|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#61 |
Zbanowany
|
![]() A ja mam taki pomysł. Uzbrojone krzesło do katapulty, u myśliwca, waży ok. 100kg. Gdyby każdy samochód w f1 musiał mieć taką katapultę, spowolniłoby to bolidy, bo byłyby cięższe, ale za to o wiele więcej kierowców przeżyłoby. Sporo było wypadków, w których utrata przyczepności po kilku sekundach owocowała śmiercią kierowcy. Gdyby dać mu szansę katapultowania się przed wypadkiem, możliwe, że przeżyłby. Są to fotele klasy 0-0, czyli można bezpiecznie ich użyć stojąc w miejscu, na ziemi. Zrobiłem wykaz wad i zalet. Proszę o komentarze ;p
ZALETY -o wiele więcej wypadków, w których kierowca by przeżył, (to najważniejsze) -umiejscowiony na środku bolidu, tam gdzie mniej więcej siedzi kierowca, ładunek o takiej wadze przyczyniłby się do uzyskania większej przyczepności, -monopol Rosji i USA na wyrzucane fotele skończyłby się, -większe widowisko xP WADY -zmniejszenie osiągów samochodów, -większe koszty, -bolid po utracie kierowcy rozbiłby się tam gdzie kazałaby mu siła wypadkowa, więc mógłby stanowić zagrożenie dla innych, -konieczność przeprowadzenia badań wytrzymałości wszystkich kierowców na przeciążenia ok. 14 G, (w rosyjskich nawet 24 G) -niewielkie zmiany konstrukcyjne w bolidach, BTW Możliwość przejechania kierowcy, który się katapultował już rozwiązałem. Otóż fotel może lecieć na wysokość dosłownie dowolną, jeśli zachowamy granice rozsądku. Zakładając, że poleci ok. 500m w górę, pilot na ziemi znajdzie się po ok. 40 sekundach, co pozwoliłoby na przejechanie wszystkim samochodom za nim, po czym w szybkim tempie mógłby być zabierany z toru, zanim reszta wykona kolejne okrążenie i dotrze z powrotem tam, gdzie zdarzył się wypadek. Co o tym myślicie? |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#62 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 04 2005
Lokacja: wlkp
Imię: Adi Pro Knight
Profesja: Knight
Gildia: Nosferatu of Celesta
Świat: Celesta
Poziom: 80
Skille: 84/84
Poziom mag.: 6
|
![]() Sie tak podniecacie F1 a przed tym jak Kubica zabłysnal to jakos nikt nie interesowal sie tym. Teraz nagle kazdy jest wielkim fanem.
Co do wypadku: Zdarza się i szkoda mi go... i kazdego innego kto ma wypadki. Wygladalo to groznie ale jak ktos pisal wyzej ma zlamana noge tylko. @Up A jesli bolid szybko uderzy i bedzie lecial w odwrotnej pozycji czyli kolami do gory... To go wystrzela w ziemie? ![]()
"Głodny tłum modlił się bym spadł. Każdy z nich chciał ściągnąć mnie w dół. Skrzydła me porozrywał wiatr. Moje serce pękło na pół. " Ostatnio edytowany przez Adi Pro Knight - 11-06-2007 o 19:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 06 2007
|
![]() fakty z przed chwili- Kubica wyszedł ze szpitala
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 07 08 2005
Lokacja: www.tibiaspy.com
Wpisy bloga: 2
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Almighty Friends
Świat: Secura
Poziom: 170
Skille: 96/75
Poziom mag.: 23
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zbanowany
|
![]() @Wald,
Katapultowałby się jakby wyczuł, że coś jest nie tak. Kierowcy bolidów i piloci myśliwców mają to do siebie, że decyzje podejmują dość szybko. W momencie, kiedy Robert wyczułby, że coś jest nie tak (np. moment podskoczenia, gdy wyjechał z toru) mógłby się katapultować i tym samym nie narażać siebie i chyba innych na niebezpieczeństwo. Reklamy i jakieś tunele to nie jest duży problem. Wszystko można przerobić. Poza tym fotel zawsze jest wyższy od pilota, więc ewentualne zderzenie ze ścianą z plastiku wziąłby na siebie, kierowca po prostu by dostał z odprysków, co i tak by go mocno nie uszkodziło, bo kombinezon na pewno by się nie przedarł od małych, tępych kawałków plastiku. Gorzej z pleksi xP BTW krzesło zawsze obiera kierunek w górę, więc krzywo by na pewno nie poleciał. Moment koziołkowania byłby już zbyt późny. @down, Czemu trzeba by osłabić ten fotel? Wg mnie raczej nie byłoby to konieczne. @2down, To przeczytaj może wszystko, co? Ostatnio edytowany przez Korektor - 11-06-2007 o 20:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków
Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Hahahahaha, jakas katapulta w bolidzie, smiech na sali
![]()
![]() |
#69 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 06 2005
Stan: Niegrający
Świat: Aurora
|
![]() @Gawroon & Smetana.
Tja, mógł jechać i tyle, ponieważ jak już napisałem jest tam bodajże jeden zakręt co wchodzi się w niego z tą prekością, zapomniałem napisać że właśnie, mógłby być ten właśnie zakręt. @IPchanger Powiem Ci więcej, wyszedł, wsiadł do samochodu i pojechał. nie żartuje @Arrivald Tja, to nie powinno istnieć i nie będzie. Przecież Formuła pierwsza to technologia kosmiczna, więc i tak te zabepieczenia i supporty są i tak bardzo bezpieczne. Narazie to tyle.
