exodusem Polaków na zachód i na Wyspy Brytyjskie. Obecnie przeważającą siłą roboczą w naszym kraju są ludzie bez wyższego wykształcenia, spowodowane jest to komuną i stanem wojennym, jak wiadomo człowiek mało wykształcony będzie zarabiać mniej. Za kilka lat w społeczeństwie będzie przeważała wyspecjalizowana, wykształcona ludność. Co za tym idzie ludzie będą więcej zarabiać i warunki ich życia się poprawią. I tak do Niemiec, USA, Anglii będzie nam dużo brakować. Niestety jak przeglądam ten temat odczuwam niepokój co do naszego wykształcenia, aż się płakać chce jak widzę błędy niektórych użytkowników. Ludzie, używajcie Worda do poprawiania błędów!

Ostatnio edytowany przez Times - 09-04-2007 o 22:19.
Times jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 22:21   #152
Wiślaczek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 10 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slay Pokaż post
Nie. Nienormalne jest chowanie sie pod ziemie w przypadku zagrozenia kraju.
Dlaczego?
A co jest normalne?
Wiślaczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 23:19   #153
Mad-Sin
Użytkownik Forum

Mad-Sin's Avatar

Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...

Mad-Sin ma numer GG 4619816
Domyślny

spider.

Zarobki może i małe, ale 25 lat przerobisz i idziesz na emeryturę. Stawka emerytury równa z wojskową.

Ludzie też mówili kiedyś, że masowe eksterminacje to kosmos... historia mówi co innego.
stary 09-04-2007, 23:25   #154
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gangrel Pokaż post
Jedno pytanie: Skąd to ciężkiej cholery wy, mający ledwo naście lat wiece jak wygląda sytuacja na rynku pracy? Starał się ktoś z was o jakąkolwiek prace, poza sprzątaniem ogródka u babci? Pokaż mi sytuację gdzie człowiek po walonym technikum budowlanym ma problem z znalezieniem pracy.
Zostaw sprawe pracy, o ktora wcale nie jest tak trudno jak sie wydaje ( wspollokator na 3 roku studiow dostaje 1100 za siedzenie w biurze po pare godzin w tygodniu i nie narzeka ). Ocen ogolna sytuacje w kraju, perspektywy gdy rosna obciazenia podatkowe ( pracodawce juz teraz kosztuje prawie 2tys zlotych danie tobie 1000 na reke ), sytuacje sluzby zdrowia ( i zamykane szpitale ), wzrost cen benzyny ( w imie podwyzszanej akcyzy na poczet inwestycji ktorych i tak sie nie wykonuje ) ktory przelozy sie praktycznie na wszystko, destabilizacje sytuacji w kraju ktora na pewno nie zacheca kapitalu zagranicznego do inwestycji w Polsce ( bo jak moze zachecac jesli w ciagu kilku miesiecy mamy 3 ministrow skarbu czy tam gospodarki z 3 diametralnie roznymi planami ), niezdrowa sytuacje spoleczna i uzyskasz obraz panstwa, ktore wydaje sie wykorzystywac kazda okazje zeby odebrac ci kolejne wypracowane zlotowki, podwyzki zapewni ci o polowe mniejsze niz obiecywalo i 5 lat pozniej niz planowane. Bedziesz jezdzil po dziurawych drogach na ktore lozysz od 10 lat, wykupywal leki ktore powinny byc refundowane ale nie ma na to pieniedzy ( bo zezarla biurokracja ), splacal latami kredyt na samochod ( bo stopy procentowe skacza i z nimi odsetki ) i ogolnie oblizywal sie na mysl, jak to w ojczyznie fajnie sie zyje.

Cytuj:
Co do tego patryjotyzmu: Jak cholera jasna w tym kraju może być lepiej skoro takie pokolenie rośnie? Jak można mieć pretensje do rządu którzy sami sobie wybraliśmy(niestety)? Kto za nas poprawi tą Polskę jeśli wszyscy wyjedziemy na zmywak do Irlandii? Może ukraińcy dla których Polska jest wręcz rajem zarobkowym?
Tu nie chodzi tylko rzad, tu chodzi o przeglad sytuacji w jakiej sie znajdujemy, spoleczne poparcie dla gabinetu debili nie maleje, dojrzalosc demokratyczna narodu nie wzrasta, w czym widzisz szanse lepszego wyniku nastepnych wyborow ? W tym ze do urn pojdzie drugie tyle wiochy ? A jesli zaglosuja na populistow i kretynow po raz drugi ?

Ten narod nie wyciaga wnioskow, i przez to przegrywa szanse...

Cytuj:
Taka ciekawostka:
W Polsce mamy jedne z najwyższych w całej UE zasiłki dla bezrobotnych.
Taka ciekawostka: na krotko po wejsciu Rumunii i Bulgarii awansowalismy w rankingu najbiedniejszych panst Unii, teraz znowu splywamy w dol. Za RUMUNIE i BULGARIE. -.-;;

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Times
Sądzę że za kilka lat, jak nasz kraj się "wyludni" do Polski zawita dobrobyt i dostatnie życie.
Bedziesz miec takie dostatnie zycie, ze nie bedzie mial kto zarabiac na renty, emerytury i budzetowke. Ten kraj zapada sie pod wlasnym ciezarem.

Ostatnio edytowany przez Vil - 09-04-2007 o 23:28.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 23:38   #155
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

@Chesterkaa
Cytuj:
Moim zdaniem nie poniewaz i tak przez cala historie polski dostawalismy w ciry
Cytuj:
3. npaisalam, ze PRAWIE zawsze czy cos w tym stylu czy moze PRAKTYCZNIE... ale nie powiedzialam, ze nie wygralismy ani jednej bitwy -.-
Troszkę, kurwa, konsekwencji, z łaski swojej.
Cytuj:
My tak żartujemy z Rosjan, Rumunów itd. Straszne rzeczy, naprawdę.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-04-2007, 23:55   #156
Bastash
Zbanowany

Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Białystok

Bastash ma numer GG 2751608
Domyślny

Cytuj:
1. A nawet jak by byla III wojna swiatowa oddalby swoje zycie za kraj ?
Coś Ci się posrało. Muszę się zabić dla ojczyzny, żeby w Twoich oczach być patriotą? Na pewno bym tego nie zrobił. Ale mogę Cię zapewnić, że uczestniczyłbym w akcjach typu Mały Sabotaż podczas II wojny światowej.

Cytuj:
Najpierw sprawdź, czy nie pierdolisz głupoty, potem pisz ok?

Cytuj:
Mam to szczerze w dupie. Gówno mnie obchodzi, co myśli o nas nacja, z którą od zarania dziejów toczymy wojny. Zobacz jak my patrzymy na kraje wschodnie.
Bastash jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 00:12   #157
Chesterkaa
Użytkownik Forum

Chesterkaa's Avatar

Domyślny

@ ripper

ejj sorry kazdy ma prawo do beldow... zle tamto sformulowalam, bo akurat wiem ze np. w 1410 roku wygralismy. zreszta mam 4 z historii wiec nie jest tak zle. zreszta kazdy sie przyczepil akurat tego. a pozatym to konkurs wiedzy z historii ?

@ Bastash, ripper

Ja tak nie zartuje z innych narodowosci pozatym jescze takiej reklamy u nas w tv nie widzialam. pozatym ta reklame dalam tylko na przyklad jak nas w innych krajach postrzegaja...

Marta Wawrzyn/ pardon.pl
stary 10-04-2007, 00:19   #158
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Cytuj:
zreszta kazdy sie przyczepil akurat tego. a pozatym to konkurs wiedzy z historii ?
Nie, to nie jest konkurs wiedzy z historii. Jednak zanim zaczniesz coś pisać, zorientuj się w temacie, żeby nie pisać takich bredni.

Cytuj:
Ja tak nie zartuje z innych narodowosci pozatym jescze takiej reklamy u nas w tv nie widzialam. pozatym ta reklame dalam tylko na przyklad jak nas w innych krajach postrzegaja...
Chwali Ci się, że nie żartujesz. Nie tylko my jesteśmy "źle" postrzegani za granicą. Żydzi uważani są za złodziei, oszustów i spiskowców. Amerykanie są postrzegani jako idioci i pół-debile bez żadnej wiedzy. O Gruzinach czy Azerach mówi się, że są brudasami. To samo zresztą ludzie mówią o Arabach.

Czy ktoś z nich przywiązuje do tego wagę? Nie wydaje mi się.

@Down:
Szanuje naszą historię.
Szanuje Polskie tradycje.
Pamiętam o Dniu Niepodległości.
Przede wszystkim - kocham swoją ojczyznę.
Nie muszę pisać książek sławiących naszą ojczyznę, ani za nią umierać, aby być patriotą.