Ostatnia wizyta: 21-01-2008 o 20:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Tibia.pl Support
|
![]() Tak, i nie sądzę, że jakiś kierowca/team zdecydowałby się obciążać samochód.
Gdzie w tak małej przestrzeni widzisz miejsce dla katapulty wyrzucającej człowieka na 500m...
Nie był tak przebiegły jak Odyn i zdarzało mu się wpaść w pułapkę (przykładem tego jest słynna przygoda Thora w gościnie u króla Utgardu, olbrzyma zwanego Lokim), ostatecznie jednak zawsze zwyciężał. Od jego imienia pochodzi nazwa czwartku : (Torsdag, Thursday = 'dzień Thora'). |
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zbanowany
|
![]() @up,
Przedyskutowałem to z Waldem, który jednak z bardzo optymistycznego poglądu sprowadził mnie do obojętnego silnimi argumentami. BTW ja bym znalazł na to miejsce ;p @down, Zapraszam do lektury jakiejś książki o rodzajach wyrzucanych krzeseł. Poza tym co to za problem żeby krzesło z pozycji a'la F1 w ułamku sekundy przechodziło do siedzącej? I tak już jest coś takiego, w ciągu 0.4 sekundy nogi pilota są przyciskane do fotela, ręce ściśnięte a głowa wyprostowana. To robi tylko krzesło. Potem następuje zapłon i mniej więcej w 0.7 sek pilot już sobie startuje w lot dość indywidualny. I tak już odszedłem od pomysłu, więc nie traktujcie tego jak łapania brzytwy ;p Ostatnio edytowany przez Korektor - 11-06-2007 o 22:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Najpierw Korek to sprawdź w jakiej pozycji jadą kierowcy F1... bo to na pewno nie jest pozycja siedząca...
![]() |
#73 |
Tibia.pl Support
|
![]() Zapewniam cię Korektor, że gdyby to było dobre rozwiązanie dawno już byłoby zastosowane. Tymczasem wystarczy silna klatka, choć nie zawsze jest bezpieczna (gdzieś słyszałem/czytałem o kierowcy, który miał wypadek i kawałek karoserii wbił mu się w czaszkę...). Ale spoko był tekst Walda o tym jak pojazd by koziołkował a kierowca głową do toru odpalił katapultę
![]()
Nie był tak przebiegły jak Odyn i zdarzało mu się wpaść w pułapkę (przykładem tego jest słynna przygoda Thora w gościnie u króla Utgardu, olbrzyma zwanego Lokim), ostatecznie jednak zawsze zwyciężał. Od jego imienia pochodzi nazwa czwartku : (Torsdag, Thursday = 'dzień Thora'). |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ayerton Senna, uważany przez niektórych za najlepszego kierowcę w historii. Ostatni przypadek śmierci w f1 to właśnie jego. Btw obejrzyjcie sobie filmiki z tego na youtube czy gdzie tam chcecie, na niektórych jest pokazane jak po wyścigu Schumacher stoi na podium i się śmieje :O. Senna to był jego wielki rywal, naprawdę szokujące.
![]() |
#75 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 11 2005
Lokacja: Wrocław
|
![]() Senna to był wielki człowiek. Pasuje tu stwierdzenie: "Bóg wziął go do nieba".
A zginał bo zablokowała mu się kierownica zablkowała i hamulce. Polecam filmiki. A teraz wypadek Kubicy na PSE.
![]() |
#76 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 05 2005
Lokacja: Kalisz
Stan: Początkujący
Imię: Piter Ziom'al
Profesja: Knight
Świat: Calmera
Poziom: 60
Skille: 90/91
|
![]() @Korektor
po śmierci Senny stosuje się te wszystkie metody bezpieczeństwa i jeszcze nikt nie zginął od tego czasu w bolidzie, więc po co to wszystko? Jest dobrze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Guest
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 08 2004
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Co nie zmienia faktu, że wyszedł z tego praktycznie bez szwanku. Więc w czym problem? Ludzie umierają podczas tak trywialnej czynności jak spacer ulicą, a zatem nie da się raczej w 100% wyeliminować możliwości zgonu w wyścigach F1.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Administrator
Data dołączenia: 05 01 2004
Lokacja: Happyland :)
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 104
|
![]() No... Po paru postach, wreszcie ktoś zwrócił uwagę na Korka, to ten już szczęśliwy jest bo wreszcie o nim rozmawiają...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
pr0-poster
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów
Imię: Stavan
Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
![]() |
![]() Cytuj:
@edit Korektor 17:50:55 ale ten tekst nie wiem czemu, ale spośród reszty ugodził mnie najbardziej ;p Ostry 17:51:47 chodzilo mi o to ze zawsze na kazdym forum sie trafi jakis koles, ktory chce zdobyc pewne uznanie, byc w centrum uwagi Ostry 17:52:01 ale nie chodzilo mi tu szczegolnie o ciebie Ostry 17:52:08 bardziej ogolnikowo to mialo zabrzmiec..
Lepkie palce i mikrofon w ręku Ostatnio edytowany przez kamosblue - 12-06-2007 o 18:00. |
|
![]() |
![]() |