Ostatnio edytowany przez Caer - 10-04-2007 o 00:50.
Caer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 00:36   #159
bl@di
Zbanowany

bl@di's Avatar

Data dołączenia: 09 07 2005
Lokacja: Bydgoszcz

Imię: Maly Poeta
Profesja: Knight
Świat: THORIA
Poziom: 70
Skille: 9/9
Poziom mag.: 6
Domyślny

@Dark Sven
Skoro uwazasz ze umiesz wyrazac swoj patriotyzm, to podaj twoj przyklad z zycia wzietego?
n/c wiesniaku.
bl@di jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2007, 00:53   #160
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gangrel
Jedno pytanie: Skąd to ciężkiej cholery wy, mający ledwo naście lat wiece jak wygląda sytuacja na rynku pracy? Starał się ktoś z was o jakąkolwiek prace, poza sprzątaniem ogródka u babci? Pokaż mi sytuację gdzie człowiek po walonym technikum budowlanym ma problem z znalezieniem pracy. Widzieliście? Otóż, pragnę poinformować szanownych państwa że rynek budowniczy jest wsztrzymany przez brak pracowników, bo ci wolą robić na czarno to samo w Anglii, zamiast tu legalnie (i dziś chyba równie opłacalnie biorąc pod uwagę koszt życia) w Polsce.
Też masz naście lat...
Co do robotników po fachu, jest to typowy problem dla krajów rozwijających się, wraz z poprawieniem się możliwości edukacji, wszyscy strzelają na wyższe stanowiska. Coraz mniej jest przez to typowych robotników z wymaganymi umiejętnościami. Zauważcie jednak, że prawie każdy kraj przechodzi przez taki okres. Dajmy na to spawacze, dzieci spawaczy są ambitne i idą na uniwerki, spawaczy jest coraz mniej, ale kraju jeszcze nie stać na pełną mechanizację tego zawodu. Myślicie, że ilu spawaczy zatrudnia fabryka mercedesa? Chyba zero, a warsztat pana Juzka? Dajmy na to czterech. Wraz z rozwojem państwa powstaje taka luka w robotnikach, zanim staną się mniej potrzebni przez mechanizację jest ich niebezpiecznie mało. Ale ludzie lubią być postrzegani jako intelektualiści, więc ani marzyć, że ktoś podejmie się pracy spawacza, jak może iść do liceum no nie? Jest to zły przykład, ponieważ takich fachowców brakuje praktycznie w każdym państwie rozwiniętym.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caer
Całkowicie się zgadzam. To MY musimy wziąć się do roboty, przestać narzekać, a nie czekać aż rząd stworzy z Polski raj na ziemi.
No tak, ale żeby wziąć się do roboty w ulepszaniu swej ojczyzny nie oczekując zysków trzeba już być patriotą, no nie?
Poza tym, slogany w stylu "Pracujmy razem na lepszą przyszłość!" brzmią co najmniej komunistycznie, a jak wiecie obecne pokolenia mają jeszcze awersję do czasów komuny.

Cytuj:
Do cholery jasnej, nie musicie ginąć za kraj, po prostu go szanujcie (piszę do wszystkich osób, które walą teksty typu "gówniany kraj", "syfiasty kraj", "wstyd mi za Polskę"), a nie oczekujcie, że będziecie coś od swojego kraju otrzymywać.
Może nie powiedziałbym "wstyd mi za Polskę", ale teksty w stylu "wstyd mi za Polaków" są całkiem na miejscu. (pamięta ktoś jeszcze aferę, gdy jacyś dzicy ludzie z buszu napadli niewinnego człowieka i zabili go dla MP3?? A to ci było straszne... skąd się tacy biorą?...)
Żeby naprostować ten ironiczny tekst: nie twierdzę, że tylko Polacy tak się zachowują ale twierdzę, że wszystko zależy od rozgłosu. Zamiast pokazywać dobre strony naszej narodowości pokazujemy tylko te najgorsze. Potem się dziwić, że mamy taką opinię na świecie.

Cytuj:
Nic nie probuje Wam "wsadzic do lbow" Twoje zdanie ok. Ja mam swoje i trzymajmy sie tego ? Nie pisze przeciez ze mam w 100% racje... -.- kazdy jest tylko czlowiekiem i moze sie mylic.
Gdyby forum służyło tylko do wystawiania swoich opinii, nie bywałbym tutaj. Masz nie tylko powiedzieć co uważasz i siedzieć w swoim, masz też spokojnie wysłuchać innych i zainicjować jakieś refleksje. Bezmyślne gadanie "IMO jest tak i tak" nie ma sensu, bo donikąd nie prowadzi.

Cytuj:
Nie oddalbym zycia za niepodleglosc, bo szczerze mowiac gdybym teraz mowil po niemiecku czy rosyjsku to czy bylbym gorszym czlowiekiem?
Zależy dla kogo. IMO bardziej evul już nie będziesz

Cytuj:
Praca w policji jest fajna, mundur budzi respekt, praca na pewno ciekawa, ale podejmujac w niej prace decyduje sie na dosyc niskie zarobki.
I niebezpiecznie ryzykowne krótkie życie.

Cytuj:
Nienormalne jest chowanie sie pod ziemie w przypadku zagrozenia kraju.
Przykro mi, ale jako zwolennik zgładzenia ludzkości jako źródła wszelkiego zła na tym świecie nie mógłbym wziąć udziału w konflikcie zbrojnym. Wojny bez użycia broni masowej zagłady są mało efektywne w redukcji ilości ludzi na świecie, a co gorsza ich efektem jest tak zwany "Post war baby boom" + wszystkie jego echa.

Cytuj:
A co do reszty, źle mnie rozumiesz. Ja po prostu lubię dyskutować i poznawać najróżniejsze opinie starszych, i mądrzejszych ode mnie ludzi. To poszerza mój światopogląd, wiec często po prostu te dyskusje wywołuję. A że nie przejawiam sympatii i jestem chłodna wobec ciebie to inna sprawa.
I to jest prawidłowa odpowiedź na pytanie "po co tutaj jestem?" (przy czym "tutaj" oznacza na forum) Dodałbym jeszcze, że starszy to nie zawsze mądrzejszy, a do niektórych opinii należy podchodzić z dystansem. No i oczywiście ewentualne względy osobiste zostawić za drzwiami.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Times
Sądzę że za kilka lat, jak nasz kraj się "wyludni" do Polski zawita dobrobyt i dostatnie życie (...) Za kilka lat w społeczeństwie będzie przeważała wyspecjalizowana, wykształcona ludność.
Chyba żartujesz. Gdzie ci zostanie wykształcona ludność? To ona przecież ucieka za granicę! Jak nasz kraj się wyludni z całej inteligenci/magistrów/lekarzy będzie wg. ciebie lepiej? Życie menela na zasiłku to nie jest "lepiej"!

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Zostaw sprawe pracy, o ktora wcale nie jest tak trudno jak sie wydaje ( wspollokator na 3 roku studiow dostaje 1100 za siedzenie w biurze po pare godzin w tygodniu i nie narzeka ). Ocen ogolna sytuacje w kraju, perspektywy gdy rosna obciazenia podatkowe ( pracodawce juz teraz kosztuje prawie 2tys zlotych danie tobie 1000 na reke ), sytuacje sluzby zdrowia ( i zamykane szpitale ), wzrost cen benzyny ( w imie podwyzszanej akcyzy na poczet inwestycji ktorych i tak sie nie wykonuje ) ktory przelozy sie praktycznie na wszystko, destabilizacje sytuacji w kraju ktora na pewno nie zacheca kapitalu zagranicznego do inwestycji w Polsce ( bo jak moze zachecac jesli w ciagu kilku miesiecy mamy 3 ministrow skarbu czy tam gospodarki z 3 diametralnie roznymi planami ), niezdrowa sytuacje spoleczna i uzyskasz obraz panstwa, ktore wydaje sie wykorzystywac kazda okazje zeby odebrac ci kolejne wypracowane zlotowki, podwyzki zapewni ci o polowe mniejsze niz obiecywalo i 5 lat pozniej niz planowane. Bedziesz jezdzil po dziurawych drogach na ktore lozysz od 10 lat, wykupywal leki ktore powinny byc refundowane ale nie ma na to pieniedzy ( bo zezarla biurokracja ), splacal latami kredyt na samochod ( bo stopy procentowe skacza i z nimi odsetki ) i ogolnie oblizywal sie na mysl, jak to w ojczyznie fajnie sie zyje.
O! O! I tutaj Kenpachi dobrze mówi. Muszę sobie to gdzieś skopiować...

Cytuj:
Ten narod nie wyciaga wnioskow, i przez to przegrywa szanse...
IMO przez to, że wychodzi z założenia, że i tak nie będzie lepiej.

PS
Ja pier... znowu post gigant. Nie będzie miejsca na edycję.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caer
Przede wszystkim - kocham swoją ojczyznę.
Serce nie sługa.

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 10-04-2007 o 01:01.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania